Tagovi

Ivica Račan i još jedna odgovorna odluka za budućnost Hrvatske

Moja prva reakcija bila je - Velika odluka velikog čovjeka. Jedan je od rijetkih koji su imali snage odlučiti se na završetak politike.
Malo koji političar u modernoj hrvatskoj povijesti može reći da je imao ključnu ulogu u prelasku iz jednostranačkog u višestranački sustav. A on je bio jedan od najzaslužnijih da je sve prošlo mirnim putem i da u Hrvatskoj nije krenuo građanski rat koji su neki priželjkivali.
Podržao je odluku o referendumu za samostalnost Hrvatske.
Razvijao je SDP. Od njega je stvorio jaku stranku. Krenuo je devedesete s tri mandata u Saboru koliko se sjećam.
Što je bila njegova glavna odlika? Nikada nije politički naglio, uvijek bi dobro promislio i nije se žurio. Neki su to tumačili kumrovečkom školom, ali sada kada bolje razmislim vukao je oprezne poteze.
Znam ga od kada sam ušla u politiku, dakle od devedesete. Svjedočila sam mnogim razgovorima i sastancima s njim i predsjednikom Tuđmanom u Predsjedničkim dvorima.
U posljednjoj godini svoga života predsjednik Tuđman vodio je razgovore s predsjednicima parlamentarnih stranaka. Bili su kod njega između ostalih Tomčić, Budiša i još neki. Na posebnom razgovoru bio je i Ivica Račan
Kada je Račan odlazio s razgovora ja sam ulazila kod Predsjednika. Pitala sam ga znatiželjno: Onda predsjedniče kako je bilo? On je ostao sjediti u fotelji. Skupio je ruke i zamišljeno mi odgovorio:“Šteta što je na suprotnoj strani“. Bila sam iznenađena. Tuđman je dao Račanu veliko političko priznanje iako su tada već bili ljuti, ljuti politički suparnici.
Tuđman ga je u stvari jako uvažavao bez obzira na političke razlike.
Dvije tisućite je Ivica Račan postao predsjednik Vlade. Uveo je u život političku koaliciju. Istina malo preveliku, ali tada je to bio prvi politički eksperiment ovakve vrste i za njega i za Hrvatsku.
Ja sam tada bila u oporbi. Bila sam žestoka oporba u Saboru. Nije se ljutio, ali mi je priznao da sam bila „nezgodan politički protivnik“.
Prije nekoliko mjeseci Račan i ja smo bili na ručku pod Sljemenom. Prisjećali smo se nekih važnih događaja iz devedesetih. Tada se već žalio na bolove u ruci. Mislio je da je sve od tenisa. No, nažalost pokazalo se puno kompliciranijim. Ivica Račan je borac i želim mu pobjedu bolesti.
Njegova politička odluka je ispravna, odgovorna i mudra. Konačno potvrdio je da je u hrvatskoj politici već godinama jedna od rijetkih pravih moralnih političkih vertikala. Koliko se god s njim ne slagali, mislim da će mu to svi politički protivnici priznati.
SDP je sada nakon 18 godina pod vodstvom Račana na prvoj velikoj provjeri svoje prave unutarnje zrelosti i snage. Lider koji ovog trenutka preuzme SDP i pobijedi na parlamentarnim izborima na najbolji će način pokazati da je pravi nasljednik Ivice Račana na mjestu predsjednika SDP-a.

Komentari

Da bi rijec rekao po pitanju

Da bi rijec rekao po pitanju jeli Racan faca. Jeste, moras biti faca da budes u vrhu politike 30 ili koliko vec godina. Tu skidam kapu Racanu, a bogami i Seksu.

Ali. Pobogu ali. Racan je politicki pokrovitelj cijele siline tajkuna i onih prijeratnih i onih ratnih poradi cije zastite kapitala svi spremno prokurvase sve institucije ove zemlje.

Ti mu skidas kapu za prve izbore, a mene interesira sta je Racan uopce mogao uciniti tog dana kada se na kraju cijeli Istocni blok poceo raspadati? Ova zasluga je jednako velika kao i zasluga Franje Tudjmana za uspostavu RH. Iliti, nepostojeca.

Racan nije talasao niti kada je talasanje bilo nuzno za buducnost zemlje, nikad nije pokazivao zube, pa cak ni kad je morao. Njegovi jedini politicki protivnici jesu NAROD, dok tajkuni i ostali kriminalci sto unistise ovu zemlju, odlaskom Racana gube jako puno.

No ne i Hrvatska. Hrvatska s druge strane treba i povise talasanja da izroni iz ove politicke kaljuze, a u tom procesu Racan je bio poprilican balast.

Tko je glasao

Možda to tako izgleda iz

Možda to tako izgleda iz današnjeg kuta gledanja.Tebe zanima sto je Racan uopce mogao uciniti tog dana kada se na kraju cijeli Istocni blok poceo raspadati? I kažeš da je "ova zasluga je jednako velika kao i zasluga Franje Tudjmana za uspostavu RH. Iliti, nepostojeca".Ma ne bi miješala te dvije stvari.Gledaj, nakon prvi izbora bilo je velikih turbulencija i kuhanja unutar policije, službi , vojske.Sve je to bio SKH.Novi val emocija, neovisnosti jedne je ponio, a druge prestrašio.Prestrašio je one u republičkim službama.U policiji je bilo svakojakog razmišljanja.Provokatori su nastojali napraviti incidente, stvoriti atmosferu osvetničkog ponašanja.Njegova uloga u sprečavanju toga je bila velika.Zamisli da je krenuo građanski rat u Hrvatskoj?.U jednom trenutku (jedne noći) bio blizu i dirigiran.Ali neka o tome govore i pišu oni koji su bili izravni akteri događanja.Ima ih još živih.

Tko je glasao

Ovaj dio bas ne razumijem. U

Ovaj dio bas ne razumijem. U to vrijeme u politici je pausalno govoreci bilo 80% komunistickog kadra koji je okrenuo majce sa jos 20% prikrpanih disidenata koji su sluzili kao ukras, ali ne i previse znacajan politicki faktor. Mesic i Manolic ( a i tata Tudjman ) su tu ipak napravili svoje.

A ja se pitam, tko bi onda to mogao uopce isfurati pricu o osveti u takvoj atmosferi? Paradjik? Kraljevic? Tko? Objektivno govoreci, partija se nikad nije maknula sa vlasti, tako da mi prica o gradjanskom ratu zvuci prilicno nerealno.

Uzmimo u obzir i detalj da je jos 89e godine KOS poticao sirenje sovisnitckih sentimenata, te tako prikladno stvarao podlogu za rat koji je poslije uslijedio.

Sve u svemu, Racan je u tom trenutku sluzio prije svega kao pufer zona nasih politickih mesetara, a ne kao netko tko je bio u poziciji uciniti bilo sto drugo od onoga sto je ucinio.

Tko je glasao

Ne znam koliko se nekih

Ne znam koliko se nekih stvari sjećaš, ali netko je trebao zaustaviti mitingaše na putu u Hrvatsku i brojne druge stvari i to smireno, ne silom, nego pametno... Kad Račan nije odabrao zaigrati na nacionalnu notu, odigrao je Tuđman, ali je prvi cijelo vrijeme bio tiha ravnoteža. Recimo i kao Sanaderu u ove tri godine - jedina osoba koje se Sanader bojao i uvažavao... S razlogom...

Tko je glasao

Koje mitingase? M. Solevica?

Koje mitingase? M. Solevica? One koji su organizirano dofuravali autobuse kvazicetnika iz Sumadije?

Nekako se ne sjecam da je tu ekipu itko i pokusavao zaustaviti. A nekako se sjecam da je ta ekipa imala prilicno slobodne ruke, pa mozda cak i pomoc u svojem djelovanju sa strane drzavnog vrha.

Hmh.

Tko je glasao

Ako misliš na srpski dio

Ako misliš na srpski dio rukovodstva bivše države da, ali što se tiče Hrvatske tu su stali zbog još jednog Račanova NE... pisat će se još o tome... Treba samo pročitati novine iz tih vremena sada sa 17 godina distance... To je posao za povjesničare, oni će reći svoje...

Tko je glasao

Godina 1990 nije baš

Godina 1990 nije baš podsjećala na promjene u Europi.Ovdje je skoro izbio građanski rat između "komunjara" koje je trebalo počistiti i "hrvata" koji su došli na vlast.Bilo je svakakvih razmišljanja.Pa i ideja o "kristalnoj noći".Franju Tuđmana i njegovu ulogu koja je apsolutno najveća ne stavljam u ovaj kontkst jer ovdje govorim o Račanu.

Tko je glasao

Kristalna noc koja je

Kristalna noc koja je zavrsila neobicnom spregom kriminalnih ustasha i kriminalnih komunjara. Svaka cast, nema sta.

Tko je glasao

Ja govorim o devedesetoj, a

Ja govorim o devedesetoj, a ne o vremenu iza devedesete.Kriminal nema stranku ili partiju.Kad zagrebeš po tome onda vidiš da su svi uvezani.Dođe ti ili da sve razbucaš ili da okreneš glavu.

Tko je glasao

Lijepo od Vas to čuti kao

Lijepo od Vas to čuti kao predsjednice jedne stranke, iako bi po meni bila prava čast čuti barem neku reakciju i riječ na povlačenje Račana i od čelnika drugih stranaka, a posebice čelnika stranke koja je najveći suparnik i konkurent SDP-a, no mislim da to nije za očekivati jer kod nas očito još nema nekih političkih zrelosti koje bi bilo za očekivati recimo u Skandinaviji. Iako, ne mogu da se ne složim s Lion Queen da se Račan trebao povući i prije i ostaviti dovoljno vremena i prostora da isplivaju neka nova lica, možda ne nakon neuspjeha koalicijske vlade, ali definitivno barem u trenutku kad je osjetio da ima problema s tim ramenom. Sve u svemu, nažalost, događaju se ovakve situacije.

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Ja nisam njegov politički

Ja nisam njegov politički istomišljenik, ali cijenim njegov rad i ono što je napravio i imam to hrabrosti reći.Možda je trebao dati ostavku i prije, ali mislim da su ovi dani povijesni.

Tko je glasao

Poanta je u tome da ste Vi

Poanta je u tome da ste Vi to rekli čim se povukao, a ne sada kada se čuje da je igra pomalo gotova, kad će svi progovoriti. Nažalost, između "povukao se" i "igra je gotova" je prošao samo jedan dan. Ono, što kod nas ne postoji kao razina kulture i proširena praksa jest poštivanje političkih protivnika koji zastupaju drugačije političke ideje.

Osim toga, nigdje nisam niti dao prismrditi ideji da ste njegov politički istomišljenik samo zato jer cijenite nečiji rad. Kad bi bilo tako, onda bih ja vjerojatno bio simpatizer
svih političkih stranaka u ovoj zemlji jer se u svakom kukolju nađe žita... :-)

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Kažeš: "Velika odluka

Kažeš: "Velika odluka velikog čovjeka. Jedan je od rijetkih koji su imali snage odlučiti se na završetak politike.".

Možda bi to bila velika odluka da ju je donio onda kada ju je objektivno trebao donijeti, nakon poraza na prošlim izborima. Tada je bilo vrijeme da se suoči s porazom i prepusti stolicu mlađem i sposobnijem. Ali nije. Htio je ostati do kraja. I sad kad se nasilni kraj dogodio (nitko se ne treba zavaravati time što su metastaze u mozgu), sad je "velika stvar" to što se i službeno povukao. Pa da se i nije službeno povukao, ne bi mogao funkcionirati. Stoga je ovo njegovo "službeno" povlačenje u tom prisilnom trenutku samo najobičnija formalnost. Koja se dogodila zbog raka, a ne zbog toga što je on to želio ili htio ili držao da je ispravno učiniti.

Neka me se ne shvati krivo, na dragoj osobi vidjela sam što su metastaze, nažalost.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Uveo je u život političku

Uveo je u život političku koaliciju. Istina malo preveliku, ali tada je to bio prvi politički eksperiment ovakve vrste i za njega i za Hrvatsku. Mislim da je ipak "malo prevelika" politicka koalicija uvela njega na vlast.
Covjek bi i oprostio, ali cak i to sa koalicijom "usuglaseno" je na tudu inicijativu, a nakon sto su se jaja izlegla samo je jedan ptic izdominirao.
Posve je simptomaticno da je Racanov princip i recept dugovjecnosti u tome sto antagonizira svoje SDP clanstvo sa vanjskim dublerima kojima daje teze i iako ustvari potrosne uloge, dok svojima sijece ambicije i stvara poslusnike. Spisak je impozantan, Budisa, Granic, Pave, Jurcevic i opet sada Jurcevic. Ove vanjske mu je puno lakse izabrati po potrebi (nema ih bas takvih u stranci) ali i imati ih izolirane od unutarstranackih odnosa i na taj nacin osigurati potpunu kontrolu i nedodirljivost u stranci.
No, koalicijsko zongliranje iscrpilo ga je i izmorilo potpuno, tako da je poraz 2003 dozivio sa vidnim olaksanjem.
Ima gomila repova koji zasjenjuju ovu "veliku", a ustvari prakticki jedinu mogucu odluku. Da sad ne sirimo, ali jedan od repova je i Milan. Mile je stasao u vodinom kukavicluku, ignoranciji i prigodnicarskom pragmatizmu i njegovo ce Holding kraljevstvo u mnogome odredivati postracanovsku sudbinu stranke, ma koliko god sutili o tome , a koliko vidim o Miletu nitko ni zuc. Virus sutnje mogao bi ponovno zavladati ovim prostorima. Virus potpomognut Holding infrastrukturom.
Ima li koga lukavog, sposobnog i dostojnog razbastiniti Zmaja?

PS Meni je sramno da je onako odbio Sanadera, a pored svih asocijacija primio svog paraf kompu Drnovseka. Vjeujem i oprostio bih da je to vec neka druga, osobna sfera (s obzirom na slicnu Drnovsekovu bolest), ali to nitko nije spustio na ljudsku razinu vec se pozom profesionalnog medijskog pokrivanja iz petnih nastoji zila razlikovati od Tudmanovog kraja.

Tko je glasao

Slazem se, bez obzira na

Slazem se, bez obzira na nepopularnost takvih izjava u trenutku teske bolesti Racanove.

Racan je nakon debakla koalicije (za koji po upisima nasih SDPovaca kriv jedino primitivni narod, te koalicijski partneri) imao namjeru ponovno se kandidirati za premijera (rodjendanska torta njegove supruge). U svakoj normalnoj politickoj situaciji, covjek koji izgubi izbore, daje ostavku na duznostima u stranci, te omogucava razvoj stranke.

Kod nas pak SDP i HDZ se razmjenjuju, sigurni u gubitak sljedecih izbora, tako da niti jedni niti drugi zahvaljujuci duopolu ne trebaju nikakvu korekciju javnosti, vec idu po minimumu minimuma koji im daje politicka pozicija.

A to tako ne moze ici.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci