Tagovi

Ja nisam sluga paklene tmine (ili: Hoćete li me, molim vas lijepo, pustiti na miru?)

Ja nisam antiteistkinja. Ja sam – ateistkinja. Razlika nije velika, ali je bitna. Dok antiteisti "vjeruju da nema" (teisti "vjeruju da ima"), ateisti "ne vjeruju da ima".

Zato se i nisam baš prepoznala u prozivanjima pape Benedikta XVI. koji je ateiste prozvao "slugama paklene tmine". Iako je Papa vjerojatno mislio i na mene, mislim da se mene, koja ne vjerujem niti da Boga ima niti da ga nema jer naprosto ne vjerujem, to ni na koji način ne dotikavlje.

I mene je pomalo iznenadila žestina kojom se aktualni Papa obrušio na sve ne-katolike (jer se obrušio i na one koji u Isusu ne vide istodobno i Boga i čovjeka). Kažem pomalo, jer je negdje jasno da se dogmatska organizacija po defaultu mora boriti protiv svih ne-istomišljenika. Ja sam do sada (zahvaljujući svojim brojnim prijateljima, istinskim vjernicima) mislila (oh, naivnosti!) da Crkva propovijeda mir, ljubav, praštanje…

Sada mi se čini da Katolička crkva, kroz riječi svoga vođe, poziva na zlo! Jer, kako drugačije tumačiti slanje k Vragu svih onih koji toj Crkvi ne pripadaju?

Ono što mi je najspornije u Bendiktovim porukama je neizravno prozivanje znanosti kao dijela tog velikog Zla. Kada bi se doslovno držali Papinih poruka (a iskreno se nadam da nećemo), morali bismo eliminirati cjelokupnu znanost i objašnjenje za sve i sva potražiti u crkvenim dogmama. To je ne nazadovanje u srednji vijek, već zapravo poništavanje civilizacije.

Mene zanima kako ćemo se tome suprotstaviti. Hrvatska je po definiciji i svom ustavnom uređenju sekularna država. No, bez obzira na to, Hrvatska ima jedne od najjačih formalnih veza s Rimom, koje je, paradoksalno u civiliziranom svijetu, normalno u Hrvatskoj, sklopila krajem 20. stoljeća. Iako je i formalni i neformalni utjecaj Crkve u Hrvata velik, pismo nadbiskupa Bozanića hrvatskim obiteljima kazuje kako, iako nikada vjernika više nismo imali, iako se nikada više na katoličke vrijednosti pozivali nismo, da nikada problema više nismo imali: nasilja je više nego ikad, štovanja nečega što ja nazivam elementarnom ljudskošću (a crkva nekako drugače!) nikada nije bilo manje! E sad, što to nije paradoksalno? Ako stvarno imamo toliko vjernika koliko ih imamo deklariranih i da se oni ponašaju shodno nauku Crkve, zar ne bi trebali imati manje problema?

Zato bih ja voljela da Crkva prvo svoje vjernike dovede u red (da tako kažem) i neka nas ne-vjernike pusti lijepo na miru. I neka se preko naših ne-vjerničkih leđa, ne obračunava s izrodima u svojim redovima.

I lijepo molim da nam ostavite znanost na miru. Ili – ostavite nam bar pravo da i mi ne-vjernici izaberemo svoj put. I oko svjetonazora, i oko načina života, i oko toga kako ćemo seksualno/rodno educirati vlastitu djecu.

Ja sam se ponosno učlanila u Protagoru, udrugu za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanja ireligioznog poimanja svijeta. Hoćete li i vi?

Komentari

Najveći zločini počinjeni

Najveći zločini počinjeni su baš u ime vjere, tako da su recimo zasigurno mnogi smatrali križare "slugama paklene tmine", jer gdje je njihova noga kročila ostajali su samo grobovi.

Tko je glasao

Opsežno sam i detaljno već

Opsežno sam i detaljno već secirao izjavu Pape Ratzija, pa neću ponavljati rečeno.
Osvrnut ću se na Protagoru, skinuo sam statut a ostatak, bit ću slobodan nazvati ga manifest (iako počinje izvještajem s osnivačke skupštine) ću proučiti kad budem budniji (trenutno mi je najveća prepreka veličina fonta...).

Uvodno, baš da izbjegnem ateist/antiteist semantiku, kad trebam reći svoj odnos prema religiji, koristim riječ nevjernik. Svjestan sam raznih konotacija koje ta riječ nosi (ne jednom sam pojašnjavao kako nevjeru čini preljubnik a ne nevjernik...), no ona prilično točno opisuje što sam čime štedim vrijeme i živce preskačući deist/agnostik/ateist/antiteist rasprave sa apologeticima. Drugo, smatram da je pasivni ateizam (takozvani "najte kaj zameriti") pogrešan pristup pitanju religije i slažem se sa "coming out" teorijom Richarda Dawkinsa. Otvoreno, javno, argumentirano i beskompromisno se suprotstavljam svakom zaglupljivanju u ime religije. Nerijetko ismijavanjem, iskustvo mi govori da je to najefikasnija metoda. Sakupljam kletve i fetve (najdraža mi je zbog "Kao i sve ostale religije poštujem i Islam, no treba postojati reciprocitet i osjećaj za realnost. Alah je velik. Internet je veći a ima i Google."), no oni koji me proklinju su manje bitni - ako se neki od prisutnih vjernika nasmije, ti su bitni jer će oni u toj vjerskoj skupini (najčešće dramatično) smanjiti razinu fanatizma. I to ne zato jer će se iznenada "konvertirati na ateizam", naprotiv, upravo zato jer neće - ostati će vjernici, ostati će u svojoj vjerskoj zajednici i utjecati na to da se na tom mjestu poveća stupanj tolerancije prema onima koji su drugačiji.

Sada dolazimo do ključnog pitanja, bi li Protagora kao udruga uopće htjela mene kao takvog nevjernika za svog člana? I sad progovara stari marksist u meni: želim li biti član udruge koja bi mene primila u članstvo? Mogao bih možda biti podupirući član, zato jer nerijetko promoviram pastafarijanizam a i Scott Kurz je nekidan pokrenuo možda jednu religiju koju povremeno i aktivno prakticiram (game serveri su naše crkve, miševi raspela a igranje molitva...) - no to mi malo dvolično zvuči...

U malo ozbiljnijem tonu - zašto Protagore nema u medijima? Svaki dan pored Živka Kustića u Jutarnjem? Pretpostavljam jednostavno zato jer ateizam nije unitaran - vjernici koji vjeruju u istog (ili čak samo dovoljno sličnog) boga po definiciji imaju nešto zajedničko, oni koji ne vjeruju u bogove ne moraju imati ništa zajedničko. Možda je uočljivije na analogiji, dva BBB na tribini u Maksimiru imaju nešto zajedničko, a primiti će i torcidaša u društvo ako prate repku na gostovanju - ako ni mene ni tebe ne zanima nogomet, nas jednostavno ne zanima nogomet. Možemo čak i osnovati udrugu na zaštitu prava inogometnih osoba, no bez konkretnih ciljeva (štogod, od ukidanja prijenosa utakmica na javnoj televiziji do nametanja obaveze kafićima da osiguraju bar 30% mjesta sa kojih se neće vidjeti utakmica), osim ako već nisam antinogometno raspoložen, samo njeno postojanje vjerojatno neće istrgnuti moje lijeno dupe iz fotelje da se odem učlaniti...

Zapravo, mislim da se cijeli ovaj rant može svesti na jedno pitanje: koliko radikalna Protagora želi biti?

Tko je glasao

Do jučer nisam ni znao za

Do jučer nisam ni znao za Protagoru (tu nekaj ne štima!?)

Skinuo sam sve, proučio, zaključio da ima i ciljeve s kojima se slažem.

Čak sam stigao poduzeti i korake za učlanjenje (sve to sinoć.)

B-52

Tko je glasao

Protagora je relativno nova

Protagora je relativno nova udruga (nekoliko mjeseci).

Tko je glasao

Neka se dečki bave svojim

Neka se dečki bave svojim dilemama kako ih volja. Ali lijepo bih molio da mene i moje dileme ostave na miru. Uopće me ne zanima ima li boga ili ne. Meni ga ne treba i to mi je dovoljno. A prozivanje mračnih ateističkih paklenih sila uopće me ne pogađa. Svatko od njih ima svoj pakao u sebi. I neka si ga mazohistički nosi kući. S njima i bez njih osjećam se odlično, hvala na pitanju.

Tko je glasao

Hrvatska je zemlja

Hrvatska je zemlja znanja

LOL uvijek umrem od smijeha na ovu rečenicu

Tko je glasao

Koliki je put od ove osude

Koliki je put od ove osude do inkvizicije?

Tko je glasao

ratzinger je prije trenutne

ratzinger je prije trenutne pozicije bio čelnik kongregacije za nauk vjere, a to je samo daleko popularnije ime za inkviziciju

dakle, odgovor u stvari glasi...

Tko je glasao

Dug, s obziorm da moc Crkve

Dug, s obziorm da moc Crkve rapidno slabi.

Tko je glasao

Možda slabi njen utjecaj na

Možda slabi njen utjecaj na tebe, mene i još par tisuća ljudi koji razmišljaju svojom glavom i ne dopuštaju da ih se kontrolira (nerealnim) zastrašivanjem (a strah je jako moćno sredstvo manipulacije).
Ali, znaš li koliko ima onih koji zapravo vjeruju Papi (kakavgod on bio sada) i onome što Crkva zastupa? Jako puno. Samo kažu 'Da, tako je', bez i minimalne upotrebe sivih stanica. Valjda se tako osjećaju sigurnije.

Liby

Tko je glasao

Ali, znaš li koliko ima

Ali, znaš li koliko ima onih koji zapravo vjeruju Papi (kakavgod on bio sada) i onome što Crkva zastupa? Jako puno.

A znaš li ti koliko ima onih koji se zapravo drže onoga što Papa i Crkva zastupaju?

Jako malo. (još nisam upoznao nikog)

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci