Tagovi

Je, je, nama su uvijek drugi krivi

Zanimljiv smo mi narod, sami se dovedemo u gotovo nesavladive poteškoće, a onda se pokušavamo iz neprilika iščupati optužujući druge da su nam oni krivi za sve naše nedaće. U prošlosti su nam bili krivi Mlečani i Turci, Pešta, pa Beč, a potom Beograd, da bi nam danas bili krivi Berlin i Bruxelles, danas vidimo i UN, a sutra valjda i Washington.

Naš „Europejac“ Plenky obavijestio nas je da je u postupku Republike Hrvatske protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL pred arbitražnim sudom Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) donesena odluka, da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te da ih je stoga odbio poništiti.

Hm, ako je tome tako, onda je tadašnji premijer i predsjednik „stožerne hrvatske stranke“, dr. Ivo Sanader, te 2009. sklopio sporne ugovore iz čiste zlobe ili u stanju potpunog pomračenja svijesti

Glagoljao je Plenky i o tome da ni hrvatski sudovi do danas nisu donijeli niti jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je „jedinu takvu presudu koja je bila donesena, ukinuo Ustavni sud Republike Hrvatske", obavijestivši nas da se Vlada RH „snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve raspoložive pravne opcije kako bi osporila odluku“.

Što se pak Ustavnog suda tiče, ova odluka nije ni prva ni zadnja kod koje se nisu poštovali hrvatski zakoni i koja je naštetila hrvatskim interesima, takva je bila i odluka o izručenju Perkovića i Mustaća Njemačkoj. Ustavni sud se naime ponaša kao tijelo iznad Hrvatskog sabora ili kao nekakvi nad-Vrhovni sud RH.

Po istom pitanju pokrenut je i spor pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, čiji se pravorijek očekuje sljedeće godine, ali kako očito niti od te instance ne očekuje da donese odluku u korist RH „Europlenky“ je odlučio da RH krene u kupovinu MOL-ovih dionica i tako vrati INU, odnosno ono što je od nje ostalo, u ruke RH.

Kaže da je o tome već obavijestio mađarsku stranu (kad prije?).

Samo, ako već ne odmah kad je postalo jasno da MOL ne poštuje ugovor i ne ispunjava ugovorne obaveze, a ono odmah nakon izvješća ekspertne skupine, čak i bez obzira na ishod suđenja Sanaderu, INU je trebalo nacionalizirati. Naravno da bi MOL po proglašenoj nacionalizaciji „pokrenuo i nebo i zemlju“ i podigao tužbe pred znanim i neznanim, nadležnim i nenadležnim institucijama, ali bi bio prinuđen na defanzivu i ostavljen bez mogućnosti bilo kakvog utjecaja na ININO poslovanje i onemogućen u daljnjem nanošenju štete INI. Tako je trebala postupiti Milanovićeva vlada, pa nam ne bi bili krivi svi znani i neznani centri moći i oni bez ikakve stvarne moći.

Ovako, otkup dionica INE, ako do njega ikad i dođe će nas „koštati k'o svetog Petra kajgana“.

Ili ćemo nastaviti tražiti krivce!?

Samo nama danas nisu krivi ni Berlin, ni Bruxelles, ni UN ili sutra Washington, kao što nam jučer nije bio kriv Beograd a još ranije Beč ili Pešta, nisu nam oni nametali veličanstvene i silne vladare, poput primjerice kralja Tomislava, toliko silnog da je pred njegovom silinom, a bio je toliko silan da se te svoje siline valjda i sam bojao, strepila ondašnja Evropa. Problem je jedino to što povijesna znanost do danas nije utvrdila jel' silni kralj Tomislav uopće postojao.

Nije nam nitko kriv ni što slavimo veličanstvene pobjede u velikim bitkama poput one na Grobniku 1242., koje imaju jedinu manu što ih nije bilo.

Nisu nam drugi za nacionalne veličine nametali kojekakve zaplotnjake poput Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koji su bili pripravni radi očuvanja svojih imanja poigrati se sa sudbinom vlastitog naroda.

Ili nam primjerice za hrvatskog oberheroja nametnuli Franju baruna Trenka, koji je zapravo bio Prus i zvao se Franz Seraph Freiherr von der Trenck, koji je za vrijeme austrijskog „nasljednog rata“ sa svojim pandurima diljem Evrope ostavljao širok krvavi trag obilježen pljačkom, paljevinom i silovanjima.

Jednako nam tako nisu drugi niti birali nit postavljali ordinarne luđake za "očeve domovine", "stvaratelje države", "heroje a ne zločince" ili "svece genocida". Dr. Ante Starčević, dr. Franjo Tuđman, ban Josip Jelačić, primjerice, umrli su kao potpuno ludi ljudi, ali su bili „hrvatski velikani“, a Franjo Tuđman i „najveličanstveniji“ Hrvat svih vremena. A svijet ga neće pa neće, od svih hrvatskih političara prepoznaje i priznaje jedino Tita.

Divljački nacional-šovinizam koji je nadvladao plemenito domoljublje "Iliraca" ili Josipa Jurja Strossmayera, niti nam je tko narinuo, niti nam je za to kriva neka od pobrojanih metropola.

Da nam KC, preimenovana u Stepinčeva crkva, ovako surovo divlja na javnoj i političkoj sceni tobože sekularne države nije krivnja drugih, jer nam je još Car Josip II svojim postupanjem zorno pokazao kako se i KC mogu „rogovi sabiti u glavu“ i da se i nju može dovesti u red, istu "tehnologiju" uspješno je primijenio i Josip Broz Tito 160 godina kasnije, znajući da država ima sve potrebne „instrumente za to. A mi kao da niti od jednog niti od drugog nismo ništa naučili, pustit ćemo klerofašiste da „kolo vode“, ali ćemo i za to okriviti nekog drugog.

Sve čega smo se dotaknuli, sami smo upropastili, osim zaista svijetlog intervala, antifašističke borbe i veličanstvene pobjede u njoj, koja je dovela do uspostave FDH/NRH/SRH kao nacionalne države hrvatskog naroda, ali taj interval, tu veličanstvenu pobjedu, koja je omogućila kasniji društveni i gospodarski razvoj kojim se Hrvatska iz izrazito zaostale zemlje preobrazila u srednje razvijenu evropsku državu, ne priznajemo, pače gnušamo ga se. Mi se divimo fašističkom zločinu i kvislinškoj tvorevini s najmonstruoznijim režimom ikad kao nekakvoj hrvatskoj divot-državi. Jesu li nam i za to drugi krivi?

Nisu nas drugi gurnuli niti u nepotrebni rat, zločine, pljačku i razaranja vlastite zemlje, niti pljačku vlastitog naroda epskih razmjera eufemistički nazvanu pretvorba vlasništva.

Nitko nam nije naložio licemjerje i agresiju na BiH, kao ni nepoštivanje i opstrukciju rada i takvih institucija čije smo osnivanje i sami potaknuli, kao npr. Haškog suda. A sva „korist“ od takvog ponašanja bio je jedino odium svijeta koji smo „navukli“ i kašnjenje prijema u punopravno članstvo EU.

Uspjeli smo ući u sporove i svađe sa svim susjedima, ne uspijevajući riješiti gotovo niti jedan stvarni ili izmišljeni problem, pa niti razgraničiti se sa susjednim državama.

Pa i danas, tko tjera predsjednicu RH da daje izjave kakve daje, a tko tjera i predsjednika Vlade da poput malog ždrebeta ulijeće u parkur na kojem se tuku rasni pastusi, jer tamo gdje se pastusi tuku, ždrebad teško stradava. Štete od Plenkovićevih „receptura“ koje je, „nišaneći“ Rusiju, ponudio Ukrajini, mogu biti nesagledive, Putin vjerojatno neće ostati samo na upozorenju da se posvetimo rješavanju manjinskih prava u vlastitoj državi i otkazivanju prijateljske nogometne utakmice.

Jasno vidljiva fašizacija hrvatskog društva, te nepotrebne svađe sa susjedima i dizanja tenzija sasvim sigurno neće pridonijeti tome da Zagreb postane regionalni centar EU, kako je to bilo planirano, već će ta čast najvjerojatnije pripasti Beogradu, kad Srbija uđe u punopravno članstvo EU. A ući će bez obzira na to što prijateljske odnose s Rusijom neće narušavati. Kad se to dogodi, a dogodit će se, jer ne znam što bismo mogli učiniti da se ne dogodi, nama će samo kao i dosad preostati jedino kukati i kriviti druge radi vlastitog neznanja, neodlučnosti i nesposobnosti.

Komentari

Fniks, Je, je, nama su uvijek

Fniks,

Je, je, nama su uvijek drugi krivi

Čuudno, tebi je Tuđman kriv da u Končaru nije išlo onak kak treba.

Zašto niste producirali kvalitetne kućanske aparate ko Gorenje, nego ste imali šrot.

Tko je glasao

@Skviki

Niti je Končar tema dnevnika, niti sam ja tema.

Tko je glasao

bući..... bući.....ti si jebeni bolesnik

ali ti to već znaš, poserem ti se u kuću cvijeća.

Tko je glasao

ma pusti... @Quinquaginta,

ma pusti... @Quinquaginta, čovjek je nervozan jer ga Kapović ne želi u svoj bolesni tabor novoosnovane komunjarske bande... :):):)
Markovina ga otpilio.

Tko je glasao

Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje

Pa i danas, tko tjera predsjednicu RH da daje izjave kakve daje...

Reporterka je predsjednici postavila naizgled bezazleno pitanje: Zašto je vaš ured naručio četiri tone ribe? Predsjednica je zakolutala očima. Vidjelo se da je izgubljena, zatečena i šokirana. Njezino lice prikladno bi opisao termin ‘zblenuta’.
Predsjednica: Ribe? Četiri tone?
Novinarka: Da.
Predsjednica: Četiri tone?
Novinarka: Lososa.
Predsjednica: Lososa?
Uslijedilo je dugo gledanje u prazninu. Nakon nekoliko sekundi tiltanja Kolinda Grabar-Kitarović dosjetila se odgovora: nije ona nadležna za nabave. Političarka godine!

A još da se preselila u Visoku,kolko bi onda tona lososa kupovala!!!

Tko je glasao

Ma nitko nama nije ništa

Ma nitko nama nije ništa kriv!
Mi smo sebi smi za sve krivi jer nismo od 1991. do 1995. počistili svu gamad u Hrvatskoj!
Točka!

Za Hrvatsku - Uvijek!

Tko je glasao

U pravu si, posve !

Nije se smjelo dozvoliti da bivši Titov general F. Tuđman gradi državavu na izdancima Šuškovih ustaša.

The Death of Yugoslavia, BBC Two England, 17 September 1995

Tko je glasao

@bube, oko Titinog generala

@bube, oko Titinog generala bi se možda mogli i složiti ali oko Šuška nikako.
Šušak nije bio nikakav ustaša, čak obratno.
Barem ja to dobro znam.

Uostalom, da je u Domovinskom ratu bilo ustaša ne bi ti danas ovdje pisao već u Danteovom... kojem ono krugu?
Devetom, ili....

Makar, i te priče su priče jer:
Po popisu stanovnika iz 1931.g. u Kraljevini Jugoslaviji živjelo je 6.785.499 pravoslavaca i 6.085.482 katolika. Nakon tog "strašnog" genocida Hrvata nad Srbima u NDH, popis stanovnika 1948.g. je pokazao da je katolika bilo 5.199.770 ili 884.712 manje nego 1931.g., a pravoslavaca 7.783.046 ili skoro 1.000.000 više nego li 1931.

Prema tome.... ustaše su desetkovale IIWW .... koga?

Tko je glasao

Tomislav

povijesna znanost do danas nije utvrdila jel' silni kralj Tomislav uopće postojao

Koliko sam ja u toku vladar Hrvatske imena Tomislav je postojao i to je potvrđeno od povijesne znanosti.
Jedini problem se nalazi u činjenici da je on bio knez (povijesna znanost),a ne kralj.

Prvi kralj Hrvatske je bio Stjepan Držislav koji je okrunjen 988 godine.

Dio dnevnika o ludim ljudima neću uopće komentirati jer je riječ o tvojem mišljenju.

Sve današnje države su stvorene na mitovima, a ne činjeničnoj istini. Nema veze da li govorimo o SAD (primjer Davy Crocket), Velikoj Britaniji (primjer:"nitko nas nije osvojio nakon Normana") ili Hrvatskoj.

Zašto bi mi trebali biti različiti od ostalih ?

ps. kao primjere sam naveo neistine koje su mi prve pale na pamet

Tko je glasao

Kome ti to objašnjavaš

Kome ti to objašnjavaš @Zlatno doba kap? Srbendi, jugoslavenčini i prikrivenom četniksu?
Daaaj, pa do sada si odavao itteligentnog i pametnog čovjeka.
Što ti bi?

Za njih je Tomislav nepostojeći baš kao i Hrvatska i Hrvati sami.

Tu io tamo im Hrvate odvale jednu preko gubice pa onda 50-ak godina cmizdre...
Morat ćemo to činiti učestalije, nešto su postali zaboravni. :):):):)

Tko je glasao

Hrvatino, pročitaj i …

Hrvatino (U heraldici, crna je simbol tuge.)

Moja kuća je danas puna. Došla mi je, iz Hrvatske, na blagdane kći. Ja sam sretan.

Imaš li ti puno srce i nekog uz tebe, generacijo?

U ove dane i par slijedećih dana se voli, zbraja život, planira slijedeća godina. Obraća se čestitkama i  dobrim željama. To sam i ja, ateista, uradio. Poželio najbolje mojim prijateljima i rodbini, onima koji slave Božić, te svima sretne praznike za Novu Godinu, uspjeh u poslu i zdravlje u dolazećoj godini. Evo prilike da to zaželim svim članovima i čitateljima Pollitike.

Nada (Zelena ima ljekovitu moć.)

Oduševio me čovjek, po zanimanju nogometaš, po imenu Emre Can, 22-godišnji defenzivac koji je prije dvije godine Bayer zamijenio Liverpoolom, sjajno igra treću sezonu u Engleskoj.

Njegova čestitka je:

"Sretan Božić i Hanuka svima.
Blagdani nam daju priliku da provedemo vrijeme s voljenima i zato ih trebamo slaviti. Bez obzira odakle ste i kojoj religiji pripadate. Svi dijelimo iste vrijednosti i dužnost nam je pomagati se međusobno i paziti na te vrijednosti. Nije važno jeste li kršćani, židovi, muslimani ili vjerujete li u nešto drugo. Sretan vam Božić i Hanuka svima!
"

Čovjekom mogu biti i vjernici i nevjernici. Građani svijeta.

Nadam se da nisi sam i da ti Pollitika nije jedino društvo.

No, postavi si pitanje: zašto baš ja baš tebi adresiram ove riječi.

Hrvatino. I tebi sve najbolje želim.

Sretan Božić i Hanuku svima! I onima koji su od Pollitike odustali.

-----

http://pixelizam.com/znacenje-boja/

Crna se veže za moć, eleganciju, formalnost, smrt, zlo i misteriju.

Crna je tajanstvena boja povezana sa strahom od nepoznatiog. Obično ima negativnu konotaciju (crni humor, ‘crna smrt “). Crna takođe označava snagu i autoritet, te se smatra vrlo formalnom, elegantnom, i bojom prestiža (crna kravata, crni Mercedes). U heraldici, crna je simbol tuge.

Plava je boja neba i mora. Često je povezana sa dubinom i stabilnosti. Ona simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj.

Crvenkastosmeđa je povezana sa žetvom i jeseni.

Tko je glasao

čestitka

Prvo moram reći kako mi jadno zvuči da tako lako nasjedaš na propagandu.

Kako su se mediji raspisali o toj čestitki koju je napisao musliman. Kažem musliman jer su radi toga mediji ovo prenijeli, a ne radi toga što je to napisao čovjek i nogometaš. U očima su mi se pojavile suze jer moram priznati da su me podsjetili na "dobra stara vremena" komunističkih medija kada bi mediji prenosili ono što partija kaže.

Ukratko za ovaj Božić su poslane dvije čestitke.
Jednu je dao siromašni migrant kamionom,a drugu je dao imućni migrant twiterom.

Pitanje glasi koja od ovih čestitki predstavlja budućnost Europe ?

Tko je glasao

bubeov nasjed: Propaganda i PR

Dakle ne čitaš jebene desničare na ovom portalu: svaki moj dnevnik i komentar je propaganda.
Ili ih baš čitaš?

A sada, tko je izgradio uzroke ili dao 'penkalo' za ova dva tipa čestitara.

Ima li zla ako je petokraka bijele boje?

Tko je glasao

prenio

Ona čestitka koju si ti prenio predstavlja državnu propagandu.

Ja nisam komentirao tvoje dnevnike ili ostale komentare......

Tko je glasao

Sedam mladih imigranata

Sedam mladih imigranata zapalilo beskućnika u Berlinu za Božić.

http://www.rbb-online.de/panorama/beitrag/2016/12/angriff-auf-obdachlose...

Tko je glasao

Mali

Mali dodatak,

http://www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/polizei-sucht-zeugen-kleink...

Sad već i djeca od godinu i pol dana im na njihovom putu terorizma ne znače ništa.

Tko je glasao

@bube ja ti apsolutno nikada

@bube ja ti apsolutno nikada nisam sam - uz mene je uvijek Bog! I Hrvatska!
Čak i ona koju ste ubili.

Inače, upravo su iz mog skromnog doma otišli gosti a kroz nešto minuta će doći novi.
Ne boj se ti za mene... plači ti bolje nad sobom i sudbinom svojom.

Znaš, oduvijeke su mi se gadili ljudi koji su kao jedan ili dva dana u godini "dobri" prema svima i svakome a inače su zvijeri. Glumatanje ne volim!

P.S. Napisao sam noćas dnevnik i čestitao Božić... Svima - čak i njima!

Tko je glasao

zar barem na Božić mira nemaš

zar barem na Božić mira nemaš ti neokomunističkočetničkaspodobo!!???

Tko je glasao

@protuha iz Plavne

Ne ja, Europlenky, kretenčino!

Tko je glasao

axaxaxaxacacaxa Volim

axaxaxaxacacaxa Volim te!
Isus te ljubi!

Tko je glasao

Isus ga ljubi a Lucifer iz

Isus ga ljubi a Lucifer iz njega govori!

Kojeg li jadnog stvora.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci