Tagovi

„Iznenađenje“ u mailbox-u – odgovor prof. Banca

Prekjučer sam poslao mail prof. Ivu Bancu, potaknut njegovim gostovanjem kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2. A danas me (već !) iznenadio odgovor u kojem prof. Banac, odgovarajući na moja dva pitanja, kaže ovako:

Postovani profesore ...,

Velika Vam hvala na Vasem sadrzajnom pismu. Odgovorio bih Vam ovako:

(1) Po Tudjmanu se doista ne bi trebali nazivati javni prostori, ulice i trgovi. Zasto? Za razliku od Tita, cija vlast nikada nije prosla demokratsku provjeru, Tudjman je dva puta izabran za predsjednika RH na demokratskim izborima. Unatoc tomu, njegov ucinak na nerazvijenu hrvatsku demokraciju bio je izuzetno negativan (zagrebacka gradska kriza, totalitarna kontrola elektronicnih medija, poticanje etnicizma), a ucinci njegove politike prema BiH bili su razorni i zlocinacki. Stoga on ne moze biti uzor za nasljedovanje, jer bi to samo poticalo protudemokratske tendencije u hrvatskom drustvu. Drzim da ovdje ne smije biti nikakvih kompromisa unatoc poznate cinjenice da je Tudjman zasluzan za hrvatsku nezavisnost i drzavnost.

(2) Korupcija je doista znacajan problem u tranzicijskim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Razmjere korupcije ne mozemo znati, jer se obicno pretpostavlja da se otkrije ne vise od 1% svih koruptivnih slucajeva. Korupcija je posebno veliki problem jer ugrozava vjeru gradjana u demokratske ustanove. Ako znate da su sudovi korumpirani, ako znate da su inspekcijske sluzbe korumpirane, itd. necete traziti uobicajene pravne lijekove i sami cete poceti ulaziti u labirint korupcije.
Medjutim, mi ne mozemo korupciju vezivati za jednu stranku. Sto cemo sa IDS-om, strankom milozvucne retorike, ali do srzi korumpiranu (Brijuni rivijera, itd.)? Sto cemo s Bandicem? Prosle subote Butkovic se propituje zasto Milanovic ne prozivlje Bandica nakon Galetovica, Vrbana, Krupske i Nade Dimic. Pa to je barem jasno! Tko ce financirati stranacku kampanju ako ne Bandic?
Ipak, antikorupcijski pokusaji pomalo napreduju. Od 2002. do 2005. podnesene su 452 prijave, podignute 273 tuzbe i donijeto je 190 osuda. Operacija Maestro vazan je uspjeh policije i odvjetnistva. Pao je Petrac, premda ne njegovi pomagaci.
Zato, cak kad bi HDZ bio najodgovorniji za korupciju, ne bi se moglo tvrditi da je u ovom trenutku najvaznije izborno pitanje borba protiv korupcije. To je vazno pitanje, ali ne vaznije od ucinaka Jurciceve gospodarske politike ("pravedna" preraspodjela bogatstva, interventne drzavne mjere, porezi na kapitalnu dobit i na imovinu, restrikcije na strana ulaganja, novi zajmovi za infrastrukturu) ili Milanovicevih protuzapadnih naglasaka (ne u EU pod svaku cijenu, referendum za NATO, itd.).
Populizam je uvijek najgora opcija, dodao bih, posebno u "lijevom" izdanju. Ako ne zelite pobjedu retrogradnog lijevog populizma, logika Vas vodi prema HDZ-u. U nedostatku ozbiljnog centra (HSLS s protueuropskim HSS-om, u kojemu je nositelj liste u X. jedinici Jambo (!), potroseni HNS, nepostojeci DC, itd.) drugog izbora nema.

Uz postovanje, Ivo Banac

P.S.: Moj odgovor slobodno objavite na svom blogu, ali bez moje e-mail adrese.
(sve bold by Z.R., uz malo editiranja layout-a teksta radi čitljivosti)

Ugodno iznenađen brzinom odgovora, nije mi preostalo ništa drugo već otvoriti mail editor i ... odgovoriti

Poštovani profesore,

Zahvaljujem Vam na brzom i opširnom odgovoru. Nažalost, malo ste promašili u tituliranju jer iako profesor lijepo zvuči ja na FERu tek trebam dostići titulu docenta (trenutno sam u postdoc statusu). Ali polako, još sam mlad :-)))).

Inače, moj e-mail sam kao post objavio i na portalu pollitika.com, koji je (IMHO) „the portal“ za sve one koje zanima hrvatska (i ne samo hrvatska) politika i tamo se razvila živahna i podugačka diskusija (u jedan dan je objavljeno 70-ak komentara što je, s obzirom na značajno višu razinu diskusije u odnosu na klasične forume, uz pojedine iznimke ;-), doista respektabilan rezultat).

Pa evo i tog linka

A propo Vaših odgovora, ad 1) je očekivano i tu se slažemo. Doduše, zbog problematičnosti definiranja „metrike“ povijesne veličine / značenja / uzornosti, a što se lijepo vidi i iz komentara na navedeni post gdje se jedni pitaju „kako se može uspoređivati diktator Tito s demokratski izabranim predsjednikom Tuđmanom“ a drugi odgovaraju „Titu je na pogreb došlo pola svijeta, a Tuđmanu samo turski predsjednik“, jasno je da će proći još dosta vremena dok se ne nađe neki common ground u podijeljenom hrvatskom društvu.
Ipak, koliko god razrješenje tog pitanja bilo važno za ustrojavanje temelja hrvatskog društva u skladu s vrednotama zapadne civilizacije, iz današnje perspektive je jasno da to mora biti duuuugoročan projekt.

A kratkoročno je puno važnije pitanje ad 2).

Da SVI KRADU, to se, izgleda, također slažemo :-). Brijunsku rivijeru sam tek nedavno zapazio u Dnevniku, ali ne sumnjam kako će to završiti. O Bandiću ne treba trošiti riječi. Čačić je sinonim za korupciju (iako je to po meni više rezultat medijske pompe nego toga što je on po tom pitanju nešto puno gori od drugih – a da ima putra na glavi, ima ;-).

Ipak, ovdje imamo showdown in the making !!!

cnn, jedan od najpoznatijih hrvatskih blogera u kategoriji „Politika“, je jučer na portalu pollitika.com objavio „Otvoreno pismo Zoranu Milanoviću“ u kojem ga proziva da bude dosljedan u stavovima te da na političku odgovornost pozove Milana Bandića zbog nedavnih slučajeva trovanja vode u Zagrebu, povlačeći analogiju s SDP-ovim prozivanjem ministra Branka Vukelića zbog afere Brodosplit (gdje je dotični ministar slično tvrdio „da on nije ništa znao i da on za ništa nije odgovoran“ !)

Moguće je da ja daleko precjenjujem utjecaj interneta kao medija, ali pometanje ove afere pod tepih i daljnje ignoriranje „problema“ Milana Bandića od strane predsjednika SDP-a će MORATI imati utjecaja na politički kredibilitet SDP-a, pogotovo zato što je stav „Mi smo pošteni“ jedan od njegovih najjačih aduta (odnosno, tako to, barem zasad, percipira hrvatska javnost). Pitanje, doduše jest može li SDP išta (konkretno) napraviti u pogledu Milana Bandića, ali silenzio stampa koji vrh SDP-a provodi po tom pitanju sa svakim danom postaje sve nepodnošljiviji.

A propo pomaka u borbi protiv korupcije i uspjeha akcije Maestro, moram reći da sam tu ja ipak značajno skeptičniji, poglavito stoga što sam, zahvaljujući intezivnom praćenju portala pollitika.com, pokupio popriličnu količinu informacija iz kategorije „Mito i korupcija“ i, vjerujte mi na riječ, it ain't easy read. Uz ministricu Lovrin, samo mi jedna riječ pada napamet – NEKOMPETENTNOST !!! I naprosto ne vidim kako se HDZu na tom području može dati ikakav (daljnji) kredibilitet ...

Dakle, po tom pitanju – SVIMA NULA BODOVA (s time da SDP možda ima mogućnost da konkretnijim istupom povrati, ako ne „aureolu poštenja“, a ono barem određeni kredibilitet) !!!

Što nas vodi do

To je vazno pitanje, ali ne vaznije od ucinaka Jurciceve gospodarske politike ("pravedna" preraspodjela bogatstva, interventne drzavne mjere, porezi na kapitalnu dobit i na imovinu, restrikcije na strana ulaganja, novi zajmovi za infrastrukturu) ili Milanovicevih protuzapadnih naglasaka (ne u EU pod svaku cijenu, referendum za NATO, itd.)

Ljevičarska gospodarska politika SDP-a je po meni potpuno promašena (za detaljniju argumentaciju možete se obratiti kod „ministra financija Zvonine internetske vlade u sjeni“ ;-) www.cronomy.org i tu se posve slažemo. Ali, ne bih se baš složio da Milanović ima „protuzapadni naglasak“ već bih prije rekao da pokušava jahati na anti-Bush / anti-USA / anti-NATO valu (Irak, say no more) i jefitno politički poentirati. Uostalom vjerujem da se i on osobno izjasnio da jest za ulazak u NATO. A referendum po meni ne može biti tako loša stvar – bar će političke elite prisiliti na ozbiljnu diskusiju.

I, na kraju, gdje smo ?

U nedostatku ozbiljnog centra (HSLS s protueuropskim HSS-om, u kojemu je nositelj liste u X. jedinici Jambo (!), potroseni HNS, nepostojeci DC, itd.) drugog izbora nema.

Yap.

Prilično precizno !!!

Al' s druge strane, to je pomalo defetistički stav !? Istinski liberal / libertarian se teško može uklopiti u HDZ-ove retrogradne socijalne stavove, a ništa prihvatljiviji nije ni SDP-ov kalup čvrstih ljevičarskih stavova na području gospodarstva. Da li je baš nužno da se „mi liberali“ priklonimo „manjem od dva zla“ ?

Ja osobno nalazim prihvatljiv kompromis u programskim odrednicama HNS-a.

Stoga se nadam da mi nećete zamjeriti na još jednom pitanju – „Zašto HDZ a ne HNS ?“.

Komentari

Svaka čast Bancu...na brzom

Svaka čast Bancu...na brzom odgovoru. Što se tiče ostalog, hm.

Pitanje Tuđmana smo elaborirali i nije u izravnoj vezi s njegovim podržavanjem Sanaderovih nastojanja da zadrži vlast.

Ukoliko Bancu kao povjesničaru oduzmemo aureolu znanstvenika i vrednujemo li mu stav kako to činimo i s ostalim ovdje iznesenima, pogotovo jer se radi o političkim i gospodarskim pitanjima, moram reći da me razočarava njegova površnost u nekim ocjenama.

Prvo, borba korupcije vjerojatno nije najvažnije ali jeste barem jednako važno izborno pitanje. Količina korupcije razara tkivo ove zemlje i nevjerojatno je da se tako marginalizira.

On u središte stavlja učinke Jurčićeve gospodarske politike i drži ih manje vrijednima, dakle lošijima, od istih učinaka Sanaderove gospodarske politike koju je uopće teško definirati. Dakako, Banac se boji Milanovićevh navodnik protuzapadnih naglasaka.

Meni bi jako zanimljiva bila Bančeva rasprava s Jurčićem oko učinaka gospodarke politike ovog drugog. Mislim da Banac nije kompetentan procijeniti te učinke jer nema dovoljno spoznaja a ipak se upušta i iz vlastitog nagađanja donosi dalekosežne zaključke.

Još je zanimljivije da on u Milanovićevom zahtjevu za referendumom o ulasku u NATO vidi protuzapadne naglaske, čak i pored toga što je ovaj jasno i glasno rekao da je SDP za ulazak u NATO i da bi vlastitim neuspjehom smatrao nemogućnost da u prednosti ulaska u tu asocijaciju ne uzmogne uvjeriti građane.

Svojevremeno je "ap" iznio jednu jako zanimljivu opservaciju naše političke scene u kojoj je predvidio da će udružene snage svih i svakoga obrušiti na dvojac Jurčić-Milanović. Osim političkih stranaka od kojih se slično očekuje, simptomatično je svojedobno bilo ono Goldsteinovo, sad je tu Banac...tko je sljedeći.

Izgleda kako je predviđanje dobro i da mnogi, bez obzira na politički predznak, žele spriječiti da zasad samo naznake vjetra koji čisti neke stare pojave, navike i praksu, prerastu u pravu buru.

Ima toga još ali sad nemam vremena pa onda kasnije.

B-52

Tko je glasao

unbeliveable, moj stav je

unbeliveable,
moj stav je skoro pa totalno suprotan od Banca,

naime, tuđman je bio prvi hrvatski predsjednik i koliko se ja god ne slagao s njime (baš kao što se neki nisu složili s titom) ne vidim i jednog jedinog razloga zašto čovjek ne bi dobio svoj trg ili ulicu, dapače to smatram vrlo primjerenom reakcijom (iako, ja nekako mislim da treba proći neko vrijeme od kad osoba umre do časa kada dobije ulicu, recimo odmak od 10-20 godina je sasvim ok, osobito ako postoji kontroverza)

glede točke 2, banac pojma nema o čemu govori i očigledno ili nije niti proučavao materiju o kojoj komentira ili ima ozbiljnih problema u zaključivanju. pitanje, nade dimić i kupske uopće nije pitanje koje u normalnim uvjetima treba ići do gradonačelnika i ne vidim kakve veze bandić s time može imati (osim što je u času kada se to dogodilo bio gradonačelnik grada na čijem se teritoriju to desilo), galjufova je po meni totalnu unutar ovlasti gradonačelnika (ili onoga što bi njegove ovlasti morale biti) i tu ne vidim baš nikakav problem, a pitanje vrbana je već složenije i tu bih rekao da postoji odgovornost ako je on za informaciju znao ili ako je tu informaciju zataškao njegov prvi pomoćnik u tim pitanjima (šostar)

sve ostalo što je banac nadrobio nema veze sa životom, jer očigledno nije pročitao što je ljubo jurčić ikada napisao ili izrekao i govori o totalnom nerazumijevanju tematike. pitanje poreza na imovinu i poreza na kapitalnu dobit je sastavnio dio pregovora s EU i kada bi bila istina da bi hrvatska morala postati dio EU 2009 (o čemu govori HDZ) tada bi 1. siječnja 2009 imali i ta dva poreza htjeli vi to ili ne, bio SDP ili HDZ na vlasti, sasvim svejedno; nikakvih restrikcija za kapital neće biti... mislim, gluposti

što se tiče izolacionističke politike koju navodno propagira milanović, to je totalno krivo, jer milanović samo kaže da je pitanje asocijacije u NATO jedno od najvažnijih pitnja koje možemo imati i unatoč tome što možda naš ustav dopušta pristupanje NATOu, to ne znači da narod ne treba biti pitan oko toga - ne vidim legitimnijeg niti demokratskijeg stava od toga

eto zašto više nema liberala u državi, zato jer nisu u stanju pročitati nekoliko članaka i informirati se o temi o kojoj govore

Tko je glasao

naime, tuđman je bio prvi

naime, tuđman je bio prvi hrvatski predsjednik i koliko se ja god ne slagao s njime (baš kao što se neki nisu složili s titom) ne vidim i jednog jedinog razloga zašto čovjek ne bi dobio svoj trg ili ulicu, dapače to smatram vrlo primjerenom reakcijom (iako, ja nekako mislim da treba proći neko vrijeme od kad osoba umre do časa kada dobije ulicu, recimo odmak od 10-20 godina je sasvim ok, osobito ako postoji kontroverza)

Unbelivable br. 2, i ja se slažem.
Churchil je namjerno bomardirao Njemačku kao kaznu i da englezima vrati samopouzdanje, američki predsjednik je odobrio dvije atomske bombe na Japan - i svi su veliki demokrate i veličine, i ima ih na ulicama, trgovima, institucijama...

Franjo Tuđman je za vrijeme teškog ratnog sukoba u regije napravio neke poteze koji nisu gentlemenski ali su sigurno bili ratno nužni. Čudno mi je kod vas kritičara naših ratnih poteza kako polazite od ideje da je rat kontrolirano okruženje gdje se sve kontrolira i najbolje je biti gentleman, sjediti i promatrati (tko je od vas bio na frontu? mislite da se tamo vojnici cvijećem gađaju). Muslimani su probali gandijev koncept pa ih je zadesilo 200.000 mrtvih.

Banac na primjer (ali i Gotovac, Budiša) bili su idealisti koji krivo procjenili ozbiljnost i agresivnost situacije. Njih bi,ne samo Milošević, već i Mesić, Boljkovac, Manolić eliminirali da su kojim slučajem bili na mjestu Tuđmana.
Uvijek se u povijesti u takvim vremenima pojave gospoda s uglađenim idejama ali nažalost oko njih je džungla koju oni jednostavno ne mogu nadjačati i zato ih situacija marginalizira.

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

A propo tvog stava o

A propo tvog stava o Tuđmanu, ja bih rekao da se na onom zdravo-seljačkom, ili možda bolje zdravo-razumskom nivou posve slažem s tobom i Tuđmanovih ulica i trgova će biti.
A ako će me neko optužiti za ovakav "dvolični" stav po onoj staroj "j.... bi se a da joj ne uđe", ja mogu samo ponuditi obranu da Franjo Tuđman JEST bio vrlo značajna (i zaslužna) osoba u hrvatskoj povijesti, ali da ga se NIKAKO NE MOŽE uzimati kao primjer za iduće generacije !!!

A važnije - ne bi li se evidentni INSPEKCIJSKI propusti kod izgradnji u Kupskoj i pokraj zgrade Nade Dimić mogli staviti pod dušu relevantnim gradskim uredima, a posredno i gradonačelniku (ako ništa a ono zato što se kroz x godina mandata nije pobrinuo da rade kako treba). Doduše, za ova dva slučaja ne bi Bandića previše optuživao.

Slučaj Vrbani je sasvim druga priča i tu bi trebalo letjeti perje !!!

Vezano uz porez na kapitalnu dobit - JESI LI TI SIGURAN da EU ZAHTIJEVA od svojih članica da imaju takve poreze ??? Ne znam točnu informaciju, ali mi to zvuči pretjerano, čak i za EU !

Što se tiče navodne izolacionističke politike, tu se slažem s tobom, i jedva čekam odgovor (ako ga dobijem :-)

Sve u svemu, za prilično oštar jezik svojeg komentara, nisi ponudio zadovoljavajuće argumente. Poglavito zato što si se previše orijentirao na famozni porez na kapital. Ja bih takav porez čak i mogao provariti, iako sam sada protiv (za 4-5 godina je druga priča) kad bi SDP imao konkretne i dobre ideje za gospodarstvo.

Pa bih te zamolio za jedan link (najbolji PO TVOM IZBORU !) gdje se može vidjeti KONKRETAN SDPov program za gospodarstvo.

Tko je glasao

ne zeleci, ni u ludilu,

ne zeleci, ni u ludilu, braniti Milana Bandica, moram napomenuti da su gradjevinske inspekcije i nadzor u jurisdikciji drzave, odnosno Ministarsva prostornog uredjenja, graditeljstva i zastite okolisa. u skladu s tim, Milanu B. se ne moze na teret stavljati taj dio oko dogadjanja u Kupskoj i tvornice Nada Dimic.

sto se, pak, poreza na kapitalnu dobit tice, ne vidim u cemu je problem. rijec je o, uvjetno receno, zaradi bez zuljeva i znoja koja se, bez kune davanja drzavi zahvaljujuci kojoj se, izmedju ostaloga, ostvaruje, slijeva u privatne dzepove. neki pricaju o razvoju financijskoga trzista u RH. kako to da Republika Srbija ima porez na kapitalni gain/dobit od 20%, najveci u Europi, a istovremeno u prvoj kotaciji ima, brojkom i slovima 15/petnaest tvrtki?! i nitko se ne buni jer je srbijansko trziste kapitala, prije korekcije u svibnju, u godinu dana naraslo 97%. svi dobro zaradjuju i svima je ok. samo je u RH to problem. zanimljivo je da se na igre na srecu placa najveci porez uopce, a istovremeno se nitko ne buni.

sto se, pak, tice SDPove gospodarske politike, koliko sam shvatio, rijec je o planu ciji konkretni ciljevi jos nisu predstavljeni. to ce se uskoro dogoditi. osim toga, napokon neka politicka opcija u RH predstvalja sveobuhvatnu gospodarsku strategiju. HDZ je odradio mandat bez ideje, a kamo li nacrta prijedloga gospodarske strategije. ne razumijem zasto nitko pa ni profesor Banac koji, cini mi se, otplacuje svoj mandat "neovisnog" zastupnika, ne pitaju HDZ sto planira s hrvatskim gospodarstvom ako osvoji slijedeci mandat?! hoce li, ponovno, stihija, bazirana na vezama, vezicama i poznanstvima, biti temelj gospodarske politike HDZa?!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

sto se, pak, poreza na

sto se, pak, poreza na kapitalnu dobit tice, ne vidim u cemu je problem. rijec je o, uvjetno receno, zaradi bez zuljeva i znoja

To je to ! Fault line između Zvone Radikalnog i SDP-a !!! Ja se s ovakvom izjavom (a pogotovo s implikacijama njenog drugog dijela) NIKAKO NE SLAŽEM !!! Ali se lijepo "slaže" s kapitalom kao klasnim neprijateljem :-))) Zamisli, zarađuje (se) bez žuljeva i znoja. A pare se množe i množe ! PA MORA DRŽAVA UZETI "SVOJ DIO". Valjda.

U svakom slučaju, shvaćam tvoj socijaldemokratski stav "daj daj daj" (ili sa stajališta države "uzmi uzmi uzmi"), i promatrajući broj glasova za komentare očigledno je da takav stav na ovom portalu ima dobru prođu ;-), ali ja se eto s takvim stavom ne slažem. Poreze u ovoj državi treba SMANJITI, a ne povećati.

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

koliko vidim, liberali u

koliko vidim, liberali u svom nastojanju da budu što slobodniji, nastoje zanemariti ono što im, u raspravama, ne odgovara. da si, u potpunosti, pročitao što sam napisao:
sto se, pak, poreza na kapitalnu dobit tice, ne vidim u cemu je problem. rijec je o, uvjetno receno, zaradi bez zuljeva i znoja koja se, bez kune davanja drzavi zahvaljujuci kojoj se, izmedju ostaloga, ostvaruje, slijeva u privatne dzepove. neki pricaju o razvoju financijskoga trzista u RH. kako to da Republika Srbija ima porez na kapitalni gain/dobit od 20%, najveci u Europi, a istovremeno u prvoj kotaciji ima, brojkom i slovima 15/petnaest tvrtki?! i nitko se ne buni jer je srbijansko trziste kapitala, prije korekcije u svibnju, u godinu dana naraslo 97%. svi dobro zaradjuju i svima je ok. samo je u RH to problem. zanimljivo je da se na igre na srecu placa najveci porez uopce, a istovremeno se nitko ne buni.
bilo bi ti puno jasnije o čemu pišem. to se posebno vidi u činjenici da si citirao samo prvi dio rečenice koji ti je odgovarao da me proglasiš neprijateljem kapitala/kapitalizma. što nije ok, a i jako je daleko od istine. jer iako smatram SDP najboljom političkom opcijom na hrvatskom, političkom tržištu, također sam mišljenja da oni koji su umješni i mogu stvarati kapital/vlastito bogatstvo ti i čine. ali da državi koja im je to omogućila vrate dio kako bi se mogla voditi briga o onim dijelivim društva koji nisu imali priliku/mogućnost da uzmu laku ili tešku lovu. osim toga, oni koji imaju više, trebaju i više participirati u povratu dijela zarade društvu. riječ je o nekoj vrsti ekonomske pravičnosti.
u vezi, pak, sa smanjenjm ili povećanjem poreza, porez na kapitalnu dobit se ni ne povećava, ni ne smanjuje. najavljena je mogućnost njegova uvođenja. još uvijek nisu definirani konkretni detalji. HDZ je, svojevremeno, obećavao, smanjenje PDVa. čak je donio odluku o tome, ali je odgodio njeno provođenje. što znači, samo šuplja priča. istovremeno, SDP i Vlada čiji je ta stranka bila temelj i glavna okosnica, nisu najavljivali, ali su na jednoj od prvih sjednica rasteretili cijenu rada za 4 postotna poena, smanjujući postotke zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. osim toga, imali su ugrađen puno veći opseg poreznih olakšica. i na koncu, povećali su razmake između poreznih segmenata u porezu na prihod.
s druge strane, zadržali su ne jednakoj razini plaće u državnim i javnom sektoru. iz kojega je najjednostavnije i najlakše prigovarati, ne uzimajući u obzir da je državni proračun zatvoreni sustav iz kojega se, samo unutarnjim smanjenjima, može nekome povećavati količina novca.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

Eeee, majstore, ovakav

Eeee, majstore, ovakav komentar mi se puuuuno više sviđa.

Ali, ipak priznaj da si kroz ovu sintagmu o "zaradi bez žuljeva i znoja" barem malo, onako zericu, skrenuo u marksističke klasne odnose ;-))))

A u svezi smanjenja/povećanja, to sam govorio o ukupnom poreznom opterećenju, koje se uvođenjem dodatnog poreza definitivno POVEĆAVA.

Što se tiče priče da bogati trebaju davati više društvu od siromašnih, nemam s time nikakvih problema. Moja osnovna zamjerka je na to KAKO SE TAJ NOVAC TROŠI !!! A kako je racionalizacija potrošnje države ma gotovo pa nemoguća misija, ja sam za tehniku STARVING THE BEAST ;-)))

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

ha, ako sam ja zavlačio na

ha, ako sam ja zavlačio na marksizam i ti si se jako odmaknuo od liberalnog pristupa u kojem je upliv države minimalan, a porezna presija još manja. i nema razlika oko toga tko koliko poreza, postotcima, plaća.

no, sad mrvicu ozbiljnije. slažem se s tobom oko toga da je i dalje najveći problem prevelika državna potrošnja. ako se ona smanji, smanjit će se i porezna presija jer neće postojati potreba za tako veliki proračunom. s druge strane, ono što je pisao mrak, bilo bi puno bolje da se postojeća porezna presija preraspodjeli jer je, i tako, riječ o sustavu spojenih posuda.

porezni sustav koji ima RH te obim državne potrošnje neodrživi su bez uvođenja racionalnijeg upravljanja, povećanja proizvodnje i planiranja. zato mi je ono što SDP nagovješćuje u svojim politikama, naglašavam POLITIKAMA, u ovom slučaju s posebnim pogledom na gospodarsku politiku, puno bliže od stihije koju imamo sada. unatoč HDZovom nastojanju, i preko Ive Banca, da nas zastraši povratkom u "plansku privredu", nije riječ o dogovornoj ekonomiji kakkvu smo imali, nego o tome da će država stvarati preduvjete za razvoj određenih privrednih grana. što, u krajnjem, i sada čini Vlada našeg Ive Sanadera. možda se pitaš kako?! jednostavno, pogledaj u Ministarstvu gospodarstva i vidjet ćeš da će ti dati podatke koji će pokazati da su naslijedili politiku Račanove Vlade o proizvodnim klasterima. riječ je o zatvaranju ili proširenju proizvodnog procesa u drvnoj, tekstilnoj ili automobilskoj industriji. i olakšavanje njihovih nastupa na inostranim tržištima. nije li i tu riječ o "planskoj privredi"?

e da, skoro sam zaboravio, SDPovcima se, kao rukavica u lice, nabacuje prigovor o novoj industrijalizaciji RH, odnosno reindustrijalizaciji. ni tu ne vidim problem. nikome ne pada na pamet, u zemlji koja je kandidat za ulazak u EU, dovoditi tešku ili bilo kakvu prljavu industriju. kako zbog zaštite vlastitih građana, tako i zbog visokih eko standarda koje EU nameće. povećanje proizvodnih aktivnosti u RH, posebno proizvoda s dodanom vrijednošću, više je nego potrebno Hrvatskoj kako bi povećala svoj gospodarski rast. budući da komuniciramo preko neta, podsjetit ću te da postoji IT industrija. i mnoge druge industrije koje ne uključuju talioničke peći.

i za kraj ovoga osvrta, samo ću napisati da je Račanova Vlada i uz smanjenje cijene rada za 4 postotna poena i s 3 puta većim poreznim olakšicama, uspjela vratiti duplo više umirovljeničkoga duga od Vlade našega Ive Sanadera.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

slažem se da poreze treba

slažem se da poreze treba smanjiti ali se isto tako slažem da treba uvesti porez na kapitalnu dobit. jedno ne isključuje nužno drugo.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

Prateći tekstove shvatila

Prateći tekstove shvatila sam da si ti za HNS,a slušali smo što govori prdsjednica Pusić,HNS je za porez na KAPITALNU dobit.I još me nešto buni:ti primaš plaću iz proračuna,kako misliš napuniti proračun? Ili misliš da bi te studenti trebali plaćati? Ili možete zaraditi od projekata? Ili ja nešto krivo shvaćam?

cvjetići

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

Koliko ja znam, HNS jest ZA

Koliko ja znam, HNS jest ZA porez na kapitalnu dobit, ALI NE SADA već za nekoliko godina. Osnovni razlog odgađanja je pružanje prilike hrvatskim financijskim tržištima da se još više razviju.

A što se tiče proračuna i "odakle šoldi za Zvoninu plaću" - ja nisam rekao da poreze treba ukinuti :-))), već da ih treba smanjiti.

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

a gle, uvijek mi možemo

a gle, uvijek mi možemo smanjiti i zvoninu plaću :)

s pozicije osobe koja prima dohodak i koji na taj isti dohodak daje i preko 70% poreza i doprinosa ne vidim opravdanje zašto se porez na kapitalnu dobit ne bi uveo jer je to u ovome času jedna od rupa koja zjapi prazna i pojedincima donosi enormne dobiti, to jednostavno nema logike

također, apsolutno svaka zemlja u našem okruženju IMA porez na kapitalnu dobit (SVAKA, dakle SVE da ne bi bilo nepotrebnih pitanja), porez na kapitalnu dobit je dio pristupnih pregovora s EU, i posljednje glede razvitka tržišta kapitala to su gluposti

naime, postoje sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (dakle neki strani igrači će odabrati hoće li platiti porez kod nas ili negdje drugdje, za razliku od trenutne situacije gdje nemaju tu mogućnost), institucionalni igrači već sada plaćaju porez na kapitalnu dobit kroz porez na dobit u stopi od 20%

i posljednje, ukupni promet na našoj burzi je cca. 1/25 od prometa neke od razvijenih burzi zapadno od nas; raskorak između punog potencijala burze i onoga što mi trenutno imamo je toliko veliki da nikakav porez na to neće imati niti minimalni utjecaj - investitori idu tamo gdje mogu zaraditi i gdje su investicije zdrave i perspektivne a ne tamo gdje je porez manji

nema niti jednog jedinog solidnog argumenta koji ide protiv poreza na kapitalnu dobit, osim paušalnih i neprovjerenih priča poput fraze "to je pogubno za razvitak tržišta kapitala"

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

Evo jedan citat u korist

Evo jedan citat u korist poticanja tržišta kapitala (možda neoporezivanjem?) :

Prof. dr. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji se bavi urbanom ekonomijom, vjeruje da je jedan od razloga usporavanja tržišta i stagnacije cijena bijeg špekulanata s tržišta nekretnina na tržište kapitala. Dok se još nedavno isplatilo višak novca uložiti u kupnju stana jer mu je vrijednost sigurno rasla, sada su veći prinosi na burzi. Tako se sve više nekretnina prodaje onima koji će u njima živjeti, a sve ih se manje kupuje kao ulaganje.

http://www.jutarnji.hr/nekretnine/trziste_nekretnina/clanak/art-2007,10,...
Sve su kante povezane, kako piše u jednom donjem komentaru.

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

uf, uf, uf - 70 (SEDAMDESET

uf, uf, uf - 70 (SEDAMDESET !!!!) POSTO !!! Jesi li malo možda pretjerao ? Jer ja to shvaćam ovako - zaradiš brutto 100.000 kn, država uzme 70.000 a tebi ostane 30.000 ?

Ako je to tako (a ja sumnjam jer je to previše čak i za Švedsku) ONDA MI NIKAKO JASNO KAKO ITKO NORMALAN MOŽE BITI ZA UVOĐENJE NOVIH POREZA (naravno, osim po onoj "vidi koliko meni uzimaju - pa nek' i susjedu crkne krava"). Ali, vjerujem da sam krivo shvatio pa će mrak pojasniti ;-)

A propo "neutjecanja uvođenja poreza na razvoj financijskih tržišta" - mogu samo reći da mi je to POSVE blesava izjava. Elementarna ekonomska logika nalaže da uvođenje poreza u bilo kakvu tržišnu transakciju, neminovno ima utjecaj na obavljanje tih transakcija. Jer kad to ne bi bilo tako - a Bože moj - PA AJMO OPOREZOVATI ZRAK !!!

A to što taj porez imaju svi u okruženju - paaa, ne bi li nam to mogla biti KOMPARATIVNA PREDNOST (kao što Slovaci imaju flat tax) !!!???

Tko je glasao

poreze treba smanjiti

poreze treba smanjiti

luka

Tko je glasao

Koliko sam shvatio, Zvone

Koliko sam shvatio, Zvone radikalni je akademski obrazovani građanin i živi od proračuna a ne kuži koliki je porez na plaće i kako se to računa. To se zove fahidiotizam naših akademski obrazovanih građana i intelektualaca.

I onda se petljaju u sve, a razumiju samo svoju usku struku...

Ako zaradiš 100.000, to ti je neto, a država će na to dodati još 70.000 i poslodavca koštaš 170.000
Ili obrnuto, ako je 100.000 bruto onda je tebi u džep koji 65.000 neto (ovo je iz glave)

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

(No subject)

Kategorija Granica Postotak Osnovica Iznos
Bruto plaća            
18.000,00
Doprinosi   20,0%                
3.600,00
Porezna osnovica            
14.400,00
Neoporezivo      
1.600,00
0,0%                    
-  
                        -  
1. Porezni razred     
3.200,00
15,0%          
3.200,00
               
480,00
2. Porezni razred     
4.800,00
25,0%          
4.800,00
             
1.200,00
3. Porezni razred   
14.400,00
35,0%          
6.400,00
             
2.240,00
4. Porezni razred   45,0%                    
-  
                       -  
Porez (ukupno)              
3.920,00
Prirez 18,0%                 
705,60
Ukupna davanja              
8.225,60
Neto plaća              
9.774,40
Prijevoz                               -  
Plaća              
9.774,40

eto ti primjera plaće od 18.000kn brutto pa računaj koliki je udio poreza i doprinosa (iako vidim da smo se krivo razumjeli, ja govorim kao knjgovođa, a ti kao, eto, FERovac :)

ja samo ilustriram kako je potencijal razvoja financijskog tržišta toliko veliki da porez neće imati nikakvog utjecaja, daleko veći problem je u tome što mi nemamo financijskih instrumenata kojima bi se trgovalo na burzi pa će to biti ograničavajući faktor razvoja tržišta (a za to je pak kriva privatizacija koja se u većem dijelu morala događati kroz burzu a ne u direktnim transakcijama, no s druge strane postoje argumenti i za ovakvu privatizaciju)

to što imaju svi taj porez u okruženju neće nama nužno napraviti komparativnu prednost, naime dobit pojedine tvrtke rijetko kada (osim u ekscesnim situacijama) prelazi 5-6% ukupnog prihoda tvrtke, tako da su ti iznosi vrlo maleni, ako se ne varam ukupna dobit hrvatskog gospodarstva je oko 30mlrd kuna i kada iz toga makneš inu, plivu, t-ht i banke onda vidiš da je naša privreda u banani, po meni, osobito ako govorimo o industriji, kritični parametar za profitabilnost tvrtke je cijena rada i po meni, daleko je bolje spustiti cijenu rada i naš proizvod učiniti konkurentnijim (i proizvoditi više), nego izbjeći oporezivanje kapitalne dobiti

sve su to spojene posude, samo što nije svejedno da li istankavaš iz prve ili zadnje u lancu
porez na dohodak - porez na dobit - porez na kapitalnu dobit, to ti je lanac
zato što danas maksimalno oporezujemo prvu kantu, druga nam je tako jadna, a treća je totalno nevidljiva (iako postoji), ako smanjimo opterećenje na prvu kantu, više će se sliti u drugu a samim time i otvoriti prostor da stisnemo i treću

Tko je glasao

Uz ovu osnovu je vjerojatno

Uz ovu osnovu je vjerojatno najveći problem što od sedmadesetih na ovamo glavnina manipulativnog novca nalazi puteve izvan ove sheme ekonomije i harači bez i kune poreza, doprinosa i bilo čega, čak i bez ikakvih pristojbi + izvlači dobar dio ovim porezima i PDV-om skupljenog novca + izvlači dosta od besplatnih državnih nekretnina, komunalija i raznog = liberalizam kakav svijet nije upoznao, totalitarni liberalizam.

Daljnje su značajna druga poslovanja bez i kune poreza i doprinosa, čak stimulirana na razne načina - i na zvoninom FER-u je duga tradicija da udarni biznismeni profesori na pokrivanju potpisima raznih državnih i paradržavnih procesa izvlače ogromne novce koje obračunavaju kao znanstveni rad na koji još dobiju dodatna sredstva i beneficije. Cijeli krug fakulteti - država (ministarstvo) i s time povezano desetljećima posluju mimo ikakvih zakona i poreza i doprinosa, pod formom znanosti kao bruto je moje osobno + to je znanost i akademska sloboda, ni kune se ne vrati državi niti ostane na fakultetima + na račun istih se koristi infrastruktura, prebacuju materijalni troškovi, koristi rad zaposlenih i studenata ... Radi se o ogromnim novcima a ne sitnim honorarima, uz što se veže da se na isti način, dogovorno i slobodno, operira milijardama za zgrade, kampuse, održavanje. Toga nigdje u svijetu nije bilo niti će biti. Za ilustraciju, poneki akademik profesor arhitekt ponekad na taj način godišnje zaradi preko 20 milijuna EUR-a a da nije radio ama baš ništa osobno i to još npr. za troškovno veoma sporne investicije, gdje su troškovi cca 5 veći od primjerenog.

Tko je glasao

godišnje 20 mil eura?

godišnje 20 mil eura?

Tko je glasao

Da, ne svake godine ali je

Da, ne svake godine ali je bilo niz godina kad ne samo jedna osoba nego niz njih povuče takve novce. Već sedamdesetih su rasle pojave do takvih granica a razni valovi su izazivali cijele industrije zarada. Pa nije valjda da se visoki akademski akteri koji su nešto kreirali i osiguravaju ključni akademski pedigre za nešto ranga puno milijardi zadovoljavaju nečim manjim od neokoliko postotaka toga, kad su uz to oni jamac kontinuiteta dok se političari ipak mjenjaju. Nadalje, i u samim "unutarakademskim" poslovima, kao cca 15 mlrd kuna kampusi, cca 7 mlrd razne zgrade, cca 3 mlrd opreme i razno, je logično da glavni akteri izvuku bar 10 %, to je neka donja granica inače a u tim relacijama je tradicija akademskih sloboda veća - to je dakle nekih 2,5 mlrd kuna a sigurno ne za veliki krug, to ti oni kontroliraju jače nego ikakvi diktatori. Svi ti veliki projekti su narasli na cca 4 x više od predračunski. Slična je moda u zdravstvu (također profesori i akademici), kulturi (tu nema granica) i sličnim elitnim područjima. A tek kad se iz toga razviju još krupniji biznisi - na bazi birokratskog pokrivanja velikih državnih tvrtki i sustava niz takvih su sada biznismeni ranga bitno više od 20 milijuna EUR-a godišnje, zadržavajući akademske pozicije. Npr. istaknut je Jure Radić, namješta sve velike projekte, predsjednik je Uprave IGH, upravlja sa Građevinskim fakultetom i svime time, na čelu je 10 raznih navodnih neovisnih strukovnih udruga i biznisa i sličnog, ne poznaje nikakve zakone jer nije položio obvezni državni stručni ispit gdje se to polaže. Nadalje je čuveno ime pravnik akademik Barbić, arhitekt akademik Kincl i razni razni drugi. Sve su to tipovi kojima je čista inercija sudjelovati u krupnim industrijama velikih brojki, biti udomačeni u strukturama na vlasti i kontrolirati sve tokove u branši (zdravstvo također izrazito npr. Kurjak).

Tko je glasao

poreze treba smanjiti a i

poreze treba smanjiti
a i lupeštinu smanjiti ?

luka

Tko je glasao

Zvone, a da je malo (može i

Zvone, a da je malo (može i puno) smanjit broj komaraca,........ jer bi tako i potriba za svim krvnim grupama odjednom bila puno manja,.... jeli tako?

Tko je glasao

Da da , "smanjit broj

Da da , "smanjit broj komaraca" - dobra, dobra ;-)))

Tko je glasao

Nekako mi se čini da

Nekako mi se čini da saborski zastupnici ne žive u hrvatskoj a možda nisu niti stanovnice zemlje.
Hrvatska stvarnost je kolaps pravosuđa, korupcija, pljačka i laž. Sve se to događa na najvišem nivo države. EU nas godinama uljudno moli da takvo stranje promjenimo, da napraviomo reformu pravosuđa i procesuiramo krivce. Omjesto akcije, dobijemo politićke laži. Nije to toćno, hrvatska je med i mljeko.
Naši politićari sve to ne vide. Za njih ima kaorupcije ali to je zanemarivo. Oni vide korist od Maestra. Oni prihvačaju Bajićev izvještaj o radu DORH-a bez pogovora.
Eto, Banac čak vidi razloga da HDZ ostane na vlasti?
HDZ je zadužio hrvatsku do granice izdržljivosti, njegovi ministri transparentno kradu, HDZ javno korumpira biraće za sljedeće izbore, gradi političke mostove, pruge i sl.
Bilo bi zanimljivo vidjeti vladin financijski izvještaj, a bit će zanimljivo vidjeti taj izvještaj kod primopredaje vlasti. Koliki će to biti minus.

Tko je glasao

Iz prilično prostog

Iz prilično prostog razloga: HDZ ima birače, a HNS ih nema. Nije da me to veseli ali to je činjenica koja će vrlo brzo na izborima postati očigledna. Ako sam u krivu, možete mi se onda slobodno narugati.

Tko je glasao

zašto HNS nema birače? jer

zašto HNS nema birače?
jer njegova politika ne dira u srce, ili džep dovoljen broj ljudi
srce, to još razumijem

luka

Tko je glasao

Samo tako dalje, Zvone

Samo tako dalje, Zvone Radikalni! Podržavam svaki napor u demistificiranju/demitologizaranu mandarina hrvatske intelektualne i političke scene.

grgo

grgo

Tko je glasao

poreze treba smanjiti a i

poreze treba smanjiti
a i lupeštinu

luka

Tko je glasao

OOOps! Sorry za ovo

OOOps! Sorry za ovo ponavljanje. Kad bi samo postojao način da se ovakve stvari izbjegnu.
grgo

grgo

Tko je glasao

poreze treba smanjiti a i

poreze treba smanjiti
a i lupeštinu

a tko to uistinu nudi?

luka

Tko je glasao

Deset istih komentara

Deset istih komentara "poreze treba smanjiti" (tri riječi) a onda još tri puta to isto s dodatkom "a i lupeštinu" nije neki doprinos raspravi već više spamanje.

Ako si htio odgovoriti trinaestorici diskutanata s kojima se ne slažeš, mogao si napisati jedan komentar i argumentirano obrazložiti svoj stav.

Ovako je to samo jedna parola, trinaest puta ponovljena. Spam.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci