Tagovi

Iznenađeni i ogorčeni – kome je Denis Latin zapravo stao na žulj?

Jučer je prikazana nova Latinica, emisija koja često izaziva reakcije gledatelja. Ova je bila o stanju u hrvatskom obrazovnom sustavu. Na reakciju nije trebalo dugo čekati. Kako to obično biva, prvo su se javili oni koji se predmetnim profesionalno bave.

Državni tajnici u MZOS-u, Nevio Šetić, Želimir Janjić i Slobodan Uzelac, poslali su pismo glavnom ravnatelju HTV-a.

"Smatramo obveznim reagirati na neprofesionalno obrađenu emisiju o hrvatskom školstvu, prije svega u cilju istinita informiranja hrvatske javnosti, jer su emisijom bezočno i neargumentirano napadnuti strateški projekti kojim Hrvatska radikalno razvija cijeli sustav obrazovanja i izlazi iz postojećih okvira ukupne nerazvijenosti"

Nigdje se ne spominje aktualni ministar Dragan Primorac koji jedini ima pravo istupati u ime ministarstva kojem je na čelu. Tako ispada da su gospoda državni tajnici to u svoje ime a da emisija nije dovoljno dirnula ministra.
Kako je to malo vjerojatno, prije će biti da je ministar htio postići dojam kako se buni „struka“ a ne „politika“.

Oni prigovaraju što nije bio pozvan nitko iz MZOS ili „bilo koje obrazovne institucije“.

Umjesto toga, kako se dodaje, kao goste emisije pozvao je isključivo osobe aktivne u političkom životu opozicije, čime je, navodi se u pismu, svjesno planirana i dobivena iskrivljena slika o stanju spomenutih strateških projekata u hrvatskom obrazovanju.

Čudi da prosvjednicima nije poznato kako profesor Lučin ne samo da pripada „bilo kojoj obrazovnoj instituciji“, već da se isto odnosi i na predsjednika jedne studentske organizacije. Osim toga, profesor Lučin je i na čelu pregovaračkog tima za oblast obrazovanja.
Druga je stvar što bi državni tajnici možda izabrali nekog drugog. A iz kojih redova bi ti neki drugi trebali biti, može se naslutiti iz sljedećeg:

Ne pozvavši predstavnika Ministarstva ili bilo koje obrazovne institucije, urednik nije pružio priliku da se predstave korjenite promjene koje su u ovom mandatu

Spominjanje „ovog mandata“ jasno ukazuje od kuda vjetar puše. Bliže se izbori, kampanja je počela i vladajućoj stranci nije u interesu da javnost na nacionalnoj javnoj TV čuje i vidi bilo što drugo osim otvaranja novih škola i pohvala ministru Primorcu i stranci u koju se netom učlanio (poslije toga završio u bolnici, op.a).

Kao da nam nije dovoljno bombardiranja "Hrvatskom zemljom znanja", „korjenitim reformama“, „povijesnim postignućima“ i „prerastanjima u regionalne lidere i uzore čak za neke zemlje EU“.

Podsjećanje da stvarnost nije ružičasta kako nas uvjeravaju Primorac i Sanader dobro dođe za mentalno zdravlje birača.

Da nakon izbora ne doživimo prejaki šok.

Komentari

Nisam gledao Latinicu, ne

Nisam gledao Latinicu, ne znam kome je Latin stao ili nije stao na žulj niti me to zanima. Školstvo, prosvjeta je u očajnom stanju. I škole kao takve, i obrazovanje nastavnika i školski programi. Pa ajde sad nek netko od vas napravi pozitivan prilog o školstvu.

Tko je glasao

U tome i je bit

U tome i je bit članka.

Primorac je putem svojih državnih tajnika protestirao jer se nije govorilo o "strateškim projektima", "pedagoškim standardima" i "korjenitim promjenama".

Umjesto toga, Latin je novinare i snimatelje poslao na teren i prikazao kakva je praksa.

Usto, pismo državnih tajnika je trebalo stvoriti dojam da se buni "struka".

B-52

Tko je glasao

Mislim da je stao na žulj

Mislim da je stao na žulj Predsjedniku Stjepanu Mesiću jer je prikazan prilog iz Židovske osnovne škole u Zagrebu u koju ide Predsjednikov unuk, a u Školskom vijeću je Predsjednikova kći Dunja, zaposlenica MVP-a. Stanje u toj školi je katastrofalno što smo svi jučer mogli vidjeti. ;)

Daj sm, ohladi malo! Pravi si SDP propagandist. Neka Željka Antunović, Šprem i Antun Vujić nazovu svog prijatelja Vanju Sutlića i direktor će stati u Denisovu zaštitu.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Kažeš da je stanje u toj

Kažeš da je stanje u toj školi katastrofalno. OK, samo mi nije jasno kako se to uklapa običaj da "ljudi na položaju" za svoju djecu i unuke braju najbolje.

Daj sm, ohladi malo! Pravi si SDP propagandist.

Čuj, došapni to onima na Ibleru, možda kapne kakav honorarčić! :)

B-52

Tko je glasao

SM, to ti funkcionira

SM, to ti funkcionira obrnuto - moraš platiti donaciju da bi nešto dobio nazad (ako u budućnosti - neizvjesna investicija, nema što).

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Nemam pojma, odnosno tek sam

Nemam pojma, odnosno tek sam ironično hiperbolizirao. Ali, iz pouzdanog izvora sa čuo da se jedan dečko, čija je mama Izraelka, a koji ima smetnje u razvoju nije mogao upisati u tu školu jer je Dunja Mesić tražila da se mali može upisati samo u niži razred nego bi trebao, kako ne bi sjedio u razredu njenoga sina, a Predsjednikova unuka. Uostalom, to je privatna škola, ne znam je li ikako sufinancirana od države, pa i nije tema za ovu Latinicu. Ali, možda jeste za neku drugu ili Latinicu ili emisiju na HTV-u, o recimo diskriminaciji djece sa smetnjama u razvoju.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ma sve je ok. Ja nemam

Ma sve je ok.

Ja nemam pojma o tome gdje koji potomak političara ide u školu i mislim da to doista nije važno za ovu temu.

Također, ne mislim da je članak imalo propagandistički za SDP. Osim ako u takve ubrajaš svaki u kojem se kritizira HDZ.

B-52

Tko je glasao

Ajde da se Peratović i ja

Ajde da se Peratović i ja oko nečega složimo.
SM, stvarno nemaš niti trunke objektivnosti - sve za SDP, sve za partiju!

Denis Latin kao i X puta do sada postavio je tezu (obrazovanje i sve što se radi u tom području je katastrofa) i onda napravio emisiju koja će to "dokazati". Naravno odabrao sudionike, napravio pitanja, izbacio nepoćudne odgovore, montažirao priloge i eto tipične Latinice po tezi...

Svakom iole pametnom građaninu ove zemlje jasno je da protivnici reformi (nisu sve savršene ali treba ih provoditi sve dok ne bude bolje) dižu glas jer ih te reforme tjeraju da nešto rade i da se mijenjaju.

Ja osobno takvoj ekipi ne bih dao prostor u mainstream mediju...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

U članku uopće nije

U članku uopće nije spomenut SDP pa tvoja percepcija čudi.

Članak ukazuje na prilično nemušt pokušaj ministra Primorca da protestno pismo prikaže kao negodovanje "struke" i tako relativizira kritike koje su se čule i vidjele.

Pogriješio je u tome što "struka" vrijeme ne dijeli na mandate. To čini politika.

Osim toga, gledajući ukupan program HTV-a u dijelu koji se odnosi na obrazovanje, gotovo da nemamo prilike čuti ni za jedan problem ili čuti kakvu kritiku.
Zato ovakve emisije (Latinica) dobro dođu da se čuje i druga strana.

Iluzorno je očekivati da recimo nakon priloga u kojem Primorac nakon što podijeli neku knjigu ili obiđe kakvu školu, te nas upozna "s povijesnim iskorakom kao posljedicom reforme koju je napravila ova vlada sa dr. Sanaderom na čelu", HTV pripusti nekog iz oporbe da se očituje što o tom "iskoraku" misli.

Usporedimo li količinu takvog programa i jednu emisiju koja jest kritična prema HDZ-u, HDZ-ovi propagandisti su još uvijek u debeloj prednosti.

B-52

Tko je glasao

Pa nije li katastrofalna

Pa nije li katastrofalna svaka reforma koja je reforma samo u markeinške svrhe. A takve su na žalost reforme Dragana Primorca. Uvodi državnu maturu s jedne strane. S druge obaveznu srednju školu za sve. Onda s obzirom d aje srednja škola obavezna dijeli besplatne udžbenike uz nastavničku besplatnu radnu snagu koje su isti trebali tegliti i dijeliti. Te besplatne udžbenike koje on kao dijeli tj. poklanja masno plaćaju hrvatski građani da bi ih na kraju godine djeci uzeo. Jer u udžbenici dani na korištenje. A iz čega će ta djeca učiti za tu obaveznu državnu maturu koju uvodi ako udžbenike moraju vratiti? O tome nije razmišljao.
Besplatan prijevoz je u pojedinim gradovima izazvao toliko negodovanja roditelja zbog nejasno definiranih kriterija koji dovode do diskriminacije i nejednakosti među djecom.
Bolonja se provodi na način da se spuštaju kriteriji i spuštaju podignute ljestvice da bi se zadovoljile upisne kvote za narednu akademsku godinu.
Dalje da ne nabrajam.
Takav stihijski odnos prema obrazovanju imat će dugoročne posljedice na generacije koje su na žalost besmoćne u borbi sa svojim ulogama pokusnih kunića u rukama ludog i nimalo lucidnog znanstvenika.

Tko je glasao

Zašto Latin nije pozvao i

Zašto Latin nije pozvao i našeg predstavnika, Zvone Radikalni bi imao što reći o toj temi.

Tko je glasao

E to i mene zanima. Jel ZR

E to i mene zanima. Jel ZR gledao Latinicu ili ne? Želimo komentar!

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Zvone Radikalni se oglasio

Zvone Radikalni se oglasio ...

Tko je glasao

Opinioiuris

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci