Tagovi

Izrael i Zrće zajedno! (kakve veleposlanike treba Hrvatska?)

Kud svi Turci, tu i mali Mujo – pomisao je na nekoliko tekstova o hrvatskom turizmu na pollitici, kojem, eto, dodajem i jedan ipak specifičan. Naime, moj drug S.P. često me nagovara da radim paralele Hrvatske i Izraela, pa je ovaj tekst jedan iz te moguće serije. Ujedno, dobar primjer kriterija kakvi bi trebali biti hrvatski veleposlanici u inozemstvu, a gdje, kao obično, podržavam predsjednika Josipovića da ne odustane od svojih oštrih kriterija i onom Kosoričinu tekliću-potrčku Gordanu Jandrokoviću (HDZ) koji ga je optužio za političke igre, pokaže zube. Uz Zrće i Novalju ovih tjedana spominjao se Izrael – kombinacija koja naizgled nema logičnu vezu. Međutim, ako se retroaktivno pogleda pažljivo program-festival pod nazivom „Čarolija ljeta - Izrael u Novalji", zajednički projekt Veleposlanstva Izraela u RH i Grada Novalje kojim se građanima Novalje, brojnim turistima, ali i široj hrvatskoj javnosti kroz glazbu, film, umjetnost i gastronomiju predstavio suvremeni Izrael, postaje jasno da se turistička ponuda Novalje proširila na najbolji mogući način. Svi, manje-više, ako već ne sudjelujemo izravno, s veseljem pogledamo rasplesanu mladost u klubovima Novalje koji su u nekoliko godina postale zamjetan hrvatski brend, privukavši na tisuće uglavnom mladih iz Europe pa i šire.

VELEPOSLANIK AMRANI I GRADONAČELNIK DABO
Da li je okretni veleposlanik Izraela u republici Hrvatskoj Yossi Amrani uočio da uz atraktivne i golišave ljepotice ima mjesta i za dodatne, kulturno-turističke sadržaje, ili je agilni gradonačelnik Novalje u Izraelu našao partnera koji će mu pomoći da se glas o Novalji čuje i u Izraelu i židovskom svijetu, nije presudno.
Ivan Dabo i Yossi Amrani našli su se u zajedničkom projektu kojim je Obećana zemlja šarenih boja, opojne glazbe, nosu ugodnih mirodija i nepcu dragih kulinarskih specijaliteta, zemlja koju godinama velik broj hrvatskih turista posjećuje u potrazi za lijepim plažama, najboljim noćnim klubovima, dobrim provodom, ali i kulturnim nasljeđem ove zemlje na istočnoj obali Sredozemnog mora, približena Hrvatskoj. Iako je Izrael od Hrvatske udaljen više od 2200 kilometara ovog ljeta svi oni koji žele saznati ili podsjetiti se na detalje o Izraelu, uživati u izraelskoj umjetnosti, kulturi, glazbi te delicijama, nisu morali na daleki put do Jeruzalema, Tel Aviva, Sredozemnog, Mrtvog i Crvenog mora, već su između 27. srpnja i 6. kolovoza u Novalji na Pagu, u festivalu „Čarolija ljeta - Izrael u Novalji" osjetili duh i ozračje jedne također mediteranske zemlje. Ulice, trgovi, ljetno kino, lokali…Novalje donijeli su dašak jedne druge zemlje potvrđujući tako da uzajamne političke posjete Izraela i Hrvatske stvaraju i konkretne mostove suradnje i prijateljstva.
„Važno je naglasiti da su svi događaji, osim nastupa DJ-a, potpuno besplatni za sve posjetitelje. Vjerujemo kako će ova manifestacija u Novalju privući još više domaćih turista, koji će se dobro zabaviti i proširiti svoje vidike.", naglasio je Ivan Dabo, gradonačelnik Novalje, na otvorenju Festivala.

150 000 DOLARA ULOŽIO JE IZRAEL – I SVOJE VRSNE UMJETNIKE
Za kinoljupce ovo je bila idealna prilika i za upoznavanje izraelske kinematografije - dobitnika brojnih nacionalnih, ali i međunarodnih priznanja, ako je netko preferirao nepokretnu sliku posjetio je slikarske izložbe poznatih izraelskih umjetnika koji su donijeli izraelske krajolika, elemente kulture, vjere i tradicije. Ljudi obično zaziru od besplatnih programa vidjevši u njima promidžbu, no organizatori nisu štedjeli financijskih sredstava da bi se publici prezentirala kvaliteta. Cijeli projekt stajao je Izrael oko 150 000 dolara. I u vrijeme krize tako su se našli izdašni sponzori, od kojih valja istaknuti „Plivu“ koja kao dio izraelskog farmaceutskog diva Teva, dala je obol ovoj manifestaciji. Osim filmova viđene su grupe violinista koji sviraju cross over, pantomimičari, etno ansambli, zanimljive izložbe plakata, skulptura i radova od pleksiglasa, a desetodnevno predstavljanje Izraela doživjelo je finale bendovima Infected Mushroom i Astral Projection. U programu je sudjelovao i najpoznatiji izraelski pantomimičar Hanoch Rosenn, jedan od najboljih jazzista Izraela Amir Gwuerzman, koji je s lakoćom svirao – dvadesetak instrumenata!! Šećer na kraju bila je modna revija te nekoliko tisuća izraelskih gostiju u pratnji vlasnika Fox- Industry. Broj izraelskih turista koji dolaze u Hrvatsku neprestano se povećava. Lani ih je doputovalo oko 33 000 ili 8,7 % više nego 2009., a ostvarili su više od 80 000 noćenja ili 16,4 % više nego prethodne godine. Impresionirala je raznolikost programa – od humanitarnog projekta prodaja razglednica do otkrivanja spomenika akademskog slikara Tonija Franovića čije umjetničko djelo ostaje Novalji kao podsjetnik na ovu priredbu, najveću koju ove godine je priredilo izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u svijetu.
Povezati snažnije Hrvatsku i Izrael na gospodarskim, turističkim i kulturalnim područjima bila je ideja istaknuta za vrijeme posjeta Shimona Peresa 2010. predsjedniku Josipoviću, i nije prošlo mnogo vremena do jedne manifestacije koja pokazuje da se politička načela i ideje dadu realizirati konkretnim djelima.Pri tome valja uzeti u obzir i potrebu Izraela da bude prisutan u Europi iz koje potječe velik dio njenog stanovništva, potrebu da ima nekoliko odskočnih punktova prema Europskoj zajednici. Na kraju Izrael kao prije svega židovska zemlja, u vremenima početka dijaspore, ostavio je primjerice traga u Saloni i drugim antičkim mjestima Jadrana, hrvatska obala, kao dio Mediterana, dio je sredozemne obale, od koje jedan mali trak dotiče i Izrael.

SLIJEDI „BEJAHAD“ – ŽIDOVSKA KULTURNA SCENA
.U okviru prisutnosti židovske kulture na Jadranu valja nam promatrati i kulturnu scenu Bejahad koja i ove godine, po 12. put na Jadranu ( u Opatiji, hotel Adriatic) prezentira židovske sadržaje, uključujući predstavljanje jednog od dana u programu (30.08.2011.) i - Izraela (Yom Israel). I stoga se može reći da je Bejahad, na neki način, prethodnica Zrća i da je hrvatski Jadran postao destinacija omiljena u Izraelu, ali i u židovskom svijetu. I mada postoje predrasude prema Izraelcima i Židovima, oni spadaju u solidne potrošače i skloni su dobru zabavu i dobro platiti. „Najezda“ izraelskih turista vjerojatno će otvoriti i pitanje bolje avio-povezanosti Izraela i Hrvatske koja se sada svodi na čarter letove.
Vjerojatno ovaj primjer čarolije Izraela u Novalji potakne i hrvatske turističke radnike da osim nastupa na međunarodnom turističkom sajmu u Tel Avivu ostvare sličan projekt u nekoj izraelskoj turističkoj destinaciji. Ali, za to je potrebna diplomatska ekipa poput ove Amranijeve u Hrvatskoj koja nam je priredila vrijednu kulturnu manifestaciju.
Poznavatelji prilika u židovskom svijetu znaju da golo tijelo ne ide zajedno s načelima Židova – ortodoksa (za njih je to eklatantan primjer uskrsenja biblijske Sodome i Gomore!) no kada su u pitanju zajednički interesi naroda, posebno bussines, rabini će zažmiriti na jedno oko. Jer, kulturalni sadržaji i uz atraktivne ljepotice ostaju kulturalni, oni su znak da je turizam djelatnost koja odavna ne može i ne smije biti reducirana na sunce i čisto more, da je to polje gdje ljudska mašta i kreacija su jednako važni, ako ne i važniji od materijalnih činjenica.
Da o druženjima, upoznavanjima, novim prijateljstvima, otklanjanju uzajamnih predrasuda - ne pišemo.
I na kraju, volio bih da netko nabroji samo pet hrvatskih veleposlanika koji su, poput Yossi Amranija, sposobni prezentirati Hrvatsku u svijetu, na način kako se Izrael prezentirao u Novalji.

Komentari

budimo ozbiljni

ljubo, imaš li podatak koliko je to izraelaca ovog ljeta posjetilo zrće?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

@Griotta Koliko?

Bilo je planirano da čarter avionima stigne između 2 i 3 000 izraelskih turista u Novalju, a koliko ih je točno stiglo, ne znam. Trebalo bi pitati u izraelsku ambasadu u Zagrebu, veleposlanika Amranija, koji bi to mogao znati! Postoji i službeni blog (portal) veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj, pa se može i tamo pitati (probaj na "www.izrael u hrvatskoj")

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Usporedba glazbe

Super ste napravili usporedbu Izraela sa Zrćem, jer njihova današnja glazba je jako poznata po Infected Mushroom i Astral Projection-om, što je približno slično nečemu što se ponekad pušta na Zrću.
Zanimljivo mi je to što su kod nas jako zastupljene "cajke" i najpoznatiji glazbenici kao Seve itd. sviraju neki pop, sada već i pomješan s narodnjacima, a u Izraelu su spomenute grupe veoma poznate i dolaze u gostovanje na TV-u i tako dalje, a takvih grupa kod nas nema, ili su zapostavljene i označene kao šljam na čiju glazbu dolaze samo narkomani.
Zato svaka čast izraelcima, i mladima i starima, što su u našoj državi pronašli mjesto koje im odgovara i za koje misle da ima potencijala!
Inače, u mom rasuđivanju i posjetu Novalji, ne postoji niti jedna osoba koja ne bi bila zadovoljna ponudom, od male bebe do bake. Novalja je velika i ako netko i ne ide na Zrće glazba im sigurno neće smetati jer je dosta udaljeno. A na svake strane plaže kakve god se poželjeti mogu, kulture, kino, zabave za djecu, da ne nabrajam, sigurno svi znate, ali malo sam se zanijela...

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

@MMaestral Nisi se ti zanijela...

Nasuprot okoštalim i skupim festivalima (Dubrovnik, Split i sl.) Zrće se pojavljuje kao kontrapunkt i nastaje kao sadržaj prvenstveno namijernjen mladima i mlađima, europskog pa i svjetskog duha. Neki će se moralisti zgražati - označiti to Sodomom i Gomorom - ali ako i ima droge i alkohola, sve je manje više vidljivo i pod kontrolom. Promiskuitet, ako ga i ima, manje je opasan nego onaj koji se odvija daleko od očiju javnosti. Na kraju krajeva, bili su tu i reklameri kondoma itd. Kada bi mene netko pitao, ja bih sve mrtve kapitale duž Jadrana dao u ruke mladim i mlađim poduzetnicima, i reklamirao ih u svijetu kao svojevrsni Zrće brend. I kada su se na njega nalijepili Izraelci, znači da taj moderni trend vrijedi.
(Usput, još sam sedamdesetih prošlog stoljeća bio na plaži u Eilatu - krajnji jug Izraela - i doživio ugođaj kakav otprilike mi imamo danas na Zrću).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

To što je bilo u Eilatu sam čitao:):):)

Nego tek sad mi je jasno zašto je Ivan Dabo gradonačelnik Novalje želio izgraditi zid. Pravdao je gradnju da bi sačuvao brand Zrća, a u stvari je želio dočekati Izraelce sa novim zidom plača.:):):)

Tko je glasao

@Grdilin

Arhiva ti je zaista sjajna! Mogao bi ti od toga napraviti biznis! Svaka informacija od tebe - jedan ojro...
A ovo sa zidom su lokalne čarke - i tko je vidio graditi zid na plaži..?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Trava

Zato ti i nemaš ništa protiv trave. 71 si prvi put zapalija:):):)
Je da te je ona mala Juliet pukla više nego trava:):):)

Tko je glasao

@Grdilin

Kada si u pravu, si u pravu! Ali, nisam se navuko na travu...
A Juliet, baš iz Londona, nezaboravna, posebno u bazenu...Ajd, bar imam lijepe uspomene!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Jezik

Eto onda nisi znao engleski pa si popizdija.
Meni nepoznavanje jezika nikad nije bio problem:):):)

Jel i ovo vrijedi jedan euro?

Tko je glasao

@Grdilin

I ovo je točno, no kasnije sam ipak naučio nešto engleskog. Čim sam se vratio iz Izraela upisao sam tečaj engleskog u Školi stranih jezika u Varšavskoj, no njemački mi je bolji od engleskog.
A kako se Griotta nešto buni, prekidam ovo "ćumuranje"! Ona navikla da se nas dvojica samo svađuckamo??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

prijedlog

predlažem da se jandrokovića s kompletnom vladom, a može i Saborim pošalje na 2 godine u Izrael. dotle ćemo lijepo upravljat Hrvatskom bez njih. ako se prilikom povrata vidi kako su nešto naučili i to mogiu primjenit mogu se lijepo kandidarat na slijedećim izborima. ako padnu na ispitu neka slobodno zaborave na svoje politčk karijere.

bojim se kako je to jedini spas Hrvatske. :-)

w. ;)

Tko je glasao

Nezasitna moja ( hrvatska ) čud, hoće samo još, pa još....

@Ljubo, vidite da Vas ništa nije zabolilo. Napisali i ostali živi. Naravno da meni to nije dovoljno. U vremenima kada nam valja iz recesije ( a ), očekujem od Vas usporedbe Izraela i Hrvatske u pogledu gospodarstva i znanosti. Hvale vrijedan Dnevnik na ovom portalu je onaj koji uspoređuje Novi Zeland i Hrvatsku. Dakle, broj stanovnika, broj zaposlenih, umirovljenika, koliko iznosi izdvajanje za znanost, sustavi navodnjavanja,
stočarstvo, ratarstvo, potrebe Izraela za npr. slavonskim hrastom, vodom, itd. O odnosima sa susjedima, bujemo uz kavicu. No i tu su mogući iskoraci. Jer dok nema mira u Jeruzalemu, teško ga može biti i uokolo...., no ne hvatajte se za ovo zadnje, tako Vam svih modnih revija ovoga svijeta.

Tko je glasao

@Siniša Prpić Vrijeme je za mir....

Naravno, mene nije zabolilo, ali nekima se ova usporedba veleposlanika neće svidjeti, jer je na štetu Hrvatske. Naravno, nađe se da je netko i od izraelskih diplomata upao u sustav da ga se skloni, ali to je zanemariv broj jer u izraelskoj diplomaciji dominiraju obrazovani, karijerni diplomati, sa znanjem više jezika. Moguće su i druge komparacije, po područjima djelatnosti, ali već sam ti rekao da bi mnogo toga, u krajnjem, pokazalo hrvatsku hendikepiranost. Ipak, kada naiđe inspiracija, napisat ću još nekoliko članaka, a mislim da bi bilo zanimljivo usporediti znanost i obrazovanje, te poljoprivredu.
Što se tiče odnosa sa susjedima, vrijeme je za mir i kada je riječ o Hrvatskoj i kada je riječ o Izraelu. Šalom!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nema se tu šta nabrajati..

...mentalitet našeg čovjeka sveden na moto "u se na se i poda se" (ako se tako piše), anulira bilo kakvu javno društvenu odgovornost kojom bi veleposlanici trebali opravdati povjerenje koje im je ukazano..

A da ne govorim o tome kako veleposlanička mjesta često služe kako bi se "grešne" političare. poslalo na hlađenje od očiju javnosti.

Kakva je praksa u drugim zemljama ne znam, no kod nas se i taj poziv uklopio u sveopće sivilo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci