Tagovi

Ivo Josipović u Izraelu kao državnik

Kao građani Hrvatske rijetko osjećamo ponos kada je riječ o našim političarima – tako su, nažalost, ozloglašeni kroz proteklu 21 godinu
da je zamalo nemoguće naći osobnost koja bi se izdigla iz prosjeka ili pak odskočila iz stereotipa da su svi oni isti. Bez obzira na poneku kritičku primjedbu ipak dr. Ivo Josipović, gotovo točno nakon dvije godine od inauguracije, pokazuje znakove da prerasta od političara u državnika. Govoreći pred izraelskim Knessetom (parlamentom), ispričavši se zbog počinjenih zločina ustaša, u ime hrvatskog naroda, pokazao je još jednom da mu govore na temu holokausta i hrvatsko – izraelskih odnosa ne mora pisati nitko iz Ureda predsjednika - izgovorene riječi su tekle spontano, ali i promišljeno, odgovorno je pristupio osjetljivim temama i našao mjeru te iskazao pravničku osjetljivost za pravdu (što nije čest slučaj u pravnika koji se drže prije svega zakona) i što držim najvažnijim, pokazao da ima dušu mirotvorca.
OBOSTRANO PRIZNANJE DRŽAVA
Nije često da predsjednika neke strane države u Knessetu slušaju, pored zastupnika, i predsjednik Izraela Shimon Perez, predsjednika vlade Benjamin Netanyahu te predsjednik Knesseta Rueven Rivlin.. Pred svima njima, ispred izraelske bijelo plave zastave s Magen Davidom, ispred zida s izraelskim grbom u kojem se ističe menora, nedvosmisleno se zauzeo i za palestinska prava, posebno pravo na vlastitu državu,poručivši da mira na Bliskom istoku ne može biti bez kompromisa i međusobnog priznanja Izraela i Palestine.
“Palestinci bi trebali priznati državu Izrael, a država Izrael bi trebala priznati palestinsku državu”, naglasio je Josipović.
Josipović je u izraelskom Knesetu molio za oprost za ustaške zločine nad hrvatskim Židovima počinjenim u Drugom svjetskom ratu, ali i pokazao razumijevanje za nepravde vezane za povrat imovine hrvatskim Židovima koji žive izvan Hrvatske, a koji su dosadašnjim zakonom bili isključeni iz nasljeđivanja. Izrazio uvjerenje da bi izmjene zakona o povratu oduzete imovine koje će uskoro uslijediti trebalo uključiti i žrtve holokausta, bilo pojedince ili njihove nasljednike, bilo lokalne zajednice. Za nadati se je da ovo neće ostati deklarativno očitovanje, već da će, mada s velikim zakašnjenjem, hrvatska država naći modus vivendi sa svojim židovskim organizacijama i Židovima, živjeli oni danas u Hrvatskoj, Izraelu, USA ili nekoj drugoj državi.
Ono što je predsjednik Tuđman, neoprezno i nediplomatski učinio spram židovskog naroda i Izraela, posebno knjigom „Bespuća“, po svemu se čini, dr. Ivo Josipović je potisnuo u zaborav jer ove riječi dalje odjekuju nego Tuđmanove teze iz sporne knjige i glupa izjava o sreći da mu žena nije ni Židovka ni Srpkinja: „Stojim ovdje pred parlamentom židovske države, i još važnije, pred djecom Hrvatske i ja se, nedvosmisleno, ispričavam i molim za oproštenje one koji su preživjeli holokaust, Vas i sve žrtve!”,
SIN TITOVA PARTIZANA
Bila je to „prigoda složenog značaja i velike važnosti“ i Josipović je također dobro poentirao riječima: u Drugom svjetskom ratu postojao širok antifašistički pokret otpora u Hrvatskoj, ali je istina da se unutar korpusa hrvatskog naroda pojavio i bio prihvaćen, jedan od najužasnijih zločinačkih nacističko-kolaboracionističkih režima u Evropi, s ponosom naglašavajući da je sin Titova partizana..
“U iskrivljenim umovima ustaša, nearijevci - Srbi, Židovi i Romi, kao i politički protivnici ustaša, morali su biti zbrisani s lica zemlje”, rekao je i dodao da je ustaška brutalnost bila strašna.
Istakao je potrebu neprekidnog suočavanja s neugodnom činjenicom da je bilo pripadnika hrvatskog naroda koji su bili sistemski organizirani u izvršenju groznog zločina protiv čovječnosti u pokušaju da se istrijebe Srbi, Židovi i drugi samo zbog toga što oni jesu ili što zastupaju.
Nažalost, već se pojavljuju anonimni komentatori koji Josipovićev boravak i nastupe u Izraelu ne doživljavaju pozitivnim, a izraelski dnevni list Haaretz objavio je jedan komentar s nekoliko već staromodnih teza, pa i spočitavajući Josipoviću posjet Bleiburgu. Iz perspektive Izraelaca i židovskog svijeta, bilo bi bolje da se taj posjet nije dogodio, no iz perspektive dijela hrvatskog naroda on je logičan. Ima i onih koji tvrde da je Predsjednik govorio ono što slušatelji očekuju čuti i da bi bilo pošteno da tako govori i u Hrvatskoj. On to i radi, nažalost mediji blijedo bilježe takve nastupe: jedan od aktualnih je i predavanje u zadarskoj gimnaziji povodom Međunarodnog dana holokausta, skori posjet Židovskoj općini Zagreb…Moglo bi se prigovoriti upravo nekim medijima ( primjerice„židovska“ TV NOVA) koji su skromno bilježili četverodnevni posjet Predsjednika i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, posjet koji nije bio diplomatska ekskurzija već je imao i pragmatičan karakter (poziv Izraelcima da investiraju u Hrvatsku, posjet hrvatskoj postrojbi na Golanu).
MIR I SURADNJA
Ukratko, u govoru Josipovića pred Knessetom, i cjelokupnom posjetu koji je velik publicitet dobio i u medijima izvan Izraela i Hrvatske valja gledati daljnje zbližavanje Izraela i Hrvatske, dviju po mnogo čemu sličnih država, i dva partnera koji mogu učiti jedan od drugog. Naravno, bit će još rasprava i pokoje različito viđenje tema iz prošlosti, Izrael je izložen pritiscima i ugrozama, posebno od strane Irana, i imati prijatelja u Hrvatskoj, koja je član NATO saveza i na godinu postaje član Evropske zajednice, interes je Izraela. Mir, ma koliko sada bio krhak, trajni je interes Izraela. Kao što je interes Hrvatske mir na Bliskom i Srednjem istoku i napajanje na „čudu znanja“ i odbacivanje sjena mučne prošlosti vezane za holokaust i njegovu zastrašujuću pozadinu. Polazeći od brige za budućnost Hrvatske te hrvatsko-židovskih odnosa i odnosa Hrvatske i Izraela predsjednik Josipović kazao je: „U tom pogledu prošlost i budućnost trebale bi biti neizbrisivo utkane u našu sadašnjost mudrošću i dobrotom, istinoljubljem, miroljubivošću i pomirbom.“
„Tri krune postoje: kruna Nauka, kruna svećenička i kruna kraljevstva, ali kruna dobra imena sve ih nadvisuje.“ (Talmud)

Komentari

ljubu r. weissa za novog glavnog urednika vjesnika

dobar dnevnik, na kojem bi pozavidila nezaboravna spisateljica maja freundlich. šteta što gase vjesnik umjesto da za novog glavnog urednika postave ljubu!

Tko je glasao

http://www.index.hr/vijesti/c

http://www.index.hr/vijesti/clanak/nakon-sto-je-pogledao-angelinin-film-...

ne moze jovica bez srbina bore izdurati ni desetak dana, jebote! prakticno bi bilo da bu bora sredi ured pored svoga u bgd-u, a za glavnog tajnika savu strbca, i veselju nikad kraja...

Kitz

Tko je glasao

Šalom....

....."poručivši da mira na Bliskom istoku ne može biti bez kompromisa i međusobnog priznanja Izraela i Palestine." Amen. Dobar Dnevnik.

Tko je glasao

Tito bombardira u Knessetu

Mora da su bili oduševljeni kad se pozvao na Tita. Evo baš Jakovina u Jutarnjem danas piše:

Kada je 6. listopada 1973. godine izbio nov sukob između Izraelaca i Arapa, Tito naravno nije oklijevao na koju će stranu stati. Time što je podupro Arape, htio je, uz ostalo, ojačati svoj autoritet među nesvrstanima, jer na nedavnoj IV. konferenciji Pokreta nesvrstanih u Alžiru nije mogao previdjeti da njegov utjecaj u tom pokretu slabi. Jugoslavenski su novinari dobili nalog da izvještavaju tako “kao da smo u ratu s Izraelom”. Sovjetskim je zrakoplovima Tito ponovno dopustio upotrebu jugoslavenskoga zračnog prostora i zračnih luka za dopremanje oružja egipatskim i sirijskim postrojbama, a kada su one teško poražene, zaboravio se do te mjere da je Naserovu nasljedniku Sadatu čak savjetovao da bombardira Tel Aviv. Poruka koju je presrela američka protuobavještajna služba izazvala je u Washingtonu, razumljivo, golemo ogorčenje. Amerikanci su optužili Tita da je znatno pridonio potpirivanju vatre na Bliskom istoku te su, što je još važnije, napustili nadu da bi Jugoslavija u OUN-u postala posrednica između zavađenih strana. Odnosi između Beograda i Washingtona tako su se pogoršali da su na neko vrijeme bili gotovo posve prekinuti. Kissinger je ignorirao jugoslavenskoga veleposlanika u Washingtonu i nije htio primiti Titova ministra vanjskih poslova kada je došao na zasjedanje Generalne skupštine OUN-a.

http://www.jutarnji.hr/tito-je-nakon-poraza-egipta-huskao-sadata-da-bomb...

Tko je glasao

@Papar

I ja sam jučer pročitao taj Jakovinin tekst i ovo o savjetovanju Sadata da bombardira Tel Aviv, i pored sve pristranosti Tita u arapsko - izraelskom sukobu, čini mi se nevjerodostojnim. Presretanje od strane američkih protuobavještajnih službi kao izvor takve tvrdnje?? Ozbiljni povjesničari takve izvore ne koriste - jednostavno sumnjam da je to Tito savjetovao El Sadatu! USA bi ga, da je to istina, potpz+uno izolirale, a to se nije dogodilo. Kao i ona priča o tome kako je Tito, navodno, prodao svemirski program Amerikacima, ma dajte...!!!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Obadva!

Ako je tako onda se tu otvara jedna posve nova tema. Naime u istom broju je objavljena slijedeća vijest:

Chris Rea oduševio Zagreb: Na koncert došli Tomislav Karamarko i Doris Pinčić

http://www.jutarnji.hr/chris-rea-odusevio-zagreb--na-koncert-dosli-tomis...

Pa čak nije niti bitno je li istina ili nije to s Titom. Nego kako su organizirani i kako pokrivaju sva područja i brzo reagiraju.

Počelo je sa na forumima:

JOSIPOVIĆEVA LJUBAVNICA DRMA HRT-om..tko je hrvatska Monica Lewinsky

http://www.sisak.info/forum/showthread.php?13637-JOSIPOVI%C4%86EVA-LJUBA...

Da bi se krenulo odmah iza toga na portale:

Prisavlje potvrdilo: Otvorena istraga zbog izvlačenja milijunskih svota iz Glazbene produkcije

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prisavlje-potvrdilo-otvorena-istraga-...

Tu se još poklopilo da je Njemački predsjednik dao ostavku zbog otvaranja istrage. Pa nakon što smo imali procesuiranje svih premijera u regiji na redu su regionalni predsjednici.

Koliko je Karamarko jak vidi se i po obračunu sa Škegrom, što pokreće Hanžeković, ali on je Karamarkov.

A sve je to ništa prema aferi Mudrinić-Josipović. A i tu su se karte poklopile. Ne treba se žuriti i ne treba se petljati s drugima, ali ovakav napad Josipović nemože preživjeti nikako. On još nije niti na polovici mandata.

Ja sam sad posve uvjeren da će se sve iz onog mog bloga zbog kojeg mi je Josipović prije godinu dana slao policiju na vrata ostavriti. Da će biti "obadava, oba su pala". Ivo i Ivo!

Tko je glasao

kvislind, peten,josipović, pavelić, horti.......

Sve su ti to instalirani državnici od formata.

Koji su tek hvalospjevi pisani sluganskim namjesnicima na balkanu , ovo je ništa prema tim hvalospjevima.

Drugi put počni dnevnik ovako .

Iako iz bogate kuće od malena je imao osjećaj za ljudsku patnju. Poznata je njegova darežljivost iz trećeg osmovne kada je siromašnoj mari donija kilo meda ruskog, ča mu je stari dobija u moskvi . Malome štefu je da kemisku iz londona . Svoj prvi klavir na kome je cipa 12 sati dnevno poklonija je štefu, čim mu je mati kupila novi tipa petroff .
Igra je balun samo tako, ali ljubav prema mjuzi ga je totalno obuzela i ostala je uz košarku,skijanje , padobranstvo,tenis,briškulu i pravo zauvik . Bija je čovik nadasve i nikad ništa nebi drpija, tako kad su ljudi vidili da je skoro ka majka tereza počeli su mu sa svih strana davat . Davali su mu stanove ,kredite, tantjeme ,honorare i sve ostalo što je on teška srca prima .

Tako se pišu riči o velikim državnicima ka šta je on .

Ps. ja bi mu najradi je da šonetu u slobodnu .

Tko je glasao
Tko je glasao

Eto, zakaj su "starim bikima" krave vu brdo čarili....

Stari biki su kak to veli Branimir Štulić - "čvrste linije". Golgi me podsjeća na mladog Marxa ( iznova nas fascinira i iznenađuje )....

Tko je glasao

kamo srece da i ovaj nas

kamo srece da i ovaj nas totalno prosrpski i projugoslovenski orijentirani veleizdajnik odstupi...

Kitz

Tko je glasao

Molim politicare da se vise

Molim politicare da se vise nikada ne ispricavaju nikome u moje ime, kada osjetim potrebu ispricati se za nesto sto se dogodilo prije 70 godina, sposoban sam to napraviti i sam.

Molim nase politicare da vanjsku politiku vode pravedno, a ne po naredbama iz EU i SAD.
A ako već žele raditi nesto u moje ime, onda neka priznaju Palestinu!

Jako dobar dokumentarac:

http://www.youtube.com/watch?v=TOUlJLrQ3sQ

Tko je glasao

Koji uron

"""""""""Bez obzira na poneku kritičku primjedbu ipak dr. Ivo Josipović, gotovo točno nakon dvije godine od inauguracije, pokazuje znakove da prerasta od političara u državnika. """"

Gospon Ljubo,nekako sam stekao dojam da držite do sebe.Da li sam pogriješio?

Mislim ovakvo javno uvlačenje dugo nisam vidio. Očekujete li tel.poziv iz Ureda i neku apanažu.

Glede teme,ovako.

Moj stari je bio jedan od desetina tisuća mladića iz tadašnje NDH koje je Pavelić dao Hitleru za topovsko meso,danak u krvi.
Potrpali ih ,balavce u vagone i otpremili u Njemačku na obuku nekoliko mjeseci.
Kada su ih otpremali na front,pobjegao je sa još njih nekoliko i priključio se partizanima,zajedno sa MG 42 (Maschingewere 42 ,hrvatski:strojopuška, znano kao mitraljez-popularni "šarac" jer se s njim kod pucanja-šara) kojeg je imao na osobnom zaduženju.

Negdje kod Bihaća je 1944.g. ranjen u borbi protiv Čerkeza i Njemaca .

Poslije rata je radio zemlju,kupovao gruntove,gajio stoku. Prije svakog jela se križao iliti krstio,a kada je prolazio pored crkve ili raspela podizao je kapu na glavi.

Nije išao u crkvu ali nije htio niti u komuniste.
Da,ona država mu je dala neku mjesečnu invalidninu jer jest bio invalid.
Imao je punu neku kutiju kolajni i ordena.

U užoj obitelji nije bilo ustaša,ni sa majčine ni sa očeve strane.

U ovom našem ratu ,po svemu sudeći ne mogu napisati-zadnjem ili poslednjem,sam sudjelovao ,kao i moja dva brata.

Imao sam osjećaj da se borim protiv fašista i višestruko sam za tu borbu odlikovan od isto antifašiste,prvog predsjednika današnje Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

Znači,u poziciji sam obzirom na navedeno da predsjedniku Josipoviću poručim:

Poštovani
molim Vas da se u moje ime ne ispričavate.

Hvala.

Ne,nije g. Josipović postupio u maniri državnika.

Spominjući Broza,desetog na rang listi svijetskih zločinaca,komunistu ,a znamo da komunisti nisu učinili ništa dobrog za Židove nego su ih percipirali kao klasne neprijatelje,mislim da je napravio-gaf.

Ne poznajem osobno ni jednog Židova,jedini s kojim sam ikada komunicirao,ovako virtualno ste Vi,Ljubo,o Židovima ,pogotovo Izraelcima ne mislim ništa loše,cijenim ih jer su u stanju održavati državu u njima nesklonom okruženju, od pustinje napraviti plodnu zemlju ,pa i vjera u kojoj sam ja rođen je samo jedna od riječica koja se odvojila od rijeke židovstva. Ovo da me ne bi krivo shvatili.

U Hrvatskoj ima nacionalizma, (a gdje ga nema) ima i natruha šovinizma,a ovo što nam naše elite danas rade (kojima btw. g. Josipović pripada) na dobrom je putu da dovede i do fašizma.

sve dobro...

Tko je glasao

lista nadrealista

spominješ top listu zločinaca zločinaca na kojoj je tito deseti . Kako to da na listi nema onog šta je naredija bacanje one dvi atomske na japan . Nema na listi ni onih što su potaracali milione u prvom ratu . Nema ni onih što su satrali korejsku i vijetnamsku dicu.
Ne činili ti se , ka pametnom čoviku da ta lista malo navija za kapitaliste i demokraciju , a protiv nas komunista i fašista , koi smo na dobrom putu. Neš se ni okrenut , a eto nas u punom sjaju .

Tko je glasao

To se slažem

predlažem da proširimo listu.

Međutim , u ovom kontekstu TO jest argument.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ne vidim potrebu da ovo pišeš:
------------------------------------------
Mislim ovakvo javno uvlačenje dugo nisam vidio. Očekujete li tel.poziv iz Ureda i neku apanažu
------------------------------------------------------
Koje veze imam s Pantovčakom, naravno da ne želim objašnjavati, a apanažu su već pokupili mnogi koji drže ruku na srcu, a drugu u tvom ili mom džepu! Zaista ne osjećam potrebu uvjeravati te da u te ne spadam, tim više što se to moglo zaključiti ako se čitaju koliko-toliko redovito moji dnevnici.
Ili, si me zamijenio s nekim!? I žalosno je - možda je to neka posebna karakteristika Hrvata? - ali u ovoj državi se ne smije pohvaliti neki, po mom mišljenju, pozitivne poteze Predsjednika ili nekog političara! Ako su uistinu svi negativci, onda nam valja rasformirati državu ili pozatvarati sve političare, vojsku, policiju... od reda i pustiti da nas anarhija izjede iznutra!
Naravno, još se, da bi postao ugledan državnik Josipović valja dokazivati, ali na vanjskopolitičkom planu, u okviru svojih ustavnih ovlaštenja, radi vrlo dobro! No, to ovisi i kakvu zemlju i narod predstavlja, ne samo o njemu i njegovim sposobnostima!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

samo jedno glupo pitanje...

Fašističke zemlje su obično nastajale tako da je netko propagirao fašizam. Čak bi se i postupanje Kraljevine Jugoslavije - kao izrazito represivne - moglo dovesti u vezu sa fašizmom u NDH.

Fašizam je (kao i svaki totalitarizam) većini ljudi stran - treba ih "utjerati" u to. Kako onda objašnjavaš ideju da će fašizam nastati tamo gdje netko (pretjerano) svugdje vidi opasnost od fašizma?

Tko je glasao

Jel ti kada @Zap

profesor/ica iz hrvatskog rekla da si promašio temu.

Ako se referiraš na ovo moje o našim elitama, da pojasnim. Totalitarizmi nastupaju poslije ekonomskih kriza, kad se elite otuđe,previše izdignu i kad se na drugoj strani stvori kritična masa.

Možda se noćas rađa mali Hićo ili je došao danas iz vrtića.

Onda,ti misliš o ljudima dobro. Ja sam malo cinik,pa baš i ne.

Ne nije fašizam ljudima stran. Recimo,strah od stranaca je čak urođen. Odgojem se učimo da nisu svi stranci odmah neprijatelji,zar ne.

Onda,neki autori fašizam smatraju trećim stadijem nacionalizma. Proguglaj malo.

Eto,kod nas pa i danas ,nacionaliste,ajmo reć domoljube,odmah prikazuju -ustašama.Znači fašistima,a poznata ti je teorija o pritisku na oprugu. Tlak daje otpor. Što veći pritisak to veći otpor.

sve dobro...

Tko je glasao

(ojkalica)

Mala moja dajem ti na znanje,
Sila masi daje ubrzanje.

Ok, malo si se nejasno izrazio - zato pitam. Ispalo je da će nas elite "dovesti do fašizma", ispravnije "vodi u fašizam" ili "utiru put ka mogućoj pojavi fašizma" (štreber)

Ok, moguće. Iako - ne vjerujem. Em smo pobjednici u ratu (za fašizam je često dobra podloga - frustriranost na razini nacionalnih pitanja), em su valjda ljudi malo i naučili da slijepo trčanje za lošim vođom i nije baš nešto za čim treba trčati.

Tko je glasao

Buvljak

Meni ova diskusija liči na buvljak na kojem se prodaju na kojem se prodaju ostaci rabljenih bofla ideja i misli, i to onih i drugog svjetskog rata i poraća.

Tko je glasao

SVIMA SHALOM!

Namjera mog dnevnika bila je najkraće što je moguće prezentirati Josipovićev posjet Izraelu s naglaskom na njegovu nastupu u Knessetu. Bila je to, kako je i rekao " prigoda složenog značenja i velike važnosti". Ma što da je rekao BILO BI ONIH KOJI BI NJEGOVIM NASTUPOM BILI NEZADOVOLJNI, kako neki u Hrvatskkoj, tako neki u Izraelu i svijetu. Hvala vam što ste se uključilli u raspravu o delikatnim pitanjima, većina dobronamjerno i to je najvažnije.
Svakome tko se uključio u raspravu, mogao bih posebno odgovoriti, ali pokušavam naći nekoliko rečenica komentara komentara: MIR NA BLISKOM ISTOKU i SURADNJA DVIJU DRŽAVA I NARODA bile su Josipovićeve ideje vodilje i u tom okviru snašao se vrlo dobro. Rasprava ispod dnevnika možda se previše koncentrirala na pitanje židovske imovine, koje nije beznačajno, ali ne i presudno. Ključnim držim pitanje mira na Bliskom istoku, kako iznaći rješenja koja će jamčiti sigurnost Izraela, ali i osigurati legitimna prava Palestinaca na državu.
Mnogi mudri Židovi će reći da im je u biti svejedno tko im je više zla nanio kada je riječ o imovini - važno je bilo sačuvati glavu, preživjeti holokaust i živjeti koliko-toliko pristojno od svog rada. Na svima nama je da spriječimo drugi holokaust, jednako tako da se borimo za legitimna prava svih naroda, za slobode i sva najvažnija ljudska prava. Jer, gdje je više prava, tu je više mira (zadnja misao iz Talmuda).
Kao hrvatski Židov doživio sam posjet Josipovića u Izraelu korisnim i za Hrvatski i za Izrael i židovski narod - prošlost i povijest se ne mogu mijenjati već različito interpretirati, ali kreirati budućnost možemo svakako - zajednički!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Državnici bi setrebali ispričati zbog ispričavanja

Državnici bi se trebali ispričati zbog ispričavanja. To se pretvorilo u prazni i smiješni ritual. a ta ridikuloznost počinje od Pape Voitile i njegovih smiješnih isprika.

Zašto se čine te isprike?

Zato što suvremeni državnici ne rade ništa dobroga, ništa što bi bilo vrijedno pažnje ili dostojno njihove funkcije, pa bi se trebali ispričati zbog onoga što sami (ne)rade. No da bi prikrili bijedu svoje vlastite djelatnosti oni skreću pažnju na prošlost i ispričavaju se uime nekadašnjih griješnika, kao da je prošlost kriva zato što oni sami nemaju muda da nešto poduzmu i naprave. Nikome od onih koji se ispričavaju, povijest neće oprostiti to što nisu ništa napravili. Otići će tamo gdje spadaju "u zaborav ništavila" - Krleža.

Nevjerojatno, kako je vama lako ispirati mozgove, a svi se odreda smatrate kritičnima i ne-naivnima, čak revolucionarnima.

Petrus Monomah

Tko je glasao

gvaš u kući duhova

ridikul

nisi pametniji ako pljuješ na boljeg od sebe
papa woytila ispričao se zato da bi ponovio, jednom, pa za uvijek
tko je bio u pravu, a tko nije
tko je nevino optužen i osuđen
to je odlika poštenog i dobrog čovjeka
i jedini način kako se od nesreće muke zločina može odlijepiti, odvojiti, osloboditi
da bi dalje, mogli živjeti kao ljudi

pomirenje u društvu koje su razdirali sukobi ostvaruje se na
istini, prepoznavanju onog što je zlo, i odricanju od tog zla
(ništa nikada među ljudima nije niti će biti savršeno)

dugi niz zločina koji se slažu kao listovi starih novina
i stapaju jedni preko drugih
kao hrpe nabacanih tijela
ali nismo sami
cijeli je kontinent i kultura europe
povijest kainovskih zločina
s jako malo woytiline kulture priznavanja grijeha, molbe za oprost, i pružanja ruke pomirenja
(napredni tu nisu puno bolji od nazadnih)

smisao isprike jest u prepoznavanju zla
a ukradeno treba vratiti

luka

Tko je glasao

gvaš u kući duhova

ridikul

nisi pametniji ako pljuješ na boljeg od sebe
papa woytila ispričao se zato da bi ponovio, jednom, pa za uvijek
tko je bio u pravu, a tko nije
tko je nevino optužen i osuđen
to je odlika poštenog i dobrog čovjeka
i jedini način kako se od nesreće muke zločina može odlijepiti, odvojiti, osloboditi
da bi dalje, mogli živjeti kao ljudi

pomirenje u društvu koje su razdirali sukobi ostvaruje se na
istini, prepoznavanju onog što je zlo, i odricanju od tog zla
(ništa nikada među ljudima nije niti će biti savršeno)

dugi niz zločina koji se slažu kao listovi starih novina
i stapaju jedni preko drugih
kao hrpe nabacanih tijela
ali nismo sami
cijeli je kontinent i kultura europe
povijest kainovskih zločina
s jako malo woytiline kulture priznavanja grijeha, molbe za oprost, i pružanja ruke pomirenja
(napredni tu nisu puno bolji od nazadnih)

smisao isprike jest u prepoznavanju zla
a ukradeno treba vratiti

luka

Tko je glasao

U čije ime se ispričava Josipović

Natječući se s bivšim Stjepanom Mesićem u izjavama po kojima bi i on htio da i njega njegovi Hrvati pamte, aktualni Ivo Josipović također sa ustašama i NDH duboko u svom srcu (a o mozgu da i ne govorimo, jer nije vrijedan spomena) posjetio je Izrael da bi tamo u izraelskom Knesetu patetično izjavio:.

"Trebamo se zagledati u svoje srce i pomiriti se s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti i političkoj kulturi. Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba."

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=201...

Tko je glasao

po pitanju josipovica,

po pitanju josipovica, isfurao je tri strajka.

1. maknuo je sve pojedince iz grass roota, a okruzio se snagama establishmenta.
2. po pitanju pristupa eu, umjesto da je osigurao temeljni postulat jednakosti (sto je duznost cuvara ustavnog poretka) snazno je sikanirao cijelu jednu skupinu građana.
3. pogurao je actu, apsolutno sikanirajuci dubiozu slobode govora i postulata građanskog drustva koja iz acte proizlazi.

Spomenuti da je Josipovic drzavnik, stvar je opce ignorancije i nepoznavanja temelja politickog procesa.

Tko je glasao

Ali ovdje je tema nastup

Ali ovdje je tema nastup Josipovića u Izraelu.

Tko je glasao

ok. znaci, poziva se na tita,

ok. znaci, poziva se na tita, preuzima krivicu kvislinga i ajde de, spominje priznanje palestine. ono, nesto kao lesar. populista i lozac predrasuda.

Tko je glasao

Ljubo, iz tvojih usta u Božje

Ljubo, iz tvojih usta u Božje uši, ali vidjeti ćemo kako će to ispasti. Drago mi je što se raduješ govoru Josipovića i što u njemu vidiš dobro.

Ono što sam odmah primjetio je otvaranje nekoliko bitnih tema koje će pasti na plodno tlo u iduće tri godine. Izdvojio bih dvije.

Prva Josipović u političku arenu uvodi svog oca. Izjavljuje da je on sin Titova partizana. Do sada prošlost Josipovićevog oca nije bila predmet političkog nadmetanja u državi što sam pripisivao zrelosti političkih elita, ali on ga je sam gurnuo u prvi plan i od sada je to legitimna tema.

Dakle legitimna tema postaje da li je Josipovićev otac bio antifašista ili nešto drugo. Da li mu bolje odgovara naziv Titova partizana ili pripadnika zločinačke Rankovićeve OZNE. Da li je za vrijeme rata Josipovićev otac uopće bio partizan ili izbjeglica u El Shatu.

U tom, ko u svakom kraju, sve se zna. Tko je gdje bio i tko je što radio. Recimo poznata je priča istaknutih partizana koji su prošli i Neretvu i Sutjesku, ali su se nakon rata vratili u svoj kraj i išli u Crkvu kao i prije rata, odbili se odreći Crkve i Boga. Poznato je kako su takvi i njihova djeca prolazili u usporedbi s onima koji praktično nisu nigdje bili kad je grmilo.

Drugo u političku arenu plasira se pitanje tko su bili vlasnici stanova kojima su Josipovićevi postali vlasnici. Da li je baš korektno praktično predbacivati cijelom jednom narodu da još uvjek ima ustaške natruhe jer se nikako nije riješilo pitanje imovine koju su otele ustaše.

Pa tko se korisit tom imovinom? Ustaše? Tko se koristio tom imovinom 45 godina? Pa još 20 godina? Ustaše?

Tko je uzuzeo tu imovinu od povrata? Ustaše?

Jer ustaše su bile u tim stanovima pa su uspjele izlobitrati da se ta imovina ne vrati.

I sada to sve zapakirati ovako kako je to Josipović zapakirao u ustašku zmiju?

Postoji tu zmija i zmijsko gnijezdo. Ali je odvojeno od ideologije.

Gramzivost je to moj Ljubo. Pohlepa je to moj Ljubo.

Ali to nije tema tvog bloga.

Sada se radujem skupa s tobom svemu pozitivnom i vrijednom čega u ovom nastupu ima.

Tko je glasao

Papar

Ok si to posložio.
Dobro znamo tko je ušao u i preuzeo Židovsku imovinu.
Dobro znamo koje zakone je donijela tadašnja Jugoslavija.
Dobro znamo da su se Židovi morali odreči jugoslovenskog državljanstva ako su željeli ići u Izrael.
Zamisli da je Hrvatska donijela takav zakon prema Srbima koji su otišli u Srbiju ili gdje već.
Židovi u bivšoj SFRJ nisu imali svog prijatelja.
Znamo i politiku koju je provodila SFRJ prema Izraelu.

Mene ovdje zanima dali će se i idući PRH ispričavati za zločine koje su učinile Ustaše.
Po ovakvim reakcijama naših PRH izgleda da priznajemo NDH te ispada da smo mi sljednici njih.

Inaće sam za povrat imovine svima koji nisu bili zločinci ili tu imovinu stekli na neki nezakonit način.
Na žalost ona komunistička bulumenta koja je uselila u Židovske kuće neće nikad to vratiti.
Vratiti ćemo mi mali ljudi koji sa tim nismo imali ništa.

Tko je glasao

Nema kolektivne krivnje.

Pa ne smije biti niti kolektivnog plaćanja štete.

Oni koji su zloupotrebili antifašističku borbu i pod krinkom antifašizma uspostavili totalitarni poredak, a u cilju prisvajanja imovine
oni i njihovi nasljednici trebaju vratiti nezakonito, odnosno u zločinačkom pohodu stećenu imovinu.

Zna se koja imovina može biti predmet povrata i točno se može utvrditi tko se time, kada i koliko dugo okoristio.

Imovinu treba vratiti bez odlaganja, a eventualnu štetu trećoj strani moraju namiriti uzurpatori.

Antisemitsku politiku su provodili skoro svi režimi tzv. narodne demokracije. Poljski komunisti su bili
izraziti antisemiti, a Staljinu da i ne govorimo.

Tko je glasao

Papar

Lipo si to napisao .
Ali to možeš zaboraviti.
Bar ja tako mislim iako bih volio da se tvoje riječi pozlate.
Ako bude ikakve odštete ona će biti dana od države, dakle od svih nas, poreznih obveznika.
No štete se mogu nadoknaditi i na drugačiji način.
Na primjer raznim kompenzacijama.
Na vratima već čekaju duže vrijeme ulagači u golf biznis.
Pa dalmacijavino
Pa neki vinogradari:):):)
Oružje ne treba ni spominjati.

I sve to bi ja prožvakao ali da to bude pošteno.

Tko je glasao

Komunistička bulumenta

Dakle dječak se zaigrao jakim riječima nesvjestan poruke koju emitira nazivajući socijalistički sustav bulumentom. Bi li ti susjede od predragog nam Ivele by Titovog sljednika danas bio u Hrvatskoj ili Italiji. Je li današnja Hrvatska trebala biti po tebi ustaška tvorevina pa tada ne bi imao pritajeni naboj o "komunističkoj bulumentI". Možda bi bio sretan i da je ostala monarhija s Karađorđevićima za vratom a koji scenarij su Englezi igrali. Ako nisi čitao i učio ratnu i poratnu povijest socijalističke Hrvatske, ista je dizana iz pepela i nacionalizacija svega kapitalno vrijednog je bila politička abeceda. Mi možemo danas laprdati ovo i ono međutim kontekst prilika je bio takav da su i bogati Židovi morali participirati to dizanje iz pepela. Naravno da tadašnji Izrael nije blagonaklono gledao Titove poteze ali su bili politički domišljati pa ga nisu previše kritizirali zbog "nepravedne restitucije i Palestine"!

Tko je glasao

@Golgota Tito i židovstvo?

Zanimljivo je kako imamalo zapisa o ovom pitanju. Dala bi se napraviti doktorska dizertacija na tu temu jer je Tito vodio dvostruku igru - kritičar izarelske politike imao je dobre kontakte sa Svjetskim židovskim kongresom, a s njegovim predsjednikom Nahumom Goldmanom redovno se sastajao, što javno što tajno! Bili su ista generacija i dobro su se razumjeli!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Golgota

Čitaj kako sam napisao.
Je komunistička bulumenta i gotovo.
I to oni najgore vrste koji su zasjeli po Židovskim vilama, a koje su na drugi svijet otremili njihovi krvni neprijatelji.
I djeci pobijenih diglo se sve.
Primjer vile Weiss.

O ostalome što pišeš mogu pisati samo budaletine.
Nemoj meni stavljati u usta ustašku tvorevinu ili morahiju jel ti jasno.

Uh da citiram ovo:

"Ako nisi čitao i učio ratnu i poratnu povijest socijalističke Hrvatske, ista je dizana iz pepela i nacionalizacija svega kapitalno vrijednog je bila politička abeceda"

Komunistička bulumenta je upravo pokrala sve vrijedno od mrtvih.

Nemoj mi reči da nisi šetao Tuškancem i da ne znaš tko je u kojoj židovskoj vili živio.

i zato ne brani nebranjivo.

Tko je glasao

Zapamti - u svakom ratu pravila pišu pobjednici

Gledaj mladi inženjeru,
kao prvo intelektualcima se ne šika diskutirati i polemizirati uvredama i diskvalifikacijama, tako samo dokazuješ da žudiš za argumentom sile, a ne silom argumenata. Ni ti ni Papar ne razumijete kaj je značilo u očitoj podjeli interesnih sfera stvoriti državu na pepelu. Tko je po tebi trebao participirati u tom stvaranju - možda Pavelić, možda Maček, možda Karađorđević junior. Naravno da je bilo grešaka, ali sve prozvati "bulumentom" znači odreći se 45 godina one države u kojoj si rođen, u kojoj si završio besplatnu školu i šumarski fakultet. I kad si toliko politički odrješit - reci da se zbog komunističke bolumente koja je vodila socijalističku Hrvatsku i čiji su vođe nacionalizacijom uselili u židovske kuće, odrićeš bivše države - socijalističke Hrvatske. Reci da ne priznaješ legitimnu odluku tadašnjih vlasti u Hrvatskoj zvanu nacionalizacija jer su zbog iste neki morali početi iz početka. Daj nas koji ne razumijemo obrazac konstituiranja države poući kako bi ti postupio da si bio "Titov partizan" u civilnom odijelu...!

Tko je glasao

Golgota

Gledaj stari IPD-ovće sa završenim fakultetom političkih jebivjetara okani me se sa ustašama, Mačekom i Karađorđevićem.
Ni za vrijeme jednih nisam bio živ. Niti u meni ima njihovih ideoloških natruha.
Jbga ja nikad nebi ušao u kuće duhova ma čije god bile.
Nemaš me što pitati kako bi postupio da sam bio "titov partizan" (vjerojatno bi to i bio) ali bi vjerojatno postupio kao što sam postupio kao dragovoljac domovinskog rata.
Bez povlastica, bez stanova, bez penzija itd.
Sa poštovanjem pozdrav uz pjesmu "Gušterov trg"

http://www.youtube.com/watch?v=fqjOhWOS72k

Tko je glasao

hmm...

... ajmo reći, istini za volju - ako je teritorij NDH na početku brojao 40.000 Židova, a na kraju 10.000 Židova - da je velika mogućnost - da živih nasljednika mnogih nekretnina nije bilo, zar ne?

A i da su kojim slučajem preživjeli - velika je šansa da bi im puno toga bilo nacionalizirano. Osim toga - svi papiri (vlasnički) imaju neobičnu tendenciju da prvi izgore prilikom smjene vlasti, tako da...

No, slažem se sa tezom da o ovakvim stvarima treba raspravljati bez stavljanja riječi u usta. Em je tema pimplava, em ovono :)

Tko je glasao

Zap

Da te prvo citiram:

"ajmo reći, istini za volju - ako je teritorij NDH na početku brojao 40.000 Židova, a na kraju 10.000 Židova - da je velika mogućnost - da živih nasljednika mnogih nekretnina nije bilo, zar ne?

U pravu si da su čitave obitelji nestale.
Ali bilo je i te kako dobar broj onih koji su ostali živi kao nasljednici.
Pa za vilu Weiss si imao mislim dva živa nasljednika.
Kako su obeštečeni?
Tu imamo i Ljubu Rubena.
Pa njima su digli skoro sve što su poštenim radom stekli.
(ovo bez obzira što se saLjubom amo reči "Koljem"l

Dakako da poslje svega u te vile i viletine ulazi najzaslužnija komunistička bulumenta.
Mnogi njihovi nasljednici i sada žive po tim vilama.
Jeblo se njima što su to kuće duhova.

I nisu im morali sve dignuti.
I tada je postojala židovska zajednica.
I tada je to moglo pripasti zajednici.
I Židove se nije trebalo tjerati iz Hrvatske.
Nije im se trebalo oduzimati državljanstvo.
Imali bi danas u Izraelu puno više prijatelja

Tko je glasao

hmm...

... kad tako postaviš stvar, ispričavat ćemo im se još dugo - samo će se isprika proširiti na "ustačke i komunističke zločine" (ako ću sada morati objašnjavati je li RH nasljednica SFRJ ili SRH i u kojem dijelu i ovoono - pucat ću si u koljeno...)

Moram priznati da mi je kroz sve što sam čitao (ajmo reći da nisam baš nepismen) - od Singera do povijesnih studija - i dalje nejasno, onako ljudski, zbog čega su komunističke države zadržale vrlo čudan odnos prema židovskoj zajednici (znam Staljin, znam pogromi, znam Poljska, ustanak u Getu, Mila 18...). Ono - ne uklapa se u proklamiranu ravnopravnost ali baš nikako.

Tko je glasao

i dalje nejasno, onako ljudski

a zašto biciklisti?

luka

Tko je glasao

@LjRW

E moj Ljubo, tko u što, al' ti, brate u ništa!
Ivo Josipović je umivebni Tuđman, Tuđman poslioje Tuđmana.

To su primijetili svi oni kojji nešto o politici znaju i oni koji znaju čitati između redova.
To Josipovićevo ponašanje prepoznali su zapadni analitičari ocjenjujući njegovu poltiku prema BiH nastavkom one Tuđmanove.
Svojom politikom prema Haaškom sudu, kroz njegovo suštinsko nepriznavanje tog suda, a time i nepriznavanje zločina koje su počinili Hrvati, gotovo je otišao i dalje od svojeg uzora.
Jednako kao i Tuđman po potrebi posiže za svojim antifašizmom, a u Knesetu je pokazao da je i jednko delikatan kao i Tuđman.
Uporno provodi Luburićevu politiku pomirbe sinova ustaša i partizana, naravno na Luburićevoj, a ne antifašističkoj platformi.

Samo ono što mu Židovi u Knesetu iz pristojnostio nisu rekli, napisali su mu u "Haaretzu", tamo nisu prešutjeli njegovo "hodočašće" na Bleiburg.
Koji kreten čovjek mora biti, poslije Bleiburga doći u Kneset i ispričavati se za holokaust.
Koliko ja znam, kad je 2. Svjetski rat u pitranju ni Hrvati, ni hrvatska država, nemaju se kome za što ispričavati. Hrvatska je bila ćlanica antifašističke koalicije.
Ali oni koji se poistovjećuju s fašističkim kvislinškim zločinom, tzv. NDH, trebaju se doživotno ispričavati.
Uopstalom priznavanjem tzv. NDH, a ovom isprikom ju je de facto priznao, hrvatski predsjednik pokazao je da ne poštuje ni ustav RH.

Nadalje, otići u posjet Izraelu, a ne znati ništa o "strastvenoj ljubavi" između židovske države i Tita, je u najmnju ruku neodgovorno .... pa onda tamo izjaviti kako je potomak Titova partizana!? Da je rekao antifašističkog borca, hajde de, premda je i to deplasirano nakon isprike upućene u ime tzv. NDH.
Sjećam se jednog intervjua Abba Ebana tadašnjeg ministra vanjskih polova Izraela koji je 1967. objavila "L'Epoca" u kojem je teško teretio Tita, optužujući ga za neprijaateljski odnos prema Izraelu, oštro mu poručujući : "Tito, gledaj svoje posla!"

Tko je glasao

Ovo ne mogu vjerovat.

Oooo, stara ptico, pa ti znas napisati nesto normalno i istinito!!!??.......

Tko je glasao

pitanje za logičare...

Kroz komentare je nekako nastala teza - NDH je tvorevina koju nitko nije priznao, nije bilo demokratskih izbora - pa se nitko ne treba niti ispričavati.

U čije se ime ona neprestano ispričavala Njemačka (Zapadna) - niti je ona sljednica Treće Reicha, em je Hitler došao na vlast pučem.

Tko je glasao

@zaphod

Ma goni se više ... Njemačka je pravna sljednica Trećeg Reicha, dok RH nije pravna sljednica Velike BiH tzv. NDH ...
Do uspostave FDH kao nacionalne države hrvatskog naroda na drugom zasjedanju ZAVNOH-a 1943., postojala je Kraljevina Jugoslavija čiji teritorij je bio okupiran i doslovno nikoga nije briga kakvo su teritorijalno ustrojstvo na tom teritoriju okupatori proveli i kakvu vlast obnašali. Rječju, Kraljevina Jugoslavija činom okupacije nije prestala postojati.
Uspostava FDH kao sastavnice Jugoslavije nije narušavala njenu teritorijalnu cjelovitot.
FDH/NRH/SRH/RH je uspostavljena kao rezultat antifašističke borbe i kao takva nije odgovorna za fašističke zločine.

Ali vi uporno mantrate ustašku mantru prema kojoj je čitav hrvatski narod odgovoran za ustaške zločine, a sljedom toga i antifašistička hrvatska država, čini mi s da je to pokušaj da se promijeni ustav RH i da je se proglasi pravnom sljednicom upravo tzv. NDH i na taj način izbriše s popisa civiliziranih država.
Pitam se da li se budale koje nalaze za shodno ispričavati se radi fašističkih zločina ispričavaju samo u ime RH ili i u ime BiH koja je činila veći dio tzv. NDH?

Ali hajdemo hipotetski, pa pretpostavimo da je u Trećem Reichu postojao jaki antifašistički pokret koji je podigao ustanak i odnio pobjedu nad nacistima u građanskom ratu i potom uspostavio antifašističku njemačku državu, tko pametan bi od takve antifašističke Njemačke tražio ispriku za zločine nacista?
Ali u Njemačkoj gotovo da i nije bilo otpor nacističkoj vlasti, zto se od nje s pravom očekuje da se ispriča za zločione nacista, bez obzira što Njemačka danas nije nacistička.

Hrvatskom narodu nikad nitko osim ustša nije prigovarao niti ga optuživao za ustaške zločine, to od 1945. pa sve do danas čine isključivo ustaše.
A Josipović je ne samo politički diletant, nego i velik štetočina.
Prije sam već napisao zašto.

Tko je glasao

Oh Fenikse....

U transu sam od srece.....

Tko je glasao

goni se ti...

Mogu ja ponoviti... Kao što mogu biti ponosan na hrvatski antifašizam (a nisam sudjelovao u njemu), tako mogu shvatiti ispriku za ustaške zločine, iako ih nisam počinio - nemam s tim problema.

Ako se kreće logikom - "mali broj dobrovoljnih pripadnika" by gale; ista logika bi se mogla primijeniti i na broj antifastičkih snaga / broj ukupnog stanovništva + vrlo sumnjivi izbori = SFRJ nametnuta tvorevina.

Onda je i SSSR nametnuta tvorevina, a što se jedna namenuta tvorevina ima ispričavati.

Budući i u Japanu nisu bili provedeni demokratski izbori, ne znamo baš je li car Hirohito bio nametnut ili ne, pa je i onda i njihova isprika nepotrebna?

Kao što mi je normalno da se saveznici ispričaju za svoje zločine tijekom WW2, ponovit ću da me Josipovićeva isprika ne vrijeđa i ne smeta, da je domaćinima bitna, i nisam vidio da je zaobilazio i manje ugodne teme.

Po meni - ako se htjela izbjeći eventualna povezanost NDH s bilo čim - a pogotovo RH - onda se niti jedan predsjednik nije trebao ispričavati. Neobično je da se jedna mlada zemlja nastala na antifašizmu i vlastitom oslobođenju - te suđenju zločincima i osudi fašizma - uopće što ima ispričavati. Ali eto, on je samo jedan u nizu ispričavatelja... zato ne vidim - čemu panika.

Tko je glasao

@zaphod

Uporan k'o fratrov ***** i ustrajan u svojem neznanju ...
Pripadnici NOV i POJ i njihovi simpatizeri bili su u Hrvatskoj puno brojniji od pripadnika ustaške vojnice i simpatizera ustaškog pokreta, pogotovo ako se radi o području Hrvatske.-

I po čemu je to bivša SFRJ bila nametnuta tvorevina, od koga i kome nametnuta?
Zemaljska antifašistička vijećaa svih novouspostavljenih nacionalnih država, kao zakonodavna tijela donijela su odluke o udruživanju u DFJ, što je onda na Druogom zasjedanju AVNOJ-a verificirano.
I da se sad ne upuštam u tumačenje ishoda 2. Svjetskog rata i interpretaciju sporazuma Tito-Šubašić ...

Ali samo za start nešto što ti vidim ne ide u glavu, pa ću ponoviti; Činom okupacije Kraljevina Jugoslavija nije prestala postojati.
A Kraljevina Jugoslavija, odnosno Kraljevina SHS uspostavljena je ujedinjenjem Države SHS i Kraljevine Srbije, odluku o ujedinjenju donijelo je Narodno vijeće Države SHS.
Nisu Kraljevinu Srbiju i Državu SHS okupirali Ameri i Briti pa proglasili novu državu, kako si to mali Ivica zmišlja ... to bi bilo nametanje.

A potreba za ipričavanjem anntifašista za zločine koje su počinili fašisti mi je jednako produktivna kao i ovo uporno guranje Hrvatske na optuženičku klupu Haaškog suda, jer upravo to svojom glupošću i neznanjem rade i Josipović i sve hrvatske vlade dosad.

Tko je glasao

bem se u logiku...

... shvatio sam sve.

Ako imamo X pripadnika koji su dobrovoljno pristupili antifašističkom pokretu - onda smo svrstani na stranu pobjednika - i nemamo se što kome ispričavati - i SVI smo postali antifašisti (citat: "Potreba za ispričavanjem antifašista...")

Dakle: X pripadnika u AFP --> svi smo antifašisti

Ako imam Y pripadnika koji su dobrovoljno pristupili ustaškom pokretu - onda... što?

Dobivamo X = k x Y ... gdje je koeficijent (k) nepoznat. Jel znaš koliko iznosi? Koliko mora biti velik X da bi odjednom "svi postali antifašisti", a koliko X mora biti veći od Y da se Y uopće ne prizna kao dio vlastitog naroda?

Tko je glasao

@zaphod

Zločine su počinili kvislinzi, dakle oni koje je okupator postavio i pod čijim su nadzorom djelovali, tu se ne radi o tome tko se od kvislinga izjašnjavo Hrvatom.
Radi se o tome što ti i tebi slični uporno želite proglasiti tzv. NDH nečim što ona nije bila, a nije bila nacionalna država hrvatskog naroda.
Nju doslovno nitko od ozbiljnih povjesničara i političara nikad nije doživlajvao izvan kategorije fašističkog zločina.
E sad što ti i tebi slični te fašističke zločine želite uporno pripisati hrvatskom narodu, pokazuje samo koliko dobro tom narodu želite.
Upravo vi biste se trebali ispričati i to hrvatskom narodu zato što ga proglašavate zločinačkim.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci