Tagovi

Izlaz iz krize: primarni i sekundarni problemi

Kako izaci iz krize je pitanje koje uglavnom sve asocira na sitiuaciju u drzavnom budjetu, novim porezima, vracanju dugova i sl.
Uz ovo se iz ormara vade vec oglodane kosti i jako "vazna" pitanja fasizma i antifasizma, krizeva po zidovima, u glavama i sl. spinovi. A vrijeme ide i nista se ne mijenja.Kola idu niz brdo....
Moja je teza kako nas primarni problem uz ova dva previse prozirna i sekundarna cak i pitanje duga spada u sekundarne probleme.
Cinjenica je kako je trenutni model prezivljavanja drzave na racun kredita i rasprodaje onog sto se zateklo iz stare drzave dosao do kraja.
Pretvorba?
Najvece su nam tvrtke ustanovljenje izmedju 1945 -1960. Sasvim novo, a ozbiljno - apsolutno nista.
Dakle zastarjelo, i nekonkurentno, a sada privatno se jedino moglo odrzati drzavnim ( partijskim) ispomaganjem i napuhavanjem tecaja kune.Od tog privatnog 70-80% ce biti prodano nekome u inozemstvo jer nasljednici nemaju radne navike, skole i igraju se "zlatne mladezi".A tu ce droge, kockanje, sponzoruse i sl. prastare sheme vec eliminirati zakonom selekcije njih 70%.
Primarni su nam problemi prije svega oni svi ostali mladi:
Ako oni ovdje ne vide nikakav izlaz u radu i napredovanju, mogucnost zaposljavanja i rijesavanja osnovnih zivotnih pitanja na legalan nacin i bez kladionica, Big Brothera i sl. onda je ovo sve labudji pjev.
Demografija pokazuje kako ce ionako Hrvati nestati za 100-150 godina, a cak i za 3-5 godina ovdje ce se pojaviti problem prehranjivanja ostarjele populacije iz doprinosa pa cak i sa vecim potporama drzave mirovinskom sustavu.
Jer niti itko vise u inozemstvu misli davati kredite bez puno razmisljanja, niti mi imamo sto konkretno za prodati.Iseljenici su uglavnom osisani i ocerupani, a sumnjam da ce 2 x nasjesti na krokodilske suze.Krvavo se vani novac zaradjuje!
Kad se uz ovo doda da svakom prodajom i izvlastenjem neke drzavne tvrtke u korist stranih kompanija, iste imaju legano pravo profit iznositi u svoje maticne drzave, a ne vise prebacivati u budjet onda je sve jos jasnije.
Mladi do kakvih 25 godina "starosti" su sasvim jednako nezainteresirani za placanje ovih 40 mld. € dugova kao i svi ti "geniji" i "vizionari" koji jednako nezainteresirano i dalje ne razmisljaju gdje ce ti mladi uopce raditi da bi te dugove i njihove povlastene mirovine osiguravali.
Ako se zna da se od 1990 istih 1500 ljudi vrti u politici i da je rezultat, ma koliko setali iz stranke u stranku jednako vidljivi bankrot, onda je jasno da se zajednicki i koalicijski jase na jednakoj demagogiji:
Iskoristavanje neupucenosti glasaca u ulogu politicara kao profesionalaca.
Takodjer se i 95% tih politicara jako materijalno "popravilo" od 1990. godine, sto za rat jako cudno.
Izokrenuta teza da narod postoji radi politicara, a ne politicari radi naroda, potpomognuta imunitetima, povlastenim mirovinama, "sindikatima" i ostalim akterima komedije prijevare ne moze uspjeti ako se barem u strucnim podrucjima ne zaposle meritorni ljudi.
Takvih nema jer je nepotizam i partijasenje jos jednom kao i u doba samoupravljanja stiglo do logicne ekonomske propasti.Nasjedanje na prebacivanje krivnje neokapitalizmu je zaista preglupo za bilo koga tko misli da nas je takav sistem doveo ovdje.
A ne korupcija, nepotizam, "zaposljavanje svih iz svog sela" i sl.
Neokapitalizam nije nigdje nastao jamljivanjem ex. OOUR-a i SOUR-a, nego kroz 100, 200 i vise godina rada ili novim proizvodima i izumima.I uvijek je prvo bio laissez-fare da bi se na osnovu profita uopce stvorila socijaldemokracija.Tu bi odmah socijademokraciju, a bez laissez-fairea. Pa to ne ide i nije nikad islo!
Ne zivi svedska socijademokracija od pusudjivanja love i kredita, nego od uplata uspjesnih poduzetnika.
Bez npr. ultra ogromnog zlog turbokapitalistickog Investora ode svedska socijala za cas u mp3.
Investor AB is a Swedish investment company, founded in 1916 and still controlled by the Wallenberg family. The company owns a controlling stake in several large Swedish companies with smaller positions in a number of other firms. In 2006 it had a market value of 119 billion kronor (€13 billion, $16 billion). Currently Investor has a strong financial position and is almost debt free.
Investor held shares in the following companies as of 31 December 2008:
* ABB - power and automation technology (7.3% stake, 7.3% voting rights)
* Atlas Copco - industrial tooling and equipment (16.6% stake, 22.3% voting rights)
* Astra Zeneca - pharmaceuticals (3.6% stake, 3.6% voting rights)
* Electrolux - consumer appliances (12.7% stake, 28.8% voting rights)
* Ericsson - telecommunications (5.1% stake, 19.4% voting rights)
* Husqvarna - Auto, chainsaw and sewing machine manufacturer (15.4% stake, 28.8% voting rights)
* Saab - aviation and military technology (19.8% stake, 38% voting rights)
* SEB - banking (20.7% stake, 21.1% voting rights)
* Gambro - medical technology (49% stake)
* IBX - provider of efficient purchasing solutions and services
* WM-data - IT services (sold in August, 2006)
* Bredbandsbolaget (BBB) a broadband and telecoms provider. This was initially in difficulty but was sold 2005 to Telenor for a profit.
* 3 Scandinavia (3rd Generation Mobile phone services) A joint venture with Hutchinson Whampoa. By 2008 the Wallenbergs will have invested SKr8bn-10bn for their 40% stake.
* Investor Growth Capital ( which finances start-up companies in health care and technology in the US.
* Novare - A recruitment firm.
* Grand Hotel Stockholm.
* Lindorff headquartered in Oslo, Norway is a credit management company in the Nordic region with a growing European presence.
Operating income ? (SEK 36,521 million) (2008)
Profit ? (SEK 36,718 million) (2008)
Total assets SEK 140,659 million (2008)

I da se ne bi mislilo da tu radi 34560000 birokrata po kancelarijama:

Employees: 143 (wholly owned investment operations) (2008)

***Usput podsjecam da je Ericsson nakon kupnje Tesle najurio preko 50% "zaposlenih".Kasnije su zaposljavali one koji znaju, mogu i trebaju im. Dakle ili ima profita ili ako ga nema - nitko ne radi!

Nista ne bi ni bilo od svega toga bez laissez-fairea!
Bas je Kuba "lukavo" preskocila tu stepenicu...
Ako se na dnu ove krize opet ne skrene u poduzetnistvo i konkurentnost pod jasnim i jednakim uvjetima za sve dobiti cemo nekakav hibridni sistem uranilovke garniran nacionalnom mitologijom.Dok malo ozbiljnije ne zakrulje zeluci.Poslije tko zna kakav kaos.A to je sigurna smrt turizma na duze vremensko razdoblje.
Uz jos veci odljev sposobnih i obrazovanih cim prije i sto dalje...

Komentari

najbitnije bi bilo (po meni)

najbitnije bi bilo (po meni) uvesti vladavinu prava kao imperativ!

kad bi taj segment funkcionirao, mislim da bi se i ostalo vrlo brzo posložilo.

Tko je glasao

Usred najveće financijske

Usred najveće financijske krize od Velike depresije, a vjerovatno i veće od nje, najveće obmanjujuće Ponzi sheme u povijesti, niti jedna od 65 Nagrada Pulitzer nije dodijeljena za izvještavanje o financijskoj krizi.

Ironično, mediji tek trebaju utvrditi ovu krizu kao najveću prevarantsku Ponzi shemu ikada, potvrđujući tako sopstvenu nesposobnost.

Sramotno? Da.

Začuđujuće? Ne, sve je ipak samo u sadržaju.

Morate razumjeti da mediji rade u sprezi s Wall Streetom i Washingtonom kako bi sakrili ono što je najkritičnije za investitore.

Tek nakon što je prekasno, istina možda ponekad izađe na vidjelo.

To je razlog zbog kojeg dolazi do krvoprolića među masama tijekom eksplozije "balona".

Da ih emitiraju vjerodostojni stručnjaci koji nisu u sukobu interesa, insajderi ne bi bili tako uspješni u preuzimanju sredstava namijenjenih za vaše mirovine.

Ako znate previše i govorite istinu, nitko od novinara vas neće intervjuirati i to objaviti zato jer bi to nanijelo štetu njihovim sponzorima.

To objašnjava zašto su neke osobe stalno na stranicama New York Times-a i ekranima televizije, a neke nikada.

Zato jer se trude da sakriju, a ne da otkriju istinu.

Kako financijske bilance stanja najvećih medijskih kuća i dalje implodiraju, mnogi današnji novinari će se uskoro naći kako rade za blogove umjesto da pišu za New York Times, Reuters, itd.

Ostali će prositi kao pisci-duhovi ispred objavljivačkih poduzeća, znate, oni dečki koji su napisali knjige za Obamu, Sorosa i ostale...

Nastavak:

Pulitzerova Nagrada Za Izvještavanje O Financijskoj Krizi

.

Tko je glasao

sory, nešto sam krivo

sory, nešto sam krivo stisnuo, pa sad ne mogu obrisati.

Tko je glasao

Misliti da je sve riješeno

Misliti da je sve riješeno uvođenjem više stope poreza i oporezivanjem plaća i mirovina je potez nad kojem nam se smije cijela eu zajednica i upućuje samo jedno pitanje...od čega ćete živjeti naredne godine? Valjda s parama od poreza pet prodanih, zasad rezerviranih ferraria, što puni novinske stupce i baca javnosti prašinu u oči.
Gospodarstvo, proizvodnja i izvoz, samo nas to može spasiti, ali to je postala enigma od koje svi bježe uvijek s istim opravdanjem, ne isplati se! Da, ne isplati se pod ovakvim uvjetima poslovanja i zato se uvjeti trebaju pod hitno mijenjati. Ne vrijedi ovdje sada nabrajati agrokor, badel, kraš, franck, podravku i sl. jer oni su prezaduženi kod banaka koje ih održavaju na životu i djelić su onoga što se zove hrvatske prilike.
Jedan od esencijalnih problema države svakako je onaj adresiran na ministarstvo poljoprivrede, jer nisu povezani sa domaćim proizvođačima hrane i pića, pa posljedično tome nemaju politiku naspram seljaka koji bi sadili, ali ne znaju što! Onda nam se događaju traktorijade, bespotrebno, jer seljak sadi ono što je godinama navikao, pšenicu, ječam, zob, repu, jabuke, šljive..a da prethodno nema ugovora o otkupu. Ako ćemo dalje, hrvatska nema niti burze poljoprivrednih proizvoda što je jedna od većih manjkavosti. Ovdje ima još nešto što bi trebalo spomenuti, a to je mehanizacija koju su mnogi seljaci kupovali na kredit i sada ga ne mogu otplatiti. A ne mogu ga otplatiti jer su kupovali preskupe traktore na kojima su najviše zarađivali posrednici; domaći dobavljači traktora tako su najviše profitirali, a seljak je dobio marku, ferarija na polju koji radi jednako kao i onaj srpski za 5000 eura; Koliko se sjećam i hrvatska je proizvodila traktore prije rata, ali i to je propalo.. Zašto? Kako sve to povezati? za primjer navodim američko ministarstvo poljoprivrede koje ima zaposleno oko 3000 ljudi samo u službi za odnose s javnošću što znači da veliku pažnju posvećuju upravo segmentu informiranja i povezivanja.
Imati zemlju a ne znati što treba saditi za domaću proizvodnju je samo dokaz da uvoznički lobiji i ovdje trljaju ruke jer npr. smrznuto voće i povrće iz kine je daleko jeftinije od domaćih uroda. Najžalosnije je da se takvi proizvodi koriste i u pripravi hrane u domaćim hotelima. Onaj tko je imao prilike osjetiti smrad smrznutih kineskih jagoda znat će o čemu pričam. Najveće izvoznice smrznutog voća i povrća su poljska, srbija, mađarska, njemačka, nizozemska, poslije kine.
A što one imaju a mi nemamo? Hladnjače. Najviše zarađuju pred sam početak turističke sezone i novi urod. Srbija je tu otišla puno dalje pa se uz pomoć eu izvoz subvencionira, ali izvoze i gotovi brandirani proizvodi.
Da naši međimurci ne bacaju krumpir svinjama i na ulicu, smrznuti, brendirani rezani krumpir mogao bi osvanuti u većini hotela, ali i u trgovačkim centrima; ne znam zašto nije?? Aha, ne isplati se, jer je proizvodnja skupa!!!
Razvijeni svijet se okreće organskoj proizvodnji hrane a mi tome okrećemo leđa jer nas obmanjuju oni koji vrište: to je skupo i ne isplativo! To naravno nije točno. Za primjer ću navesti proizvođače dječije hrane koji imaju visoke kriterije i standarde u nabavi sirovina. U obzir dolaze samo npr. organski uzgojene jabuke koje moraju imati certifikat o uzgoju. Cijena je i preko 20% od uobičajene....
Prirodni sok koji sam imala prilike kušati iz domaće proizvodnje jednog hrvatskog branitelja koji ima veliku plantažu jabuka u slavoniji može poslužiti za primjer;kada bi se njemu npr. osigurali krediti ( s kamatom ne većom od 2,5-3%), kada bi se proizvod brendirao i prodavao na više prodajnih mjesta, krvna slika hrvatskog gospodarstva počela bi se mijenjati; za sada ostaje mu jedina prilika da taj sok prodaje mještanima u selu koji se doslovce otimaju za sok koji prodaje u bescjenje. Zato su potrebne socijalne zadruge. Maraška je nadaleko poznati autohtoni proizvod koji je tražen u svijetu i na čijem koncetratu nije teško zaraditi. Prolazi era jeftinih i loših proizvoda, međutim zbog slabe kupovne moći i neopravdano visokih cijena takvih proizvoda, tek ovakva organski čista hrana nam je miljama daleko. Zašto naša vlada ne uvodi svjetske trendove oporezivanja, npr. na junk food i alkoholne žestice, nego na sms poruke..nimalo kreativno :)
U preko tisuću prehrambenih proizvoda koji se uvoze u hrvatsku pronađeni su teški metali na samoj granici dozvoljenog, što potvrđuju analize sanitarne inspekcije.
Kako bi savladali ove probleme u rješavanju domaće proizvodnje hrane i pokretanje gospodarskih aktivnosti na cijelom području lijepe naše, nužno je sprovesti slijedeće:
1.Ministarstvo poljoprivrede mora javno obznaniti sve čestice koje su na raspolaganju za dodjelu koncesije privatnim uzgajivačima
2.Ministarstvo gospodarstva i ministarstvo poljoprivrede zajedno moraju održati savjetovanje sa svim hrvatskim proizvođačima hrane i pića a u cilju povezivanja svih subjekata i prikupljanja podataka o strateškim sirovinama u proizvodnji hrane i pića (crna mrkva je strateški svima interesantna jer služi kao prirodno bojilo u proizvodnji hrane, ali se uzgaja na određenoj vrsti zemlje, pa je potrebno uključiti agronomski fakultet i njegove stručnjake; ovo navodim za primjer, jer npr. turska izvozom crne mrkve zarađuje godišnje miljune eura)
3.U suradnji s agronomskim fakultetom izraditi studiju koje vrste voća i povrća gdje i kako saditi; ovo će poslužiti ministarstvu poljoprivrede kao daljnja preporuka uzgajivačima
4.Definirati vrstu i kvote za domaću proizvodnju, izvozne kvote dodatno stimulirati subvencijama
5.Pružiti mogućnost svakome tko se želi baviti uzgojem hrane u vidu koncesije zemljišta, ali ga ne ograničaviti minimumom, već samo maksimumom obradivih površina
6.Iznaći rješenje sustavnog dugoročnog financiranja navodnjavanja obradivog zemljišta
7.Ministrastvo poljoprivrede mora se uključiti u tijekove SEE i njegove projekte razvoja i poticaja poljoprivrednih strategija i prezentirati domaću proizvodnju gdje god je moguće; ovdje je velika uloga agronomskog fakulteta koji ima ideje ali ne i novac za projekte; na tome treba raditi da se sredstva osiguraju i projekti prate i evaluiraju, a ne da ih se ostavi na sred puta..to je onda bačen novac u vjetar
8.Napraviti burzu poljoprivrednih proizvoda
9.Zadružna socijalna gospodarstva kreirati po suvremenim standardima i omogućiti im inicijalna sredstva osnivanja i pokretanja proizvodnje (u svijetu preko 100mil stanovnika živi od rada u socijalnim zadrugama); ako se nema vizija šta i kako, skoknuti i pogledati kod talijana, njima to dobro ide
10.Više pažnje posvetiti brandiranju hrvatskih proizvoda u izvozu, ako se npr. radi o svježem voću i povrću, ono mora biti prepoznatljivog gografskog porijekla i imena, npr. croatico, bez obzira da li ju je uzgojio janko, marko ili stipe.. U svakom slučaju, da imamo 20 proizvođača salate, 10 proizvođača luka, 15 proizvođača breskvi ili marelica, poanta je da zajednički nastupaju na vanjska tržišta, pod zajedničkim imenom i bojom; tako ćemo graditi kuću iz temelja.
Postoji udruga uzgajivača jabuka, jagoda, maslina, meda..ali to nije dovoljno jer je očito da se njihov glas slabo čuje, odnosno nitko ih ne sluša. Zašto?
Zašto npr. vinari šute o svojem i našem najznačajnijem proizvodu? Od kada je to hrvatska zemlja u kojoj se tradicionalno proizvodi i pije piva, a ne vino? Dalmatinska i Istarska vina se visoko cijene u eu zemljama, i rado bi ga imale u svojoj ponudi, ali je država vinarima nabila visoke poreze pa ih se ne isplati izvoziti jer nisu konkurentna. Čija je to politika? Nemam pojma, ali vidim da Istravino uvozi vino kao gotov proizvod iz makedonije.
Ali, prije svega treba riješiti pitanje likvidnosti u državi; to je sada pitanje svih pitanja jer ako i kada se to pokrene, a morat će, mnogi će ključ u bravu; to je zakon tržišta, nema para, nema ni muzike!
U protivnom, prepustimo sve kulmerovim dvorima, pa neka oni određuju što će hrvatska saditi, i tko će od toga imati najveće koristi.
Sve gore navedene točke vjerojatno su manjkave i dalo bi ih se doraditi i opširno elaborirati, ali zato imamo ministarstvo poljoprivrede koje je nedavno abdiciralo upravo iz razloga što nisu imali strategiju razvoja, niti u jednom segmentu, a svatko onaj tko se bavi prehrambenom industrijom, proizvodnjom, nabavom, izvozom, razumjet će moje namjere. Poljoprivreda-proizvodnja-turizam (PPT) je osnova koja će nam poslužiti za opstanak i nadogradnju u izvozu. Sve ostalo su bajke. Jedna od njih je HIO ;)
p.s. Za nadati se je da će IKEA što prije krenuti u izgradnju u okolici Splita, a onda je rezultat: Kerum vs Bandić = 1 : 0.

Tko je glasao

Ne vrijedi ovdje sada

Ne vrijedi ovdje sada nabrajati agrokor, badel, kraš, franck, podravku i sl. jer oni su prezaduženi kod banaka koje ih održavaju na životu i djelić su onoga što se zove hrvatske prilike potupna nebuloza.
Franck nije uopce zaduzen., Badel mrvicu, .. pa do Agrokora koji mozda i ima veci dug, no s obzirom na sektor to je ok, a treba uzeti u obzir da se Agrokor uopce nije sirio kako je planirano (kupnja turskog Migros Turka) gdje bi se Agrokor prilicno zaduzio.
Ovo dolje su ti podaci o dugorocnom zaduzenju:
Franck Dugoročni dug / Kapital (zadnji kv.) 0,09
Podravka Dugoročni dug / Kapital (zadnji kv.) 0,37
Badel Dugoročni dug / Kapital (zadnji kv.) 0,44
Konzum Dugoročni dug / Kapital (zadnji kv.) 0,59

U tekstu je prisutno jos stotine ovakvih nebuloza ja sam se uhvatio samo jedne, a jedino plijeni je hrabrost i upornsot autorice. Problematicnost spomenutih tvrtki uopce nije u prezaduzenosti, pace, dio problema (premda je to posljedica a ne uzrok problema) je u tome sto je nema.

Tko je glasao

Ali mu stoji ono da su to

Ali mu stoji ono da su to sve firme osnovane davno, davno. Da nema nekih novih firmi koje bi zaposlile ljude.

Osim toga, ovo su sve firme koje se bave poljoprivredno-prehrambenom proizvodnjom. Ogromna konkurencija i ne baš prevelika zarada.

Tko je glasao

Kako nema novih

Kako nema novih firmi?
Atlantik grupa, svi trgovacki lanci su de facto nove firme - Nama krvari godinama i ziva je relikvija trgovine iz socijalizma, pakticki sve banke (najveca bivsa banka je bila Ljubljanska), Vip net, tunogojci, secerane (niej da nije bilo secera, ali nikad ovako slatkog), cestogradnja, IGHoa gradnja, Dalekovod (tko uopce zna za takvo sto dok je bio u HEPu ili gdje je vec bio), vinari, uljari, mljekari (zajednicko vinarima, uljarima i mljekarima je sto je kvaliteta porasla znacajnije u zadnjih 15tak godina nego u zadnjih tko zna koliko).

Tko je glasao

Istina. No sve su to

Istina. No sve su to trgovačke firme, financijske firme, osiguravajuća društva, banke i slično. Možemo recimo navesti i VIPnet, i sl.

Ali svi oni stvaraju vrijednosti koje se ne mogu izvesti.

Atlantic je proizvodnju kupio od Plive. Za tunu si naravno u pravu. Vino, ulje, mlijeko — da, ali sve su to još relativno male i slabe firmice.

Dalekovod je isto iz starog sustava, osnovan je 1949.

Tko je glasao

Ako ti smeta struktura onda

Ako ti smeta struktura onda reci preciznije zasto?
Ako je to zbog toga sto "oni stvaraju vrijednosti koje se ne mogu izvesti" onda sam ja u prilicno velikoj neprilici uvjeravati se oko toga "sta su stvarne vrijednosti" danas.
To je problem siri od naseg no nema veze.
Za inspiraciju samo zgodni clanak 2. dio inace cijelgo serijala http://amac.hrvati-amac.com/index.php?option=com_content&task=view&id=31...
Meni se cini da ti hoces da nadem gdje je u Hrvatskoj Nokia, Simens, Intel ili Microsoft.
A to sve u odredenim transmisijskim omjerima i razmjerima de facto postoji i kod nas. Ja sam recimo 100% siguran da su neki proizvodi Microsofta 100% velikosrpski (npr bivsi proizvdo Autoroute ili kako se vec zvao - na prikazu karte Hrvatske po liniji Virovitca - Karlovac - Karlobag istocno je prikazivao svaku selendru, dok je zapadno od linije prikazivao gradove tipa Zagreb, Varazdin,... ), a uopce nisam siguran da neki drugi nisu opcrtani sahovnicama i sl.
U Sisku imas Aplied ceramics, Genera je kupila Veterinu, Imunoloski zavod, BC institut, imas Doking o kojemu npr Njemci ovako pisu http://www.autobild.de/artikel/schriebers-stromkasten-teil-42_923129.html,...
ima cuda i cudesa normalnih i uobicajenih kao i svugdje drugdje manje vise ili sl.

Tko je glasao

... ma slažem se, sve pet,

... ma slažem se, sve pet, ali je to daleko od nečega što bi moglo zaposliti "višak" ljudi.

Ima tih malih stvari, ima raznih pametnih ljudi, ali nema neke firme koja se stvarno probila. Možda oni koji proizvode pištolj HS, recimo. Treba nam još takvih firmi, a njih država ne može "stvoriti".

Doking će možda napraviti i neki auto, Gredelj radi tramvaje ali to sve ide dosta slabo i sporo. Jer je sama Hrvatska mala, nemoguće je na hrvatskom tržištu napraviti tehnološkog giganta.

Tko je glasao

Geofoto, Gisdata,

Geofoto, Gisdata, Bioenergana Vukovar, http://bioenergana-vu.hr/home/index.php?lang=hr, od Jugoturbine ostao Adriadisel u grupi Uljanik, od Jedinstva par malih okretnih vrhunskih firmica tipa Pecon, pa Labinprogres u okviru Cimosa, MPD pumpe, Elektrokontakt, Pastor, pa sve one silne tvornice madraca Perfecta, Hespo, i jos neke zbog kojih kod nas vise uopce nije lako kupiti madrac... i kao fora za kraj u Štitaru rade ultralake avioncice http://www.stitar.hr/AlpiAviation_web/Alpi_vjesnik_clanak.jpg (nemam pojma je li to jos).
Da drzava ih ne moze stvoriti, no moze ih pomoci, a to i radi.
Nije sporo. Prebrzo je. Kad gledas da se sustav nije ni razvio, a kamoli ustabilio. Pa to je jednostavno nemoguce kako si zamisljamo.
7 G$/godisnje je gigant, a to je turizam kojeg treba razivit do 12-15G$ u slijedecim godinama.

PS Sto se tice masovnosti radnih mjesta si u potpunosti u pravu. Tesko je danas postici masovnost s jedne strane, a s druge strane tesko je postici kriticnu masu visoko obrazovanih. U tom smislu su npr Split i Rijeka na putu da postanu cuda i samo ces vidjeti kad to krene.

Tko je glasao

nemoguće je na hrvatskom

nemoguće je na hrvatskom tržištu napraviti tehnološkog giganta

zašto?

nokia - finska
danfoss - danska
IKEA - švedska
swatch - švicarska

imaš desetine primjera

Tko je glasao

To su sve relativno i

To su sve relativno i apsolutno bogate zemlje. Svaka nova firma ima dvije mogućnosti:

Narasti na domaćem tržištu i probiti se van
Odmah se probiti van

Za proboj van treba puno, puno love. Lova se može zaraditi na domaćem tržištu, ali treba prodati puno toga. A jedino što kod nas ljudi puno kupuju su odjeća i hrana.

I naravno, država puno kupuje. Tu se može izgraditi reputacija, primjer HS, cestogradnja, mostogradnja, uniforme za vojsku itd.

Tko je glasao

To su sve relativno i

To su sve relativno i apsolutno bogate zemlje.

pa naravno da jesu

a jesu li bile to i prije nego što su te tvrtke počele poslovati
to je chicken and the egg problem
nema razvijene i uspješne države bez uspješnog gospodarstva, to je jedini način da budem razvijeni, nema drugoga

Tko je glasao

Tako je i sa ulaganjima u

Tako je i sa ulaganjima u R&D.
U principu tek bogate tvrtke ulazu u R&D, odnosno R&D je posljedica bivsih dobrih poslova u nadi da ce to postati uzrok nekih novi dobrih poslova tj jos boljih.
To nikako ne znaci da u R&D ne treba ulagati, pace, ali veliki i dobri poslovi otvaraju se ne velikim i beskrajnim R&D vec kombinacijom brzine i srece (srece da odaberete nesto sto ce te uspjeti brzo, a da to bude zbilja dobro).

Tko je glasao

Ono "seljaci bi sadili, ne

Ono "seljaci bi sadili, ne znaju što". Hm, i ja bih nešto radio a ne znam što. Pa što rade udruge seljaka? Čemu služi ministarstvo poljoprivrede koje ima i savjetodavnu službu? Što je s poljoprivrednim fakultetom?

Dalmatinska i Istarska vina se visoko cijene u eu zemljama, i rado bi ga imale u svojoj ponudi, ali je država vinarima nabila visoke poreze pa ih se ne isplati izvoziti jer nisu konkurentna.

Baš i ne, na vino se ne plaća porez po alkoholu u njemu, za razliku od drugih proizvoda. Kakvi su to "veliki porezi"?

S većinom ostalog se slažem.

Što se tiče IKEE, bolje da se neka hrvatska firma počne širiti i ozbiljno proizvoditi namještaj...

Tko je glasao

Podsjetio bih i kako je

Podsjetio bih i kako je izvjesni dr. Dabić (koji je spriječen u zadnje vrijeme nešto...) svojedobno mrtav hladan izjavio kako oni u Republici Srpskoj razvijaju "narodni kapitalizam".

No, bar imamo ceste.

Treba samo naseliti masovno engleske i njemačke penziće... sistem Španjolska.

Bojim se da neće ići tako lako.

Tko je glasao

Analiza nam je dosta! Svi

Analiza nam je dosta! Svi manje više znamo sve, ali malo je kreativnih rješenja! Što autor ovdje nudi kao rješenje? Manje više ništa i zato mi se čini da je promašio temu!

Danimir

Tko je glasao

@ only for danimir 1. u

@ only for danimir

1. u roku 60 dana zatvoriti 450 besmislenih opcina i tamosnje likove usmjeriti na samostalno zanimanje svojim likom, djelom i opcijama za isplativ zivot bez dosadasnje prakse na tzv. zajednicki racun.Snaci ce se oni kao i drugi punoljetni ljudi u svijetu.Ako se ne snadju, to je najbolji dokaz koliko su bili skupi i beskorisni.
Oni koji hoce raditi ce lako naci posao.Oni koji nemaju znanja ce se primiti knjige, jer se u 21 stoljecu stalno uci, a oni koji nece nista od ovoga, ce kopati po kontejnerima i skupljati PET- ambalazu.Adekvatno svom znaju i vrijednosti.
2. budjet srezati odmah za 30 mld kuna, bez ikakvih rasprava i u podjednakom omjeru po ministarstvima
3. ukinuti PDV za turizam, a PDV opcenito na 10%
4. odmah srezati kunu na 10 kuna/1 €
5. sve tvrtke koje duguju vise od 100.000 kuna drugim tvrtkama, natjerati da u roku 2 tjedna donesu dokaze da je netko drugi njima duzan.Nakon toga one koji ne placaju blokirati i u slucaju da ne plate za 30 dana, prodati na licitaciji.
6. ako je neplatisa drzava, uzeti pare iz budjeta sve do namire duga
7. sve zatecene u sivoj ekonomiji kazneno natjerati na odradjivanje na javnim radovima
8.sve javne natjecaje unazad 5 godina preispitati i sumnjive procesuirati.
9.uvesti slijedecu obvezu za sve stranke koje ikad dodju na vlast:
- u trenutku kad 6 mjeseci za redom drzava vise trosi nego zaradjuje, ministarstvo Gospodarstva i Financija, mora silom zakona biti raspusteno.Za svaki novi strani dug, prodaju hrvatske ( vecinski drzavne) tvrtke vrijednije od 50 mil. kuna, se mora odrzati referendum.
I taj je neoboriv.
Ostalo je sve krpanje 2-3 rupe na brodu koji tone i ima 500 rupa...

Dakle vec sam drobio jedno 2 godine o ovome, a sad su poceli i politicari stidljivo trubiti nesto razblazeno u tom stilu.Po mom misljenju mlitavo i neuspjesno.

Tko je glasao

kod nas bi familija

kod nas bi familija Wallenberg svaki dan bila po novinama kao tajkuni i kriminalci
mesić bi govoroio u svakom drugom vicu da ne trebao bogate familije već bogate radnike i ostale njegove maloumne pričice za isto tako maloumne slušatelje...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

kod nas bi familija

kod nas bi familija Wallenberg svaki dan bila po novinama kao tajkuni i kriminalci

U Svedskoj nisu jer svedski drzavljani vjeruju vlastitom pravosudju i jer bi to pravosudje Wallenbergove vrlo brzo procesuiralo da naprave u Svedskoj nesto izvan zakona.

Tko je glasao

Jel ti to predlažeš da

Jel ti to predlažeš da radimo izvoz križeva za cijeli svijet ,a ova količina koja bi se popunila kod nas posluži za uhodavanje tehnologije,logistike...?
Ako je tako to i ne bi bilo loše-okvirno tržište
Pa tiskanje biblija,crkvene opreme itd...posla ko u priči. Pa onda komunistička ikonografija,desničarska...
Pošto se administracija ne želi rezati, onda prirodno toliki broj ljudi može pokrivati to veće(izvozno) tržište...i sve uredu:)

Tko je glasao

A penzionere bi mogli poslat

A penzionere bi mogli poslat u prasumu s viskom krizeva da preobracuju urodjenike.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci