Tagovi

Javna zabava

Da birača ima gotovo koliko i stanovnika poznato je ne samo građanima već i političarima. Izgleda da i djece ima puno više nego ih se rodi sudeći po nabavi cjepiva za djecu. Nije mi lako točno utvrditi što smrdi, ali nema sumnje da smrdi. Pregled sklopljenih ugovora o javnoj nabavi za 2010. daju do znanja da se na razna cjepiva troši mnogo novca. Pregled sklopljenih ugovora javne nabave za 2011. daje na znanje da se troši previše. Da bar nisu stavili broj naručenih doza!?

Za 900.000 doza cjepiva za Hepatitis B za djecu od 2011.-2013. ( 300.000 doza godišnje ) 34.470.000,00 kuna. Ovo cjepivo uz BCG beba dobiva već u rodilištu, 2.dan života. Drugo dobiva nakon dva mjeseca, treće nakon 6-og mjeseca a i u 6.razredu postoje 3 cijepljenja. To je ukupno 6 cijepljenja po glavi djeteta. Ugovorom o javnoj nabavi sklapa se ugovor za gotovo 7 cijepljenja po glavi djeteta. Javna nabava je zabava – bila i ostala.

Malo je jasnije stanje oko cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka ( mumpsa ) i rubeole koje se provodi po navršenih 12 mjeseci života i u prvom razredu osnovne škole. Broj ugovorenih doza cjepiva od 2011-2013 sa Medikom d.d. je 180.000 i kako je plaćeno više od trećine iznosa – očito je da je i plaćeno više od 60.000 doza. Stoga čudi da je naručeno dodatnih 46.000 doza samo za 2011.godinu od firme Medoka d.d. Pogotovo kad se pogleda broj rođenih u RH posljednjih deset godina koji ne prelazi 45000. Zanimljiva je i cijena. Za 180.000 doza je sa Medikom ugovorena cijena od 6.827.400,00 kuna, dok je za 46.000 doza ( Medoka d.d. ) ugovorena cijena od 1.462.800,00 kuna. Da su sve ugovorene doze ugovorene sa Medokom d.d. moglo se uštedjeti 1.103.400,00 kuna. Biti će zanimljivo pratiti hoće li ugovoriti skuplje ili jeftinije preostale potrebne doze i koliko će viška doza ugovoriti.. Umjesto da nabave doista potreban broj doza od povoljnijeg ponuditelja, jednostavnije je ipak ukinuti pravo na putni nalog npr. psihički oboljeloj osobi koja niti se može zaposliti niti si može financirati odlazak na preglede i grupnu terapiju od pomoći koja se dobiva od Centra za socijalnu skrb i tako štedjeti. U putnim nalozima nema dovoljno zabave.

Bojim se i pomisliti što bi se moglo zaključiti o nabavci ostalih cjepiva kod kojih nije naveden broj ugovorenih doza. Netko je ipak najavljivao da javna nabava nije zabava i očekujem da se ugovori provjere, a zatim ili potvrde ili raskinu uz dijeljenje otkaza onima koji su se na poslovima javne nabave zabavljali. Očekujem li previše?

Komentari

kad bi ljudi pamtili ...

kad bi netko, npr. političar na vlasti, političar u oporbi, nounari utjecajnih glasila
uistinu
htjeli pomoći riješiti problem neefikasne javne nabave
jednostavno i učinkoviti sredstvo bilo bi javno pamćenje
registar u kojem bi se za svaku odluku o javnoj nabavi, na jednom mjestu, javno - internetom dostupno, objavili relevantni podaci
imena i prezimena odgovornih
koji svojim potpisom jamče urednu provedbu javne nabave
i potom detalji, što se nabavlja i po kojoj cijeni
projekt koji je mrak pokrenuo, koalicijska bi vlast, ako je poštena, morala prihvatiti i provesti na državni trošak
pilot predlažem u zagrebu i splitu

problem javnog pamćenja, problem medija
kao da ne znaju
ko je prije godinu dana potpisivao zahtjev o referendumu o kolektivnog ugovoru
sve mi je jasnije da hrvatska ne može izaći iz krize
ne može dati niti 50% svojih potencijala
bez barem jednog dobrog, neovisnog dnevnog lista
u kojem nikad nećemo naći komentar političkog poslušnika, agitatora, navijača,
nego činjenice, i mišljenja potkrijepljena argumentima
dole nounari

luka

Tko je glasao

ehhh kad bi ...

Prijedlozi koje nudim predstavljaju izvrstan Mehanizam za progres kroz Odgovornost odabira kako unutar samih Partija tako i na izborima inim izvrshnovlasnim :), a sve u cilju ostvarenja " kad bi " želja ... Eto čisto da zaživi neposredna vladavina naroda ... Ako to nebi predstavljalo problem za inžinjere ...

Provinciopolis

Tko je glasao
Tko je glasao

Uništili su domaću proizvodnju, da bi uvozili više

A tek malverzacije u Imunološkom zavodu u Zagrebu?

Morali su uništiti našu vlastitu proizvodnju cjepiva kako bi imali prilike uvoziti i surađivati s raznoraznim strranim "lobistima".

U ovoj priči "javne nabave" građani su javne k...., od kojih najveću korist imaju makroi.

Tko je glasao

Hmmmm

Netko je ipak najavljivao da javna nabava nije zabava i očekujem da se ugovori provjere, a zatim ili potvrde ili raskinu uz dijeljenje otkaza onima koji su se na poslovima javne nabave zabavljali. Očekujem li previše?

Ne očekuješ previše nego nemoguće.

Tko je glasao

Javna nabava

Kao što se vidjelo i prilikom objave javne nabave na ovim stranicama - naš zakon je ili katastrofalan ili se svjesno krši.

Kako inače objasniti da je cca 90% onoga što se nabavlja potpuno uopćeno i naziva se "usluga tiska", "usluga distribucije", "usluga nabave cjepiva" - a da pritom specifikacija te "usluge" uvijek spada u natječjnu dokumentaciju koja se otkupljuje. To da je natječajna dokumentacija tajna za vrijeme nekog natječaja mi je potpuno jasno - ali kada se natječaj okonča, ona bi trebala biti javna - te se autorica dnevnika (i svi ostali zainteresirai) ne bi mučila i iščuđavala - već bi jasno pisalo "usluga tiska 150.000 pozivnica za vjenčanje na 300 gr papiru", "usluga distribucije 120.000 paketa prosječne težine 1,5 kg na 8400 adresa" itd. itd.

Ovako imamo kvazi-transparentnost koja ne pogoduje nikome osim onome tko zapravo pljačka državu. Zašto onda nema izmjene tog propisa - zakona?

Tko je glasao

znači istina je! novca ima

znači istina je! novca ima ali ovisi za koga.
slično u španjolskoj gdje nema novca za subvencioniranje rudara, ali ima za subvencioniranje bankara, kod nas ima novca za mirovine sportaša, ali ne i za mirovine radnika.
za neke zaposlenike u javnom sektoru su se povećavala sredstva (ministri) a za neke druge se nema.

a tvoj je dnevnik odličan, samo je šteta što se to teško dalje probija u javnost, a ako se i probije onda služi kako propaganda za uništenje javnog zdravstva, njegovu privatizaciju i dodatno deranje naroda.

Tko je glasao

A B C političke alkemije, s naglaskom na također

znamo što bi trebalo
iskreno se čudimo zašto se to što bi trebalo ne provodi

da imamo pamćenje, da nam javni, nezavisni mediji, mogu pomoći
brže bi došli do srži problema

A. problem javne nabave postoji
B. problem koalicijska vlast neće riješiti
C. jer ga ni ne namjerava riješiti

zašto?

jer je javna nabava točka u kojoj se politička moć pretvara u konkretni svijet, materijalizira
uvođenje reda u prostor javne nabave razotkrilo bi strukturu piramide moći
i onemogućilo građansku kontrolu političke moći

slični problemi su, koje zbog istih razloga također neće biti riješeni
- problem zapošljavanja u državnim i javnim službama
- dodjele dozvola, građevinskih, koncesija, oprosta dugova poreznih

mislm da bez kvalitetnog medija, javnog, nezavisnog dnevnika
nećemo riješiti niti jedan problem, ( brže od onog što od nas traže iz eu kao minimum )

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci