Tagovi

Izborna apstinencija

Evo,kao prvu temu svog bloga odabrala sam –ništa novo i iznenađujuće, budući da se samo o tome i priča -temu izbora. Pred nama je izborna godina, godina u kojoj bismo svi trebali “odraditi” svoju građansku dužnost i sa savješću pristupiti onome što se tiče svih nas i što činimo za svoje dobro-preuzimanje odgovornosti za vlastitu budućnost. Pitanje je hoće li se to dobro stvarno ostvariti,bilo da pobjede “naši” ili “protivnička ekipa” ,ali bar znamo da smo nešto pokušali učiniti, promijeniti.
Trebali bismo racionalno razlučiti i ocijeniti prijašnju vlast, sagledati programe pojedinih stranaka,usporediti ih s vlastitim svjetonazorima, ciljevima koje želimo da se ostvare,već kojim kriterijima po kojima se odlučujemo za stranku za koju želimo glasati. Kažem,trebali bismo,ali i ne moramo.. Jer, dok jedan dio građana “razbija glavu” oko izborničkih listića (ajde,nije baš toliko!već više-manje svi po prilici znaju za koga će glasovati) jedan manji,ali ipak osjetni,dio o tome ni ne razmišlja jer već zna da na izbore jednostavno neće izaći. Njih ne “tangiraju” jumbo plakati s nasmiješenim licima naših političara,kojekakva koaliranja,priče o EU,državnom interesu i ostala slična obećanja..
Fenomen apstinencije postoji svugdje u svijetu pa kako ne bi u RH!? Različiti su uzroci apstiniranja, tj.suzdržavanja od izbora , najčešće su to nezainteresiranost, nedovoljna prosvjećenost birača i njihovo uvjerenje da se time ne postiže neka korist kao što je promjena vlasti. Suvremena politička praksa pokazala je da je najveći broj apstinenata među mladima. Kako će biti ovoga puta , vidjet ćemo.. Sigurno je da je veliki dio građana Hrvatske svakim danom sve više razočaran politikom koja se u Hrvatskoj provodi i na svakim im je izborima lista dobrih strana, koje bi trebale prevagnuti nad lošima u korist ove ili one stranke, sve kraća.

Tagovi

Komentari

Ne bi bilo loše da se u

Ne bi bilo loše da se u temi izborne apstinencije u RH rasprave i neka osnovna pitanja:
- za šta su i zašto birači glasali od kraja 1989.g. na ovamo i šta se dešavalo s tim opredjeljenjima birača samo po pitanju stranaka i osnovnih tumačenja politike;
- da li je od strane birača puno toga oprobano i kakve je rezultate dalo;
- da li se zna za šta bi mogli birači sada birati i kakva su izgledi za to. Pri tome nije dovoljno odgovoriti npr. za tu stranku i njezine osobe i programe, kad znamo da ta stranka ne može formirati većinu te da, i ako formira većinu kao HDZ sada, stranke objektivno servisiraju već čvrstom inercijom uhodane prakse u kojima je njihov uticaj plus minus nekoliko posto. Šta je dakle i minimalno vjerodostojno šta birači mogu birati;
- kako se jamči da će to što birači izaberu biti ispoštivano bar na razini osnovnih nastojanja. Pri tome treba uzeti u obzir stupanj vjerodostojnosti dosadašnjeg. Hrvatski birač je minimalno interesno i iskustveno opremljen i teško nalazi minimalnu vjerodostojnost;
- šta su neke minimalne osnove svih tema na koje može uticati izabrana vlast. Najbitniji su podaci, koji su nevjerodostojni i uopće ih nema sintetiziranih a mogućnosti uticaja vlasti na njih još manje, pa se sve vrti u priličnoj magli. Zašto se to radi, kad se zna da je umijeće to izbjeći;
- zašto ne bi, zbog velike specifičnosti, moglo biti uspješno što birači apstiniraju i tko je hrvatski Berlusconi. Pa zar Čačić za premijera ne sliči više od Sanadera. Zar i Jambo pa i Bandić ne odgovaraju više tom pojmu. Zar se u te pojmove uklapaju Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i neki drugi iz HDZ-a više od raznih drugih iz drugih stranaka pa i predsjednika države. Tj. ne izgleda da je to pitanje stranački podjeljeno, više izgleda da je proces kojim se sustavno uklanjanju sve što nije u skladu s berlusconizacijom. Zašto onda uporno glasati za to. Možda je kod nas obrnuto. Pa zar netko kod nas ima rejting Prodi, De Pietro i slično da bi se moblizirali oko toga. Koji je to profesionalni stručnjak uvjerljivo objasnio osnove političke situacije, da bi mu netko mogao vjerovati kao profesionalcu? Koliko znam to je zadnji pokušavao Šuvar i pitanje koliko je stigao i kako.

Tko je glasao

Velikim se dijelo slažem sa

Velikim se dijelo slažem sa svim gore iznesenim, ali bih nadopunio da je i ogroman problem apstinencije u tome što značajan postotak birača smatra da su svi političari isti. I vjeruju da se ništa bitno neće promjeniti izašli oni na izbore ili ostali doma.

Politički analitičari talijanske političke scene smatraju da je Silvio Berlusconi pokušaj svog političkog opstanka izgradio upravo na ovome: Svi smo isti i jednako vas muljamo pa zašto bi se uopće trudili izaći na izbore i mijenjati nas. Živite jako dobro i politika vas ne zanima. Ostanite doma i pustite nas da radimo za vas i dalje. I skoro mu je pošlo za rukom.

Hoće li naši birači prepoznati da su izbori koji će se, vjerojatno, održati 25. studenog 2007. najvažniji za daljnji razvoj Republike Hrvatske, ostaje još 8 mjeseci za vidjeti.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

I naš Berlusconi igra na

I naš Berlusconi igra na istu kartu.

B-52

Tko je glasao

Na žalost, moram se u

Na žalost, moram se u potpunosti složiti s tobom. Motivira svoje birače, a razno raznim igricama demotivira ostale. Zašto se u svakom selu, općini, gradiću, gradu i županiji slavi 17., okrugla, obljetnica osnivanja HDZa?! Nagrađanima je da vide u čemu je kvaka i hoće li opet "popušiti" priču.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Dobro oslikan problem

Dobro oslikan problem izborne apstinencije. Uvriježeno je mišljenje kako se pretežito uzdržavaju mladi iako isto ne mora biti istina.

Na prosvijećenost birača i njihovo motiviranje da na izbore izađu se može utjecati na više načina, a najpoznatiji su pokušaji GONG-a.

Zanimljivo bi bilo razmisliti o tome ne bi li i državna vlast trebala biti zainteresirana da građani u većoj mjeri daju svoj doprinos izboru onih koji će državom upravljati.

To bi bilo daleko učinkovitije jer država ima daleko veće mogućnosti djelovanja od GONG-a.

B-52

Tko je glasao

mislim da državnoj vlasti

mislim da državnoj vlasti nije u interesu što veći izlazak na izbore jer onih 50% građana koji ne izađu na izbore zasigurno ne podržavaju tu držanu vlast već bi njihov izlazak na izbore značio eventualnu podršku nekoj drugoj stranci

a što se tiče apstinencije - svatko zaslužuje vlast....

Tko je glasao

GONG se ne bavi

GONG se ne bavi MOTIVIRANJEM, nego nažalost samo EDUKACIJOM i INFORMIRANJEM vezano za izbore i onda na izborni dan MONITORIRANJEM. TO je 99-te radio Glas 99. i izlaznost je bila NAJVEĆA od one za referendum. No, 3. siječnja se ipak ne može ni sa čim uspoređivati...Stari umro, ostali HDZ-ovci bili na izdisaju...

Tko je glasao

Mislim da je tada bilo prije

Mislim da je tada bilo prije svega MOTIVIRANJA, a manje MONITORIRANJA... :D

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci