Tagovi

Izbori i čistoća medija

Ovi izbori su završili kako je i trebalo - na dan kada su i održani a poslijeizborna sapunica se nastavlja nesmanjenim intenzitetom. Na ovom siteu ima jako puno dobro napisanih i smislenih stvari, dobrih diskusija ali i jedan problem. Ponavljanje, ponavljanje i u komentarima i u dnevnicima, ipak najviše u komentarima. Stoga sam odlučio manje sudjelovati u diskusijama pojedinih dnevnika nego svako par dana, ako me posluži vrijeme i muza (ima li uopće muze za političke tekstove) pokušati dati svoj doprinos u formi svog valstitog dnevnika. Normalno da ću i dalje odgovarati na sve legitimne i logične komentare neovisno od njihovog predznaka ali je moguće da se, ovisno o situaciji odlučim dati jedan skupni odgovor na kraju dana ili razdoblja tako da bi izbjegao ponavljanja i uštedio vrijeme i sebi i drugima.

Evo danas teče 12 dan nakon izbora nakon kojih će, izgleda, sve biti isto. HDZ je na pragu da izbornu pobjedu pretvori u apsolutnu a HSS i HSLS na putu da postignu najveći jackpot koji je ikada i jedan gubitnik dobio u povijesti politike. Zoran Milanović se od sony boya hrvatske politike pretvorio u ono što je uvijek i bio samo nitko nije znao – notornog lašca i izbornog prevaranta. Ali glavni razlog pisanja ovog dnevnika je ukazivanje na nevjerovatnu i nepriličnu pristranost hrvatskih medija, na njihovu rovovsku odanost svojoj strani ili na liniju manjeg otpora i prešućivanja svega spornog bez obzira s koje strane dolazilo.

Da je Vjesnik pamflet vladajućih to je opće poznato, tako je od 1945 a svi su izgledi da će tako i ostati bar do slijedeće 45. Večernji i Jutarnji se isto nisu proslavili svojim kometarima iako se u njima ponekad pojavi nešto suvislo. Ali najbolji hrvatski dnevni list po mom i po uvjerenju mnogih je razgoličen. Novi List. Pogledao sam komentare i članke u zadnjih desetak dana i zapanjuje pristranost koje ne bi smjelo biti. Osim što je u jednom komentaru Vesna Pusić nazvana častohlepnom Lady Macbeth sve drugo vrvi od tihe do otvorene podrške svemu što dolazi iz SDP-ova tabora a satanizira i umanjuje se nesporna izborna pobjeda HDZ-a. Branko Mijič nema ni jednu ružnu riječ o izbornoj laži Zorana Milanovića a inače su mu tekstovi puni morala i čistoće. Isto je i sa drugima. Novi list je drugi veliki šok koji doživljavam na ovim izborima. Car je gol do kože, ma što do kože, do kosti.

List mora imati orjentaciju i dobro je da je Novi List lijevo ali ne smije zbog orijentacije izgubiti osječaj za sustav vrijednosti.

Već godinama pratim tiskovine u važnijim europskim zemljama a posebno intenzivno to radim u predizborno i naravno postizborno vrijeme. Najviše u Njemačkoj a Njemačka i nudi vrlo dobre primjere. I u Njemačkoj je poznato koja novina ima kakvu orijentaciju pa znamo da je Süddeutsche Zeitung novina lijeve orijentacije, Frankfurter Allgemeine desne, berlinski Tageszeitung vrlo lijevo a Bild tabloidno i desno. One normalno i razumljivo isto imaju svoje prioritete ali se o njima vrlo oprezno i suzdržano izjašnjavaju a najviše se pokušavaju držati činjenica. Ali kada su u pitanju temeljne vrijednosti onda među njima nema razlike. Nezamislivo je da bi jedan političar o sebi ikada više pročitao jednu dobru riječ ako bi napravio ono što je napravio Milanović i to jednako i u lijevim i u desnim novinama. Kod nas na žalost nije tako. Istina i laž se relativiziraju pa postaju veće ili manje ili se jednostavno prešuti ovisno o onome tko piše i o kome piše. Tako mediji umjesto da ispune svoju dužnost pravovremenog, istinitog obavještavanja javnosti, da budu jedna vrsta čuvara i tvorca javnog morala postaju dio svakodnevnice u kojoj moral i poštenje važi samo za drugu stranu.

Milanovića i njegove laži sam naveo jer sam momentalno pod šokom koga je on prouzročio ali isto to se odnosi i na benevolentan odnos prema Sanaderovim aferama i satovima. Posebno je bolno da nitko nije inzistirao da Sanader pokaže te račune koje je navodno pokazao izabranim novinarima. A mogli su ga razkrinkat.

Komentari

od 5 nacionalnih dnevnih

od 5 nacionalnih dnevnih novina, 4:1 za hdz.

novinarstvo je postalo "infotainment", kovanica informiranja i "entertainmenta", a zajedno s televizijama (kako onom koju nazivamo javnom, tako i komercijalnima) sve to izgleda kao projekt sustavnog zaglupljivanja masa...

Tko je glasao

Nije toliko ni problem

Nije toliko ni problem pristranosti vec sto niceg u tim svim novinama nema.

Tko je glasao

Kako si lijepo naveo

Kako si lijepo naveo dužnosti koje bi mediji trebali ispunjavat i kakva bi svrha njihovog postojanja trebala biti.... Nažalost takvoj vrsti je postojanje dozvoljeno samo na mjstima gdje zbilja postoji mnogo neovisnog kapitala i glave oslobođene bilo kakvih vrsta pritisaka a zdravog razmišljana (kombinacija koju je teško pronaći). Eto samo u tim endemskim uvjetima moguće je stvoriti istinsku slobodu medija i njihovu potpunu svrsishodnost. Što se ostalih područja tiće, uklučujući i ovo nam presveto, pitanje je stupnja zagađenosti idejom i kapitalom pojedinih tiskovnih ili elektronskih medija pa onda po toj formuli možemo prilično točno izračunati ili predvidjeti reakcije medija na neku datu situaciju.Tako i ovi sadašnji izbori to prilićno zorno prikazuju

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci