Tagovi

Jasenovačka histerija radi prikrivanja zločina komunizma

Proboj logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i komemoracija koja se 22. travnja održava tim povodom postao je ove godine odjednom prvorazredna tema koja je u drugi plan stavila sve druge probleme s kojima se suočava hrvatska javnost. Kako će se održati komemoracija, tko će na njoj sudjelovati, kakve poruke ona treba poslati odjednom je postala mnogo važnije od toga kako funkcionira ili ne funkcionira Vlada, kako će se zemlja barem pokušati izvući iz ozbiljne dugogodišenje krize, kako će funkcionirati Hrvatski sabor i stranke zastupljene u njemu, kako će se riješiti sporna pitanja sa Srbijom, te kako će se demokratizirati Hrvatska nakon četverogodišnjeg mandata Kukuriku koalicije. Odjednom je jedno povjesno i ideološko pitanje iz daleke prošlosti s kojom je Hrvatska raskrstila bilo kao sastavnica koimunističke Jugoslavije bilo kao novostvorena država u nametnutom velikosrpskom ratu.

Dosad su se komemoracije u Jasenovcu održavale bez velike galame kako i pristoji događaju i odavanju pijeteta ustaškim žrtvama u tom logoru. Jasenovac je na neki način postao simbol onih ne baš beznačajnih snaga u hrvatskom društvu koje su ga koristile sa istom svrhom kao službena jugokomunistička ideologija za vrijeme bivše Jugoslavije. Preko Jasenovca i laži o 700.000 žrtava pobijenih u tom logoru velikosrpska propaganda nastojala je i uspijevala u svijetu nametnuti sliku Hrvata kao genocidne nacije. Taj lažni ćosićevski mit i 25 godina nakon postojanja demokratske Republike Hrvatske još uvijek postoji u nekim krugovima u svijetu, ali je taj broj žrtava novim istraživanjima sveden na više desetaka ubijenih logoraša.

Upravo su ta nova istraživanja i objavljene knjige temeljene na činjenicama i istini do kraja razotkrile jednu kolosalnu prijevaru da Jasenovac nije bio samo ustaški logor za nepoželjne Srbe, Židove, Rome i Hrvate, nego je i poslije 1945. godine dakle kad su komunisti zavladali Jugoslavijom bio stratište u kojemu su skončali mnogi Hrvati. Objavljeno je niz knjiga, među posljednjima knjiga bivšeg časnika Jugoslavenske ratne mornarice Josipa Kljakovića Gašpića „Jasenovac – enigma holokausta“ u kojoj se poimenično raskrinkava model napuhavanja žrtava Jasenovca s osobama koje su nastradale u drugim okolnostima na sasvim drugim lokacijama i koje nikad nisu ni bile u Jasenovcu. Još je veći šok za apolegete jasenovačkog mita bio dokumentarni film Jakova Sedlara „Jasenovac – istina“ koji nimalo poričući ustaške zločine u njemu otkriva da je to nakon 1945. godine bio i logor komunističke Jugoslavije za protivnike tog režima. Sama činjenica da je svjetska premijera Sedlarovog filma bila u Tel Avivu daje tom dokumentarcu posebnu težinu, a serija njegovih projekcija u drugim zemljama otkrit će barem jednom dijelu dosad manipulirane svjetske šire i stručne javnosti prave dimenzije gebelsovske velikosrpske laži.

To je naravno izazvalo pravu paniku u svim onim krugovima koji su u Hrvatskoj dosad zastupali jedinu komunističku verziju logora Jasenovac. Tim krugovima koje predvodi vođa velikosrpske pete kolone u Hrvatskoj saborski zastupnik manjeg dijela srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac nikako ne odgovara prava istina o logoru Jasenovac, pa svojim izdvojenim komemoracijama žele diskreditirati službene predstavnike države, optužujući ih, uz izdašnu logističku pomoć vodećih medija pa čak i javne Hrvatske televizije, zbog toga, ali i zbog drugih pojava za fašizaciju zemlje i koketiranje s ustaškim režimom.

U pozadini ove bjesomučne kampanje nalazi se nastojanje da se ustrajavanjem na tzv. antifašističkim temeljima države Domovinski rat i osamostaljenje Republike Hrvatske ideološki i politički proglase sljednicima NDH-a. Takva klima je posljedica činjenice da u Hrvatskoj nikad nije provedena lustracija, pa su mnogi komunistički kadrovi ali i njihovi nasljednici ostali mentalno zatočeni u komunističkoj Jugoslaviji. Dosadašnje vladajuće garniture, osobito one predvođene SDP-om, sustavno su ignorirale brojne rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta u kojima se izričito optužuje komunizam kao totalitarni sustav kakvi su bili nacizam i fašizam. Na praktičnom planu to se u Hrvatskoj najočitije očitovalo u tzv. „lex Perković“ koji je agente bivše jugoislavenske tajne službe trebao zaštititi od izručenja Njemačkoj. Posebice je prethodna Vlada Kukuriku koalicije ignorirala Rezoluciju Europskog parlamenta o savjesti i totalitarizmu usvojenu 2009. godine.

Budući da je ta rezolucija, zahvaljujući tobože objektivnim hrvatskim medijima, prije svega Hrvatskoj televiziji, prešućena u Hrvatskoj, potrebno je podsjetiti na njezine naglaske. Važnost Rezolucije Europskog parlamenta o savjesti i totalitarizmu je upravo u činjenici što je ona obvezujuća za Hrvatsku još od trenutka kad je ona postala kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. U opširnoj preambuli rezolucije, kao i u nizu od 17 točaka naglašava se za svaku zemlju koja je prošla kroz teror komunističkog režima važnost suočavanja s prošlošću, kako se ona ne bi ponovila kao što je to bilo u nedavnoj prošlosti. U Rezoluciji se posebno naglašava (točka 16.) da je „krajnji cilj otkrivanja i procjenjivanja zločina što su ih počinili komunistički totalitarni režimi pomirenje koje se može postići priznavanjem odgovornosti, traženjem oprosta i poticanjem moralne obnove“. Kad se samo ova točka usporedi s govorancijama o antifašizmu, pri čemu se uopće ne spominje, kao da ga nikad nije bilo, komunizam, što ih uporno ponavljaju brojni predstavnici tzv. antifašističke Hrvatske na čelu s bivšim predsjednicima Mesićem i Josipovićem razvidno je kako je suvremena Hrvatska na političkoj razini daleko od suočavanja sa svojom okrutnom komunističkom prošlošću. Jer kako se kaže u Rezoluciji „tragična povijest Europe mora se održavati na životu kako bi se odala počast žrtvama, osudili počinitelji i postavili temelji pomirenju zasnovanom na istini i pamćenju“. Sad kad se počinje otkrivati prava istina o stvarnoj povijesti logora Jasenovac oni koji su ga dosad koristili kao simbol ustašoidnosti hrvatskioga naroda gube tlo pod nogama i posebnim komemoracijama žele zadržati monopol nad jasenovačkim mitom bez obzira što je taj mit novim činjenicama i dokumentima raskrinkan kao velika komunistička ideološka laž.
.

Komentari

komunistički mentalitet...

... nema ljepšeg od kmečanja bivših komunjara nad totalitarnošću komunističkog sustava :)

Tko je glasao

@Ukrižnik

Ako je Jasenovac laž, kolika tek laž mora biti Auschwitz!?
Jer evo, koristeći istu metodologiju, dokaze i argumente koje koriste "znanstvenici" okupljeni oko "Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac", tvrdim da je logor smrti Auschwitz nastavio raditi pod sovjetskom upravom.

To što ne postoji jedan jedini dokument, niti jedno jedino svjedočnstvo, koji bi govorili u prilog tvrdnji da su se na prostoru bivšeg ustaškog logora smrti Jasenovac odvijale ikakve druge radnje osim raščišćavanja ruševina, odvoza materijala i asanacije terena, predmetne "znanstvenike" i vas "znalce" i "poznavatelje" uopće ne zanima, vi naprosto znate da je "logor Jasenovac nastaviom raditi i poslije 1945."

Nije li vam pomalo čudno da od nekoliko stotina bivših zarobljenika koji su iz Siska dovoženi na rad u Jasenovac, koje stotine pripadnika KNOJ-a ili OZN-e, a ima ih još uvijek živih i pri punoj pameti, nitko progovorio nije o tome da je bivši ustaški logor smrti Jasenoivac i poslije rata korišten kao stratište?
Pa ako već, bivši pripdnici KNOJ-a i OZN-e ne bi željeli o tom govoriti, što je spriječvalo i još spriječava bivše zarobljenike da o tome progovore?

Je li Ukrižniče?

Tko je glasao

Lažeš govno četničko, lažeš smrade nakazni

Ima svjedočanstava koliko hoćeš smrdljivi i gnjusni obožavatelju masovnih ubojica.

http://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/17647-u-jasenovcu-sam-1946-godine-pok...

Ako bih rekao da su bili puni jarci mrtvih, nisu bili, ali čovik do čovika. Ležali su u tim kanalima di protiče voda i nama su izgledali, kad smo međusobno razgovarali, da su tu ubijeni prije misec dana. Bili su, kako smo mi to govorili, svježe mrtvi. Bili su u raznim odorama, i civilnim i vojnim. Sjećam se da smo primijetili na jednome ubijenom u kanalu krasan kožni kaput. Međutim, nismo ga skinuli s njega zato što je očito nedavno bio ubijen pa je to bilo poštovanje prema mrtvacu'.

Riječi su ovo Dragana Ercegovića iz Krila Jesenica koji je sredinom 1946. boravio u logoru Jasenovac. Ercegović je zajedno s 500-tinjak zarobljenika iz logora Sisak, gdje je bio na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od dvije godine jer je pobjegao od partizana u Kraljevu u mornaricu na Malti, prebačen 'rušiti zidine bivšega ustaškog logora'. Svoju priču Ercegović je ispričao novinaru Marku Barišiću koju je tekst objavio 21. kolovozu 1996. u Vjesniku pod naslovom 'Jasenovac (2): Svjedok tvrdi da su partizani masovno ubijali'.

http://shp.bizhat.com/T.jasenovac.html

lavko Bašić, tada četrnaestogodišnjak, vraćao se 1945. s Bleiburga u zarobljeničkoj koloni. Prošao je kroz mnoga sela, u nekima su prenoćili. Na jednom mjestu, sjeća se: "Zaustavili smo se, prošli kapiju i vidjeli natpis 'logor Jasenovac'". A tamo: "Vidjeli smo strašan prizor: gomila leševa na nekoj čistini. Prepoznao sam učitelja koji je bio s nama prošle noći u štaglju". Bašić se sjeća da su prije toga u selu Rajiću vidjeli filmske snimatelje koji su doveli neku ženu i ona je njima, zarobljenicima, pred kamerama dala mlijeka. Kad je snimanje bilo gotovo, satjerali su ih sve u štagalj. Te snimatelje doveo je čuveni Englez Fitzroy Maclean, Titov prijatelj i obožavatelj, te tako prikazao svijetu "humanost narodne vlasti!".

Dr. Ivo Paspa bio je u raznim logorima od 4. kolovoza 1945. do 4. kolovoza 1948. U lipnju 1946. s grupom logoraša prebačen je iz logora Sisak-Viktorovac u Jasenovac, gde su mjesec i pol dana rušili glavni zid i ciglanu bivšeg ustaškog logora.
Godine 1997. on daje pismeno svjedočenje:

"Posao je bio strahovito težak, ruke krvave od opeka, hrana nikakva, a postupak prema zatočenicima krajnje nečovječan, pojajprije zahvaljujući nekom komesaru Crnogorcu, koji je očito imao zadatak samo vikati i mučiti nas. Zapovjednik logora bio je pristojan potporučnik, imenom Mirko. Kako smo rušili južni dio zida na kojem su se viđele rupe od zrna, naišli smo na vrlo mekano i rahlo tlo, pa smo onim alatom koji smo imali pročačkali mekanu zemlju. Naišli smo na plitko zakopana tjelesa u odorama hrvatske vojske, kao i tjelesa u odorama na koje su bile našivene željezničarske oznake. Kako je bilo ljeto, a tjelesa još neraspadnuta, smrad je bio nesnosan. Taj pojas rahle, još neslegnute zemlje, bio je širok pet do šest metara, ali o duljini ne mogu ništa sa sigurnošću kazati, jer nas je vea spomenuti gonitelj otjerao, zaprijetivši da ae nas sve pobiti kažemo li komu makar rijeć o onomu što smo videli. Nikad, međutim, nisam zaboravio grozomoran prizor iz jasenovačkog logora".

jasenovac 1946 01
imag

http://www.hazud.hr/hrvatski-narode-duznost-nam-je-spoznati-istinu/

http://www.dnevno.hr/kolumnisti/tvrtko-dolic/nedjelja-jasenovac-je-bio-j...

Fantastičan tekst, ovaj link iznad, obavezno pročitati i odgajati djecu da je zločin zločin bez obzira dere li se smrdljivo kopile da je antifašist ili fašist. Ne dati gamadi da širi svoje smrdljive laži i da poput govna feniksa uporno ubija i žive i mrtve.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

I?

Gdje je tu, ustašuljče, ikakav dokaz o "radu logora Jasnovac poslije 1945.", kao logora smrti, naravno, jer to ste se uprli dokazati?
Nema nalogodavaca, nema zapovijedi, nema streljačkih vodova, nema očevidaca egzekucija ... o da, ima leševa i preplitko zakopanih. Bilo ih je tisuće takvih, to nitko ne spori.
Radi toga je i trebalo provesti asanaciju terena.

Tko je glasao

Čeničkišupčiću Pfenikse

Možeš da nam duvaš.

Mi imamo Hrvatsku, ti imaš govno u glavi, tko je bolje prošao?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Još je veći šok za apolegete jasenovačkog mita bio dokumentarni

Još je veći šok za apolegete jasenovačkog mita bio dokumentarni film Jakova Sedlara „Jasenovac – istina“ koji nimalo poričući ustaške zločine u njemu otkriva da je to nakon 1945. godine bio i logor komunističke Jugoslavije za protivnike tog režima.

http://net.hr/danas/kultura/analiza-filma-jasenovac-i-istina-odvjetnik-j...

Tko je glasao

Kako mali Ivica zamišlja kazneno pravo

S odvjetnikom smo analizirali film ''Jasenovac – istina'' i utvrdili: Jakov Sedlar bi mogao u - zatvor!

Iskreno, ne sjećam da sam ikad prije vidio da je neki poznati odvjetnik u tolikoj mjeri sam sebe javno osramotio i diskreditirao, kao ovdje Veljko Miljević:

"...Treba prvo nedvojbeno utvrditi da je famozna naslovnica Vjesnika s naslovom »Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba!« falsifikat, što ne bi trebao biti problem obzirom na ekspertizu Lovre Krnića i portala Lupiga, koji su u detalje raskrinkali čak prilično lošu fotomontažu..."

"...Nadalje, treba onda utvrditi i da su dva navodna Pavelićeva pisma Mili Budaku, kao isprave, krivotvorine. I za to ima indicija, no valjalo bi provesti službenu ekspertizu. Ono što se u ovom trenutku može reći je da i ton, ali i forma tih pisama, zvuče i izgledaju neuvjerljivo..."

"Nekoliko je članaka KZ-a prema kojima je sve ovdje navedeno kažnjivo, kaže Miljević... glava 26. KZ-a, članak 278. U njemu se kaže: »Tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine«.

Ni naslovnica novina, ni bilo čija pisma - nisu isprave. To zna i malo dijete, kamoli diplomirani pravnik, odvjetnik. Kako je moguće da Veljko Miljević, ovdje predstavljen kao "stručnjak za kazneno pravo", govori ovakve analfabetske besmislice? :-)

"...Prema Miljeviću važan je još jedan članak, 87., koji u točki 21 definira zločin iz mržnje. »Zločin iz mržnje je kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe«. Ako bi se utvrdilo takvo postupanje, ono se i prema Miljeviću i prema KZ-u valja uzimati kao otegotna okolnost pri određivanju kazne."

Ključno ovdje ipak nije ni krivotvorenje, a ni zločin iz mržnje, smatra Miljević.
– Centar ove stvari je u kaznenim djelima protiv javnog reda. Članak 325., stavak 1, kaže: »Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine« – kaže Miljević."

Koliko znam, Sedlarov film o Jasenovcu je svjetsku premijeru imao u veljači ove godine i to u Izraelu, usred Tel Aviva, bez ikakvih negativnih reakcija. Gdje je i u čemu Miljević vidio "zločin iz mržnje" ili "poziv na nasilje ili mržnju", i kako je moguće da su Izraelski Židovi tako nešto dopustili, e to treba njega upitati.

Ali, nevjerojatnim nebulozama nije kraj:

"Odvjetnik nam potom citira i stavak 4, koji kaže da će se kazniti i onaj tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina, usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili pripadnika te skupine."

"Načini na koje Sedlar »znatno umanjuje kazneno djelo genocida« sadržani su u pretežitom dijelu filma, gdje se Pavelića i NDH pokušava prikazati u boljem svjetlu no onom na koje ukazuju povijesne činjenice. I iako se u filmu mjestimice nedvojbeno osuđuju zločini NDH, i to napose prema Židovima, oni prema ostalima, a napose prema Srbima, gotovo se prešućuju."

Da bi se genocid mogao "umanjivati", on prvo mora biti - dokazan, a u slučaju Srba i Jasenovca, o tome bogami nema ni govora. U ovom nakaradnom tumačenju, "stručnjak" Veljko nam zapravo kaže da se ne smije "znatno umanjivati ni poricati" bolesna velikosrpska izmišljotina o "700.000 mrtvih u Jasenovcu", brojka čijoj krvoločnoj propagandnoj uporabi je on osobno svjedočio u komunističkoj Jugoslaviji cijeli svoj život i - koliko znam - nikad protiv nje nije rekao ni jedne jedine riječi.

Da je pomoću "700.000 mrtvih u Jasenovcu" Miloševićeva Srbija nahuškala srpski narod i započela rat i agresiju na Hrvatsku 1990. godine, valjda više nikog ne treba podsjećati. Ili je možda "stručnjaku" Veljku otkazala memorija pamćenja..? :-)

"Iz ovih naratorskih riječi s početka filma dosta se toga može iščitati: »Mit o ustaškom Jasenovcu nastao je u velikosrpskim jugoslavenskim krugovima. Srpska manjina u Hrvatskoj rabila je taj mit kao tešku batinu i polugu vlasti nad Hrvatima koji su u vlastitoj domovini, nakon '45., još jednom postali građani drugoga reda«."

Nema se tu što "iščitavati", sve je to posve točno - radi se o povijesnim činjenicama. Zbog čega bi inače 9/10 Hrvata 1991. glasovalo za svoju državnu neovisnost? Zbog sira? :-)

"Agenda je postavljena; valja sprati ljagu s hrvatskog imena. Kako? Poricanjem i umanjivanjem hrvatskih zločina."

Nakon ovoga, i "agenda" Veljkovih izjava i cijelog toga teksta u Novom listu posve je jasna: očuvati jugoslavensku velikosrpsku dogmu o Jasenovcu. Spriječiti javnu raspravu o njoj i onemogućiti objektivna istraživanja koja bi otkrila stvarne brojke i okončala to pitanje jednom zauvijek.

"U svemu tome odnos filma prema Paveliću posebno je šizofren; čas je zločinac, a čas tek nestašni momak koji je dobro mislio za Hrvatsku. Navedena pisma, koja bi ga trebala »ublažiti«, samo su mali dio te priče. On, prema autorima, čini strašnu grešku prihvaćajući rasne zakone iz Njemačke. To je, dakle, greška. Mogao je, dakle, Pavelić i bez toga, kao da »to« nije utkano u samu bit NDH..."

Eto, kao što rekoh: autoru teksta (neki Davor Mandić) i "stručnjaku" Veljku zapravo ne smetaju toliko ni ustaški zločini, ni rasni zakoni, nego im je najveći problem NDH kao hrvatska država sama po sebi.

Tada, a i danas.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

KOS-ovske, "labradorske" igre kojima se želi naškoditi RH

U stilu "labradorskog" bombaškog napada na Židovsku općinu i Židovsko groblje, uslijedila je svastika na Poljudu, histerija oko komemoracije u Jasenovcu; a sada i napadi na spomenik žrtava fašizma, pa bomba na Peščenici, u dvorište vrtića gdje je i Udruga Roma Hrvatske.

http://www.glassrpske.com/novosti/region/Oskrnavljen-spomenik-zrtvama-fa...

http://www.jutarnji.hr/udar-na-pescenici-u-dvoriste-vrtica-u-zagrebu-bac...

Prozirne, KOS-ovske, "labradorske" igre kojima se želi naškoditi Hrvatskoj.

Što radi MUP?

Bavi se pronalaženjem zlata i eura ukradenim iz same zgrade MUP-a?

Bavi se tzv. "Reformama"koje novi ministar traži kao izliku da ne ukloni stare Partijske kadrove koji štite "labradorce"?

Tko je glasao

Točno sam znala da ćeš ti tako nešto prosrati

Potpuno u stilu onoga kako su u Jasenovcu najveći koljači i zločinci bili zapravo Srbi i Židovi.

Premda se to pomalo kosi s tvrdnjom kako u "Jasenovcu zapravo zločina nije ni bilo", tko bi od vas uopće očekivao neki smisao za istinu, pa čak niti za osnovnu logiku...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bojkot komemoracije kao nastavak-velikosrpske labradorske igre

Potpuno u stilu onoga kako su u Jasenovcu najveći koljači i zločinci bili zapravo Srbi i Židovi.Kako ti je lako izreći laž, @Bigulice.
No, ne čudim se.
Znaš i sama zašto!

Evo, da se ne ponavljam:

http://pollitika.com/bojkot-komemoracije-kao-nastavak-velikosrpske-labra...

ps. Nije to za tebe, već za druge, normalne ljude.

Tko je glasao

Tko god kaže @ Bigi

da se u Jasenovcu nije ubijalo, jebo mu pas mater. Ok.

Naprimjer, poslije borbe s četnicima u Ljevča polju dopremili su nekoliko tisuća zarobljenika. Vojvode, oficire.
Od toga su par stotina pobili, što nije u redu. Zarobljenike se ne smije ubijati, pa makar se zvali Pavle Đurišić.

Da su ih držali zarobljene možda bi imali s čim pregovarati, ali mržnja je bila prejaka. Spirala zla.

Tada su ustaše pobili oko 5 000 zarobljenih srpskih četnika dok su crnogorske četnike poštedili, a te su potukli partizani poslije Bleiburga.

Četnici Sekule Drljevića.

No to ne možemo brojati pod "srpsku nejač i decu".

U Sisku imamo nešto malo Crnogoraca. To su potomci tih koji su se nekako izvukli.

sve dobro...

Tko je glasao

Mučki četnički provokatoru!

Kao da nije opće poznato - nije se radilo ni o kakvim zarobljenicima, već su se to četnici odazvali ljubaznom pozivu braće ustaša na Balkanske Sportske Igre, pod visokim pokroviteljstvom Ante Pavelića. Igre je blagoslovio i sam blaženi Alojzije Stepinac.

O svemu već spremnu građu ima Sedlar, a novi film, čija se projekcija očekuje u omiljenoj židovskoj kino dvorani plinskog lječilišta Dahau, obilježit će duet Cece i Thompsona "Marš na Drinu".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

titoiste i jugoglaviće

sve manje šljive i u Srbiji

Ovo tvoje o Ceci i Tomsonu govori sve.

Naravno da su Hrvati priznavali prave Crnogorce jer su i njima Srbi jebali mater.
Uostalom i Makedonci, Bugari, Mađari, Albanci i mnogi drugi imali su problem sa velikosrpskom idejom.

Jugoslaveni su izdajice, kako Hrvata tako i drugih naroda.

sve dobro...

Tko je glasao

imena ???

pa dajte bar nešto imena pobijenih od `45-e na dalje

Tko je glasao

ustaše su nešto i zapisivali

a komunističke zločine se nije smijelo ni istraživati pa eto i danas svjedočimo histeriji .

Na popisu ubijenih u Jasenovcu nalazi se i brat Slavena Letice koji je umro u izbjegličkom logoru El Shattu.

Što tebi sad znači ploča u mom selu sa 66 ubijenih u Bjelovaru , Križni put.

Pobijeni poslije rata. Mobilizirani domobrani.

Dok sam s pravim ustašom šezdesetih godina napasao krave, koji se eto nekako izvukao. Doživio 3 unuke mojih godina.

sve dobro...

Tko je glasao

to je premalo

jebi ga, to ti je premalo jer stalno serete o stotinama tisuća, a ti meni brata Slavena Letice ccc, malo, premalo
ustašuljci niste uvjerljivi

Tko je glasao

jebote patak

ja ustašuljak i tebi je premalo sve ono što su komunisti pobili od Bleiburga na dalje...tražiš imena i prezimena..pa naravno da ih nema jer se nije istraživalo...nije se dopustio historiografski rad i ako je bilo kakve evidencije sklonjena je u Beogradu.

Sam Ranković se hvalisao, ničim opterećen kad je referirao o preko pola milijuna likvidiranih i preko tri miliona ulogorenih "narodnih neprijatelja".

Ja ti eto navedem 66 iz svog sela, a tebi je to puno premalo.... znam i zašto ti je premalo...ali neka

Ja nisam govorio o stotinama tisuća u Jasenovcu. Potvrđujem da je tamo bio logor i poslije 1945. i da su i partizani ubijali logoraše. To znam jer sam iz tog kraja i poznajem ljude koji su tamo bili i u ovoj i u onoj ulozi.

Hrvati ne moraju oko toga lagati. Skupo smo platili ideju hrvatske države, stoga

slava svim palim za Hrvatsku

sve dobro...

Tko je glasao

Taj govor Rankovića

uopće ne postoji, kao uostalom niti onaj govor Moše Pijade, kojeg isto rado "citirate".

Jednostavno, lažete, podmećete i izmišljate.

Do sad si se milijun puta pokazao kao izmišljator i lažov, zato tvoja "svjedočanstva" imaju, jelte, težinu izmišljatora i lažljivca.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ti tvrdiš @Biguljačo da lažem

i kad prenosim neke općepoznate stvari koje se ne uklapaju u tvoju jugosrpsku istinu.

Ako i lažem, onda to dobro činim. Učio sam od najboljih lažova ovih prostora. Nacionalno Srba, a ideološki komunista.

Produkt tih laži su Jugoslaveni, ti žaljenja vrijedni nesretnici.

sve dobro...

Tko je glasao

Da

Rekla sam "jednostavno, lažete, podmećete i izmišljate."
I još "Do sad si se milijun puta pokazao kao izmišljator i lažov, zato tvoja "svjedočanstva" imaju, jelte, težinu izmišljatora i lažljivca."

Dakle, ispravno si zaključio da kažem da lažeš.

Zastrašujuća je patologija i gnjusnost vaših laži - njima zapravo normalan čovjek teško moze parirati, takvih se odurnosti mogu dosjetiti jedino vaše odvratne duše

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Tebe @Biguljačo

plaši istina i to je "Zastrašujuća je patologija i gnjusnost vaših laži "

Ti i danas osporavaš pravo Hrvatima na nacionalnu državu. Ti bi neku zajednicu sa Srbijom. E ne može. Crkni.

To da su komunisti pod Titovom komandom činili zločine je općepoznata činjenica, kako kod nas tako i u svijetu. Samo eto, vi neki odbijate prihvatiti općepoznato.

sve dobro...

Tko je glasao

varaš se

varaš se, taj govor postoji i to na drugoj stranici Sedlarova Vjesnika, samo mu je malo promaklo, inače bi i to u filmu bilo :-D

Tko je glasao

Taj Vjesnik @dinamitd

su ti falsificirali Srbokomunisti za srbijanske konzumente, a Sedlar je došao do primjerka.

Ima ovdje stariji zborištar, zagrepčanac rođenjem koji je poslije WW2 išao na odsluženje vojske u Beograd gdje su ih na kolodvoru dočekali kao regrute s povicima "ustaše, ustaše", "evo ustaša".

Moj stric koji je rođen 1934.g. je 1952.g. otišao kao regrut negdje na jug Srbije.

Napisao je svom bratu a mom ćaći pismo gdje mu se požalio da ima problema zbog imena Antun i da ga drugovi zovu "Pavelić".

Danas bi se to nazvalo Bulling, jel.

Moj ćaća je obukao uniformu u kojoj je došao iz rata, okačio kolajne i odlikovanja što mu je Tito dao i otišao posjetiti brata . Vlakom, besplatno za borce.

Na njemu se vidjelo da je bio ranjen.

Kad je došao do kasarne negdje kod Pirota, stražar je javio komandi a komandant kasarne mu je postrojio počasni vod. Ćaći, ne stricu.

Neki mladac KNOJ-evac je mislio da mu dolazi inspekcija, valjda.

Uglavnom, poslije posjeta stric je prekomandovan u drugu sredinu jer je najednom postao "pošteni" Hrvat.

Iz KNOJ-a je izišao kao rezervni oficir karaule negdje na albanskoj granici.

Znači, očito nisi baš najbolje upućen. Ni Hrvati partizani nisu baš bili nešto cijenjeni u Jugovini, kao npr. Tuđman, Bobetko, Hebrang itd, kao ni komunisti ako su bili hrvatski misleći ljudi kao npr. Savka, Tripalo pa ni Srbin Srećko Bijelić i mnogi drugi.

Jugoslavenska povijest se ne uči s portala i na temelju jugokomunističke ili velikosrpske historiografije.

sve dobro...

Tko je glasao

blokiralo historiografiju!!!

Bokte, taj Tuđman je svemoćan :)

Blokirao istraživanja kao partizančina, blokirao istraživanja kao Predjednik...

... uvijek nas zeznu ti protunarodni elementi i nepoštena inteligencija.

Bokte, znamo iskopati praljude kod Krapine, ne znamo iskopati tih par milijardi žrtava komunistčke strahovlade.

I kakva te sad evidencija spopala kada se zna da su partizančine bile neuke seljačine (oprosti Franjo), a ustaše su sve lijepo pisale u Lipa Mill blokiće?

Tko je glasao

Kad se već zajebavamo @zap

podsjetit ću te na neke moje komentare, kao npr. kad sam znao reći na srbokomunistička pretjerivanja o ustaškim zločinima i nevinim žrtvama, da je to s obzirom na kasnija događanja bilo očito puno premalo, pa smo eto ti kao ustaški topnik i ja kao pješak morali taj posao dovršavati devedesetih.

Ja vjerujem da se i sada s druge strane pretjeruje u procjenama.

Zato se ja držim dobrog starog Rankovića.

"Ranković u svom izlaganju u jugoslavenskoj skupštini g. 1951rekao : "Likvidirali smo 568.000 narodnih neprijatelja, a kroz logore od 1945. do 1951. prošlo je 3.777.776 zatvorenika". (Politika«, Beograd, 1. veljače 1951). Najveći dio pobijenih su bili Hrvati."

Imaš na Wiki. Obrati pažnju; 1951. Tek je uslijedio Goli otok i "zanemariva" ubojstva i mučenja "narodnih neprijatelja".

Znači to bi bilo ono što je potučeno od kada je on bio Ministar. Ono prije i u ratu , za pretpostaviti je - nije obuhvaćeno.

sve dobro...

Tko je glasao

stari dobri Ranković...

... ti si k'o Tuđman, i on ga se držao, sve stari provjereni komunjarski kadar.

Pretpostavka ti je vrlo slobodna.

No, kao što rekoh, pobijeno 568.000 samo do 1951. bokte pa to nemoš sakriti ni na lošoj google maps snimci.

Ali eto, nismo imali sreće. Nema pa nema. Vražje komunjare. Ustaše prikolju jedva 70-80.000 ljudi u logoru i odmah im sve nađu i pomnože s 10 i svašta, a ovo nemoš nać pa da se ubiješ.

Tko je glasao

Jesam tuđmanist

ali nisam ko on. On ima srpske tazbine, ja ne.

Tuđmana su zatvarali jer je osporio ta pretjerivanja srbokomunističke propagande....i izbacili ga iz partije a samo ga je osobna veza s Krležom spasila da ne prođe kao Hebrang.

On i Žerjavić, pa Vonta i još neki su radili procjene...temeljene na zadnjem popisu u staroj i prvom u novoj Jugoslaviji.

Naravno da su i oni imali autocenzuru i nisu se usuđivali govoriti o zločinima koje su počinili njihovi.

Samo je kao Hrvat osporio pretjerivanja koja su išla em za tim da se od Njemaca dobije što više novaca, em da se Hrvatima nametne kompleks kolektivne krivnje i da nas se proglasi genocidnim narodom koji nema pravo na nikakvu državu pa ni onu bijedu od SRH.

( Teza SANU: administrativne granice)

Tebi to naravno nije jasno jer nisi upućen u te stvari. Bio si klinac.

sve dobro...

Tko je glasao

neki novi klinci...

... pustimo tu gospodu (od koje većinu, osim Krleže, poznajem) - govorimo o autocenzuri nakon 1990. godine.

Svi znamo sada za točne brojke ustaških zločina, a za točne žrtve komunističkih zločina ne znamo skoro ništa. Ni mjesta ni brojke. I to nije čudno?

Koja je sada autocenzura na djelu? Kakva smo mi to država koja ima autocenzuru, a promijenili smo nekoliko vlasti? Ucijenjeni smo nečim? Ne smijemo o nečemu?

Gdje su hrabri i pametni ljudi koji će to istražiti - osim Sedlara? :)

Tko je glasao

pa gledaj

proces je to, ne smiješ naglo...step by step..

"Svi znamo sada za točne brojke ustaških zločina"..ne ne znamo, popisi se revidiraju iz dana u dan jer se javljaju ljudi koji kažu da im je rođak umro kod kuće i sl., od bolesti svašta nešto, a nalaze se na popisu.

Uzrok smrti može biti i nepoznat: meći ga na jasenovački popis i tako.

"a za točne žrtve komunističkih zločina ne znamo skoro ništa. Ni mjesta ni brojke. I to nije čudno?"

haha, podsjećaš na onaj vic kad je profesor studentu u namjeri da ga baš sruši, tražio JMBG od poginulih, stradalih

Kad su ovakve stvari u pitanju obično se rade procjene , s tendencijom da se priđe što bliže istini.

Ja sam prve knjige o Bleiburgu čitao još kao tzv. emigrantski tisak..onog ruskog grofa Tolstoja i dr., a i slušao sam od starijih sudionika sa svih strana, pa eto imam neku sliku o tome...

Prošla vlada lexperkovićevaca je i izgubila izbore dijelom i zbog toga što su ukinuli onu komisiju za istraživanje komunističkih zločina, jer im je valjda bilo nezgodno da se stari Milanović ili stari Josipović, eto nađu negdje u arhivama kao nalogodavci ili izvršitelji egzekucija.

Stvar je zapravo jednostavna: trebali bi kao Simo Dubajić- priznati.

sve dobro...

Tko je glasao

lukav k'o lisica....

... fakat si naveo dvije visokopozicionirane komunjare, dva rasna koljača.

A u viktimologiju se odlično razumiješ.

A ništa, onda nam ne preostaje nego vjerovati Rankoviću...i Sedlaru.

Tko je glasao

Sedlara uzmeš kako hoćeš

dobro je otvarati teme, osvjetliti i iz nekog drugog kuta, a što se tiče Rankovića...e čuj, on je bio onda prvi do Tite i izvještaj je bio za internu uporabu.

Pobili su oni moj druškane, poslije rata pola miliona Jugoslavena u kratko vrijeme. Revolucija je to . Poslije kad im je ponestalo "narodnih" neprijatelja, e onda su otvorili Goli otok i slična mučilišta za preodgoj onih koji dovoljno glasno ne plješću Titi i partiji.

Tvrdim da se ni tvoj djed ni moj ćaća nisu za TO borili.

sve dobro...

Tko je glasao

bingo...

... zar sam ikada rekao da su se moj djed i tvoj otac za TO borili? Da bih se ja za to borio?

Samo govorim da ljudi recimo 1943. nisu imali kristalnu kuglu... i nisu mogli znati što će se događati 1946. recimo. ILi 1948.

No znali su što se događa 1943. recimo. Pa su se borili protiv države s rasnim zakonima i protiv države koja je surađivala s okupatorima. To su znali.

I onda ne možeš relativizirati TO što su znali tijekom Drugoga svjetskog rata s onim što nisu niti sanjali da će se dogoditi...

... nisam se niti ja borio gdje će se srpski pijani bizmismen koji se popne na pločnik i gazi bebe odrapiti novčanom kaznom, a gdje će se uvesti kazna od 23.000,00 kn ako pomogneš na ulici čovjeku bez prebivališta - ali to je zemlja koju sam dobio.

Koliko sam ja kriv za to?

Tko je glasao

eto, dobio sam te na dvostruka mjerila @zap

"Samo govorim da ljudi recimo 1943. nisu imali kristalnu kuglu... i nisu mogli znati što će se događati 1946. recimo. ILi 1948."

Sad to primjeni na datum 10. travnja, još nije bilo Jasenovca i na Hrvate koji su se organizirali da se obrane od četničke kame i suprostave se Velikoj Srbiji i diktaturi iz Beograda.

"No znali su što se događa 1943. recimo. Pa su se borili protiv države s rasnim zakonima i protiv države koja je surađivala s okupatorima. To su znali."

Moram se nasmijati i biti bezobrazan pa reći: znali su oni kurac moj o rasnim zakonima i državi koja surađuje s okupatorom.

Glede rasnih zakona tada su važili skoro svuda. Pazi vamo:

"Prije 50 godina, američki zakonodavci su odobrili, a predsjednik Lyndon Johnson potpisao, zakon o glasačkim pravima iz 1965. Tom je mjerom bila zabranjena rasna diskriminacija prilikom glasanja, dajući milionima Afro Amerikanaca u mnogim južnim dijelovima Sjedinjenih država federalnu mogućnost prava glasa. Taj je zakon bio veliko postignuće u pokretu za građanska prava, I smatra se najučinkovitijim dijelom zakona o građanskim pravima u zemlji. Ali ta su prava dobijena tek nakon godina prosvjeda, građanskih nemira I krvoprolića. U prvom nastavku serijala Glasa Amerike o 50 oj godišnjici glasačkih prava u Americi, naš dopisnik Chris Simkins nas upoznaje sa nekim liderima pokreta za građanska prava koji su bili na prvim linijama borbe za pravo glasanja."

Možeš lako naći kakvo je bilo tretiranje Židova, pa i drugih rasa i nacija u Carskoj Rusiji, a nadam se da si čitao Solženjicina i neke njegove napade i obrane od optužbi za antisemitizam.

Nit je Jovo četnik, nit je Mile partizan a ni ustaša Jozo imao na umu rasne zakone, klasnu svijest i pojam o nekoj internacionalnoj revoluciji i svašta nešto.

Jovo četnik je želio Srbiju što veću, Jozo ustaša državu za Hrvate, a partizane su organizirali komunisti na zapovjed iz Moskve koja se mora izvršiti jer Staljin pošalje ubojicu onom tko ne posluša. Osobno je Tito likvidirao nekoliko predratnih komunista koji su malo skrenuli sa Staljinovog puta, a mnoge je denuncirao da ih se likvidira.

Po logici : neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj, Hrvati Dalmacije i Istre su išli kontra Talijana e da ih se rastosiljaju i to su im pomogli Englezi i Ameri inače bi oni sami teško to mogli. Poslije je zašao Tile s presvučenim četnicima čije unučadi imaš i danas punu Istru i Dalmaciju.

Oni su još dodatno pobili i civile ( fojbe ) i time osramotili sam NOP Istre i Dalmacije, ništa manje nego ustaše pravednu borbu za državu Hrvatsku.

Po mome još i više jer je titoistima primarni cilj bila pljačka dobara, a teritorij- dokle stignu.

Da ga je Staljin podržao ušao bi Tile i u Austriju i u Italiju, kao što i jest ali se morao povući.

Čuj njega, rasni zakoni.

Što reče Krleža; "svejedno mi je ubio me Dido ili Đido"

(Znači ustaša Kvaternik ili partizan Đilas).

Ubio me radi klase ili rase, mrtav sam.

sve dobro...

Tko je glasao

...tupilo od nekuženja

i Stevo i Mile i Hrvoje i svakakvi ipak nisu bili retardirani idioti - u Kraljevini Jugoslaviji nisu postojali rasni zakoni (zabranu KP i ustaša ipak nećemo zvati rasizmom)... u Austro-Ugarskoj nisu postojali rasni zakoni.

Ovo je ipak bila novost u našim krajevim gdje smo lijepo stoljećima ratovali s normalnim razlozima - zbog žene, kruške, jer te netko napao, jer si poželio tuđe, itd.

Ideja da moraš iseliti svakog Židova sjeverno od Ilice je - novitet, to moraš priznati. Da stanovništvu koje ti živi stoljećima na teritoriju ideš osnivati crkvu - je isto novitet. Itd.

Ja ne razumijem zašto ti misliš da ljudi u ono doba nisu slušali radio i čitali novine.

Ove usputne napomene o četnicima koji siju sjeme Dalmacijom i Istrom (a četništvo se, znamo, upija ne samo majčinim mlijekom, već i očevim sjemenom) me navodi na pitanje o tome koliko turske krvi imaš :P

Tko je glasao

strpljiv sam s tobom jer si ipak

bio ustaša topnik @zap ......i da..uopće nemaš pojma o temi nego ideš s onim kako si indoktriniran.

"u Kraljevini Jugoslaviji nisu postojali rasni zakoni "...netočno.

Još prije nego što je Kraljevina Jugoslavija pristupila Trojnom paktu postojali su rasni zakoni. Traži pa ćeš naći.

"u Austro-Ugarskoj nisu postojali rasni zakoni"- dijelomično točno,tek poslije edikta o toleranciji, morao je car osobno izdati befel

"Ideja da moraš iseliti svakog Židova sjeverno od Ilice je - novitet, to moraš priznati. " - nrtočno,nije novitet, to je već bilo obavljeno u nekim drugim dijelovima Jugoslavije i tadašnje Europe, a u Ilici je bilo pod njemačkom okupacijom.

Uostalom
https://www.stormfront.org/forum/t846929/

jebajga...........i ustaše su bili Jugoslaveni...

sve dobro...

Tko je glasao

Zagreb je bio okupiran???

Glavni grad NDH okupiran? Nadam se da su ih ustaše žestoko naprašile.

No, u jednom si u pravu, KJ je donijela rasne zakone (vrlo kratko i bezveze), pa su diljem zemlje izbile demonstracije - pa ih je bratski okupacijski njemački narod izbombardirao.

Zanimljiva ti je teza da hrvatski antifašisti nisu znali ništa niočemu, no morali su znati da su rasni zakoni donešeni diljem bivše Jugoslavije i Europe?

Tko je glasao

Počeo sam shvaćati koliko si ti Zaphode

duboko nesretan.

No to ti je samo čisti nedostatak svjetla, udaljio si se od Boga, prigrlio tamu. Otresi to smeće od sebe, vrati ljudskost i nestati će ta bol koja te ubija, vrati se svjetlu.

Ne bauljaj.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

nestat će ta bol...

... kada pišeš "... će nestati", onda ide glagol u infinitivnu, no kada ih obrneš, onda ide skraćeni oblik, bez "i", dakle "nestat će".

Tko je glasao

Joj kako samo pogriješih, ah ta sudba kleta i život prepun

pogrešaka, što ih počinih, sveudilj želeći pomoći bićima nesretnimA od rođenja. Ah, opet pogriješih i dodah jedno prepuno bola i sumnje a, o sudbo kleta ti koja naplavine zahoda donosiš kani me se, kani me se matere ti.

Zaphode, ne bauljaj, vrati se svjetlu! :D

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

idi u miru

Možeš pisati i nesretnim i nesretnima, to je navezak "a" koji ovisi o slobodnoj volji i stilu.

Doduše, ako pišeš "nesretnim bićima", onda ide samo - nesretnim.

Tko je glasao

Ijao bre što se sve nauči kad čistiš cijevi

topovske, mrak, hhh

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci