Tagovi

Izbori u Vukovaru - vječno ponavljanje istoga

Prije pet ili deset godina Siniša Vuco se kandidirao za predsjednika, ili nešto slično. U (ti)jeku kampanje bio je gost na jednoj lokalnoj televiziji. Na voditeljevo pitanje:'Kako ćete riješiti problem nezaposlenosti? Vuco je odgovorio:'Zapošljavanjem!' Na realnoj, simboličkoj, sadržajnoj, formalnoj i praktičnoj razini u tom odgovoru je sadržan sav besmisao hrvatske politike koji čini temelj političkog marketinga i apatije birača.

Nije potrebno puno doumljivanja da bi se shvatilo da je Vucin odgovor esencija svih ostalih odgovora. On je dao najozbiljiji mogući odgovor, jer se kandidirao da se zabavi. Oni koji su ozbiljni, kojima je politika prilika da se zbrinu, nikada ne bi dali tako jednostavan odgovor, nego ipak malo složeniji. Koristili bi riječi makro i mikro ekonomija, iako smatram da je riječ makro, bez dodatka ekonomije, zapravo dio hrvatske političke prakse premagrađanima kao biračima.

Danas se održavaju još jedni izvanredni izbori u Vukovaru. Ovaj put nije 'prošao' proračun, a po novom zakonu, biraju se u paketu i gradonačelnik i vijeće. Od 2009. godine do danas u Vukovaru su građani birali četiri puta: dva puta redovno, svibanj 2009. i 2013. i dva puta izvanredno: 2011. i 2014. Dakle, u Vukovaru su lokalni izbori svake dvije godine. Od ta četiri puta, tri puta su bili izbori za gradonačelnika. Prva dva puta pobijedio je Ž. Sabo(SDP), a danas ćemo vidjeti.

Prije kojih mjesec, dva predsjednik hrvatske vlade i onoga što je (pre)ostalo od SDP-a, kategorički je ustvrdio da Ž. Sabo neće biti kandidat SDP-a na predstojećim izborima u Vukovaru. I, lagao je! I to na kvadrat, jer u Statutu SDP-a stoji da se neki član SDP-a može kandidirati kao nezavisni jedino uz izričito odobrenje predsjedništva. Koliko je jevnosti poznato, predsjedništvo nije donijelo takvu odluku. To je i donekle mudro - ako Sabo izgubi, a sudija mu presudi, mogu ga se hladno riješiti konstatacijom da je prekršio statut :). Topla voda, ali ipak. Međutim, zbog svoje neprincipijelnosti, dogodilo se SDp-u da se još jedan član SDP-a kandidira kao nezavisni: poznati vukovarski odvjetnik Andrej Georgievski. Vukovarski SDP na čelu s Goranom Bošnjakom, tiho je izbjegao to nezgodno pitanje, jer ako bi primjenio oderdbe statuta na lokalnoj razini, morao bi isključiti i Saboa i Georgijevskog, a to ne bi bilo oportuno.
Treći kandidat iz SDP-ovskog legla je, pogađate opet neovisni, Željko Pinjuh, čovjek kojega su zbog sukoba sa Saboom izbacili iz SDP-a. Naravno, formalni razlog bio je Pinjuhovo pristajanje uz HDZ u vijećnici, ali tek nakon što je Sabo zatvorio sve slavine, a čovjek mora od nečega živjeti, jer ne živi čovjek samo od kruha, već od političke milosti.
'Nezavisnom' Sabou zamjenica je SDP-ova džepna venera Danijela Stanković, koja je odlučila da je bolje biti uz desnicu Ž. Saboa, jer joj je on mnogo pomogao. A da bi ti on pomogao, a ženka si, potrebno ti je da imaš što manje karaktera, i konkretne potrebe.

Naravno, zbog svoje formalne nezavisnosti, i zbog još dvojice lijevih kandidata, Sabou će se dogoditi ono što je do sada bila odlika desnice: rasipanje glasova.

Na drugoj strani se nalazi Ivan Penava, čiji me je gospodarski program za BOLJI Vukovar i nagnao da se sjetim Siniše Vuce. Evo toga programa (sve sam citirao, iako će se činiti da se zajebavam, ali takav je program):

"Zacrtao sam si da ću kao gradonačelnik učiniti da Vukovar bude grad zaposlenih i zadovoljnih ljudi, a ne grad afera.

Otvorit ću bar 500 radnih mjesta u ovom mandatu, a u sljedećem još 1000.

Snizit ću troškove života i rada u Vukovaru.

Učenici osnovnih škola dobit će besplatne udžbenike.

Popunit ću Gospodarsku zonu primjenom novog modela upravljanja.

Stvorit ću brand 'Grad - to ste vi' i tako plasirati vukovarske proizvode na tržište.

Projektom 'Obrtnička ulica' - poslovne prostore u baroknoj jezgri grada iznajmit ću tradicijskim i tako smanjiti nezaposlenost i oživjeti središte grada.

Povećat ću naknadu za novorođenu djecu.

Izgradiz ću novu modernu tržnicu.

Pokrenut ću proizvodnju električne energije ugradnjom solarnih kolektora."

Na kraju letka stoji:"Ovo je moj plan. Osobno jamčim za njega. Zajedno ćemo ga ostvariti."

Ne bih ulazio u ovaj niz želja, kojega se iz ne znam kojega razloga naziva (Vucinim) planom. Ali, da bi ovaj i ovaj put 'Vucin princip' mogao pobijediti, govori nam promjena taktike nastupa na izborima: ovaj put su se svi ujedinili 'protiv zla'. Penavu podupire ukupno 12 stranaka na ovim izborima. I Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i Crkva katolička. I Savez za bolju Hrvatsku. A tom finom razlikom što niti Stožer, niti crkva niti Savez nisu izričito naveli da podupiru HDZ-ovog kandidata, već pozivaju na ujedinjenje i glasanje za demokršćanskog kandidata.

A takav je i, navedenim udrugama na užas, i Dragan Crnogorac, kandidat SDSS-a. Jer, sramota za Hrvate katolike, Srbi su pravoslavci, tj. pripadaju kršćanima, a prema definiciji demokršćanina - to bi mogao biti i SDSS-ovac Crnogorac. Naravno, zabuna je samo prividna, zna raja na što se misli kada se kaže demokršćanin: to je HDZ-ovac koji ide redovito na misu, i ispovjedi se kad ukrade.

I sada pope budi pametan. S jedne strane imaš Željka Saboa, čovjeka koji je na sudu, faraona Milanovićevoga tipa (bio je član predsjedništva, predsjednik SDP-a VSŽ, potpredsjednik SDP-a grada Vukovara, gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik), koji spominje Boga, kad se više ne može pozivati na ljude, češće nego Dario Kordić.
S druge strane imamo HDZ-ovog Sinišu Vucu, sa Marijanom Pavličekom kao zamjenikom, čiji je HSP-as kandidovao svog člana za predsjennika gradskog vijeća, Igora Gavrića, koji je ujedno predsjednik jedne udruge i glasnogovornik Stožera...

Tko god pobijedi, teško da će imati miran mandat. 'Dobrobit' Vukovara će im svima biti na prvom mjestu. Kao i do sada.

Komentari

...

"Ovo je moj plan. Osobno jamčim za njega. Zajedno ćemo ga ostvariti."

hdz je već imao jednoga takvog koji je osobno jamčio za izborna obećanja, a sada eno ga u remetincu :))

zar zaista u vukovaru ima dovoljno idiota-glasača koji će popušiti penavinu listu želja i dovesti ga u gradonačelničku fotelju?!

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci