Tagovi

Ivo Josipović v.s. Marko Vojković - sučeljavanje

Na ovim je stranicama do sada ispisana gomila teksta o aferi Zamporion, naziv je kovanica Indexa.hr, a također i u dijelu medija koji nisu pod kontrolom Ninoslava Pavića. U šumi informacija, objašnjenja, optužbi i demantija je već doista teško razlučiti bitno od nebitnoga. Odlično je što su kroz raspravu mnogi upoznali sam sustav zaštite autorskih prava i uočili probleme od kojih će se neki vjerojatno i rješavati u narednom periodu. Međutim, kako je riječ o osobi Predsjednika RH, ipak se treba koncentrirati na ono što je kod političara najvažnije, odnosno transparentnost i iskrenost.

Činjenica je da se Ivo Josipović o svemu odlučio očitovati tek nakon što se afera razbuktala, odnosno kad su o njoj pored doista neumornog Indexa.hr počeli pisati i drugi mediji. U početku se zadovoljio pokušajem da nas rečenicom-dvije uvjeri kako s poslovnim odnosom HDS-ZAMP-a i Emporionom, tvrtke njegovog prijatelja Marka Vojkovića, nema ništa a kasnije kad je otkriveno da je kao glavni tajnik HDS-a i sam bio više nego uključen, da već dvanaest godina operativno ne vodi tu organizaciju. Više je progovorio tek 18.ožujka ove godine u emisiji Nedjeljom u dva, vrlo vjerojatno nakon procjene da mu šutnja na sve glasnija prozivanja počinje činiti štetu. Radi lakšeg snalaženja u svemu što je dosad izrečeno, koncentrirajmo se na detalj koji najviše govori o osnovnom što se zamjera Josipoviću.

Podsjetimo se, Index.hr je aferu otvorio tvrdnjom da je Ivo Josipović svojim utjecanjem u Hrvatskom društvu skladatelja pogodovao svom prijatelju Marku Vojkoviću, odnosno da mu je bez javnog natječaja osigurao više milijunske prihode.

I Josipović i Vojković su nekoliko puta mijenjali iskaze pa je i dalje ostao nejasan način, da li im je to bio i cilj, kako je Emporion u stvari dobio posao. U znak dobre volje, uzmimo samo njihove posljednje izjave računajući da su u to vrijeme već dobro znali što javnost zanima zbog čega nimalo nije upitan kontekst u kojem su izjave izrečene.

Evo što na pitanje o tome da li je postojao javni natječaj i kako je uopće dobio posao sa ZAMP-om kaže Vojković:

Kako je Emporion dobio posao s HDS-om?
Tadašnji predsjednik društva Adalbert Marković i tajnik Ivo Josipović pozvali su me na sastanak. HDS nakon raspada bivše države, u kojoj su cijela obrada i posao bili centralizirani u Beogradu u sklopu SOKOJ-a, nije imao svoj sustav. Kao tvrtka koja je imala određeno iskustvo i reference u IT rješenjima nije bilo upitno zašto su nas pozvali. Napravili smo analizu, predložili model, a onda se ispostavilo da HDS nema kako platiti. Bili smo spremni tu priču razvijati pa smo definirali naknadu u obliku postotka od naplaćenih prava, što je svjetska praksa. Otad svake godine pregovaramo o ugovoru i smanjenju troškova.

Emporion kontinuirano surađuje s HDS-om i posao ugovara bez javnog natječaja? Zašto?
Očekivati da će 1992. godine HDS kao udruga u transformaciji iz bivše u samostalnu hrvatsku državu raspisati javni natječaj u Narodnim novinama i prikupiti ponude za nešto za što ni sami ne znaju što im sve treba je iluzorno. Smatram da smo mi taj posao dobili jer je naš prijedlog rješenja bio najprihvatljiviji u odnosu na druge ponuđene. Sve govori da je izbor bio dobar, jer je naš prijedlog rješenja bio baziran na efikasnosti. Ponavljam, naša naknada direktno ovisi o ostvarenim prihodima.

Iz njegovih je odgovora jasno da nikakvog javnog natječaja nije bilo, pa čak ni prikupljanja ponuda (boldirano). Objašnjenje zašto je 1992.godine tomu bilo tako je prilično razumno ali ne mijenja bit.

Međutim, Ivo Josipović je gostujući kod Aleksandra Stankovića o istom rekao sljedeće (17.minuta):

Zašto je doveden samo jedan čovjek u poziciju da obavlja taj posao, odnosno zašto je samo jedno poduzeće...?

To sam Vam već odgovorio. (?!?)
Prvotno su bile tražene ponude (!!!). On je izabran pred desetak petnaest godina (?!?) kao najbolja ponuda.

Stavimo li sad njih dvojicu u poziciju svjedoka i virtualno ih suočimo, ispada da im se iskazi bitno razlikuju. Vojković kaže da javnog natječaja i prikupljanja više ponuda nije bilo a Josipović eksplicite kaže da su prvotno bile tražene ponude i da je Vojkovićeva bila najbolja, implicira da je ponuda bilo više.

Obzirno govoreći, jedan od njih ne govori istinu. Želimo li pak biti do kraja jasni, jedan od njih sigurno laže.

Vojkovićev je iskaz detaljniji i autoru ovih redaka se čini vjerojatnijim. On nije političar, ne koristi politički rječnik i vjerojatno je manje svjestan od Josipovića u čemu je zapravo problem.

Josipovićev je iskaz vrlo konkretan, ponude su navodno tražene, bilo ih je više i Vojkovićeva je odabrana kao najbolja. Međutim, tom iskazu nedostaje uvjerljivosti.

Kao što je precizno znao reći da je Vojkovićeva zarada tek oko milijun kuna godišnje, iako je riječ o poduzeću s kojim navodno nema nikakve poslovne veze, od Josipovića se sad očekuje da iskaz potkrijepi podacima od koga su sve tražene ponude, koliko ih je bilo i tko ih je dostavio te po čemu je ponuda njegovog prijatelja Vojkovića bila najbolja. Ovo mu je izvrsna prilika da aferu zatvori stavljanjem "točke na i".

Pošto mu doći do podataka o tuđem poduzeću nije predstavljalo nikakav problem, još manje će mu biti problem da do podataka dođe u organizaciji koju je, prema vlastitom priznanju, u to vrijeme čak operativno vodio.

Komentari

Vijesti iz 3012, citat iz 24 sata:

Zvjezdani nadnevak 22. ožujka - Dok nacija grca tražeći bilo kakav posao da bi se prehranila, predsjednik PRAVDA-e Ivo Jospović još traži daljinski violinski ključ na centralno zaključavanje i otključavanje glazbenih djela kako bi zaštitio svoja i autorska prava svojih kolega. Nacija oduševljeno skače od sreće na svaku njegovu povisilicu.

http://www.24sata.hr/politika/anblivbl-ingrid-na-engleskom-dala-intervju...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Nije index jedini koji smatra

Nije index jedini koji smatra da se Ivela kaljuža u živom blatu:
http://danas.net.hr/hrvatska/abenacic/dr-zamp-u-zivom-blatu

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ako je Mladen Bajić do sada

Ako je Mladen Bajić do sada spavao zimski san kao medvjed, vrijeme je da se probudi! http://www.index.hr/vijesti/clanak/index-doznaje-zamp-tijekom-josipovice...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Iako ga iz SDP-a više ne zovu

Iako ga iz SDP-a više ne zovu Stand Bayić, ni u Saboru ni izvan, pričekat će on još pravorijek Upravnog suda pa poslije o postupaka po tužbama na Trgovačkom sudu.

Nažalost, kod nas se postupci pred sudovima pokreću i u isključivoj namjeri da se odgode posljedice nepovoljnih rješenja, kao što je ovdje AZTN-a.

Pročitao sam rješenje AZTN-a i, začudo, uopće se nisam šokirao utvrđenim. Monopol, samovolja bez ikakvog nadzora, zloporabe, kao da čitaš dobar krimić. Valja zapamtiti da takva praksa, unatoč drugačijim uvjeravanjima upletenih, a i nekih ovdje, da je takva i slična praksa u Evropi, nigdje ne postoji. U 16 od 20 Zemalja Evrope uvjete bez mogućnosti dodatnih popusta posredno ili neposredno određuje država a u ostalih 4 od 20 popusti postoje ali se primjenjuju potpun o jednako na sve obveznike. Ta tko onda više može reći da mi po ovim pitanjima nismo jedinstveni slučaj u Evropi?

Btw., nije li i Todorić pokrenuo postupak protiv rješenja HANF-e u vezi obvezujućeg davanja ponude za otkup svih dionica Belja?

B-52

Tko je glasao

Brijem da on ceka naredbu

Brijem da on ceka naredbu koju mu nema tko dati :(

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ima ona stara narodna da pas

Ima ona stara narodna da pas ne grize ruku koja ga hrani, a ove kukulele ruke su mu dale novi četverogodišnji mandat.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Zadnje vijesti iz pantovčanske šume

Stiv cinik o Iveli i aferi ZAMP
http://www.dnevno.hr/humor/karikature/muzika_u_ritmu_zampa/641169.html

Sviraj, sviraj,
nemoj stati,
sve će to,
prijatelj Marko,
da naplati!

Sviraj, sviraj,
nemoj stati,
nije Bajić,
takva Babaroga,
da te uhvati!
http://www.youtube.com/watch?v=Zl5GMeRcCM4&feature=related

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Josipović zadovoljno trlja

Josipović zadovoljno trlja ruke http://www.index.hr/vijesti/clanak/ivo-josipovic-superstar-ove-godine-pr...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

a da nađemo mjeru?

U čemu je sada problem u tom članku? Bio bi sretniji da Vuco osvaja Porina? :)

Tko je glasao

@zaphod heboga miš staviš

@zaphod heboga miš staviš nešto pozitivno o Iveli i opet nevalja. Zašto Ivela nebi imao i svojih dobrih strana? Bar dok muzicira.

Što se Vuce tiče ne kaže li ona narodna "tko pjeva zlo ne misli"

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

ko pjeva zlo ne misli, a ko

ko pjeva zlo ne misli, a ko misli nije mu do pjesme!

Kitz

Tko je glasao

kazu da je o ukusima u glazbi

kazu da je o ukusima u glazbi (i uopce u umjetnosti) bezpredmetno raspravljati, ALI, ko to, molim te slusa lignjinu glazbu, njega je politika p(r)ogurala kao sto su i cetinskog, inace totalno netalentiranog i ocajnog pjevaca, roditelji doslovce ugurali na estradu...
jebote, mi smo slusali doorse, beatlese, dugmice, corbu, balasevica...
jos jednom, ko to, molim te slusa glazbu koju je skladao, i koju mozda cak i sam izvodi, ivela???????
mozda mrak, ostric, zaphod i vojkoviceva sestra, ali jos uvijek nedovoljno za porina!

Kitz

Tko je glasao

cetinskog, inace totalno

cetinskog, inace totalno netalentiranog i ocajnog pjevaca, roditelji doslovce ugurali na estradu...
Da, o ukusima se ne raspravlja, ali izreći ovo boldano nije ukus nego neznanje.

Pod pretpostavkom da pričamo, kad se već Vuco spomenuo, o Cetinskom od vene, ne Cetinskom od guze... :-)

Tko je glasao

a ko je taj Vuco uopce?

a ko je taj Vuco uopce?

Kitz

Tko je glasao
Tko je glasao

tamanitelj janjaca

tamanitelj janjaca

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

No, džast velik. Treba

No, džast velik.

Treba prihvatiti kontekst, gornja fotografija je ikona hrvatskog trasha, ako se mene pita je to najvrijedniji skup piksela koji se ikad dogodio Hrvatima.

Tko je glasao

kazu da je o ukusima u glazbi

kazu da je o ukusima u glazbi (i uopce u umjetnosti) bezpredmetno raspravljati, ALI, ko to, molim te slusa lignjinu glazbu, njega je politika p(r)ogurala kao sto su i cetinskog, inace totalno netalentiranog i ocajnog pjevaca, roditelji doslovce ugurali na estradu...
jebote, mi smo slusali doorse, beatlese, dugmice, corbu, balasevica...
jos jednom, ko to, molim te slusa glazbu koju je skladao, i koju mozda cak i sam izvodi, ivela???????
mozda mrak, ostric, zaphod i vojkoviceva sestra, ali jos uvijek nedovoljno za porina!

Kitz

Tko je glasao

bingo

Ja se, osobno, ne odvajam od tih skladbi, samo to puštam i naručujem po svim radio-stanicama, od Radio-Banovine do Narodnog - samo da mi dignem slušanost... a imam i trajni nalog, čim legne plaća, odmah mi automatski banka skine za njegovih 83 cd-a...

Tko je glasao

svi su ravnopravnii pred

svi su ravnopravnii pred zakonom samo oni koji imaju sponzore u ravnopravniji!http://www.youtube.com/watch?v=dM88quxuF0U&feature=related

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Vojković ko i Ježić....

Evo Index prenosi da je Vojković počasni konzul Šri Lanke u Hrvatskoj.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/josipovicev-prijatelj-vojkovic-je-poc...

Za one koji se sjećaju i Rober Ježić je bio počasni konzul i to Njemačke.

Hće li i ovaj počasni konzul poći stopama svog prethodnika, postati pokajnik i za sve okriviti Ivu. Ivo je za sve kriv, Ivo me nagovorio, ovo su Ivini novci na mom računu....
Hahahaha

Tko je glasao

Već sam nekoliko puta ovdje

Već sam nekoliko puta ovdje htio komentirati kako pollitičari ne spominju Novosti nego samo Index, pa mi evo prilike donošenjem linka na još jedan njihov tekst o aferi:
Predsjedničke laži.

Dosta logično izgleda kako je razlog Josipovićeva muljanja u biti strah od reakcije javnosti na čistih 8,5 miljuna godišnje dobiti tvrtke Emporium usluga na račun ZAMP-a.

P.S. ful mi je kul ovaj novi pollitika engine koji prepoznaje riječ Josipović u komentaru i automatski stavlja -1 na komentar. ;-)

Tko je glasao

Izvrsna analiza obmane javnosti

Za one koji su možda zavedeni masovnim trollanjem rasprave na ovom dnevniku i neće otvoriti link Novosti, evo dijela izvrsnog prikaza ključnih laži i obmana javnosti:

Sve to smo znali i prije tri tjedna, kada smo u tekstu naslovljenom “Posao stoljeća predsjednikovog prijatelja” objavili ključne podatke o Vojkovićevim ekstraprofitima, ali tada nismo ulazili u detalje, jer nam nije padalo na pamet da će Vojković osporavati vlastite financijske izvještaje i da će Josipović s istom pričom nastupiti na nacionalnoj televiziji.
----------
Pišući o tome prvi put i iznoseći spomenutu dokumentaciju, od obojice smo tražili odgovore, a od Vojkovića i objašnjenje svih konkretnih brojki. Međutim, on na taj upit uopće nije odgovorio, dok nam je Josipović vrlo kratko uzvratio da već 12 godina, otkad više nije glavni tajnik, ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a i da za sve poslovne detalje pitamo odgovorne osobe u ZAMP-u.
----------
Do tada je novinarima tvrdio kako od napuštanja funkcije glavnog tajnika društva ne zna prave brojke, no i to je bila laž. Nakon što smo iz ZAMP-a dobili odgovor u kojem je stajalo da je o svakoj promjeni ugovornog odnosa s Emporionom odlučivalo predsjedništvo HDS-a, dakle tijelo u kojem su sjedili Josipović i Vojkovićeva sestra, predsjednik Republike u intervjuu Stankoviću morao je priznati da je kao član predsjedništva HDS-a sudjelovao u produljenju, mijenjanju i prilagođavanju ugovora.
-----------
Nakon što je Josipović optužio novinare za neprofesionalnost, voditelj Stanković upitao ga je pogoduje li mu medijski tajkun Ninoslav Pavić time što u svojim izdanjima ne izvještava o njegovoj aferi, a predsjednik Josipović odgovorio mu je protupitanjem: “Pa koja bi ozbiljna novina to prenosila?” To je vrlo zanimljivo gledište o ozbiljnom novinarstvu od nekoga tko je osobno smatrao potrebnim doći govoriti o toj aferi u udarnom intervjuu HTV-a.
----------
Pritom je još dobio i povlašteni tretman, pa tijekom emisije nije bilo omogućeno slanje SMS poruka, a nije bilo ni uobičajenog uvodnog priloga, sve kako bi kontekst afere gledateljima ostao nejasan.
----------
Želeći se ipak pomalo distancirati od Pavića, s kojim se redovito viđa, predsjednik se pohvalio kako je on bio taj koji je potaknuo priču o Kamenskom i tražio istragu u tom slučaju, s kojim je povezan i Pavić. Predsjednik je zaboravio da su Pavićevi “ozbiljni” mediji aferu Kamensko prešućivali, kao što sada prešućuju i njegovu aferu, a da su je otvorili upravo “neozbiljni” mediji kao što su HTV, “Novosti” i “Index”.

Nakon ovoga članka više nitko pametan ne bi trebao imati iluzija, bez obzira što osim Josipovićevog gostovanja na HRT-u Pavićevi "ozbiljni mediji" nisu prenijeli ništa o aferi.

B-52

Tko je glasao

I ja se slažem, nakon ovoga nitko više ne bi tebao imati iluzije

Očito je: cijela afera nema NIKAKVIH osnova. Po analogiji sa šahom koju sam ranije spomenuo: ovo je situacija kad ti je plan propao, pozicija je izgubljena, pa se nastoji izmisliti nekakva klopka, u koju bi protivnik neoprezno uletio. U šahu je to OK, ali ovdje je to laganje i pokušaj obmane javnosti.

Ali, eto, imate ih i dalje. :(

Šteta za Index. Šteta za pollitika.com. Šteta za Novosti. Počivali u miru!

Tko je glasao

@Stara - najbolji rezime

Za mene bi definitivan dokaz da je sve OK bio da je Josipovic pozvao neovisne drzavne institucije (DORH i PU) da otvore istragu o poslovanju HDS-a i Emporiona kako bi javnosti prezentirale stvarne cinjenice pa ukoliko se dokaze da je bilo zloupotrebe da odgovorni odgovaraju, a ukoliko se dokaze da je Index lagao - da on odgovara.
----------------------------------------------------------------------------------------------
da sam na njegovom mjestu a znam da sam nevina - ja bih tako napravila.
Sigurno ni pod kojim uvjetima ne bih to ignorirala, a niti bih lazima pokusavala sakriti udio svoje odgovornosti.

Ovo je zaključak koji bi i sam dao.

Koliko god se neki trudili i koji god im bili motivi, neće moći zamagliti činjenicu da Josipović nije odgovarajuće reagirao na aferu. Koliko god se izvrtalo rečeno, ostaje činjenica da je njegova reakcija bila zakašnjela i loša za njegov politički imidž.

Možda će nadležna tijela jednoga dana i sama odraditi svoj posao, u nekoliko smo ih slučajeva čuli kako su dužni reagirati i ako do određenih saznanja dođu iz medija, i dati odgovore na pitanja koja su kroz aferu postavljena.

Možda i neće. Možda će naše pravosuđe i mediji još jedno vrijeme ostati pod utjecajem i kontrolom politike pa ćemo na odgovore čekati duže, no treba se nadati da će pod pritiskom izvana postupno nestati ili se barem povući taj karcinom demokracije. Jer da nije bilo tog pritiska, i danas bi se mnogi kleli u političare za koje se pokazalo da su upleteni u kriminal i korupciju.

Kako je sam Josipović svoju kampanju nazvao Nova pravDA, često govoreći kako je pravda "ponekad spora ali dostižna, ostaje nam nadati se da ni ovaj slučaj neće biti zaboravljen.

B-52

Tko je glasao

Još jedan detalj koji mi nije

Još jedan detalj koji mi nije jasan.

Upravo sam pregledao financijska izvješća HDS-ZAMP-a od 2007.-2010. i niti u jednom nisam našao iskazane prihode od kamata, a već je i Josipović ranije potvrdio da je HDS sredstva oročavao odnosno davao kredite određenim poduzetnicima.

Prihodi koji se u tim izvješćima spominju npr. za 2008. ( ali i za svaku drugu godinu) jesu:

Udjeli u naplati
2008. godine
prava javnog priopćavanja 76.090.697,20 kn
prava mehaničke reprodukcije 10.752.538,80 kn
velika i sinkronizacijska prava 192.433,42 kn
Prihod iz inozemstva 4.295.997,62 kn
Ukupna naplata (kn) 91.331.667,04

Ni slova o prihodima od kamata.

p.s.

ne komuniciram s onima kojima je ispod časti komunicirati samnom.

p.p.s.

a ti zap se ili uozbilji ili isto važi i za tebe.

Tko je glasao

opet pogreška

Koliko se sjećam, na netu su samo financijska izvješća ZAMPa. Budući je ZAMP stručna služba HDS-a, je li moguće da HSD ima neke ugovore s Emporionom mimo ZAMP.a

Je li zato moguće da ZAMP ne iskazuje prihode od kamata i slično - jer to niti ne ide njemu već je odnos "centrale" HDSa i Emoporiona. Koliko znam, HDS se nalazi u prostorima Emporiona kojemu plaća najam?

Ovdje je zbog mnoštva različitih subjekata poželjno pažljivo koristiti isparavne nazive.

Tko je glasao

ne postoje dva drustva niti

ne postoje dva drustva niti je moguce raditi dvije bilance.. ako se neki ugovor analizira kao zaseban ugovor to josuvijek ne znaci da se on moze odnositi samo na zamp, ali ne i na hds.. kao sto je uostalom u svim drustvima sa razlicitim odjelim

u statutu HDS, u preambuli jasno je naglaseno da se radi o jedinstvenom drustvu

Hrvatsko društvo skladatelja (u daljnjem tekstu: Društvo) osnovano je 1945. godine kao Udruženje kompozitora Hrvatske koje se brine o suvremenom hrvatskom glazbenom stvaralaštvu. Od 1950. godine pod okriljem Društva nalazi se i zaštita autorskih prava (Zavod za autorsko-pravnu zaštitu, danas ZAMP). Godine 1954. osnovano je Udruženje kompozitora lake muzike Hrvatske a oba su se udruženja 1963. godine organizirala kao jedno, zajedničko društvo. Udruženje kompozitora Hrvatske od tada neprekidno djeluje pod nazivima Društvo hrvatskih skladatelja, Društvo skladatelja Hrvatske te od 1991. kao Hrvatsko društvo skladatelja.

zamp ima dodatnu upravu i direktora, ali svi oni su pod upravom HDSa.. bespotrebno izdvajas zamp, jer on sam za sebe ne znaci nista vise nego li neki rad komercijalne ili financijske ili bilo kojeg odjela u nekoj firmi ako ga gledamo izdvojeno..

dakle hds stiti prava sto se vidi u statutu,a da li se unutar hds sluzba koja to radi zove zamp ili mamp nebitno je

(3) Društvo obavlja kulturnu i umjetničku djelatnost, te štiti autorska i srodna prava svojih članova, te drugih osoba sukladno zakonu.

direktor zampa podreden je direktor glavnom direktoru HDS.. i smije samo zastupati poslove zampa, za razliku od visih upravitelja koji mogu to i jos dodatno..
Drustvom upravljaju
Predstavljanje i zastupanje
Članak 6.
(1) Društvo predstavljaju i zastupaju Predsjednik i Glavni tajnik Društva neograničeno u okviru upisane djelatnosti, te su ovlašteni potpisnici Društva.
(2) U poslovima zaštite autorskih prava Društvo zastupa i direktor ZAMPa.
(3) U određenim po
slovima i djelatnostima Društvo zastupa osoba koju odredi Predsjedništvo (članak 23.).
(4) Predsjedništvo može opunomoćiti druge članove Društva za potpisivanje korespondencije, te financijske i druge dokumentacije.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ajme

A tko je rekao da postoje dva društva? Samo kažem da ZAMP kao stručna služba na netu ima svoju strukuturu prihoda - sebe posebno - a ne da ima pravu bilancu ili tako nešto...te da su ZAMPovi prihodi vjerojatno samo dio prihoda društva (možda i 99,9% ali ne nužno i 100%)

Tko je glasao

Hoćeš reći da HDS raspolaže s

Hoćeš reći da HDS raspolaže s nekim vlastitim sredstvima mimo sredstava prikupljenih od naknada koja se btw. mjere u milionima kuna? Ustupljeno potraživanje po kreditima vidimo da prelazi 30 miliona kuna.

što bi bio sporedni izvor prihoda HDS-a?

Ja msilim da svi troškovi koje ima HDS pa tako i trošak najma podmiruje ZAMP iz naknada.

Ako HDS ima vlastitu blagajnu i proračun, onda bi i oni morali podnositi godišnja izvješća zar ne?

Tko je glasao

Upravo to hoću reći...

HDS je definiran kao "strukovna udruga".... tj. na stranicama čitam i ovo:

(1991.) "Društvo je transformirano iz društvene organizacije u udruženje građana; ZAMP je ugrađen u stručnu službu Društva čime je ojačan utjecaj autora na proces zaštite autorskih prava"

Uglavnom budući je HDS naravno da može imati i gomilu drugih prihoda - recimo donacije od Ministarstva kulture ili direktne potpore iz budžeta. Također - sklapa poslove u svoje ime - nije ZAMP računovodstveni servis kolikoja razumijem. Dakle... ono što prikaže ZAMP je podskup prihoda HDSa, tako ja to razumijem...

Znam da udruge podnose godišnja izvješća (ne nešto drugačijim obrascima) ali ne znam kako stoje s javnom objavom. Baci oko na Finu :)

Tko je glasao

Neprofitne organizacije

Neprofitne organizacije podnose iscrpna financijska izvešća koja se samo u nekim detaljima razlikuju od izvješća koja podnose poduzeća. Tako se račun dobiti i gubitka zove izvještaj o prihodima i rashodima ali se svodi na isto. Takodjer moraju detaljno prikazati i ukupnu bilancu, znači svu imovinu i obveze. Pored Glavne knjige dužni su voditi i pomoćne ako npr. imaju znatne prihode od imovine ( npr. financijske), itd.
No ono što je HDS prezentirao javnosti, samo je dio poslovanja vezan uz prihode od autorskih prava i ništa drugo. Ukupan uvid u poslovanje čini mi se da čuvaju kao zmija noge, a čuvaju ga i ostali u lancu kojima je HDS dužan podnositi izvješća o poslovanju.
Prije svega Dražvnom uredu za reviziju pa Minstarstvu financija i Državnom zavodu za statistiku. Uz sav trud da pronađem barem jedno cjelovito izvješće, na žalost nisam uspio.

No dovoljno se može iščitati iz izvješća Emporiona, posebno iz revizija i objašnjenja uz bilješke.

Tako, ako je revizija ustvrdila da je Emporion uz diskont preuzeo kreditna potrživanja HDS-a u trenutku kada je Emporionu bila prijeko potrebna svaka kuna ( radi akviziacija povezanog poduzeća A. net) i ako je ugovorena velika vremnska odgoda, mislim da uopće nema mjesta sumnji da nije bilo pogodovanja.

Tko je glasao

u pravu si

ZAMP je samo dio HDS-a, i njihov, zapravo - interni izvještaj o prihodima i rashodima - ne predstavlja ništa. Rado bih vidio HDS-ovo godišnje izvješće, pokušat ću sutra s posla, tamo imam neke stvari registrirane, ovdje ne...

O pogodovanju bi se dalo raspravljati... jer, kvragu HDS ima svoja tijela i oni odlučuju o nečemu. Ako su svojevoljno dali takvu vremensku odgodu - a nisu odgovorni državi (nisu državno tijelo) - zašto bi se to zvalo "pogodovanje", to ne kužim. "Pogodovanje" mi ima kriminalan prizvuk, a nije svako pogodovanje takvo. Zašto jedan partner koji radi 20 godina s drugim i - pogodovao.

Tko je glasao

I jesi uspio iščeprkati to

I jesi uspio iščeprkati to godišnje izvješće?

Ja sam se probao raspitati direktno u HDS-u u uredu glavnog tajnika ( onog šabana s dva imena) pa me zamalo baba...pardon, gospođa koja se javila na telefon nije ispljuvala kao posljednji ološ. A lijepo sam se pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama, ali jok. Kaže da joj pošaljem zahtjev sa svim podacima o sebi (Ime, prezime, OIB, JMBG,člansku iskaznicu, broj cipela...) pa će razmisliti hoće li udovoljiti mom zahtjevu.
Samo bojim se da neće, jer je već preko telefona ( valjda zbog boje glasa) posumnjala da nisam skladatelj ni izvođać.
:))

Tko je glasao

skladateljska boja glasa...

Jok, na ovom što ja imam regano - nema ničega?! Kako je to moguće?

Ovo sam uspio iščupati iz Registra udruga:
Registarski broj 00000310
Datum upisa 24.02.1998
Naziv HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA
Skraćeni naziv HDS
Sjedište Zagreb, Berislavićeva 9
Djelatnosti suradnja s drugim umjetničkim i sličnim udrugama s područja kulture u Republici Hrvatskoj; suradnja s odgovarajućim organizacijama, udruženjima i društvima u inozemstvu; obavljanje djelatnosti zaštite autorskih prava, poticanje i razvijanje stručnih i kolegijalnih odnosa među članovima i kulturnim djelatnicima uopće, te druge djelatnosti utvrđene člankom 8. StatutaGLAZBENA DJELATNOST
Osobe ANTUN TOMISLAV ŠABAN - GLAVNI TAJNIK DRUŠTVA, HRVOJE HEGEDUŠIĆ - PREDSJEDNIK DRUŠTVA
OIB 56668956985

Jel možda OIB pomaže?

Možda ovima treba slati zahtjev (Ured za udruge)?
http://www.uzuvrh.hr/stranica.aspx?pageID=164

Tu sam inače i našao primljene donacije u 2010.
http://www.uzuvrh.hr/potpore.aspx?pageID=58
cca iznos je 1 milion kn, dakle izvješće ZAMPa i HDSa nikako ne mogu biti "identični".

Tko je glasao

Ja sam uspio doći do onih

Ja sam uspio doći do onih koji imaju podatke i koji su ih dužni prema spomenutom slovu zakona ustupiti javnosti - Državni ured za reviziju.
Tijelo su javne vlasti, a prema tom zakonu: "Ovim se Zakonom uređuje pravo na pristup informacijama koje posjeduju, kojima raspolažu ili koje nadziru tijela javne vlasti,..."
http://www.zakon.hr/z/126/Zakon-o-pravu-na-pristup-informacijama

I na moje iznenađenje, bili su izuzetno ljubazni i susretljivi. Treba samo podnijeti zahtjev i čekati.
;)

Inače DUR osim što radi revizije javnih poduzeća, tijela državne i lokalne vlasti, pretvorbe i privatizacije....radi i revizije financijskih izvješća neprofitnih organizacija u koje spada i HDS pa sam im ujedno skrenuo pažnju da bi možda bilo dobro revidirati HDS obzirom da raspolažu nemalim prihodima.
Tamo na njihovim stranicama sam naišao na reviziju kulturnog društva koje organizira varaždinske barokne večeri i ima buđet manji od 5 mio kuna.

Ako im se isplati njih revidirati, zašto nebi društvo koje godišnje uprihoduje više od 100 milja kuna.
:))

Tko je glasao

pa naravno da nisu.. izvjesce

pa naravno da nisu.. izvjesce zampa nista ni ne znaci samo za sebe

inace imas i prihodod izdavacke djelatnosti, izdavanja nota

oni moraju voditi prihode po djelatnostite ih prikazati odvojeno i skupno

strucna sluzba zamp, koliko sam ja shvatila nije samo strucna sluzba za autorska prava vec bi se trebala skrbiti i za knjizenje svih prihoda za cijeli hds tj. sve njihove djelatnosti

sad sam zaboravila gdje sam nasla to sa izdavastvom ali pisalo je i koliki im je godisnji prihod od toga

i jos neke djelatnosti imaju

kao sto i dijele nagrade porin (i jos jednu, doru?) iz svojih fondova.. interesira me bas koja sredstva za to sluze i tko je dobio najvise zadnjih godina, recimo 10.. ali tonisam nigdje nasla ni po imenima ni u iznosima. ili je to samo diploma, a bez love? fakat nis ne pratim sa tim hr-muz nagradama

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u Biljeskama uz izvjesce

u Biljeskama uz izvjesce Emporion usluga d.o.o. pise da su prihodi nastali temeljem Ugovora sklopljenog sa HDS-om dana 23.lipnja 2008. na rok od 5 godina.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

HDS-ovo bankarenje

miris — Sub, 24/03/2012 - 16:29. novo
??? %
Možda sam nešto propustio?
Gdje piše da je diskont 30%?

Evo ovdje:

http://i2.photobucket.com/albums/y35/filian/Untitledemp-1.jpg

http://i2.photobucket.com/albums/y35/filian/emp7.jpg

I diskont nije 30%, već skoro 40%

:)))

Tko je glasao

Ne vjerujem da će se @miris i

Ne vjerujem da će se @miris i @Zaphod javiti, do sada nisu pokazali da im je cilj razjasniti što se zbivalo u poslovanju HDS-Zampa i Emporiona.

B-52

Tko je glasao

Još jednom: Žao mi je!

Zar ti stvarno misliš da na ovaj način možeš ući i razjasniti bilo čije poslovanje.
To i je ono što me čudi u tvom ponašanju glede ove teme.
Prijatelju moj, knjigovodstvo i računovodstvo je područje koje ima svoje uzuse.
Knjigovođa za svoj posao odgovara.
Financijske izvještaje treba znati čitati.
Za knjigovođu u obavljanju posla ne postoji moral.Samo zakon.
Knjigovođa je jedino zainteresiran da poduzetniku za kojega radi, u okviru zakona, osigura najbolje rezultate poslovanja.
Nadzor nad radom knjigovođe vrši poduzetnik i država.
Vas ne doživljavam niti kao poduzetnika,a bogami niti kao državu.
Ako ste na bilo kakav način zainteresirani ili imate indicije o kršenju zakona podnesite prijavu nadležnoj službi i pratite postupanje po istoj.

P.S.S nekim članovima portala neću komunicirati pa evo indirektno:
"Što li je to vrijednosno usklađivanje potraživanje i zbog čega se provodi te kakve
efekte proizvodi"?!!

P.S.2.Čitavu ovu raspravu pratim i pri tom uopće ne razmišljam o Ivi Josipoviću ili bilo kojem političkom kontekstu.Pokušaj i ti.

Tko je glasao

Uz malo poštenja, uočit ćeš

Uz malo poštenja, uočit ćeš da se dnevnik ne bavi knjigovodstvom već proturječnostima u izjavama nekih od aktera afere.

Na knjigovodstvo se došlo trollanjem nekih i proširivanjem teme. U konkretnom slučaju, nigdje ja ne ulazim i ne razjašnjavam već izražavam mišljenje, pokazuje se opravdano, da ti i Zap nećete polemizirati s Krekijem koji em ima uvid u financijska izvješća em se, pored još nekih (stara) razumije u knjigovodstvo.

Prema tome, nepotreban je i promašen ovaj još jedan tvoj bahati ad hominem.

Tim više, što o financijskim izvještajima ne namjeravaš komunicirati, ako sam dobro razumio, s Krekijem.

Ako imaš što reći o temi dnevnika, dobrodošao. Pokušaj i vidjet ćeš da se može.

B-52

Tko je glasao

Nisam ni očekivao, a niti ne

Nisam ni očekivao, a niti ne moraju. Sve lijepo piše crno na bijelo i suma koju je HDS ustupio Emporionu i iznos koji Emporion za pet godina treba uplatiti HDS-u. Jedino ne piše kome je HDS posuđivao i uz koliku kamatu, ali sudeći prema znatno povećanom financijskom prihodu od kamata koji se pojavljuje u 2010. ( cca 5,5 mio kuna) izgleda da nije mala.

http://i2.photobucket.com/albums/y35/filian/emporion4jpg.jpg

Tko je glasao

@krekani

Pa daj ajmo ozbiljno. Daj reci što to linkaš uopće? Konsolidirani izvještaj Emporion grupe ili? Koje to veze ima sa ZAMPom?

Tko je glasao

Upravo tako! A koja je veza?

Upravo tako!

A koja je veza? Pa ono što piše u objašnjenjima tog izvješća. Konkretno ovaj dio koji sam već pejstao, ali za tebe evo ću još jednom:

http://i2.photobucket.com/albums/y35/filian/Emporion.jpg

Tko je glasao

@zap, ako mi ne vjeruješ,

@zap,
ako mi ne vjeruješ, izvoli registriraj se na Finu, besplatno je i provjeri:

Na početnoj stranici imaš link na: Javna objava-GFI
http://www.fina.hr/Default.aspx
i to otvoriš

http://rgfi.fina.hr/JavnaObjava-web/jsp/prijavaKorisnika.jsp

Poslije ukucaš u tražilicu Emporion i dobiješ sve Emporione koji postoje. Samo jedan od njih 10 nije Vojkovićev.

Ali pripazi na godinu gore u kutu jer za 2011. još nema izvješća pa javlja da subjekt ne postoji.
:))

I tako možeš provjeriti bilo koje poduzeće koje dostavlja izvješća Fini, a dostavljaju ga sva aktivna čak i mnoga koja su u mirovanju tj trenutno ne rade ništa.

Tko je glasao

:)

Hvala na pojašnjenju, inače imam pretplatu na poslovna.hr, ali mi je istekla. A FINU mrzim pa neću...

Čitam i čitam i ništa ne kužim... jel možeš meni za ljubv (hehe) prepričati tu financijsku bilješku kao da pričaš debilu, da vidim jel kužim ja to?

Tko je glasao

i taj je bio Vojkovicev a

i taj je bio Vojkovicev a onda se negdje 2005-06 izdvojio....
Emporion plus - gradjevina

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

to sa emporionom, zampom i

to sa emporionom, zampom i umjetnicima kojima treba biti isplacen honorar iliti provizija funkcioniraju kao kada nosis mlinaru zito da ti ga samelje u brasno i umjesto da mlinar uzme 5-10 posto za usur (tako se u BiH naziva mlinarov "honorar) on zgrabi 95%! nema sta, pravedno; patonemaupickimaterinoj!

Kitz

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci