Tagovi

It's all 'bout the money

Ponovno frka u krugovima visokog obrazovanja. Profesori, asistenti, znanstveni novaci ne znaju hoće li raditi ili će biti u štrajku pa sukladno tome ne znaju ni da li da rezerviraju još i onih 7 dana polupansiona za dvoje. S druge strane, studenti ne znaju hoće li biti ispitnih rokova i što je još gore, bio odgovor da ili ne, ne znaju treba li im zbog toga pasti kamen sa srca ili zastati knedla u grlu. Također, nije ni Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa lako - neizvjesno je ima li njihov zakonski prijedlog prođu u Saboru. Naime, preko noći je strpalo tek jednog zastupnika u pritvor, narušilo tu krhku lakoću izglasavanja i - BAM! - eto još jednog upitnika nad glavom ministra Fuchsa i prethodno spomenutih aktivnih i pasivnih aktera ove sapunice.

Da je nešto trulo u državi Hrvatskoj, to se odavna zna. Da je dio te truleži i obrazovni sustav, osobito onaj "visoki" segment, i to je odavno poznato. I ne mislim pri tome ni na Indexe ni na saginjanja; uvijek je bilo i korumpiranih i starih prdonja (ono što je bitno je da to ne postane rašireno, prihvaćeno, pravilo). Problem je ako sve šljaka baš onako kako je zamišljeno, a na kraju ništa ne valja.

I tako, u toj truleži, u sveopćim problemima u kojima se hrvatsko društvo nalazi, pri čemu ne mislim na ovu svjetsku gospodarsku krizu (koja je, btw, cijelom svijetu već rekla "adio" osim nama (ne znam zašto - možda zbog našeg plavog mora, možda zbog krajolika - tko bi ga znao!?)), dolaze promjene.
S obzirom na probleme u gospodarstvu, u nedostatku perspektive, u ljudskim potencijalima za koje se ispostavlja da baš i niiisu tako potencijalni, dolaze promjene.
Naivčina bi pomislila da se radi možda o usklađivanju programa sa trenutnim potrebama, optimistična naivčina mislila bi da se radi o usklađivanju programa sa budućim potrebama, sa svjetskim napretkom, netko treći mislio bi možda da se radi tek o pukom zaokretu u pristupu učeniku, studentu, spužvi.

Ma kakvi, i ovaj put priča se svodi na lovu.
Autonomija sveučilišta (priznajte, pojam zvuči približno jednako moćno kao "Tisuće") najžešće je dirnuta kada joj se dirne u novčanik. Na što se priča svodi - problematiku tko nosi lisnicu, tko je gospodar tekućeg računa, tko zna PIN žirca.

Koliko god da je činjenica da je autonomija sveučilišta pogođena idejom da glavne funkcije budu (zaista) političke dužnosti (dakle, leno vladajuće stranke), koliko god da rečeno zaista predstavlja žestoki udar na stoljetnu autonomiju sveučilišta, ono što mene osobno žalosti je što se upravo pokazalo kako je jedino što može izmusti nekakvu suvislu reakciju Akademske Zajednice posezanje u financijsku autonomiju. Nažalost, nikad nismo vidjeli niti ćemo vidjeti da se koplja lome oko studijskog programa, da se koplja lome oko pristupa studentima, da se koplja lome oko načina postizanja bolje kvalitete studija. Ne, to su one mlake teme oko kojih postoji konsenzus - status quo ili svakome po volji. To je onaj dio koji je uvijek u pozadini, irelevantan, klizan. Nikada nije i nikada neće biti vruća tema jedna lekcija, pa čak niti jedan kolegij ili ne daj bože jedan studijski program. To ipak nije tako bitno jer oni ljudi koji su tamo nemaju previše izbora - uzmi ili ostavi.

U svakom slučaju, ovaj bunt sveučilištaraca koji će se očito pokazati (pitanje je jedino u kojem opsegu i kojem intenzitetu) možda je dobra pokazna vježba da energije ipak ima i da se na politiku može utjecati. S druge strane, sveučilišta, fakulteti, katedre, u sljedećoj će fazi pokazati da li je zaista pravna osobnost i novčanik jedino što ih pokreće ili ipak imaju dovoljno strasti, volje, elana pokazati zube i na pitanjima zbog kojih su zaista tamo - obrazovanja za budućnost, za praksu, za napredak.

Komentari

Sveučilište predlaže i

Sveučilište predlaže i provodi studijske programe, pa očekivati od sveučilišta da se bune protiv tih istih programa je apsurdno, podjednako kao i prošlogodišnja podrška fakultetskog vijeća FFZg studentima čiji bunt je krenuo od nepravedne naplate školarina propisane tim istim vijećem, a kontra onoga što je Sveučilište preporučilo. Ili ministar Zamorac koji se derao "Ostavka, ostavka!". Ako ti je do pobune protiv kolegija ili studijskih programa, obrati se studentima (što nas vraća na jogurtiće kojih se prisjeća zaphod) ili Ministarstvu koje daje dopusnice (i, koliko mi je poznato, ne vodi apsolutno nikakvu kontrolu provedbe tih programa).

Na FV PMF je jasno rečeno da se ispitni rokovi neće dirati (studentski predstavnici su tražili i dobili garanciju), nego se prijeti odgađanjem početka nastave. Koliko mi je poznato, sličan stav imaju Medicina i Pravo (tj. njihova fakultetska vijeća); jedino FFZg ugrožava ispitne rokove, tako da ti je i taj dio promašen (osim ako imaš neke novije informacije koje su meni promakle).

A koplja se ne lome samo oko financiranja, nego, na primjer, i oko zapošljavanja, a poprilična je uvreda i oko toga da se zakoni samo nameću, bez apsolutno ikakve stvarne komunikacije sa sveučilištima. Tu neću u detalje, jer nisam dovoljno proučio prijedloge zakona niti posebno jako pratim cijelu priču, pa da ne prepričavam ono što sam samo čuo od drugih.

Zanimljivo je kako su afere po sveučilištima (razni Indexi koji su zagrebli samo marginalce, ali je dobro zvučalo po novinama) krenule tako blizu pripremi novih zakona, kako su baš u doba objave nicali članci po novinama o profesorima koji trpaju milijune u džepove i istraživačima koji na posao dolaze 4 sata tjedno, kako se otvoreno laže da su protivnici zakona protiv besplatnog školstva,... Klasična prljava igra kojom se pokušava zamuljati meritum stvari i sa što manje otpora javnosti provući zakone. Meni je to dovoljan signal da su ti zakoni itekako prljavi (što ne znači da nam ne treba reforma, ali daleko zdravija od ove koja se silom natura).

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Ako nekoga zanima: otvoreno

Ako nekoga zanima: otvoreno pismo rektora Sveučilišta u Zagrebu studentima u povodu odluke Senata o odgodi početka nastave sljedeće akademske godine. Kao što sam napisao: namjera je da se ispiti (i upisi) ne narušavaju, a ključni zahtjev nije "mi bismo novce" nego "želimo punu suradnju oko kreiranja tih zakona (umjesto nikakve, što imamo sada)".

Vlast se opet pokazuje bezgranično arogantna. Jedino što je tu novo je da oni koje to tangira (akademska zajednica) nešto glasnije protestiraju protiv samih zakona, jer imamo nešto veće mogućnosti protesta. Do sada se obično protestiralo za novce (npr. seljaci -- opravdano, jer su im pare bile obećane).

Inače, da želimo protestirati zbog love, imali bismo itekako razloga. Samo od prošlogodišnjih školarina je MZOŠ uplatio neku siću (mislim da se spominjalo oko 20%), a akademska godina je praktički gotova. No, to ne čujete po novinama, a niti iz Sveučilišta. Meni je to razlog više da vjerujem kako ova priča ipak nije "all 'bout the money".

Naravno, nama na dušu što smo do sada snivali zimski san i pustili bahatluk da se toliko razmaše, jer nas to prije kobajagi nije diralo...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

charon, ispričavam se što tek

charon, ispričavam se što tek sad odgovaram. kad sam ja bila slobodna, pollitika.com imala je pametnijeg posla.

dakle, nisam ja nigdje rekla da ovim povodom ne treba prosvjedovati. naprotiv, treba prosvjedovati I zbog ovoga I zbog hrpe drugih stvari. ovo je savršena pokazna vježba da ima i energije i strasti i mehanizama utjecaja, ali dopusti da je razočaravajuće da je pokretač novac. nažalost, to je istina.

da se zakoni bave drugim pitanjima, čisto sumnjam da bi se to dogodilo.
kad je bilo uvođenje bolonje preko noći - prosvjeda nije bilo.
kad je bilo postavljanje kriterija za upis protiv kojih su bili fakulteti (upis braniteljske djece) - prosvjeda nije bilo.
kad je došla zamjena prijemnog maturom fakulteti su rekli da su protiv ali - prosvjeda nije bilo.
prema tome, nemojmo se zavaravati.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Dozvoli da ispravim tvoje

Dozvoli da ispravim tvoje tvrdnje, s time da odmah naglašavam da sam upoznat pretežno sa stanjem na PMFu, a puno manje (gotovo nimalo) na drugim sastavnicama.

kad je bilo uvođenje bolonje preko noći - prosvjeda nije bilo.

Bolonja nije uvedena preko noći. Godinama se znalo za to, ali su fakulteti snivali zimski san. Kad su došli rokovi iz Zakona, Ministarstvo je reklo "mi to stvarno mislimo provesti i tko ne napravi nove programe, neće biti dopusnica". To je bilo cca pola godine (ili malo više) prije početka akademske godine kad su novi programi trebali startati, pa je nastao opći kaos. Info potječe od prof. Vickovića koji je - ako se dobro sjećam - bio dekan PMFa do cca godinu dana prije te strke.

Pravi problemi Bolonje su:
1. Izostanak bilo kakve kontrole fakulteta (to smo imali i prije, ali su programi i provedbe bili puno manje loši, pa se nije osjećalo),
2. Ministartstvo nije obavilo svoj dio posla. Hrpa propisa je zastarjela (npr. studentska prava ovise o godinama, a ne o položenim ispitima), a preddiploma vrijedi isto koliko i završena srednja škola -- nema posla specifično za one koji imaju preddiplomu, a da ti poslovi nisu i za srednjoškolce.

Po meni, tu bi nositelji bilo kakve akcije morali biti studenti, no - na žalost - tromi fakulteti ih gotovo sigurno ne bi podržali osim deklarativno.

kad je bilo postavljanje kriterija za upis protiv kojih su bili fakulteti (upis braniteljske djece) - prosvjeda nije bilo.

U općoj antiintelektualnoj klimi, protest (prije nekoliko godina, kad je to bilo aktualno) koji bi se javnosti prezentirao kao "protiv branitelja", bio bi itekako nerazuman. Ne krivim fakultete. Realno, takvi baš i nisu upisivali na PMF, pa o ovome ne mogu dati više od osobnog stava.

kad je došla zamjena prijemnog maturom fakulteti su rekli da su protiv ali - prosvjeda nije bilo.

Ta zamjena nikad nije "došla". Sjedio sam na vijeću svog odsjeka kad je prvi put došla ta priča i svi su bili žučno protiv. Cca tri mjeseca kasnije je to opet došlo na dnevni red, ovaj put da se izglasa. Rek'o, ok, ne trebam brinuti oko te stupidarije, jer su svi tako jako protiv. I onda gledam i ne vjerujem: bilo nas je između 5 i 10 koji smo bili protiv, a ostalih 30ak spremno diglo šapice "za". Što se u međuvremenu desilo, ne znam, no imali smo izbora. To što je većina, iz meni neznanih razloga, glasala da se prebacimo, druga je priča.

Nedavno sam dobio priznanje kolege koji je bio "za" da je to bila greška, no prošla baba s kolačima, a natrag je teško (pogotovo jedan fax ili čak samo odsjek solo).

Ja ne tvrdim da ovi protesti sada nisu, između ostalog, i zbog novca. Ali ostajem pri dojmu da je ipak daleko veći problem potpuno ignoriranje sveučilišta od strane Ministarstva. Što, kad malo razmisliš, i ima smisla. Povrijeđeni ego je gadna stvar, pogotovo kad je netko (akademska) veličina.

A čovjek ne mora niti biti "veličina", pa da mu digne tlak prljava kampanja koju sam spominjao u gornjem postu.

Oko drugih problema na Sveučilištu nema konsenzusa, pa je protest - na žalost - jako malo vjerojatan. Da se vratim na tvoje tri točke:
1. Bolonja: svaka sastavnica UniZg ima svoju verziju; osim PMFa, FERa i FSBa, većina ima samo ušminkane stare načine studiranja, pa ih ta priča i ne zanima. Pogledaj Statut Sveučilišta u Zagrebu: pisan je dualno i omogućuje i starinski način (godine, rokovi, pismeni, usmeni) i novi način (ispit za ispitom, praćenje studenta kroz semestar uz eventualni završni ispit).
2. Djeca branitelja: kako rekoh, to je bio problem društvenih fakulteta, pa ostale - jako kolegijalno - nije bilo briga.
3. Državna matura: e, ovo ne znam objasniti i mislim da je stvarno sramota da fakulteti i dalje šute, a tek pojedini - na svoju ruku - vraćaju prijemne (Medicina, na primjer).

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

griotta je genijalka

griotta,
zanimljiv pogled na stvari, istinit
i dalje mislim da su najveći problemi politike u hrvatskoj
licemjerje i manjak stvarno ozbiljnog i stvarno neovisnog dnevnog lista, medija

na primjer, ovo što je napisala griotta je bit sukoba oko novog zakona
čuli i pročitali smo stotine komentara
naslušali se radijskih i nagledali televizijskih emisija
i nitko to ne prepozna kao temeljno osim griotte

a svi znamo da je tako ...

u svijetu slijepih jednooki čovjek je kralj
u svijetu licemjernih
iskren bi čovjek mogao dobiti izbore

luka

Tko je glasao

ehh...

Prvo - dugo sam (prije youtuba) tražio baš pjesmu iz naslova dnevnika :)

Drugo - sjetim se burnih godina 1990-2000.... kada su studenti zagrebačkog sveučilišta samo jednom digli svoj glas.. kada je jogurt u studentskim menazama poskupio sa 0,80 na 1,20 - i kada su ograničili kupovinu na samo 24 jogurta po studentu... Budući je većina te jogurte prodavala svom lokalnom dućanu - bunt je bio očekivan.

Slično je, nažalost, i s reakcijama sveučilišne zajednice. Slab je odaziv bio na prosvjedima (tzv. facebook), tihi su već godinama... ali sada, kada se dotakao novac - vidi - pa tamo ima i živih :)

Marx je bio u pravu, očito - samo treba pratiti tok (tijek) novca...

Tko je glasao

Golden rule

Sve dok Sveučilište (ili bilo tko) dobija pare "direktnom pogodbom" od države nije autonoman. Svaki maturant treba dobitti vaučer za obrazovanje na x kuna gdje x ovisi o uspjehu i fakulteti smiju onda samo keširati te vaučere.

Tko je glasao

Naravno, jer držanje nastave

Naravno, jer držanje nastave je jedina svrha postojanja fakulteta...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Pa, ako svrha postoji...

Nastava nije jedina ali je osnovna i najznačajnija stvar na fakultetu. Sve ostalo, posebice znanstveni rad (a posebno "znanstveni rad" kakav standardno produciraju hrvatska sveučilišta) mora biti podređeno tome. Ako se znanstvenik (od novaka do akademika) želi primarno baviti znanstvenim radom, ustanova koju treba posjetiti se zove institut a ne fakultet.

Za stanje u obrazovanju nisu krivi ni ministri ni vlada ni društvo nego prije svih ljudi koji u tom obrazovanju rade i kojima je to tlaka. Nastavnici su tu prije svega zbog studenata i ne samo da moraju biti dostupni nego trebaju i poticati studente da ih kontaktiraju. Načelo izvrsnosti nastavnika ne smije primarno biti njegov (ili njen) znanstveni uspjeh, nego uspjeh njegovih (ili njenin) studenata - izlaganja, radovi, citati, nagrade.

Akademska solidarnost postoji najviše oko sisanja državne sise. Ne postoji besplatno školovanje - i nastavnici jedu kruha i nutele i piju pivo. Može postojati besplatno studiranje tako da svi mi zajedno platimo onim klincima koji su najbolji i najperspektivniji u svojoj generaciji to školovanje. Motiv je jasan, ako imamo školovane ljude veća je šansa da imamo i kvalitetnije društvo. To zapravo i sada želimo raditi ali nam je način prilično izopačen.

Jedina svrha postojanja nastavnika su studenti. I od tuda treba krenuti dalje.

Tko je glasao

koliko ja znam...

... od doba Kremenka - mnoge su stvari poboljšane za studente - čemu u ogromnoj mjeri doprinosi internet - sve informacije su tu. To što je također stasala generacija studenata koji ne znaju da postoji Nacionalna i sveučilišna knjižnica, koju su doslovce nepismeni - nikada nisu sudjelovali nekoj naprednijoj vrsti srednjoškolske nastave - tipa rad na projektu i sl. - to je više problem cjelokupnog obrazovanja.

Ovo da se fakultet bave samo nastavnim radom, a instututi znanstvenim - nije baš tako čvrsto. Naime, baš fakulteti često - bez obzira na Odjele - imaju i svoje Zavode (ponekad pod nekim Odjelom, a ponekad pod "kapom instituta") - koji rade - od gospodarskih (tržišnih) projekata (vrlo česta praksa na FER-u, kemijskim, prehrambenim i sl. fakultetima) - pa do strogo znanstenih (istraživanja, projekti i sl. - i to vrlo često cca 80% s novcem dobivenih iz raznih EU-fondova ili donacija stranih udruga).

No slažem se s osnovnom tezom - nastavnici su tu zbog studenata. A zgrada bi trebala biti tu da tim istim studentima pruži sve - od nastavnog kadra, odlično popunjenih knjižnica, interneta, itd. No, to nekako ispadne zadnja rupa na svirali :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci