Tagovi

Ivo - partija!

Ivo Sanader na predizbornom skupu u Benkovcu, photo by Jutarnji list

Jutarnji list
HDZ je u subotu navečer u Benkovcu obilježio 17. godišnjicu stranke. Na skupu je bilo oko dvije tisuće ljudi, među njima i stotinjak mališana. Veći dio vremena djeca su stajala, a manja djeca su se valjala po podu, sve dok ih Sanader nije pozvao na pozornicu jer su, kako je rekao, bili tako dobri i strpljivi. Djeca su mirno odslušala Sanaderov govor, a na kraju su svi zajedno uz Miroslava Škoru i klapu Intrada otpjevali HDZ-ovu himnu “Bože, čuvaj Hrvatsku”.
Ratko Maček, glasnogovornik Vlade i HDZ-a, potvrdio je da su djeca bila na stranačkom skupu, no njih su, tvrdi Maček, doveli roditelji…

Roditelji kažeš? Pa tko bi to rekao… ja sam već pomislio da su HDZ-ovi odredi poharali Benkovac i doveli silnu djecu na skup. Po Mačeku sve se to dogodilo spontano. Roditelji spontano doveli djecu, skup se spontano odužio pa su djeca spontano došla do Ive i spontano otpjevala za kraj gore spomenute pjsemuljke.

Sjećam se ja raznih spontanih događaja iz svojeg djetinjstva. Sjećam se kako smo spontano s „drugaricama“ u vrtiću danima radili zastavice s kojima smo mahali „drugu“ Titu kada je dolazio. Sjećam se kako smo spontano učili pjesme kao što su „Od Vardara pa do Triglava“. Sjećam se kako smo u vrtiću spontano odbacili igračke i svi složno kao jedan odgledali maratonski pokop „druga“ Tita koji je trajao nekoliko sati. I sve to spontano.

Kako onda ne povjerovati Mačeku kad kaže da su događaji na HDZ-ovom skupu u Benkovcu bili spontani?

cnn.blog.hr

Komentari

imamo i ton (i prikladnu

imamo i ton (i prikladnu sliku :)

Tko je glasao

Čini mi se da je to bilo

Čini mi se da je to bilo 1948. U Čakovec je dolazio tadašnji predsjednik tadašnje države J. B. Tito.
Dva agenta OZNE došla su ravnatelju 2. osnovne škole i naredila mu da sutradan u 11 sati mora pozdraviti Tita ispred škole u ime učenika,učitelja i roditelja. Čovjek je svu djecu i sve učitelje okupio još u 10 sati ispred škole, pripremio je govor. Imao je tremu. Svi su bili nerovozni. I čekali. Došlo i 11 sati, Tita nema. Podne, nikoga. Jedan sat, nama Tita. I ravnatelj raspusti kolektiv i učenike. Oko 15 sati evo OZNE. Gdje si bio? Zašto nisi došao pozdraviti druga Tita? Za koga radiš? Tko je tvoja veza? S kim surađuješ?
Čovjek nije uspio obasniti da je ON i svi učenici zajedno s nastavncima čekao druga Tita ISPRED škole još od 9 sati . Ali drug Tito nije došao.
Tek na Golom otoku je saznao da ono "ispred škole" znači "u ime škole" i da je trebao djecu dovesti na glavni trg u Čakovcu i tamo " u ime škole pozdraviti druga Tita".
U Čakovec se vratio 1955. Početkom sedamedesetih viđao sam ga u Gradskoj kavani. Na pogrebu nitko nije održao oproštajni govor ispred škole.

Tko je glasao

Je li ovo vic? Može li

Je li ovo vic? Može li netko potvrditi tu priču?

Simun.info

Tko je glasao

Uobičajene su razne takve

Uobičajene su razne takve spontane manifestacije. Nisu zanemarive niti one spontane na kojima sudjeluje odrasla hrvatska elita.

Početkom 2000.g. je upriličen i javnim radosnicama popraćen spontani impozantni skup najviših odličnika zaslužnih za dolazak demokracije u Hrvatskoj u velikom ateljeu Ede Murtića, koji je zapravo bio uzurpiran i nije bio njegov iako je imao enormno novaca, na kojem su on i Ninoslav Pavić podjelili a sudionici uzeli spontana priznanja za zasluge u tom povjesnom uspjehu za sve nas.

U nastavku toga je došlo do masovnog okupljanja i potom masovne proslave oko izbora Stjepana Mesića za predsjednika države, što pomalo traje do danas, čime su se postigli daljnji povjesni uspjesi - manji uklanjanje Budiše kao trajne smetnje i potencijalne prijetnje (za šta je posebna tema) te veći formiranje vlasti po mjeri te navodno spontane većine.

Slično državnoj razini, u stalnom smo kontinuitetu spontanih iskazivanja volje na razini Grada Zagreba i drugdje.

Sada su u tijeku nove spontane masovne manifestacije volje na državnoj razini. Npr. tko da odoli i ne uključi se u jedno tako očigledno čisto masovno spontano izražavanje volje oko stanova, kao što je slučaj stana Jadranke Kosor, koji je sasvim izgledan za povjesno rješenje priče o stanovima i imovini. Zagorec još više. Nadalje, kako odoliti tako pouzdanoj kombinaciji SDP i HNS, HSLS-HSS za odstrel.

Stvari su čiste i pregledne, potpuno samo jasno svrstani i spontano stupamo u nove pobjede.

Tko je glasao

Zašto u svojoj spontanosti

Zašto u svojoj spontanosti ideš tako daleko?! Sjeti se Franje T. i spontanih skupova djece iz vrtića i iz osnovnih škola koja su razdragana dočekivala Oca domovine.

No, ipak je najdegutantnija slika u koju je uključen naš Ivo. Pozornica je u Pakoštanima, prije sjednice Vlade RH u Zadru, u lipnju prošle godine. Otvara se dječji vrtić cijelo selo je na nogama, a naš Ivo ozaren promatra dječji zbor koji mu pjeva u istim opravicama u kojima su ispratili Ivana Pavla II iz Zadra. Dirigentica je bila časna sestra koja se cijela unjela u mahanje!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Zar nisi nedavno ovdje

Zar nisi nedavno ovdje hvalio Račana što su djeca otvarala dionice auto-puta, i to ne tako idealno realizirane? Šta je to tamo tako jako fino a u klasičnom fokloru s otvaranjem dječjeg vrtića i časnom sestrom tako degutantno?

Možda treba razmisliti o tome da li su sve degutantniji sustavni različiti izljevi i istom i isti izljevi o različitom. Naime, svijet je nešto u čemu uvijek ima različitog i istog, pa je prevelika neravnoteža oko toga nešto kao vožnja brodom po veom promjenjljivim vjetrovima. Sustavna neravnoteža je već ozbiljna politička stvar jer nas je puno različitih i vičnih istom i različitom.

Tko je glasao

Najvažnija je razlika u

Najvažnija je razlika u tome što Ivica Račan, teko onako usput nisam ga hvalio nego sam naveo primjer, nije bio među djecom koja su otvorila dionicu autoceste A1, nego je njima prepustio da otvore nešto što je, prije svega, namjenjeno generacijama koje dolaze.

Neki će možda reći da je Račan izbjegao biti među djecom jer bi se, zbog svoje visine, među njma izgubio. No, i dalje se nije nad njih nadnosio "kano klisurina" kako to čini naš Ivo Sanader u Benkovcu. Ili isti onaj naš Ivo Sanader koji je u Pakoštanima zamjenio Papu.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Objektivno je bitno

Objektivno je bitno normalniji slučaj Pakoštane od djece koja otvaraju dionice auto-puta. U Pakoštanima već bar stoljeće i djeca i odrasli imaju zborove pri crkvi. To je višestoljetna tradicija, do zadnjih sela, i za te sredine je to veoma bitno. I u gradovima je to veoma bitno. Nastupa se i u najbenignijim javnim prilikama. Takva je i svjetska tradicija. Prvenstveno se doživljava kao fina tradicija. Časne sestre su višestoljetna tradacija, opstala i u doba SFRJ i u javnim ustanovama (bolnice ...). Otvaranje dječjeg vrtića je veći događaj za Pakoštane. Šta je strašno i neobično da je i premijer sudjelovao tako kako je sudjelovao u toj situaciji? Jesu li velike zemlje banana zemlje kad su i kod njih redovne takve situacije?

Zar ono dječje otvaranje dionice auto-ceste ne asocira na Titove pionire bez Tita? Po čemu je tu korištenje djece tako bolje od dječjeg zbora u Pakoštanima sa časnom sestrom, gdje su djeca doma, u svom ambijentu, i gdje je to svima dosta normalno. Zar je sama osoba Ivica Račan tako veličanstveno neupitna u simbolici i zar je to usluga Račanu? Zar smi i mnogi mi drugi nešto neutralno.
Ja sam nastupao po cijeloj SFRJ, i u značajnim i u neopisivim prilikama. Profesionalni mi je dio sudjelovati u obilježavanju dovršene javne gradnje. Malo šta mi je neobično i strano a ovo mi je strano. Tu je Ljuština nešto pobrkao ili su lokalni agitpropovci organizirali bez njega. Ovo je pravi gaf kao i slikanje Račana s Čačićem na TV s rječima donijeli smo odluku o dionici ceste kroz Karlovac - tako nije govorio ni Tito.

Ovo ne znači da ja vidim doličnost u Sanaderovu i HDZ folkloru, samo iznosim, kao i gore o "spontanim" manifestacijama 2000.g., činjenice o drugoj vrsti folklora, gdje se sve te vrste folklora deklariraju i o ozbiljnijim stvarima. Sami akteri su se javno ispričavali.

Tko je glasao

Moram reći da uopće ne

Moram reći da uopće ne razumijem tvoj način argumentiranja. Po čemu je crkveni zbor prikladan za bilo kakvo otvaranje javne/društvene institucije?! Čak i ako je jedini zbor koji može otpjevati himnu. neka ju puste s kasete ili CDa. U Republici Hrvatskoj nikada nisam vidio zbor islamske vjerske zajednice da pjeva bilo što na otvaranju nekog javnog/društevnog objekta kojem nazoči neki visoki državni dužnosnik. Ili bilo koje druge vjerske zajednice.

Osim toga, pjevanje premijeru sekularne države u istim opravam u kojima su pjevali Papi, smatram degutantnim. Jer za mene, kao vjernika, naš Ivo nikako nije ravan onda Ivanu Pavlu, a sada Benediktu. Osim toga, situacija u kojoj su djeca u prvom planu, a ne političari mi je ipak primjerenijaza javne/društvene ustanove, nego li naslikavanje političara uz lkalnog župnika.

I na koncu, da se vratimo na osnovnu temu, u Benkovcu je bio HDZov obljetnički skup. Na kojem ništa nije otvarano. I na kojem su ispred našeg cara, pardon, predsjednika Ive poslagali djecu.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Ne osporavam ovaj dio, iako

Ne osporavam ovaj dio, iako je po vokaciji prije zrele kardeljevske faze. Sve je to po mom sudu i legitimno i za kritizirati kod Sanadera i HDZ-a, ali nismo na kružoku istomišljenika niti na unutarnjereligijskim raspravama. Pa i da jesmo, s tim je sada drukčije.

Problemi počinju već sa odnosom prema bilo kojoj različitosti. Zatim sa račanovskom djecom, koja su se omakla i Račanu. Pravi problemi tek počinju zatim sa "višim" djelom tvoje kritike, koji je u kontekstu zbilje.

Uzmimo ga najprije izvan konteksta, kao da smo u nekoj evropskoj zemlji, kao da to nije naš kontekst. Tako bi se npr. iz nekih pozicija kritizirao bavarski folklor u Njemačkoj. Ali bi se jako pazilo oko crte degutantno, ne zbog predmeta kritike nego zbog svoje pozicije. Politički bi bilo nezgodno suprotstaviti i nekog uglednijeg socijaldemokratskog lidera itd. Uvlačenje zbora islamske vjerske zajednice se ne bi smjelo ni pomisliti. Ono što je najpouzdanije, zna se da je monolog autogol.

U našem kontekstu je osnova problema matična praksa, sa neizmjernom količinom religijskih manifestacija, gdje su religije u zbilji bitno šire pojave od tradicijskih crkvi. Račan nije ime kojim je zgodno mahati tek tako i u ime toga djeliti lekcije, a zbog "spontanih" manifestacija 2000.g. još manje. Malo do znanja o tome je dao i sam Račan. On je naime bio dugo istaknuti svećenik, a sada nosi i teret novog moderniteta. Sve što idemo dalje je još nezgodnije, jer put vodi preko nerješevih problema. Ni novi modernitet tu ne pomaže, a tu se politika ne može izbjeći. Upravo smo u doba njegova bitnog očitavanja, kroz govore i pravdu. U ime evropske ljevice je Grass poručio da su fojbe u rangu nacističkih i komunističkih zločina i da je točka oko toga, fašiste nije doveo u tu razinu. Zatim se je očitala pravda. Situacija za mnoge naviknute govore je nezahvalnija nego prije, toliko da im ne može pomoći nitko osim sami.

Nebitno po temu ali kao ilustracija. Često je u javnim prigodama nastupao veoma ugledni zbor židovske općine, koja je ujedno i vjerska zajednica. U neke interne probleme te osjetljive male zajednice, pa i u interna pitanja nekih drugih manjinskih zajednica, su se upetljali Stjepan Mesić i Milan Bandić, veliki rutineri koji navodno ne izazivaju idejne i političke asocijacije. Da li? Sada će se ta tradicija nastupa zbora teže odršati. Nekako se ne uspjeva izići iz kontinuiteta kojeg su zacrtali Tito i Tuđman, najprije upetljavanje a potom se to ideološki razrađuje, i koga briga za ostalo s tim u vezi

Tko je glasao

Možda da se samo malo

Možda da se samo malo osvrnem na ono bitno u članku.
Sjedne strane imamo situaciju da se Sanaderu zamjera zloporaba djece u političke svrhe, a s druge HDZ-ovo opravdanje kako se radi o djeci članova HDZ-a koji eto nisu imali vremena odvesti ih kući.

Činjenica da se radi o djeci vrtićkog uzrasta postaje značajnija to više što se događaj zbio oko osam sati navečer. Djeci koja su prethodno sudjelovala na otvorenju zgrade vrtića ili kamenu temeljcu za njega, stranački skup je previše. Ma što o tome mislili roditelji.

Ako pređemo i preko toga, pa čak prihvatimo opravdanje da ih je Sanader zbog svoje poznate brižnosti prema običnim ljudima, a posebno djeci, pozvao da sjednu na privremeno upražnjene stolice u prvome redu, njima nije bilo mjesto na pozornici.
Ako već jadna djeca nisu shvatila poziv da sjednu na stolice i zato se popela na binu, uvjeren sam da bi shvatila da im je netko rekao da se vrate u publiku. A i to penjanje na pozornicu je trajalo dovoljno dugo da se već nakon što je tamo krenulo prvo dijete, istima pojasni što im je premijer doista (ako je) htio reći.

Dakle, možemo vjerovati HDZ-ovoj priči o ne znam kojem nesporazumu koji je redovito uzrok kad premijer pogriješi ili se prikloniti onima koji u "dekoraciji" djecom ipak vide nešto loše.

Ako se je dogodilo da je i Račan uz sličan dekor otvarao auto cestu (nisam upoznat ali vjerujem poznavateljima), isto nije ništa manje loše jer djeca s auto cestom imaju zajedničko samo to što će ih roditelji istom voziti.
Olakšavajuća okolnost može biti što se cesta sigurno nije otvarala u osam navečer, ali ona ne mijenja suštinu.

Na kraju krajeva postoje i neke konvencije ili povelje o pravu djeteta.

Kojih bi se svi u politici trebali držati.

B-52

Tko je glasao

Sitna, gotov nezamjetna

Sitna, gotov nezamjetna nadopuna, dionicu autoceste A1 kod Zadra, krajem lipnja 2003., negdje oko podneva su otvorila osnovnoškolska djeca. Na taj je način, barem se meni čini tako, jer nisam organizirao otvaranje i u njemu sudjelovao, u prvi plan stavljena budućnost, a ne aktualni političari. Budući da će se autocestom voziti kako roditelji te djece, djeca koja su otvorila autocestu, tako i djeca njihove djece.

A za većinu djece koja se u Benkovcu "spontano" okupila oko velikog HDZovog vođe, vrtić za koji je položen temeljni kamen gledat će kao samo još jednu zgradu jer će do dovršenja njegove izgradnje već biti prestari za pohađanje vrtića. No, moguće je da će tada veliki HDZov vođa doći položiti kamne temeljac za novu osnovnu školu. I opet će se ista djeca "spontano" okupiti oko njega.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

eh, kada je HDZ otvarao

eh, kada je HDZ otvarao autocestu do splita u 2004 onda su bili u jednome času par tjedana prije otvaranja skužili da im fali 65km ceste - htio bih negdje pronaći taj video zapis iz dnevnika jer to spada u antologiju hrvatske politike

Tko je glasao

Potpuno podržavam tvoje

Potpuno podržavam tvoje tumačenje i moj osvrt je bio na iakaze autora komentara o istom, koji je na ovom portalu obrazlagao račanovsko dječje otvaranje dionica auto puta kao bitno kvalitetniji politički habitus te još dodao, pročitaj, opis otvaranja dječjeg vrtića u Pakoštanima, pa autorovo degutantno za Pakoštane uspostavlja slijedeći vrijednosni sustav Benkovac loše odgovarajuće Sanader - Pakoštane iznimnije loše a kao pandan stoji kad djeca otvaraju dionice auto-puta.

Sve je to naravno u kontekstu svega drugog, pa dio ulazi u područje što veće tolerancije bilo o čemu da se radi a dio izlazi izvan tog područja. S dječijim otvaranjem dionica auto-puta je nešto kao proslava kod Ede Murtića i Ninoslava Pavića, kojoj je jedini Račan po iskustvu umakao a mnogi drugi se naknadno hvatali za glavu od takve bezazlene šarmantnosti.

U istim relacijama se onda nema šta zamjerati Tuđmanu ni Titu, to su onda bili malo frajeri na svoju ruku, kao Mesić, sve je to objektivno slično i za razumjeti. I sada je eto Sanader iznimno degutantni dio tog ambijenta. Nije vic u Sanaderu nego u ambijentu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci