Tagovi

Ja ne da ne očekujem ništa, ja samo ne očekujem ništa dobro

Eto, mandatar za sastav nove hrvatske vlade, Andrej Plenković, koji je to postao voljom Zorana Milanovića, koji je svojom retorikom u predizbornoj kampanji HDZ-u donio izbornu pobjedu, sastavio je novu vladu koju je Hrvatski sabor svojom većinskom odlukom potvrdio.

Sastavom nove vlade, njenim članovim i njihovim biografijama se neću baviti, premda među njima ima i takvih egzemplara od kojih da je svijećom tražio teško da bi mogao naći gore. No to njemu na dušu, s time će se on morati nositi.

Kako smo imali prilike čuti jedan opskurni tip je imenovan ministrom zato što je „domoljub i europejac“.

Ništa iz onoga što je Andrej Plenković prezentirao u sabornici kao program svoje vlade, posebno njegove „uporišne točke“, ne upućuje na to da bi se Hrvatska za mandata njegove vlade mogla odlijepiti od dna, poći uzlaznom putanjom i izaći iz statusa „muljevitog dna Evrope“.

To naprosto nije moguće, jer pozivajući se na Franju Tuđmana i njegove proglašene istine Plenković zapravo najavljuje dogradnju Tuđmanovog nacional-socijalističkog čardaka od države s temeljima u živom blatu nacional-šovinizma. S Tuđmanom na umu Hrvatska će u percepciji svijeta ostati ono u što ju je Tuđman pretvorio - „muljevito dno Evrope.“

Najavio je Plenković i da će njegova vlada biti vlada svih hrvatskih građana, što znači da će njegova vlada biti vlada HDZ-a, a ne Vlada Republike Hrvatske. Bit će to vlada svih građana Hrvatske, jednako kao što je i predsjednica Republike predsjednica svih građana Hrvatske.

Nitko mu valjda nije rekao da je on saborskom odlukom izabran za predsjednika vlade Republike Hrvatske, a ne ni ovog ni onog, a bogami niti svih.

Lupetanjem o nacionalnom jedinstvu najavljujući „suočavanje s prošlošću“, Plenković zapravo najavljuje daljnje produbljivanje ideoloških podjela u hrvatskom narodu. Jer o nacionalnom jedinstvu uporno mlataraju upravo oni, koji su, od Tuđmanovog dolaska na vlast, sve vrijeme, prvenstveno kroz provedbu Luburićeve ideje „pomirbe sinova ustaša i partizana“, koja je rezultirala neviđenom revizijom povijesti i svojevrsnom osvetom ratnih gubitnika iz 2. Svjetskog rata nad ratnim pobjednicima, izazivali i produbljivali ideološke podjele u hrvatskom nacionalnom korpusu.

Prestanku ideoloških podjela u društvu sasvim sigurno neće pomoći „prenašanje kostiju“ u 2. Svjetskom ratu poginulih ili u poratnim procesima „pročišćenja“, provedenih unutar ili izvan pravnog sustava, stradalih pripadnika kvislinških snaga s područja Jugoslavije, prigodno proglašenih Hrvatima i „nevinim žrtvama„ „povampirenih jugokomunističkih zločinaca“.

Niti riječi o tome tko su bili i kakva su sve zlodjela počinili ti „Hrvati“ prije nego što su postali „nevine žrtve“.

A upravo daljnje aktivnosti na tom planu najavljuje Andrej Plenković: "To znači da će Vlada, između ostalog, uložiti napor za uspostavu najprimjerenijeg institucionalnog i pravnog modela za istraživanje skrivenih masovnih grobnica, stvoriti zakonsku pretpostavku koja će istraživačima učiniti dostupnom cjelokupnu arhivsku građu, a žrtve će napokon dobiti pravo na grob i spomen i postati dio pomirenog kolektivnog nacionalnog pamćenja".

Nestalo Vladi osiromašene i prezadužene zemlje pametnijeg posla, pa će prenašati kosture iz 70 godina starih grobišta.Osim ovih bogougodnih radnji Plenković najavljuje i provedbu lustracije, ali pod imenom suočavanje s prošlošću, koje je već započeto spomenutim prenašanjem kostiju kao uvodnog dijela. Bruna Esih je navodno pred završetkom izrade prijedloga Zakona o suočavanju s prošlošću.

Plenković je najavio i daljnje procese svojevrsne beatifikacije hrvatskih branitelja, tog već danas parazitskog soja, kojega se zapravo na svojevrsni način getoizira, pa i kroz prava i privilegije, umjesto da ih se socijalizira. Što će biti više divinizacije i „betoniranja“ braniteljskih prava i privilegija, to će odium prema toj populaciji u hrvatskom društvu rasti.

Najavljujući pojačanu brigu za Hrvate u BiH, Plenković zapravo najavljuje nastavak miješanja u unutarnje stvari susjedne države, jer je i dosad svako miješanje Zagreba vodilo destabilizaciji stanja u BiH. Što Zagreb bude više „brinuo“ o tamošnjim Hrvatima njihov će položaj postajati to teži. Tamošnji Hrvati svoje probleme moraju rješavati, tamo gdje se ti problemi jedino i mogu riješiti, dakle u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, nikako u Zagrebu.

I prilikom svojeg službenog posjeta BIH Andrej Plenković je pokazao da nastavlja Tuđmanovu „pokroviteljsku“ politiku i nudi BiH nastavak hrvatske politike ljigavog paternalizma. E, a to nitko ne voli, ja mislim niti većina hrvatskog naroda u BiH, sasvim sigurno ne oni Hrvati koji BiH smatraju svojom domovinom. A da takvih ima, uopće ne treba sumnjati.

Hrvatsku bolesnu politiku prema BiH možda najbolje oslikavaju ovodnevni histerični ispadi hrvatskih vlasti vezani uz uhićenje bivših pripadnika Oraške brigade HVO osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina.

Izborom bivšeg pripadnika „Ustaške uzdanice“ za ministra vanjskih poslova jasno je određeno i ideološko opredjeljenje nove vlade, a to opredjeljenje ne nudi ništa dobro.

Tko je i što je Davor Ivo Stier najbolje je pokazao svojim sudjelovanjem u radu TradFesta, njegov govor tamo nije ga prokazao kao umjerenog demokršćanina, kako ga se deklarira.

Njega se možda i moglo istjerati iz ustaštva, ali se očito ustaštvo ne može istjerati iz njega.

U reformu javne uprave se već „žestoko“ krenulo, promijenjena su imena nekih ministarstva, ostvarena su i neka spajanja resora, pa i ona nespojiva kao energetike i zaštite okoliša.

Koje nas još novine čekaju, ostaje da se vidi.

Najavljena porezna reforma, kako ju je predložio resorni ministar, provodila bi se po biblijskom principu. „Tko ima, dat će mu se još pa će obilovati, a onome tko nema oduzet će se i ono što ima.“ (Evanđelje po Mateju 25:29-31), uz dodatak da bi povećanje PDV moglo znatno otežati rad u najpropulzivnijoj gospodarskoj grani – turizmu.

I još nešto, Andrej Plenković će u svojim nastojanjima ugađanja promotorima ustaštva i klerofašistima iz Stepinčeve crkve, na planu „premještanja kostiju“ i osude „zločinačkog jugokomunističkog totalitarizma“ u okviru procesa suočavanja s prošlošću, morati biti puno radikalniji od Tomislava Kramarka, radi kompenzacije svojeg „pogrešnog pedigrea“ i neznanja „gdje je bio 1991“.

Ne, ja ne očekujem ništa dobro ni od Andreja Plenkovića, ni od Vlade kojoj je na čelu.

Komentari

Postoji još slabašna nada da

Postoji još slabašna nada da je Plenković pričom o potrebi suočavanja s prošlošću dao primitivnoj desnici kost za glodanje kako bi ga ostavila na miru da radi posao od kojeg nam ovisi budućnost. Uspaljenim bi revizionistima to moglo oduzeti vrijeme u kom periodu se ne bi stigli baviti životno važnim stvarima.

Da novi predsjednik vlade verbalnim vratolomijama pokušava preveslati desnicu koja ga koči vidi se i po tome što je nakon silne halabuke u vezi uhićenja u Orašju ostalo samo sljedeće - svaki se zločin mora procesuirati, osumnjičeni će dobiti pravnu i po potrebi financijsku pomoć, ali se u unutarnje stvari druge suverene države nećemo miješati. Ništa drugo niti ne dolazi u obzir. Jednako će se postupiti i kad ostale optužnice dođu na red.

Ono što uistinu treba brinuti je dio vlade i sabora koji čini MOST. Kad se HDZ-ovoj doktorskoj ekipi suprotstavi populistički konzilij Bože Petrova, onda imamo jasnu sliku o tome da će svaka konkretna aktivnost biti obustavljena jer, kako kaže prvi čovjek sabora, "ne treba robovati rokovima".

Što vrijede doktorati iz ekonomije prema doktoratu Mire Bulja iz populizma i političkog diletantizma? Ništa. Prvi ovršenik među ovršenima, misle mnogi birači, o svemu zna više i bolje. Iako iz te radionice još nije izašao niti jedan cjeloviti i suvisli prijedlog kako riješiti nagomilane probleme društva.

Kako se onda uopće nadati nečemu boljem?

B-52

Tko je glasao

@sm

Onaj tko se oduševljavao onim ukrajinskim Jacenjukom, a za ministra vnjskih poslova birao Davora Ivu Stiera, ne može biti ni dobronamjeran ni vjerodostojan, a niti na tragu suzbijanja fašističkog ekstremizma.
Bruna Esih intenzivno radi na pripremi prijedloga Zakona o suočvanju s prošlošću, pa i onaj njen nedavni sastanak s HaSSan efendijom Begovićem i Željkom Markić održan je radi toga.

Tko je glasao

Tamošnji Hrvati svoje

Tamošnji Hrvati svoje probleme moraju rješavati, tamo gdje se ti problemi jedino i mogu riješiti, dakle u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, nikako u Zagrebu.

Kako rekoh; stvarno si totalni luđak. I da, ako ti nisu šapnuli do sada - nikoga nije briga što ti i takvi kao ti očekujete, ili ne očekujete.

Tko je glasao

Ni ja

Ni ja.

Tko je glasao

suočavanje s prošlošću....

eno vam pa se suočavajte dok vam zubi ne utrnu.....:)

ja se nemam namjeru suočavati ni sa čim, good guys su pobijedili, bad guys popušili i to je to...

Tko je glasao

ja se nemam namjeru suočavati

ja se nemam namjeru suočavati ni sa čim, good guys su pobijedili, bad guys popušili i to je to...

Zemljo otvori se ako su dobri dečki Plenki , Čuljak, Đakić i slični... Pa to je samo zlo hrvatskog naroda , a sa svojom poštapalicom na engleskom pokazuješ samo da si isti sluga kao i oni ...

Ps. spremaš si se na ruski front i u Litvu , takvi kao ti moraju se ponovno dokazati... Na kraju ćeš se suočiti sa samim sobom , a to će biti gadno suočenje... pred smrt ćeš se tresti jer si podržao izdajnike i pljačkaroše hrvatskog naroda.

Justice for all !

Tko je glasao

haha....

nisam ni mislio na recentne političare nego na povijesne sudionike, partizane i ustaše.....naravno, za mene su partizani good guys a ne plenković i slični....:)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci