Tagovi

Iz Batine u Bezdan i nazad!

U posljednja dva tjedna dva sam puta bio su susjednoj nam i, ako je suditi prema politici Vlade Ive Sanadera, prijateljskoj Republici Srbiji. Da me ne bi pogrešno razumjeli, nemam apsolutno ništa protiv toga da budemo u prijateljskim odnosima sa susjednim zemljama. U mom kraju kažu da ti je važniji susjed/komšija jer ti je najbliže u trenucima nevolje i prvi će ti priteći u pomoć. No, meni je problem što smo morali proći sva ratna sranja da bi smo sada bili dvije zemlje, s nominalno dva premijera iz iste političke stranke.
Čini li mi se ili ste potpuno zbunjeni?! Kako sad premijer iz iste stranke?!, možda ste se zapitali. I naš Ivo Sanader iz Hrvatske demokratske zajednice i njhov sadašnji, a kako stvari stoje i budući, premijer Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije članovi su Europske narodne stranke (European People's Party). Budući da je tome tako, možemo reći da obje zemlje vodi ista politička opcija. Iako je riječ o strankama, HDZu i DSSu, koje baš i nisu poznate po pozitivnim odnosima prema istočnom/zapadnom susjedu, sada su ista politička opcija koja jamči dobru sudranju i europsku perspektivu naših zemalja.
Tijekom posjeta Republici Srbiji, preciznije AP Vojvodini, doznao sam da sadašnja politička opcija na vlasti u Republici Hrvatskoj, nije učinila apsolutno ništa da bi se stvavila točka na i naše granice sa susjednom na Bliskom Istoku. Prema mojim informacijama, tijekom Vlade Ivice Račana, gadno se pritiskalo tadašnju Jugoslaviju da se riješi pitanje granice na Istoku Hrvatske. Prije svega zbog pritiska oporbe koja je isfuravala nacionalističke/suverenističke furke. Svako su malo lomili kičmu Račanu da se riješe granična pitanja. Kako na Istoku, tako i na Zapadu. Na Istoku su stvari dogurane gotovo do kraja, a na Zapadu je, zbog pritiska oporbe, propalo riješenje koje je trebalo zaključiti granična pitanja, a vjerojatno i problem stare štednje u Ljubljanskoj banci. Podsjećam vas da je vođa oporbe, u to vrijeme, bio naš Ivo Sanader.
Ali kada je došao na vlast, naš Ivo nije napravio ništa. Kako na riješevanju odnosa sa Slovenijom, osim što je popustio svaki puta kada su ga stisnuli, a u odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom, a sada Republikom Srbijom, po pitanju granica, nije poduzeo APSOLUTNO NIŠTA! Priča koju sam čuo, iz pouzdanog izvora, kaže da Republika Hrvatska, od dolaska HDZa i Ive Sanadera na vlast, nije obula čarape ili nazula cipele, a kamo li poduzela korak u smjeru riješavanja pitanja granice s našim bliskoistočnim susjedom. Rečeno mi je da Republika Srbija neće poticati riješavanje toga pitanja jer joj trenutno stanje odgovara, a osim toga ne želi otvarati još jedan front na kojem bi mogla ispasti/izgledati poraženo.
I sada se vraćam na postavku o istoj političkoj opciji koja vlada u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. Kao što je uobičajeno sprijateljiam i kolegama, njima se ne podmeću klipovi i ne vadi utroba oko stvari zbog kojih se SDPu i Ivici Račanu svaki dan sjedilo na kičmi ili na ramenu. Ne exkulpiram Račana za njegove pogreške ili za njegovo nečinjenje, ali je puno teže raditi i napraviti puno togao kao što je to on učinio, s oporbom koja ti na svakom koraku lomi kralježnicu s pitanjima nacionalnog suvereniteta i integriteta. S druge srane, kada se tada oporbeni, a sada vladajući HDZ našao u poziciji da nešto može napraviti, nije učinio ništa. Čak se da sada negdašnjeg zamjenika ministra vanjskih poslova Ivu Sanadera, premijer Ivo Sanader pita kako je došlo do sporazuma s Bosnom i Hercegovinom u kojem je Franjo Tuđman, negov tadašnji, a čini se i sadašnji šef, poklonio dva otoka.
I zato se vraćam na osnovnu postavku moje kritike na račnu SDPa: Ne smijete se upetljavati u dokazivanje da ste veći Hrvati od HDZ! Na bilo kojem području, od branitelja, Domovinskog rata, do nacionalnog suvereniteta. Trebate naći svoje birače i, prije svega, njima se obraćati. Trebate njih nagovoriti/natjerati da izađu na izbore i da budu posrednici/prenosioci poruke da će Republici Hrvatskoj biti bolje ako njome upravlja SDP, a ne HDZ.
Na posljednjim parlamentarnim izborima koje je HDZ dobio na valu nezadovoljstva Račanom, jer dio birača zbog toga nije izašao na izbore, a dijelom zbog izvrsne kampanje irskog stručnjaka, pardon HDZa, ta je stranka osvojila 800 000 glasova, dok je, recimo Jadranka Kosor, dvije godine kasnije, dobila 600 000 glasova. No, zanimljiva je brojka s parlamentarnih izbora koja kaže da je na raspolaganju jako puno glasova koje SDP može muzeti i s kojima može napraviti posao. Samo treba shvatiti da se ne treba pokušavati svidjeti svima jer se neće svidjeti nikom.
Pozdrav svim vjernim čitateljicama i pusa za skorašnji dan žena!

Komentari

pa i slovenski SLS je u

pa i slovenski SLS je u skupu europske narodne stranke, a ak se ne varam i slovenski SDS pa ti onda vidi ko nam s slovenske strane uvijek radi cirkus oko granice...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Pokojni Mika Tripalo je pred

Pokojni Mika Tripalo je pred kraj života ostavio zapise u kojima svjedoči o beskrajnim iscrpljujućim neproduktivnim natezanjima oko svake sitnice na liniji republika bivše SFRJ i nacionalnih pitanja. Pokojni Stipe Šuvar je također iscrpljen našao snage dati neka javna svjedočenja o istom i svemu drugom u nastavku nakon Tripala. Sve to je naravno duljeg i sadržajnijeg karaktera, sa puno napora, iscrpljenja, žrtava i raznog. Razne teme oko toga se ne mogu izbjeći, ali su sve zahtjevnije i mirnije, sve manje ovise o izborima i sve više pokazuju slabosti politike.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci