Tagovi

Iz Hrvatske je po američkim izvorima opljačkano 23,2 milijarde dolara, ali Linić ne progoni pljačkaše nego kumice

Ministar financija Slavko Linić koji se u sumornoj gospodarskoj i financijskoj krizi kroz koju prolazi Hrvatka nastoji predstaviti kao borac protiv sive ekonomije, kako bi se napunio državni proračun nije učnio ništa, kao što to nisu učinile ni prehodne Vlade, bilo pod vodstvom HDZ-a ili SDP-a, da se u Hrvatsku vrati barem jedan dio njezinog opljačkanog bogatstva. To opljačkano bogatstvo u ovih dvadesetak godina proistelo iz kriminalne pretvorbe, privatizacije i tajkunizacije naraslo je po američkim pouzdanim procjenama na čak 23,2 milijarde dolara.

Treba početi od početka stvaranja hrvatske države kad su raspad Jugoslavije, velikosrpaka agresija i stvaranje novih bogataša bili izvor pljačke prije svega HDZ-ovske političke elite, a u manjoj mjeri SDP-a koji je, iako je to bilo društveno vlasništvo, stekao veliko bogatstvo prisvajanjem partijskih nekretnina diljem Hrvatske, ali, kao što je pokazao slučaj glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana kao vlasnika hotela u Sloveniji, i izvan nje.Prema procjenama američke obavještajne agencije CIA iz Hrvatske koja je prvih pet godina trpjela pod velikosrpskom agresijom izneseno je u prvih deset godina oko 8 milijardi dolara. Prilikom smjene vlasti 2000. godine tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj William Montgomery javno je izjavio da će novoj hrvatskoj vladajućoj garnituri preporučiti jednu specijaliziranu agenciju iz Atlante koja se bavi ilegalnim putevima novca. Tadašnji novi predsjednik Republike Stipe Mesić prijetio je u medijima kako se nova vlast ne će zadovoljioti sitnim ribama, nego će hvatati kapitalce. Otada je prošlo 12 godina, a da ni jedan kapitalac, osim Sanadera nije završio u zatvoru, a Stipe Mesić čak i kad je u pitanju bivši premijer znakovito šuti, jer mu je Sanader krađom glasova prilikom brojenja u Državnom izbornom povjerenstvu kojega je tada vodio bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić omogućio drugi mandat. Usput kad je u pitanju Stipe Mesić mala digresija, jer se bivši predsjednik Republike nalazi pod sunjom da je u slučaju „Patria“ i sam postao kapitalac. Predstavnici spomenute američke agencije susreli su se u Zagrebu s premijerom Ivicom Račanom i ponudili mu njihove usluge, ali je „partijski poštenjačina“ iz Kumrovečke škole tu ponudu odbio. Navodno nije htio pristati na proviziju koju su tražili Amerikanci, a budući da nije pristao na njihove uvjete od tih 8 milijardi dolara ni jedan cent nije vraćen u Hrvatsku. Hrvatska se u međuvremenu zaduživala na skupom svjetskom financijskom tržištu i prodavala svoju nacionalnu imovinu pri čemu je u jednoj takvoj prodaji značajnu ulogu imao i sam Linić kad je mađarskom MOL-u ustupljen kontrolni paket dionica INE za smješnih 505 milijuna dolara nečega što je vrijedilo najmanje deset puta više. Nikad se nije saznalo, jer je to naravno bila tajna, tko je pokupio proviziju u tom „uspješnom“ poslu SDP-ove koalicije, ali je sasvim sigurno da taj novac nije položen u neku banku u Hrvatskoj.

Od oko 11 milijardi dolara na kraju HDZ-ove vlasti u svim idućim vladama od Račana preko Sanadera i Kosorice do Milanovića hrvatski vanjski dug je narastao na 46,5 milijardi eura. Treba podsjetiti da je prilikom raspada Jugoslavije Hrvatska bila dužna samo oko 2,7 milijardi dolara, što je tada iznosilo oko 15 posto BDP-a. Usput rečeno Hrvatska koja je stenjala u ratnim uvjetima taj je dug uredno vratila, za razliku od Srbije kojoj su Pariški i Londonski klub financijera oprostili pola duga koji je Beogradu uoči oprosta bio narastao na 140 posto BDP-a. Za vrijeme Mesićevog mandata, dakle za vlada Ivice Račana i Ive Sanadera i Jadranke Kosor Hrvatska se dodatno zadužila za više od 30 milijardi eura, da bi vanjski dug dostigao sadašnji iznos od 46,5 milijardi eura, što se kreće oko 65 posto BDP-a.

U takvim okolnostima nastavljena je još bezobzirnija pljačka države, jer je po procjeni Centra za međunarodnu politiku u Washingtonu, odnosno programa te nevladine institucije „Global financial integrity“ u zadnjih desetak godina iz Hrvatske opljačkano dodatnih 15,2 milijarde dolara. Novac je izvlačen kombinacijom različitih kriminalnih aktivnosti poput korupcije, organiziranog kriminala, šverca, utaje poreza i pranja novca. U tome sasvim sigurno nisu sudjelovale kumice s tržnica, vlasnici kafića, seljaci, ali se veliki borac protiv sive ekonomije Slavko Linić okomio na njih, umjesto da uloži napore kako bi se veći dio tog novca vratio u zemlju. Nije slučajno da objava ovog podatka koincidira s drugom važnom informacijom o tome da u Hrvatskoj živi 260 milijunaša. Tim problemom pozabavio se Adriatic Institut za javnu politiku iz Rijeke na čelu s Natašom Srdoč i Joelom Anandom Samyjem. Također je britanski europarlamentarac Roger Helmer uputio pismeno pitanje Europskoj komisiji ukazujući da je veći dio od tih 15,2 milijarde dolara završio je Lihtenštajnu u Hypo Alpe Adria Banci koju je u toj poreznoj oazi 2007 godine preuzeo princ Michael od Lihtenštajna.

Njih troje uz rumunjsku europarlamentarku poznatu po kampanji protiv korupcije u svojoj zemlji Monicu Macovei uputili su početkom ove godine na temelju otkrića washingtonske institucije pismo premijeru Milanoviću i ministru Liniću. U njemu traže odgovor na dva pitanje. Prvo, jesu su li hrvatske vlasti tražile informacije od vlasti u Lihtenštajnu, Austriji, Švicarskoj i Ujedinjenom kraljevstvu, te u drugim državama o imenima osoba iz Hrvatske koji su ilegalno prebacile novac u njihove banke i drugo, koliko je hrvatska vlada procesuirala takvih slučajeva i koliko je novca vraćeno u Hrvatsku. U pismu su upozorili da Hrvatska očekuje iz europskih fondova do 2020. godine povući 11,1 milijardu eura, pa je i te kako važno da dio tog novca europskih poreznih obveznika ne završi na računima korumpiranih hrvatskih političara i vladinih dužnosnika., kao i njihovih kriminalnih partnera u Hrvatskoj.

Ista skupina okupljena oko riječkog instituta uputila je uoči primanja Hrvatske u članstvo Europske unije otvoreno pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u kojemu navode 12 zabrinjavajućih pitanja u tekućoj hrvatskoj politici. U tom pismu predlaže se da se izvrši pritisak na hrvatske vlasti, kako bi prihvatili strane suce iz zemalja sa snažnom vladavinom prava koji bi u rješavanju korupcije u Hrvatskoj imali službene ovlasti. Podsjeća se da takav presedan postoji u zemljama u okruženju i u zemljama Commonwealtha. Također se odlučno zahtijeva da Hrvatska poradi na povratu 11,4 milijardi eura (15,2 milijarde dolara) koji su izvučeni iz zemlje kroz kriminal, korupciju, utaju poreza, te da se zaplijeni nezakonito stečeno bogatsvo hrvatskih politčara, vladinih dužnosnika i njihovih kriminalnih partnera. U pismu se objašnjava da se s pravosuđem pod političkom kontrolom Hrvatska ne može baviti neobuzdanom korupcijom, pa je stoga potrebno angažirati strane suce. Naravno, ni Zoran Milanović ni Slavko Linić nisu odgovorili na pismo Adriatic Instituta. Slavku Liniću je očito mnogo lakše odbijati opravdane zahtjeve seljaka, kažnjavati kumice na tržnicama i zatvarati kafiće, a uz to staviti na prodaju Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku, nego se uhvatiti u koštac s korupcijom u kojoj je on, htio ne htio, i sam umiješan.

Komentari

A znaju li

A znaju li Ti američki izvori koliko je Linić težak?

Tko je glasao

sLinic u laganom trku

sLinic u laganom trku unistava sve ugostitelje, a i trgovce, naravno zaobilazeci "svoje", pa ce strok pokupovati ostatak za par kuna, to je toliko ocito! citao prije par dana iskustva austrijskih turista koji su imali "bliski susret" sa rvackim poreznicima, nista nego bravooooo, samo tako dalje nastavite, hehehe!
rvati i rvatice, birajte na slijedecim izborima obavezno kra-de-ze, da zavrse rabotu i kako bi vas crni marko napokon uveo u raj, hehehe!

Kitz

Tko je glasao

pitanja

može li i netko odgovoriti na slijedeća pitanja
1. kad je MOL kupio prvi paket dionica INE onih famoznih 25%+1 kao to da je dobio s njima i pravo upravljanja finaNcijama INE?

2. zbog čega Todorič odnosno njegov Agrokor dobiva poticaje za poljorpivredu kad se zna da s jedne strane otkupljuje hrAanu a puno većim dijelom ju uvozi?

3. zbog čega se Todoriću odnosno njegovom Agrokoru dozvoljava monopol nad Hrvatskom i zbog toga je mijenja Ustav?

4. bez daljnjega treba uvesti reda u plaćanju poreza i zbog toga podržavam linićevu fiškalizaciju. smeta me dvostrukost e iste fiškalizacije jer veliki lanci poput Konzuma ne stradavaju. dapače lanciima koji su u vlasništvu Agrokora odnosno todorićeve dinastije se debelo gleda kroz prste kod plaćanja računa na vrijeme, kod neplaćanja poreza i da dalje ne nabrajam. zar je todorić &comp toliko moćan da prijeti strah što bi bilo kad bi on uredno podmirivao svoje obveze i manje se širio?

5. zdravstvo nam je u krizi s čijim novcem odnosno kapitalo su se otvorile privatne klinike i poluklinike koje su u najvećem broju slučajeva bolje opremljene od državnih?

6. govori se o poticajima i svaka godine gledamo bunu seljaka zbog nedovoljnih poticaja. zbog čega s ne kontrolira kuda zapravo ide taj novac od poticaja? ispada kako se poticaju daju samo za pšenicu i stoku koja u dobrom dijelu slučajeva umire gladna jer su ih vlasnici prepustili da se sama brine o sebi.

w. ;)

Tko je glasao

zar ti ne kuzis kako cijela

zar ti ne kuzis kako cijela hrvacka radi za todorica (i njegove jatake), posebno vlada, sva ministarstva i narodna banka, a stoka sitnog zuba uvijek jedne te iste bira na izborima, vec vise od 20 godina, pa zato sam siguran kako nije nista boljega niti zasluzila od toga sto ima...

Kitz

Tko je glasao

nažalosr istina je

@Kitz,
nažalost imaš pravo. predlažem promjenu imena i uvođenje kraljevstva na čijem čelu će biti On koji je iznad svih zakona a financira predizborne aktivnosti vodećih stranaka na vlasti i oporbi kako se ne bi nikome zamjerio.

w. ;)

Tko je glasao

Izbor,

Kitz,

sve u tvom komentaru je logično.

Ali, molim Te, prosvijetli nas,
pa reci tko bi od sto čerdesetak stranki koliko ih otprilike ima u RH,
mogao donijeti prosperitet i blagostanje građanima?
Naravno, pod uvjetom da im damo dovoljno vremena da izgrade novo
na ruševinama prethodnih izabranih "vladajućih" garnitura?

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

eto su i u mojem tovarniku

eto su i u mojem tovarniku napokon hdz-ovci na poslednjim izborima popusili, pobijedio nezavisni kandidat!
ima u rvackoj potencijala samo ga malo tko prepoznaje, ljudi tipa stipe petrine i slicni bi nam itekako dobro dosli, nazalost su staljinisti i komunjare gotovo sve one koji za njih nisu podobni i pozeljni maknuli sa scene...
ljudi su jako neslozni pa ce, nazalost, jos jedno vrijeme ostati status quo!
pa pogledaj samo kako su bedaci na zadnja tri precjednicka izbora birali veleizdajnike i imbecile, narod definitivno nezreo za demokraciju, a bilo je kandidata koji su jako dobri!
pa ignoriranje jedne velicine vlade gotovca u korist muljatora i prevaranata...

Kitz

Tko je glasao

u FEDu je nestalo 9 trilliona

u FEDu je nestalo 9 trilliona dolara, pa izgleda nikom nis.. Cemu halabuka oko ove male sumice? ..

9 Trillion Dollars Missing from Federal Reserve
Read more http://www.trueactivist.com/gab_gallery/9-trillion-dollars-missing-from-...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

To opljačkano bogatstvo u

To opljačkano bogatstvo u ovih dvadesetak godina proistelo iz kriminalne pretvorbe, privatizacije i tajkunizacije naraslo je po američkim pouzdanim procjenama na čak 23,2 milijarde dolara.

Pljačka se dogodila uz veliki blagoslov EU i SAD-a te je glupavo govoriti da su pouzdane procjene onih koji su i pljačku nadgledali... Zar Vi još mislite da je Todorić npr. proizvod same Hrvatske i da izvana nikakvih prstiju nije bilo...

Pogledajte samo kako nazivaju te zapadne zemlje predsjednika Bjelorusije , a kako nazivaju naše "predsjednike"... Umjesto da su naši diktatori i pljačkaroši , Lukašenko je po svim zapadnim medijima pljačkaroš i diktator zato što je ZAUSTAVIO PRIVATIZACIJU i KRIMINAL. DAnas uspoređivati Hrvatsku i Bjelorusiju je ko da se uspoređuju svemirski brod sa konjskom zapregom...

Justice for all !

Tko je glasao

promašen komentar

busola,
od vas nisam ni očekivao da ćete se baviti glavnom temom ovog dnevnika, jer ste opterećeni ideologijom i teorijom zavjere. jadnostavno rečeno, ova pljačka je isključivi hrvatski proizvod, jer da su u tome sudjelovali strane sile, onda Ivo Sanader zbog Hypo Alpe Aadrija banke ne bi završio u zatvoru, upravo po nalogu izvana. Ako vam to nije jasno, onda s vama je uzaludno raspravljati.

Tko je glasao

@VKrsnik

Kako sad možeš optuživati Linića što pokuašava uvesti reda, posebno u do njega nakaradni porezni sustav gdje se očito radilo o silnim utajama poreza (to fiskalizacija bjelodano pokazuje!), i to je velikim dijelom taj iz Hrvatske izvučenio novac, a ne osuđuješ HDZ sustav koji je to sve omogućavao - besprimjernu pljačku hrvatskog naroda i Hrvatske!
SVE JE TO IGRA HRVATSKE PSEUDOELITE, pa dijelom i ove mjere zastrašivanja od strane Linića!!!
Ajde LIniću, imaš li snage i za kapitalce-lopove, utajivače poreza i slične?? Još i Čobanković i Čačić dobivaju medijsku pažnju, kao da su po ičemu važni, sramotno!!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Podrška uvođenja reda...

Normalno da treba podržati uvođenje reda, i za to malo tko optužuje Linića. Problem je u krutim metodama, i kažnjavanju slučajeva koji nisu za kažnjavanje. Npr. višak ili manjak novca u blagajni se može do nekog razumnog iznosa tolerirati. Niti nijednom u zadnjih više godina nisam doživio da mi u velikim trgovačkim lancima kao i u manjim dućanima trgovac vraća lipu ili nekoliko lipa. Dakle već za prvih 5 minuta rada blagajna nikome ne štima, i ne može štimati. Zašto takve zatvarati na 5 dana i oduzimati im pravo da rade uz pozamašnu kaznu od 20+ tisuća kuna koja je itekako za vlasnika edukativna. Zakoni su takvi da ih se nemoguće pridržavati. To nije uvođenje reda već uvođenje nereda i straha.
Ukoliko ministarstvo želi kontrolu izdavanja fiskalnih računa, lako to može napraviti, stimulacijom potrošača, kupaca da sami provjeravaju jesu li računi stvarno fiskalizirani. Ali ne zabadava, pa nitko neće gubiti svoje vrijeme da špijunira i cinkari ugostitelje i trgovce. Zašto za provjeru računa porezna ne bi npr. sa 0,5% od iznosa računa nagradila kupca, a sa npr 10% ukoliko otkrije da je račun lažiran. Evo razloga svatko će tražiti svoj račun, kako bi ga mogao ukucati i provjeriti putem interneta, kada dođe doma. Isto je i sa ambalažom koja se vraća radi 50 lipa po komadu. Tko bi to radio zabadava, iz razloga da se sačuva priroda.
Drugi problem je da tu nema suradnje između inspektora s trgovcima i ugostiteljima. Oni nastupaju s pozicije da rade s kriminalcima i ološem. Ne vide da neki već stenju od silnih davanja i zakonskih obveza, nemože to više nijedna krava muzara izdržati. Ukoliko hoćeš više mlijeka namust moraš dati više i kvalitetnije hrane a i za to postoji limit, nakon toga će krepati. Linića i poreznike na zanimaju životi krava muzara, figurativno rečeno, ni seljaka, ni poslodavaca, bitno je da on skupi novce za uhljebe kojih ima 50% viška na državnim jaslama, i koji se svi odreda čude kako kravice polako umiru, a oni se ni jedne privilegije ne bi odrekli, pa samo njihovi sindikati galame i galame. Ovo je uskoro neodrživo, a gdje je izlaz, mislim da ga nitko ne vidi.

Da nismo dovde stigli, daleko bi dogurali.

Tko je glasao

Da, osim sto te tim smijesnim

Da, osim sto te tim smijesnim primjerima kljukaju portali i novine cijim vlasnicima uvodjenje reda nije niti u najmanjem interesu jer i sami duguju lijevo i desno. I ja sam bio slicnog misljenja dok nisam doznao da su zbog viskova od par stotina kuna bili zatvoreni samo ugostitelji koji su prole godine imali i po pet-sest puta manje prometa nego ove prve fiskalizirane godine. Ogromna vecina ugostitelja posluje sasvim uredno i nisu zatvoreni. Oni koji varaju predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim ostalima koji posluju uredno. Da pojednostavim- ako je neki ugostitelj s Hvara prosle godine zamracio 5 milijuna kuna prometa u jednom mjesecu, a PDV je tada bio 22% (mislim da), to je potpuno isto kao da mu je drzava dala direktnu subvenciju od milijun kuna taj mjesec. Kako da pored toga posluje onaj koji svoje obveze podmiruje?
Cijela prica je potpuno bez veze- znaci li da drzava (odnosna porezna uprava) mora tolerirati sadasnje gadarije jer su HDZ-ove od prije 20 godina nekaznjene? Drzava mora funkcionirati na svim razinama. Ak ti netko ukrade 1000 kuna na ulici, ti ocekujes pomoc policije iako postoji stotinu drugih vaznijih stvari s kojima bi se po toj logici policija morala iskljucivo baviti. Cijelu ovu hajku protiv uvodjenja reda na jednoj razini, vidim iskljucivo kao presing odredjenih 'gospodarstvenika' kojima se lov u mutnom isplati, a zele s tom praksom nastaviti i dalje.

Tko je glasao

dok nisam doznao da su zbog

dok nisam doznao da su zbog viskova od par stotina kuna bili zatvoreni samo ugostitelji koji su prole godine imali i po pet-sest puta manje prometa nego ove prve fiskalizirane godine.
Ok, odustajem od ključne obveze poslodavca, ali ovo gore jeste KLJUČNI problem fiskalizacije.

Ne što je netko ove godine imao veći promet nego lani, nego što udbaške čunke na čelu s Linićem nalaze sebi za pravo komentirati i osuđivati to, o ovo što ti sad pišeš (btw, totalna neistinita pizdarija) kako se samo takvi kažnjavaju je vrhunac.

Gadim se sam sebi koliko sam puta spomenu komunjarski, komunizam, govoreći o tom, ali ovaj primjer s "prošlogodišnjem" prometu i ostalo boljševičko smeće ZABORAVITE! Jedina konzekvenca zbog većeg prošlogodišnjeg prometa jeste to suludo napuhavanje javnosti i okretanje nacije protiv jedine, apsolutno jedine stvarne snage ove države, samo da bi prokleta udba mogla mračiti svoje puteve.

Dodatno, koji racku se ne pojavi neki medij koji će izaći s podatkom kako je lani plaćeno više PDV-a u ugostiteljstvu nego ove godine? Bez da izmišlja i petokolonaši za CK SKH?

Inspekcije KAŽNJAVAJU ŠTO GOD MOGU, KOGA GOD MOGU, i što je najgore, u 99% slučajeva, e ovo je fakin infromacija, ne te vaše lažne. MORAJU DOĆI S TERENA S BILO KAKVOM KAZNOM!

Tko je glasao

Ja bih rekao da je vise

Ja bih rekao da je vise komunjarskog komunizma u tebi nego u meni. Kapitalizam moze funkcionirati samo ako su pred poreznom upravom svi jednaki. Ako netko mraci 90% svog dnevnog utrska, onaj tko to ne radi ne moze pozitivno poslovati. Ja ne branim poreznu upravu niti najmanje. Ako neki klub ili kafic u centru Zagreba ili u centru Hvara preko ljeta prijavljuje dnevni promet od par tisuca kuna, ne treba biti bas Einstein da bi se utvrdilo da taj 'gospodarstvenik' prijavljuje manji dio svog prometa. I istina je, porezna uprava bi morala djelovati vec prije vise godina i sprijeciti takvo stanje. Ali, eto, nije. Zasto nije? Pa vjerojatno je bilo i dogovora i mita i ovoga i onoga. Ja u to uopce ne ulazim. Medjutim, to ne znaci da ne treba poceti djelovati nikad. Tko je nastradao (osim drzavnog proracuna)? Pa onaj koji je prijavljivao cijeli promet jer je uz takvu nelojalnu konkurenciju imao dvije mogucnosti- ili zatvoriti objekt ili i sam ne prijavljivati promet i ulaziti u razlicite dilove s korumpiranim sluzbenicima porezne uprave (koji zasigurno postoje). Medjutim, to sve ne znaci da djelovanje sad nije potrebno zato sto se dvadeset godina lovilo u mutnom.

Tko je glasao

Kolega, referirao sam se

Kolega, referirao sam se na:
dok nisam doznao da su zbog viskova od par stotina kuna bili zatvoreni samo ugostitelji koji su prole godine imali i po pet-sest puta manje prometa nego ove prve fiskalizirane godine.
što je krajnja neistina.

Ne mislim da su komunisti oni koji prenose komunjarsku ideju, tvrdim da je sustav toliko mračan i depresivan da jedna tako besmislena totalitarna teza o "prošlogodišnjim prometima" uspjeva proći i o njoj se, bože me sačuvaj, čak i raspravlja.

Kolega, ne postoji niti mehanizam, zakonski ili van zakonski, kojim bi se ikome od tih ugostitelja moglo dokazati išta, a kamo li mogućnost da se kazne za to nepostojeće djelo. Zanemarimo presumpciju nevinosti, ne nadam se da je ovaj narod civilizacijski stasao da razmišlja na taj nadasve zdrav način, čisto pragmatično razmislimo koja je svrha pumpanja i ubacivanja krivnje za nešto što nema mogućnosti dokazati? Odgovor je da nema svrhe, osim jačanja diktature. To je komunjarski.

Tko je glasao

Pa zbog toga sto onaj koji je

Pa zbog toga sto onaj koji je prosle godine na istom mjestu u boljim uvjetima (sezona je prosle godine bila bolja stogod Lorencin sada govorio) imao sluzbeno prikazano dva, tri, cetiri ili pet pet puta manje prometa nego ove godine treba biti kaznjen za ono sto mu se sada utvrdi. U jednom trenutku ta famozna pravna drzava treba poceti djelovati. Ja shvacam da ce na pocetku onaj kojega prvo zahvati pitati a zasto ja. Netko medjutim mora biti prvi. Stanje uzajamne korumpiranosti dijela gospodarstva i dijela drzavne uprave je nekima odgovaralo i ti kojima je odgovaralo imaju i odredjenu drustvenu moc i pokusat ce je upotrijebit da stvari vrate na stvaro.

Tko je glasao

Kolega, koji dio u "ne

Kolega, koji dio u "ne postoji niti mehanizam, zakonski ili van zakonski, kojim bi se ikome od tih ugostitelja moglo dokazati išta, a kamo li mogućnost da se kazne za to nepostojeće djelo" ti nije jasan?

Tko je glasao

Ne znam je li tebi jasno da

Ne znam je li tebi jasno da oni nisu kaznjeni za nesto sto se dogodilo prosle godine, vec iskljucivo za ono sto se dogodilo ove odnosno sad. A zbog usporedbe prometa prosle i ove godine, nemaju nikakvo pravo ocekivati bilo kakvu milost pri izricanju kazne ove godine, vec iskljucivo drzanje zakona kao pijan plota. A po cijelom skvikanju ugrozene skupine 'gospodarstvenika' u ovim slucajevima koji na stanje cjelokupnog hrvatskog gospodarstva uopce ne utjecu, moze se vidjeti i njihova drustvena moc. Na mjestu je pitanje zasto se dio ugostiteljstva pretvorio u sivu zonu gdje je neplacanje poreza postalo norma i kakve su bile veze tih 'ugostitelja' i porezne uprave.

Tko je glasao

Ok, ti se u raspravi znači

Ok, ti se u raspravi znači držiš one neistine prema kojoj će te inspekcija kazniti za višak u blagajni samo ako ove godine imaš višestruko veći promet nego lani.

A zbog usporedbe prometa prosle i ove godine, nemaju nikakvo pravo ocekivati bilo kakvu milost pri izricanju kazne ove godine, vec iskljucivo drzanje zakona kao pijan plota.
Ukoliko se prekrši zakon o fiskalizaciji minimalna kazna je 20.000 kn, od kojih 5.000 konobaru. Ako sve štima, postoji beskonačan niz odredbi koje se trebaju ispoštovati, a kazne se kreću od 1000 prema više kuna.

A po cijelom skvikanju ugrozene skupine 'gospodarstvenika' u ovim slucajevima koji na stanje cjelokupnog hrvatskog gospodarstva uopce ne utjecu, moze se vidjeti i njihova drustvena moc
Nitko od tih gospodarstvenika nije potrošio ni minute na skvikanje, sezona je i rade, udbaški mediji i žuti tisak ih povlači za rukav i traže izjave.

I ponovit ću, oni jesu jedina stvarna snaga ove zemlje. Ili smatraš da to predstavlja politička kasta? Sportaši? Leftardi?

Tko je glasao

kradem, cini se da se dosta

kradem, cini se da se dosta toga tebi pomjesalo u glavi pa zvucis kao mitraljezac bez kormilara...

za pocetak, drzava dijeli tvoje misljenje da su ekipa koja radi al ne placa porez snaga ove zemlje, jerbo im uredno oprosti pola poreznog duga. citajuci izmedju redaka, ocito je da su ekipa koja radi a ipak uspije platit sve svoje obveze kompletne budaletine, pa samim tim ne mogu biti snaga ove drzave. porast prijavljenog prometa od 60% nakon fiskalizacije bi ti valjda trebao dati dovoljno dobru sliku o tome od cega zivi snaga ove drzave - od utaje poreza (na stranu sto je pdv za ugostitelje smanjen na 10%, cijene su i dalje, interesantno, iste). pa kakva je snaga drzave, takva je i drzava - inspekcije su u hrvatskoj cisti reket. da ti citiram jednog inspektora "potpis treba biti na crti, a ne pored, pa ako ne nadjem nista drugo kaznicu vas za to". ta situacija jeste tuzna, ali bi trebala u startu biti jasna onom tko se bavi poduzetnistvom u rh. meni je taj rizik uracunat u poslovanje - posjeta inspekcije je zagarantirana kazna. al to sam znao i kad sam kretao. zakon o fiskalizaciji bas i nema puno veze s ovim reketom (koji traje otkad rh postoji), i stvarno je tesko (rekao bih nemoguce) slucajno prekrsit zakon o fiskalizaciji (za razliku od ostalih mastovitih propisa koji se koriste za reket). visak u blagajni nisi smio imati ni prije fiskalizacije. bas je interesantno da se evo sad kad se mora platit porez na 100% (a ne na 30%) sjetimo da eto i drzava reketira... iz nekog razloga dosad nismo...

sori, ali varijanta "postena drzava utajivaca poreza" jednostavno ne postoji.

Tko je glasao

Najcjenjeniji kolega, niti u

Najcjenjeniji kolega, niti u jednoj sekundi rasprave ispod ovog dnevnika nisam mislio na utajivače poreza već sam govorio o poslodavcima.

Reagirao sam na neistine, a ključno mitraljiranje (osim na Ljubin ad hominem) je oko kaotičnog izvora rasprava vezanog sa "višetrukim prošlogodišnjim prometom": pojeo vuk magare, stavi mu soli na rep, pravo, država prava, nullum fakin crimen.

Tko je glasao

imam dojam da te grize

imam dojam da te grize drzavno reketarenje (i trebalo bi), ali fiskalizacija nije dio toga, stvarno nema smisla da te ljuti. znas i sam kako reketarenje ide - dodje inspektor, da ti svoje misljenje (npr "krimos si jer ti je promet bla bla u odnosu na proslu, ergo kazna za visak u blagajni"), ti se zalis, sud da svoje misljenje, i ti se takozvano mos jebat. i inspektori i sudovi su misljenja da je njihov posao punjenje drzavnog budzeta, a zakonodavci i propisodavci bas i ne misle puno (koliko mi se cini) s obzirom na to kakve propise i zakone ispucavaju (po sistemu, evo nalupetali smo nesto sinoc na brzaka, pa ak ljudi popizde, lako promjenimo). stvarno ne vidim nacin da se to ikako promjeni dok ovima ne proradi kliker pa skuze vezu poslovi = porezi = moja placa = imam posao, sto ce skuzit eventualno kad im daju otkaz il smanje place. sama fiskalizacija (i zakon i kazne) je precizan da precizniji ne moze biti, fakat nije ostavljeno mjesta za osobno tumacenje.

Tko je glasao

dodje inspektor, da ti svoje

dodje inspektor, da ti svoje misljenje (npr "krimos si jer ti je promet bla bla u odnosu na proslu, ergo kazna za visak u blagajni"), ti se zalis, sud da svoje misljenje, i ti se takozvano mos jebat.
Baš na ovo želim ukazati, niti naše korumpirano sudstvo ne može provaliti taj nepostojeći krimen.

sama fiskalizacija (i zakon i kazne) je precizan da precizniji ne mozturom na dan nadzora.e biti, fakat nije ostavljeno mjesta za osobno tumacenje.
Sama fiskalizacija, složit ćemo se, ostavlja mogućnost da normativno izjednačiš finalno stanje prošle godine sa inventurom na dan nadzora. Svaki data administrator, da ne kažem knjigovođa, ima nepostojanjem evidencije normativa mogućnost da samo iz iznosa računa i poreznih skupina uskladi svako trenutno stanje kako bi knjigovodstveno sve štimalo.

Dodatno pitanje je zašto se fiskalizicijom nije obuhvatila većina prometa gsm bonova i duhana.

Tko je glasao

Sama fiskalizacija, složit

Sama fiskalizacija, složit ćemo se, ostavlja mogućnost da normativno izjednačiš finalno stanje prošle godine sa inventurom na dan nadzora. Svaki data administrator, da ne kažem knjigovođa, ima nepostojanjem evidencije normativa mogućnost da samo iz iznosa računa i poreznih skupina uskladi svako trenutno stanje kako bi knjigovodstveno sve štimalo.

sori, ne berem bas sto pjesnik hoce s ovim reci? knjige su stimale i ranije a stimaju i sad, i uostalom, onaj tko ustanovi (ili "ustanovi") da nema pola robe koju ima na knjigama tek kad mu dodje inspekcija po meni nije u stanju vodit ni dvije nacrtane ovce (a kamoli tvrtku). ne dobijaju se kazne za egzaktne stvari - ak zakon kaze da moras imat brkove za prodavat jabuke samo budalas ce ic prodavat jabuke bez brkova. dobijaju se za 1. odokativne stvari (npr "kuhinja mora biti cista", "osoblje restorana mora biti ljubazno", proglasis alat koji si kupio sredstvom za rad a po misljenju inspektora mos ti to i zubima itd); 2. kretenskim stvarima gdje si u startu u prekrsaju (npr visak u blagajni, pa i da imas lipu moze te kazniti).

Dodatno pitanje je zašto se fiskalizicijom nije obuhvatila većina prometa gsm bonova i duhana.
za gsm promet mos pitat hakom kako mjere, s obzirom da je u njihovoj nadleznosti, a duhan mora proc proceduru trosarine (prodavat duhan bez markice je kriminal, jel). mada sto se tice bonova ogromna vecina ide preko prodajnih mreza drugih firmi, pa se kolicina uredno vidi na fakturama.

Tko je glasao

Htio sam reći da se knjige

Htio sam reći da se knjige mogu uštimati čak i onom tko čuva crteže.

za gsm promet mos pitat hakom kako mjere, s obzirom da je u njihovoj nadleznosti, a duhan mora proc proceduru trosarine (prodavat duhan bez markice je kriminal, jel). mada sto se tice bonova ogromna vecina ide preko prodajnih mreza drugih firmi, pa se kolicina uredno vidi na fakturama.
Jasno ti je valjda kako ne mogu dobiti odgovor koji će odagnati sumnje u postojanje sivog dijela tržišta.

A zapravo je sve to vrlo jednostavno, samo onaj papirić koji izađe iz pos aparata na kojem je 16 brojeva za mobitel bon treba dobiti svoj jir, te isto tako i svaka markica na cigaretama.

Ako hoda kao patka i glasa se kao patka, onda je očito Baja Patak tu nešto zamutio.

Tko je glasao

@decki... najte se srditi..

@decki... najte se srditi.. ali kad vidim ovakve reklame i promocije.. meni se cini sasvim jasno da nas svih "NETKO" jako jako zajebava..

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d-FQsr1oiMs

toliko ispricanih piz...ja, propagande.. i ostalog... bogme nisam cula od djecjih dana... to naprosto ne moze biti stvarno.. mi zivimo u nekom filmu..

u kojem je na zalost nestalo ne samo love nego i humora..

ovo sto se desava i nije nego za sveopci smijeh, nad svima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

"Iznenađujući" rezultati

"Iznenađujući" rezultati fiskalizacije

Evo malo TV propagande i zastrašivanja, ni riječ da bih rekao protiv Bage, samo analiziram.

Kao prvo, govori se o 7 miljardi više prometa u ugostiteljstvu, te trgovinama na veliko i malo. Glavno i osnovno pitanje je zašto se ugostiteljstvo u toj rečenici stavilo na prvo mjesto.

Drugo, gospođa Nada kaže (treba pratiti snimku, tekst ispod ne govori jasno) prilikom osvrta na naplaćenih 5 milijuna kuna kazni: "to je samo početak (...) mi ćemo kod svih tih poduzetnika koji nisu izdavali fiskalne račune, koji sad iskazuju veće promete u odnosu na prošlu godinu i prijašnje godine, idemo odmah u provjeru njihove imovine, do 2005. godine.". Opet se govori o "prošlogodišnjim prometima", ali ovaj put je evidentno kako je to sad već poštapalica, te da će porezna vršiti analizu imovine samo poduzetnika koji su prekršili zakon o fiskalizaciji - svakako ne onima koji se drže zakona i kojima je ove godine promet veći nego prijašnjih godina.

Tko je glasao

a bokte luna, pa kako dobijes

a bokte luna, pa kako dobijes besplatnu radnu snagu osim propagandom? :)

Tko je glasao

Jel mozda stos u "boji

Jel mozda stos u "boji glasa", nacinu prikaza.. redosljedu... zadnjoj poruci... ja se naprosto ne mogu otrgnut "deja vu" dojmu..

ps
a moram priznati da mi nije ugodan.. ne samo kao pojava, slikovno-glasovna, vec i zato sto je nestalo sprdanje i smijeh koje je takve "proglase" pratilo..
ta nelagoda.. znas.. ona ide iz ne-reakcije ... "deja vu" propaganda bez pratece sprdacine ciljane publike je tako los i neugodan znak....

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a nitko.. ama bas nitko se

a nitko.. ama bas nitko se vise tome ne smije...

ps
ni bilo cemu slicnom ili ostalom..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

Prenapuhano,

Možda je ovo sa zatvaranjima i prenapuhano od strane medija, kojima trebaju senzacije, velim možda.
Ali onaj moj primjer sa izmuzivanjem kravice (da nekažem naroda) dok ne krepa je realan. Zaposlenici na državnim ili gradskim jaslama ne žele vidjeti, a kamoli osjetiti muku u realnom sektoru. Poreza i ostalih parafiskalnih nameta je previše 500+ koliko su ih nabrojali, i nikako da ih smanje. Zaista ako ste sami mali ili samostalni poduzetnik razumjet ćete. Zato naši proizvodi i nemogu biti konkurentni, sve da zaposlenici rade besplatno.

Da nismo dovde stigli, daleko bi dogurali.

Tko je glasao

@nurosev Nevjerojatna gramzivost i ludost!

Ne radi se samo o tome što ispravo navodiš - radi se o psihologiji "poduzetnika" koji su od proglašenja nezavisnosti Hrvatske teško muljali s porezima, odnosili se prema toj KLJUČNOJ obvezi poslodavaca, uključujući obrtnike i druge, kao da se radi o - tuđoj državi! Hrvatska država je MASOVNO desetljećima potkradana, i to je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu enormnih utaja poreza. Mi pojma nemamo - jer takva analiza nije napravljena,- o kojim se strahovitim milijardama radi, a koje više ne stanuju u Hrvatskoj. Pojela maca! I ono što najviše iritira, da pripadnici HDZ-a koji su ipak od svih utajivača poreza bar 70 % sada udaraju na Linića, koji, istina, nema ni mjere ni taktike u borbi s neplatišama poreza. Međutim, mora mu se odati priznanje da je plaćanje poreza stavio u pravi plan politike i ekonomije, međutim više iz nužde, nego planski (izostanak oporavka, prazna državna kasa, nemogućnost servisiranja vanjskih dugova). Iritira nevjerojatna GRAMZIVOST poduzetnika, gdje s +e pokazuje i utaja poreza veća od - 2500 %. Da imamo hrvatskih Židova, svaki s poduzetničkom tradicijom bi javnosti rekao (ako je iskren?) da je kroz povijest i danas u svijetu uobičajeno utajiti do 10 % poreza, a sve preko toga je NEVJEROJATNA GRAMZIVOST I LUDOST! Kao i naplaćivanje poreza u svaku kunu!
I većina medija se trudi da vrlo ozbiljnu temu "obrađuje" senzacionalistički!
Ponavljam, hrvatskoj pseudoeliti, pa ni Liniću, nije u interesu da se duboko zaroni jer sve ovo je samo VRH SANTE LEDA! A da nam je državni aparat hipertrofiran, neefikasan, korumpiran ... znaju i vrapci na krovu! Kaos u poreznom sustavu i korupcija odgovara i stranom kapitalu!
Po mom skromnom sudu, za radikalne reforme je kasno, zato što ne postoje političke snage koje bi ih provele. MI SRLJAMO DEFINITIVNO U EKOMSKI,PA MOŽDA I U POLITIČKI BANKROT!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

radi se o psihologiji

radi se o psihologiji "poduzetnika" koji su od proglašenja nezavisnosti Hrvatske teško muljali s porezima, odnosili se prema toj KLJUČNOJ obvezi poslodavaca, uključujući obrtnike i druge, kao da se radi o - tuđoj državi!
Bukvalno si pomiješao ključne odnose država - poslodavac. Poslodavac MORA UČINITI SVE ŠTO JE MOGUĆE DA BI SMANJIO svoja porezna davanja ukoliko mu to povećava profit, a država se mora truditi naplatiti svoja potraživanja.

Nema tu simbioze tog tvog komunjarskog tipa, moraliziranja i ostalih boljševičkih sranja. Največi problem ove države nisu poslodavci koji ne plaćaju porez, nego mogućnost da se umjesto poreza plati mito.

Tko je glasao

@kradem Imaš odgovarajući pseudonim!

Pišeš gluposti!! Smanjiti udio u porezu na osnovu OLAKŠICA, koje propisuje zakon, je jedno, a utajiti porez je drugo! U tzv. komunjarska vremena malo njih se usudilo toliko potkradati državu! Nema tu nikakva moraliziranja, ima konstatacije da je velik dio hrvatskih poduzetnika pokazao se gramzivim! Na račun države, i na račun radnika! Tvoj upis upravo svjedoči o nedomoljubnom ponašanju tzv. pseudoelite u Hrvata. Licemjerno je busati se u domoljubna prsa i utajivati porez, zatim utajenu dobit prebacivati u inozemstvo, licemjerno do neba!!!
Usput, imaš pravi pseudonim, upravo ti "kradem" najbolje odgovara!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pišeš gluposti!! Smanjiti

Pišeš gluposti!! Smanjiti udio u porezu na osnovu OLAKŠICA, koje propisuje zakon, je jedno, a utajiti porez je drugo!
Ti govoriš o tome da je ključna obveza poslodavca platiti porez, a ja tvrdim kako je ključna obveza poslodavca smanjenje iznosa istog.

U tzv. komunjarska vremena malo njih se usudilo toliko potkradati državu!
Ovo je anbifakinlivbl izjava. Ti nemaš blage veze, doslovno blage veze nemaš o povijesti ove zemlje.

Nema tu nikakva moraliziranja, ima konstatacije da je velik dio hrvatskih poduzetnika pokazao se gramzivim!
Sve do jedan, ne velik dio. Opet griješiš. Imenom i prezimenom ću ti nabrojati puno propalih (koji su time i izgubili "titulu" poduzetnika) koji to nisu bili. Uzroci za takvo stanje su, s glavom na panju ću to reći, ISKLJUČIVO koruptivni i nepotistički sustav vlasti i donošenja zakona i odluka.

Na račun države
Sve do jedan.

, i na račun radnika!
Dakako, postoje takvi.

Tvoj upis upravo svjedoči o nedomoljubnom ponašanju tzv. pseudoelite u Hrvata. Licemjerno je busati se u domoljubna prsa i utajivati porez, zatim utajenu dobit prebacivati u inozemstvo, licemjerno do neba!!!
Koje jebeno domoljublje, o čemu ti pričaš čovječe? Koje licemjerje i koja utaja poreza? Što ti misliš tko sam ja u ovoj priči i koja loša droga te uporno i doslovno uvijek valja u besmisao čim se i na korak makneš van stabilnog terena, raspravi o antisemitizmu?

Tko je glasao

Ti govoriš o tome da je

Ti govoriš o tome da je ključna obveza poslodavca platiti porez, a ja tvrdim kako je ključna obveza poslodavca smanjenje iznosa istog.

Ovdje je Ljubo puno bliže istini nego ti - poduzetnik po zakonu ima obavezu platiti porez (i to jest, sa stanovišta države, njegova ključna obaveza), a ako želi porez smanjiti, može optimizirati poslovanje a ciljem minimizacije poreza. Ali, to nije nikakva poduzetnikova obaveza i može se odvijati samo unutar granica određenih zakonom. Sve stalo je poslovni prekršaj i/ili kriminal.

PS: U nekim uredjenim zemljama manji poduzetnici vape za ukidanjem gotovine (implicite, vape za potpunom registracijom prometa), jer utaja prometa kao varijabla ne igra, a rukovanje gotovinom je nepraktično i skupo.

The Observer

Tko je glasao

23,2 milijarde dolara

nurosev,
vi očito niste shvatili da je u ovom dnevniku naglasak na pljačku golemih razmjera, a ne na fiskalizaciju o čemu govorite. znači li to da vas uopće ne brine 23,2 milijarde dolara opljačkanih iz hrvatske.

Tko je glasao

$23.2 x 10**9

Dakako da me ta cifra iritira. Postoje ljudi koji su to gramzivo maznuli i iznijeli van. Dakako da veliki broj ljudi danas ima za cilj kako se obogatiti na nepošten način... Ono što sam napisao govori o nepodnošljivom gubljenju energije cijele nacije oko fiskalizacije, kumica, kafića, zatvaranja, pečaćenja vrata ... Linić i njegov sektor porezne sve vidi crno / bijelo. Inspektori se igraju šerifa . Sve se da naplatiti, i kazna i porez. bez ovakvog kazališta. A ovo pitanje zašto država tj. ranije i ova sadašnja vlada ne istražuju te nestale milijarde, moje skromno mišljenje je da nesmije zaviriti u taj osinjak, kakav osinjak zmijsko gnjezdo. Tu se očito glave gube.
Nije svaka utaja poreza iznijeta van, 95% su sitni utajivači kojima i taj iznos doprinosi da prežive, i održe se na nogama. Pazi koliko obrtnici i male firme imaju nenaplaćenih potraživanja, što poreznu ne zanima, traže svoje, zaduže te za iznos pa se ti slikaj izmisli lovu da im platiš. Ako ne evo ti ovrhe i blokade računa, Pa ti zblokira sve djelatnosti, nemaš za struju, telefon... repromaterijal platiti, ostaješ uništen. Jer se ni sam nisi naplatio. Znam da je ovo na sitno nebitno u odnosu na kapitalce. No po njima se puca iz svih oružja oni su lopovi, a ovi krupni su partneri.

Da nismo dovde stigli, daleko bi dogurali.

Tko je glasao

Linić je dokazao da

Linić je dokazao da fiskalizacija može proći, problem je u finesama.

Hrvati troše najviše novca na mobitele, duhan i alkohol. 50 ljudi i 2000 kamera povezanih u jeftin softverski sustav može u potpunosti kontrolirati kompletnu proizvodnju, uvoz i prodaju tih proizvoda.

Fiskalizacijom nismo smanjili ni za promil sivo tržište točno tih primarnih proizvoda u Hrvata.

Tko je glasao

@kradem

Pišeš gluposti, i nasjedaš na priče poreznika i senzacionalističkih medija! Hrvati najviše troše na hranu i podmirenje režija (grijanje, struja, voda, najamnina za stanove - ako su podstanari...). Istina, mladež enormno brblja na mobitele, to im je manje-više najveća razonoda!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Fiskalizacijom nismo smanjili

Fiskalizacijom nismo smanjili ni za promil sivo tržište točno tih primarnih proizvoda u Hrvata.
Ako nisi primjetio počinjem i završavam s fiskalizacijom i njenim odjekom na primarne proizvode na sivom tržištu.

Istinu zboriš natuknicom da nisam uključio najamninu za stanove u primarne proizvode sivog tržišta koje fiskalizacija nije riješila.

Tko je glasao

Ispravka, bonove/pretplatu na

Ispravka, bonove/pretplatu na mobitele, ne uređaje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci