Tagovi

Javno mnijenje: pesimizam i pad popularnosti Mosta

Istraživanja javnoga mnjenja često komentiram na forum.hr, topic Istraživanja javnoga mnjenja i izborne analize. Prenosim današnji komentar posljednjog istraživanja.

Sažetak:
1. Most gubi prilično, SDP malo, raste broj neodlučnih; obje glavne koalicije i dalje izjednačene.
2. Predsjednici dvije najveće i stranke i dalje su uvjerljivo najveći negativci; porasla je popularnost predsjednika vlade, a znatno opala predsjednika Mosta.
3. Ljudi su pesimistički i deprimirani.

Istraživanje provedeno 1-3. ožujka. Telefonski a ne terenski kao istraživanje CroBarometar, ali je provedeno u rkaćem periodu i rezultati odmah objavljeni, pa je ažurnije.

HRT, objavljeno danas u 10 sati: Veća potpora Živom zidu, Domoljubna koalicija ispred Hrvatska raste

Potvrđuje se trend pada Mosta i određenog pada SDP-a. Povećao se broj neodlučnih.

U odnosu na siječanj, dakle prije dva mjeseca, kad je već bila poznata koalicija, ups, pardon, sporazum :zubo: HDZ-Most ali prije formiranja nove vlade, Most ima -4,0% a SDP -1,4% dok je HDZ točno na istome. ŽZ ima +1,0% a HSP-AS +0,6%, ostali također s manjim pomacima.

Osim kod Mosta, to nisu veliki pomaci, još uvijek otprilike u granicama očekivanih slučajnih varijacija, pa se ne može zaključivati o nekim trajnim tendencijama.

Postotak neodlučnih je porastao, +3,7%.

Domoljubna i rastovska koalicija: ista meta, isto odstojanje

Ako pogledamo koalicije, za DK sada kaže da bi glasalo 31,4% ispitanika, za HR 30,9%, za Most 8,9%, ŽZ 4,4% i SMB365 s tadašnjim partnerima 2,3%.

Svi ostali su također uglavnom tamo gdje su i bili: IDS i HDSSB bi opet osvojili mandate u svojim matičnim IJ, ORaH bi dobio oko 1,5%, a od novih, Hrid ima 0,8%.

Ako odbijemo 13,1% neodlučnih, to bi dalo DK 36,1%, HR 35,6%, Most 10,2%, ŽZ 5,0%.

Dakle, obje vodeće stranke nešto više nego što su imale na izborima (po oko +2%), a Most nešto manje (oko -3,5%).

Živi zid nešto više, ne puno, ali oni bi s par promila pomaka na gore mogu dobiti puno, jer su u mnogim IJ bili na granici osvajanja mandata. E sad, naravno, par promila manje, i mogli bi ostati i bez onog jednog mandata. Slično Bandićevci.

Kao što sam nedavno spomenuo, na osnovu ovoga nipošto ne možemo zaključivati "aha, tako bi stvarno bilo da se sada raspišu izbori". Da dođe do prijevremenih izbora, moralo bi se nešto dramatično dogoditi (doduše, svašta se kuha u vladajućoj koaliciji :rolleyes: ) i to bi moglo bitno utjecati na raspoloženje birača. Oko četvrtina birača, pokazuju ranija istraživanja, donosi odluku u tijeku same kampanje, oko mjesec dana pred izbore (a 10% do 15% u zadnjem tjednu).

Ipak, svejedno ne mislim da bi došlo do nekih radikalnih pomaka u postocima glasova. Ali, 2-3% pomaka ovamo ili onamo u glasovima može donijeti znatniji pomak u broju osvojenih mandata.

Opći pesimizam

U svakom slučaju, nova vlada nije uspjela raspiriti nikakav optimizam; dapače, raspoloženje javnosti ide u suprotnom smjeru. Čak 64,8% smatra da zemlja ide u lošem smjeru, a u siječnju je to bilo 49,4%. Optimisti su jedino glasači HDZ-a, a i među glasačima Mosta ima više pesimista.

Kod pitanja o tome kojeg političara smatrate najpozitivnijim, napredak je postigao Tihomir Orešković, koji se probio na drugo mjesto (prvo drži predsjednica Republike). Porastao je Ivan Sinčić, koji je s 1,1% u veljači skočio na 4,6% (očito, zahvaljujući nekim nedavnim nastupima). On je sad ispred Bože Petrova kojeg danas kao najpozitivnijeg ističe 3,4% ispitanika; u prosincu je to bilo 10,8%, nakon čega bilježi stalan pad. Milanovića bira 8,0% a Karamarka 2,5%.

Mnogo veća je prednost onih na vrhu na ljestvici negativaca: Karamarko 33,9%, Milanović 31,4%. Svi ostali za njih su sitne ribe. :D Na trećem su mjestu "svi političari", a na časnom četvrtom Božo Petrov s 4,7%.

Vladu ipak podržava 52,4% (a ne podržava 30,1%), ali ju ocjenjuju prosječnom ocjenom tek 2,3 (u veljači 2,4). To je manje nego što je prethodna vlada imala još u prosincu (2,5); u ožujku 2012, Milanovićeva je vlada imala 2,9.

Predsjednica je dobila 3,3 (što je ipak pad u odnosu na veljaču), a Sabor samo 2,3.

Na grafikonima, kliknite za veću sliku!

preferencije stranaka

preferencije koalicija

Ucjena o smijeru kretanja zemlje

Komentari

blokiranjem hdza most rusi i sam sebe

blokiranjem hdza most rusi i sam sebe..........

Tko je glasao

Kada sam odmah nakon izbora

Kada sam odmah nakon izbora pisao da je MOST nakupina neovisnih kandidata bez kadrovskog bazena iz kojeg bi crpila kandidate za sve funkcije koje joj po izbornom rezultatu pripadaju, kritiziran sam zbog toga. Svašta mi se pripisivalo, nesnošljivost, mržnju, otpor prema reformama i druge gluposti. Evo se po medijima sad naveliko piše isto.

Jedini konkretni doprinos MOST-a u dosadašnjem dijelu mandata nove vlade je što nije dopustio Karamarku da HDZ-ovi "skakavci" preplave državni proračun i javna poduzeća. I dakako, opustoše sve kao pravi. Hvala MOST-u na tome.

Međutim, premalo je to u odnosu na očekivanja. Na reformama se mora raditi timski i usklađeno. Neovisni pojedinci to ne šmogu pa zato i služamo uglavnom samo priče, a ne vidimo konkretne pomake. Oni i jesu nemogući dok se ministarstva kadrovski ne ekipiraju pa MOST-ove kočnice s te strane i nisu tako dobre. Unutar HDZ-a su zato nervozni, ne mogu ništa napraviti jer ne mogu ni blizu resursima, a ne mogu se ni okoristiti. Znaju da to nervira birače i dugoročno šteti svakoj stranci pa su sve spremniji za radikalne poteze. Karamarko je već vjerojatno obradio sve zastupnike u Saboru, ne samo MOST-ove, i procijenio da si može dopustiti oštriji pristup, koji mu treba i zbog skorog reizbora u stranci.

Ako bi se sad izašlo na izbore, MOST bi sigurno prošao lošije nego prije, a najviše bi profitirao živi zid. Za dva velika bloka ne možemo znati, oni su manje ili više uvijek isti, ali bi na ljevici vjerojatno došlo do okupljanja, a na desnici do dezintegracije. Neke bi stranke Domoljubne koalicije možda pokušale samostalno ili bi prema Karamarku imale veće zahtjeve, odnosno zahtijevale veća jamstva da će dobiti dogovoreno. Karamarko je već pozobao sve što je mogao sa svoje strane političke pozornice, a Milanpvić/Komadina nije.

Iako neki tvrde da bi sve ostalo isto, prije svih MOST (zna se zbog čega), nisu u pravu. Saborska je većina jako tanka i već bi nekoliko mandata iz korijena promijenilo odnose snaga. No moglo bi se dogoditi i da umjesto o samo jednima, saborska većina počne ovisiti o više njih. Sadašnji vlastodršci bi se našli u problemima jer bi u kampanji isplivalo mnogo otga o čemu se sad mudro šuti. Nije unutar njih ni blizu idilično kako prikazuju.

Aktualni bi premijer mogao odigrati ključnu ulogu u tim izborima, ako bi ga neka strana promovirala kao svog kandidata. Popularnost mu raste, što nije iznenađenje jer među redikulima je lako ispasti pametan i sposoban. Ako bi podržao nekog određenog kandidata na unutarstranačkim izborima u HDZ-u i SDP-u, arhitektura vlasti bi nakon izbora mogla biti puno drugačija nego sad. I vlast daleko efikasnija.

Pravi test će biti usvajanje proračuna i za koji dan će sve postati jasno. Ako se bude vidjelo da izbori ne ginu, Karamarko i Milanović će imati veće šanse. Ako ne, njihovi protukandidati bi mogli profitirati. Za Hrvatsku je bolje ovo drugo.

B-52

Tko je glasao

Najveće iznenađenje

Iako nisu moj favorit - kada sam vidio "broj potrebnih glasova" koji se u slučaju SDP-a i HDZ-a kretao oko 15-28-22.000 glasova po zastupniku i Živi zid koji je dobio cca 95.000 glasova i jednog zastupnika - bilo mi ih je žao.

Budući da je taj jedan zastupnik (kakav-takav) prilično konzistentan, tj. radi ono što je i proklamirao da će raditi, već i mali porast Živom zidu u eventualnim novim izborima umjesto jednog zastupnika može donijeti recimo 5 zastupnika. Priznajem da bih uživao u tome :)

Tko je glasao

Pa da, tako sam i napisao.

Pa da, tako sam i napisao. :)

Sinčić u onom cirkusu izgleda kao ozbiljan zastupnik, među najartikuliranijim je govornicima i dosljedan je sebi. Slagao se ili ne slagao s njim, priznajem mu to. Vidi se da je evoluirao, u pozitivnom smislu. Dobio bi više glasova onih birača koji se zadovoljavaju razinom "baš im je dobro rekao", a takvih je više nego se misli.

Živi je zid imao 6 graničnih mandata, ali nije mu uletio niti jedan. Kad se većina bazira na 78 mandata, već promjena od jednog zastupnika bi unijela pomutnu.

B-52

Tko je glasao

Ne bi ostalo isto nakon

Ne bi ostalo isto nakon izbora. Bez obzira što nisu neke baš dramatične razlike u rejtinzima izuzev MOST-a.
Treba imati na umu da bi se i koalicije vjerojatno presložile. Možda unutar postojećih koalicija ne bi bio isti omjer snaga. Možda bi neka stranka unutar DK dobila više mjesta na listama. Isto vrijedi i za HR. Možda bi IDS išao sa zajedničkom listom s HR. Moguće bi neki od sadašnjih i bivših MOST-ovaca bili na listi DK ili HR. Ne treba zanemariti ni slaganje lista unutar pojedine stranke u koalicijama. Možda bi otpali neki iz SDP-a i HDZ-a koji u zadnja tri mjeseca nisu plesali kako gazde kažu. Nadalje, raspodjela glasova po izbornim jedinicama se może poklopiti da netko s više ukupno glasova ima ukupno manje mandata(npr. teoretski je moguće da su svi MOST-ovi birači iz ovog istraživanja iz iste izborne jedinice). Pa onda preferencijski glasovi itd itd. Previše je varijabli da bi itko mogao tvrditi da bi stanje ostalo isto.

Osobno se ne bih kladio ni na jedan rezultat osim da bi bio jaaaako, jaaaako različit od trenutnog rasporeda snaga.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pozitivno ?

Jedini konkretni doprinos MOST-a u dosadašnjem dijelu mandata nove vlade je što nije dopustio Karamarku da HDZ-ovi "skakavci" preplave državni proračun i javna poduzeća. I dakako, opustoše sve kao pravi.

Zar je situacija dobra radi toga što još uvijek imamo Milanovića i SDPe skakavce koji još uvijek kontroliraju proračun i javna poduzeća ????

Tko je glasao

Nisam napisao da je situacija

Nisam napisao da je situacija dobra, već da je jedini doprinos MOST-a taj koji sam napisao.

I da, taj doprinos jest dobar jer se grozim i pomisli na to što bi se već desilo s javnim novcem da je Domoljubna koalicija potpuno ovladala njime.

Nažalost, umjesto obećanih reformi, dobili smo jedino nešto usporeno propadanje u odnosu na ono koje bi bilo da je na vlasti DK bez MOST-a.

B-52

Tko je glasao

I da, taj doprinos jest dobar

I da, taj doprinos jest dobar jer se grozim i pomisli na to što bi se već desilo s javnim novcem da je Domoljubna koalicija potpuno ovladala njime.
ovakav stav implicira zaključak da su ovi iz kukuriku koalicije, ili HR koalicije, anđeli, što se tiče raspolaganja javnim novcem. Ja ne bih nikoga abolirao, ali kad bi se baš radila usporedba onda mislim ipak da je bivši SDP-ovac Slavkio Linić rekorder u intervencionističkim potezima s javnim novcem, kao npr predstečajnim nagodbama, prebacivanjem milijardi ulupanih u brodogradnju na hrvatske porezne obveznike, ili "preseljenje" Croatia osiguranja iz Zagreba u Rovinj, ili utapanje Trećeg maja u Uljanik.

Tko je glasao

Taj stav znači točno to što

Taj stav znači točno to što sam napisao. Ako namjeravam implicirati, činim to puno jasnije. Prošla me vlast u ovom trenutku zanima jedino u smislu izbora unutar SDP-a, pratim tek usput i jednim okom.

Imamo dovoljno iskustva s HDZ-ovom ekipom, bilo kojom, da je moj strah debelo opravdan, a u aktualnoj Karamarkovoj je još prilično Sanaderovih kadrova. Što uopće ne znači da su izvorno Karamarkovi bolji (Soboli, KABA,...)

B-52

Tko je glasao

"HDZ ekipa"

Vjerojatno gledam ograničeno jer promatram popis ministara vlade u sjeni (2012-2015) i na tom popisu je stvarno malo teže naći ljude s aferama iz doba Sanadera ili nekog drugog doba.

Tko je glasao

Na koju točno vladu u sjeni

Na koju točno vladu u sjeni misliš i tko su ljudi na tom popisu?

B-52

Tko je glasao

odbori odgovor

Napiši u google odbori HDZ i dobiti ćeš popisa svih predsjednika odbora HDZa.

Mi to možemo komentirati kako želimo, ali na primjer predsjednik odbora za zdravstvo HDZa je de facto bio ministar zdravstva vlade u sjeni, a isto vrijedi i za druge (to je barem moje razmišljanje) .....

Pretpostavljam da bi oni postali ministri u slučaju da je HDZ/Domoljubna koalicija osvojila apsolutnu većinu na izborima za sabor.

Tko je glasao

Respektiram razmišljanja, ali

Respektiram razmišljanja, ali stranački su odbori jedno, a vlada u sjeni drugo.

Vlade u sjeni imaju svoju povijest, najviše vidljivu u GB. To su osobe određene ispred stranke za ministre u sjeni, sastaju se i rade kao prava vlada, nastupaju u javnosti kritizirajući prijedloge i rješenja vladajućih, i predlažući alternativna. Puno je to ozbiljniji rad od istupanja samo tijekom predizborne kampanje i prilagođavajući nastupe istoj (lagati po potrebi i obećavati ono što se ne može ili ne namjerava ispuniti). Kod vlada u sjeni je populizam isključen.

Nešto takvoga nismo imali u HDZ-u, a samo natruha je bilo uoči izbora 2011. godine od strane kukurikaša. Ali generalno,, u Hrvatskoj još nismo usvojili taj vid demokratske prakse. Čak niti osnove.

Vladama u sjeni se izbjegava nagađanja o tome tko će biti ministar i, važnije, mogućnost da izborni pobjednik preuzme vlast totalno nespreman.

B-52

Tko je glasao

Svi u padu, osim HDZ-a

Ako bi se sad izašlo na izbore, MOST bi sigurno prošao lošije nego prije, a najviše bi profitirao živi zid.Bez Radmanovizije Živi zid pada-uostalom , raspali su se.

Nakon MOST-a svaka 3. opcija propada, jer su se sve 3. opcije pokazale ljevičarskim rezervama ili zaštitnicima, pa više neće moći varati desne birače.

Zato pošteni izbori koriste samo HDZ-u, a svi ostali, nakon sređivanja APIS-a i DIP-a, dolaze u svoje pravo stanje-ozbiljan pad.

Tko je glasao

Zato pošteni izbori koriste

Zato pošteni izbori koriste samo HDZ-u, a svi ostali, nakon sređivanja APIS-a i DIP-a, dolaze u svoje pravo stanje-ozbiljan pad.

Možda zbog takvog razmišljanja Karamarko i pleše po rubu, baš kako sam opisao u svom posljednjem dnevniku. No nije sigurno da će mu to donijeti pobjedu na unutarstranačkim izborima. Niti da bi pobijedio na ponovljenim parlamentarnim. Jedno je realnost, a želje rigidnih desničara unutar i izvan stranke nešto posve drugo.

B-52

Tko je glasao

Uzalud vam trud svirači:)))

No nije sigurno da će mu to donijeti pobjedu na unutarstranačkim izborima. Ne, nego od svih medija nametani Plenković, koji se neće ni kandidirati::)))

Baš si me dobro nasmijao.

Tko je glasao

...kako je to bilo...

indian — Sub, 24/11/2012 - 20:42.
...gospodin Linić može procjenjivati da su kao Vlada precjenili svoje mogućnosti. I u pravu je...
I precjenili su svoj manevarski prostor već na početku mandata kada su procjenili da mogu zadovoljiti većinu ne režući nepripadajuća radna mjesta stvorena ranije kao vid korumpiranja glasačke mašine i ostavljajući netaknutu negativnu selekciju svih ranijih godina.... i pokušavajući od toga stvarati novi normal koji se poštelava prihodima povećanih poreza...od PDVa nadalje. Stvar je izgubljena prvog dana s prvim političkim odlukama o smjeru...
...tek sada se spominje bolesno tkivo, ono koje je prije jedne godine odlučeno da se ne dira zbog mira u kući. A tada je bilo vrijeme, promjeniti koncept. Sada je kasno za njih, morat će doći netko drugi...koga ne vidim...
indian — Ned, 25/11/2012 - 00:02.
...mislim da je kuknjava da "nismo znali" kao i obično alibi za nišnedelat´,...
...ako danas i uz ovakva sredstva priopćavanja neki društveni ili politički insider kaže da "nije znao", znak je to ili zlonamjernosti ili skrivanja suučesništva u petljanju ili obične nesposobnosti vulgaris...sve i jedan dobar razlog za ignoriranje takvih što se iza te fraze skrivaju.
...i vladajući, ako nisu znali za nešto što svaki imalo obavješteni građanin zna kako u stvarnosti ide i to iznose kao nekakav argument za "precjenjivanje svojih mogućnosti",...to je stvarno previše....
...ovo sam konstatirao otprilike na "godišnjicu" vladanja one Vlade ranije.
Tada im je otprilike bilo jasno da "su precjenili svoje mogućnosti".
I tada, otprilike, im je postalo jasno da nešto moraju ipak ponuditi. Poslije samo jedne godine...
Još od Machiavellia naovamo se zna da je vrlo lako vladati ako se sljedbi ponudi sudjelovanje u akciji "biti većim od sebe samog". I dečki i cure su to učinili. A mnogi su prihvatili...
Tako više nije bilo važno što košta preoblikovanje društva. Postavljen je novi "Viši cilj". Koji se ne da statistički i brojčano izraziti. I nema cijene.
...sva ta navodna "humanost", "manjinska prava", "univerzalne vrijednosti"...cijela ta ideološka mistifikacija je odjednom postala novi monolit oko kojeg se vodila aktivnost Vlade.
Ekonomska Efikasnost? ako dođe sama od sebe, dobro dođe. A nije došla.

Danas, nije niti druga "mjesečnica" nove Vladne ekipe.
...i poslije tog kratkog razdoblja javno mnijenje je po ispitivanju, pesimistično.
Prirodno. Zašto ne? pa od siline ideološke i medijske buke nije još razvidno...hoće li prioritet biti ekonomska efikasnost (što je posao Vlade), ili je prioritet stvaranje Novog Čovijeka i Druga (što je posao revolucionarnih propovjednika).
Budu li Vladine aktivnosti usmjerene da uvuku ljude da konstruktivno sudjeluju, takvi kakvi jesu, (bez zahtjeva da budu nešto drugo) u ekonomskom životu RH, bit´ će već to uspjeh.
...i bit´ će uspjeh ako Vlada bude izvršnim organom Sabora. A ne obratno.
I možda neću za deset mjeseci postati iste komentare, samo s umetnutim drugim imenima.
I, moožda, će im se popularnost popraviti.
Ako ponove ista "taktička skretanja"? možda će im popularnost biti i veća...ali će i državni gubitci u vremenu i novcu biti još veći.

Tko je glasao

MOST-ovci postižu čak i

MOST-ovci postižu čak i rekorde. Počeli su gubiti popularnost i prije nego su započeli dugo najavljivanje "reforme". Poznato je stvar da reforme u sadašnjem hrvatskom trenutku znače otpuštanje ljudi iz državne uprave, smanjenje plaća i penzija i život u okviru"svojih mogućnosti", a te su barem 20 posto manje nego sada s posuđenim novcima.
I svaka vlada bi izgubila popularnosts takvim reformama, jer se drugačije ne može. Izgubila je španjolska, irska i portugalska vlada, pa što ne bi i hrvatska.
Ali čuvena strančica MOST je uspjela čak i unaprijed izgubiti popularnost, i time si je definitivno odrezala granu za bilo kakav nastavak reformskkog posla. Ja mislim da je došlo vrijeme da se ekipi čija je ambicija obrnuto proporcionalna sposobnostima jednom zauvijek kaže - pa,pa
Čak su uspjeli i doći do točke gdje javnost više i ne bi zamjerila Karamarku da ih malo žešče disciplinira.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci