Tagovi

Izvanredno stanje

Izvanredno stanje u Hrvatskoj razvija se i dalje. Ne samo da kvantitet prelazi u kvalitet, nego i kvalitet razvija kvanitet. "I blow up your body, but you blow my mind" je također prešlo granice, tijelo i fizika blistaju i dalje, ponekad i "groblje", ali svijest to više ne prati. I izgleda da kraja nema, da nitko to ne prati. Navodno su svi procesi povezani s politikom, politika sve zanima pa i više a otkud takvi razvoj izvarednog stanja ne zanima nikog, pa ni mene, toliko (r)evolucije i zabave.

U nekim udarnim završnim tv emisijama pred izbore, javnijim i bogatijim nego ikad, netko od voditelja već iskreno i izvan sheme pita izvjesnog penologa Jožu Manolića iz zadnjeg reda - pa dobro, toliko se priča i predstavlja, ali nitko ne zna šta taj vaš HDZ zapravo hoće, šta je po vama najbitnije. Stari odgovara - gospodična, vi ste mlada, mi samo hoćemo ono što je bilo i što je naše, samo da se poništi nelegalno uvođenje izvanrednog stanja 1971.g. i da u Sabor mogu bar ponovnim izborima ući oni koji su prije toga jedinim pravim izborima izabrani, čime je ukinuto prethodno po svima neizdržljivo stanje i nakon čega je krenulo dobro. Samo tu šansu da nam pripadne ono što je naše, izabrani u Sabor demokratskim izborima. Nakon toga cijeli šaroliki sastav u studiju i diskusija se na to i ne osvrće, koga još zanima nešto iz 1967.g., pa koliko smo mi toga prošli i stvarno je dosta da nas se vraća natrag, na tamo neke pretpotopne fore.

Odmah potom izbori i Jožin zahtjev je približno ispunjen, sastav Sabora približno kao i za izbora 1967.g. Taj izvjesni Joža drži ključno, bilježnicu arhitekture u nastajanju, gdje tko i šta. U Zagrebu se njihovi iz HDZ-a zaigrali, konstituirali sva 3 tadašnja vijeća skupštine i izabrali mandatara i program izvršne vlasti. Netko kaže ne ipak tako nego drugi (sa zadnje liste) i redom takva podešavanja stalno. Opet isto kao od 1971.g. do 1990.g. Ne vrijedi ponavljati, kad je tako sustavno provjerom potvrđeno - izvaredno stanje jaše dalje.

Tko kreira i u čemu se izražava izvanredno stanje. Lakše je tko ne i u čemu se ne kreira. To je ne je po čitankama za prvi razred. Čistačica koja, bez obzira na sve, čisti kako se to po nekom redovnijem shvaćanju shvaća, tesar koji kroji i sastavlja oplati na isti način, liječnik koji liječi, projektant koji projektira, menadžer koji uobličava narudžbu, onaj koji povezuje proces (glavni inženjer i voditelj teama za složenu operaciju itd.). Toga skoro više i nema, tko i čemu da se hrve sa 40 godina izvarednog stanja, koje ne zanima nikog, u kojem se baš takvom široke snage iskazuju i iznova preporode šansu.

Izvanredno stanje opet blista. Razne budale nadmašuju jednog Lenjina, Trocki tu je živa nula. Drug Tito da je živ ne bi uspio do stupnja sitnog predradnika ili komercijalista, vjerojatno bi bio poštar. Akademici praše sve u šesnaest, za malo dorađene šprance iz sedamdesetih drmaju velike zarade. Cijela impozantna akademska arhitektura tek sada ne šljivi pet posto ama baš ništa, pa nisu se za to mučili kod još gorih da bi sada nešto diletantski gubili vrijeme, takvih budala više nema.

Elitne građanske snage ne popuštaju nego razvijaju stvar. Nakon što im 20 godina u zgradi ne teče topla voda, podvukli su crtu. Trećina nas je razni VSS i VŠS, ostalo razni SSS i KV, nismo ni mi zadnje budale. Zadali su odlučni udarac gradskom mastodontu Grada Zagreba, sada kad je taj Bandić koji ih iritira, platili sve i nogom u dupe, cca 76 debelih registratora oko toga stručno i pomno dorađeno, sve 5, da se pokaže mlađima kako se to radi. Novi mali upravitelj od prve podvrgnut je disciplini i besprijekorno izvršava, dobije svoju lovu i ne smije se petljati ni u šta, samo se potpiše gdje je nužno. Uveden je red oko vanjskih potencijalnih suradnika, tko kaže nešto disonantno (npr. da se to može ali da je uvjet legalna zakonska narudžba upravitelja) odmah se eliminira i stavlja na crnu listu (što dotični jedva čeka, zato je i naglasio odmah). I sustava, sustav raznih komunalnih služni i uprave, politička i druga tijela, obzirom da su razni iz redova u izravnoj vezi, sve se strategijski bolje obrađuje i odlučnije sprovodi. Unutarnja homogenizacija je razvija, burni procesi u tome sve intenzivnije i odlučnije rješavaju, kako je to građanski najbolje, sud časti, stegovni tužitelj i stegovno vijeće, viša instanca itd., kad ne ide drukčije šakama u dvorištu, da se vidi tko pobjeđuje, elektroinženjer u penziji ili sivonja ekonomist i njegova žena.

Fora je možda u slijedećem. Krenuo je uspjeh, koji ne smije stati i ne staje, izvjesni buldog Branko je putem nešto povrća naletio na nekog, mic amo mic tamo i tu pod nosom drmne se kakvih 100 milijunčeka nove valute. I tako na razne strane i svuda, tko da ti sjedi skršetnih ruku i čeka. Odlučne akcije uvijek teku i moraju teći. Teorije ove i one se množe, sve ono od jučer iritira, kad prekjučerašnje drljanje uzme maha puca se u glavu, nova teorija i uspjeh se traže. I najjači igrači posustaju, klonovi su u igri i prije nego iziđu iz igre, sve praši, bez ostatka.

Komentari

Dodatak 3 - područja I

Dodatak 3 - područja

I onako višekratno razvijano izvanredno stanje zaštite od požara i vatrogastva sada je ključno unaprjeđeno. Više ne vrijedi pravilo svi požari se gase, jer i oni u nacionalnom parku tomem ne podliježu. Sustav odgvornosti i zapovjedanja gašenja je bio da zapovjedaju razni a da su odgvorni samo oni u operativnom izvršenju, a sada se sve dogovara i zapovjedaju baš svi i nitko ne odgovara. Sustav zaštite i obavještavanja je manje bitan, što znači da se birokratski uredno odradi što znači da ni to više neće biti u stanju nitko (pa ćemo valjda to rješiti uvozom ili dogvorom da ni to nije važno) što znači da će presotaali naivni profesionalci definitvino potražiti nešto drugo, jer i onako to dugo nije ne samo isplativo nego ni preživjeti nisu mogli.

U Zagrebu se čuveno javno zdravstvo opet izvaredno unaprjeđuje, kao više puta do sada. U slučaju Komercijalna banka je gradska minsitarka, setra tadašnje gradonačelnice Marine, naredila tadašnjem šefu zavoda da tamo prebaci novce i nakon nekoliko odlušnih zahtjeva je to napravio. Po sustavu pola-pola, pola je uzeo doktor a pola je išlo sekretaričinu sinu, puno novaca. Po pravilu sloge svih snaga, pod završnim rječima karedoljevog šegrta dr Tomca to je zaboravljeno, ali je čelnik zavoda odletio i love nije bilo. Sadašnji čelnik je također odletio, jer je izvjesni prodavač povrća i priučeni električar Branko nešto u vezi raznih i raznog (i Tomčići svi) u nekom posliću od cca 300 miljuna EUR-a nešto razvukao oko vode nekih zgrada. Jedne nedavne nedjelju u jutro su sve snage pod sustavom izvarednog stanja saopćavale nešto oko toga novinarima, i čelnik javnog zdravstva je nešto promrmljao.

Ad Zagreba i razno, ovo je samo primjer istog oko slično. Ilustrira i zagrebački slučaj štaka, kada je u izvanrednom stanju odletio čelnik službe za prostorno uređenje, kojoj je prvenstveni posao da se razvoj i napredak odvijaju po prostornom planu koji su svi i isti donijeli. On prvi put nije uspio reagirati odmah po mjerama izvanrednog stanja (telefonskim i fax nalozima). Zbog toga je bio službeno pozvan u štab izvanrednog stanja, u uredu gradonačelnice, gdje su uz sve čelnike u proširenom sastavu odlučivale i stranke i frendice Vesne Pusić, s Vesnom na liniji. Obzirom da nije shvatio unaprjeđenje izvanrednog stanja, odletio je i stanje je odmah još unaprjeđeno. To ni drugi nisu shvatili ali jeste. Stvar od tada ide približno po modelu izvanrednog stanja kako ga je uhodala čuvena Marina + mali suvremeni dodaci, otprilike kao sve ovo gore.

Iz svih osnova i dodataka se može zaključiti da se izvanredno stanje, službeno krenulo od početka osamdesetih do danas, prilično pravilno unaprjeđuje, slično u svim područjima, te smo približno u onom što je početkom osamdesetih ali komplet, sa prešućenim tada, s modernim nijansama i dodacima, dakle na veoma iskusnom putu.

Tko je glasao

Dodatak 2 - ključna

Dodatak 2 - ključna poboljšanja

Izvaredno stanje nije model što miruje, nego život što se stalno i stalno razvija i unaprjeđuje. Neka poboljšanja nisu tek tako, nego su ključna. Evo malo svježih dodataka o tome, ovih dana.

Najprije je u Zagrebu, radi raznih kratkih i duljih povoda, trebalo korak dalje, jer u protvinom gori na sve strane. I onda naravno nisu pozvani neki inženjeri, pravnici itd. po zakonskim podjelama funckcija i struka. Nego je jedan bivši redar, jer o uvoženju reda u izvanredno stanje dugo cca 40 godina se radi, (u prijevodu - štemer iz omladinskih klubova), radi iskrslih potreba naparvio neke snimke. I skup direktora, načelnika, pročelnika, savjetnika, glasno i tihogovornika, špijuna, svih partijskih struktura i svega takvoga je iza zatvorenih vrata to razmatrao i utvrdio neke samomjere, nešto blago ali djelotvorno, kao Bronhi, i odmah se lakše diše.

Onda su neki požari dobrodošli za neka unaprjeđenja. I tu i oko toga su nekad davno, za smušenog Mačeka i poslije u nekim tragovima, postojale neke profesionalne i druge nadležnosti i podjele. Postoje i dalje, čak je je to sve skupa i za ono kad ničeg nema (za prevenciju) i previše razrađen o i previše se oko toga razni muče, a kad stvar krene i još kad nezgode se jave ima sve ozbiljnijijih i ozbiljnijih mjera, najozbiljnijih. Ali izvaredno stanje kako razvijeno jeste ništa to tako odavno ne radi, diletantski, nego puno uspješnije i odlučnije, do stupnja da nema razgovora. I sada, da ne bi ostalo isto, malo unaprjeđenja. Havarija na Kornatima se nastavlja borbom za živote po bolnicama i stvar teče delikatno u raznim smejrovima i ništa nije gotovo. Za te potrebe, i nače dalje, stvar je u roku keks unaprjeđena. Sada istrage i spašavanja već javno vode od predsjednika države do negdje kakvog upravnog načelnika, cca nekoliko tisuća pripadnika raznih društvenih službi i jako puno s njima povezanih službi i podrške. I komemoracije u kazalištima i slično su već organizirane, dok još nije jasno da li će od ozljeđenih umrjeti "samo" dva ili još koji, da li će u tako naglim i opsežnim aktivnostim još tko poginuti (a sigurno hoće puno ljudi).

Nravno da je to već dalo impulse i već napravilo razne konkretne korake, da više ne može promaći ni muha. Naravno da i zadnji refernt i radnik moraju ta unaprjeđenja usvojiti odmah, tako je uvijek bilo. Muha više neće proletjeti tek tako, ni otpori JPP-u ni išta drugo.

Tko je glasao

Dodatak 1 - Štale Štale

Dodatak 1 - Štale

Štale dugo i neprekinuto igraju jednu od bitnih uloga u izvarednom stanju.

Velika i stara monarhija na umoru je sve teže održavala red. Ispravna procjena, za razliku od danas kad požari bukte na sve strane, bila je preventiva i gašenje požara odmah (tu su Austrijanci i danas 1. u EU i na tome zarađuju). To je zahtjevalo štale usred grada, jer je fino građanstvo počelo više respektirati konje nego ljude. Tako su blizu Zagreba niknule impozantne štale sa ogromnim parkom. Tako je i danas, jer su svi razumni pokušaji oko toga sasječeni odmah, i režimi i svekoliko pučanstvo obožavaju to rješenje. Male transformacije su izvršene, ali i te pogubne, bit je ostala a konji i konjanici djeluju još uspješnije - to je jedna od brojnih točki odakle se već stoljeće generira izvanredno stanje, žilavija i iskusnija točka.

Diskretni i oronuli monarhijski šarm pomalo izaziva i sline, ogromni park u ogromnim uspjesima kad u cijelim impoznatnim područjima grada nema ni blizu nešto slično uvlači još i više, pa kroz više štala neprkinmuto struji skriveni a impresivni život. Tu ulaze i izlaze prijenosnici izvanrednog stanja, jer tu su razne elit službe, ministarstva čak i svega, i točkice moćne uprave moćnog grada. Tu npr. kroji se i reže gradski prostor a i Hrvatska cijela, protiče cca 36.850 žalbi i molbi godišnje a sve kao nekad Franji Josipu osobno.

Ordinira i najpoznatija gradska škola, škola Črnomerec. To je navodno najzabačeniji dio, zadnja rupa na svirali, prava štala, ali avaj. I uz sve pokušaje, tzv. genius loci (božanski uticaj mjesta) pobjeđuje. Tu se na rubovima rubova pod oznakom smeće stalno formira veleimperijalna elita, koja naslijeđe stila stalno širi dalje, u svezi i glede blagih dodira sa susjednom štalokm, samim ministarstvom, gdje se na isti način stalno odlaže i gomila otpad i elitno dograđen širi urbi et orbi.

Takvih rubnih punktova je više. Npr. kad mode narastu i glad za nekom strukom i znanjem probije sve granice, punktovi se dograđuju i stvaraju novi, egzaktno izraženi, najbolje dokazani, čime kvalitet proizvodi kvantitet, koji se opet natrag blagotvorno širi i kvalitet buja, npr. ekonomija, građevinarstvo, jezik, politologija i novinarstvo a i sve drugo.

Industrija izvanrednog stanja već odavno zahvaća i sustavno tretira sve točke, ni muha preletjeti ne može tek tako da se ne bi desilo kao Kinezima da sve slome vrapci. Protivnika i otpora praktički i nema, možda spomenute muhe, vrapci i po koji "frustrirani" i "mutni" lik.

Tko je glasao

Ima nešto u tim

Ima nešto u tim sedamdesetim. nikako da se odmaknemo od tih igrača i igara.

Tko je glasao

Heh, izgleda da je stara

Heh, izgleda da je stara skola ipak za stara vremena.

Tko je glasao

Ako misliš da je stara

Ako misliš da je stara škola nešto što nema veze sa zahtjevima ovog vremena, mislim da je to pogreška. Sedamdesete su ovdje stvorile školu od koje baš ovakvi sadašnji procesi mogu učiti, uz pretpostavku zanemarivanja da je negdje u dubokoj pozadini pomoću sve većeg minusa/duga, što se prikriva vješto pa toga kao i da nema, kao i slabosti pod zemljom.

Dakle, pravi problem je što su procesi EU i mješanja sa svijetom slični u raznom pa se doguralo do tu sa sviješću to je to. Zato na našoj sceni drmaju kao u najboljim danima oni što su kao mladi naglo ubačeni u igru sedamdesetih. Od njih su učili drugi i školovanje ide tako uspješno da zadnja budala, ohrabrena rezultatima i ugledom škole, za tren uskače u bilo šta šta je novo vrijeme. Tu su ti naši masovno svjetski majstori glume i snalaženja.

Tko je glasao

Vjerujem da zadnje budale

Vjerujem da zadnje budale definitivno uskacu i tamo gdje im nije mjesto. To je klasicno obiljezje budala :-)

Tko je glasao

Mi obični ljudi...radili bi

Mi obični ljudi...radili bi samo svoj posao.Kruha i igara

Tko je glasao

@ TT - efektan sazetak i srz

@ TT - efektan sazetak i srz svega LLLLOLLL
dobaaaaarrr :D

Tko je glasao

Hvala

Hvala

Tko je glasao

Milost odavno ne pomaže, na

Milost odavno ne pomaže, na puno pozicija radi ozbiljne štete.

Kasno ste se sjetili, neku sitnicu od 30-tak godina prekasno i to još da to netko drugih rješi nakon što smo se malo, nekih 30-tak godina zaj. Javite se Kardelju ili bar njegovim brojnim šegrtima, doktorima (Tomcu i bolje da ne spominjem). Mi iz drugih škola što više napravimo izazove još gore, korak naprijed dva natrag, jedno jeste troje ne, dosta je iluzija.

To je kao što bi Hajduk stalno igrao i održao igru, pa rezultati već nek osciliraju, svi znaju kako se to radi i da rješenje ima (kleknuti i doktor T.I. kako kaže) samo čim se i spomene nitko nije za to. To kruha i igara je vezano minimalno za to da bi ipak htio, ili bar da si primoran, pa uz nešto rada i logike. Kad je Hajduk jedini put tako proigrao i igrao (sedamdesetih - igra se i nekim čudom praktički vječnost), što je bilo jedinstveno na širem području, svi ti obični, pa i najpametniji navijači, ujedinjelo su radili na nečem drugom. I tako do danas.

Kao i tada, i mnogo puta dosad, teška nužda će poroditi to čudo, a to je blizu a ponegdje već krenulo. U Splitu i Zagrebu je već izvanredno stanje. U Splitu su shvatili da svi kokošare, da ni velike ni male projekte ne vodi i objedinjava nitko (svi=nitko), samo izvjesna sociologinja pročita šta je naznačeno i da ne odgovara ništa i potom šutnja, u takvoj brbljivoj sredini. U Zagrebu sve impresivne snage već iscrpljene i strepe, bezbroj kombinacija i sigurnih tipovanja vise.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci