Tagovi

„Izlaz na toplo more“ i novi „Varšavski pakt“ !!!???

Dali se u gaaadnu diskusiju gale i Skviki na pollitici ... gaaadnu .. tema – ulazak u NATO ...

A počelo je tako što je Skviki napisao : „Rusiji je san toplo more i danas ima samo jedinu mogučnost dojti na njega.“

Na što je gale reagirao kao pitt bull i onda se diskusija rastegla na preko nekoliko komentara ... gale je upotrijebio zavidan arsenal logičkih i retoričkih oružja kako bi (otprilike) rekao „Skviki, ne trkeljaj gluposti“ :-)))).

Elem, to baš i nisu gluposti jer Skvivi is on to something ...

„IZLAZ NA TOPLO MORE“ !!!

Misao koja svakom ruskom strategu tjera neku toplinu u kosti ... sve im se obrazi zažare, a srce zakuca brže ...

Ako ste sad malo zbunjeni i mislite se o kakvom se to izlazu na more radi, treba uočiti ključni pridjev TOPLO ! Naime, Rusija ima izlaz na more ... ima ga kol'ko hoćeš ... jedini je problem što je veeeliki dio tog „izlaza“ okovan ledom ! Izlaz na toplo more je nešto sasvim drugo i o tome je sanjao još Petar Veliki u 17. stoljeću.

Čak i u svojoj punoj snazi SSSR je tu bio u određenom smislu „deficitaran“. Bile su tu baltičke zemlje i Poljska, ali sa određenim „strateškim“ nedostacima (vidjeti mapu Baltika i uzeti u obzir činjenicu da su Danska i Norveška od prvog dana u NATOu), a ukrajinski izlaz je efektivno kontrolirala Turska na Bosporu (što mislite, zašto je Turska među prvima u Evropi ušla u NATO – već 1952. godine ;-)))

Kakva je danas situacija ?

Evo kaže gale:

E sad. Ja tebe opet pitam jednu stvar. A ti mi molim te lijepo to objasni ako mozes. Pogledajmo Rusiju i pogledajmo Hrvatsku. Izmedju nas je pazi sad dobro, u svakoj prici neka clanica NATO saveza. Plus Ukrajina.
Pa mi ti lijepo te molim jos jednom objasni kako to moze Rusija izaci na more preko Hrvatske, ako je izmedju Hrvatske i Rusije NATO savez plus Ukrajina koja i sama ima izlas na toplo more.

Istina do zadnjeg slova !!!

Ko ne vjeruje, evo nek' pogleda mapu Evrope s označenim NATO državama:

Što bi (na prvi pogled !) trebalo diskusiju o ulasku u NATO prikuniti u korijenu !!!

Kakva opasnost, kakva Rusija, kakvi bakrači ... Pa između nas i Rusije su Mađarska, Bugarska i Rumunjska, sve redom članice NATOa !!!

Yap, istina, ali ukoliko se bolje pogleda linkana mapa uočava se jedna „siva“ zona. Ne-članice NATOa !!! Sve redom na Balkanu ! Uz Švicarsku i Austriju. (OK, tu su i Irska, Švedska i Finska, kad već picajzlite ;-). Zašto su Švicarci van NATOa je valjda svima jasno, a kad bih austrijski razlog morao sumirati u jednoj rečenici, rekao bih: „zato što je Crvena armija oslobodila Beč“ :-)))). Plain and simple ...

I tako još (pre)ostaje turbulentni Balkan ... i zadnja nada Rusije u „izlaz na toplo more“ o kojem priča Skviki.

A prvi korak u tom smjeru bi bio - „Varšavski pakt“ između Rusije i Srbije !!! S time da bi se ovaj vjerojatno zvao „Beogradski“ :-). Ili, ne daj bože, „Mitrovički“ (zamislite, najave Koštunica i Putin da će „naletit“ u (Kosovsku) Mitrovicu potpisati sporazum „o vječnoj ljubavi i suradnji između dvaju bratskih naroda“.

Uf, uf, uf, koji bi to rusvaj bio !

Sa stajališta Rusije i Srbije, sve je u redu, sve je legalno, sve je legitimno. Kosovo je dio Srbije i „evo nas dva naletili da se malo slikamo i usput potpišemo“. U sjevernom dijelu Mitrovice su Srbi debela većina i eto ti vraga :-)))))

Ali, čak i zanemarujući ovakvu mogućnost za direktnu provokaciju, ostaje mogućnost za Rusiju da se „ubaci“ u prazninu nastalu u Srbiji potpunim gubljenjem vjere u EU i „međunarodno pravo“.

I Rusi to mogu dobiti on the cheap ! Što bi rekli - „za kikiriki“. Milijarda-dvije dolara (eura) godišnje za Srbiju ko mana s neba, a Rusima je to tringelt (dok je nafta oko 100 dolara Rusija se valja u šoldima).

Ovdje odmah treba razbiti i sve iluzije o „slavenskom porijeklu“ kao ruskom motivu ! Jebe se Rusima za Srbe, da oprostite na izrazu. Mislio sam to sad napisati još jedanput velikim slovima, onako u svom stilu, ali nekako računam da bi trebalo biti jasno :-)

Nema tu ljubavi, samo „crni“ interes ...

A koji je interes Rusije ?

Ukratko – imati pouzdanog (čitaj ovisnog) saveznika na trusnom području Evrope s kojim se u paketu dobija i jedinstvena prilika za poking in the eye SADa i Evropske Unije (čitaj Bosna, odnosno Republika Srpska).

A ako Srbija završi u ruskoj orbiti, možeš ti mačku o rep okačiti argumente kako je „između nas i Rusije u svakoj priči NATO članica“.

Tada se igra diže na jedan drugi nivou u kojem Srbija (a indirektno i Hrvatska) postaju samo male „poluge“, da ne kažem pijuni, dostupni ruskom medvjedu u njegovom geopolitičkom spariranju sa Zapadom (evo, ja mogu reći da sam oduševljen što smo ovu zimu prošli bez priča o „ruskoj opasnosti“ - zatvaranju špine kroz koju ruski plin ide u Evropu ;-).Što ne znači da će i sljedeća zima biti tako „ugodna“.

A poticanje neovisnosti Republike Srpske kao idealan način za stvaranje rusvaja u Evropi i odvlačenje pažnje od nesavršenosti (gadan understatement) ruske demokracije ?

Hm ... recimo to ovako – ako u Banja Luku stigne vijest da je „Putin rekao da može“, čekaju nas gaaadni problemi ...

S druge strane, možda mene krpa teška paranoja, pa na kraju sve ispadne dobro - Srbi se odluče za Evropu, ostave Kosovo iza sebe, konstruktivno odrade pregovore o reformi Daytona i kao u bajci , svi su zajedno živjeli dugo i sretno, u ljubavi i blagostanju ...

... i izvan NATOa :-)))))

Ko zna, možda i bude tako ...

Uostalom, Srbi su poznati po tome da su u ključnim povijesnim trenucima uvijek znali odabrati pravi put :-))))))))

Komentari

Stratezi najmanje pažnje

Stratezi najmanje pažnje posvećuju onome što dominira u dugoj zbilji.

Nakon što su carevi Nixon, Brežnjev, Mao i Tito uskladili interse početkom sedmadesetih, do tada teče i više nego impresivno napredovanje uz male škripe u usklađivanju iskrenih zajedničkih interesa. Zbog puno posla i gužve početkom devedesetih, nisu glatko išle ad hoc usklađene smjernice - JNA nije uspjela za par dana srediti stvar, petljala je sa zbunjenim maršalom Jazovim, predsjedavajući EU De Michelis je bio u gužvi oko svilenih gaćića kojima je pokušavao impresionirati plaćene ljubavnie, njegov šef Craxi je morao u nagli psojet kod prijatelja Gadafija, kao i predsjdnik Predsjedništva SFRJ, rulja po Balkanu se previše odala zabavi ....

Ali potom do danas ide i više nego dobro. USA i Rusija znaju da bez superiskusnih balkanskih majstora poslovanje i dobiti slabije idu pa se zbilja iskreno trude obnoviti i unprijediti stara dobro uhodano poslovanja, gdje smo im od velike pomoći i po arapskom svijetu i šire, obzirom na specijalna iskustva i položaj. Nafta i ostala energetika idu i nadopunjuju se bolje nego ikad, samo američki angažman u Iraku donosi ruskoj oligarhiji rekordnu dobit, kao i američkoj, a mala unaprejeđenja igri po Balkanu koji nestaje a igra kao nikad samo oplođuje i razvija taj sklad i bogatstvo, što nedoljivo i kao eliksir mami i oživljava sve preiskusne snage i pali nove snage pao Balkanu, kao u najboljima danima.

Osim što nas kao rusku i američku oligarhiju ubi preveliki uspjeh, sada to ubijanje uspjehom logično raste sve više, vjerojatno do raspada od prekomjernih uspjeha:
- kada i ruske snage rastu u milijardama i jahtama te blještavim komadima, to kod naših balkanskih turbofrajera njihovih profesora izaziva sline, kao mi nekad njima, tako da sve praši od pregnuća u tom smjeru, to teško i Ameri prate;
- Jadran nije predmet vojnih invazija, odavno su krenule i rastu druge udružene i usklađene invazije, u kojima nikakav problem nije sukob nego slabosti u pratnji iznimnih uspjeha uprkos volji. Ljestvice zabave se dižu, to i najbolji skakači teško prate a kanalizacije i mlade tahićanke se ne uspjevaju tako brzo samoniklo obnavljati i pratiti tolike potrebe i impresivne milijarde;
- umjesto ratnih sukoba rastu sukobi unutar usklađenog napretka, gdje nikakvog otpora nema, od siline sklada i napretka se ni pojedini likovi ne mogu dogovriti sami sa sobom, npr. istovremeno bi zadržali egzotiku stanja i razvili ga do eksplozija, ujutro kad je gužva bi im odgovarala potpuna tišina a u neko doba kasnije daju smjernice za rusvaj. Samo zato im unutar istog ne ide najskladnije za Kosovo i Srbiju, ili možda ide.

Bilo kako bilo, sklad i uspjesi bujaju na plodnom tlu kao gljive poslije kiše, i s time logični popratni problemi prekomjernosti toga. Pored puno odgovora, kako s tom prekomjernošću gotovo nema ni naznake. A toliko je iskustva problema s tim, npr. već sedamdesetih se je masovno prolupalo.

Zato molba stratezima - šta s tim ozbiljnim strategijskim olujama prekomjernih uspjeha, u kojima divljaju udružene balkanske i elitne snage velikih sila? Ako odgovora nema, Kinezi su nam zadnja eventualna šansa, jer jedini jako dobro znaju kako s prekomjernim uspjesima, maoističkim "kulturnim revolucijama".

Tko je glasao

"Nabucco Pipeline Project"

"Nabucco Pipeline Project" (sponzoriran od strane EU i SADa) je dozivio tezak poraz od "Southstream Pipeline Project" (sponzoriran od strane politicko-tajkunskih elita, pripadnicima "Rusija-Bugarska-Srbija" bloka) te na taj nacin znatno stopirao Europskoj Uniji mogucnost smanjivanja njene ovisnosti o ruskome plinu.

Ovisnost Europe o ruskom plinu iznosi nevjerovatnih 40%, dok u isto vrijeme neke clanice EU 1/3 svojih energetskih potreba potkrepljuju uvozom iz ruskih naftnih polja. Krajnji cilj Rusije je upotrebljavati njezine prirodne resorse "nafta i plin" kao "ekonomsko oruzje" s kojim bi odlucno provodio politiku "Mrkve i Batine" na Europskom kontinentu.

Dmitry Medvedev,Chairman Gazprom-a te buduci Putinov nasljednik, je dosao u Srbiju i to s jednim jedinim razlogom, zacementirati "Southstream Pipeline Project" (Crno More-Bugarska-Srbija) putem kupovine Srpske naftne kompanije NIS i to za cca 1,5 milijardi Eura. Osim toga, takodjer je odluceno da se u Srbiji izgradi i ogromno skladiste plina koje ce se koristiti kao glavni centar za njegovu daljnju distrubuciju prema clanicama EU (kroz Madjarsku do Austrije, itd, Grcku do Italije). Zanimljiva je cinjenica da je V. Kostunica tu informaciju objelodanio i to samo par dana nakon sto je Bugarska prihvatila unosnu ponudu ruskih blizanaca (Putin-Medvedev), otkrivsi da je jedna takva ekonomska alijansa bila vec unaprijed dogovorena.

Odlucivsi se za "Southstream Pipeline Project" umjesto "Nabucco Pipeline Project" Bugarska je opalila veliki samar politici EU-SAD.

Sto se tice pitanja Kosova, Putin, Medvedev i Kostunica te njihova uza ekipa mazu oci svojoj "stoci sitnog zuba" koristeci tu situaciju za prikupljivanje politickih bodova, a dok se istovremeno s druge strane medjusobno dogovaraju o raspodjeli zajednickog "cut-a". Dakle, sada se barem moze zakljuciti odakle potjece Kostunicevo cvrsto "NE" EU. Zbog toga i izbija sukob izmedju proeuropskog Tadica i proruskog dueta Kostunice i radikala Nikolica.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Puno je komentara već dano,

Puno je komentara već dano, a jedna stvar preskočena:

A poticanje neovisnosti Republike Srpske kao idealan način za stvaranje rusvaja u Evropi i odvlačenje pažnje od nesavršenosti (gadan understatement) ruske demokracije ?

Zašto je Rusija protiv neovisnosti Kosova? I zašto neće poticati neovisnost RS?

Imamo li makar grubu predodžbu koliko je naroda ruski medo šapom poklopio? Koliko ima republika i raznih autonomija unutar Ruske federacije? A neki su se i borili za slobodu, npr. Čečeni. Ti narodi i nisu tako malobrojni. Npr. neki dan sam čuo podatak da Tatara ima oko 7 milijuna. Naravno, dalo bi se 'proguglati' te podatke, nemam baš vremena za detaljnije elaboriranje. Uglavnom, ovo je daleko najjači razlog za rusko solidariziranje sa Srbijom po pitanju Kosova. Sve drugo je 'nadgradnja'.

ragusa

Tko je glasao

Čečenija je na putu prema

Čečenija je na putu prema Kavkazu, a to jedno od najnarodonosnijih područja na svijetu. Ima oko 40 naroda južno od Čečenije sve do Irana, naroda s tradicijom i poviješću. A Kavkaz je trusan i zbog nafte i plina. Postoji trenutno desetak "Kosova" na Kavkazu.

Tko je glasao

Rusi jako vole sirovine. I

Rusi jako vole sirovine. I Kosovo cijene više zbog rudnih zaliha, nego zbog Srba.
Nezavisno Kosovo smanjuje rusku zonu utjecaja, a svaka točkica je važna. Sjever Kosova, Mitrovica? Trepča. Čista matematika. :)

Tko je glasao

Rusija neće i ne može

Rusija neće i ne može stvarati ništa slično. Oni sada svoju moć grade isključivo na energetskom i industrijskom potencijalu. Vojni pakt ala NATO je relikt prošlosti, odnosno zaostatak iz hladnog rata. Danas je jedina funkcija istoga, kvazi-internacionalna potpora imperijalnim osvajanjima SAD-a i proširenje tržišta za uvaljivanje Američkog vojnog otpada...

Tko je glasao

Zvone Radikalni kaze

Zvone Radikalni kaze ovako:
Zašto su Švicarci van NATOa je valjda svima jasno,

Svicarci su partneri NATO-u i imaju svoju misiju pri njihovu sjedistu u Briselu. Link: KLIKNI. Kao i Finci, kao i - Hrvatska.
Svicarci nisu neutralni...........

Tko je glasao

Očito je došlo vrijeme

Očito je došlo vrijeme obnove ideje nesvrstanosti.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

zvone, kad srbija potpise sa

zvone, kad srbija potpise sa rusijom varsavski pakt i kad u srbiju udje prvi ruski tenk, e tada cemo moci poceti pricati o smislenosti ulaska hrvatske u nato.
pa predlazem citavnom hrvatskom vodstvu da nas sa nato idejama ostave na miru dok se to ne dogodi


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

mene malo podsjeća i na

mene malo podsjeća i na starog Sir Halforda Mackindera:

"Who rules East Europe commands the Heartland;
who rules the Heartland commands the World-Island;
who rules the World-Island controls the world."

"Teorija Heartlanda pretpostavlja mogućnost nastanka ogromnog carstva koje ne bi trebalo koristiti obalni ili prekooceanski prijevoz radi opskrbe svojega vojnog industrijskog kompleksa, te takvo carstvo ne bi ni čitav ostatak svijeta udružen protiv njega mogao poraziti..."

Heartland Theory, Halford John Mackinder -
http://en.wikipedia.org/wiki/Heartland_%28geopolitics%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Heartland_Theory
http://hr.wikipedia.org/wiki/Geopolitika

Rosie

Tko je glasao

Rosie, Napisal sam komentar

Rosie,
Napisal sam komentar na Bosančerova razmišljanja, pa sam ga zbrisal i samo kretko odgovoril.
Sad si me dopelala u nezgodnu situaciju, jel sam ja namjeraval nekaj takvog napisat u jednom dnevniku.
Mislim teoriju na koju si ukazala.
Nisam o tome nikad čul, i sad kad znam za nju, vidim da moja razmišljanja nisu baš tak usamnjena.

Tko je glasao

Sve stima Zvone samo dolazak

Sve stima Zvone samo dolazak Rusa u Srbiju nije automatski i izlazak na toplo more. Rusi nakon toga jos moraju do kraja kupiti Crnu goru da bi i stvarno dobili izlazak na toplo more. Onda ostaje problem Albanije koja ulazi u NATO pakt i s time za Ruse zatvara ulazak u to toplo more. I di si bio? nigdje . Sto si radio? Nista.

Tko je glasao

Bosančero, Htel sam napisat

Bosančero,
Htel sam napisat jedan komentar i tak se je razdužil da sam odlučil napisat dnevnik.
Iskreno rečeno: moral bum tražit od nekog na ovim stranicama za pomoč jel bum opet nekaj zhebal.
Ak ima dobrovoljcih za pomoč, samo bez srama naprijed.

Za sad samo jedno,
Sve si fino napisal i kak sam te shvatil je borba oko interesa završila, a sve je ostalo onak kak je.
Nadolazi vrijeme mira i blagostanja i svi se možemo posvetit našem vrtu i uzgajat cviječe.

Tko je glasao

Sve si fino napisal i kak

Sve si fino napisal i kak sam te shvatil je borba oko interesa završila,
Borba oko interesa nije zavrsila i kako smo vidjeli padom berlinskog zida nije se dogodio kraj povijesti nego je za nas povijest postala jako zanimljiva. I sa ovim daljnjim dogadjanjima povijest ce biti i dalje zanimljiva bar za one koji ce ju proucavati za nekih 50 ili 100 godina ako bude koga da ju proucava. Osnovna stvar do pada berlinskog zida bila je sukob ideologija. Sada smo dosli ponovno do imperijalistickih ekspanzija ovaj put prema drugim destinacijama koje su danas zanimljive. Rusija koja je koristeci prirodna bogatstva opet stala na noge zeli tu novu ekonomsku moc pretvoriti i u politicku to jest zeli pokazati kako se i nju nesto pita. Idealan prostor za tako nesto postalo je Kosovo kao poligon za moguce sukobe niskog intenziteta u kojima niti Rusiji niti americi kljucni strateski polozaju nisu ugrozeni a preko Kosova mogu pokazivati snagu misica. Problem je u tome sto ce u tom eventualnom srazu ginuti prije svega Srbi i albanci. No zivi bili pa vidjeli.

Tko je glasao

Problem je u tome sto ce u

Problem je u tome sto ce u tom eventualnom srazu ginuti prije svega Srbi i albanci. Ima mali problem u ovom i to je:
Srbijanci nisu nikad ginuli usamnjeni, uvijek su povukli u svoje probleme puno drugih oko sebe.
Zbog čega to rade se može samo nagađat.

Tko je glasao

Dobar dnevnik. Valjda se

Dobar dnevnik.

Valjda se zbog sličnog razmišljanja Amerika toliko žuri, da članicom NATO saveza napravi i Albaniju, pa tako lepo fino kod Otranta kontrolira ulaz u Jadran s obje strane.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Ne mogu da popravim

Ne mogu da popravim original, pa zato ...

Dobar dnevnik.

Valjda se zbog sličnog razmišljanja Amerika toliko žuri, da članicom NATO saveza napravi i Albaniju, pa tako lepo fino kod Otranta kontrolira ulaz u Jadran s istočne i zapadne strane. Ne smijemo da zaboravimo Crnogorce i činjenicu, da su im Rusi pokupovali gotovo sve, a naroćito obalu ...

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Zašto nam je prirodno da je

Zašto nam je prirodno da je Carska Rusija bila europskija od ove današnje. Jednako je daleko, pismo im je isto, manje su stranih jezika tada govorili – jedino što su ženidbama i pravljenjem kraljevića i princeza postajali europskijim. Nije pristojno reći koji su organi taj most suradnje činili.

Nadalje – Po čemu su Bugarska i Rumunija i pravoslavna Grčka europskije od Rusije. Jedino što su pomoć u rušenju komunizma i/ili vlasti primali u dolarima.

Zamisliti treba snagu tzv. stare Europe s Rusijom i novoeuropskim zemljama, njihovu ekonomsku i političku moć. Naravno u odnosu na npr. Ameriku.

Sada smo kod prave priče.
Kako je Europa odustala od federalizacije to nema razloga niti sa strane Europe a pogotovo Rusije da dugoročno gledano ne pristupi EU. Čak je i verzija pisma (ćirilica) već tu. Tu su i naftovodi, energija svakojake vrste.

Ta nova bi se Europa morala odvojiti od (nepisanog, ali) direktnog vezivanja članstva NATO-u kod prijema novih članica te bi na opću radost europski prijatelj Amerika dobila snažnijeg suradnika u razvoju čitavog svijeta.

Tko je glasao

Rusi su zanimljiv i moćan

Rusi su zanimljiv i moćan narod.Putuju svemirom a prave Lade.Ovo je samo dio njihovog masterplana.Toliko izrokati nafte i plina da se zagadi atmosfera te se nepovratno poveća temperature u svijetu čime će oni konačno dobiti otapljanje leda i toliko potrebnu toplinu.Jedini je zajeb opasnost od opeklina.Ali kao što sam već napomenuo,uvijek mogu putovati svemirom.

Tko je glasao

Meni Zvone i dalje nije

Meni Zvone i dalje nije jasno. Kako Rusi mogu imati izlaz na toplo more, ako postoji FIZICKA barijera u obliku NATO CLANICA?

Sta nije potreban neki koridor ili nesto? A koliko mozemo vidjeti iz doticne mape, Rusi koridor nemaju. Preciznije, sama Srbija je isto takoizolirana, bas kao i Hrvatska.

Pobogu, dovoljno je pogledati mapu koju si spomenuo.

Dakle. Jeli za izlaz na more potreban nekakav koridor? Ako eventualno nije, zbog cega Rusi ne isfuraju izlaz na TOPLO more recimo u Africi? Ili u Juznoj Americi? Pretpostavljam da imaju teleporte, s obzirom da im koridor ocito nije potreban.

Pojasni mi te detalje, fakat mi nisu jasni.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Nije dovoljno samo gledati

Nije dovoljno samo gledati karte u krupnom mjerilu u dvije boje kako bi se o nečemu ispravno zaključilo. Iz Rusije dolaze nafta i plin. U novije vrijeme i kapital. Za 10 godina i hrana. Rusija je i tržište. To što je netko papirnato u NATO-u, ne znači da nije vezan uz Rusiju. Kad zahladni, neće NATO zračnim mostovima recimo u Bugarsku slati plin za grijanje, zar ne?

Tko je glasao

Upravo tako, postoje i neke

Upravo tako, postoje i neke druge vrste mapa.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7195522.stm

E sad, kad je bila gotova NATO akcija (bombardiranje Srbije) i kad su tupe trebale doći na teren, prvo su na prištinskom aerodromu na čuđenje svih osvanuli ruski specijalci. Zauzeli su aerodrom, i imali ga pod potpunom kontrolom neko vrijeme, nakratko spriječivši time iskrcavanje NATO trupa. Situacija je prijetila eskalacijom malo širih razmjera (postoje dokumenti ), jer su se ruski i američki vojnici u jednom času našli na "gun point", retorika je postala jako vruća, sve dok Rumunjska i Bugarska nisu zatvorile svoje zračne prostore za prelete bilo kakvih ruskih zrakoplova. Tada se Rusija povukla. Rumunjska i Bugarska nagađene su kasnije (naravno sa razumnim vremenskim odmakom, iako je odmah postalo jasno) članstvom u NATO i EU i široj javnosti nepoznatim drugim vrstama koncesija. Kako te zemlje nisu bile nimalo spremne niti za NATO niti za EU (nisu niti danas) evidentno je da se ovdje radilo o vojno strateškom interesu Amerike i njenih evropskih saveznika (nikako EU kao zajednice).
Ako se prouči pipeline karta, jasno je da Rusi sada igraju pametnije. Kroz srca Rumunjske, Bugarske, Grčke, Mađarske,Slovenije, (sve članice NATO) planirano i Sbije, možda i Hrvatske Rusi a ne Ameri, provlače pipelines, dok je američki projekt izgeda propao. Kada je novac u pitanju, pogotovo obilne ruske ponude, vlade ovih zemalja ne zanima previše NATO i njegovo mišljenje, što se u američkim krugovima smatra nekom vrstom izdaje.
Zato Ameri moraju stvoriti i učvrstiti nove strateške i potpuno lojalne pozicije na širem prostoru Balkana. Zato i Hrvatska uskoro dobija pozivnicu, ne prije ne kasnije, nego tek nakon što su vlade i predsjednici Grčke Rumunjske Bugarske i Srbije potpisale sporazume sa Putinom o tim plinovodima, i naftovodima, dakle kad su Ameri u toj igri cijevima popušili. http://www.iht.com/articles/ap/2008/01/18/europe/EU-GEN-Bulgaria-Putin.php
I gle čuda, ta će se ceremonija odigrati baš u Bukureštu, između ostalog, to je kao i nedavno priznanje Kosova jasna poruka Putinu!

Skorašnji ulazak Hrvatske u NATO primarno je američki taktički potez, a nikako dobra volja ili priznanje napretka Hrvatske, jer ruske cijevi sada dolaze sve bliže Hrvatskoj. Gdje god bi išle ruske cijevi, ako već ne idu američke, idu po NATO prostoru. To je sada jedina moguća strategija Amerike. Kada i ako bi Rusi postali jedini odnosno strateški opskrbljivači nafte i plina Evropi, to nužno znači da je Rusija ekonomski gledano u Evopi u jačoj poziciji nego SAD, to nužno znači još brži ekonomski rast Rusije u energetskom sektoru (proizvodnja i distribucija), a kako su to primarno izvorno ruski proizvodi, dolar bi mogao početi sve jače padati. Kako bi nadoknadili gubike ekonomskih utjecaja Ameri kroz NATO šalju poruku Rusima da su tu ipak oni gospodari, pa se o cijenama i količinama ipak moraju sa njima dogovarati.
Kosovo je ovdje također novi destabilizirajući faktor za ruski projekt. Postoji mogućnost izbijanja vojnih sukoba širih razmjera, u koje bi mogle biti uvučene, osim Srbije, Bugarska, Grčka, Makedonija, Albanija, Crna gora, potencijalno i BiH......
Kako su Bugarska, ALb, Mak.... članice NATO, Rusija ne može ovdje vojno intervenirati u obrani svojih interesa, jer bi bilo kakva oružana intervencija odmah bila protumačena kao napad na NATO (makar je pojednia članica i odobrila na svom teritoriju). Zato se Rusija grčevito drži Srbije, ali Srbiju i sama destabilizira, sve to zbog straha da Srbija u budućnosti ne pristupi u NATO, jer NATO takve ne prima, a ne zbog principa međunarodnog prava kojega se nikad nisu pridržavale niti Amerika, niti Rusija ako je u interesima bila riječ.
Izgleda da samostalno ali nestabilno Kosovo i upravo nedemokratska i agresivna Srbija u ovoj situaciji odgovara i Rusima i Amerikancima. Dugoročno gledano destabilizacija i eskalacija paše Amerima primarno zbog osujećenja ruskog projekta, a Rusija ovdje strateški vidi priliku nastanka novog balkanskog rata, gdje bi davanjem vrlo obilnih nagrada, bez vojnog uplitanja, u takvom ratu uspjela nagovoriti neke balkanske članice (političke elite na vlasti) da istupe iz NATO-a a time de facto i delegitimira Amere na tom prostoru . NATO bi u takvom ratu bio nemoćan jer međusobno ratuju članice. Ameri to kuže ali misle da su trenutno u boljoj poziciji pa prvi eskaliraju. Dugoročno gledano, novi rat je neizbježan, hladni ili oružani to je jedino pitanje.
Irak nije okupiran zbog nafte nego zbog dolara, Amerika jest bila egzistencionalno ugrožena!!! Ne zbog priča koju su prodavali, nego zbog jedne činjenice koja nikad nije doprla na naslovnice mainstream medija, a to je da je nekoliko mjeseci prije napada Sadam odlučio da se iračka nafta više ne može plaćati dolarima nego Eurima. Svima je jasno kakve posljedice bi ovo izazvalo, dolar postaje bezvrijedan komad papira. Zato se hitno moralo ići na rušenje Sadamovog režima, jedino taktički sigurno rješenje bilo je okupacija i dugoročna destabilizacija Iraka, odosno američka vojna i politička kontrola prodaje iačkih naftnih resursa, što naravno za posljedicu ima podizanje cijena nafte tj. sigurnost dolara kao svjetske valute. Amerika je morala brzo reagirati, a u EU i NATO nisu naišli na razumijevanje i podršku i to samo zato jer bi EU ekonomski više odgovarala Sadamova nakana, osim naravno Britanije koja nije u EURO-zoni, i čija funta je puno više ovisnija o dolaru nego Euru....

Tko je glasao

Fakat, sve su to razlozi da

Fakat, sve su to razlozi da sa Rusijom budemo u dobrim odnosima. Sve u svemu, zelis reci da je potrebno da Bugarska i ili Rumunjska izadju iz NATO saveza da se obistini ovaj plan? Jesam li te dobro shvatio? Ako nije potrebno, kako nama onda moze pomoc ulazak u NATO, kad Rumunjima i Bugarima to ocito ne pomaze? :-p

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Kad se već praviš blesav

Kad se već praviš blesav in ekstreme :-P, evo ću i ja u ekstrem ... pa ću samo reći da za stacioniranje dvije ruske tenkovske divizije(brigade) negdje u Vojvodini i par skvadrona MiGova kod Niša - RUSIJI NE TREBA "PROLAZ" DO SRBIJE !!!

Samo malo "srpske dobre volje". I ruske želje :-)

Prema tome gale, SVI SMO SKUŽILI da "izlaz na toplo more" u ovom konkretnom slučaju (i ovom konkretnom povijesnom trenutku) NE ZNAČI da će se ruski predsjednik autom ili vlakom moći provozati do Jadrana a da mu putem u blizini uvijek bude neka ruska oklopna divizija - zlu ne trebalo.

Ali da Rusija ima "povijesnu priliku" stvoriti neuralgičnu točku u regiji (Srbija kao Kuba !?) to bi nadam se trebalo biti jasno.

Ili se varam ?

Tko je glasao

Aha. Znaci ZVONE, hoces reci

Aha. Znaci ZVONE, hoces reci da koridor nije potreban? Pa kakav je to onda izlaz na toplo more? Onda, po tvojoj logici Rusi jednako mogu isfurati svoj strateski cilj uz pomoc partnerstva sa Libijom. Ili Egiptom. Ili Alzirom. Jel tako? Jer sam tvrdis da citiram tebe, RUSIJI NE TREBA "PROLAZ" DO SRBIJE !!! :-p

PS. Nisam bas siguran ko se ovdje pravi blesav ;-)

Jel tako ZVONE?

Sve u svemu, ako tebi kao jednom mudrom ruskom strategu sa tisucljetnim ciljom izlaza Rusije na toplo more iz nekog razloga ne treba koridor. Pa te ja pitam, treba li ti onda uopce Hrvatska koja je okruzena NATO clanicama koje ce samo raditi probleme?

Sta ti kao mudrom ruskom strategu nije bolje da pucas na Libiju? Ili jos bolje, pazi sad, na MAROKO. Pa onda imas izlas na Atlantski Ocean, ne mogu ti nista ni Englezi, ni Spanjolci. Niko ti nista ne moze. A ni Maroko nije previse cuvan, za razliku od ovog NATO okruzenja koje je zadesilo Hrvatsku..

Dakle. Zasto ne Maroko. Ili u najgoru ruku Libija sa antizapadnjakom Gadafijem?

Blesava pitanja? Meni se cini da jesu. Ali samo zbog tvog inzistiranja kako koridor nije potreban. :-D

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, počeo si se već

Gale, počeo si se već "lagano" ponavljati tako da ovo tvoje "koridoriziranje" počinje ličiti na trkeljanje ...

Mislim da sam u svom prethodnom komentaru sasvim lijepo rekao na što bi se u ovoj situaciji odnosila sintagma "izlaz na more" i iza svega napisanog u komentaru i dalje stojim.

Ono što je zanimljivo je da se u svom komentaru uopće nisi osvrnuo na ono što sam ja napisao već i dalje tupiš po svom "koridoru".

I naravno, nekako bih očekivao da je jasna geostrateška razlika između Srbije u usporedbi s npr. Marokom ili Libijom. Mislim, barem je meni jasna ...

Tko je glasao

Gledaj. Problem je sto ne da

Gledaj. Problem je sto ne da nije jasno, vec je zapravo apsurdno ono sto ponavljas. Mozemo eventualno raspravljati zbog cega bi Rusiji dobro dosla kontrola svega, pa tako i Hrvatske, ali govoriti da Hrvatska moze ispuniti svevjekovni STRATESKI interes IZLAZA RUSIJE NA TOPLO MORE je obicna glupost.

Naime, da bi imao izlaz, ti moras imati koridor. Zato zahtjevam da ipak malo rascistimo terminologiju, kako ne bismo vise raspravljali o IZLAZI NA TOPLO MORE, jer IZLAZ po logici stvari moze postojati samo ako postoji koridor.

A koridor, koliko mozemo vidjeti iz doticnih mapa ne postoji.

Dakle, ovdje se ne radi o trkeljanju, vec o najobicnijem inzistiranju da se ne prihvati plasirani falsifikat ideje kako Hrvatska moze ispunuti svevjekovni RUSKI SAN O IZLAZU NA TOPLO MORE. Jer ne moze, dokle god je NATO saveza u postojecem obliku.

Kada rjesimo taj detalj, moci cemo raspravljati i o drugim detaljima koji ce istina promijeniti svoj kontekst tim priznanjem. Ali to je jedini nacin dasuvislo raspravljamo bez opetovanog pokusavanja ocitog falsificiranja strateske pozicije Hrvatske za Rusiju.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Samo hoću reći da je

Samo hoću reći da je činjenica članstva u NATO precijenjena, iako nije zanemariva. Nitko ulaskom u NATO nije dobio tisuću godina cvjetanja tisuću cvjetova blagostanja. Na vagi utjecaja istok-zapad to je samo majušni uteg u korist zapada.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci