Tagovi

Ivica Mudrinić, lik i (ne)djelo

Proteklih tjedana nekih desetak posto građana ove zemlje uspjelo je profitirati nekoliko tisuća kuna kupovinom povlaštenih paketa dionica tvrtke T-HT, kojoj je na čelu Ivica Mudrinić. No tko je u biti Ivica Mudrinić i kako se on našao na čelu T-HT? Nacional je krajem 2006. objavio intervju s Ivicom Mudrinićem u kojemu donosi i kratki pregled njegove biografije u kojemu nećete naći ništa posebno. Mudrinić s 11 godina odlazi u Kanadu, tamo se školuje gdje i diplomira, pa se zaposli, počne čitati hrvatski tisak, hvata ga nostalgija, s promjenom vlasti vraća se kao veliki domoljub, bla bla bla…

Ovdje ćemo se baviti stvarima o kojima Ivica Mudrinić rado šuti. Jedna od tih stvari je način na koji je stekao stan u vrijednosti od tadašnjih 570.000 DEM (oko 235.000 eura). Odmah po povratku u Hrvatsku, Mudrinić se uhljebljuje kao pomoćnik ministar u Ministarstvu prometa i veza. 13. Travnja 1992. ministarstvo kupuje od tvrtke „Tempo“ novoizgrađeni peterosobni stan od 203 četvorna metra za gore spomenutu svotu. Šest mjeseci kasnije Mudrinić taj stan kupuje za 40.293 DEM! Kako je to moguće?

Jednostavno… Franjo Tuđman mu je tada osigurao stjecanje stanarskog prava. Kao povratnik iz Kanade koji nikad nije ostvario ni jednog dana radnog staža u tadašnjoj SRH, niti je uplaćivao u bilo kakve stambene fondove koji su postojali u vrijeme SRH, Mudrinić nije imao nikakvo pravo za stjecanje stanarskog prava, niti bi ga ikad dobio da nije bilo Franje Tuđmana. To potvrđuje i sam Tuđman na konferenciji 9. Svibnja 1994. odgovarajući na pitanje Hloverke Novak – Srzić (vidi u priloženom .pdf dokumentu).

Opravdanje za takav potez koje se prezentira javnosti je da je Mudrinić stavio na raspolaganje svoje patente i znanje Republici Hrvatskoj. Jedina mala sitnica koja ne štima u cijeloj toj priči je što vam nitko ne zna reći koje je to Mudrinićeve patente iskoristila Hrvatska? U .pdf dokumentu koji je priložen uz ovaj tekst možete pročitati i kako je u više navrata traženo očitovanje mjerodavnih institucija o patentima Ivice Mudrinića, no nitko nije znao odgovoriti na pitanje.

Za razliku od institucija koje nisu znale odgovoriti na pitanje, Stipe Mesić je već 1995. izjavio za Globus da je Mudrinić kriminalac koji ne bi smio sjediti u vladi i tako se jasno očitovao o tome što misli o njemu. I stvarno… Mudirnić odlazi iz vlade, da bi 1996. zasjeo na mjesto direktora HRT-a, te da bi potom konačno zasjeo i u direktorsku fotelju HPT-a 1998. iz koje se nije maknuo do dana današnjeg. Doduše zamalo je odletio 2003. nakon što su nijemci ali i policija posumnjali na mutne poslove Mudirnića, no sve je na kraju nekako završilo dobro po Mudrinića. Više o toj epizodi možete pročitati na pollitika.com.

I sad se vraćamo na već vječno pitanje, kako je to Hrvatska profitirala s Ivicom Mudrinićem? Koji su to patenti koje je on ustupio ovoj državi od kojih je ona imala tolike koristi da je zaslužio stančugu od 203 četvorna metra? Jedini konkretni rezultati Mudrinićevog foteljaštva u HT-u su masovna otpuštanja, kočenje razvoja širokopojasnog interneta, kočenje liberalizacije telekom tržišta (što su sve dobri rezultati za DT, ali ne i za Hrvatsku) i najnoviji slučaj mini afere oko izdavanja prospekta T-HT-a prilikom IPO-a, gdje je posao tako traljavo odrađen da je čak šef HANFA-e Ante Samodol, inače umjeren po izjavama, otvoreno prozvao sam vrh T-HT-a za neprofesionalizam.

Prilog: kako je Mudrinić stekao stan od 570.000 DEM

cnn.blog.hr

Komentari

http://papar.blog.hr

Dokumet koji je podloga za ovaj dnevnik načinio je Mislav Šutalo 2007. godine. Potpuna dokumentacija može se pogledati na blogu http://papar.blog.hr

Tko je glasao

Mudrinićev patent je upravo

Mudrinićev patent je upravo u tome što je on prodao maglu.
Patent je sam sebi svrha. Patent radi patenta.

Tko je glasao

Evo linka na Mudrinićev

Evo linka na Mudrinićev patent za kodiranje televizijskog signala http://www.google.com/patents?id=GFg9AAAAEBAJ

Tko je glasao

Mudrinića se sjećam iz

Mudrinića se sjećam iz 1988. iz Kanade (mislim u Torontu). Bio je skroman, mlad inžinjer, o patentima nitko nije rekao ni riječi. Ali mnogi koji su se vratili (Sopta, Šušak) su nakon povratka pisali nove životopise.

Tko je glasao

Dobra računica..200 m2 za

Dobra računica..200 m2 za 40000 DEM plus patenti o kojima nitko nema pojma
Malo čudno za nekoga tko je izmislio patente, koji navodno vrijede milijune,da su pod velom tajne.
Mogao se barem pohvaliti.....al eto skroman je Mudrinić

Tko je glasao

Tračak defetizma -

Tračak defetizma - Mudrinić ne sjedi na čvrstim temeljima.

Tko je glasao

Cnn, tvoj problem je što

Cnn, tvoj problem je što kroz nesposobnost i siromaštvo tebe i tvoje obitelji (pretpostavljam da si negdje oko hrvatskog prosjeka - recimo da je to po mjerilima bogatih država siromaštvo) promatraš sve oko sebe i ne možeš nikako prihvatiti da ima sposobnijih i uspješnijih.. Oni su ti kriminalci by default.

I onda svaku naznaku da nešto nije moralno i ispravo (ali po tvojem gledištu i razumijevanju događanja i vrijednosti) sudiš i optužuješ....

S druge strane, vrlo rado bi vidio nekorumpirane i odgovorne stručnjake u politici koji bi trebali upravljati državom i služiti tebi za crkavicu, samo zato da bi se ti u svojoj nesposobnosti i frustracijama osjećao OK (nemam ja, ne smiju imati niti oni).

Super bi ustvari bilo da država ima još uvijek svoj vlastiti stambeni fond i da kroz stanove može nagrađivati najbolje stručnjake. Ali kako je to podložno manipulacijama, najbolje je da država nema svoje stanove i onda smo tu gdje smo danas - možeš završiti harvard i vlada ti može ponuditi 4000 kn kao pripravniku.. Možda u par godina doguraš do 8000 kn.

I da, netko je izračunao u jednoj prošloj diskusiji da je uplata u stambeni fond za cijeli radni vijek ekvivalent oko 500 (max 1000) eura. Dakle, Mudrinić je dobio na poklon 1000 eura i nakon toga kao i stotinu tisuća hrvatskih građana otkupio taj stan za 40.000 dem.

Siguran sam da su i tvoji roditelji isto tako povoljno otkupili stan.
I da, ovaj potez je očigledno zahtjevao malo "savijanje" zakona ali Mudrinić to sigurno zaslužuje 1000 eura puta više nego ti.

Nažalost, tvoja ograničenost, bijes, nesposobnost i frustracije spriječavaju te da to shvatiš i ti ćeš cijeli život provesti u borbi protiv "nepravdi", a ustvari nisi nikakvi Robih Hood tipa borac za siromašne već sitna duša koja širi negativno raspoloženje i manipuliraš maloumnima.

Žao mi te je stvarno, jer umjesta da upregneš svoje moždane čelije i iskoritiš prilike koje se nude i napraviš nešto korisnoga za sebe (korisno=ne znači samo materijalno) i društvo.

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Jesi se raspisao... ali nisi

Jesi se raspisao... ali nisi napisao čime je to Mudrinić zaslužio? Gdje su to njegovi patenti upotrebljeni? Možda ti znaš, kad već nitko od institucija ne zna...

Tko je glasao

ne znači da su upotrebljeni

ne znači da su upotrebljeni u HR, mogu biti bilo gdje u svijetu..
e sad, ja stvarno to ne mislim pratiti, a ti ako misliš upitaj u uredu za patente pa će ti oni reći

Ali moj point nije u tome...
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Ti očito nemaš pojma o

Ti očito nemaš pojma o čemu sam pisao i što je Mudrinić govorio već si očito išao parirati bez da si pročitao tekst. Pročitaj... ako nećeš tekst, skini .pdf u kojemu imaš sve fino crno na bijelo.

Hint: njegovi "patenti" su ključ svega

Tko je glasao

Prije nekoliko godina, ni

Prije nekoliko godina, ni Feralovi novinari nisu pronašli informacije o postojanju patenata vezanih uz Mudninićevo ime na američko/kanadskom tržištu. Google daje podatke o patentu za kodiranje televizijskog signala koji je besplatan.

Čini se kako je to čovjek blizak lokalnoj politici koji DTu služi kako bi progurao ono što njima odgovara. S druge strane izvor financija svojoj lokalnoj stranci. Rekao bi čovjek: "U hrvata ništa novo...".

Tko je glasao

Nisam nikada kužio

Nisam nikada kužio logiku..
1) ajde da je istina da nema patenata, provjereno je u odgovarajućim institucijama.
2) nema nikakvih dokaza da je Mudrinić ikada dao kunu svojoj lokalnoj stranci

kojom logikom vjeruješ u 1) (ah da -feral je to provjerio,) i u 2) za koji nemaš nikakvi dokaz

Moguće je da je i 1) istina iako nema dokaza (ako je 2. istina). A moguće da je i 1. i 2. laž.

Ili vjeruj samo potvrđenim informacijama ili vjeruj svim informacijama
Super je ova kombinacija uzimanja kako ti paše

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Pobaj skužiti

Pobaj skužiti slijedeće:

1) Promjena komentara: NITKO nije uspio provjeriti što je to Mudrinić stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj, ako imaš podatke o tome - iznesi ih.

2) Koliko mi se čini, HDZ je jedina stranka koja nikad, ni na jednim izborima, nije dala podatke izvora financiranja, dakle probaj ako možeš dokazati suprotno.

I htio bih još dodati:

3) Čitao sam u Feralu o mnogim sranjima u državi koja nam se na kraju ipak "razbijaju o glavu" - pokazala su se prilično točnima
4) Iskreno, volio bih da iste novine nemaju o čemu pisati u Hrvatskoj, no to neću doživjeti
5) Stoga, ne bih rekao da "uzimam kako mi paše"

PS Nije ti poznata sprega politika i biznisa u Hrvata ?

Tko je glasao

Nije ni Mesić nikad rekel

Nije ni Mesić nikad rekel ko ga je financiral kad su bili izbori za predsjednika.

Tko je glasao

Čak i da Mesić nije, to ne

Čak i da Mesić nije, to ne bi mijenjalo činjenicu da HDZ ima netransparentne izvore novca.

Ne znam da li svjesno ignoriraš ili si neobaviješten ali Mesić je za razliku od Jadranke dao solidan izvještaj i popis većih donatora.

U odnosu na što je onda Jadranka tvrdila da je manje potrošila od Mesića?

B-52

Tko je glasao

Cnn, ti si izgleda mlad i

Cnn, ti si izgleda mlad i nisi iskusio šta je bila središnja borba - partija kao avangarda se je borila protiv širenja defetizma, i kad više nije mogla onda je klekla. No, borba se nastavlja. Ovo što ti radiš ovdje o liku i djelu dotičnog gospodina/druga Mudrinića je školski primjer širenja defetizma, a defetizam ugrožava kontinuitet napretka više nego išta drugo.

Dakle, školski primjer širenja defetizma se ne može braniti. Tu je neizbježno opredjeljenje, ili si za kontinuitet napretka ili protiv (tada širiš defetizam).

Tko je glasao

To bi mozda prije bila

To bi mozda prije bila dekonstrukcija mita. A to je sastavni dio napretka :-)

Tko je glasao

Kill the messanger... ili u

Kill the messanger... ili u balkanskoj verziji za prvoborce kao što su bijesdrugi... zaustevite Reuters :)

Tko je glasao

Ma gledaj, možda je čovjek

Ma gledaj, možda je čovjek i dobio 1000 eura poklona (stanarsko pravo), ostalo je sve odradio kao i stotine tisuća drugih građana. To je potpuno nevažno za moj život, za moje mišljenje o uspješnom poslovnom čovjeku kakav je Mudrinić...

Radije da mi je on prijatelj nego ti. Ti si sitničar, isfrustriran, nesposoban i uvjeren da si veliki borac za pravdu, čak i intelektualno ograničen jer misliš da će ti neka druga politička opcija riješiti problem Mudrinića i sličnih nepravdi prema malom čovjeku (SDP možda?). Tvoj osjećaj za pravdu je u tvojoj velikoj želji da bude savršen i najpravedniji na svijetu ustvari prva faza utopijske bolesti. Na sreću, svijet nije takav.

Ti bi se morao malo družiti s Mrakom da ti on objasni koliko je poteza u životu napravio koje bi ti proglasio nepravdom ili krimanalom a to je ustvari samo normalni poslovni život

Možda ti i objasni zašto ne može radnicima platiti zadnju kunu i zašto će on uvijek moći jesti u Ziganetu a radnici nikada itd... i da to nije iskorištavanje niti nepravda već na sreću mogućnost da oni koji znaju i mogu budu drugačiji od onih koji ne mogu. Kad bi vladala utopija, svi bi bili debele ljenčine i nikakvog progresa ne bi bilo, a pojedinac bi izgubio ulogu

Tvoj problem (i tebi sličnih) što sve vi s druge strane i sve što vidiš je da netko ima više od tebe i ne možeš to nikako opravdati svojom nesposobnošću već optužuješ onoga koji ima da je to stekao krađom ili uz nečije mentorstvo...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Ti si tu dosljedno u pravu

Ti si tu dosljedno u pravu po osnovnom pravilu, tko ostane na nogama, tko koga nokautira, tko je naletio na nešto. Ali uvijek nešto ima i u nijansama. Mudrinić ti je impozantna arhitektura uspjeha, za razliku od neuspjeha, čega je jednog i drugog izobilje, složeno izobilje. Najčvršće pravilo jest da ni impoznatni uspjesi ni nesupjesi ne izdrže dugo, niti 20 godina, zato je vrijeme za malo provjere eventualnog kvarenja.

Mudrinić je, iako djeluje nelogično, od nepoznatog mladog čovjeka dugo uspješan po logičnim i prilično čvrstim pravilima, ali koja sadrže i navedeni cca rok trajanja. On nije bitan slučaj, za raspravu su puno važnija ta pravila, koja će se možda mjenjati a možda i ne.

Pravila uspjeha na primjeru Mudrinića:
- Hrvatska je svjetski vrh iselejavanja u svijet, ranga Irska, Židovi itd. Poneki naši ljudi se vrate i bivaju uspješni, jako je puno toga. Uspješni budu i najniži ljudi, veom imprsivno i živopisno, ne po količini kapitala i moći nego po stoljećima bitnijim nijansama - našoj vezi sa svijetom i čudima koja iz toga proizilaze. U okviru toga, sa raznim neobičnostima, i mladi nezgrapni Ivica iz kruga Norval i rodne Promine je nešto logično. I ako je razlog što je izvjesnog dr Franju malo vozao helihopterom, tim više, to je i zanimmljivo;
- prominska linija je kao imotska linija, da se ne elaborira detaljnije, akademik Aralica, Cote, Tarle itd.;
- kao i sve revolucije i slično, briljantni niz zbivanja također ide;
- ali onda razno što ide u rok trajanja. Namjerno iznosim bezazlenije nijanse, jer su one ključnije. Ivica, akademik Aralica i nešto povezanog zavičajnog i sličnog društva izgrade neke kuće na moru, projekti izvjesne poznate Melanije, i onda to pomalo tako ... Promina i drniški kraj su se nagledali junaka ... Izvjesna Janica Kostelić najednom se zaljubi ... Izvjesni nizovi raznih, VMD promet, Horvatinčić ... prominski Aralice, Cote, Paraći itd. malo u iskusnijoj fazi ...

Tko je glasao

Cisto da se razumijemo.

Cisto da se razumijemo. Mudrinic je sef monopoliste, iliti uspjeh tih firmi isfuran je zahvaljujuci politickoj podobnosti, a ne na temelju osobnih kvaliteta koje su se u jednakim uvjetima uspjele pokazati. Upravo zbog toga njegova imovina nema potreban legitimitet, s obzirom da previse podsjeca na pljacku.

Tako mada ne sumnjam da je Mudrinic sposoban, tesko da se Mudrinic moze smatrati paradigmom uspjeha. Jer ta paradigma ima poveci balast.

Sad, ako vec pricamo o uspjesnim poduzetnicima, tu onda mozemo pricati samo o onima koji su se bez politickih veza uspjeli pozicionirati u poslovnom svjetu. Te ljude mozemo postovat, mozda cak i moramo, s obzirom da je poduzetnistvo motor drustva.

No nije dobro brkati Mudrinica sa tom ekipom.

Tko je glasao

Oličenje borbe za Hrvatsku

Oličenje borbe za Hrvatsku i oličenje uspješnosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci