Tagovi

Ivo teenager

Znam, kasnim za aktualnostima. Sabor Hrvatske demokratske zajednice održao se u subotu u Ciboni, a tek danas pišem ovaj kratki osvrt. Preležao sam nekakvu ljetnu virozu koju je pospješila količina gluposti kojom su nas bombardirali mediji. Ono što me posebno uzrujalo je floskula dr. Ive - najava aktivnog biračkog prava šesnaestogodišnjacima. Bacio bombu i ostao živ, rekli bi moji unuci. Od čovjeka koji se diči doktorskom titulom, vrsnim savjetnicima, pobjedničkim timom koji zna i "bekend i forhend" očekivao sam malo više. Da je riječ o Kirinu, pa hajde, ali Ivo?

U čemu je problem? Načelno nisam protiv toga da se sa navršenih šesnaest godina stječe pasivno biračko pravo na lokalnoj razini. Dapače, to je (potencijalno) dobar model podizanja svijesti i uključivanja mladih ljudi u život lokalne zajednice. Ali aktivno biračko pravo na razini države? Zar je moguće da se HDZ-u ponestaje biračkog tijela? U Republici Hrvatskoj poslovna se sposobnost (u pravilu) stječe punoljetnošću (sa 18 navršenih godina). Do tada je osoba poslovno nesposobna i njeni skrbnici (najčešće roditelji) donose odluke. Maljoljetna osoba ne može raspolagati svojom imovinom, osim one koju stekne svojim radom nakon navršene šesnaeste godine, bez odobrenja skrbnika. Zašto? Zato jer naše društvo drži da takve osobe još nemaju punu razinu svijesti i dogovornosti pa ih sa jedne strane ograničava a sa druge dodatno štiti. I sada se pojavljuje dr. Ivo i sipa zrnca svoje neograničene mudrosti.

Diže svoju pest ovlaš naslonjen na govornicu dok okupljeno mnoštvo kliče a Jacques Houdek pjevuši šoto voce "HDZ znaaaa". I zagrmi dr. Ivo, najavljujući aktivno biračko pravo šesnaestogodišnjacima. Nema beda dečki, kaže on. Nije bitno što ne možete raspolagati svojom imovinom, što je potrebno da vam se roditelji potpisuju da smijete na maturalac i ako napravite nekakvo kazneno djelo što odlazite na posebne sudove i završavate u popravnom domu umjesto u zatvoru. Bitno je da se možete kandidrati na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, a usput i glasati. Za koga? Pa zna se... za našeg ilustrissimusa dr. Ivu.

S druge strane ponekad se čini da premijer ima šesnaest ili sedamnaest godina... kao i ministar unutarnjih poslova. O nadzornim odborima i upravama fondova da ne pričam.

Komentari

Meni se prije čini da

Meni se prije čini da našem filantropu fali ideja za upečatljivu kampanju.

Tko je glasao

već smo na nekom drugom

već smo na nekom drugom drugom članku imali raspravu o tome pa da se ne ponavljam reći ću samo da mi je to potpuna glupost. nisam mogla vjerovati kad sam to čula. baš kako ti kažeš, ne mogu raspolagati imovinom, ne mogu kupiti cigarete, ne mogu gledati poneki film, ali birati vlast su sposobni. svašta.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ovaj prijedlog me vraća u

Ovaj prijedlog me vraća u "mračno" doba komunizma, kada je partija regrutirala svoje nove članove po srednjim školama. Ali su oni tada imali barem malo obzira i to radili u 3.-im i 4.-im razredima, dakle se uzrastom 17-19 godina. Ovo je zaista pretjerivanje. U tim godinama, djeca su još previše naivna da ih pustimo u ralje politike. Nešto nisa čula da se dječija pravobraniteljica oglasila po ovom pitanju. Mislim da bi trebala nešto reći, jer se radi o klasičnom manipuliranju djecom.

Tko je glasao

I mene na to podsječa.

I mene na to podsječa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci