Tagovi

Izvanredno stanje u RH

U petak 15. lipnja 2007. godine napisao sam tekst kojim sam obznanio da je Hrvatska u ratu. U zaključku sam ustvrdio “Hrvatska je u ratu. Napadnuta je na cestama, napadnuta je u parlamentu. Napadnuta je vlada. Nitko ne pruža otpor bandi koja razara državnu kasu, cestovnim razbojnicima, gusarima koji harače otocima, pašalićima koji kopaju po naseljima. Ti gnjusni neprijatelji drže kao taoce zastupnike i vladu, oni jadni preplaćeni i sa privilegijama “nemoćno” promatraju okupaciju Hrvatske. Jadna pravna država izdahnula pred navalom mita i korupcije."

Drugi dan, subota 16.lipnja 2007. godine javno je potvrđena moja tvrdnja o ratu i obznanjeno je da oslobodilačke snage policije, DORH-a i USKOKA iz ilegalne borbe prelaze u legalnu. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i njegov ured za borbu protiv organiziranog kriminala objavili su: "Šest osoba, od kojih tri potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju uhićeno je jutros u akciji Maestro. Jedan osumnjičeni, navodno visoko pozicionirani djelatnik HFP-a, još je u bijegu. Sumnjiči ih se za niz kaznenih djela, među kojima su malverzacije dionicama, prodaja državnih nekretnina te primanje mita u višemilijunskim iznosima u eurima. Samo za ulazak među osumnjičene istražitelji su morali platiti 50.000 eura "za kavu"."

Predsjednik države potvrdio je istragu riječima : "Centar korupcije, hardvere korupcije, je fond za privatizaciju. Ne znamo gdje je softvere, došli smo samo do hardvera i slomit ćemo ga."

Iz izjave Predsjednika RH može se zaključiti da je upoznat i najvjerojatnije uključen u istragu temeljem ovlasti koje ima.

Oglasili su se i predstavnici parlamentarnih stranaka koji redom pozdravljaju udar na korupciju:

Ivo Sanader:
ukinuti ćemo Fond za privatizaciju

Slavko Linić:
upozorava da bi iza tih uhićenja trebala slijediti politička odgovornost Damira Polančeca te ministara Šukera i Čobankovića, članova Vlade koji sjede u Upravnom odboru HFP-a.

Vesna Pusić:
HNS zahtijeva da Vlada preuzme odgovornost. Ova uhićenja se nisu dogodila na početku, nego kraju Sanaderovog mandata. Predsjednik Upravnog odbora Damir Polančec i ministri Šuker i Čobanković ne sjede u Odboru da bi imali moć, nego odgovornost.

Josip Friščić:
Slušajući govor predsjednika države i premijera, moram reći da je dobro da je progovoreno o tome gdje je zapravo ishodište svih nepravilnosti vezano za privatizaciju imovine, ali napominjem i da HSS ne želi da taj proces sada stane, nego da se sve do kraja raščisti. Uhićeni su zaposlenici Fonda, ali želimo saznati i tko je bio s druge strane, te tko je bio posrednik.

Danima, mjesecima i godinama javnost i nevladine udruge su upozoravali na korupciju, tražili akciju. Svi su bili manje više gluhi. Ipak, pokušat ću vjerovati da je to istinska akcija, da se nešto pokrenulo,da je netko sve te vapaje javnosti poslušao. Političke stranke, pozicija i opozicija, koje su odgovorne za raširenost toga zla i kaosa, sada izlaze sa priopćenjima. Čude se i podržavaju. To nije dovoljno. U akciju se treba uključiti aktivno, treba istražiteljima omogućiti neometanu i neovisnu istragu. Fondom je upravljao

Upravni odbor imenovan od Vlade RH u sastavu
Damir Polančec - predsjednik
Ivan Šuker - ministar financija
Božidar Kalmeta - ministar mora,turizma prometa i razvitka
Petar Čobanković - ministar poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva
Ozren Matijašević - predsjednika HUS-a .


Članovi Upravnog odbora morali bi dati ostavke na sve dužnosti odnosno ako to ne naprave, Vlada ih mora suspendirati sa svih dužnosti do kraja istrage. Mora im se onemogućiti pristup dokazima.


Kako su sumnje u korupcije zahvatile članove Vlade RH, Vlada mora podnijeti ostavku i omogućiti neutralnu istragu. Sabor, Predsjednik Republike Hrvatske i političke stranke moraju "pomoći" Vladi da podnese ostavku, podržati istragu i osigurati neometano funkcioniranje državnih institucija.

Ovo je prilika svim političkim akterima u Republici Hrvatskoj da pokušaju ispraviti "katastrofu" koja je nastala njihovim namjernim ili nenamjernim djelovanjem. Za koju su više ili manje odgovorni svi. U gore navedenim izjavama stranke su suglasne oko provedbe istrage, očekujemo suglasje i u konkretnim akcijama koje su dužni poduzeti i sprovesti. Ako to ne provedu oni koji su za to dobili mandat građana, građani će provesti i počistiti sami. Dosta je bilo pljački, korupcija, bezvlašća, ne smijemo propustiti priliku da i naša Hrvatska bude lijepa iz nutra kako je iz vana. Moramo sebi dokazati da smo dio civiliziranog društva.

Komentari

mene frustrira da istrage

mene frustrira da istrage uvijek rezolutno stanu korak DO nekoga, to jednostavno nije vjerojatno

drugo, svaka čast sanaderu, uskoku, bajiću i kome god, no ja želim vidjeti demonstraciju političke odgovornosti, a to znači da neki vrlo konkretni ljudi MORAJU dati ostavke ili biti smijenjeni

Tko je glasao

Ja se nadam da je ovo tek

Ja se nadam da je ovo tek početak. Nije lako doći do mozga svih operacija jer taj sigurno ne komunicira na način da ga se može uhvatiti. Nadalje, njih se ne može prisluškivati jer bi odmah izbio skandal da se radi o političkom progonu.

Ako sve ovo nije farsa, onda istrage tek počinju jer sad tu ulaze i porezna uprava i HANFA koje trebaju razjasniti put i porijeklo novca. Bude li se sve radilo bez prevelikog uplitanja politike, mnoge glave bi još trebale letjeti.

Na žalost puno puta se ovdje spominje "ako"

Tko je glasao

Već sam napisala da mi se

Već sam napisala da mi se ne sviđa pompoznost kako je cijela priča prezentirane. Izjave stranaka smatram kurtuaznim. Čekam rekaciju pravosuđe i širenje istrage. Mogu se početi i nove, recimo u HA-u, o čemu je bilo riječi na ovim stranicama, a i Pančić u Saboru puno priča. Očekujem trenutnu odgovornost svih ministara i zastupnika u NO. Očekujem i propitivanje UO i NO iz prošlog saziva. Zašto nitko nije reagirao za nalaze Državne revizije. čini mi se da Sanader ide na kontrolu štete opet. Štiti svoje ministre.
Njegov problem je da je sa svim ovim aferama izgubio svoj prvi stranački ešalon za slijedeće izbore. Mora naći nove snage. Ali kako se koji mlađi pojavi, već ga rastrgaju na medijskoj sceni, Jandroković, Dalić. Biti će zanimljivo gledati razvoj situacije.

Tko je glasao

Ako ovo nije pokazna vježba

Ako ovo nije pokazna vježba režirana od vladajučih, onda istraga mora obuhvatiti sva nedjela bez obzira na boju počinitelja. Mislim da će biti zgodno vidjeti reakciju stranaka. One koje su čiste moraju tražiti istragu, one koje nisu, moraju je obustaviti. Možda doznamo tko je tko.
HNS će tražiti ostavku vlade, očekuju podršku od svih pa i od djela HDZ-a.
Zanimljiva mi je izjava predsjednika
Centar korupcije, hardvere korupcije, je fond za privatizaciju. Ne znamo gdje je softvere, došli smo samo do hardvera i slomit ćemo ga.

Isčitavam da je bio upoznat sa istragom, možda je on taj koji ju je podržao. Možda Sanader za to nije znao.
Ak bude prave istrage, ne vjerujem da će biti Sanadera na izborima.

Tko je glasao

Još sitnica, koja ide u

Još sitnica, koja ide u prilog tezi da je upoznat s istragom je da je citirano izjavio prije nego je održana presica. On je to izjavio na sjednici Ingmanske inicijative tijekom prijepodnevava, a obavjest o presici je išla oko podne, koliko sam zapamtila vremenski tijek. Također u vijestima na 101-ici nije najvljan Sanader kao učesnik. Od kud se on pojavio, da li je znao i od kad je znao, jer navodno da sve traje već dulje vrijeme. U svakom slučaju zanimljivo, i treba pratiti daljnja događanja.

Tko je glasao

Sanader nije znao jer je

Sanader nije znao jer je Bajić kad je tražio dodatna sredstva od Vlade RH zatajio njihovu svrhu. Sanader je znao da se provodi akcija, ali nije znao nad kime.

Tko je glasao

Au, pa to su već ozbiljne

Au, pa to su već ozbiljne stvari. Nije li Bajić Sanaderov splitski kadar,kojeg je Sanader doveo u Zagreb. Sad se oteo kontroli, ili sam nešto propustila. Zbunjena sam.

Tko je glasao

Bajić je SDP-ov, odnosno

Bajić je SDP-ov, odnosno Lučinov kadar (s tim da taj izraz ne treba doživljavati kao kod HDZ-ovaca), a Sanaderova saborska većina mu je dala i drugi mandat.

Tko je glasao

a i Bajić si mora osigurati

a i Bajić si mora osigurati "out of jail" karticu, možda je lik pametniji i samostalniji nego što se nagađa?

Tko je glasao

Moguće, on zna puno više

Moguće, on zna puno više od nas, pa se moguće želi spasiti s broda koji tone.

Tko je glasao

Pusička je na 101 najavila

Pusička je na 101 najavila da će HNS u saboru pokrenuti izglasavanje povjerenja Vladi. Na nama je da se izjanimo, ako smo za, podržimo prijedlog. Na Politici su kolegice i kolege zastupnici i čuju nas a ako nas trebaju neka nas organiziraju. Moj predlog je ne odustati, ovog puta se ne smije stati. Odustajanje bi se tumačilo da je Vlada "nevina"

Tko je glasao

Apsolutno podržavam

Apsolutno podržavam izglasavanje nepovjerenja Vladi.
To je i bio moj prijedlog u komentaru na post Odakle se čisti riba - za eliminaciju korupcije treba čistiti od glave.

Dolje Vlada!

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ja takodjer podrzavam ovu

Ja takodjer podrzavam ovu akciju, ali mislim da svi oni mogu puhat koliko oce jer od toga nece biti nista. Dok god Sanader ima bezuvjetnu podrsku tj. vecinu 0 bodova. Recimo kada bi umirovljenici i HSP podrzali smjenu mislim da bi se i nesto moglo napraviti, ali sumnajm da ce od toga ista biti jer HSU-u je Sanader obecao neznam ni sam koju ratu isplate duga mirovina i tu sve staje.
Jedini nacin da se smjeni ova garnitura iskljucivo je na sljedecim izborima, na nasu zalost :-(

Tko je glasao

Mandat ove vlade je i onako

Mandat ove vlade je i onako pri kraju, penzioneri će svoje dobiti a nakon izbora će opet biti sa vladajućim. Mislim da ne mogu izgubiti ako podrže nepovjerenje Ivine vlade. Vjerujem da će gubiti oni koji ne daju podršku rješavanju kriminala. Gđa. Pusić je rekla da će imati podršku čak i od djela HDZ-a koji nije umoćen i koji želi čiste račune.
Mene mući HSP. Oni su bili prikrivena koalicija. Sad će se vidjeti iskrenost Tomašić, Tadić, Rožić i ostalih glasnih boraca za boljitak ljepe naše.

Tko je glasao

Vidis uopce nisam razmisljao

Vidis uopce nisam razmisljao na taj nacin sto se tice penzionera, kako stvari stoje oni su u win, win situaciji. HSP ce sad pokazat svoje pravo lice podrskom smjeni ili podrskom vladi. Ako Pusička stvarno ima potpuru djela HDZ-a to je definitivno presedan u novijoj povijesti.

Tko je glasao

Možda glupo zvučim, meni

Možda glupo zvučim, meni je ovo izvanredno stanje. Vlada ne može dalje, sumnjiće se njeni ministri. Da bi istraga mogla ići ti ministri trebaju biti maknuti iz vlade i ne smiju imati pristup dokazima. Premjera kvaći "zapovjedna" odgovornost i on mora otići da bi istraga bila neometana. Po dovršetku istrage, nevini mogu natrag. Treba naglasiti da se nikoga ne optužuje, optužbu će donjeti istraga a sud kaznu. To sve mora osigurati sabor.

Tko je glasao

Evo ja ga podržavam.

Evo ja ga podržavam.

Tko je glasao

Moja podrška prijedlogu,

Moja podrška prijedlogu, kao malog kotačića izborne mašinerije

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci