Tagovi

Izjava uhapšenog prosvjednika (Dubravko Krčmarek)

U šetnji gradom mi je prišao poznanik-prosvjednik, kojeg nisam vidio od njegovog medijski popraćenog hapšenja (prosvjednik-branitelj s križem). Dobio sam letak s pozivom za javnu tribinu "Volim Hrvatske – ne u EU!", a nakon čavrljanja i izjavu koju je napisao nakon uhićenja i koju će slati (i već šalje) raznim tijelima i institucijama. Budući duboko sumnjam da će ista biti masovnije objavljena, niti da će je vidjeti svi zainteresirani – odlučio sam je prenijeti ovdje (napomenuo sam mu da ću je možda "staviti na internet" s čim se autor složio).

Ne znam je li pollitika pravo mjesto za prenošenje izjava, ali kako je riječ o čovjeku kojeg su mnogi vidjeli na prosvjedima (uživo ili putem snimaka), a bio je i temom brojnih rasprava – mislim da je zanimljivo pročitati njegovo viđenje. Iako s njim ne dijelim skoro nijedno političko, a i neka druga stajalište – ispalo je (na sramotu mojih predrasuda) da je riječ o vrlo pristojnom, solidarnom i ustrajnom prosvjedniku. Napominjem "prosvjedniku" jer ne znam kakva je osoba inače, je li krao kao mali, je li ovo ili ono – ocjenjujem na temelju onoga što sam osobno vidio. Ne pišem o njemu zato što je vjernik, niti zato što je branitelj (iako je poznato da su oba brata branitelji, a da je treći brat poginuo kao časnik 1. gardijske (slika). Pišem jer sam zbunjen ovakvim policijskim postupcima i jer želim da ih bude što manje. Za one koji nisu upoznati s događajem – evo linka na video-zapis uhićenja i izjave njegovog brata povodom toga. Izjavu prenosim u cijelosti (iako nije baš kratka).

IZJAVA, 7.4.2011. god. 15:30

Krenuo sam na svoju osobnu molitvu za spas Hrvatske ispred crkve Svetoga Marka gdje sam kršten. Takvu molitvu već sam u više navrata prakticirao bez ikakvih problema osim što sam bio legitimiran. Tog kobnog dana kada sam prošao kroz Kamenita Vrata, dočekao me je kordon interventne policije i brutalno me uhitio bez ikakvog razloga. Kada sam stigao ispred policijskog kordona, policajac mi je rekao da ne smijem dalje, međutim, druge građane nisu zaustavljali. Rekao sam mu da mi krše moja ustavna prava na slobodu kretanja i moja ustavna prava na vjeru jer sam se uputio moliti ispred crkve Svetoga Marka.
Napravio sam pola iskoraka prema naprijed te pitao: "Zašto ova gospođa može proći, a ja ne." Moram naglasiti da sam držao s obje ruke svoj kreativni križ i da sam na sebi imao majicu na kojoj je pisalo križni put i stop progonu hrvatskih branitelja te krunicu oko vrata. Znači, jasno je bilo vidljivo da namjeravam moliti ispred crkve Svetog Marka.
Međutim, policija me je brutalno napala bez ikakvog obrazloženja i povoda. Prvo su me gurali uz kut zgrade te me oborili na pod. Namjerno su potrgali krunicu oko mojega vrata i moj križ moralnosti. Na podu su me dalje fizički zlostavljali do te mjere da mi je jedan policajac gurao prste u nozdrve i natezao glavu unatrag kao da sam neka zvijer. Kada mu ni to nije bilo dovoljno, potom mi je počeo gurati prste u očne šupljine te opet natezati glavu unatraške. Nije mu niti to bilo dosta te me je nekoliko puta šakom udario u glavu. Dok je taj policajac radio ove brutalnosti, drugi su mi držali ruke i noge.
Moram naglasiti da ja njih nisam niti jednom fizički napao, jedino sam vikao što je moje jedino građansko pravo kad me policija brutalno fizički napadne bez povoda. Bio sam jako revoltiran i glasan, isključivo iz razloga obrane moje građanske slobode. Kada smo krenuli maricom, vrlo su grubo vozili tako da sam cijelim putem letio po kombiju, a ruke su mi bile vezane na leđima s lisicama te se nisam imao za što primiti.
Dolaskom ispred prve policijske postaje, tražio sam ih da me puste jer nisam prekršio niti jedan zakon Republike Hrvatske. Nisam želio izići iz marice iz protesta što mi se krše moja ustavna prava na slobodu kretanja i moja ustavna prava na vjeru te zbog toga što su mi se kršila ljudska prava po UN konvenciji o ljudskim pravima. Međutim, oni su me odnijeli u prvu policijsku postaju.
U policijskoj postaji tražio sam da mi se omogući odvjetnik i naglasio da dok mi se to ne omogući, ne želim surađivati. Počeli su me pretraživati te su me brutalno fizički zlostavljali do te mjere da su gazili po meni te sam gubio zrak. Nisam mogao disati jer mi je policajac sa oba koljena klečao na leđima, a ruke su mi bile vezane na leđima tako da mi se stiskao grudni koš te sam se počeo gušiti. U stanici sam se, dokle god su bili agresivni, branio vikanjem jer znam da na to imam jedino pravo.
Nakon, za mene, dugo vremena fizičkog zlostavljanja, ostavili su me na miru. U roku od pola sata stigla je doktorica koja je tražila da mi skinu lisice da me može adekvatno pregledati, međutim, oni nisu željeli, tako da me nije u cijelosti mogla pregledati što isto smatram kršenjem mojih prava. Poslije doktorice je došao jedan policajac u civilu kojeg osobno iz viđenja poznajem dugi niz godina te nam je pomogao da dobijemo vode te tražio da se sa nama postupa bolje i da će on garantirati za nas. Na tome mu se od srca zahvaljujem: "Hvala ti brate, Bog te blagoslovio!"
Nakon otprilike 15 minuta, počelo mi se jako vrtjeti u glavi i mislio sam da ću izgubiti svijest. Pozvali su opet doktoricu, te su na njezinu molbu i uvjeravanje da me mora skinuti do pasa, skinuli lisice. Doktorica me je skinula do pasa i namočila majicu hladnom vodom te me rashlađivala. Kad mi je bilo koliko toliko bolje, osim što me je užasno boljela glava, vrat, rame, leđa i rebra, te su mi trnule ruke i noge i vrtjelo mi se i smetalo svjetlo i osjećao sam opću slabost, odvezli su me u bolnicu Rebro na hitan pregled. U bolnici Rebro obavili su rendgenske pretrage, CT i pregled kirurga koji mi je stavio salon okovratnik i dobio sam neku tabletu za bolove.
Vratili su me u prvu policijsku postaju te sam nekoliko sati čekao dok me nisu pozvali na razgovor gdje sam ispunio nekoliko izjava. Interventni policajac koji se predstavio kao zapovjednik interventne policije, izjavio je da su oni dobili zapovijed da me uhite. Tražio sam kopiju tih izjava koje sam pisao. Prvo su mi rekli da ću ih dobiti, a kad su me puštali, rekli su da ih ne mogu dobiti jer su one tajna.
Moram naglasiti da su mene i vrata verbalno vrijeđali i čak mi je jedan policajac rekao da on nije plaćen da misli što smatram vrlo zabrinjavajućom izjavom. Moram naglasiti i da mi nisu omogućili odvjetnika.
Pismeno ću se obratiti svim saborskim zastupnicima, premijerki, ministru unutarnjih poslova, predsjedniku Republike Hrvatske, državnom odvjetništvu, državnom pučkom pravobranitelju, ustavnom sudu, nevladinim organizacijama, vjerskim zajednicama i medijima. Pozivam se na član 300 kaznenog zakona Republike Hrvatske, te tražim da mi se pismeno očituju i zaštite moja ljudska prava Ustavom RH zagarantirana i UN poveljom o ljudskim pravima. Pokrenuti ću i tužno protiv nepoznatog počinitelja interventne policije pošto interventna policija nema značke sa brojevima.

Dubravko Krčmarek

Za kraj – samo ovo.

Komentari

Prema kojem zakonu se smije

Prema kojem zakonu se smije isticati zastava (neke wannabe države) EU skupa sa zastavom Republike Hrvatske na državnim zgradama i javnim mjestima?

Kada se to razjasni, onda možemo razgovarati o krivici onoga tko oštećuje zastavu EU iako se ja slažem s tim činom i s punim pravom ga opravdavam.

Tko je glasao

kozmo...

Prema zakonu o zastavi :)

Zaštićene su sve zastave država kao i zastave organizacija (UN, EU, Crveni križ i slične)...

Ali imaš i gugl, pa ti ne trebam ja za ovo...

Tko je glasao

Prema zakonu o zastavi

Prema zakonu o zastavi :)

Čitaj s razumijevanjem.

Prema kojem zakonu se smije isticati zastava EU ili neke strane države skupa sa zastavom Republike Hrvatske na državnim zgradama i javnim mjestima?

Tko je glasao

kojim propisom je to

kojim propisom je to zabranjeno?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

A što u slučaju da istaknuta

A što u slučaju da istaknuta zastava vrijeđa moje nacionalne osjećaje?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

tuži onog tko ju je izvjesio

tuži onog tko ju je izvjesio pa ćemo vidjet :D

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

...

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međ unarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike.

Kako se to zastave ističu skupa? Isprepletu se? Ili misliš da treba recimo kazniti UN što pred svojim sjedištem ima istaknute SKUPA sve zastave svojih članica (pa bi ih svaki rodoljubni Amerikanac smio spaliti)?

Ako već želiš pitati - učini to suvislije. Recimo - opravdano i zanimljivo pitanje bi bilo "Zašto na Trgu bana Jelačića uz zastavu Grada Zagreba i Republike Hrvatske STALNO visi zastava Europske Unije?"

Doduše, odgovor bi vjerojatno bio da nam stalno dolaze u posjet visoki EU-predstavnici pa im se ne da stalno skidati i stavljati zastava.

Tko je glasao

Prema zakonu o slobodi govora

Prema zakonu o slobodi govora tj. Ustavu.

nemesis

Tko je glasao

Nije se naučio pameti ;)

"POLICIJA je uhitila Dubravka Krčmareka, muškarca koji je danas tijekom braniteljskog prosvjeda na Trgu bana Jelačića skinuo zastavu Europske unije." - http://www.index.hr/vijesti/clanak/uhicen-muskarac-koji-je-skinuo-zastav...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mora mu se priznati...

... da ga krasi neobična upornost :)

Tko je glasao

Bigulica "POLICIJA je uhitila

Bigulica
"POLICIJA je uhitila Dubravka Krčmareka, muškarca koji je danas tijekom braniteljskog prosvjeda na Trgu bana Jelačića skinuo zastavu Europske unije." - http://www.index.hr/vijesti/clanak/uhicen-muskarac-koji-je-skinuo-zastav...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-kako-su-prosvjednici-rastr...

Bijedni perfomans koji nije do kraja odigran.

"Gorane, nemoj je palit", bu hu, što bi se dogodilo da se spalila zastava, bio bi manje kriv?
Ako radiš protest, onda ga učini kao čovjek i spali zastavu kao čin revolta protiv EU, a ne raditi ovavku polovičnu glupost da svi sudionici ispadnu smiješni.

E baš ste im pokazali kako ste ljuti.

Stoka sitnog zuba zaboravlja da su Stjepan Radič i Vladimir Vidrič spalili zastavu Kraljevine Mađarske. Imali su muda, koja fali ovim našim prosvjednicima, koji misle da lajanje na mikrofon polučuje rezultate.
Malo će se ispucati kao i obično a veleizdajnici će nastaviti po starom.

Inače paljenje zastave SAD-a u SAD-u se smatra činom nezadovoljstva prema vladi, ne nužno prema samoj državi koju zastava predstavlja.

Tko je glasao

Inače paljenje zastave SAD-a

Inače paljenje zastave SAD-a u SAD-u se smatra činom nezadovoljstva prema vladi, ne nužno prema samoj državi koju zastava predstavlja.

Kad si vec na usporedbi sa SAD-om, mozda bi se iznenadio kako oni sasvim bez veze sude svojim vojnicima za ubojstva civila.

http://afghanistan.blogs.cnn.com/2011/03/23/soldier-pleads-guilty-in-afg...

Cudni ljudi...

Tko je glasao

da si vidio scenu...

... kada je zastava na stupu, a tri čovjeka se drže za nju i zastava ne puca - shvatio bi da su se zastave malo promijenile od vreena Stjepana Radića... a zapalit ju možeš jedino ako je poliješ kerozinom... prema tome... :)

Tko je glasao

Prema informacijama koje sam

Prema informacijama koje sam doznao s Jabuka televizije (TV Bujica), na Markovom trgu je bio EU aparatčik Barosso, pa nebi bilo zgodno da Jaca Amsterdam i njezin naredbodavac iz EU vide hrvatskog branitelja s križem. Nebi se uklapalo u njihove EU poglede na svijet.

Interventni policajac koji se predstavio kao zapovjednik interventne policije, izjavio je da su oni dobili zapovijed da me uhite.

Da li bi to smeće pucalo po hrvatskom narodu, kada bi mu antihrvatski veleizdajnici na vlasti to naredili?
I tko mu je to naredio?

drvosjek
Znači,došao pred kordon i rekli mu_ ne možeš dalje.
On se mogao okrenuti na peti i pomoliti se bilo gdje. Poslije napisati isto ovakvo ili slično pismo. To su,oprosti ali gluposti.
Tražio je performans-dobio je performans.

Čuj ti legalistu. Objasni s kojim pravom su ga maltretirali?
S kojim pravom nije mogao proći?
Možda je ugrožavao Jacu Amsterdam i njezinu bandu u obavljanju posla?

Skviki
Ako se je branitelju sa križom ukazalo na to da ne može proči, onda to mora i poštivati.

Još se javio jedan legalist i mudrijaš. On se borio i krvario za ovu zemlju a ne da nakon svih ovih godina ne može slobodno šetati po njoj i i da ga milicioneri maltretiraju i iživljavaju se na njemu.

Debe
dakle, da rezimiramo. S upečatljivom majcom političke poruke i uz pratnju brata snimatelja, Dubravko Krčmarek krenuo se privatno pomoliti u Markovu crkvu kao što je to činio i prije, ne očekujući nikakve probleme. Na tom putu presrela ga je interventna policija koja je imala unaprijed spremnu zapovijed da se Dubravko Krčmarek hapsi. Uslijedili su nemili događaji, koji su uredno dokumenitrani kamerom?

Nemoj mi reči. Radi se o nekoj zavjeri ovo dvoje ljudi i montiranom procesu. Dobro da si nam to objasnio.

Debe
da budem iskren, ne gleda mi se.

I onda još imaš obraza ovdje lupetati i glumiti pravnika?

Svaki ovaj policijski smrad koji je sudjelovao u ovom maltertiranju treba dobiti momentalni nečasni otpust a ministar unutrašnjih poslova ostavku jer zapošljava antihrvatski kadar.
Karamarko se nije niti udostojio ispričati čovjeku za životinjsko postupanje.

Ovdje je nešto cjelovitija snimka (zašto to nije "neovisni" Nova TV medij prikazao?), malo prije početka maltretiranja:

http://vimeo.com/22112685

Skviki Počinje sa pokušajem nositelja križa proči pokraj policije.

Pogledja gornji snimak pa onda lupetaj kako je "pokušao proći" (valjda je silom) ili se radi o policijskom nestrpljenju i netolerancijji i povrh svega nepoštivanju hrvatskog branitelja.

Inače, slično zvjersko postupanje je bilo nedavno i na Cvjetnom trgu od strane zaštitara
i specijalne policije. Nahrupili na jednog čovjeka kao da se radi o Cro Copu ili kolinju pa moraju primiriti svinju.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kuca-ljudskih-prava-policija-je-na-cv...

http://www.index.hr/video/film.aspx?id=12198

http://www.index.hr/video/film.aspx?id=12199

Još jedan primjer policijskog postupanja i bahaćenja, 1:05, 1:30
http://www.youtube.com/watch?v=wkMXLZ6p-G4

Tko je glasao

Legalista,haha

"Čuj ti legalistu. Objasni s kojim pravom su ga maltretirali?
S kojim pravom nije mogao proći?
Možda je ugrožavao Jacu Amsterdam i njezinu bandu u obavljanju posla?"

Hvala ti na komplimentu. Daleko bilo. Ja samo realno gledam sve to.

Inače mislim da od tih prosvjeda nema ništa jer ovim debelokožcima to ništa ne znači.
Upravo svojim osvrtom želim ukazati na to da nikakvo pozivanje na Ustav i Zakone ne važi.
Ovo tvoje davanje nečasnih otpusta i sl. je -haha. Ma zaboli njih briga,ako treba otpustit će oni i 10 njih.
Znaš li da imaju dvije odškolovane generacije,klase ili kako se već ne zovu,koje čekaju samo da ih pozovu na posao.
Ma ne mogu vjerovati da si i ti tako naivan i da vjeruješ u naše Zakone i Ustav a la Šeks.
Lastex zakoni i pravila koji čas važe čas ne važe.
Pa oni su u stanju napisati redatiranu dojavu od prije 2 dana da osoba sličnog izgleda planira sam sebe raznjeti eksplozivom na "štićenom" prostoru i sl.podvale ako zatreba da opravdaju silu.
Ja samo dobronamjerno dajem @zaphodu i drugima koji prosvjeduju savjet da ne prelaze granicu igre na koju svi pristaju:znači i policija i prosvjednici.

To što si eto, moram to reći"salonski " revolucionari umišljaju da imaju neka prava (ustav,zakon i druge trice i kučine) zaboravljaju onu staru ,da je pravda u rukama onog koji drži mač.

Da imamo ustav i zakone kako valja,i praksu i dosljednost-pa ne bi ni trebalo prosvjedovati osim možda za prava životinja u zagrebačkom ZOO-u.

Branitelj,pa što ako je branitelj. Tim više je dužan postupiti po naređenju,a poslije neka se žali ministru za branitelje ili kome već hoće.

Pa nije to videoigrica,a križ mu je dodatno oružje koje je dobio na drugom nivou.

Moraš biti glup ako prilaziš dobermanima koji kese zube. Budimo realni.

Ruku na srce,još je dobro i prošao

sve dobro...

Tko je glasao

@Debe Svjestan sam toga što

@Debe

Svjestan sam toga što pričaš.

Ali je došlo vrijeme da se polože računi. Ako se hrvatski narod neće obraćunati sa domaćim veleizdajicama, snosit će posljedice takve odluke i nedjelovanja jer se radi o njihovoj budućnosti i budućnosti njihove djece. Žele li biti robovi u vlastitoj zemlji ili gospodari vlastite sudbine i svoje domovine.

Tko je glasao

Krčmarek nije narod nego

Krčmarek nije narod nego instrumentalizirani PTSP-ovac.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

drvo...

Gledaj... ova strana još forsira na pravilima - jer je to pametno za sve strane.

Kad jedna strana (policijska) previše puta prekrši pravila... što očekuju da će druga strana raditi?

Tko je glasao

@kozmo

Ako si primijetio - ovaj policajac koji vuče novinara, sa zadnje snimke (youtube) je isti onaj koji je udario ženu u cvjetnom, a bio je i na svim dnevnicima kao policajac koji nije dao broj značke, dok mu zapovjednik nije zaprijetio. Na face grupi imaš i njegovo ime i trenutnu počasnu funkciju u Alfama.

Ove snimke s indexa mi je prestrašno gledati... Koja strast u očima profesionalaca kada njih devet drže nenaoružanog prosvjednika na podu! Eeeej, profesionalci! Šešelja ne bi tako uhapsili.

Tko je glasao

Ako si primijetio - ovaj

Ako si primijetio - ovaj policajac koji vuče novinara, sa zadnje snimke (youtube) je isti onaj koji je udario ženu u cvjetnom, a bio je i na svim dnevnicima kao policajac koji nije dao broj značke, dok mu zapovjednik nije zaprijetio. Na face grupi imaš i njegovo ime i trenutnu počasnu funkciju u Alfama.

Dobro zapažanje, meni je također njuška bila odnekud poznata.
Da se radi o huliganima ili izgrednicima koji svojim ponašanjem ugrožavaju sebe i druge ljude, nitko od nas nebi riječ rekao o policijskom postupanju. U ovom slučaju, svojim neodgovornim ponašanjem, uvođenjem nereda i panike među ljude su mogli prouzročiti neželjene posljedice.

Koja strast u očima profesionalaca kada njih devet drže nenaoružanog prosvjednika na podu! Eeeej, profesionalci! Šešelja ne bi tako uhapsili.

A tek njuške zaštitara... kako se marljivo trgaju za bijednu plaću od svojeg gazde. Da mogu, ubijali bi...

Tko je glasao

tražio-dobio

@zap

Ti si dobronamjeran,ti čini mi se nisi realan. Vjerovatno nisi u životu imao pravih problema,da sada tebe ne analiziram (btw. to se ovdje previše radi).

Znači,došao pred kordon i rekli mu_ ne možeš dalje.
On se mogao okrenuti na peti i pomoliti se bilo gdje. Poslije napisati isto ovakvo ili slično pismo. To su,oprosti ali gluposti.
Tražio je performans-dobio je performans.

Nema rasprave sa policajcima kada ti kažu npr. :odstupi 2 metra. Ako se oglušiš na to oni smatraju da im pružaš otpor,a samo je stvar trenutne odluke kako će "slomiti" taj otpor.

Nisu oni završili diplomatsku akademiju nego policijsku.
Situacija kod prosvjeda nije baš redovna,znači ne očekivati ni nekakve redovne mjere.

Znamo da neki policajci nose kravate i imaju hlače ispeglane na crtu, te istaknutu onu značku sa brojem.
E sada,sa njima se može razgovarati. Oni su za tzv. gospodski pristup.
Ovi u radnim kombinezonima. Sa njima nema rasprave. Poslušaš njihovu zapovijed ili ne.
Ako ne, na vlastiti rizik.

Oni nisu za rasprave. Njihovo zaista nije da misle i tako treba biti bez obzira što Lj.R.W. misli da bi trebali biti misleći.
To je zanat kao i svaki drugi i tako je otprilike svuda u svijetu.

Da svakako,mogla su ga dvojica nježno primiti ispod ruku i odvesti do vozila ili što već,međutim,valjda je netko od njih procijenio da bi se opirao,a očito je da bi jer se " naoružao" križem sa kojim se može i ozlijediti.

Ne mogu a da opet ne spomenem Jana Palaha. Ipak im je nedostižan.

Svakako plus za dobru namjeru.

sve dobro...

Tko je glasao

ipak mi je pobjegao osmjeh :)

Hm, u zadnje vrijeme se često doživljavam kao netko tko je slomljen brigama - pa mi je drago pisanjem odajem dojam "nerealnog čovjeka bez pravih problema". Neću te uvjeravati da je istina poprilično suprotna - nije ni vrijeme ni mjesto.

Ajmo sada ovako - zamisli da ipak nisam klinac i da sam vidio neke stvari u životu (JNA u Prištini, veteran - tako mi barem piše na iskaznici i petnaestak godina staža u privatnoj firmi). Pričamo o interventnoj jedinici - dakle vrlo profesionalnoj jedinici.

E pa - budući sam bio na svim ZG prosvjedima - mogao sam gledati i njihovu profesionalnost. Na cijeli postupak recimo ispred Panorame (skup HDZ-ovaca) nisam imao niti jednu primjedbu. Ne bih postupio jednako na mjestu zapovjednika - ali sve skupa izvedeno vrlo profesionalno (osim malo pretjerane grubosti prilikom podizanja prosvjednika koji su sjedili na podu).

Jesi li gledao film Leon? Ono kada 50-ak policaja nahrupi u zgradu loveći profesionalnog ubojicu. E ono je interventna jedinica. Tiha, sabrana, koncentrirana. Meni na ovoj snimci interventni policajci izgledaju loše, prenabrijano - i nemam povjerenja u njihovu profesionalnost. Ako si robot - budi robot. Ali roboti nemaju emocije. Što ti imaš čovjeku čupati krunicu, što imaš raspravljati s bratom snimateljem (koji nije niti prišao kordonu).

Prosvjednik ih definitivno treba tužiti za povredu građanskih prava. Malo me zbunjuje da zapravo - prešutno - pristaješ na sužavanje nečijih građanskih prava.

Tko je glasao

Samo realno sagledavam

"Jesi li gledao film Leon? Ono kada 50-ak policaja nahrupi u zgradu loveći profesionalnog ubojicu. E ono je interventna jedinica. Tiha, sabrana, koncentrirana. "

Eto i iz ove citirane rečenice se može zaključiti da ne stojiš čvrsto na tlu. Pa to ti je znaš,film,umjetnost.
(Nemoj se ljutiti zbog cinizma,nije zlonamjerno nego sam takav,što mogu.)

Ovo je međutim stvarnost,reala,život. Na te faktore ljudskosti (ljudski je i griješiti) trebate računati vi koji prosvjedujete.

Nikako ne pristajem na sužavanje građanskih prava tog g. Krčmareka,naprotiv.

Međutim,nije njegovo pravo da ne posluša službenu osobu ako mu nešto naredi,jer u tom trenutku je pravo na strani jačega. Yebajga ali tako je.

Trebao je znači odmah se okrenuti i -žaliti se,što drugo.Odmah tužiti.Pisati svom zastupniku u Sabor (hehe).
Ovako....
Ma svatko svakog može tužiti za bilo što. Koga će tužiti. Policiju. Na sudu će na suprotnoj strani imati nekog iz Državnog odvjetništva jer će zapravo biti tužene država ,a policija će se tu naći samo kao svjedok.

sve dobro...

Tko je glasao

pisati svom zastupniku u Sabor... hehehe :)

Kao što interventna policija nije savršena, tako niti prosvjednik nije savršen.

Pretpostavljam da ga je zbunilo to što ostali građani normalno prolaze. Pretpostavljam da ga je zbunilo i to što se već par puta pomolio s tim svojim križem kod crkve. Kao i to da nije baš očekivao takvu reakciju policije. Na snimci se ne čuje je li mu izdana kakva naredba, ali se vidi da policajci stoje mirno - dakle nisu trčali za njim čim su ga vidjeli, već je to rezultat neke rasprave u kordonu. Svejedno - definitivno se treba žaliti, tužiti i sve što može.

A o realnosti znam dovoljno - sjećam se samo koliko je vremena trebalo objašnjavati da par izgreda na početku prosvjeda ne znači da su svi prosvjednici nasilni. Ali eto, realno je na nekim snimkama i to izgledalo ružno.

No, sve u svemu - ne volim vidjeti da profesionalnom policajcu popuštaju živci. Pogotovo jer je riječ o par dana dežuranja uz nenasilne prosvjede, a nisu u pitanju neki ultra-sofisticirani teroristi.

Tko je glasao

Kud Amateri

Kao što interventna policija nije savršena, tako niti prosvjednik nije savršen.
Nije s razlikom da su prosvjednici, osim časnih izuzetaka molim, amateri dok su policajci profesionalci, a pogotovo ovi iz nekakvih specijalnih jedinica. Osim toga logično je očekivati da plicajci prije izlaska na teren odrade dodatne pripreme u kojima im se ukazuje na moguće probleme i načine rješavanja.

Zapravo na ovim prosvjedima nije se desilo ništa vanstandardno što se na prosvjedima ne dešava i za što policija nije mogla biti pripremljena i to je zapravo najporaznija misao kad gledamo ovu snimku maltretiranja ovog prosvjednika. Jednostavno imam dojam da su u ovoj situaciji zamijenjene uloge i da su policajci amateri a prosvjednici racionalni profesionalci.

Bespotrebno i besmisleno maltretiranje i još bespotrebnije pokazivanje vlastite nadmoći odaje osobe koji su tu prvenstveno u nadi da će nastati tučnjava i da će moći sudjelovati u njoj i napokon upotrijebiti vještine koje su naučili na svojim treninzima, a to je katastrofalno. Očito da je priprema tih oklopnika odrađena polovično i da su nesposobni pravovremeno procijeniti situaciju.

Treba se samo podsjetiti nedavnog krivog reagiranja kad je onaj mladi navijač doživio napadaj epilepsije. Policija treba biti svjesna do u takvim grupama postoje ljudi sa zdravstvenim problemima, što fizičkim što psihičkim, i za te situacije treba biti istrenirana. Isto tako ne smije postojati bilo kakava izrečena uvreda koja policiji daje za pravo da se s nekim na takav brutalan način postupa. Policija u ovakvim situacijama nije tu da kažnjava već da održava red i mir te u slučaju da netko krši zakon da ga na što mirniji način primiri, a ako nema druge odvede u stanicu.

Kod prosvjeda su nivoi tolerancije sigurno drukčiji nego u standardnim situacijama obzirom da policija krivim potezom, umjesto održavanja mira i sigurnosti, može potaknuti nasilje koje je vrlo teško kontrolirati. Čak ne mora bit pravo nasilje nego je dovoljno da nastane "stampedo" i da netko strada pod nogama mase bez kontrole.

Je tu svakako vidim puno previše neznanja i tupog iživljavanja nad nemoćnim mladićem i to nije nikako dobro i meni je zabrinjavajuće jer pokazuje da ovi neće znati dobro reagirati u stvarno frkovitim situacijama, a loše su reagirali nesumnjivo na prvim prosvjedima gdje je bilo nasilja i gdje su krenuli u napad i mlatili ljude bez ikakvoga povoda.

leddevet

Tko je glasao

Video zapisnik ne pokazuje

Video zapisnik ne pokazuje cjeli tok događaja. Počinje sa pokušajem nositelja križa proči pokraj policije. Policija je radila svoj posel, a to je sprovoditi zakon. Ako se je branitelju sa križom ukazalo na to da ne može proči, onda to mora i poštivati. Niko njemu ne brani podiči tužbu za kršenje njegovih prava ko građana, ako misli da su mu uskračena.

Tko je glasao

Zakon nije ono što kaže

Zakon nije ono što kaže policajac, nego ono što u zakonu piše. Ako ga se prema zakonu nije moglo pustiti da prodje, onda mu je trebalo i reći koji je to zakonski opravdan razlog. Osim toga postoji ustavno načelo jednakosti pred zakonom, pa je ponašanje policije prema njemu i prema drugim građanima trebalo biti isto. Ja mu savjetujem da nadje dobrog pro bono odvjetnika i tuži.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

dakle, da rezimiramo. S

dakle, da rezimiramo. S upečatljivom majcom političke poruke i uz pratnju brata snimatelja, Dubravko Krčmarek krenuo se privatno pomoliti u Markovu crkvu kao što je to činio i prije, ne očekujući nikakve probleme. Na tom putu presrela ga je interventna policija koja je imala unaprijed spremnu zapovijed da se Dubravko Krčmarek hapsi. Uslijedili su nemili događaji, koji su uredno dokumenitrani kamerom?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Debe

... za sada ti dobro ide, koncentriran si...

(mala upadica: brat (Siniša) uvijek snima, sve, non-stop - ne ispušta kameru iz ruke niti na jednom prosvjedu...)

(upadica broj 2: naišao je na kordon policije - kao što se lijepo vidi na snimci uhićenja - ako si ju pogledao - dakle policija ga nije presrela)

... možeš ti i bolje.

Tko je glasao

da budem iskren, ne gleda mi

da budem iskren, ne gleda mi se. Dakle, naišao je na kordon interventne policije, koji tamo "redovito" stoji, bez naloga za hapšenje, ali s nalogom za privođenje Dubravka Krčmareka. Znajući da ih se snima, interventna policija postupila je grubo sa bratom Dubravkom te ga privela, bez da su bratu Siniši oduzeli kameru, kad već krše prava? Ili je brat Siniša policiju snimao bez njihova znanja? u kojem slučaju se poteže pitanje da li brat Siniša koji sve snima, uvijek hoda na pristojnoj razdaljini od brata Dubravka koji se išao moliti? Ovo je pitanje na koje je lako odgovoriti gledanjem snimke. Nadalje, ako brat Siniša već sve snima, je li snimio i sve prethodne molitve brata Dubravka u predmetnoj Crkvi? Ako brat Siniša ne ispušta kameru iz ruke niti na jednom prosvjedu, je li i ovo bio prosvjed? Ili brat Siniša baš uvijek nosi kameru?
Također, po mojim neredovitim hodanjima kroz Kamenita vrata, Markovom trgu i okolici, moram reći da nikad nisam naišao na kordon interventne policije. Prema tome, pretpostavljam da interventna policija tamo nije uvijek vidljivo prisutna.

Dakle imamo brata Dubravka i brata Sinišu, koji su se s kamerom uputili moliti u Markovu crkvu. Na putu su naišli na korodon interventne policije koji se u tom trenutku tamo nalazio sa nalogom za privođenje Dubravka, kojeg su samo čekali da se pojavi. Dubravko se pojavio, Siniša je cijeli događaj spremno zabilježio kamerom. Siniša nije priveden i kamera mu nije oduzeta, tako da su sad svi u prilici svjedočiti događaju "kršenja prava".

nevezano, interventna policija je UVIJEK gruba. Profesionalni grubijani su uvijek grubi. I interventna policija nije plaćena da misli, nego da ispunjava naredbe. I da, smatram da bi svi redom trebali odgovarati, pogotovo onaj tko je izdao naredbu. No to naravno neće biti slučaj. Imam osjećaj, kad bi se cijela priča malo bolje pročačkala, da bi svašta izašlo na vidjelo što ne bi smjelo, a što bi bilo jako štetno za čitavu priču o Duravkovim pravima.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

a bokte čoeka...

Želiš reći da cijelo vrijeme raspravljaš tu a nisi pogledao video koji traje par minuta? Od toga samo uhićenje jedva minutu? Ajajaj...

Opet imaš logičke greške, nedovoljan iz logike! Ako brat Siniša snima svaki prosvjed, ne postoji obrat koji glasi: Sve što snima brat Siniša je prosvjed. U matematici je to "nužan ali ne i dovoljan uvjet".

Ali dat ću ti par hintova jer vidim veliki trud oko toga da sklopiš cijelu sliku a da NE pogledaš video-zapise. Dakle - interventna policija je tamo bila jer je bio višesatni prosvjed na Cvjetnom. Uvijek su tamo kad je prosvjed bilogdje u gradu.

Drugi hint: Zabrana javnog okupljanja kaže da se istim smatra ako je grupa ljudi veća od 19 i pritom izražavaju neko političko stajalište. Ako majicu prihvatimo kao političko stajalište nijemog čovjeka (jer majica ne govori), Siniša i brat sigurno ne predstavljaju 19 ljudi.

Treći hint: Ako pratiš Dnevnik-e - mogao si tog istog Dubravka vidjeti nekoliko puta kako se moli ispred navedene crkve s natpisom na leđima "tu sam kršten".

Četvrti hint: I brat Siniša je uhapšen, zajedno s kamerom, te snimka nije cjelovita - ali mislim da nije privedenu postaju.

Peti hint: interventna policija nije po definiciji gruba, nego interventna. Dakle - očekuje se "hladni profesionalac" a ne "emotivni grubijan". Ne znam postoji li naredba "uhitite ovog prosvjednika" ili naredba "bacite ga na pod, udarajte ga, vucite po asfaltu - iako je iz aviona vidljivo da se ne može braniti jer nosi križ veći od metra s dvije ruke".

Tko je glasao

Ah, da.. prosvjedi na

Ah, da.. prosvjedi na Markovom trgu su zakonom zabranjeni. Dubravko Krčmarek je svojim bezakonjem pokazao kako ne drži do hrvatskih zakona, a time i ustava na koji se poziva u obrani svojih prava.... nadalje, povelja UN-a na koju se jednako tako poziva, Krčmareku jamči prava po zakonu, a ne neka posebna Krčmarekova prava na koja on, opravdano ili neopravdano misli da ima pravo.

Ako Krčmarek misli da ova pravno mu određena prava nisu pravilna, to bi trebao riješiti pravnim putem. Ako se utvrdi da Krčmarek ipak nema prava koja kao kobajagi ima ili misli da ima, onda tu odluku ima poštovati. Ako mu se to ne sviđa, zašto se koji kurac poziva na postojeće pravo. Također, zašto se Krčmarek sa svojim križem poziva na UN, a ne na svoje bogomdano pravo?

Kako ti se sviđa ova alternativna formulacija? :)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ah, da.. prosvjedi na

Ah, da.. prosvjedi na Markovom trgu su zakonom zabranjeni. Dubravko Krčmarek je svojim bezakonjem pokazao kako ne drži do hrvatskih zakona, a time i ustava na koji se poziva u obrani svojih prava....

A jel?
Koji je to zakon prekšio?

Možda je i pljačka u privatizaciji u redu, kada je učinjena "po zakonu" kojeg ti ovdje voliš spominjati.

Volio bih vidjeti kojeg se to zakona drže vlastodršci budući da je država ovoliko pokradena a hrvatski narod ponižen.

Tko je glasao

zakon o zabrani okupljanja

zakon o zabrani okupljanja sebe sa križem kojeg nosiš :)

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

griotta zakon o zabrani

griotta zakon o zabrani okupljanja sebe sa križem kojeg nosiš :)

To je u rangu:

ZAKON O STAVLJANJU IZVAN SNAGE ZAKONA O PREUZIMANJU ZAKONA O RJEŠAVANJU SUKOBA ZAKONA I SUKOBA NADLEŽNOSTI U IZVRŠENJU KAZNENIH SANKCIJA

http://www.poslovni-savjetnik.com/propisi/kazneni-postupak-i-kazneni-zak...

Tko je glasao

pa u biti i nije. ne znam što

pa u biti i nije.

ne znam što je sporno u ovom tvom.
je pomalo "na štriku se suši šosić" ali jasno je što se dogodilo.
osim ako bi možda po tebi trebalo donijeti Zakon o pojednostavljivanju imena Zakona o..... pa da skratimo muke nekome tko treba navoditi propis. za sve ostalo to je posve irelevantno.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

ne znam što je sporno u ovom

ne znam što je sporno u ovom tvom.

Sporno je to da se donose zakoni o zakonima. Što zapravo nije čudno u državi u kojoj se donose zakoni koji vrijede jedan dan ili se stalno prekrajaju i nadopunjvaju. Ili kako se prilagođavaju gradski urbanistički planovi za domaće tajkune i političare.

Ništa nije sporno, odavno zdravi razum i stručnost ne stanuje u institucijama.

Tko je glasao

ne znam kako bi ti preuzeo

ne znam kako bi ti preuzeo zakon jedne države s kojom si prekinuo sve odnose i bacio niz wc školjku sve propise koji su u njoj doneseni.
preko noći napraviti sve nove ne možeš, a ni ovi stari možda nisu tako loši.
možda bi to nazvao uredbom i pretočio iz šupljeg u prazno.
bitno da se iščuđavamo posve beznačajnim stvarima nikakve praktične važnosti.
zakon se može zvati i AGHJĆČLŠĆČLĆ dok se zna kada stupa na snagu i što se njime regulira.
sve drugo je čisto da ne kažem što.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

samo ti daj...

Molitva nije prosvjed (i sam znaš koliko su udaljeni crkva i sabor). Dubravko i Siniša nisu grupa od 20. Dubravko je građanin sa slobodom kretanja. Protuzakonito je neke ljude puštati na Gornji Grad, a drugome reći "Ti ne smiješ gore". Na prosvjedima na Cvjetnom je policija PUSTILA prosvjednike u shoping centar - kada su isti smotali sve transparente i rekli da više nisu prosvjednici nego grupa građana!

Dubravko i pokušava riješiti stvari pravnim putem. A izjava je jedan od pravnih načina.

Tebi se baš ne spava, ha? :)

Tko je glasao

Taman pitanje za "stručnjake" :)

Dali je ustavno pravo slobode kretanja kontradiktorno sa zakonom o Policiji ili su primjerice ovlasti policije ( i zaštitara ) kontradiktorne sa Ustavom, a vezano uz ovlast "izricanja mjere udaljavnja" olitiga "odstupi!" !?
Molim tumačenje :))) , a ako je koguće da se kao kriterij uzme "isčitavanje" cjelovitosti spomenutih odredbi Ustava i Zakona...
Ili možda da mi netko elaborira kriterij prema kojem se tumači da Stranke nisu posrednici pri izboru zastupnika u Saboru... Dali se isti kriterij tumačenja može upotrijebiti i u sluaju krćmarek ili su kriteriji dvostruki ( prema potrebi - čijoj !? )

Provinciopolis

Tko je glasao

pravni stručnjaci

Ne znam ima li ovdje stručnjaka tog kalibra :) Ja shvaćam da u nekom postupku - policija može naći bombu - i da ne izazove paniku, "ograničiniti kretanje grupi ljudi" direktnom naredbom. Tipa - izađite svi iz tramvaja van... Ali je čudno ako doda naredbu "osim ovih u tenisicama", a mislim da se ovdje baš to dogodilo.

Iskreno, nadam se da će naći dobrog odvjetnika :)

Još iskrenije se nadam dobiti na lotu i onda napraviti jedan odvjetnički kancel za takve slučajeve i guštati u ovakvim sudskim sporovima :))

Tko je glasao

Ja shvaćam da u nekom

Ja shvaćam da u nekom postupku - policija može naći bombu - i da ne izazove paniku

Uspjeli su izvesti perfomans na splitskoj rivi, netko bi mislio da se snima film. :)

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-spektakularno-uhicenje-na-...

Tko je glasao

@zaphod Tko treba nemisleću policiju?

Dobro si učinio što si izjavu Krčmareka prenio na ovaj portal. Još dok nisam znao kako se čovjek zove i u detalje, što radi, napisao sam dnevnik i izrazio svoje gnušanje zbog postupka policije. Ne znam kako ovo može proći bez istrage, u najmanju ruku interne, u policiji??
Svakim danom naša policija se iskazuje NEPROFESIONALNOM i prekoračuje ovlasti. Mislim da se radi o sistematskom zastrašivanju građana, kako NIKOME ne bi palo na pamet da prosvjeduje. Jer, ako bi znao što me čeka - po ovome što ke ošpisala žrtva - teško da bi se odlučio za prosvjed. U najmanju ruku, neprofesionalno, grubo, divlje postupanje nekolicine policajaca prema hrvatskom građaninu koji ima USTAVNO pravo na prosvjed!
Evo, neki dan policija divlja i kod stadiona Dinama...uhitila je vođu prosvjednika! A Mamića ne dira, prestrašno...I vrijeme je da policija počne misliti, nama nemisleća policija ne treba!
Mislim da bi tu bilo posla i za Saborski odbor za nacionalnu sigurnost(Ostojić) ali i druge institucije koje brinu o ljudskim pravima (HHO, AI..)

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo

Rekao mi je da mu se obratio GONG u smislu pravne pomoći. No - sjećam se još jedne udruge građana (pomagala je uhićenima na prosvjedima na Cvjetnom) ali nikako se sjetiti kako se zovu.

Da imam tu moć (hihihi) stvarno bih napravio nekakvu udrugu građana za besplatnu pravnu pomoć u ovakvim situacijama. Ako netko od čitatelja ovdje zna za takvu neku - neka mi javi pa ću ja proslijediti dalje. Uopće ne ulazim u lik i djelo gosp. Krčmareka - ali on je građanin ove zemlje! I ne zaslužuje ovakvo ponašanje. Nitko to ne zaslužuje.

Tko je glasao

g. Krčmrk čt pt d

g. Krčmrk čt pt d mnj prgnjnj, jr njg ntk n prgnj, dpč čk štvš, pmtn ljd s njm n b htjl mt psl, ng n nk prgnj ljd, k vć n grsvn n psvn grsvn.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

oksimoron

pasivno agresivan? ja sam gladan sit, zadovoljno nezadovoljan, rječito šutljiv. pa čovjeka su zakucali na pod iz ne znam kakvog razloga dok su neki slobodno prolazili kraj rije (osječki žargon za muriju, drotove, štrumfove ili kako se već diljem hrvatske nazivaju policajci). ako ništa drugo prosvjedi su pokazali kako nemaju pojma o postupanju sa mirnim ljudima, prosvjedniko nitko ne čuje jer oni koji trebaju slušati nisu izvadili glave iz guzice. čist primjer policijske brutalnosti nad osobom koja nije tražila ništa što mu je po ustavu i zakonu zabranjeno.

Tko je glasao

Cijenim Pristup autora Dnevnika

jer sam o Krčmareku onako usput primjetio mnoštvo negativnih komentara na Netu, ali nisam od onih koji osobnost voli uplitati u problematiku, temu rasprave, meritum...
Ako je istina sve ovo što Krćmarek navodi tada barem troje ljudi mora letjeti iz Policije ili biti kažnjeni na prikladan ( žestok pa time i primjeren ) način s naglaskom na Šefa tj.hijerarijski odgovornu osobu u ovom slučaju...
Pa taman da je Krčmarek najantipatičniji "davitelj" ili pak da uživa u grupnm seksu ili puši hašiš ili neznamtinijakajsvene...Čak i da je HDZovac :))

Provinciopolis

Tko je glasao

ako nitko nije odgovarao za

ako nitko nije odgovarao za ubojstvo navijača 1. Maja, neće ni za ovo. vlast štiti policiju i policija štiti vlast. simbijoza

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

nisu ga zakucali "zato što je

nisu ga zakucali "zato što je branitelj". pitanje i koliko su ga to ustvari "zakucali" i zašto.

http://hr-hr.facebook.com/people/Sini%C5%A1a-Kr%C4%8Dmarek-Matija-Gubec/...

evo čovjek se prozvao Matija Gubec, možda je nosio križ baš zato da ga zakucaju..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

fulao si brata

... taj je snimatelj, tiha sjena...

Zanimljivo mi je pročitati ovakvo mišljenje od osobe koja je pisala (dobre) dnevnike o filozofiji slobode... i kako si sada spreman okrenuti ploču samo zato jer ti se autor dnevnika ne sviđa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci