Tagovi

Jadran pred obratom - frederiku

Lako je tu biti vidovit. Već osamdesetih su stvari sustavno usmjeravane drž-nedaj, ovladaj, zgrabi i ništa ne uloži, većinskim domaćim i stranim snagama. Čak i ACY je širen po modelu pikiramo najbolje lokacije, uzmemo džabe a baš nas briga i za kontaktnu okolinu a kamoli šire. Jedan krhki icjeđeni čovjek g. Žufika, kreator većine uspjelih turističkih projekata na širem zadarsko-biogradskom području (uključujući Club Mediterane), je dovršavao zadnje praktički u ilegali (nakon što je uspio oteti iz ruku ACY-a marinu u Biogradu i navukao bijes). Pratio je neke društvene promjene vezane uz takav slijed i, uz ostalo, primjetio sustavni pad obrazovanosti od kraja šezdesetih, porast bahatosti na bilo kakav oblik sustavnosti, agresiju oko najnužnijeg (fekalije na plaži, put, voda). To je izazavalo krivo baratanje novcem i interesima, on je bio poptuno svjestan da je uspješne projekte moguće realizirati samo gerilski i samo u nekom stupnju. Simbolički, stanje najbolje ilustrira vožnja Ante Markovića i Kašogija velikom jahtom potonjeg u proljeće/ljeto 1989.g. uzduž Jadrana, oba su danima najavljivani kao spasitelji razvoja i uspjeha i sve živo je hrlilo na obalu i more da ih pozdravi.

Pod vodstvom akademika koji je srušio jednoumlje i kasnije logičan je nastavak i razvoj toga, on je povjesno objedino sve snage, samo je pitanje koje. I Anđelko Leko se je već krajem osamdesetih popeo u turističke vrhove. To što je konobar je samo prednost. Akademik ima dva razreda trgovačke, maršal je bio bravar a i Denis Kuljiš je frajer baš zato što nije uspio završiti fakultet. Imao sam čast više puta čuti kako jedan "korektan" čovjek, nezvršeni mehaničar koji je pribavio samo VŠS i kolega u mladenačkim naganjanjima autom šezdestih sa Štrokom i drugima, viče na razne profesore i magistre turizmu da tko im je dao to i sada zaj baš njega koji im je to dao. U bijesu, da im pokaže, na svjetskom turističkom kongresu u Zagrebu je aranžirao za sebe sredinu u prvom redu i stalni fokus kamera na sebe, da se zna tko je prvi turistički stručnjak. Ušlo je i novih, ali dominiraju dečki stasali sedamdesetih i osamdesetih, koji znaju šta su lova, svijet i život. Nije problem niti škola niti razno, problem je u tome što su to sve solo igrači kojima je stran pojam šire igre.

Kako ide sređivanje stanja u prostoru, koje treba objediniti razno. Uvijek se rekapituliraju već višedesetljetni problemi i šta sve ne na 99 % stranica. Preostalih 1 % su revolucionarne mjere od opet prepisanih more zahtjevnih fraza i meki minimum konkretnog. Sada glavni savjetnik Vlade Jerko Rošin kaže da Uredba za cijeli Jadran nije nešto sretno i idealno ali se od nečega moralo i bolje je početi, pa će u toku bolje (to je u redu, samo je tako cca 30 godina). Stvar za vođenje i razradu je dana najuspješnijem kadru Marini Matulović Dropulić. Ona sa suradnicima je reagirala odmah, jer je Jadran bitan te da ne čekaju s krajem mandata kao bivša koalicijska Vlada kojoj je pod shvaćanjem Linića i Čačića tako nešto bilo kompliciranje razvoja i uspjeha. Obzirom da se je i u našoj tradiciji razrađenije postupalo i postupa i o zadnjim nenaseljenim područjima, gdje naiđe eventualno kakav čoban, a u selima bitno studioznije, razumljivo je da bi više od 30 godina takvog poimanja i prakse na Jadranu proizvelo probleme i da su svi idealni. Obzirom da su uočeni neki znakovi i kokošarenja, logično je drugo i s tim drugim smo stigli u razdoblje obrata.

Obrati ne moraju biti pametni i zgodni. Tamo gdje su krajem osamdesetih zavaladale složenije frakcijske bitke nego na Siciliji i opet su, pa na pozicijama kao Biograd i Rogoznica već borbe vode po 3 frakcije HDZ-a, 4 drugih stranaka, stranci, domaći i drugi. U primoštenskom području amorfna lokalna struktura se homogenizirala pod vodstvom izvjesnog Stipe Petrine po modelu protiv svih i sa svima, nešto kao IDS u Istri. Uskoro će biti otežano i kretanje po tim područjima, a poslovanje već jeste.

Na djelu su i obični nesporazumi. Dominantna politička i ekonomska shvaćanja, dogovorna i ponešto liberalnih koja se pokušavaju ugurati, ostalo shvaća kao nešto u magli i što nema veze. U tom ostalom je slično shvaćanje, npr. arhitekti godinama šire kampanju oni kao središnji i jedini koji mogu i kojima pripada vodstvo, održe kongres u Zadru na temu bespravna gradnja i općenito stanje na Jadranu, gdje naravno dominira Vir. Potom se Vir neizbježno legalizira, kao i skoro sve drugo. Potom arhitekti najavaljuju revoluciju, da će početi izlaziti u javnost i komunicirati s javnošću (još nisu), ta javna djelatnost bez izuzetka. Nije baš da se nije znalo da su stvari povezane, nije nesporazum u tome. Nesporazum se sastoji u tome da nitko nije htio propustiti šanse u uspjesima kojih još ima, svi računajući da će izdržati podloga jadranskih uspjeha gdje svatko dribla po svome i svatko dobija (frederik, g-news, ap i drugi, svatko na svoj način, se slažu da to tako neće ići). Jadran je nešto provjereniji teren, na kojem se odavno smjenjuju valovi, vjetrovi i razni smjerovi, križaju razni putevi i puzi složena civilizacija.

Komentari

He, he, Hvala na postu kojeg

He, he,
Hvala na postu kojeg sam samo dijelom prouzročio
Drugi dio veceras na dnevniku TV nove

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci