Tagovi

Ivo Sanader vs. Predator

Danas popodne smo komentirali priču o ovome liku koji je u engleskoj ubijao prostitutke, i kako to već ide, bilo je za pretpostaviti kako će susjedi govoriti o mirnom i povučenom čovjeku, uvijek pristojnom, spremnom pomoći susjedu. No ovaj puta (i prvi da ja pamtim), svi su krenuli govoriti o Stevenu Wrightu kao čudaku koji nije baš šokirao svoju okolinu činjenicom da je rastrančirao nekolicinu žena.

Sigurno se pitate, kakve to veze ima s Ivom Sanaderom? Pa, riječ je u stvari o Mislavu Bagi, Mislav je do prekjučer (u mojim očima) bio jedan vrlo dobar politički novinar od kojeg ste mogli očekivati dobro pokrivenu priču, no kako je riječ o finom i uglađenom mladiću teško da ste od njega mogli očekivati uzbuđenje. Do prekjučer. Prekjučer navečer sam pripremao prezentaciju za moje predavanje u rijeci i jednim okom gledao Batllestar Galacticu kada me je prekinuo moj googletalk “jel gledaš Otvoreno?”. Prebacio sam na Otvoreno i vidio Mislava samog u kadru kako nekoga vrlo agresivno napada. Kada se kadar proširio u studiju se nalazio samo Račan i Bago!? To nije Bago kojeg ja poznajem (nije da ga poznajem, nego onako - s ekrana).

Jedan dan kasnije i Mislav je ugostio našeg premijera (Ivu Sanadera op. a.) i doslovce ga je razvalio, ono - pomeo pod s njime, sažvakao i ispljunuo. Ovo je iznimno važno iz dva razloga, kao prvo to je nastup i agresivnost Mislava koju dosada (barem ja) nismo imali prilike vidjeti - kažu u Večernjem da je to valjda zato što Galić hoće nešto postići prije odlaska u Pariz, no puno vjerojatnije je to činjenica da su novinari, koji su se posljednjih godina uljuljali u nekakav pakt o nenapadanju s političarima, ušli (naposlijetku) u otvoreni sukob nakon incidenta koji se desio s Mesićevom snimkom (ako mislite da takav pakt ne postoji, pročitajte članak u Jutarnjem - očigledno je da oni nisu gledali Otvoreno na istom televizoru kao i ja, a štogod da su gledali koristili su pritom i ružičaste naočale čekajući valjda bolju budućnost koja nikako da stigne).
Bacite pogled na ova dva isječka koja su se danas pojavila na youtube-u, a detaljnija analiza slijedi.

Komentari

Novinarska hrabrost... Može

Novinarska hrabrost...

Može se reći da su najveći dobitnici fenomenalnog vođenja emisije Otvoreno od strane Mislava Bage hrvatski građani - prvo, jer su nakon dugo vremena i šutnje medija ponovno vidjeli kakav lažljivac i pokvarenjak im vodi Vladu, a drugo jer su ponovno vidjeli da u Hrvatskoj još uvijek ima neovisnih medija, usprkos svim pokušajima vlasti da ih stavi pod svoju kontrolu. Bit će zanimljivo vidjeti tko će biti izabran za novog ravnatelja HRT-a.

Tko je glasao

Nažalost, nisam vidio ni

Nažalost, nisam vidio ni jednu emisiju, ali sam čuo za njih i pogledao isječke na internetu. Bago se ponašao odlično, ali ne smijemo zanemariti povod. Ako je povod Bagina odluka da postane faca, onda svaka čast, ali s obzirom na Baginu dosadašnju poslušnost i to da je birani kadar (uvijek vodi emisije koje moraju biti "pod kontrolom") nameće se pitanje je li ovo naručeno kako bi se srušilo Sanadera. Ako je to povod, onda nije dobro jer opet znači da se radi o narudžbi a ne o necenzuriranju i istom tretmanu za svih.

Nadajmo se da ćemo imati što više ovakvih emisija iako sam ja osobno prilično skeptičan. A Sanader za mene nije pokazao ništa novo. I prije su postojale situacije u kojima se vidjelo kako izgleda kad je stjeran u kut. A više od Sanadera ja se bojim Bandićevog širenja moći i nadam se da će biti zaustavljen na vrijeme.

Tko je glasao

Bago se nije tako ponašao

Bago se nije tako ponašao samo prema Sanaderu, već i prema Račanu, potpuno jednako.

Jedino što je Račan puno bolje prošao, a za to je kriv Sanader, nikako Bago.

B-52

Tko je glasao

cijelo Otvoreno možete

cijelo Otvoreno možete pogledati na google videu:

Tko je glasao

Wow - skidam kapu

Wow - skidam kapu ...

Najprije tebi sto si ovo linkao. Duuuugo vec nisam gledao neku domacu politicku emisiju.

Onda Bagi, zato sto je konacno netko imao petlje sjesti s predsjednikom vlade i postaviti par provokativnih pitanja. I zbilja ga je par puta bacio na konopce.

A na kraju i Sanaderu. Prvo zato sto se nije lako dao zbuniti. Drzao je svoj gard dosta dobro i osim sto je nekoliko puta provirio onaj vrag koji obicno opsjedne mocne ljude - "nije istina jer ja kazem da nije istina" - dosta je dobro parirao Bagi. S pravom ga je pozvao na kulturu razgovora jer iako politicare ne treba pustiti da melju u prazno - Bago jest povremeno pretjerano upadao u rijec. Drugo, Sanader je inzistirao na nekim recenicama - mislim da ih je ciljano izgovarao jer je znao da se usijecaju u pamcenje i trazio je precizne citate za povremene Bagine proizvoljne navode. To je dobra taktika jer tjera sugovornika da se odmakne od prezvakanih komentara i izvuce sto je zbilja receno.

I jedan i drugi imali su gresaka i morat ce poraditi na svojim nastupima. Bago ce se morati malko disciplinirati i biti mrvicu precizniji tj. kloniti se citiranja po sjecanju (iako je nekoliko puta odlicno izletio sa pravim citatom u pravo vrijeme) a Sanader ce morati jos malo pocistiti "mangupe" u svojim redovima koji mu kvare retoriku svojim istupima i bolje se pripremiti za neka dublja pitanja - u prvom redu ekonomska - tu se dosta mucio.

Ima li negdje i Racanov intervju? Cisto da usporedim nastupe??

neutrino

Tko je glasao

Svaka čast Mislavu

Svaka čast Mislavu Bagi!

Pozitivno sam iznenađen vođenjem intervjua Mislava Bage i to manje ni više nego na nacionalnoj TV. Vrlo profesionalno, oštro, bez ulizivanja, konkretna pitanja, dobro se pripremio, tražio točne i jasne odgovore. Nadam se da je to samo početak i da će u buduće političari sa strahom dolaziti na takve emisije jer neće znati što ih čeka i dali su se dovoljno spremili te dali imaju što konkretno za reći osim puste demagogije i manipulacije. Mislave samo tako nastavi i neka te slijede kolege!

Tko je glasao

Čekaj malo,

Čekaj malo, Mračni!
Uvažena osobina naših političara je da na pitanja ne odgovaraju. Kad ga se pita "Di su šoldi?" on odgovara o stricu komunističkom nasilniku. A pitanje je o lovi. Pa što bi sad novinar trebao uraditi? ispričati se i reći: "Oprostite gospodine (druže) političaru što sam pitao neugodno pitanje. Neću više nikad." Tko drugi osim novinara i ima šanse razbiti ovaj mafijaški krug nedodirljivih?

Tko je glasao

eeej, ja vec 3 dana hodam

eeej, ja vec 3 dana hodam okolo i govorim ljudima o toj emisije sa SANADEROM. 2h posli toga nisam mogla spati - bila sam tako vesela da je neko uspio jednom bahatom i samouvjerenom čoviku poljuljati cjelokupno samopouzdanje. mislila sam da će početi plakati.

Tko je glasao

zvono, ovo je bila pozitivna

zvono, ovo je bila pozitivna kritika Mislava Bage (žao mi je ako to nije očigledno)

javnost i mediji imaju odgovornost držati političare pod kontrolom jer se ovi inače opuste, naši mediji su postali totalno bezopasni uz izuzetak povremenih medijskih cirkusa koji su tu više zato da zabave mase nego da unesu neku korektivnu akciju u ponašanje političara

koliko vidim, cijeli internet "bruji" o Mislavu Bagi i drago mi je zbog toga, a nadam se da je ovo samo bio prvi u dugačkom nizu takvih istupa - jer jedino na ovaj način možemo razotkriti one političare koji se koriste lažima, manipulacijama i različitim drugim smicalicama kako bi se održali na vlasti

ova država ima previše drugih prioriteta i potreba da bi si mogli dozvoliti da imamo apatične ili neodgovorne političare, nažalost - po mojem mišljenju, rijetko koji političar doista ima na prvome mjestu državu i napredak njezinih građana u odnosu na osobni probitak ili barem zadržavanje privilegija koji su si sami izglasali

ponavljam, mediji (a i blogovi poput pollitike u krajnjoj liniji) imaju zadaću i odgovornost da ukazuju na propuste vlasti - ovo je bilo prvi puta da ja znam da sam vidio Sanadera kako se preznojava na pitanja

Tko je glasao

Bravo Bago, još malo pa

Bravo Bago, još malo pa hrvatski Jeremy Paxman! :-)

Ovo je klip od JP-a na Youtube-u u kojem se suočava s Ann Coulter. A ovo je klip o tome kako se inzistira na odgovoru.

U svakom slučaju pozitivno osvježenje.
Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Kad je bila emisija s

Kad je bila emisija s Račanom, iznenadila me Bagina agresivnost. Smatram da se novinari u takvim emisijama moraju baš tako ponašati, ali te filmove ovdje još nismo gledali. Do sada. Ono kad je ispreskakao Šeksa mi je bilo više kao neozbiljno jer je Šeks okretao na šalu.

S Račanom je bilo zaozbiljno i moram reći da me iznenadilo koliko se Račan dobro držao. Bio je koncentriran i nijednom se nije "obrecnuo" o voditelja. Ispalo je da nije ni tako spor kako mu prigovaraju.

Nisam bio siguran dal će nasrtati i na Sanadera, ali me je Bago demantirao i pružio mu isti tretman. Svaka mu čast (Bagi).

Jedina je razlika što se Sanader nije baš najbolje snašao. Očito je da su davno prošla vremena kad je odgovarao na izravna pitanja novinara i da ga je Maček tokom tri godine unaprijed pripremljenim odgovorima razmazio i ulijenio. Toliko nesigurnosti se kod njega dosad nije vidjelo. Očito je štreber i bez debele pripreme se ne snalazi.

Bago je mogao biti bolji samo da je Sanadera još upitao prihvaća li izazov na sučeljavanje koji mu je dan prije uputio Račan. Čak ga je i morao to pitati.

Vjerujem da si je pitanje pripremio, ali ga nije stigao postaviti. Nije pokazivao, ali mislim da je i sam bio malo zatečen time koliko je predsjednika vlade uspio rasturiti.

B-52

Tko je glasao

Sinoć sam se našao u

Sinoć sam se našao u apolitičnom društvu, emisija Otvoreno zaobilazila se u širokom luku, a ja sam grizao nokte, jedva sam čekao pogledati snimku!

Odjednom su svi iznenađeni Mislavom Bagom, ja ne, oduvijek mi se činio takvim "predatorom", no, da li je istina da je Mislav Bago ustvari po zanimanju pekar, zna li itko, zanima me čisto informativno!

Još jednom, sve pohvale Mislavu Bagi, monotonu, okrupnjenu hrvatsku politiku učinio je zanimljivijom, bar na trenutak!

Zoompolitikon Blog

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Glede tog njegovog navodnog

Glede tog njegovog navodnog zanimanja a čitajući komentare na Vl i JL forumu proizlazi da je navodno bio konobar, ali bi prije trebala stajati tvoja pretpostavka da je bio pekar, budući da nije posluživao gosp. Sanadera nego ga pekao na živoj vatri... Hvala na ovim yutube isječcima jer je jutros bio Grad pun priče o tome a ja nisam gledao!

Sanaderovi branitelji, i(li) dežurni HDZ agitpropovci uzimaju to njegovo navodno ali ako i jest svakako prijelazno zanimanje kao glavni argument, kojim bi smanjili "sramotu" koju im je šef pretrpio, a snjime i oni. Svidio mi se jedan od kontrakomentatora koji je rekao da citiram....

"ta stvar se može pogledati i iz druge perspektive, da je najvažnije imati u glavi, a ništa (masla) na glavi. Pa se tako moglo i dogoditi da jedan konobar stjera u kut jednog doktora, da jedan (mali-priučeni) novinarčić pritisne jednog premijera. To sve govori o njima osobno i pojedinačno: čini se da je Bago jako nadrasto konobara u sebi, a jedan doktor je se unutar sebe razvio u sitnog trgovca maglom. Ili tako nekako."

Tko je glasao

Frederik napisao: ...prije

Frederik napisao:

...prije trebala stajati tvoja pretpostavka da je bio pekar, budući da nije posluživao gosp. Sanadera nego ga pekao na živoj vatri...

Ova ti valja.

B-52

Tko je glasao

Mene nije toliko iznenadila

Mene nije toliko iznenadila agresivnost novinara (kvragu, pa to se od njih i očekuje!), koliko me iznenadila bahatost dr. Ive (to si jedan ozbiljni premijer ne smije dozvoliti!). Na trećem pitanju je dr. Ivo pokušao preuzeti intervju... Nije uspio i uslijedio je masakr.

Sad mi malo postaje jasnije zasto dr. Ivo izbjegava odgovarati na novinarska pitanja (pisala već o tome). U sterilnoj se situaciji snalazi, ali na jasna pitanja , posebno oko afera, ne daje odgovora. Mislim, da se bar pokušao izvući...

BTW, najluđi dio emisije mi je bio kad je poceo prozivati Bagu zbog kućnog odgoja!

Tko je glasao

Ja sam pisao u tom časopisu

Ja sam pisao u tom časopisu 2002. godine i znam kako se dolazi u taj časopis. Dolazi se preko veze.

Je li to doktor Ivo priznao neke stvari ili se meni to čini?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Naš premijer, pa da je

Naš premijer, pa da je negdje došao preko veze? Ma, dajte... I sad ozbiljnije, i meni je to ušlo u uho kad sam gledala emisiju, jedino sam mislila da nisam dobro čula...

Tko je glasao

stvarno ga je Bago nasadio,

stvarno ga je Bago nasadio, inace ne gledam televiziju ali sad sve više imam želje da počnem

Tko je glasao

"WSJ su trećerazredne

"WSJ su trećerazredne novine" reče Ivo i ostane mrtav hladan. Bio je u stanju izreći tu glupost, da bi sebe abolirao od sramote,koju je Wall Street Journal sa potpunim pravom iznio o njemu.

Tko je glasao

A kad je on tamo objavio

A kad je on tamo objavio članak onda nisu bile trećerazredne!?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Svaka čast Bagi, ali bih

Svaka čast Bagi, ali bih vas pitao da li znate da neki političari traže od novinara pitanja unaprijed, prije intervjua, a ova emisija je napravljena upravo po načelima intervjua - Sanader nije dozvolio druge goste, za Račana ne znam jer nisam pratio Otvoreno. Bago je doduše postavljao puno nezgodnih potpitanja jer je jedino tu mogao uhvatiti Sanadera nespremnog ako je htio izvući 'extra-juice' (a Sanader je zasigurno dobro pripremio 'generalne odgovore' i potencijalne smjerove, odnosno ne Sanader nego njegov tim za PR).
Ne podcjenjujem Bagu, nego kredibilitet HRT-a. Jedna od točaka EK-a je sloboda medija, i uzeo bih kao mogućnost da je Sanader bio spreman na 'žrtvu', odnosno malo peckanja pred javnosti, a za zatvaranje jednog vrlo nezgodnog poglavlja EK-a.
Ovo je nama svima novost zato bismo mogli lako biti zasljepljeni sjajem 'nove igračke' koja se zove dominantnost novinara spram političara, ali pitanje je tko ostvaruje dominaciju subkontekstualno.

Tko je glasao

Begi svaka cast, no moram

Begi svaka cast, no moram primjetiti kako me je i Hrga u zadnje vrijeme vise puta ugodno iznenadila sa svojim provokativnim nastupima.

Kao da je nesto prilicno uzdrmalo nasu politicku kaljuzu. Jel to Glavas, Petrac, EU ili je to mozda ocito nezadovoljstvo javnosti, ko ce ga znat. No u svakom slucaju, ipak se krece :-)

Tko je glasao

I takvo tumačenje je

I takvo tumačenje je moguće, a u krajnjem doista može biti općekorisno za ocjenu slobode medija.

Međutim, isto bi se moglo primijeniti na intervju s Račanom koji je provokacije stoički podnio ni jednom ne prigovorivši voditelju, a njemu više odgovara ocjena u kojoj mediji nisu tako slobodni.

Sanader je previše puta bio doslovno izgubljen, zbunjen, dekoncentriran, izbačen iz uobičajene kolotečine da bih povjerovao kako je smišljeno pristao na takav tretman. Intervju je definitivno srušio percepciju kakvu on želi da o njemu imaju građani.

Prevelika je Sanaderova taština da bi dobrovoljno pristao na to.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci