Tagovi

Izbori za Euro parlament - biramo od ustaškog unuka do ministrove supruge

Za mjesec dana bit će održani izbori za Europski parlament. Hrvatska će dati 12 zastupnika koji će se priključiti 754-orici izravno izabranih eurozastupnika

U strasburškom parlamentu djeluje skoro 200 stranaka koje su podijeljene u nekoliko ideoloških struja. Europski parlamentarci svojim pitanjima kontroliraju Komisiju, a najveća njihova moć leži u mogućnosti odbacivanja proračuna. Sjedište je parlamenta u Strasbourgu mada se pripremne zakonodavne radnje i sjednice odbora održavaju u Bruxellesu dok se tajništvo Europskog parlamenta nalazi u Luksemburgu. Plaća europarlamentarca iznosi sedam tisuća eura, a oni još imaju prava na dodatne troškove poput zaposlenja asistenta i održavanje ureda.

HDZ je već sastavio listu kandidata za Europski parlament dok je SDP zasad odabrao šest kandidata od njih 12. HDZ će na izbore izaći sa pravašima od Ruže Tomašić i BUZ-om, dok SDP sastavlja listu s HNS-om i HSU-om. Prema anketama javnog mnijenja lista SDP-HNS-HSU bi mogla osvojiti najviše šest mandata dok bi lista HDZ-HSP AS-BUZ mogla osvojiti četiri mandata.

Euro parlament kao odskočna daska za buduću ministricu vanjskih poslova?

Prva na listi koju je sastavio Tomislav Karamarko je bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica. U doba premijerke Kosor, Šuica je bila u nemilosti zbog afera koje je vukla sa sobom, od zamagljene gradnje dubrovačkih garaža čija je izgradnja s devet milijuna narasla na 18 milijuna eura do skandala na izboru za predsjednika dubrovačkog HDZ na kojem su za Šuicu glasali i maloljetnici i oni koji nisu članovi HDZ-a.

Nakon Kosoričinog pada u HDZ-u, Šuica je bila jedna od najglasnijih Karamarkovih megafona koja je optuživala Kosoricu da zajedno sa SDP-om ruši HDZ. Karamarko je zapazio napore profesorice njemačkog i engleskog jezika i dodijelio joj mjesto fantomske ministrice vanjskih poslova u HDZ-ovoj vladi u sjeni kako bi nagradio njenu lojalnost i pripremio je za nevirtualnu ministarsku poziciju. Ali moguća HDZ-ova ministrica vanjskih poslova prvo će svoj zanat morati iskovati u Strasbourgu.

Na drugom mjestu na listi je Hvaranin Andrej Plenković kojeg je, nakon 15 godina rada u diplomaciji i vanjskim poslovima, u HDZ dovela Jadranka Kosor. Da nije ušao u HDZ, ministrica Pusić bi ga postavila za svog zamjenika. Plenković je neokaljan političar i jedan je od najgorljivijih eurofila u stranci, a europsko usmjerenje je stekao još 1993. dok je kao mladić stažirao u Europskoj pučkoj stranci u Europskom parlamentu. Na listi HDZ-a se našao i Davor Stier koji je nekoć slavio 10. travanj i koji je suizdao publikaciju koja veliča NDH, ali se morao javno odreći simpatiziranja NDH kako ga se ne bi dovodilo i u ideološku vezu sa svojim djedom ustaškim pukovnikom, zloglasnim Ivanom Stierom koji je 1945. pobjegao u Argentinu. Davor Stier u Ministarstvo vanjskih poslova ulazi već s 24 godine, a bio je bliski suradnik i Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Na peto mjesto liste Karamarko je stavio Zdravku Bušić, bivšu glavnu tajnicu Franje Tuđmana i sestru Zvonka Bušića, hrvatskog emigranta koji je zbog terorizma proveo 30 godina u američkim zatvorima. Ona je iz HDZ-a otišla prije desetak godina zajedno s Ivićem Pašalićem, a vratila se u stranku lani. Karamarkova koalicijska saveznica Ruža Tomašić je dobila šesto mjesto na listi. Ruža koja u Velu Luku ide naoružana pištoljem HS 2000 je na referendumu za EU pozivala hrvatske građane da glasaju protiv ulaska u EU. Ona je prije nego što je postala policajka u Torontu i Vancouveru pakirala piliće za kanadske restorane, a u policiji se istaknula kao jedna od najboljih policajaca. Nije odbijala ni najteže poslove u policiji pa čak se jednom prerušila u prostitutku. Ali taj je zadatak već na početku neslavno propao jer je Ruža prebila prvog muškarca koji joj je prišao. On joj je naime govorio što bi joj radio u krevetu na što se Ruža razljutila. Hrvatska javnost je kanadsku snagatoricu prvi put zapamtila kad je rekla da joj je žao što jednog od dvojice Tuđmanovih sugovornika, a to su bili Stipe Mesić i Ante Marković, nije pogodila granata kad je JNA napala Banske dvore.

Ministrova supruga kao europarlamentarka?

Zoran je Milanović pak na listu za Europski parlament na prvo mjesto postavio Tonina Piculu, bivšeg ministra vanjskih poslova. Protiv tog profesora sociologije su bile podignute anonimne prijave zbog nabave autobusa za velikogorički javni prijevoz i za nesavjesni rad zbog čega je Picula osumnjičen da je oštetio velikogorički proračun za 600 tisuća kuna dok je bio gradonačelnik Velike Gorice. Međutim, prvu je prijavu odbacio USKOK, a drugu je odbacio DORH. Druga na listi je Biljana Borzan, dugogodišnja SDP-ovka iz Osijeka, poprilično neupadljiva i bez veće podrške u rodnom gradu. Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić ju je optužio za nepotizam jer je njezin suprug, kako kaže, postavljen na jedno od čelnih mjesta u KBC Osijek, a bratić za direktora Bizovačkih toplica. Iza te doktorice medicine zapravo se i ne vuku afere, pa je medijima nezanimljiva. Skandali kojima je privukla pozornost javnosti su bili zapravo benigni. Jednom je na pauzi sjednice gradskog vijeća u Osijeku podojila sina, drugi put je loše parkirala, a treći izgubila ravnotežu na visokim štiklama penjući se na pozornicu kad je predstavljala kandidata Ivicu Vrkića za osječkog gradonačelnika

Na Milanovićevoj listi se našla i 28-godišnja pravnica i najmlađa saborska zastupnica SDP-a Sandra Petrović. Sandra je zasad jedino poznata kao svježe udana supruga ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Vjenčali su se prije mjesec dana, a gotovo nitko od stranačkih kolega za to nije znao. HNS je na zajedničkoj listi za Europski parlament kandidirao Jozu Radoša, bivšeg ministra obrane. Radošu je HNS već treća stranka u kojoj djeluje, a najozbiljnija optužba u njegovoj karijeri dolazi od trgovca oružjem Zvonka Zubaka koji je od hrvatske države potraživao 200 milijuna dolara za isporučeni raketni sustav S-300. Nakon što novac nije dobio, optužio je Jozu Radoša i njegova bivšeg pomoćnika za sigurnost Mladena Ružmana da su isplatu duga uvjetovali zahtjevom da im se na ruke isplati 2,5 milijuna dolara mita. Međutim Zubak je na Općinskom sudu u Zagrebu izgubio tužbu protiv Republike Hrvatske kojom je tražio 200 milijuna dolara i zatezne kamate zbog neisplaćenog raketnog sustava S-300.

Komentari

Korieni

http://hr.wikipedia.org/wiki/Eugen_Pusi%C4%87

nisam uopće za istraživanje roditelja a kamo li djedova i baba.
Naime ,kroz dvadeseto stoljeće ovaj narod je promjenio nekoliko država ,nekoliko vojsci i jako puno moneta.

Zbog takvog načina razmišljanja dogodilo se da je u nekadašnjoj Soc. RH 70 % represivnog kadra bilo iz reda pripadnika drugih naroda ,pretežito srpskog.

Na kraju im se baš to osvetilo. Mislili su da na svojoj strani imaju cijeli represivni aparat i vojsku i zbog toga su pristali na velikosrpsku politiku i posljedično tome doživjeli svojevrsni egzodus.

sve dobro...

Tko je glasao

Taj ti je problem zorno

Taj ti je problem zorno objasnio Argus pa pročitaj njegovo objašnjenje ovdje.

Tko je glasao

Ne znači

http://referendumprotiveu.wordpress.com/2011/11/03/kratki-njemacki-dokum...

-da se slažem s onim što je Argus napisao.

Ništa loše da uđe i tzv. desna opcija koja će se zalagati ,ako će se zalagati za Hrvatsku ,što bi Vesna rekla "sjediti za istim stolom".

Mislim ,danas je potpuno irelevantno šta je bio čiji ćaća.

Eto ,npr. Drago Pilsl ,sin ustaše i svojevremeni tzv. ekstremist ,danas zastupa lijeve stavove.

Jedno je bilo biti "ljevičar" ili "desničar" dok nismo imali svoju državu.

Zato smatram da je danas pisati o precima čisto izvrtanje utrobe čemu su sklona mnoga piskarala ,zato ih je hvala bogu puno na burzi i mediji ekonomski propadaju jer ne daju ono što bi trebali nego pred čitatelje stavljaju sadržaj utrobe ,a znamo što je to.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek,

Eto ,npr. Drago Pilsl ,sin ustaše i svojevremeni tzv. ekstremist ,danas zastupa lijeve stavove.

Pa o tome i govorim, ovim samo sâm potvrđuješ ono što sam prije napisao.

Drago Pilsel jasno je svojim brojnim tekstovima jasno i nedvosmileno pokazao da se odrekao ustaštva.

Da njega netko stavi na eurolistu, ne bi se dizala prašina o njegovoj prošlosti, nego bi se to eventualno spominjalo kao kuriozitet.

A unuk na listi HDZ-a to nije napravio, ili bar nije napravio tako da javnost znade.

Tko je glasao

Da je Pilsl

na listi za EU ,a možda i bude ,jel ,neki i ovdje nazočni bi mu izvrtali utrobu ,spominjali ćaću i koktele bez obzira koliko se on puta odrekao ili "odrekao" ustaštva. Pitanje je samo u čijem bi timu bio. Nemojmo se praviti naivni.

sve dobro...

Tko je glasao

Drago Pilsl se ne natječe na

Drago Pilsl se ne natječe na izborima. Političarima koji se natječu na izborima i koji će upravljati porezima građana ti građani imaju pravo njima "izvrtati utrobu".

Tko je glasao

A komunistički zločinci?

Drago Pilsl se ne natječe na izborima. Političarima koji se natječu na izborima i koji će upravljati porezima građana ti građani imaju pravo njima "izvrtati utrobu".Vrijedi li isto i za djecu komunističkih zločinaca u RH?

Tko je glasao
Tko je glasao

Dosljedan si kao žvakaća

Ovdje se sad ima pravo "izvrtati utroba" , dobro ne kažem da se nema pravo ,samo je meni malo bljak spominjati djedove "ustaše".

Kad si tako dosljedan očituj se o danas i sada i ovdje kad se NEMA pravo novoimenovanog ministra pitati za kredite tj. izvrtati mu novčanik.

primeministar ne dopušta takva pitanja.

Kao i obično: dvostruka mjerila.

Ja tebe pitam od kuda si se obogatio a ti meni odgovaraš da gdje je moj djed (ćaća) bio 41-45.

Kužiš.

sve dobro...

Tko je glasao

Novinar je to mogao pročitati

Novinar je to mogao pročitati u dokumentaciji koju je dobio, a novi je ministar mogao samo ponoviti ono što je već napisao. Ali unatoč tome, Milanović nije smio intervenirati. Zato je "prevrtanje novčanika" i "prevrtanje utrobe" uobičajena stvar za političare u demokratskim društvima.

Kad se Mussolinijeva unuka kandidirala za talijanski parlament, svi su je mediji apostrofirali kao Mussolonijeva unuka.

Tko je glasao

Ok,@celsou

legitiman stav, međutim ,gdje je najveći medijski mogul Berlusconi i u državi koja je sinonim za mafijašenje tražiti uzore nije uputno mladom i perspektivnom kadru .

Imali su oni i jednu Cicolinu u parlamentu i dobro ,nikom ništa . Nije ostala upamćena u povijesti parlamentarizma po svojim istupima nego po "Dubokom grlu" ,zar ne.

Nije baš isto raspitivati se o precima u Italiji i kod nas ,moraš to priznati.

Kod nas je pitanje predaka -političko pitanje ,a za one države bilo je i sigurnosno.

To jednostavno nije fer.

Kod nas je : "Djed ustaša" " Otac komunjara" i sl.bila etiketa ,pljuvačka.

Pitam se hoćemo li se ikad tog pristupa rastosiljat.

sve dobro...

Tko je glasao

Obrasci

EU administracija buja i tome će isto doči kraj! Obrasci (krivi) se prepisuju na svim razinama...

A ovo da je predložena Tomašićka, kao ogorčeni borac protiv ulaska u EU, mi je vrhunac apsurda shvaćanja i vođenja politike u ovoj zemlji!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Kužiš...

ona spika ingliš...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

celsou

Evo dogodilo se i to da dobiješ + od mene :)

Tko je glasao

He , he, pa hvala;)

He , he, pa hvala;)

Tko je glasao

Baš si pizda od čovjeka.

Većina nas ima pretke i supružnike.

Znam da bi ti da Vesna imenuje sve zastupnike ,onako kako ona to zna.

"tog malog treba potjerati odmah van"

sve dobro...

Tko je glasao

Ej drvojebu molim te nemoj

Ej drvojebu molim te nemoj više komentirati moje dnevnike jer ćeš svaki put biti zarolan.

Tko je glasao

Sramotan način razmišljanja

Praktički cijeli ovaj tekst je forsirani ad hominem napad. Od ustaškog unuka (tko je od nas mogao birati svoje djedove? Ili da bi netko pobrojavao djedove Srbe ili Cigane da li bi to isto bilo ok?) i ministrove supruge u naslovu (iako je ta žena izborila svoje političko ja daleko prije Jakovine i ušla u Sabor a onda još pokazala da ima integritet i muda udajom za njega usred afere) odmah u naslovu.

Da, svaka će stranka postaviti kojeg dubioznog kandidata, i svakako ima smisla to naglasiti no laprdanje laprdanja radi je gore od bilo čega što je navedeno gore o tim ljudima.

Žena je podojila dijete? Da nije ušao u HDZ bio bi pomoćnik ministrice? Anonimne prijave koje je pravosuđe odbacilo? Žena koja je predano radila svoj posao? Nečija sestra? Pa što radiš ovdje čovječe, 24 sata, Jutarnji i Večernji bi se potukli oko tebe!

Da li se Stier nakon odricanja od ustašluka ponovo bavio time? Ili Ruža Tomšić? Kakav je stav Zdenke Bušić o tome ili o terorizmu? Da li Radoš radio nabavke za MORH mimo procedure? Postoje li istrage protiv Šuice ili Picule koje nisu odbačene? Naravno, to je previše posla za jedan običan tekst a pogotovo ako je naslov dovoljno bombastičan. Pa uostalom tko i čita dalje od naslova?

Tko je glasao

Naravno, u načelu bi to

Naravno, u načelu bi to trebalo biti tako i biografije, ili epizode iz biografija eurozastupnika trebale bi imati manju važnost ili biti potpuno nevažne. Pa tako Cohn-Benditu danas više nitko ne spominje zalaganje za nasilje iz mladosti, a svi razmatraju njegove političke ideje, npr. njegovo zalaganje za federativno rješenje Unije.

No kao prvo, nije isto navodi li se je li kome bio djed "Srbin ili Ciganin" ili je pak bio ustaša, od koga je potencijalni zastupnik primio odgoj, pa valjda i povijesnopolitičku komponentu toga odgoja, ustaštvo, od koga se kasnije odrekao. Nemam tom zastupniku posebnoga razloga ne vjerovati da se u odrasloj dobi odrekao ustaštva, no također nisam ni po čemu primijetio čime ga se to odrekao - ne pamtim nijednu njegovu izjavu u kojem osuđuje ustaštvo.
Možeš li zamisliti da je npr. na njemačkoj ili slovačkoj listi sličan unuk i koliko bi se prašine oko toga podiglo, u toj zemlji i drugdje? Ja mogu zamisliti.

Možeš li zamisliti da drugdje na listi zemlje koja dobiva samo 12 zastupnika bude netko tko se otvoreno protivi ulasku Hrvatske u EU? Ja ne mogu.

Kao drugo, ne vidim da je Celsou pisao ad homines, nego je pisao de hominibus, a to je golema razlika.

A mogao je i pisati samo o tome, zato što ova javnost nije obaviještena o tome koje će i kakve opće i sektorske politike oni zastupati, na koji će način spomenuti kandidati braniti nacionalne interese u zastupničkim klubovima, radnim tijelima i plenariju Parlamenta, za koje će projekte zalagati, s kojim taktičkim i strateškim ciljevima i s kojom koristi za Uniju i za državu-članicu iz koje i u čije ime su izabrani.

O drugome nije ni mogao pisati, jer za pisanje političkoga komentara njihova izbora naprosto nema materijala. Tako da ne ostaje ništa osim epizoda iz njihove biografije, nekih epizoda koje po Hrvatsku mogu biti nevažne, ali drugih - npr. moguće ustaštvo ili mogući kriminal - koje itekako mogu biti važne u nesmiljenom političkom svijetu u kojem će ti zastupnici možda od 1. srpnja djelovati.

Tko je glasao

Što je definicija diskriminacije?

Slažem se s tvojim izborom "onog prvog", najvažnije stvari u ovom tekstu. Kad netko sudi o nekome po njegovim precima a ne po djelima tog nekog to je rasizam. Svejedno, ali baš potpuno svejedno je da li su ti preci bili Srbi, Cigani ili ustaše. Bilo kakva krivnja, stvarna zbog zločina koje su ustaše činile, interpolirana zbog zločina koje su neki Srbi činili pa sada neki to projiciraju na cijeli narod i iracionalna na primjeru Cigana, jest i mora biti individualna, onoga tko je počinio neki zločin. Ne smije se prenositi na drugu generaciju, čak nina osobe koje su unutar iste generacije i nisu činile zločine.

Matematički gledano, tvrdnja "Njegov je djed bio X pa zato on nije pogodan kandidat" je diskriminacija bez obzira koju vrijednost dodijelimo toj varijabli. Koristiš odgoj kao komponentu u odlučivanju, zamisli kako bi zvučalo da čuješ da nije ok da se neko kandidira za neko mjesto "zato jer je bitan odgoj a znamo u kakvim društvenim okolnostima se odgajaju mali Cigani" implicirajući da će taj netko zbog svog odgoja biti bilo što od stereotipa koji čine određenu predrasudu. Jednako tako, to što je netko unuk ustaše samo po sebi to ništa ne može i ne smije značiti jer mi na temelju toga ne možemo i ne smijemo prejudicirati stav te osobe o ustaštvu kao ideologiji.

Sad da se odmaknem od teorije i dođem do živog čovjeka. Svaki put kad sam spominjao diskriminaciju naglasio sam "samo po sebi" - ako netko javno istupa zagovarajući neki vid nacističke ideologije tada možemo suditi o tim njegovim djelima i tada i samo u kontekstu tih istupa možemo kao dodatni element unijeti i obiteljsko nasljeđe na tu temu. No svako tako unošenje je zapravo olakotna okolnost za tu osobu, jer se onda i ti istupi trebaju promatrati u tom kontekstu.

Ne znam da li je konkretno Stier koketirao s ustaštvom nakon svog odricanja od toga. To sam zapazio u medijima kad je bio prozvan zbog 10.4. i kad je nakon toga osudio ustaške zločine i ogradio se od NDH. Nakon toga ga jednostavno nisam nigdje uočio.

Naglašavati to u kontekstu krimena bez ikakvih drugih podataka je zlostavljanje, diskriminacija i žutilo a ne "imamo pravo znati" jer se ne daje potpuna informacija u kontekstu. Posebno na to trebaju biti osjetljivi oni koji se slažu oko toga da je ustaštvo zločinački kontekst kojeg treba eliminirati iz političkog života u RH. Diskriminirati nekog na temelju ideologije koje se odrekao je diskriminacija zbog toga što se odrekao te ideologije. I da je ovaj tekst rasprava o toj jednoj temi, to bi još moglo proći kao granični slučaj ali ovo je samo jedan od "slučajeva" iz rafala.

Što dovodi do drugog - ovo nije rasprava "o ljudima", ne, ovo je masovno ocrnjivanje zasnovano na jeftinom populizmu. Možemo prihvatiti da se ne slažemo oko toga ali za tvoju kvalifikaciju teksta nedostaje smislenost i strukturiranost, davanje konteksta cijele liste. Ovo je jednako odabiranju podataka da bi se podupro unaprijed doneseni zaključak. I uz to, loše napravljeno.

I usput, smatram da je potpuno normalno i uobičajeno (R.T. nije prvi primjer) da se euroskeptici kandidiraju za taj parlament, pa ni da budu izabrani. Protivljenje Uniji je legitiman politički stav i upravo zato ga se mora moći i iznijeti u samom političkom sustavu Unije, pa ako ih se dovoljno skupi i tu Uniju ukinuti u tom parlamentu. To je normalan demokratski proces, i ako ga ukineš onda ljudima koji tako misle ostaje zapravo samo revolucija kao metoda da se izbore za svoje ciljeve. A revolucije obično zaprljaju javne površine.

Za kraj, autor je mogao napisati hrpu stvari ali nije. Napisao je gluposti koje je napisao, po meni tekst nije vrijedan ni davanja minusa. Ono što sam smatrao nužnim naglasiti je upravo taj način razmišljanja koji "na prvu loptu" izgleda razuman a zapravo je maligan. I to upravo zato jer dijelim načelno isti svjetonazor i smatram da je potrebno taj svjetonazor odvojiti od ovakvih istupa.

Tko je glasao

Mislim da si preširoko

Mislim da si preširoko postavio definiciju diskriminacije. Naglasak nije na djedu, nego na unuku, kandidatu na listi za Europski parlament. Djed je spomenut naprosto kao karika u ljudskom i političkom razvoju kandidata, ali sam govorio o kandidatu samom, a ne o djedu. A taj kandidat navodno se odrekao ustaštva, rekao sam kako mu nemam razloga u to ne povjerovati, ali ni vjerovati, jer ne vidim kako se to odricao nečega što je bio prigrlio u formativnim godinama i njegovao bar u prvih tridesetak godina života, objavio knjigu apologiju NDH, a potom se toga svega, kaže, odrekao. Kako? Gdje? Čim to dokazuje? Ako jeste, molim da se to iznese. Jer na njemu je onus probandi jasnog i nedvosmislenog odricanja.

Da je riječ samo o djedu, slažem se potpuno s tobom, bila bi riječ o diskriminaciji i sam bih napao onoga koji bi to spomenuo.

No toga kandidata kandidira, da bi predstavljao cijelu zemlju i štitio njezine interese, politička partija koja je, od samoga osnutka, koketirala s ustaštvom, tolerirala ga, dijelom i poticala, pa sam stoga krajnje oprezan kad je o njezinom kadroviranju riječ, pogotovo sad kad se "vraća izvornim vrijednostima". Taj kandidat je angažiran u diplomatsku službu ove zemlje upravo od filoustaškoga krila te političke stranke/pokreta. Po čemu drugom je taj čovjek zaslužio kandidaturu na listi za dijasporu, razne sinekure koje je prije toga imao i raznorazne položaje, pa i ovu sadašnju kandidaturu? Možda po tome što je politolog po struci ili što govori španjolski? Nemojmo se šaliti.

Tvoja etnička usporedba naprosto nije primjerena ovoj temi, a i uvredljiva je za spomenute etničke zajednice, jer postavljaš presumpciju njihovog izjednačavanja s ustaštvom.

Kandidatura R.T. druga je priča. Pogledaj moj tekst, pa ćeš vidjeti da sam se začudio kako se to zemlja koja ima 12 zastupnika, dakle oko 1,5% zastupnika Parlamenta, sama postavlja jednoga od njih, dakle 8,33% kadrova, koji je neupotrebljiv za lobiranja, rad po radnim tijelima i u plenumu, jer je protiv toga da joj zemlja tamo uopće bude? Njemačka s 99 zastupnika ili Francuska, Italija i Velika Britanija s po 78 kandidata mogu sebi dopustiti takve kandidate. No Hrvatska ne, jer je to naprosto neodgovorno prema matičnoj zemlji.

Tko je glasao

Još gora priča

Kandidatura Ruže Tomašić nije druga priča, kao što sam se nadao u tekstu, nego je još gora priča. Htio sam to odmah dodati u petak, kad su stigle vijesti o šovinističkim izjavama te štetne spodobe, no server Pollitika.com već je bio pao.

U međuvremenu je, kako je poznato, došlo do eskalacije njezinog filoustaškog divljanja, što rađa nove sumnje u to kakva to stranka ponovo postaje HDZ i zbog ju je kojih "kvaliteta" stavila na listu eurozastupnika.

Nažalost, imali smo i odvratan primjer premlaćivanja djece u Kistanjama, samo zato što su Srbi: njezine izjave, i izjave njoj sličnih, potiču takve događaje i predstavljaju njihovu direktnu odgovornost.

Osuđujem i ovaj put sve iskaze radikalnog nacionalizma i šovinizma, koji ovom društvu nisu nikad nikakvo dobro donijeli.

Tko je glasao

I ti misliš da si dokazao da

I ti misliš da si dokazao da je potpuno svejedno je li nečiji djed "Srbin, Cigan ili ustaša".

Tvoje objašnjenje vrvi terminološkom zbrkom i pogrešnim zaključcima. Ali krenimo redom.

Kad netko sudi o nekome po njegovim precima a ne po djelima tog nekog to je rasizam.

Kao prvo, rasizam je ideologija koja se odnosi na rase, odnosno na biološko uvjetovane razlike između rasa, kako to rasna ideologija tvrdi. Ustaštvo nije biološka odlika.

Matematički gledano, tvrdnja "Njegov je djed bio X pa zato on nije pogodan kandidat" je diskriminacija bez obzira koju vrijednost dodijelimo toj varijabli. Koristiš odgoj kao komponentu u odlučivanju, zamisli kako bi zvučalo da čuješ da nije ok da se neko kandidira za neko mjesto "zato jer je bitan odgoj a znamo u kakvim društvenim okolnostima se odgajaju mali Cigani" implicirajući da će taj netko zbog svog odgoja biti bilo što od stereotipa koji čine određenu predrasudu. .

Opet miješaš kruške i jabuke. Odgajanje u ustaškoj ideologiji nije isto što i odgajanje u romskoj obitelji. Zapravo, takvo je razmišljanje rasističko. Odgajanje u ustaškoj obitelji podrazumijeva da se opravdavaju zločini spram Srba, Židova i Roma, da se opravdavaju koncentracijski logori i rasni zakoni. Kave to veze ima s odgajanjem romske djece?

A da je odgajanje u ustaškoj obitelji ostavilo ideološkog traga na Davora Stiera najbolje govori on sam kad je izdao knjigu koja veliča NDH i koji je slavio 10. travanj. Dakle, kad se uzme u obzir oduševljenje Davora Stiera ustašama, a to je oduševljenje posljedica odgoja kojeg je dobio od djeda, javnost ima pravo sumnjati je li osuda ustaškor režima od strane Davora Stiera bila iskrena ili iznuđena zbog nastavka političke karijere. Pogotovo jer je osudio ustaški režim u samo jednoj prilici.

Diskriminirati nekog na temelju ideologije koje se odrekao je diskriminacija zbog toga što se odrekao te ideologije.

Nitko Stiera ne diskriminira. Koliko znam njemu nisu povrijeđena ljudska prava. Ali kad se netko kandidira za parlament, javnost ima pravo propitivati njegovo ideološko naslijeđe pogotovo zato jer se on tog naslijeđa odrekao u jednom trenu i odrekao ga se zbog političke karijere koja je posebno osjetljiva ne ideološke devijacije. Haiderov primjer je tu vrlo indikativan. Premda se on javno odrekao nacističke ideologije i stavova svoga djeda koji je bio član SA jedinica te je čak izjavio da mu je uzor u politici njemački socijaldemokrat Helmut Schmidt, sama njegova praksa u prostorijama stranke priča drugačiju priču. Nakon imenovanja Haidera za predsjednika stranke, pobjednici su povikavali nacistički pozdrav Sieg Heil!, a Haider se nije ogradio poslije od toga već im je podijelio spomen-medalje Adolfa Hitlera.

Vidim da si ostao nijem i na Argusovu primjedbu: "Što bi se dogodilo kad bi na njemačkoj ili slovačkoj listi sličan unuk i koliko bi se prašine oko toga podiglo, u toj zemlji i drugdje?"

Što dovodi do drugog - ovo nije rasprava "o ljudima", ne, ovo je masovno ocrnjivanje zasnovano na jeftinom populizmu

Vidim da ti ne leže politološki pojmovi. Populizam označava politički govor kojim se siromašnim masama obećavaju lažne ekonomske koristi i blati protivnik. Naravno kad napraviš takav gaf u korištenju termina populizam, bilo bi iluzorno očekivati da objasniš razliku između jeftinog i skupog populizma.

U mom dnevniku nitko ništa ne obećava i ni jedna pojedinost iz biografija kandidata za Euro parlament nije lažna. Ako vidiš blaćenje u dnevniku to je blaćenje posljedica postupaka samih kandidata za Euro parlament. Ja sam njihove postupke samo prepričao. To što većina njihovih političkih biografija nije sjajna, ne povlači moju odgovornost. Ako ti se ne sviđa "ocrnjivanje" na temelju činjenica, napiši ti dnevnik o njihovim biografijama i postignućima kako bi ih "pobijelio na osnovu skupog populizma".

Ovo je jednako odabiranju podataka da bi se podupro unaprijed doneseni zaključak. I uz to, loše napravljeno.

Ne mogu se naljutiti na tvoj zaključak da je dnevnik "loše napravljen" jer ga difuzno kritiziraš i ne uzimaš u obzir da neki kandidati za Euro parlament nemaju mrlja u svojim karijerima i životnom putu i to je onda tako i prikazano. I dakako, nikakav zaključak nisam ni donio.

Za kraj, autor je mogao napisati hrpu stvari ali nije. Napisao je gluposti koje je napisao,

Pa valjda ćeš dopustiti da sam odaberem ono što želim napisati jer sve što sam napisao to se tim ljudima i dogodilo, ništa nisam izmislio. Ako ti želiš pisati pozitivne radnje o Šuicinoj ili Davorovoj karijeri, samo naprijed.

Tko je glasao

Ministar Jovanović

je prema dostupnim podacima bio aktivni komunist koji je napadao katolike i sl.,komunist par exelance, a po načinu rada -boljševik.
E sad ,zanemarimo činjenicu da je Srbin podrijetlom iz Bosne gdje su četnici s dna kace, kad u taj kontekst stavimo da Hrvatima nameće rodnu ideologiju možemo zaključiti da mrzi Hrvate kao takve i hrvatsku državu kao takvu ,pa im zlurado nameće ono što im nije imanentno.
Ono,stila. Evo vam qrac Hrvati ,riješili ste se srpske dominacije ali jebat ćemo vam mater gdje god stinemo ,pravit ćemo vam probleme ,zajbavat ćemo vas.

Još se vi budete zaželjeli Yuge jer mi Srbi želimo dominirati ovim prostorima. Ako se protivite, evo onda pomoći ćemo svjetskim jebivjetrima da vas pljačkaju ,pedofilima da vam zlostavljaju djecu.

Vi budete plaćali kroz poreze da vam u školama djecu učimo da je pederluk normalan.

Eto @celsou, možemo misliti što hoćemo ,uzimati pretke ili ranije političko djelovanje.

Ja sam da se u jednadžbu uzme političko djelovanje,a ne preci i nac.podrijetlo.

Međutim, slažem se da se nac.podrijetlo ne može isključiti. Ono,baba ,djed, odgoj u obitelji,korijeni,kad već inzistiraš na tome-prihvaćam.

sve dobro...

Tko je glasao

drvo,

pazi što pišeš o jovanoviću jer bi se mogao provesti kao zdravko mamić :)))

http://www.index.hr/sport/clanak/priveden-zdravko-mamic-prijeti-mu-tri-g...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Da bar

pa možda dođem do vlasti što je kod nas čest slučaj. Iz zatvora u vlast ,hehe.

Mislim ,ovdje se u naslovu dnevnika spominje "ustaša" a znamo da je uz nešto Muslimana ,ostatak pretežito bio Hrvati.

Kod četnika se većinom radilo o Srbima.

Znači ,nije dobro u politici o precima na našim prostorima ,kako sam gore napisao pa dobio ipak minuse od nekih .....

Znači ,ako ti minuseri žele o precima i nacionalnosti ,ja nemam ništa protiv. Ja se svojih ne stidim.

sve dobro...

Tko je glasao

ili...

... kako kaže lik u Fine mrtve djevojke, ptsp-branitelj - "ja uopće ne vidim razliku između četnika i pedera" :)

Tko je glasao

@ Čika Velja, forsirani ad

@ Čika Velja, forsirani ad hominem napad se događa samo u tvojoj glavi. Političari su javne ličnosti i oni nemaju pravo na zaštitu privatnosti. Dakle javnost ima pravo znati što je bio nečiji djed jer se može zapitati dijeli li i unuk iste ustaške stavove i zato se Stier javno odrekao djedovih stavova. Dakle sam Stier je priznao da javnost ima pravo uvidjeti što je zastupao i radio njegov djed jer on kao njegov unuk predstavlja dio hrvatskih građana. Usporedba s ljudima kojima su djedovi Srbi ili Romi je kretenska podvala i tako nešto može usporediti samo netko tko nema pojma o ulozi i obvezama političara u demokratskim državama. Jer dakako nije važno koja je nacionalnost djedova već je li on prakticirao zločinačku ideologiju.

Ministrova supruga je ipak ministrova supruga. Ako je ona s 28 godina "pokazala svoje političko ja" to je super. Samo što ja to "političko ja" - ne vidjeh. Ako si ga ti vidio, napiši dnevnik o tome.

Da, svaka će stranka postaviti kojeg dubioznog kandidata, i svakako ima smisla to naglasiti no laprdanje laprdanja radi je gore od bilo čega što je navedeno gore o tim ljudima.

Ja samo prenosim što su ti kandidati kojim se smiješi mjesečna plaća od 7 tisuća eura govorili, činili i po čemu ih mediji pamte. Ako je to laprdanje to je zato što većina njih nije provela život poput Majke Tereze.

Žena je podojila dijete? Da nije ušao u HDZ bio bi pomoćnik ministrice? Anonimne prijave koje je pravosuđe odbacilo? Žena koja je predano radila svoj posao? Nečija sestra? Pa što radiš ovdje čovječe, 24 sata, Jutarnji i Večernji bi se potukli oko tebe!

Ajde Veljo, ne soli mi pamet i ne histeriziraj. Sve što sam napisao o tim kandidatima za EU parlament to im se i dogodilo. Ako ti pronađeš da su oni izliječili afričku djecu, donirali milijune eura za humanitarne svrhe ili jahali na biku, samo piši o tim događajima.

Da li se Stier nakon odricanja od ustašluka ponovo bavio time?

Nisam ga posjećivao na 10. travanj pa ne znam je li njegovo javno odricanje bilo iskreno, Međutim, nekoć je veličao NDH i to je javno priznao. To je činjenica i ona se neće promijeniti ma kako da se ti nasadiš.

Ili Ruža Tomšić?

Pa jesi li ti uopće pročitao tekst? Ili ti je samo stalo da prospeš žuć u komentaru? Uopće nisam povezao Ružu Tomašić s ustašama jer do takvih podataka nisam došao.

Kakav je stav Zdenke Bušić o tome ili o terorizmu

Nije se izjasnila. Ali trebala je jer javnost ima pravo na to znati ako dotična gospođa želi predstavljati hrvatske građane u Europi.

Da li Radoš radio nabavke za MORH mimo procedure

Uopće ne znaš ništa o toj aferi jer je njega to zateklo kad je postao ministar. Ali si vidim opsesivno spreman držati moralne lekcije o pravednom pisanju.

Postoje li istrage protiv Šuice ili Picule koje nisu odbačene?

Protiv Šuice postoje.

Naravno, to je previše posla za jedan običan tekst a pogotovo ako je naslov dovoljno bombastičan. Pa uostalom tko i čita dalje od naslova?

Očito ti ne čitaš dalje od naslova. Naslov ti je samo poslužio da se prepustiš umišljenom pravedničkom bijesu. Ali prvo bi trebao naučiti da je život političara pod povećalom u demokratskim društvima i da nije zaštićen kao lički medvjed, Staljin ili Hitler.

Tko je glasao

Pronaći kandidata s toliko dubioza...

to isto treba znati...

Dulji će biti "disclaimer" o njima, negoli njihova biografija.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Minus ko kuca samo zbog ovog

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Djetinjasta odmazda

Kalo slatko sto si bas nakon ovog mog komentara odlucio mom dnevniku koji vec tjedan dana stoji na naslovici i medju preporucenima dati minus :))
Jasno je meni da svatko treba raditi ono u cemu je najbolji pa tako i vi mrzitelji mrzite u punom radnom vremenu.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ti si meni tutunula minus

Ti si meni tutunula minus svugdje na ovom dnevniku gdje si mogla. Toliko o mrziteljima. Na prvi tvoj minus nisam reagirao jer si ga tobože objasnila. Međutim kad si uvalila minus i na objašnjenje u kojem ističem da političari ne mogu imati pravo na privatnost, reagirao sam.

Međutim, sad tvoje objašnjenje nije ni bitno jer nisu upoznata ni s osnovnim običajima demokratskog društva po kojima javnost ima pravo znati gotovo sve o političarima koji ih zastupaju. Dakle, to nije "mrziteljski" pristup već demokratski. A iskreno, ne da mi se polemizirati s političkim neznalicama.

Tko je glasao

Tutnula sam ti minus svuda

Tutnula sam ti minus svuda gdje sam mogla? Dala sam ti minus na jedan komentar od njih trenutno 5-6 iako su objektivno i svi ostali za kategoriju spam.
U komentaru na kojega ti jesam dala minus iza kojega stojim otvoreno si u vise navrata vrijedjao drugoga polliticara sto ne iskljucuje nuzno tvoje "politicko znanje", ali svakako iskljucuje minimum pristojnosti.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ne znam u čemu je problem...

Mi iskreno predlažemo kandidate koji će na najbolji mogući način reprezentirati zemlju - rođake, polukrimose, ustaše, siledžije i poluobrazovane, a ne ove "umivene" EU zemlje kaj se po tom parlamentu sam' preseravaju...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

He he, hoćeš reći kakav narod

He he, hoćeš reći kakav narod - takvi zastupnici.

Tko je glasao

jedva čekam početak kampanje.

jedva čekam početak kampanje. Pa kad ovi sa sa HDZ, ili SDP liste gromoglasno objave... građani, glasajte za nas, kad uđemo u EU, mi poslanici u EU parlamentu zalagat ćemo se za ....? da, fakat, za šta ćemo se zalagat?

Tko je glasao

Ako svojim izborom nešto žele

Ako svojim izborom nešto žele promjeniti u EU, najbolje što bi hrvatski birači mogli učiniti je da izaberu kandidate s lista "lijevih" opcija. Bez obzira što oni obećavali i kako (ne)kvalitetno radili, njihovi glasovi će se po formaciji pribrajati lijevom bloku u EP.

Time bi doprinijeli da se jezičac vage u odnosima snaga u EP barem malo pomakne u lijevo, i tako povećaju šanse za otklon Unije u socijalnom smjeru. Današnji dominantno liberalno-kapitalistički karakter Unije je jedan od većih razloga nepovjerenja hrvatskih gradjana.

The Observer

Tko je glasao

Ali po čemu mi znamo da će

Ali po čemu mi znamo da će naši tzv. lijevi zastupnici glasati u "socijalnom smjeru" kad njihove stranke to ne čine ni u domaćem parmanetu? Pa ne zamjera li se našoj "ljevici" upravo taj liberalno-kapitalistički karakter, zbog čega kod kuće i govorimo da ljevica uopće nije ona koja se takvom predstavlja?

I koliko uopće možemo biti sigurni da će u EP glasati za hrvatske a ne, recimo, za američke ili neke druge interese? Nije li se već dogodilo da kao zemlja kandidat npr. glasamo kao Amerika a ne EU?

Zato bih prije glasanja ipak volio poslušati što kandidati govore.

B-52

Tko je glasao

u EU parlamentu se glasa za "

u EU parlamentu se glasa za " europske interese ", a što je "europski interes" odlučuje neka velika politička grupacija, europarlamentarni demokršćani ili socijalisti, u vrlo složenoj proceduri između parlamenta, EU Vijeća, Ministarskog vijeća i komisije.
Danas je dominantna euro demokršćanska grupacija, a njezina platforma je stabilizacija javnog duga i javnih financija, mjere štednje, rekapitalizacija banaka, europeizacija bankarskog sektora, monetarne intervencije preko ECB-a, ESM-a i investicijska politika preko EIB-a i EBRD-a, fleksibilizacija tržišta rada, i ostale mjere iz omrznutog arsenala austerity package.
Kod nas je , na nesreću, demokršćanska stranka u takvom stanju da ne može korespondirati tom segmentu europske politike, i ne može sklapati političke savezništva takve vrste, jer uopće nema političkog programa, a ni ljude za provedbu, kad bi ga imala na papiru.
Stoga imamo jednu specifičnu situaciju, da naša vladajuća garnitura, " lijevo od centra", može funkcionirati u EU parlamentu kao dio političke grupacije eu socijalista, (čiji program izlaska iz krize je zasnovan na rastu i investicijama), ali time nastupa protiv same sebe u domaćim prilikama, jer nužne reforme javnih financija i općenitog javnog sektora nisu učinjene, kao prvi i nužni korak izlaska iz krize.
Zato je pred ove izbore teško voditi neku suvislu kampanju.... moja je prognoza da kampanje neće ni biti.

Tko je glasao

Poznata mi je blokovska

Poznata mi je blokovska podjela u EU parlamentu i slažem se s tvojom ocjenom o donekle šizofrenoj situaciji kad su u pitanju naši budući zastupnici.

Oni koji bi trebali biti za politiku rezova se kao opozicija u Saboru bore protiv dok su oni koji bi i ideološki trebali biti protiv su njeni glavni kreatori i provoditelji. U EU parlamentu bi pak trebali promijeniti uloge. To je fakt.

No, nisu problem naši zastupnici kao takvi. I jedna i druga grupacija je doktorirala na licemjerju koje podrazumijeva govoriti jedno a raditi nešto posve drugo. Baš zato me zanima kako će izgledati kampanja. Ja mislim da će okosnica biti borba oko zasluga za završetak pregovora, odnosno ispunjenja dodatnih uvjeta iz pristupnog ugovora. Tu će sve prštati od zaslužnih. Zato me zapravo više zanima hoće li i koliko biti drugih lista i hoće li te ponuditi nekakav drugačiji pristup. Što se mene osobno tiče, liste dvije najveće stranke, već je izvjesno, neće dobiti moj glas. Tražit ću i pratiti osobe s daleko većim stupnjem vjerodostojnosti, znanja jezika, potrebnim manirima i tako to. Pošto naši neće činiti prevagu u EU parlamentu, stalo mi je da nas barem ne sramote. Oni koji sami ili njihove stranke imaju već masu putra na glavi, ne dolaze ni u obzir.

Pošto su se vladajući već izgubili u bespućima velikih obećanja i siromaštvu postignuća, letvicama koje su čas gore a čas duboko dole i sve više govore nesuvislo (vidi pod Milanović), otpadaju. Na HDZ ne treba trošiti riječi. Gledao sam danas onog Ribića što nosi HDSSB-ovu listu, Jakovčića poznam a ni Laburisti mi nisu nepoznati. Pojavi li se osim njih još neka lista, diskriminacijskim uvjetima za kandidiranje unatoč, činit će grupaciju koju ću posebno pratiti i potražiti svog favorita za preferencijski glas.

B-52

Tko je glasao

zalagat ćemo se...

... za povećanje broja zastupnika RH u EU parmentu!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci