Tagovi

Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina?

Kad se analiziraju politički događaji kroz koje je Hrvatska prošla u ovoj godini onda bi se moglo zaključiti da je na izvjestan način 2016. prijelomna godina za razvoj države i hrvatskog društva. Treba podsjetiti da Republika Hrvatska postoji već četvrt stoljeća, ali da još ideološki, politički, ekonomski i demografski nije izišla iz dječjih bolesti karakterističnih za zemlje u tranziciji nakon raspada komunizma i prijelaza u demokratski ustrojene države s tržišnom ekonomijom.

Treba međutim priznati da je Hrvatska na uvijek nestabilnom Balkanu bila suočena s velikosrpskom agresijom i da je za razliku od drugih komunističkih država unutar Istočnog bloka morala u nametnutom ratu izvojevati svoju državnost i nezavisnost. Ta okolnost objašnjava zašto Hrvatska ni četvrt stoljeća nakon stjecanja nezavisnosti nije uspjela poput nekih drugih bivših komunistički zemalja prije svega raskrstiti sa svojom ideološkom prošlošću, a zatim i sa društvenim zaostatkom kao posljedica kriminalne pretvorbe i privatizacije.To je međutim objašnjenje, ali ne opravdanje za stanje u državi koje se praktički nije mijenjalo zbog dvovlašća dvije vodeće stranke – HDZ-a i SDP-a. To dvovlašće bilo je u stvari ideološki jednovlašće u najvažnijim političkim pitanjima koji su doveli državu na sam rub bankrota. Taj politički koncept uspostavljn je još za vrijeme predsjednika Tuđmana, jer je, iako je HDZ bio na vlasti, postojao po svjedočenju Šime Đodana svojevrsni „politbiro“ koji su sačinjavali sam predsjednik, Ivica Račan, Dušan Bilandžić, Josip Manolić i Josip Boljkovac koji je donosio ključne odluke, a HDZ ih samo provodio.

Ključ se nalazi u činjenici da, iako je Hrvatska demokratska zajednica bila na čelu borbe za državnu samostalnost i nezavisnost, zbog 70.000 bivših članova SK koji su se od samog početka priključili HDZ-u, ali i zbog činjenice da se predsjednik Tuđman okružio starim udbaškim i kosovim kadrom, nije bila u stanju potpuno raskrstiti s ideološkom prošlošću. S druge strane SDP se samo deklarativno distancirao od svoje komunističke prošlosti, ali je ostao duboko ukopan u totalitarno naslijeđe, što se najbolje očitovalo odbijanjem da se otvore partijski arhivi, ili pak da se promijeni ime Trga maršala Tita u Zagrebu, ali se spektakularno to demonstriralo s „lex Perković“ i odbijanjem izručenja dva jugoslavenska agenta Njemačkoj. Takvo ideološko naslijeđe nije ni moglo dovesti do lustracije pa nije slučajno da četvrt stoljeća nakon stjecanja nezavisnosti Hrvatskom upravljaju po mentalitetu politički kadrovi iz prošlog jugoslavenskog režima, ako ne oni osobno, onda njihova djeca. To je međutim jedna politička dimenzija izostanka lustracije, a druga je još opasnija, ali je povezana s prvom. To je sveobuhvatna pljačka narodne imovine naslijeđene iz komunističke Hrvatske koja je nakon što je proglašena državnom imovinom, što je zločin sam po sebi, stvorila pretvorbom i prvatizacijom novu tajkunsku kastu. Samo u prvih 10 godina hrvatske nezavisnosti, dakle i u doba rata, iz Hrvatske je po procjeni CIA-e izneseno oko 11 milijardi dolara, a Ivica Račan je na početku svojeg mandata bio odbio ponudu jedne američke agenciji da veći dio tog novca vrati u Hrvatsku. Od 2004. do 2013. godine po procjeni američke institucije „Global Financial Integrity“ opljačkano je i izneseno iz zemlje novih 34 milijarde dolara. Iako je iz međunarodnih krugova bilo upozorenja na tu pljačku, pa je tako Njemačka posljednja ratificirala pristupni ugovor Europske unije s Hrvatskom, ni DORH ni bilo koja druga pravosudna instanca nisu pokrenuli ništa. Upravo se događa završna faza jedne velike pljačke s izgubljenim sporom pred arbitražom u slučaju INE, pa je Vlada odlučila da otkupi dionice MOL-a u njoj. Račun će ovako ili onako ionako na kraju platiti hrvatski porezni obveznici, a da oni koji su cijelu prijevaru, jer se radilo o očitoj korupciji, počevši od famozne prodaje kontrolnog paketa INE što je proveo SDP na čelu s Račanom, ne će biti ni dotaknuti a kamoli procesuirani.

U posljednje dvije godine postojeći politički sustav koji počiva na tzv. Božićnom Ustavu, usvojenom prije nego li je Hrvatska stekla državnost i više puta po dnevno -političkim potrebama mijenjanom, počeo je pucati po šavovoma. U Hrvatskoj stupa na scenu u raznim oblicima i raznim povodima nova generacija političkih Hrvata koja ne želi sudjelovati u nametnutim podjelama ustaša i partizana, nego želi uređeniju i pravedniju državu. To se manifestiralo pojavom novih incijativa, počevši od „U ime obitelji“ Željke Markić, preko „Živog zida“ Ivana Vilibora Sinčića i najeklatantnije pojavom MOST-a. Prvi put nakon stvaranja države počinje pucati stranački duopol, pa taj tek započeti proces predstavlja temelj stvaranja nove političke slike u državi. Upravo ova godina s prvim prijevremenim saborskim izborima predstavlja određenu najavu prekretnice u političkim gibanjima. I dvije vodeće stranke doživljavaju potrese, jer dok je SDP s novim čelništvom u raspadu, HDZ je s nevjerodostojnim eurobirokratom Andrejom Plenkovićem u padu. Treći akter MOST sastavljen od heterogenih provincijalnih političara nije se još uspio profilirati, a pitanje je hoće li, kao pouzdana politička snaga koja može pokrenuti neophodne radikalne procese da bi zemlja krenula u pravom smjeru.

Po posljednjim anketama Hrvatska i dalje ide u krivom smjeru, a veliko je pitanje može li praktična koalicija HDZ-a i MOST-a, sa stranačkim uhljebima, uz rijetke iznimke, predložiti i provesti neophodne radikalne promjene. Ako ideološka i kriminalna lustracija ostaje jedan od preduvjeta tih promjena, kako se može očekivati od Andreja Plenkovića, koji je za svoja dva glavna savjetnika uzeo dva bivša suradnika KOS-a i Udbe, da se upusti u taj za mentalno i moralno zdravlje nacije neophodni korak. Ako ministar unutarnjih poslova, a ne netko drugi iz državnih struktura ocijenjuje da cijeli Ustavni sud treba dati ostavku, a već se mjesecima uporno šuti o procjeni Sigurnosno obavještajne agencije da čak 20 sudaca predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost, onda je očigledno da je pravosudni aparat u cjelini duboko kontaminiran korupcijom, pri čemu postoji čvrsta sprega između politike, medija i represivnog aparata. Reforma cjelokupnog pravosuđa ostaje tako „condicio sine qua non“ svake rekonstrukcije političkog sustava i države same.

Ne treba imati iluzije da će se promjene koje su najavljene posljednjim zbivanjima u ovoj godini brzo i lako dogoditi, ali već sama činjenica da su se počele otvarati dosadašnje tabu teme i politički odnosi pruža barem neku nadu da je to nezaustavljiv proces bez obzira koliko će dugo trajati. Zato je umjesno na kraju ove godine zapitati se je li 2016. bila prijelomna za Hrvatsku.

Komentari

ispravak

Od 2004. do 2013. godine po procjeni američke institucije „Global Financial Integrity“ opljačkano je i izneseno iz zemlje novih 34 milijarde dolara

Netočno. Iz Hrvatske je po tom izvještaju nelegalno izvučeno 34 milijarde dolara ili u prijevodu na taj novac zbog raznih prije svega financijskih manipulacija nije plaćen porez.

Mene prije svega zanima na koje "neophodne radikalne promjene" ciljaš ?

Tko je glasao

rekonstrukcija države

zlatno doba..
nije u pitanju sam izbjegavanje poreza nego sve operacije koja spadaju pod pranje novca, kao što su korupcija, trgovina drogom i tome slično.

radikalne promjene ne mogu izvesti ni HDZ ni SDP, jer su obje stranke odgovorne za stan je u kojemu se Hrvatska našla četvrt stoljeća od samostalnosti. Tek se stvara nova kritična masa za te promjene, ali to ne će ići tako brzo i tako lako, jer postojeći stranački establišment ne će tek jednostavno prepustiti vlast. u komentari dao sam naznake nove političćke klime koja se stvara, a kako će se stvari razvijati zavisi od raznih okolnosti.

Tko je glasao

lažu

Prvi koji laže ili ako želiš drugačije izmišlja je Global Financial Integrity iz Washington. Oni su prvo tvrdili da je iz Hrvatske ilegalnim putem otišli 15 milijardi dolara,a sada tvrde 35 milijardi dolara. Godine nisu iste, ali razlika je nevažna.

Da bi dobili veći publicitet dignuli su cifre.

Drugi koji laže je index.hr , ali to je sada već normalno. Pretpostavljam da si se pozvao na tekst:
Pljačka: Iz Hrvatske se godišnje iznese 3,5 milijardi dolara ilegalno stečenog

Neš vjerovati,ali neki od nas su pročitali taj izvještaj, te bljuzgarije.

Izvještaj ne govori o pljački nego o prije svega o trgovačkim manipulacijama kako bi se izbjeglo plaćanje poreza i obveza. Global Financial Integrity iz Washingtona izvještaj jasno govori da od tih 34 milijarde dolara na trgovačke manipulacije od pada 29 milijardi dolara.

Volio bi stvarno čuti što tu Hrvatska može poduzeti kada na primjer kao što sigurno znaš Apple uopće ne plaća porez u Europskoj uniji (plaća negdje 0.0005 %) ?

Općenito govoreći index već duže vremena iznosi lažne vijesti. Ovo im nije bila prva,a niti zadnja....

Tko je glasao

kada na primjer kao što

kada na primjer kao što sigurno znaš Apple uopće ne plaća porez u Europskoj uniji (plaća negdje 0.0005 %) ?

Apple ne plaća porez u Irskoj, a EU smatra da visina poreza nije na razini i traži od Apple-a 13 milijardi. No irska vlada i Apple su podnesli protutužbu.

Ne pakirati EU ono za što je kriva irska vlada.

Tko je glasao

citat

Ajde da citiram Jean-Claude Junckera koji je bio premijer Luxemburga 1995-2013, a sada je predsjednik Europske komisije:

"Porezni sustav Luxemburga nije protuzakonit, ali on nije na liniji poreznog poštenja. Također postoji mogućnost da je porezni sustav Luxemburga prekršio moralne i etičke standarde"

To Junckers govori o onome što je on sam radio između 20.01.1995 i 4.12.2013.

Neutralni promatrači definitivno imaju puno, puno, puno gore definicije.

Tko je glasao

Ajmo mi malo o temi

Ajmo mi malo o temi dnevnika.

Appl-u i Irskoj.

Irska ima svoje zakone, no jel su oni u skladu sa zakonima EU.

Izgleda da nisu i parlament EU je donio odluku da Appl treba nadoplatiti 13 milijardi € poreza.

Kakve veze ima sa tim Luxsemburg i Junkers.

Tko je glasao

Apple

Po riječima austrijskog kancelara Amazon i Starbucks plate manje poreza u Austriji nego štand prodavača kobasica i sve je po europskom zakonu

Vidiš tebi je važno Apple i reakcija EU do koje je došlo zbog populizma i zbog toga što je netko napravio grešku u sastavljanju sporazuma Apple-Irska.

Meni je važno da je EU donijela zakone koji omogućavaju da korporacije ne plaćaju ili plaćaju samo na primjer 1 % poreza u Europskoj uniji.

To je osnovna razlika u našem razmišljanju.

Tko je glasao

Meni je važno da je EU

Meni je važno da je EU donijela zakone koji omogućavaju da korporacije ne plaćaju ili plaćaju samo na primjer 1 % poreza u Europskoj uniji.

Može link na to.

Tko je glasao

direktive

To ti je europska direktiva koja omogućava da korporacije plaćaju porez u državi po želji (i tamo sklapaju dogovore o porezu),a traženje linka prepuštam tebi.

Meni je draže na primjer udaranje po Junckersu koji je u svojstvu premijera (i ministra financija) Luxemburga potpisao 100 % zakoniti ugovor s McDonaldsom kojim ovaj plaća porez od 0.7 % iako službeni porez u Luxemburgu iznosi 29 %:

McDonald's to scrap Luxembourg tax structure

Lakše je čovjeka prevariti nego dokazati prevarenom čovjeku da je žrtva prevare...

Lp
.

Tko je glasao

Malo za balkanski

Malo za balkanski mentalitet.

Gle, jedna država ko Irska sa puno nezaposlenih i prilično siromašna pristane i na manje poreze ulagača, a da je pravilno učinila vidi se po današnjem standardu građana.

Nemre se privući neko s lovom, kad se od njega traži mito i plus toga veliki porezi.

Tko je glasao

EU

Apple ne plaća porez u Irskoj, a EU smatra da visina poreza nije na razini i traži od Apple-a 13 milijardi. No irska vlada i Apple su podnesli protutužbu.

Ne pakirati EU ono za što je kriva irska vlada.

O funkcioniranju Europske unije ću reći samo jedno.
Luxemburg (čitaj Luxembourg leaks) se smatra središtem međunarodnog kriminala (po pitanju izvlačenja novaca)

Premijer Luxemburga koji je stvorio taj sistem je sada šef Europe. To sve govori o funkcioniranju Europske unije.
Daljnji komentari su nepotrebni

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci