Tagovi

Jadan županijski HDZ

Da se ne zamjere Zagrebu odbacuju 30 milijuna eura godišnje

Jadan je HDZ Varaždinske županije. Zato što ne smije proturječiti svojoj središnjici u Zagrebu, pa makar na štetu „svojeg županijskog naroda“, pa mora čitati otrcane „argumente“, kao u slučaju protivljenja županijskom referendumu protiv EU ustroja Lijepe naše na tri regije.

Ako je Ekonomski institut iz Splita, u kojem sjede učene glave, izračunao podatke, koji se koriste kao službeni u pregovorima s EU, da će u takvom ustroju Varaždinska županija od ulaska Hrvatske u Obećanu zemlju izgubiti 30 milijuna eura godišnje, pa možda tako sve do 2013 godine, kad završava jedno planirano proračunsko razdoblje, onda bi takvim podacima trebali vjerovati. Ali, ako je tome kumovala Vlada, a javno izrekao Radimir Čačić, onda HDZ mora reći da nije tako.

Prvo, nije tako jer referendum protiv tri regije, gdje razvijeni Zagreb diže prosjek sjevernim županijama i onemogućava ih u korištenju bogatih EU fondova, po Županijskom HDZ-u nije zakonit. Drugo, nije tako i ako izgubimo te velike novce, već po HDZ-u postoje i drugi fondovi, doduše (znatno) skromniji, pa će Vlada, ako ove zime ponovo izaberete HDZ, nadoknaditi njihovu beznačajnost s decentraliziranim sredstvima. Da čovjek pukne od smijeha, jer ova županija naročito osjeća blagodati decentraliziranih sredstava. Čak niti vijećnici HDZ-a u Skupštini Varaždinske županije ne vjeruju u čudesne priče aktualne vlasti, ali valjda, misle oni, tako mora biti. Tko fučka 30 milijuna eura godišnje kad je stranka u pitanju, tko fučka susjede, prijatelje, rođake, koji neće s kakvom takvom ravnotežom ući u prebogatu Europu.

Ovdašnja javnost dobro pamti božićni govor uvaženog hadezeovog saborskog zastupnika Vladimira Kurečića, kad je rekao da je gradnja i dogradnja 44 škole u tri godine po modelu javno-privatnog partnerstva uteg razvoja ove županije, već da je pravi odgovor Vlade gradnja jedne škole državnim novcem. I to škole u Petrijancu, gdje je Kurečić načelnik općine. Da je županijska vlast pustila Vladu, valjda je htio reći uvaženi zastupnik, izgradila bi sve škole u županiji državnim novcem i one bi nezadužene mogle preći na nastavu u jednoj smjeni i cjelodnevni boravak. Pa makar za 25 godina, nije dodao Kurečić, u želji da toliko poživi HDZ na Markovom trgu u Zagrebu. S ovakvom figom u džepu prema stanovnicima Županije, među njima i pristalicama HDZ-a, koji nisu zabavljeni Glavašem, Zagorcem ili Gotovinom, već svojim radom i stvaranjem, svojim standardom i boljim sutra, HDZ će na ovim prostorima stvarno ostati u tragovima, kako je već jednom konstatirano. A županija zbog njihove politike bez mogućnosti da godišnje za razvoj zgrabi 30 milijunčeka eura.

Komentari

HNS rules! HDZ

HNS rules!
HDZ rules!
Zajedno.
U Međimurskoj županiji.

I dok je to tako, prigovori na račun HDZa su šplja priča. Jer HDZovci će, kao i uvijek, glasati/govoriti pa čak i gunuti za stvar koju definira naš Ivo Sanader. I to je to. Stvar je vrlo jednostavna. Ne sadi tikve s vragom. ZNA SE gdje i kako završe.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

30 milijuna eura? A zašto

30 milijuna eura?
A zašto bi vam to itko dao!?
Umjesto priče o imaginarnih 30 milijuna eura, ne bi li bilo bolje da se predstave programi koji bi mogli povući toliki novac. Ne funkcionira EU na način: "Evo mene, daj pare!"
Ovaj post nastavlja niz postova na ovu temu, a u još niti jednom nisam vidio neki konkretan projekt na osnovu kojeg bi se mogao tražiti novac. Tih 30 milijuna se ne dobija automatikom, niti EU daje novac na osnovu naših želja.
Eto, mene zanima koji su to već gotovi projekti koji se neće moći ostvariti jer se dogodila ovakva podjela na statističke regije.
A ponavljam i pitanje drugih. Zašto se ne raskinu koalicije s HDZ-om? Ako lokalni i regionalni HDZ radi na štetu svoje županije nije li obaveza HNS-a raskinuti koaliciju s partnerom koji radi štetu. I, ne čini li HNS isto štetu svojoj županiji odbijanjem raskida koalicije s takvim partnerom?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

a) ne vidim zašto tj. kako

a) ne vidim zašto tj. kako bi bilo koji referendum mogao biti protuzakonit?

b) ova procjena od 30mil EUR je vjerojatno teoretska maksimalna brojka, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko je u postotku novaca pokupljeno iz tih fondova (dakle ne samo hrvatska kao takva nego i recimo varaždinska županija u odnosu na maksimalni iznos koji su mogli uzeti)

c) pritisak je OK i treba stiskati sve po redu, pa i HDZ, no pitanje je da li bi bez HDZa postojeća koalicija mogla funkcionirati?

Tko je glasao

Kad je drlesar pisao o

Kad je drlesar pisao o pobuni sjevernih županija referendumom, a ti očito pišeš o istom i kritiziraš županijski HDZ koji se tome protivi, postavio sam mu jednostavno pitanje na koje do danas nisam dobio odgovor.
Naime, pitao sam ga zašto umjsto referenduma HNS i HSS ne raskinu lokalne koalicije s HDZ-om i ocijenio da bi to bilo daleko jače sredstvo pritiska od jalovih iščuđavanja po novinskim člancima što HDZ, eto, ne prihvaća ideju referenduma.

Zanima me što ti kao autor članka misliš o tome. Pišeš o referendumu i protivljenju lokalnog HDZ-a.

Ne misliš li da bi jeftinije i efikasnije bilo, a svakako iskrenije, umjesto insistiranja na referendumu, raskinuti sve lokalne koalicije HNS-a i HSS-a s HDZ-om u svim sjevernim županijama?

I manje politikantski?

B-52

Tko je glasao

Uf, vi samo sanjate kako

Uf, vi samo sanjate kako zgrabiti koji milijuncek eura. No, poklon se uzvraca poklonom. Pocesto, pohvani pohvalnijim.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci