Tagovi

Izbori u Srbiji - brzi pogled iz Hrvatske

O izborima u Srbiji, informiranja radi, pogledao sam web stranicu dnevnih novina Politika, Beograd na politika.co.yu. Osim na ćirilici može se čitati i na latinici. Za one mlađe navodim, a starije podsjećam da je to najstariji dnevni list na Balkanu, prvi broj izašao je 25. siječnja 1904, prvi vlasnik i osnivač bio je Vladislav Ribnikar. Danas vlasništvo dijele popola Politika AD i njemački medijski koncern WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) Medien Gruppe. Slično su kod nas napravili WAZ i EPH.

Raduje me pobjeda g. Borisa Tadića jer će tako Hrvatska imati u svom susjedstvu predsjednika države s kojim će se lakše rješavati otvorena pitanja. G. Boris Tadić je prijatelj našeg g. Zorana Milanovića.

O izborima za predsjednika Srbije je već oko 22,00 sata, dakle manje od 4 sata poslije zatvaranja birališta sa Politike online objavljenog teksta pod naslovom „Tadić proglasio pobedu, Nikolić priznao poraz“ izdvajamo slijedeće dijelove članka:

„...On je čestitao svom protivkandidatu Tomislavu Nikoliću na „veoma teškoj i fer borbi” jer, kako je rekao, broj glasova koje je Nikolić dobio zaslužuju svako poštovanje i uvažavanje.
„Ja ću ovih dana vrlo ozbiljno razgovarati sa Nikolićem jer je veliki broj građana podržao njegovu ideju”, rekao je Tadić.
„Imam snagu i volju da i dalje radimo na evropskim vizijama i poboljšanju života naših građana, borbi protiv korupcije i kriminala, rekao je Tadić, ali je dodao da postoji i samokritički odnos i da će biti prilike za ispravljanje grešaka iz prošlosti.

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić priznao je izborni poraz i čestitao pobedu protivkandidatu Borisu Tadiću.“

Radi ukupnog dojma, pogledao sam i komentare na tu vijest, njih oko 100 ukupno. Uglavnom su pozitivni. Za one kojima je to mrsko navodim jedan od komentara s preovladavajućim stavovima:

„Hvala ti Srbijo, položila si test. Idemo u Evropu! Dosvidanja Rusija, doviđenja Kuba, doviđenja Albanija, doviđenja Turska. Izgubili ste, radikali, ali i vama želim sve najbolje u našoj zajedničkoj prosperitetnoj, evropskoj, srećnijoj Srbiji!“

Mada je teško stavljati u odnos izbore u nas (za Sabor) s izborima u Srbiji (predsjedničke) ipak se možemo ponaosob prisjetiti kako su naše stranke i mediji govorili o rezultatima i kako su se ponašali naši stranački prvaci u izrazito personaliziranim izborima. Izdvajam iz ovog Politikinog teksta one dijelove koji odudaraju po sadržaju i suštini mom sjećanju na izbore u nas:
1 ... Tadić je čestitao svom protivkandidatu...
2 ... broj glasova koje je Nikolić dobio zaslužuju svako poštovanje i uvažavanje....
3 ... postoji i samokritički odnos i da će biti prilike za ispravljanje grješaka iz prošlosti....
4 ... priznao je izborni poraz i čestitao pobjedu protivkandidatu...

Mnogo je riječi ovdje na pollitici ali i u medijima napisano o čestitanju/nečestitanju i izbornom porazu oko izbora za Sabor RH. Većina je prigovarala gubitniku da nije čestitao pobjedniku. Nije mi ostalo u sjećanju da je naš pobjednik, makar i naknadno, negdje izrekao nešto što bi sličilo tome kako gubitnikov „broj glasova zaslužuje svako poštovanje i uvažavanje“ ili da (kod pobjednika) „postoji i samokritički odnos i da će biti prilike za ispravljanje grješaka iz prošlosti“.
++++++++++++++++++++
U Hrvatskoj se smatra kako je demokracija u susjednoj Srbiji na nižem stupnju razvoja. Možemo se poradovati/utješiti kako su naši građani koji tamo žive od Oluje podigli njihov demokratski šlif ili pak da je to učinio hrvatski know-how (znanje i sposobnost da se nešto korektno uradi) kroz poduzeća koja su naši gospodarstvenici osnovali u Srbiji. Razlika u broju glasova između Tadića i Nikolića je naime oko 120.000.

U ovom primjeru, unatoč svemu, imamo mogućost učiti od lošijih.

ps: citirano je ostavljeno izvorno na srpskom jeziku

Komentari

Radikali su dobili oko

Radikali su dobili oko milijon glasova više nego na bilo kojim izborima do sad, to o 120 000 više dobitih glasa je zanemarivo.

Tko je glasao

Mozda ne bi bilo lose jedan

Mozda ne bi bilo lose jedan put reci i istinu o stanju u Srbiji, a na osnovu cinjenica.Kao prvo medju Srbima je apsolutni pobjednik Nikolic. Kad se gledaju glasovi Srba onda je omjer 60 - 40% za Nikolica. Stvar su preokrenuli, Madjari, Muslimani i Albanci uz jedan dio Srba iz BiH na nagovor Dodiga.Dodig je na taj nacin pokupio bodove kod stecajnih upravitelja iz EU u BiH.
Stoga je Tadic pobjednik u Vojvodini, Sandjaku i dijelu juga Srbije gdje zive Albanci.A nesto solidnije od Nikolica je prosao u Beogradu na nagovor dobrog dijela onih koji su zbrisali pocetkom 90-ih od mobilizacija na zapad..
Tu se primjecuje i jedan paradox.
Kako pisu njihovi mediji 80% Srba je za EU, a dok istodobno najvise glasaju za Nikolica?!
Jedini je zakljucak da se radi o kaznjavanju Tadica radi ocajne i lopovske politike, koja se prije svega ogleda u nevidjenoj pljacki u njihovoj privatizaciji.Najvise su se omastili Rusi koji su glumili da ce za uzvrat podrzati Srbiju oko Kosova, ali su zato kupili za 20% vrijednosti tamosnju naftnu industriju i jos osigurali monopol, kao kod nas nekad HT.Ima i jos drugih cudnih igara, pa se radi o kaznjavanju Tadica izborom njegovog glavnog protivnika.Sto se pak tice retorike tzv. velike Srbije, od tog nema nista.Ni volje, ni sredstava ni mogucnosti.Poludijeli ili "poludjeli" Seselj i stari udbas Nikolic, su odigrali ulogu "ima i gorih" . Nikolic ce sad naplacivati ulogu zeca, a Seselj ce se probati izvuci na ludilo iz zatvora...
Cini mi se da je i sam Nikolic odahnuo poslije izbora, jer sad nece biti predvodnik otpora EU i NATO-u. Ali pitanje je da li ce se Tadic moci rijesiti najveceg autenticnog velikosrbina Kostunice.Prijatelja Tadicevog oca, akademika u SANU koji je jedan od glavnih pokretaca cijele te bolesti uz Dobricu Cosica.

Tko je glasao

Mala ispravka. nije Dodig,

Mala ispravka. nije Dodig, nego Dodik.

Tko je glasao

Treba samo pročitati moj

Treba samo pročitati moj jutrošnji dnevnik i sve će biti jasno. Očekivanja u Srbiji su bila drukčija, ali je Tadić pobijedio ISKLJUČIVO glasovima Mađara i Hrvata.

Taurunum

Tko je glasao

ne bih bas tako

ne bih bas tako interpretirao tadicevu pobjedu.
odnos srba prema predsjednickim kandidatima ne treba iscitavati na nacin da se izuzmu samo glasovi iz vojvodine, vec trebe - ako se krenulo sa analizom na takav nacin - izuzeti glasove iz vojvodine i sa sjevera kosova (gdje su pak automatski glasali za nikolica), pa onda pogledati kako se izjasnila "uza srbija"


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Prema izvještaju koji

Prema izvještaju koji "trčao" preko ekrana na RTS-u, Tadić je u Vojvodini imao 55%, u Beogradu 51-2%, a u užoj Srbiji 47% koliko se sjećam. POdručje Kosova je imalo vrlo mali odziv nekih 26%, tako da njihovi glasovi nisi bili toliko značajni.
Tako da su Hrvati i Mađari fakat donijeli pobjedu Tadiću.
Mada iskreno mislim da bi dugoročno, Nikolićeva pobjeda bila puno korisnija za Srbiju. Sad još dublje tone u svojim iluzijama.
A što se tiče Rusa, tako svejedno. Ovi su svoju šapu pružili, i nema nazad.

Tko je glasao

hvala na info-u. Mada

hvala na info-u.

Mada iskreno mislim da bi dugoročno, Nikolićeva pobjeda bila puno korisnija za Srbiju. Sad još dublje tone u svojim iluzijama.

s ovim se nazalost moram sloziti. tadiceva pobjeda uistinu nema politicku snagu, i on sa te svoje pozicije nece moci uciniti nista. ne uz kostunicu u vladi. uistinu se cini da jedino dugorocno rjesenje problema donosi otreznjenje koje bi se desilo sa nikolicem i kostunicom na vlasti. :(


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Zapad sad ima u Srbiji

Zapad sad ima u Srbiji posljedice svoje kalkulantske politike.Trebalo je naprosto fizicki uci u Beograd i organizirati sudjenje svim zlocincima iz JNA kao u Nuernbergu i izvrsiti denacifikaciju.
Kasnije se kalkuliranje nastavilos a tzv. Haaskim "sudom" i ovo su sve posljedice takve kratkovidne politike.
Medjutim oni su se zadovoljili tzv. kumanovskom kapitulacijom i slabom podrskom Djindjicu i drugima koji su isporucili Milosevica.Jesu izrucili Milosevica, ali cijeli vrh JNA, mafija i ista policija koja je i tu pljackala i ubijala u toku rata je ostala netaknuta.Tako da je Djindjic odstrijeljen i Kostunica je zamijenio Milosevica, a Nikolic Seselja.
Mislim da je Tadic preplaseni zec koji se nece usuditi organizirati sudjenje Kostunici & kompaniji za ubojstvo Djindjica i skrivanje Mladica.

Tko je glasao

Mislim da je Tadic

Mislim da je Tadic preplaseni zec koji se nece usuditi organizirati sudjenje Kostunici & kompaniji za ubojstvo Djindjica i skrivanje Mladica.
Tadic ce "ozbiljno" porazgovarati s Nikolicem. Obzirom kako je Nikolic euroskeptik te kako je najavljivao prekid suradnje s Haagom ovo bi moglo svasta znaciti.

Tko je glasao

Možemo se

Možemo se poradovati/utješiti kako su naši građani koji tamo žive od Oluje podigli njihov demokratski šlif
Ovo nikako ne stoji jer su oni vjerni pristase radikala uostalom o tome ti moze vise napisati vnazor.
Sto se tice samih izbora Nikolic se pokazao demokratom no vec sam na jednom drugom mjestu prepisao ocjenu od jednog blogera iz Srbije kako Nikolic nije programiran za pobjednika te si je u tijeku drugog predizbornog kruga upucao 2 metka u nogu prvi je bio oko pomilovanja direktora RTS koji je u zatvoru zbog smrti djelatnika RTS-a koji su poginuli u bombardovanju a drugi aluzija na Tadica kod komentara letka DS-a. Nadalje "uza Srbija" je glasala za Nikolica a pobjedu Tadicu je donijela Vojvodina sa izlaznoscu od 70% i oko 150 000 glasova vise a ukupna razlika u glasovima bila je oko 100 000.
Ova naizgled pobjeda demokratski usmjerenog kandidata daje i dalje privid o demokratizaciji Srbije no kako smo vidjeli ona je na jako tankim nogama.
Ja ću ovih dana vrlo ozbiljno razgovarati sa Nikolićem jer je veliki broj građana podržao njegovu ideju”
Sad pitanje je sto ovo znaci? Na prvi pogled ruka suradnje izmedju DS-a i SRS-a uz eliminiranje Kostunice kao premijera. Ili uvazavanje nekih stavova radikala recimo o prekidanju suradnje s Haagom i o postovanju granice Virovitica, Karlovac Karlobag. O priblizavanju Rusiji se ne mora dvojiti jer su i jedan i drugi pohodili rusiju zadnjih dana i kako netko napisa. Nama su prigovarali Danke Dojcland a sad oni pjevaju Spasiba Rosija.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci