Tagovi

J.D.O.O.?

Nova mogućnost osnivanja “jednostavnog društva sa ograničenom odgovornošću” tzv. J.D.O.O. je Jednostavna, Debilna, Ograničavajuća Odluka kojom vlast tobože građanima omogućuje jednostavnije poduzetničke poduhvate, počevši od 10.10.2012.

U reklamnom pamfletu, koji građanima gurka pod nos, vlast ističe glavne svrhe J.D.O.O.:

- Olakšanje ulaska u poduzetnički pothvat – što je i svojevrsno priznanje vlasti kako upravo ona svojim regulama građanima otežava poduzetničke pothvate (ili u potpunosti onemogućuje, što ćemo vidjeti malo niže u tekstu). Jer što drugo može biti otežavajuće? Čovjek koji želi poduzimati to čini s veseljem, ambicijom, idejom i znanjem kako će to činiti, dakle tu nema ničega teškoga za tog čovjeka što bi država (vlast) mogla olakšati. Ili treća i zaključna mogućnost su osobe koje nemaju ambicije, ideje niti znanja da bi postali poduzetnici ali država i takve želi navući da to čine nudeći besplatan novac iz poticajnih programa.

- Sprječavanje neregistriranih djelatnosti – registrirati se morate kako bi država mogla polagati prava na ono što poduzimanjem stvorite, odnosno pravo na oporezivanje koje čak nadilazi ovo prvo (npr. akontacije poreza). Nema drugog razloga zbog kojega bi netko od vas tražio da se registrirate za to što znate i želite raditi, barem ne u našoj antiliberalnoj Hrvatskoj.

- Smanjenje odljeva hrvatskih poduzetnika – hahahah, ovo je genijalno Zapravo će poduzetnicima postati mnogi jer će htjeti iskoristiti poticajne programe koje vlast nudi poduzetnicima nakon što oni to postanu. Kao prvo poticaji za zapošljavanje itd. Dakle kao i u priči privatizacije za 1 HRK ovdje ćemo na sličan način imati ljude koji bez uloga ulaze u poslovne pothvate, dobivaju bespovratan cash kroz poticajne programe države i onda jedan za drugim probleme oko uzimanja novca pa hvatanja magle, neisplata plaća radnicima, nemogućih likvidacija tvrtki itd.

- Olakšavanje stranim poduzetnicima poslovanje u Hrvatskoj – Elementarna zabluda jest kako 20.000 HRK, koliko je sada potrebno uplatiti temeljnog kapitala za D.O.O. i još par tisuća HRK-a osnivačkih troškova, predstavlja ključnu prepreku otvaranju novih tvrtki i gospodarskom oporavku, a još je veća zabluda kako je taj trošak bio prepreka stranim tvrtkama da investiraju i posluju u Hrvatskoj.

- J.D.O.O. je usmjeren mladim i novim poduzetnicima – krasno, dobna diskriminacija kao jedna od osnovnih svrha. Baš me zanima kako će na tu besmislenu i nepotrebnu poruku reagirati masa “starijih” građana koji bi se možda samozaposlili. Usput rečeno, baratanje fuzzy iliti neizrazitim vrijednostima (što je “mlad” poduzetnik?) u ovom smislu je još jedna od bolesti izričaja vlasti, a Ustav i zakoni su nam prepuni sličnih pa ostaje na samovolji vlasti da odredi njihovo značenje ako bi se priča oko njih u kojem smislu zakomplicirala u percepciji građana.

- Idealan je za Start-up tvrtke – ovo je već zaglupljivanje ljudi. Start-up tvrtka se ne razlikuje od obične tvrtke, Start-up je fraza koja opisuje osnivanje tvrtke i nije sama po sebi neka posebna vrsta tvrtke da bi govorili o J.D.O.O. kao idealnom rješenju za osnivanje iste. Dakle bullshit.

- J.D.O.O. karakterizira brzina i jednostavnost osnivanja i upisa u sudski registar – super, s obzirom da to tako mora biti, da bi bilo legalno, dobro je da se može odraditi brzo, kažu unutar 24 sata. No kažu i da o potpunosti i osnovanosti prijave odlučuje Trgovački sud pa ćemo vidjeti nakon nekog vremena koliko će to brzo u prosjeku i devijacijama biti. Naročito zbog debilnih prepreka oko odabira imena tvrtke koje su i dalje na snazi.

- Ukupni trošak iznosi 807,50 HRK – Super, manje nego do sada i još uvijek jako puno kada znamo da taj novac odlazi na financiranje nepotrebne birokracije.

Načelno, za J.D.O.O. vrijede ista zakonska pravila kao i za D.O.O. no ima jedna ključna caka, koju je vlast “zaboravila” navesti u reklamnom pamfletu (nije da to skriva već se ne može time hvaliti), a to je da J.D.O.O. mora 25% svoje dobiti držati zaključanom, u rezervi, a prema izmjenjenom rZakonu o trgovačkim društvima, članak 390a stavak (5) one se mogu iskoristiti jedino za:

1. za povećanje temeljnog kapitala pretvaranjem rezervi u temeljni kapital društva,
2. za pokriće gubitka iskazanog za godinu za koju se podnose godišnja financijska izvješća ako nije pokriven iz dobiti prethodne godine i
3. za pokriće gubitka iskazanog za prethodnu godinu ako nije pokriven iz dobiti iskazane u godišnjim financijskim izvješćima za godinu za koju se podnose.

Mogu razumijeti ove stavke u slučaju gubitaka, no i ovdje se radi o stvarnoj želji države da iz te rezerve prije svega naplati obveze po porezima. No ukoliko gubitaka nema ta rezerva će rasti i cijelo vrijeme činiti nedostupan novac vlasniku. Dakle vlasnici J.D.O.O. jednostavno ili moraju poslovati s gubitkom tj. nulom da bi taj novac aktivirali, odnosno utrošili, a ukoliko će poslovati s dobitkom morat će raditi 25% iznad osobnih očekivanja ili se pomiriti s time da će njihov maksimum produktivnosti ostati zakonski limitiran na 75%. Nogometaši primjerice kažu kako od sebe uvijek daju 110% pa sam siguran da bi oni štošta mogli reći na ovo ograničenje (šalim se malo, za one koji ne razumiju, ima ih, a ja ne volim objašnjavati šale)

Hoće li J.D.O.O. pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i je li to konačno prvi pravi potez vlasti? Ne, to je jedan u nizu bullshita vlasti zatočene u nemogućnosti iznalaženja pravih odluka unutar vlastitih intervencionističkih okvira.

Svako dobro,
vaš Kapitalac

Komentari

Glupi komentar Pa očigledno

Glupi komentar

Pa očigledno je da je to napravljeno da se j.d.o.o ne pretvori u Jednostavno Društvo za Pranje Novca.

Ništa lakše kad s rodjom dogovoriš preljev parsto tisuća preko nekih 'konzultacija' ili slično da otvoriš j.d.o.o izdaš fakturu i problem rješen.
Tako da je taj limit od 25% i malen.

Pa osnovni cilj j.d.o.o i je da se što prije pretvori u d.o.o.
Kada 25% akumulirane dobiti prijeđe 20.000 kn - znači ukupno 80.000 kn ne vidim ni jedan razlog zašto vlasnik ne bi želio takvu firmu preregistrirati u d.o.o.
Bilanca preregistrirane firme ostaje ista i tada može isplatiti svu akumuliranu dobit

Tj. ne vidim ni jedan razlog zašto to ne bi napravio odmah čim prijeđe 20.000 dobiti.
A normalna firma bi to trebala napravit unutar prve godine, pogotovo ako je bez zaposlenih, ne zahtjeva velike investicije i bavi se nekom inačicom pružanja usluga - upravo za što je koncept j.d.o.o i napravljen.

Tako da firma svoj osnivački kapital može i sama zaraditi, a ne da ko sada ljudi moraju unosit neka računala i aute i što ti ja znam da bi prešli 20.000 kn.

Tko je glasao

Znatiželjan sam

Da li je vlast donijela zakon kojim se zabranjuje pojedincima otvaranje novih firmi, a stare su doveli u stečaj s milijonskim dugovima? Vezano uz to, da li postoji zabrana tajnih vlasnika firmi?Konačno interesira me da li bivši predsjednik Sabora drug Tomičić i dalje ima firmu koja gro poslova dobiva od države? Interesira me da li su firme "koje su bile Čačićeve, a prenesene su" dobile poslova od države i u kojim milijunskim iznosima?

Tko je glasao

Jedina prava korist i

Jedina prava korist i mogućnost brze zarade kroz osnivanje JDOO je osnivanje i preprodaja novoosnovanog poduzeća.
Svi oni koji po novim propisima ne mogu zbog dugova prema RH osnivati nova poduzeća a trebaju im za daljnji rad biti će prisiljeni kupovati novosnovana poduzeća.
Dakle ako imate mogućnost (zakonsku) da osnujete poduzeće učinite to odmah osnivanjem JDOO i objavite oglas da prodajete čisto poduzeće za 3000 kuna i vrlo brzo će te ga legalno prodati a na razliku u cijeni troška osnivanja i prodajne cijene ne plaćate porez jer na prodaju udjela u firmi nema poreza..

Jednostavna i brza zarada jer zakoni zabranjuju dužnicima osnivanje novih firmi ali ne zabranjuju kupovinu drugih ,već osnovanih, firmi.

Tko je glasao

Nije problem

Nije problem osnovati tvrtku u Hrvatskoj, već je problem da bi opstao. Opstati možeš uz korupciju i povezanost uz politiku. Sjetio sam se onog pravnika Jakšu Barbića kako je za vlast 1995. napravio izmjene zakona, pa se je iznos za osnivački kapital povisio na 20.000 kuna. Onda sam izračunao da su poduzetnici zbog izmjena papira potrošili oko 140 milijuna maraka u korist države. U ovoj državi pošten čovjek nema što očekivati od poduzetništva,osim što će mu se država napiti krvi, a može i izgubiti sve što ima od imovine.

Tko je glasao

a koliko vidimo i nije neka

a koliko vidimo i nije neka navala na j.d.o.o.. Osnovano je svega 30tak tvrtki unatoč silnom marketingu. I to je dobar rezultat u zemlji gdje ministar financija kaže da je povećanje PDVa od 25% zapravo odterećenje gospodarstva, za privatne investicije kaže da je on za ali "nema interesa", naravski, ne upitašvi se zašto nema interesa, nego to je činjenica sa kojom on eto nema veze.

Tko je glasao

pa

evo kako to izgleda u praksi kad netko stvarno nešto hoće i može raditi u 'rvackoj
http://www.posao.hr/clanci/vijesti/hrvatska/dotukla-ih-hrvatska-birkorac...
ne vjerujem da će se išta promijeniti...
profesor

Tko je glasao

vlada po običaju ne gađa u

vlada po običaju ne gađa u problem već se muti vodu.
problem je što raditi, a ne kako osnovati tvrtku
ono malo poslova što se obavljaju u hrvatskoj nadzire organizirani kriminal. oni dilaju poslove i kontroliraju javnu nabavu i javne radove.
vlada bi trebala osigurati slobodno tržište. osigurati da poslove dobiju oni koji imaju najbolje reference a ne najbolje kriminalne veze.
što će mi J.D.O.O. kada se poslovi dijele na ovakav način;
http://www.jutarnji.hr/od-poslova-povezanih-s-drzavom-dobio-je-gotovo-mi...

to što sanader i hdz ne vladaju ne znači da se nešto promijenilo. Milanović i sdp su u svom oglednom primjeru, zagrebu, pokazali da im tržište nije cilj.

Tko je glasao

sve se mijenja samo da se

sve se mijenja samo da se ništa ne promijeni, sve se radi da se ništa ne uradi.
znaju da ima problema ali ne žele riješiti njihove uzroke pa rade sve drugo nebi li ipak sve na kraju ispalo dobro.
znaju za korupciju i povlaštene i interesne grupe i da zbog toga imamo probleme,, ali to ne mogu ili ne žele mijenjati, zato pokušavaju raditi sve drugo da uvjere sebe i druge da pokušavaju promijeniti stanje i da će biti bolje.

tako je i drugdje, pop se neće odreći dvora od oniksa, ali ako petkom ne jede meso onda je to ok ipak nešto radi.
ljudi zagađuju okoliš, a ne žele se odreći auta ili nekih drugih stvari, ali zato će razvrstati papir i plastiku tako može reći da nešto radi i tješiti se da brine o majčici zemlji.
izrabljuješ radnike samo sebe gledaš, ali onda uplatiš nešto sitno za gladnu djecu u africi i tako se tješiš da nisi sebični seronja.

to je sve što vlada radi, gnjavi i sebe i nas raznim glupostima sitnicama kojima ne rješava probleme ali barem se tješi da nešto radi i da nisu potpuni ignoranti i linčine.

http://www.facebook.com/FejsKalendar?ref=hl

Tko je glasao

znaju za korupciju i

znaju za korupciju i povlaštene i interesne grupe i da zbog toga imamo probleme,, ali to ne mogu ili ne žele mijenjati, zato pokušavaju raditi sve drugo da uvjere sebe i druge da pokušavaju promijeniti stanje i da će biti bolje.

nakon privatizacijske pljačke sve državno se prilagodilo odnosno organiziralo na način da se nekažnjeno pljačka.
kroz sabor su provukli rupe u zakone koje omogućuju namještanja u javnim nabavama i javnim radovima.
apsurdno je da zakon strogo obradi, recimo javnu nabavu, a onda se u jednom članku navede da može i bez svega navedenoga
dakle mora biti natječaj ali može i slobodna pogodba ili izuzeće. apsurdno.

za početak oporavka ovog društva, državu treba reorganizirati, očistiti od kriminalaca koji su u sistemu i koji rade za organizirani kriminal-
ovako kako se čisti policija trebaju se očistiti ministarstva, državna ji avna poduzeća a rupe u zakonu se moraju začepiti.

Tko je glasao

Po čemu

Po čemu si Mućko zaključio da se je počistilo u policiji? Naime, nitko nije stigao do zavoda za evidenciju nezaposlenih, već je nova politička garnitura zarotirala šefove u policiji prema svojim interesima. Kad se za 7.godina promijeni Ova vlast opet će doći do rotacije i tako u krug.

Tko je glasao

Po čemu si Mućko zaključio da

Po čemu si Mućko zaključio da se je počistilo u policiji?
u pravu si. naivno sam prema jučerašnjim vijestima
http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/privode-ljude-koji-su-kupovali-po...
povjerovao da se nešto pozitivno događa. kad ono uskok se bavi disciplinskim prekršajima prometnih policajaca.
nasjeo sam. ispričavam se

Tko je glasao

aj hev a drim...

http://pollitika.com/otvoriti-tvrtku-za-10-kn

Drago mi je da je trošak manji od mog predviđanja od 1010 kn :)

Ono što mi nije drago jest što sam pročitao da je trošak likvidacije cca 7500 kn, a to mnogi koji otvore ne znaju. Link na dnevnik dajem samo zbog popisa i drugih poreza koje čeka takve nove vlasnike j.d.o.o.-a.

Inače, ovo 25% držanja u rezervi nije ništa tako strašno, jer kada rezerva dođe do recimo 20.000 kn, onda se j.d.o.o. preregistrira u d.o.o. i prebaci zadržanu dobit u temeljni kapital (to je taman dovoljni temeljni kapital).

No, skupa mjera kojoj ne vidim previše smisla. OK, ako si do sada proizvodio pletene prekrivače za daljinski, možda sada osnuješ j.d.o.o. tako da možeš nuditi svoju robu "na bijelo".

Tko je glasao

zatvoriti se firmu može i za

zatvoriti se firmu može i za 0 kuna.

Tko je glasao

hm

Ne da se može zatvoriti za 0 kuna nego se može još dosta i dobiti.
Sve zavisi kome je stalo da se zatvori.

Tko je glasao

što veći dug veća i cijena

što veći dug veća i cijena tj. zarada a srednja cijena je oko 30 000 kuna po firmi.

Tko je glasao

da, a kako?

Tko plaća oglas u Narodnim novinama, tko plaća izradu dokumenata za Trgovački sud, tko plaća taksu Trgovačkom sudu?

Tko je glasao

Ako znaš jednu malu stvar sve

Ako znaš jednu malu stvar sve plati država .

Dakle, kad podneseš zahtjev za stečaj firme trgovački sud ti pošalje Rješenje da predujmiš troškove stečajnog suda. Osječki trgovački sud u pravilu traži uplatu oko 12 000 kuna.
U Rješenju kojim ti je naloženo da predujmiš troškove stečaja data je i mogućnost žalbe Visokom trgovačkom sudu . U žalbi Visokom trgovačkom sudu navedeš da je firma u blokadi te da ne može ispuniti zahtjev Suda a da ne prekrši nekoliko propisa. Poslije otprilike godinu i pol dobiješ Rješenje Visokog trgovačkog suda kojim se ukida Rješenje Trgovačkog suda o uplati predujma troškova stečaja i svi troškovi idu na teret države.

U zadnjih 5 godina nekoliko ljudi mi je platilo da "kupim" neke firme s velikim dugovima i da ih zatvorim i to sam učinio na gore opisani način, a ako ti bude trebalo mogu ti poslati kopije dokumenata u nekoliko mojih slučajeva. Sve besplatno , za mene.

Tko je glasao

da li govoriš o stečaju, ili

da li govoriš o stečaju, ili o likvidaciji firme?

Tko je glasao

stečaju

stečaju

Tko je glasao

senilija

Istina, ispričao si ovo kada se jednom raspravljalo baš o tome, kupnji tvrtki s dugovima... a sjetio sam se i nekih svojih prijatelja, hvala :)

Tko je glasao

gfi

gfi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kome je uopće do biznisa?

Šakom i kapom dijele se sinekure, što podobnima, što onima koji su ih zadužili...
Spašavaju se sumnjive privatne banke javnim novcem...
Poslovi vrijedni milijardu kuna javnoga novca dobivaju se mimo natječaja...
Prosipaju se subvencije u djelatnosti koje se potom svjesno uništavaju...

Dogodit će im se da neće imati više od koga krasti. Po svemu sudeći, to je jedina osveta koja preostaje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nisam

dobro upoznat s ovim novim čudom hrvacke ekonomske zbiljnosti ali ovako odokativno mi se čini da si dobro dijagnosticirao stanje. nažalost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci