Tagovi

Javne osobe - odgovornost za izrečeno

Proteklih dana ponovo smo svjedočili neodgovornom plasiranju lažnih informacija od strane ljudi koji obnašaju određene funkcije vlasti, bez ikakve odgovornosti za javno izrečenu riječ koja nanosi štetu određenim građanima.

Pomoćnica ministra Jakovine, Mirjana Mataušić Pišl u subotu je hladno ustvrdila kako toksično mlijeko prerađivača Dukat i Vindija, koje je dan prije povučeno iz prodaje potječe sa hrvatskih farmi.

Navedenu izjavu prenijeli su svi hrvatski mediji, naglašavajući upravo taj podatak u opremi članaka.

Danas, 4 dana nakon te izjave, glasnogovornik istog ministarstva, Miroslav Kuskunović, naglašava kako još uvijek nije poznato porijeklo toksičnog mlijeka, jer rezultati testiranja iz Beča još nisu stigli, te se u stvari ne zna niti da li povučeno mlijeko prelazi granicu od 0,05 % aflatoksina.

„Ministarstvo čeka nalaz koji bi ovih dana trebao stići iz Beča. Naime, do sada se pojavila samo sumnja na aflatoksin, pa dok ne dođe potvrdni test iz Beča, ne možemo znati pravu situaciju. Čekamo da ovih dana stigne taj test pa ćemo imati više informacija“, naveo je on.

Naravno, nemaju pojma ni odakle potiče to mlijeko, već naprosto pretpostavljaju:

Također, iako je ministarstvo u prvoj reakciji kazalo da se sigurno radi o mlijeku sa hrvatskih farmi, a kasnije kazalo da nije baš tako mislilo, još nema jasne informacije o porijeklu sumnjivog mlijeka. „Za sada samo postoji sumnja,“ kaže kolega Kuskunović.
„Dakle, naši veterinarski inspektori nastoje pronaći žarište, odnosno – s kojeg je to područja došla stočna hrana ili kukuruz, koji je ovoga ljeta bio problematičan i u okolnim zemljama, tako da je toga bilo možda i kod nas u našoj proizvodnji. Znači, radi se na terenu, pokušava se utvrditi koje je žarište i koji je problem sa stočnom hranom koja je očigledno dovela do ove situacije“, istaknuo je Kuskunović.

Izravna posljedica ove, rekla bih svjesne manipulacije je potenciranje sukoba među građanima, te plasiranjem lažne informacije nanošenje izravne materijalne štete kako hrvatskim proizvođačima mlijeka, tako i potrošačima, jer ta je izjava bitno utjecala i na ponašanje krajnjih kupaca u trgovini.

Neozbiljnost i neodgovornost javnih djelatnika za izgovorenu riječ morala bi podlijegati sankcijama, i to ne na osnovu privatne tužbi, već bi, ako nije drugačije moguće, javnost trebala natjerati sustav da pokrene sankcije za toliku neodgovornost..
Najmanje što bi se u demokratskom svijetu, nakon ovakve afere dogodilo je momantalni otkaz koji bi ministarsvo moralo uručiti pomoćnici ministra Mirjani Mataušić Pišl, a ukoliko do toga ne dođe - zrela demokratska javnost bi izvršila pritisak koji bi morao dovesti do ostavke ministra.

Na žalost, kod nas ovakve manipulacije prolaze bez ikakvih sankcija.
Rekla pa porekla i nikom ništa.

Koga se tiče što je to što je ona rekla vrištalo sa naslovnica svih medija, dok je ovo što sad poriču moguće pronaći samo na nekim inozemnim portalima.

A što, za to vrijeme radimo mi na čiji život takvo ponašanje javnih radnika ima izravan negativan utjecaj?
Presipamo iz šupljeg u prazno do neke nove afere koja će nam podići adrenalin u jalovim forumskim okršajima.

***************************************************************************************

NADOPUNA činjenicama iz jednog od komnetara 13.02. u 12:13
ovo će biti nadopunjavano kako se sjetim

Kronologija afera koje su pokretane u vrijeme najavljenih sindikalnih akcija:

11.10. najavljen prosvjed nastavnika
10.10. afera prodaja ispita na fakultetima

U jeku priprema za štrajk medicinara i nastavnika koji je najavljen za 29.11.2012
12.11. izbija afera obiteljski liječnici

31.01. mljekari i poljoprivrednici najavili prosvjed za 15.02
09.02 izbija afera toksičnog mlijeka koje je:

*************************************************************************************

Komentari

'Hrvatsko je mlijeko

'Hrvatsko je mlijeko najkvalitetnije, najsigurnije u regiji', rekao je Jakovina, poručivši potrošačima da ne obraćaju pozornost na senzacionalističke vijesti.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/245303/Hrvatsko-je-mlijeko-najkva...

Od izbijanja afere aflatoksin ponasanje i izjave svih upetljanih imaju elemente shizofrenije

kronologija koja se ovako izvana - pracenjem samo novinskih natpisa moze iscitati je sljedeća:

Bosanci otkrivaju aflatoksin u Dukatovom mlijeku
Inspekcije povlace iz prodaje trajno mlijeko 2,8 Dukata i Vindije
Seljaci tvrde da se radi o uvoznom mlijeku
Ministrastvo tvrdi da se radi o domacem.
Na zahednickoj presici svi tvrde da niko nije kriv i da je sve pod kontrolom
Inspekcija otkriva nove vrste i kolicine mlijeka s jos znacajnijim postotcima aflatpksina i to kako na mlijeku domacih proizvodjaca - tako i na mlijeku iz uvoza
Izranja podatak da se povisen postotak aflatoksina nalazi u mlijeku iz BiH, Srbije, Slovenije, Madjarske pa cak i Njemacke
U nepunih tjedan dana Dukat, Megle i Vindija uspostavljaju interni sustav kontrole na aflatoksin (zanima me zasto to nisu radili ranije?)
U petak, 22.02. obustavljaju otkup od cca 400 proizvodjaca, istovremeno im nudeci mikrofiskatore po cijeni od 1.600 kuna po vreci (25 kg)
Istovremeno, ministarstvo nema pojma o tom otkazu,
Istoga dana mediji objavljuju da je mlijeko iz Kozarske Dubice (tj iz uvoza) potpuno zdeavo
U subotu 23.02. seljaci izlaze na ceste
U subotu navecer Jakovina tvrdi da je hrvatsko mlijeko nazdravije u regiji
Poanta - mlijeko seljaka ce otkupiti drzava, hrana ce biti zamjenjena kuruzom iz robnih rezervi - naravno sve to o trosku poreznih obveznika
Nitko od odgovornih nije nasao za shodno da istrazi porijeklo hrane, nitko da provjeri Dukatove i Megleove nalaze saljuci uzorke u referentne labose, nitko da testira mlijecne proizvode
Iznenada se ima love i za poticaje, i za interventni otkup, i za trosak plasmana robnih rezervi.....

Sad se tek namece pitanje sto (i tko) u stvari stoji iza svega

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Dobra poanta jucerasnje

Dobra poanta jucerasnje kolumne Dalibora Dobrica u Danas-u:

"Dalibor Dobrić - Kolumna Rikverc iz Danas-a 22.02.2013:

Pročitao sam ovih dana zanimljivo razmišljanje o tome kako su za europski skandal s konjskim mesom u proizvodima koji su trebali sadržavati samo govedinu krivi zapravo potrošači.
Zašto, pitate se?
Zato što se nikad nisu zapitali kako to da farmer u, primjerice, Velikoj Britaniji prodaje kilogram govedine po cijeni od recimo, 60 kuna, a ono u velikom trgovačkom lancu košta 45, dok su prerađevine i upola jeftinije.
Zato što zapravo nisu željeli znati što rade korporacije kojima je u interesu samo profit, dokle god su im cijene omogućavale da svaki dan imaju na stolu gotove lazanje s mesom, navodno goveđim.

A tako se i mi sada kada su nam u mlijeku otkriveni aflatoksini čudimo kako nam nadležne službe rijetko testiraju hranu.
A jesmo li imali sluha za farmere kada su govorili o problemima i cijeni proizvodnje mlijeka?
Jesmo li se ikada zapitali je li pametno što se znanstvenicima, laboratorijima, stručnim službama i inspekcijama smanjuju sredstva?
Je li netko prosvjedovao? "

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Afera postaje sve toksičnija

http://www.jutarnji.hr/afera-aflatoksin---na-prevaru-su-uzeli-uzorke--tk...

Spin do spina, dok akterima (seljacima, državi, kapitalu, struci, medijima...) malo tko vjeruje.

S druge strane:
"The major risk factors for liver cancer include chronic infection with hepatitis B and C (accounting for 54% and 31% of cases worldwide, respectively), the consumption of foods contaminated with aflatoxin (produced by fungi which can contaminate foodstuffs such as maize and nuts in tropical or sub-tropical countries) and heavy alcohol consumption.2-5 The developing countries carry the biggest burden of liver cancer, with more than eight out of ten (84%) cases being diagnosed there in 2008.1" - http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/cancerstats/world/liver-canc...

Što meni kao laiku govore ovi podaci? Mjesta za zabrinutost i oprez - ima. Mjesta za paniku - nema. Kao i obično, treba slijediti zdravi razum (a ne pohlepu za profitom) i njegovati ekološku, prirodnu i - lokalnu proizvodnju...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Evo jedne zgodne

Evo jedne zgodne informacijice koju je objavio HRT 19.02.2012 - no koja je, zacudi, prosla prilicno nezapazeno:

Aflatoksin i u mlijeku iz susjednih zemalja
Ured za veterinarstvo BiH utvrdio je povećane količine aflatoksina u pošiljkama mlijeka iz Slovenije, Mađarske, Njemačke i Srbije. Veterinarski inspektori analizirali su uzorke mlijeka uzete na granici. Pokrajinski tajnik za poljoprivredu i potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić objavio je na Twitteru da je situacija alarmantna. Od 35 uzoraka, u 29 je povećana razina aflatoksina. Svi proizvođači imaju isti problem, napisao je. Tvrdi da je razlog povećanja koncentracije aflatoksina u mlijeku onečišćenost stočne hrane - kukuruza koji je prošle godine bio podložan gljivičnoj kontaminaciji zbog suše.

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=202227&cHash=8b8d2fedec

Ono sto je tu meni intersantno je podatak da su u BiH iskreno priznali da je problem sirih razmjera. Posebno mi je zanimljiva informacija da se radi i o Sloveniji, Njemackoj i Madjarskoj koja, btw, ima 0 toletranciju na at.
Bosanci ocito aferu oko mlijeka ne pokusavaju iskoristiti u dnevnopoliticke svrhe obracunavajuci na taj nacin s politicki nepodobnim regijama.

Takodjer, pitanje koje se namece u Glasu Slavonije - zasto samo trajno mlijeko? Zasto ne i dnevno, sir, vrhnje i ostali mlijecni proizvodi?
Negdje sam procitala da je za proizvodnju 1 kg sira potrebno 3 litre mlijeka te da bi u siru koncentracija AT trebala biti tri puta veca.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

a sto je s mesom? meso nitko

a sto je s mesom?

meso nitko ne spominje, zar je moguce da ono nije toksicno? meni se to bas ne cini vjerojatno... ali nitko o tome ne prica nista..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

nastavak nastavka...

"Na temelju rezultata analiza vlastitog paralelnog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina. Ovom privremenom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko.", priopćili su iz Dukata.

Oh, domaće kravice ne jedu svježu travicu? :) pfff

Tko je glasao

Oh, domaće kravice ne jedu

Oh, domaće kravice ne jedu svježu travicu? :) pfff
a za to vrijeme drzavne inspekcije i sustav kontrole je radio? sto?

Osim Dukatova izvora koji u cijeloj prici ima svoj interes jer po Bosni ima svoje pogone, meni se pitanja koja namece ovaj clanak cine vrlo logicnima.
http://www.glas-slavonije.hr/190704/1/Problem-je-u-Slavoniji-a-taje-rezu...

osobito u svjetlu predizbosnog razdoblja, te priblizavanja 2015-te i konacnog ukidanja proizvodnih kvota.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Circle of milk...

A mene još zanima - kako je moguće da se na (kontroliranom) tržištu pojavi pljesnjiva kuruza s kojom se truje stoka, pa potom i ljudi...

A prije toga još bi me zanimalo odakle dolazi ideja hiperprodukcije u megafarmama, gdje krave dobivaju sijeno samo za praznike, a ostatak živora se hrane pljesnjivom piljevinom, tko se toga sjetio i to još i poticao raznoraznim poticajnim mjerama i tko su ti koji se i dalje sprdaju s malim stočarima i njihovim pašnjacima...

Sve su to dakako samo retorička pitanja...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Tvoja retoricka pitanja su u

Tvoja retoricka pitanja su u stvari kljucna pitanja koja oslikavaju trulost i zatrovanost naseg drustva.

Politika i "struka" prvo male ljude prisiljavaju i/ili motiviraju koristeci sva moguca sredstva od spina do klasicnih torbara koji bauljaju po terenu da, protivno volji tih malih ljudi, usvoje neka ponasanja koja su njima u prvom trenutku neprihvatljiva.
Kada na koncu, unatoc svijesti kako to nije i ne moze biti dobro, mali ljudi ta ponasanja usvoje i prihvate, onda se odgovornost za sve negativne posljedice toga cina svaljuje na te male ljude.

Tako smo dobili radnice Kamenskog koje su same krive, radnike Jadrankamena koji su sami krivi, mljekare koji su sami krivi, nezaposlene koji su sami krivi, mi mali sami smo krivi sto ostali smo bez strateskih firmi, banaka, ine, sto se priprema prodaja voda, sto smo, ne primjer prosle godine dali 5 milijuna ojra garancije da turci kupe privatnu firmu ministrovog prijatelja, pa sad kad su turci pobjegli ostali smo i bez te love i da ne nabrajam dalje.
Jedini tko ni za sta i nikada nije kriv - to su politicari, kreatori zakona, i razni Todorici, Jezici i slicna bagra, u cijem interesu se radi sve sto se radi.
A nas se, sibicarskim spotom pokusava nagovoriti da cinkamo kvartovske kafice kako bi gamad mogla grijati guzice na koznim sjedalima skupih automobila

Manipulacija je ostala osnovni nacin komunikacije, gaze se svi principi i nista nije vazno osim uskih interesa i trenutnih ciljeva uskog kruga podobnika okupljenih u raznim centrima moci.

To je shema koja se primjenjuje u svim situacijama i vec je toliko puta vidjena da se covjek neminovno mora zapitati - koji su stvarni motivi onih koji brane takav sustav?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Nastavlja se storija s

Nastavlja se storija s aflatoksinom - samo to vise ocito ne zanima nikoga. 15.02 je ionako prosao, a novih najava nereda nema:

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/244362/Aflatoksin-pronaden-u-jos-...

Sporni sastojak pronađen je u Dukatovom trajnom mlijeku od 3,8% mliječne masti, zatim u Mercatorovom mlijeku od 2,8% mliječne masti koje je proizvedeno u Tuzli. Aflatoksin je pronađen i u Lidlovom trajnom mlijeku od 2,8% mliječne masti, također proizvedenom u BiH te u Meggle mlijeku od 2,8% mliječne masti u kojem je pronađena do sada najveća koncentracija aflatoksina od čak 0,3 mikrograma.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

kako nema?

Novi neredi su najavljeni za 22.2. :) u 17h po običaju...

Tko je glasao

@zaphod

Pa normalno je da će sada svi šutjeti.

Nije im više moguće mahati zastavicama i vikat o kvalitetnom hrvatskom mlijeku i uvoznom smeću pa sada moraju svi šutjeti.

Klasična Hrvatska priča o ovome glasi da ponovno nitko iz državne službe ili ako hoćemo preciznije iz inspekcije neće odgovarati za ovo "trovanje" !?

Tko je glasao

Klasična Hrvatska priča o

Klasična Hrvatska priča o ovome glasi da ponovno nitko iz državne službe ili ako hoćemo preciznije iz inspekcije neće odgovarati za ovo "trovanje" !?
A upravo bi jedino to bila garancija da se krećemo u pravom smjeru.
Na žalost, u ovoj temi je bilo daleko više onih koji su pokušavali dokazati kako državne službe ne trebaju biti odgovorne - čini mi se ni za šta.
Niti za ono što pričaju, a još manje za ono što rade, odnosno ne rade.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

odgovornost za javno

odgovornost za javno izreceno...

lezi na javnim duznosnicima ali i na novinarima... ovaj dnevnik nije promasena tema, bila autorica u pravu ili ne, ali je sasvim zasigurno vrlo promasen pristup ili po0vrsinski pristup tek djelicu problema... posljedici ali ne i uzroku...

ako tako gledamo, mozemo pozvati djelatnicu ministarstva za kvalitetu javno izrecenog prvenstveno, a ne za istinitost... jer ona je i rekla .. da moze ovako ili onako ili ... bilo kako a da cemo rezultate kao saznati pa znati .. No sto cemo saznati kad rezultati budu objavljeni? I da li je to uopce bitno? Da li ce ti rezultati promijeniti stanje koje je dovelo do tih devijacija? meni se cini da nece... i da uzrok i temu rasprave trebamo temeljiti na necem srugom, jos uvijek ne izrecenom i ne spomenutom... ORGANIZACIJI DRZAVE I DRUSTVA>>

dakle, sto imamo kao razlog razmisljanja na raspolaganju?

Toksicno miljeko krava sa "intelektualnih" farmi hranjenih "industrijskom hranom" preradeno u industrijskim postrojenjima visoke tehnologije i ostalih civilizacijskih dosega tetrapaka..

sto preskacemo?
preskacemo najobicniju spoznaju da krava daje sto krava jede.. i da nikakva civilizacija i tehnologija nece to promijeniti sve dok koristimo prirodne proizvode cak i modificiranih zivotinja-strojeva sa ucinkom..

kako krava nije masina i nema filtre za prociscavanje hrane, tako bi bilo logicno da razmislimo Kako je doslo do hranjenja krava na "novim" farmama sa takvim "novim" kukuruzom? Dakle otkud nam takva kuruza, i tko je zaduzen za kontrolu industrijske zivotinjske "umjetnicke" hrane, kao uglavnom jedine koju konzumiraju? Da li adekvatna struka kontrolira hranu za zivotinje?

Ja mislim da ne. Poljoprivredni fakultet ili agronomi ili njihovi labosi tj. POLJOPRIVREDNI LABOSI nisu oni koji bi trebali vrsiti tu inspekciju vec su oni koji bi se trebali brinuti za uzgoj hrane i sve sto ide uz poljoprivredni uzgoj kao takav... Kontrolu zivotinjske hrane nakon sto j eproizvedena trebaju vrsiti VETERINARSKE INSPEKCIJE koje se dalje brinu za zdravlje i odabir zivotinja koje koristimo u ljudskoj prehrani no kad proizvod prede u ljudsku hranu kvalitetu istog bi trebali kontrolirati MEDICINSKI (lijecnici) laboratoriji...

cini mi se da smo nesto pobrkali struke i njihove poslove i poremetili citav sustav koji je godinama funkcionirao dobro... a sve zbog blesavoce drustva prepisivaca bez pameti..

Nadalje, mozemo pricati o drzavnim i privatnim laboratorijima i inspekcijama... Da li imamo krovni kontrolni centar, drzavni koji bi kontrolirao manje, lokalne drzavne labose u nalazima? meni se cini da nemamo... Da li imamo gomilu drzavnih labosa za koje se ne zna koje podrucje trebaju pokrivati? imamo, svakako.. Da li imamo privatne labose koji su zaduzeni za isto i jednako vrijedni? imamo.. Da li imamo drzavnu inspekciju koja uzima uzorke kako se kome sprdne i nosi kako se kome sprdne cak i u privatne labose na analizu? imamo... Radilo se o poljoprivrednom inspektoratu, veterinarskom ili onom koji je zaduzen za humane potrebe... ili o laboratorijima, problem je isti.. Sustav ne valja... Kaos je posvemasan i potenciran, a da nitko nikada nije o tome pricao, niti jedna javna osoba ni zamjenici ni ministri, ne ove nego bilo koje vlade do sada, cak ni kada su mijenajli onaj stari jugo-sustav.... bez promisljanja kamo to vodi...

vrlo jednostavnom organizacijom, koja kaze da poljoproivredu kontroliraju agronomi, zivinu veterinari a ono za ljudsku upoterbu medicinari rijesili bi pola problema..

u drugom dijelu problema podjela na jurisdikcije drzavnih labosa na regije kao i kontrolni drzavni krovni labos koji bi nasumicno radio paralelne kontrole uzoraka ili rezultata regionalnih dao bi dozu sigurnosti u rezultate ispitivanja.. Privatni laboratoriji su dakako opet potrebni, no oni ne bi smjeli imati ikakve veze sa drzavnim inspektoratom bilo koje vrste te od njih dobivati uzorke na analizu jer je to prvo sasvim bolesavo, a drugo je cisti sukob interesa odnosno u praksi sprega inspekcija (ali i carinskih kontrola) sa privatnim interesom... Dakle privatni labosi bi i dalje imali svoju privatnu svrhu i za privatnike mogli raditi pracenje kvalitete proizvodnje u privatnom aranzmanu no i biti podlozni drzavnim inspekcijama kako lokalnim a tako i republickim kao jamcem njihove kvalitete...

To je mislim ono sto je trebalo potegnuti kao temu nakon afere mlijeko sa toksinima... a ne ovo sto je autorica krenula, makar nije to manje aktualno, ali ne dira srz probolema mlijeka, opcenito kontrole hrane, bilo ljudske ili zivotinjske ili nacina proizvodnje ....

ps
i da, ja nisam bas za te industrijske krave-masine koje se hrane industrijskim belosvetskim zitaricama u kontroliranim laboratorijskim belosvetskim farmama sa visokim ucinkom... ili bas nisam da to bude jedini "vrijedan paznje" nacin proizvodnje kako poljoprivredne tako i zivotinjske u nasoj maloj drzavici... pa .. eto.. mislim si nesto da te kukuruzne krave mljekomati... (koliko god ne konzumiram mlijeko i mlijecne proizvode) nisu neki san ljudske prehrane... jer ne vjerujem da su strojevi-zivotinje ili labos-usjevi jedina mogucnost stvaranja hrane na ovolikom podrucju za nas broj stanovnika... novca mozda, ali sa kolicinom potrebne hrane mislim da to nema bas neke veze...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nije mi bila namjera pisati o

nije mi bila namjera pisati o proizvodnji hrane, vec o odgovornosti javnih djelatnika i duznosnika u eksploataciji polu-informacija koje bitno utjece na stanje uma cijelog naroda i na taj nacin modeliraju javno mnijenje....

btw - afera mlijeko je tu samo kao povod.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

o UZROKU ... o SUSTAVU... ama bas nista....

stvar je u tome da Javni sluzbenici ne smiju progovoriti o stvarnim razlozima i problemima...

a ja bih bas to zeljela od njih dobiti...

jer tek tada i tek tako se mogu poceti ispravljati uzroci koji dovode do ovakvih "atrakcija" odnosno afera kako se to sad vec naziva...

To sto neki Javni sluzbenik ili PR kaze, to sto se strasti oko toga silno uzbude, jel tocno, jel jednoznacno, dvoznacno ili viseznancno, koja je skrivena poruka i koji je politicki cilj izrecenog...;. sve su to nebuloze... sve do jednog nabrojenog..

jer PR i politicari sami, kao i javni sluzbenici..... stvarno po sluzbenoj duznosti prezentiraju ono sto sam gore navela... na taj nacin shvacaju svoj posao a tako od njih zahtjevaju i nadredeni... a to je krivo, naprosto krivo...

Nama treba UZROK, razlog i promisljanje... da bi se ista promijenilo.... a ne politicka potpora ovom ili onom projektu ili zataskavanje problema, sto je ono sto dobijamo u skoro svakoj Javnoj izjavi bilo koga...

Zena iz ministarstva uopce nije trebala lagati da bi to bio krivi pristup, jer i nije stvar u laganju vec u zabavi sa NEBITNIM STVARIMA... koje mi pijemo kao najkvalitetnije vino i s kojima nas hrane.... da ne bi nekom slucajno palo na pamet upitati se Zasto je doslo do problema i kako to ispraviti?

kontaminirano mlijeko ce biti povuceno, to je jasno.. i ja vjerujem da smo jos toliko pri zdravoj pameti.... No problem koji je do toga doveo nece biti rijesen bez promjene sustava koji je to omogucio a mozda i potencirao... To nam ostavlja nesigurnost i svakako veliku mogucnost da se stvari ponove... sa nekim drugim mlijekom ili kuruzom, lazanjama.... Zato mislim da si fulala temu... Zena iz ministarstva niej lagala, zasto bi? Rekla je neke cinjenice o posljedicama, u biti irelevantne... no nista ama bas nista bitnog o UZROKU niti ju je ijedan novinar o tome ista pitao...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

naravno da nece niste reci o

naravno da nece niste reci o uzroku kad je i ona dio sustava.....
A sustav je neunistiv dokle god vecina gradjana nasjeda na te prozirne manipulacije....

Dok se za jedno dvajst godina ne otrijeznimo, jos siromasniji, jos obespravljeniji i u jos vecim govnima

374.740 je trenutna brojka nezaposlenih.
na kraju 2011 bilo je 315.438
na kraju 2010 bilo je 319.845

Lijep score za godinu dana vladavine koalicije koja je izbore dobila na obecanju "U plusu tri plaće, a ne u minusu da ti se plače."

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

rast nezaposlenosti

Iako praćenje same nezaposlenosti, zbog čudnih načina ulaska i izlaska "u evidenciju" i nije baš neki pokazatelj, ne sviđa mi se svođenje svega na "zadnjih godinu dana", a pogotovo mi je čudna brojka iz 2010. godine. Zato evo službenih brojaka: http://statistika.hzz.hr/Statistika.aspx?tipIzvjestaja=1

2008. - 236.741
2009. - 265.174
2010. - 302.425
2011. - 305.333
2012. - 324.323
2013. - 372.003 (kraj siječnja, trenutni broj 374.000)

Tko je glasao

U bjesomucnoj zelji da

U bjesomucnoj zelji da umanjis stvarne dosege vladavine kukurikavaca napisao i netosnost koja nazire iz aviona.

Dakle ako je 2012 bilo nezaposlenih 324 323 a ktajem sijecnja ima 372.003 - onda je, ako ja znam racunati (a znam) u sijecnju 2013 bez posla ostalo 47.680 osoba.

Stvarnu cifru mozes visjeti ovdje:

http://www.hzz.hr/DocSlike/stat_bilten_12_2012.pdf

(ista stranica - isti template)

Na kraju 12 mjeseca bilo je 358 214

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

U bjesomucnoj zelji da

U bjesomucnoj zelji da umanjis stvarne dosege vladavine kukurikavaca napisao i netosnost koja nazire iz aviona.

Dakle ako je 2012 bilo nezaposlenih 324 323 a ktajem sijecnja ima 372.003 - onda je, ako ja znam racunati (a znam) u sijecnju 2013 bez posla ostalo 47.680 osoba.

Stvarnu cifru mozes visjeti ovdje:

http://www.hzz.hr/DocSlike/stat_bilten_12_2012.pdf

(ista stranica - isti template)

Na ktaju 12 mjeseca bilo je 358 214

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Biće da se ovi u HZZ-ou

Biće da se ovi u HZZ-ou moraju usuglasiti unutar sebe jer ocito daju u razlicitim tablicama daju razlicite podatke:

http://www.hzz.hr/DocSlike/stat_bilten_12_2010.pdf

Stranica 12,
tabela T2,
kolona ukupno
odjeljak: Nezaposleni krajem izvještajnog mjeseca:

cifra 319.845

ostalo mi se ne da ponovo traziti, al mozes sam. Dokument se zove Mjesecni statisticki bilten

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

???

U bjesomucnoj zelji da umanjis stvarne dosege vladavine kukurikavaca napisao i netosnost koja nazire iz aviona.

Lijepo navedem brojke i dam izvor - iz kojega je vidljiv kontinuitet rasta broja nezaposlenih - a ti uzvraćaš s "bjesomučnom željom"?

Aj lijepo znaš kamo...

Tko je glasao

a pogotovo mi je čudna brojka

a pogotovo mi je čudna brojka iz 2010. godine. Zato evo službenih brojaka:

o "cudnoj" brojci i mom izvoru - nista?

Ajmo konkretno - i tvoj i moj izvor su iz HZZ-a.
I jedan i drugi - sluzbene statistike
I sto cemo sad?

Hocemo li sad raspravljati o stvarnim problemima - ili se i dalje zajebavati dokazujuci da je ova ili ona tablica sluzbenija, ispravnija i ima tocnije podatke.

Lijepo navedem brojke i dam izvor - iz kojega je vidljiv kontinuitet rasta broja nezaposlenih
U sijecnju definitivno NIJE 48000 ljudi ostalo bez posla - jer da jeste to bi se znalo ranije.
Pisali bi o tome mediji, javno bi se o tome pisalo
Pa sad - sto ti mislis koji je stvarni uzrok neuskladjenosti mjesecne statistike s godisnjim pregledom?

Ono sto si nekako zaboravio napisati o svojim sluzbenim podacima je banalna sitnica da se podacikoje si prezentirao temelje na prosjeku.
http://www.hzz.hr/DocSlike/stat_bilten_01_2013.pdf
tvoje brojke se nalaze na stranici 11 - u tabeli koja se zove - gle cuda: Registrirane nezaposlene osobe (prosjek)
Ja jedem kupus ti meso i bla bla.
Ispod nje, na stranici 12 nalaze se podaci za sijecanj:

Pocetak razdoblja: 358 214
Kraj razdoblja: 372 003

sad mozes pokusati osporiti da pocetak razdoblja za sijecanj 2013 nije isto sto i kraj razdoblja za prosinac 2012.
Cini mi se da bi tu mogao naci ipak nesto kvalitetnije argumente nego je to pokusaj podmetanja godisnjeg prosjeka pod podatak: broj nezaposlenih krajem godine te i te......

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

ako ćemo po redu...

... onda tvoj prvi komentar nije imao link, pa nisam imoa pojma odakle je koji podatak. Godišnje vrijednosti se obično računaju po prosjeku - ili bi se trebao prikazati uvijek isti mjesec (tipa - ako sada imaš podatak za siječanj 2013., onda navodiš 01/2012 pa 01/2011. itd.).

U mojim podacima kraj 2013 lijepo stoji (podaci za siječanj)

Drugo, rasprave gdje se sugovornika, zbog trenutnog (ili stalnog) neslaganja vrijeđa i svrstava u neke tabore, plaćenike i slično (dok si "napadač" naravno priskrbljuje epitete hrabrog borca za slobodu, nepotkupljivog, usamljenog jahača i sl.) su mi... bezvezne.

Tko je glasao

... onda tvoj prvi komentar

... onda tvoj prvi komentar nije imao link, pa nisam imoa pojma odakle je koji podatak.
pa si onda? što?
izrazio sumnju na podatak "na kraju 2010 bilo je 319.845", donoseci godisnji prosjek uz naglasavanje kako su podaci koje ti donosis "sluzbeni"
nmea veze sto sam ja pre

Godišnje vrijednosti se obično računaju po prosjeku - ili bi se trebao prikazati uvijek isti mjesec (tipa - ako sada imaš podatak za siječanj 2013., onda navodiš 01/2012 pa 01/2011. itd.).

Koliko jos uvijek vidim gore ja sam napisala:
na kraju 2011 bilo je 315.438
na kraju 2010 bilo je 319.845

Nekako mi se cini da je "na kraju godine" prilicno precizan izraz koji znaci naprosto to sto pise - kraj godine, zadnji dan u mjesecu prosincu odredjene godine.
Drugo, rasprave gdje se sugovornika, zbog trenutnog (ili stalnog) neslaganja
U ovoj nasoj maloj internoj prepisci ne radi se o neslaganju misljenja, jer je malo glupo da se ne slazemo u misljenju oko statistickih podataka koji su javno objavljeni i svima dostupni.
Ovdje se radi o pokusaju da se neciji argumenti pobiju iznosenjem krivih podataka koji takodjer jesu sluzbeni, ali ne oznacavaju isti period, uz suptilnu opasku "evo sluzbenih podataka".
Sto u konacnici stvara dojam "stara izmislja podatke o broju nezaposlenih - pa je irelevantno je sve sto ona napise"

Kod nas u selu to se inace zove manipulacija - a ovaj dnevnik bas o manipulacijama i govori.

Zato je ovaj tvoj primjer bio jako zgodan za razoblicavanje sustava razmisljanja koji je jedan od bitnih uzroka stanja u kojem se nalazimo, jer on i samo on odredjuje koga cemo na izborima zaokruziti, pa samim tim bitno utjece i na formiranje same ponude.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

nije šija nego vrat

Tvoj podatak je imao "na kraju xxx godine" te je korektan i odnosi se na kraj xxx godine.

Moj podatak nije imao "na kraju" - te se pretpostavlja da je riječ o nekakvoj sredini ili prosjeku - dakle, također je korektan. U tekućoj godini je korektno stavljeno "za siječanj 2013."

Uglavnom, slatko je to što postupak nazivaš "obranom kukurikavaca", što je stvarno novi argument u tumačenju i prezentiranju statističkih podataka.

Tko je glasao

Vidim da ti moram ovdje

Vidim da ti moram ovdje citirati sto si napisao:

a pogotovo mi je čudna brojka iz 2010. godine. Zato evo službenih brojaka:
dakle citaj ponovo - ti moj podatak koji ima preciziranu vremensku odrednicu na kraju godine pobijas podacima koji su irelevantni za tu vremensku odrednicu pod sintagmom "Zato evo sluzbenih podataka".

Tko nije glup - shvatit ce. I motive i nacin...

Moj podatak nije imao "na kraju" - te se pretpostavlja da je riječ o nekakvoj sredini ili prosjeku
Ali si ga ti ipak naveo kao dokaz da moj podatak koji je imao to na kraju nije tocan.
Super je konstruktivna rasprava u kojoj se prosjek ("Zato evo sluzbenih podataka") pokusava prodati kao validan argument koji bi trebao ponistiti konkretan i vrlo precizan broj u odredjenom vremenskom trenutku koji se moze izraziti cak sekundama.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

gle

Podatke bez linka na izvor smatram - neslužbenim. Tvoj popis nije imao link - i što sada? Moj barata s prosječnim godišnjim vrijednostima, tvoj s krajnjim (s kraja razdoblja) - oba su validni... osim što sam ja naveo izvor a ti nisi (pa su mogli biti iz glave).

Ali zato jer sam ja naveo link (a ti nisi) - ja sam kukurikavac?!

Tko je glasao

Ja nisam napisala da si ti

Ja nisam napisala da si ti kukurikavac, vec da si napisao netocnost u bjesomucnoj zelji da umanjis stvarne dosege vladavine kukurikavaca...

Dakle, i dalje krivim interpretacijama pokusavas opravdati svoj pokusaj podmetanja prosjeka pod podatke s konca godine.
Da ti je bilo stalo provjeriti podatak koji sam ja napisala mogao si to uciniti na vise nacina.

Od toga da od mene zatrazis link - do toga da u google ukucas bilo koji od parametara koje sam ja napisala, npr: nezaposleni 319.845

Vidio bi koliko su podaci koje sam napisala validni i sluzbeni.
No sto si ti napravio?
Pronasao prosjek i pokusao ga podvaliti kao relevantan sluzbeni podatak za ono sto sam ja napisala, nadajuci se da ce svi nasjesti.
Meni to dovoljno govori o tvojoj spremnosti za "objektivnu" diskusiju

I bas lijepo ilustrira manipulativnost o kojoj u ovom dnevniku progovaram :D

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

pa stvar je sa nezaposlenima

pa stvar je sa nezaposlenima jednostavna, trebalo je 60.000 otpustiti iz drzavne i javne administracije na pocetku 2012, pa ne bi danas bilo toliko radnih mjesta manje u realnom sektoru.... ukupni skor bi mozda bio isti ali bi situacija bila rjesiva za razliku od ove danas... i krenuli bi nabolje... (a mozda bi ukupan broj bio i manji od ovoga) jer bi trosak drzave i javnih sluzbi bio znatno manji, a trend zaposljavanja i raspolozenje realnog sektora sasvim drugacije...

no to ipak nema veze sa alfa toksinima i slicnim tvarima u nasoj hrani i sustavom inspekcije ili proizvodnjom hrane... kao ni izjavom sluzbenice ministarstva koja sa tom organizacijom vrlo vjerojatno nema nista, nije ju potencirala niti moze utjecati na promjenu koja krece odozgora.... njeno je samo da prica o krajnjim posljedicama, sto je i napravila...

a o sustavu bi trebali progovoriti oni koji su ga postavili... politicari

inace, meni je posebno interesantno (osim susatva inspekcija) sto jos uvijek nitko ne prica o KUKURUZU... sve drzave u okruzenju izgleda imaju isti problem... a KRAVA DAJE STO KRAVA JEDE... ako jos nismo toliko dekadentni pa da smo i to zaboravili..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

S prvim dijelom se u

S prvim dijelom se u potpunosti slazem, sa srednjim - ni ova tema nema veze s alfatoksinom vec sa neradom i manipulacijama drzavnih duznosnika i sluzbenika, a broj nezaposlenih je samo odraz njihova (ne)rada
Bilo da se radi o pomocnici ministra, ministru ili samom predsjedniku vlade.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara... sustav kontrole je

@stara... sustav kontrole je promjenjen... nagore... kroz niz godina su mijenjali nadleznosti i radili pretumbacije, ukljucili privatan sektor koji crpi iz javnog bespotrebno i na krivim mjestima... naprosto su napravili kaos .... nesto iz nemara, nesto iz neznanja, a nesto iz poznatog razloga vec videnog u drugim sektorima da se "javnom direktivom" novac slije u privatne firme (na ustrb drzavnih labosa i slicnog)..

sljedece je nacin proizvodnje, koji je stimuliran i propisan (bezocno prepisan bez truda i uvazavanja lokalnih mogucnosti i potreba) da bi sada imali super krave - mljekomate iz super-stala koje su ovisne o kukuruzu.... cije sjeme smo davno sami prestali proizvoditi pa uvozimo super-sjeme za super-uvjete iz super velikih zemalja i podneblja..

koje se ocigledno kvari ako nisu super-uvjeti (susa ove godine)..

no to su problemi o kojima neces nista cuti... i to je ono sto ti pokusavam reci... kukuruz kojim se te krave nuzno moraju hraniti je iz uvoznog sjemena, ocigledno slabo podnosi susu tj. trazi puno vode a mi nemamo navodnjavana polja kao ni vecina u okruzenju... sustav kontrole kukuruza je zakazao te su super krave hranjene od jeseni sa pljesnjivim...

nije problem samo u hrvatskoj, vec i u citavom okruzenju koje ima mlijeko od super krava iz super stala hranjenih super kuruzom......... koje kontroliraju kako im dode razni labosi cudnih jurisdikcija..

ovo sa alfa toksinima je posljedica koja se zna da ce se dogoditi od oktobra.. i to ne samo kod nas vec i u srbiji i u BiH... jer svi imaju potpuno isti problem, sva kuruza je slicna i zarazena... no naprosto su pustili i nista nisu napravili te je takva zavrsila kao toksin u mlijeku...

stvar ne moze biti rijesena od danas na sutra jer ce proci jos dosta vremena od kad ce se promijeniti sva kuruza ali i krave ocistiti od tih toksina pri cemu ne znam kako toksini djeluju na krave, pa mozda i one postanu bolesne, a citavo okruzenje bez krava i bez kuruze...

stvar nije banalna i nije stvar laganja.. vec prestrasne istine o kojoj ne zele pricati jer posljedice mogu biti katastroficne...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sve se slazem sto si rekla a

Sve se slazem sto si rekla a ovo moram posebno prokomentirati:
ovo sa alfa toksinima je posljedica koja se zna da ce se dogoditi od oktobra..
Da, zna se od oktobra ali se u javnost pusta bas u trenutku kada se pripremaju prosvjedi seljaka, zapali se javnost, tjedan dana se samo o tome prica, pise, govori, svaljuje se krivica s jednih na druge - i kad prodje kriticni datum - mir, mir, mir nitko nije kriv....

Da, vec 30 godina gledam i slusam kako razni "strucnjaci" iz vlasti manipuliraju narodom usmjeravajuci pomocu prljavih i potkupljivih medija javno mnijenje u pravcu koji nijma odgovara.

A sto mi radimo?

Svadjamo se tko je u pravu a tko nije, umjesto da smo 15.02. nakon presice nagrnuli na Markov trg i rekli: ok - kad je tako da vidimo sto su sve ove godine radile inspekcije, sto drzavni labosi, sto ministarstvo poljoprivrede?
Za koji klinac smo vas placali ako ste svojim zakonima i odlukama i neradom poljoprivredu doveli u neodrzivo stanje?
Kakva jebena politicka odgovornost - vecina tih ljudi treba zavrsiti na visegodisnjoj robiji - ali ne u uvjetima da klatare jaja i nista ne rade vec, motikajuci po poljima jer su poljoprivredu doveli na grane na kojima se mehanizacija raspada.

Mozemo mi stiskati i seljake i nastavnike, mozemo im ukidati prava i smanjvati placu, mozemo im nabijati poreze - ali to nas nece ni milimetar pomaknuti u pozitivnom pravcu.
Kada bi na 20 godina zatamnicili prvih 10 (aktualnih) politicara koji svojim neradom, nepotizmom, korupcijom i neznanjem drustvu nanose neprocjenjivu stetu - napravili smo tek prvi korak ka stvarnom uredjenju drustva.
Do tada - sve sto poduzmu i naprave vodit ce nas sve dublje i dublje......

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

ovaj

Tko je glasao

Zaphod, Krave ne daju

Tko je glasao

aha...

Tko je glasao

praviti se blesav izgleda

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Srećom, ni prema tvome ni

Srećom, ni prema tvome ni prema mome shvaćanju javne osobe, ti nemaš baš nikakvu odgovornost za ovo što si napisala dnevniku i komentarima, a što se temelji na tvojim konstrukcijama i neistinama. Na ovakvom forumu gdje smo anonimci u pitanju je samo moralni integritet.

Tko je glasao

Na ovakvom forumu gdje smo

Na ovakvom forumu gdje smo anonimci

ti mozda ovdje jesi anonimac, no ja sam ipak napisala gdje zivim i ostavila link na stranicu preko koje se lako moze doci do mojih podataka.....
kako ovo nije jedino internet mjesto na kojem se pojavljujem s ovim nickom, vec naprotiv, svagdje se pojavljujem s ovim nickom - tvoja i moja anonimnost se ne mogu usporedjivati.....

I da, anonimnost na internetu je bajka za malu djecu. Ona naprosto ne postoji

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

ti nemaš baš nikakvu

ti nemaš baš nikakvu odgovornost za ovo što si napisala dnevniku i komentarima, a što se temelji na tvojim konstrukcijama i neistinama.
rece autor legendarne recenice od 01.07.2011:
... ali ipak mogu odnijeti poneki "desni" glas pa ih stoga valja preventivno popljuvati.

koja je u odredjenim "demokratskim" krugovima postala sinonim za objektivnost, odgovornost i demokratske standarde....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Majstorska radionica

Moja rečenica koju citiraš još je jedna od tvojih konstrukcija u kojoj ili ne razumiješ kontekst ili si zlonamjerna.
Ta rečenica bila je moj nastavak na zaphodov komentar gdje je on zaključio da je HP irelevantna strančica, a ja sam nastavio svojim viđenjem zašto ju je StariPil kao desničar ipak prilično žestoko kritizirao.
S obzirom na moje prethodno iznesene stavove u toj raspravi, prilično je jasno da se ja ni u kom slučaju nisam mogao zalagati da se neke desničare popljuje jer bi nekim drugim desničarima mogli oteti glasove (naprosto zato što mi je totalno nebitno kako će se obračunavati na krajnjoj desnici), a prema komentarima koji su slijedili i koji to nisu problematizirali, čini se da su to ostali sudionici u raspravi i shvatili.

Ali ovi tvoji komentari ne pobijaju moju tvrdnju da ovaj tvoj dnevnik i komentari vrve konstrukcijama i neistinama.

Tko je glasao

"razlog razmisljanja na raspolaganju"

Do kada će ovi intelektualci tu raspredati o uzgoju zdrave hrane, umjesto da na tom ovolikom području za naš broj stanovnika - pljunu u lopatu i počnu proizvoditi?

Tko je glasao

Tak je!

Lopatu u ruke i lopatat gnoj! Vile u ruke, a ne buržujske srebrne vilice;)
(a i kaj če nam opče sve te inšpekcije)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mir, mir, nitko nije kriv

Umjesto najavljenog prosvjeda danas ( bas danas ) konferencija za tisak na kojoj su se svi lijepo pomirili i nastupili sa zajednickim stavovima da je hrvatsko mlijeko najzdravije mlijeko na kugli zemaljskoj a i sire, a da je svatko od njih ovih dana napravio dodatni napor da se hrvatsko mlijeko kvalitetom nametne na vodecu poziciju i u nekoliko obliznjih galaksija.

Drzavne sluzbe potpomognute i bivsim HDZ-ovim ministrom znanosti, predstavnikom Dukata i Vindije, predstavnikom seljaka i predstavnicima nemam pojma cega, uvjerili su nas da pijemo najzdravije mlijeko na svijetu, da zivimo u idilicnom drustvu gdje sustav funkcionira besprijekorno i da uopce nemamo razloga za paniku bla, bla, bla.

Naravno, na 11 farmi na istoku drzave pronadjena je kontaminacija a njima ce, u idealnoj simbiozi drzave, preradjivaca, znanosti i Barice s Dolca, svi pomoci da sto hitnije saniraju postojece stanje zamjenom kontaminirane hrane, uz naravno neizbjezno objasnjenje da su za uzrok pojave toksina krive prirodne okolnosti.

Jebo te, ocito zivimo u idealnom drustvu gdje sve funkcionira besprijekorno.
Doduse, ovih dana je odrzan prilicno samozatajni prosvjed seljaka koji nitko nije primjetio, no u ovako dobro uredjenom drustvu ionako nitko nema razloga za prosvjedovanje pa cemo to zanemariti da nam ne kvari idilicnu sliku savrsenog drustva.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

i jopet i nanovo

@stara
Ispričavam se ali moram još jednom.
Vidim da ste digli malo prašine među onima koji nastoje zataškati pravu istinu.
celsou:Uzorci stočne hrane i mlijeka uzeti su s nekoliko farmi Vindije, Dukata, ali i Megglea u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji.
Da čovjekl ne povjeruje. Burić i njegovi HDSSB-ovci bi rekli da se opet tuče po Slavoniji.
Ti uzorci su poput silnih studija o Hombli. Sve su bile protiv izgradnje, osim vladinih. Na kraju je ispalo da u samo nekoliko spilja živi stotinu endemskih vrsta. I Vlada sada piša po svojim cipelama.
Gospodin celsou. i drugi dobro upućeni u to s mlijekom odgovorite neka odgovore na ovo.
Zašto gradovi (silnim nametima i zakupninama) skidaju jedan po jedan "mljekomat" s domaćim svježim mlijekom. Kada bi vam vlasnici mljekomata pokazali koje papire, os veterinarskih, zdravstvenih, posuđu, prijevoznim sredstvima, pranju mljekomata i mnogo, mnogo drugih banalnih potvrda mislim da bi vas prošla volja za daljnjom diskusijom.
Naši proizvođači, a i potrošaći ne traže ništa drugo već da se svi propisi, i provjere koje se odnose na njih sprovode i na uvezenom mlijeku.
Što mislite bi li se toliko uvozilo ?
Vidljivo je iz svemira da vaš dnevnik predstavlja crvenu krpu pred očima uvozničkim mljekarskim lobijima ma koji god to oni bili.

Tko je glasao

@ stara

U čak 70% ispitanih uzoraka mlijeka našli povišen aflatoksin

Od prvih stotinjak uzoraka mlijeka, koliko ih je dosad analizirano, u 70 posto su utvrđene nedozvoljene količine aflatoksina, potvrdio je za Večernji list ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, Željko Cvetnić.
Uzorci stočne hrane i mlijeka uzeti su s nekoliko farmi Vindije, Dukata, ali i Megglea u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

@stara, vrijeme je za obećanu ispriku

Tko je glasao

@stara, vrijeme je za obećanu

@stara, vrijeme je za obećanu ispriku

Prenosim obecanje jer vidim da stranacka vojska ima kratko pamcenje:

Drage volje cu se ispricati kada i ako saznamo:
1. konkretno ime i prezime proizvodjaca sa cijih je farmi mlijeko isporuceno,
2. kada se pregledom njihovih farme neupitno utvrdi da su krave hranjene toksicnom hranom (koliko sam o tome procitala to nije nesto sto se moze pojaviti od jednog obroka niti nestati za tjedan dana) i
3. kada inspekcija njihovim farmama zabravi vrata a protiv njih podigne krivicnu prijavu.
4. I naravno, kada se pomocnica isprica svim ostalim mljekarima kojih je okvirno oko 17 000 sto im je nanijela stetu svojim neodgovornim laprdanjem.

E, sad mi samo stavi linkove na kojima bih mogla vidjeti da su ispunjeni ovi uvjeti pa je, sukladno tome, doslo vrijeme za vrijeme za ispriku?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara

Kaži ti meni kada je po pitanju "ekonomske djelatnosti" ili ekonomskog kriminala u Hrvatskoj itko za išta odgovarao.

Kada mi nađeš odgovor na to pitanje, kada vrlo jednostavno dokažeš da se tako nešto redovno radi u Hrvatskoj ja ću 100 % podržati tvoja stajališta

Tko je glasao

I sto se ekonomskog kriminala

I sto se ekonomskog kriminala tice (isto kao i u politici) odgovaraju samo potroseni kadrovi koji i kad vise nikome nisu potrebni - dakle opet je politika ta koja odredjuje okvir.

Ekonomija i politika danas su kod nas cvrsce isprepleteni nego u doba najzesceg real-socijalizma (vrijeme prije HR proljeca) a vezano za ta dva podrucja neophodno je pokusati razmrsiti uzrocno-posljedicni niz, sto je u stvari nemoguca misija.

da se tako nešto redovno radi u Hrvatskoj ja ću 100 %
naravno da se ne radi ni u jednom podrucju. No, naivno sam pomislila da bi se od nekuda trebalo poceti.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci