Tagovi

Javno privatna prijevara?

Evo dnevnika koji će, nadam se, otvoriti smislenu rasprava o prošli tjedan usvojenom zakonu o Javno Privatnom Partnerstvu (JPP).

Moram odmah reći da sam protiv svih oblika JPP-a u hrvatskim uvjetima, jer koliko god taj model savršeno funkcionirao u Engleskoj, siguran sam da kod nas ti neće biti slučaj.
Pitate se zašto to mislim kada je „privatno upravljanje uvijek efikasnije od javnog“? Zato jer mi je jasna motivacija koja stoji iza ugovaranja poslova po ovom modelu – prikrivena privatizacija javne imovine. JPP se uvijek ugovara za one projekte gdje postoji komercijalni interes, dakle tamo gdje postoji dobra prilika za skrenuti novce iz proračuna u nečiji džep.
To se do sada moglo i jednostavnije, ali pošto se sad se pravimo Europljani, morat ćemo malo to zamaskirati …
Postoji li neki stvarno dobar razlog zašto platiti cijenu koja je i do nekoliko puta veća nego kada se objekti grade samostalno, bez privatnog partnera? Pa naravno da postoji, jer se investicije klasificirane kao JPP računovodstveno ne obračunavaju kao otplata duga (što u suštini jesu)… A svima je naravno u interesu imat što manje duga jer je onda daljnje zaduživanje jeftinije.
E, sad… kažete novi zakon sprečava da se bilo koja investicija prijavi kao JPP.
Da, ali istovremeno zakon o proračunu ograničava rate za otplatu kredita na 20% prošlogodišnjih prihoda, a naknade za JPP na 35%.
To će možda pozitivno utjecati na inflaciju, jer će gradovi i općine biti prisiljeni forsirati JPP, a agencija će im svaki projekt odgoditi za 3-9 mjeseci (ako ga u zadnjem trenu ne odluče odbiti).

Ako vam i dalje nije jasno zašto smatram da će JPP biti izvor prijevara??? Zato jer je u RH vrlo malo kompanija sposobno za izvođenje JPP projekata, i ovime modelom se ako ništa drugo ograničava konkurencija.

Komentari

Hrvatski problem zove se

Hrvatski problem zove se pravna država. Dok se nekažnjeno može izbjegavati zakon u Hrvatskoj ništa neće funkcionirati. Uzalud nam akcijski planovi, europski zakoni, uskoci, dorhovi i novi policijski ravnatelji kada svi oni rade po želji politike.
Kako Sanader kaže tako je. On je zakon i nema drugih zakona u hrvatskoj. Ovo što sabor izglasava to je samo zavjesa za europu.
Simpatične su izjave tipa "hrvatska napreduje još je potrebno riješiti korupciju".
Pa nema napretka dok ima korupcije. Korupcija drži sve pod kontrolom: pravosuđe, policiju, vojsku, gospodarstvo...

Tko je glasao

Stvar je prilično

Stvar je prilično jednostavna. Kod nas je uobičajeno da živimo na kredit a najveći dužnik je država.

Zašto bi se zaduživale elitne snage kad im je bolje da se zadužuje država, svi i nitko, a neki da onda kroz razna poslovanja i partnerstva ta sredstva preliju sebi.

Kako svako uobičajeno zaduživanje ima granicu a mi smo kao država granicu davno prešli, mora se naći nove modele da se "snažno korača naprijed", da "idemo dalje". To je znameniti Kutlin poučak o biciklu.

Sjeća li se još itko Šukerovog poučka o tome kako je svojedobno "riješio" dugove u zdravstvu? Kad se u Saboru hvalio da se to neće prikazati kao dug i samozadovoljno upitao SDP-ovce da "zašto se oni toga nisu sjetili".

JPP je nešto što se također neće voditi kao klasičan dug, pa do 20% proračunskih prihoda za klasiku, pa + 35% istog za JPP pa dobijemo novi solidan prostor u kojem se još može zaduživati.

Kad bi s jednakim žarom i inventivnošću poput ovog za nova zaduživanja država tražila načine kako da netko nešto proizvede, to proda pa da od zarade živi i zarađuje dalje, gdje bi nam bio kraj.

Mi smo oduvijek bili drugačiji i s lakoćom radili ono što drugi nisu htjeli, nisu znali ili nisu mogli. Zašto bi se mijenjali kad nam bicikl ide, pače juri? Još.

B-52

Tko je glasao

Dobro uočavaš kuda stvar

Dobro uočavaš kuda stvar vodi.

Ali inercija sudbe smjerova s time nije ni blizu kompletna. U trendu je povezano s ovim:
- dok su Velika Britanija i EU najrenomiranije u dugoj tradiciji javnog uvida u javnu praksu, mi smo najrenomiraniji u tome što još nitko ništa ne vidii od najimpresivnije prakse oslobađanja iz javne sfere, iz koje je oslobođeno najviše u svijetu, beskrajni stanovi i milijarde, nekretnine, cijele mreže krvotoka i protoka, praktički sve;
- nigdje kao kod nas država ne stišće oko svega i kamatari, za jedan od tisuće papira trebaju impresivne bitke. Dok USA panično intervenira sa 300 mlrd dolara u vezi krize hipotekarnih kredita, Italija panično, cijela EU mobilizira razno oko raznog, kod nas ekipe stišću oko svega i kamatare kao nikad, veoma zanimljivo dok se JPP racvjetao i prije zakona, nije treblo čekati zakon da se praši sve u šesnaest;
- u svim pitanjima poslovanja je došao trenutak pravog osjećanja, kom obojci kom opanci.

Možda bujanje JPP-a u toj sintezi ipak odigra jako dobru ulogu, npr. svi za JPP i svi u JPP, i nakon toga bezuvjetna kapitulacija svih snaga i dobrovoljna predaja svih oružja, uključujući milijrde. Nije šala, blizu je toga da se neće uspjeti drukčije rješiti, jer nitko još nije pao na tako niske grane da i razmišlja o tome, dok se diletanti po zapadu potpuno mobiliziraju oko toga i rade i ono što nikada nisu.

Tko je glasao

Ma baš čudno? da li je na

Ma baš čudno? da li je na ovim prostorima ikad išta bilo da se vrlo brzo nije otkrilo da je to prevara? i tko je predvodio?
od koga je krenuo JPP? barba Škegro! sjećate se ga? PDV !!!
dobro se snašo! drži on konce još iz onih vremena! ili pazi da mu sve prođe u zastaru!
katkad se tkogod otme kontroli ili nedozvoljeno uleti ali tu je onda država da ga klepi po prstima. Kraljević Marko je bar pola pio pola Šarcu dao!!! sad su omjeri puno veći!

Tko je glasao

Pa svi se slažemo, a gdje

Pa svi se slažemo, a gdje su ultraliberalisti??????

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci