Tagovi

Izbori su završeni i krenula je čista drama

Sami glavni akteri su nam ovih dana rekli da je rezultat izbora već poznat, da se stvar svodi na sve uži krug njih, da drugih mogućnosti nema, da su dosadašnje priče prošlost i da je krenula čista drama interesa i osobnosti, u kojoj su važne sujete i ovladavanje do stupnja čistih usklađivanja, pa i do stupnja vlast radi vlasti. Sve brže otpadaju sadašnji već veoma reducirani "kadrovi" i sve brže teku izmjene, ne kao nogometni treneri nego kao fotokopija fotokopije.

Bandić pa Čačić su nas poučili kako njihov prijatelj Ljubo Jurčić nikako ne može biti premijer, jer je to nešto naprosto nemoguće. Čačić nas je poučio da je sasvim drugo vrijeme, vrijeme interesa, osobnosti i gospodarstva, da su Račan i Sanader sposobni ali za prošlost, da HNS ne samo da ima politiku nego je to Vesna Pusić koja je to unaprijed sve obavila i prednjači. Da se Đurđicom Adlešić neće baviti jer je izvan toga. Marinko Čulić, najbolji poznavatelj Račana, nam je objasnio da je Račan patrijarh toliko sujetan na pitanje svoje uloge da je to crta koja se ne može prijeći. Za Sanadera i HDZ su svi objasnili da je u najmanju ruku nepremostiv problem nesposobnost "kadrova". U redu, malo zakomplicirati stvar mogu najave timskog rada SDP-a, možda nešto i predsjednik države Mesić, ali to ne može izmjeniti global.

Bitni rezultati izbora su tako poznati i nastavlja se zanimljiviji dio, neke vrste čista drama.
Uzmimo pobjedu tzv. lijevog centra, SDP i HNS.
Ljubo Jurčić je tu već jasan, i vidljivo je da više ne stiže biti šef Ekonomskog instituta, ekonomski program SDP-a, prijatelj i stručnjak svih i već tone. Slično je sa Josipovićem, već glibi od akcija naplata do svakog CD-a, fakulteta, Sabora, haške tematike, bjenalno-filharmonijskih aktivnosti i raznog. Željka Antunović i Račan će morati gurnuti u baražnu vatru Linića, Duška Ljuštinu i mlade snage, gdje je ovaj put vidljivo brzo izgaranje.
Čačić izgleda stabilno sa svojom koncepcijom, ima i iskustva, ali ga to vara, kao Hillary Clinton. Vesni je natovaren veliki teret zvani politika, a još nosi desetak tereta efekt koji Čačić ne može dokučiti. Jedno je revijalni program a drugo i malo zahtjevnija scena, pa je Vesna izgorila u Zagrebu. Dobro, Čačić će nastaviti s ostalima. Ali greška je u tome što on, sa iskustvom više neuspjeha nego uspjeha, sada ide na sigurno po načelu dream teama. Drema team je u ovom trenu fikcija za 2000.g., za što su Sanader i Račan premoderni. S Fižulićem, Kuštrakom, Valentićem i drugima Čačić nezadrživo srlja u ralje računovotkinje Željke Antunović i javnosti i ta drama je već krenula.

Ostale figure na sceni također sudjeluju u drami, ali tako da je već vidljivo da drama klizi u banalne ali radikalne vode. Jedan izlaz drame je čista vlast radi vlasti, a la Dželalija u Drnišu, što će biti izolirani djelovi zbog dramskih naboja. Drugi dio izlaza kontroliraju patrijarsi, bar za sebe - doktor drame Ivo Sanader, veliki prirodni glumac Mesić (npr. predsjednik BiH), Račan, Manolić, Todorići.
Treći dio su Čačić, Vesna Pusić, Željka Antunović, Linić i neki drugi, već iskusni za to, koji će također za sebe naći izlaze. Četvrti dio će biti nove fotokopije i specifične podgrupe, od kojih će dio opstati kao kompjutori a dio izgoriti, npr. već preagresivne spolno specifične grupice pojedinih stranki. Peto je Budiša i slično, što će unositi šumove. Šesto smo svi ostali koji ćemo se pri kraju drame početi baviti svime.

Komentari

Iako komentiram s velikim

Iako komentiram s velikim vremenskim odmakom želim reći da nikakvi izbori nisu sigurni i dobro je što je tako.

Tko je glasao

Dakle, u samu dubinu ovog

Dakle, u samu dubinu ovog teksta uopće ne bih ulazio jer se u njemu krije toliko pogrešaka da bi vjerojatno ispravljanje istih trajalo duže nego pisanje novog članka... Za onoga tko je pisao ovaj članak jedna sitna informacija: Ljubo Jurčić nije nikakav šef. On je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Zagreb, a s Institutom nema baš nikakvih veza... Ako autora zanima čime se to prof. dr. sc. Ljubo Jurčić bavi neka se barem informira: www.efzg.hr/ljjurcic

Eto toliko, i u buduće malo bolje upoznati tematiku o kojoj se piše... Katastrofa

Tko je glasao

Duboko se ispričavam za

Duboko se ispričavam za grešku - zamjenu. Vidi dolje, dugo je ispravljeno. U više navrata su se zajedno pojavili Ekonomskim institut i Hrvatsko društvo ekonomista, kojeg je Ljubo predsjednik ili već šta jeste. Čak se je Ljubo pojavljivao i nešto pomješano s njima, npr. oko ekonomskih pitanja Grada Zagreba, stvaranje banke i drugih. To je recimo bilo tipa da je institut bio angažiran, da on sudjeluje ne znam kako a da se koriste i neke već prethodne studije konkretnih osoba, koje su sada u javno veoma izloženim pozicijama. Nemam namjeru sada to jako dokumentirati, samo ukazujem na javne podosta zastupljene smjernice. Ad pozicije predsjednika HDE i drugog, bilo bi zanimljivo da, kao očigledni poznavatelj i uvrjeđeni to malo konkretiziraš, pa bih i ja bio zadovoljan i ako me dobro "opereš", jer se namjeravam zadržati na rubnom interesu za to.
Za mnoge nas je HDE ona stvar, kao još neke stručne udruge, koja se desetljećima javlja, ako ništa Opatijom, nakon čega cijelo društvo zna gdje smo i šta smo.

Super bi bilo da me konkretnije "opereš" po još bar malo od tih silnih grešaka. Nije fer da takvo znanje stalno ostaje skriveno, pogotovu što se raspravlja na mijestu gdje, zanemari mene, ima podosta veoma konkretno i nesebično obrađenog materijala.

Tko je glasao

Da, opet nas "poučavaju" o

Da, opet nas "poučavaju" o stvarima o kojima bismo mi njima trebali nešto reći. opet pušiona. sjebali nam vojsku i policiju tako da se osiguraju od možebitnog (još jedna lijepa rvacka riječ) vojnog udara, ufurali narodnjake da nam sjebu ono malo kulture što nam je ostalo...
ali bar će nam majstor bob, pardon, doktor jure napraviti novi most tak da možemo biti mirni. barem ćemo mostova imati najviše na belom svetu. možda zato da ti mostovi skrate pute hadezetovim autobusima punim pametnih glasača i ljubitelja dugobapskog lekara.

Tko je glasao

Jurčić je ZAKON

Jurčić je ZAKON

Tko je glasao

Ljubo Jurčić je bitni dio

Ljubo Jurčić je bitni dio bavljenja ekonomskim, političkim i ostalim društvenim pitanjima. Ne poznam osobu niti sam ekonomski stručnjak pa mi je lakše otvoriti neka pitanja, koja mogu biti i prilog javnoj provjeri i potvrdi da je on zakon.

Neka od neizbježnih pitanja su pitanja ekonomskog rasta, efikasnijeg ekonomskog pokretanja Hrvatske i slično. Ta pitanja teku desetljećima slično, uz ostalo tvrdnjama da su oni prije zakazali i da su nesposobni za potrebno, pa smo sada u situaciji da konačno mora uspjeti, kao prezimljavanje kojeg negometnog kluba u Evropi.
Npr. arhitekt i menadžer Čačić nudi uvjerljiv rast, ne samo kao političku teoriju nego i kao navodnu praksu, te za Jurčićev i SDP-ov nacrt ponude tvrdi da je već u nacrtu nedovoljan, da Jurčić vjerojatno svjesno zanemaruje 3 % slabiji rezultat od službenih statistika, da to nije niti program.
I to odražava da rasprave ne napreduju kako izgleda, te da je otprilike isto kao prije nekih 14 godina kad je premijer Nikica Valentić, specifični pravnik, u Saboru molio svoju političku mamu Savku Dabčević Kučar, ekonomisticu i političarku, da se dalje ne blamira politikantskim raspravama o ekonomskoj politici Vlade. Za kratku ilustraciju shvaćanja, mnoge stvari u Hrvatskoj imaju godišnji rast zarada i po 50 i 100 % , u globalu samo evidentne gluposti sudjeluju po 10 % i više, bilo tko može ponuditi rast i veći od 10 %, pa se uvijek radilo, a sada još više, o sve većoj nuždi bar malo vjerodostojnije ekonomije, pri čemu se radi o nečem bitno širem od ekonomske struke.

Jurčić bi se trebao bar malo drukčije oglasiti i bar malo drukčije deklarirati o raznim pitanjima. Očito je dobrovoljno pa i profesionalno na sceni ali previše u vezi sa dotrajalim klišeima, tipa revijalno ponašanje pa i gore. Po tim pitanjima predstoji sve ozbiljniji konflikt jer Hrvatska, ma šta tko mislio i o tome zna, nije potonula u još dublje probleme baš samo zato što je osnova izdržala s minimalnim nivoom pravila i rezultata i u veoma teškim provjerama.
Jurčić npr. mora napraviti nešto oko pozicije čelnika ekonomističke udruge i odnosa s politikom, poslovnog i političkog donosa, mora u političke rasprave o ekonomiji i ekonomskim programima unijeti bar nešto svijesti o drugom pa čak i nešto poduzeti oko toga je li zakon ili nije. Tj. nitko se ne može vaditi na režisera i producente jer ih nema. Hrvatska ipak ima neku donju razinu iskustva sa scenom pa, ako ne naprave bar male pomake, Jurčić i svi drugi misleći moraju deklarativno sići sa scene gdje pretežu gori od njega ili će tu brzo zaglibiti. Ima i dodatnih pravila, kao npr. da ne možeš igrati utakmicu a da ne prijeđeš centar, ali otom potom.

Tko je glasao

ljubo jurčić koliko je

ljubo jurčić koliko je meni poznato nema nijednu funkciju na ekonomskom institutu nego je profesor na ekonomskom faksu

Tko je glasao

U pravu si, on je

U pravu si, on je predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, nasljednik legendarnog Vladimira Veselice. Oni organiziraju one čuvene godišnje skupove u Opatiji, hrvatski Davos, kad dolazi cijela Vlada i svi koji nešto znače u poslovima i kad se sve zna gdje smo i šta smo.
Greška mijenja stvar, ali ne bitno, jer je možda još gluplje da o čelniku najveće strukovne udruge političke lekcije očitavaju Bandić i Čačić. Pa i to spajanje funkcija sa zastupstvom jedne stranke, druge stranke, pod stranke u stranci, gomilanje funkcija itd. ne izgleda izdržljivo u ipak dramatičnijim vremenima.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci