Tagovi

Izbori u Nizozemskoj: kako će utjecati sukob s Turskom?

Prekosutra su parlamentarni izbori u Nizozemskoj. Simbolno važni za Europu jer svi očekuju koliko će glasova osvojiti stranka populističkih ksenofoba PVV. Sigurno je da će vladajuća "velika koalicija" pučana (VVD) i Radničke stranke (PvdA) doživjeti potop. Na njihovom padu, raste ne samo VVD nego i nekoliko drugih stranaka, najviše Zelena ljevica (GL)

(Usput: pridjev "simbolno" ukazuje na angažman simbola, a to je vrlo važno u društvenom životu - suprotno od pridjeva "simbolički", koji znači da je nešto minorno.)

Aktualna je naravno posljednjih dana diskusija o tome kako će na izbore utjecati aktualni sukob s Turskom. Neki smatraju da je to voda na mlin PVV, a drugi naprotiv da pomaže pučanima jer je predsjednik vlade pokazao odlučnost.

Ankete tijekom ožujka (posljednja je objavljena jučer) ne pokazuju nikakav trend promjena. (Rezultati anketa, članak na wikipediji.) Velika disperzija glasova, možda jedinstvena na parlamentarnim izborima uopće. Kao što sam pisao prije desetak dana, trebat će vjerojatno bar četiri stranke, da se prikupi vladajuća većina.

PVV privlači prosvjedne glasače, nezadovoljne svim etabliranim strankama. Ipak, u anketama ide tek do 20% glasova.

PVV, čak i ako prođe bolje od onoga što pokazuju ankete (a svi "pušu na hladno" nakon neočekivanih ishoda prošle godine u UK i SAD), vrlo vjerojatno neće moći sastaviti vladu. Ali, i za druge nije jasno kakva bi se vlada mogla sastaviti.

Belgija je bila 20 mjeseci bez vlade i dobro je funkcionirala, pa možda tako bude i u Nizozemskoj.

Evo posljednji rezultat, jučer obavljena anketa. Navodim po strankama broj mandata osvojen na posljednjim izborima 2012 (ukupno 150), očekivani broj osvojenih mandata prekosutra te razliku. Izborni sustav je gotovo idealno proporcionalan, pa se u anketama stalno objavljuje raspored mandata, a ne postoci.

1. VVD (pučani) 41 24 -17
2. PvdA (radnička) 38 9 -29
3. PVV ("za slobodu") 15 22 +7
4. SP (socijalisti) 15 15 0
5. CDA (demokršćani) 13 22 +9
6. D66 (liberali) 12 17 +5
7. CU (kršćanska unija) 5 5 0
8. GL (Zelena ljevica) 4 20 +16
9. SGP (reformisti) 3 3 0
10. PVdD (stranka za životinje) 2 4 +2
11. 50+ (starci) 2 5 +3
12. ostali 0 4 +4

Komentar na portalu politico.eu navodi da su pogledi na predstojeće izbore izvana znatno drugačiji od unutrašnjih. »Dok strani promatrači vide još jedan veliki test za politički poredak u Europi koji je izgrađen nakon Drugog svjetskog rata, za Nizozemce je glasanje mnogo manje dramatično.« Ovdje nije slučaj da "pobjednik uzima sve", kao u SAD i UK. Komentar opovrgava tri mita, koji se pojavljuju u komentarima iz drugih zemalja.

1. Ovo nije glasanje o Europskoj uniji. Rezultat referenduma u UK nije pojačao eurosketički pokret u Nizozemskoj; prije obrnuto. Nijedna stranka osim PVV ne spominje izlazak iz EU, a i PVV je ublažila svoju antieuropsku retoriku.

2. Ovo nije glasanje obilježeno "za i protiv Geerta Wildersa" (lidera PVV). On ne uživa tako veliku osobnu popularnost.

3. Ovo nije "populistička pobuna".

Analitičari pak također upozoravaju, da velik broj Nizozemaca na izborima, tradicionalno, odlučuju u zadnji čas. Sve do zadnjeg dana, oko 20% je neodlučno, a 3% odlučuje tek kad stigne na glasalište.

Komentari

Zanima

Sada kada izgleda da će i Islamistička stranka ući po prvi put u parlament neke zapadnoeuropske države jedino me zanima za koliko će judinih škuda neki vođa stranke prodati zapadnoeuropsku državu i njene stanovnike.

Tko je glasao

Gdje je to islamistička

Gdje je to islamistička stranka ušla u parlament zapandoeuropske države??

U Nizozemskoj, nisam zamijetio da je neka od stranaka koje su sudjelovale na izborima islamistička. Svakako ne jedna od onih koje su osvojile mandate.

Tko je glasao

Nizozemska

Pa u Nizozemskoj, Nizozemskoj ....

Kako ćeš nazvati stranku koja:
1) Traži daljnja doseljavanja migranata
2) Traži da sve škole imaju imame koje plaća država, ali se ona nema pravo uplitati u njihov posao
3) Traži da se osnuje registar Nizozemaca koji "ne poštuju migrante"

i tako dalje i tako dalje

With Dutch Islamist Denk Party Immigrants Rebel Against Assimilation

Tko je glasao

@Zlatni:

Hvala na objašnjenju, mda si mogao to i ranije! :-)

Glede točke 2, to imamo u Hrvatskoj za sve vjerske zajednice. Ne znam kako je rješeno u Nizozemskoj, ali znam da je u Belgiji isto (ali imaju i ateistički "vjeronauk", po istom načelu, organizira ga svjetonazorska zajednica humanista a ne država kao kod nas "etiku").

Prema ovome što si naveo i članka na wikipediji, ne vidim da je stranka islamistička. Ali, naravno, ne kažem da sam siguran. :-) Wikipedija navodi:

The Denk program argues for the following five points:

a tolerant society in which we accept each other.
a caring society in which we look out for each other.
a learning society in which we utilize everyone's talents.
a sustainable society where we have to think about our environment.
a just society, promoting international justice.

Tko je glasao

nisam

Nisam bio neko vrijeme na pollitika. Kada sam se vratio nisam gledao stare komentare.

Shit happens

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci