Tagovi

Istraživanje: Da li se glas samo broji ili se i sluša

U sklopu ovogodišnje akcije Fairtrade u Hrvata 2007 koju samostalno provodim uspješno izbjegavajući svaki javni interes - poželio sam saznati što o problemu Poštene trgovine misle hrvatske parlamentarne stranke i njihovi eksponirani predstavnici .

Kratki tečaj FairTradea:
Kava koju ste upravo popili ili čokolada koju ste jučer kupili svojem djetetu potječe od sirovine koju u nekim dalekim zemljama za koje ste možda jednom čuli - beru DJECA. Na žalost, nerijetko ta djeca ROBUJU.
Drugim riječima, farmer koji uzgaja kavu, čaj, šećernu trsku, banane ili kakaovac prisiljen je koristiti dječji rad, izrabljivati nerijetko i sebe i svoju obitelj jer veliki igrači na svjetskom tržištu njegov proizvod kupuju enormno jeftino, a vama ga prodaju uz ogorman profit. Kad iduci put naručite kavu sjetite se da su vam je ubrala, osušila i u vreće spakovala djeca od 11 godina koja nikad neće ići u školu i koja neće doživjeti svoje četrdesete. Kad vam se nepcem slijedeći put razlije ona poznata meka slatkoća čokolade - probajte zaboraviti da dijete koje je obradilo kakaovac u njoj ima 12 godina, ožiljke od baratanja mačetom ili premlaćivanja i da nikada u životu nije probalo čokoladu. I neće.

FairTrade je međunarodni pokret koji promiče načela Poštene trgovine. Uspostavlja direktnu vezu između vas kao potrošača i farmera/proizvođača. U kontroliranom procesu vaš novac odlazi onome tko je kavu uzgojio, a ne onome tko joj je mešetareći na tržištu uspješno najprije srušio cijenu pa je onda budzašto kupio ne mareći pri tome za posljedice po proizvođače.

Pisao sam već o tome, pa neću sad sve ponavljati (ima na mom blogu cijela sekcija s naslovom čokolada pa koga zanima može tamo u miru svašta pročitati). Ovdje ću vas izvijestiti što hrvatske parlamentarne stranke misle o ovom problemu.

Kako to već obično kod mene ide poslao sam prošli mjesec mail sa pitanjima koje ovdje sažeto prenosim:


1. postoji li u programu vase stranke ili u vasoj predizbornoj platformi neko konkretno rjesenje ili pak zapreka koja bi pomogla (ili sprijecila) ukljucivanje Hrvatske u svjetske tokove postene trgovine?

2. Razmisljate li o diferenciranju uvoznih uvjeta za proizvode sa FairTrade certifikacijom, poreznim ili drugim olaksicama za domace proizvodjace i trgovce takvom robom (ili pak dodatne poreze/davanja za robu bez certifikata), inicijativama za osnivanje domace certifikacijske ustanove ili barem o aktiviranju neke od vladinih agencija ili ministarstava na tim pitanjima?

Evo sad pregleda stranačkih odgovora:

DEMOKRATSKI CENTAR - 1 BOD

Pisao sam na 4 adrese. U roku od jednog radnog dana dobio sam odgovor glasnogovornice stranke gdje Ive Mie Erak u kojem se kaže: "g. Neutrino, zahvaljujemo na vašem pitanju. Pitanje Fairtrade-a važno je strateško pitanje svake zemlje te ćemo tom pitanju, u našem gospodarskom planu, posvetiti posebnu pažnju. Demokratski Centar predstavit će gospodarski plan za nekoliko tjedana te ćemo vam onda moći nešto opširnije napisati."

Dakle, brz odgovor, problem je prepoznat kao strateški važan, daljnje informacije slijede.

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - 0 BODOVA

Ni sa glavne adrese stranke ni sa adrese mladeži nije stigao nikakav odgovor.

Možda stranka na vlasti ima previše posla s vođenjem države, ili joj nije stalo do baš svakog glasa anonimnih pitalaca. Vidjet ćemo kakvi će biti odgovori na slijedeće mailove.

HRVATSKA NARODNA STRANKA - 0 BODOVA

Mail je otišao na centalnu adresu, na predsjedncu i na premijerskog kandidata. Posebno je otišlo i pitanje drlesaru putem formulara na njegovom blogu. Sve bez odgovora.

HRVATSKA SELJACKA STRANKA - 0 BODOVA

Mail na tri adrese (dvije centralne + glasnogovornica) - sve bez odgovora

HRVATSKA SOCIJALNO LIBERALNA STRANKA - 0 BODOVA

Mail na dvije adrese, onu stranačku centralnu i onu saborsku - sve bez odgovora

HRVATSKA STRANKA PRAVA - 0 BODOVA

Mail na tri adrese uključujući Đapića i Tadića osobno - sve bez odgovora.

Zapravo dobio sam "failure notice" - Tadićeva adresa na stranačkim stranicama ne funkcionira. OMG

HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA - 0 BODOVA

Mail na dvije adrese, onu stranačku centralnu i onu saborsku - obje bez odgovora

SAMOSTALNA DEMOKRATSKA SRPSKA STRANKA - 0 BODOVA

Mailna jedinu adresu koju sam uspio iskopati. Bez odgovora.

SOCIJAL DEMOKRATSKA PARTIJA - 1 BOD

Mail na tri adrese - onu kampanje 2007, onu centralnu i Bandiću osobno. Sve bez odgovora.

Bod je donio možebitni premijerski kandidat Ljubo Jurčić kojemu sam postavio pitanje na stranicama SDP-a (ako vas zanima datum je 23/03/07) i dobio odgovor:

"Poštovani gospodine..Pitanje FairTrade za početak planiramo promovirati kroz razvijanje sustava „društveno odgovornog ponašanja poslovanja“ , a naredne koraci će ovisiti o razvoju situacije, približavanju EU i drugo"

Taj me odgovor ponukao da postavim i drugo pitanje (29/03/07) - tj, zanimalo me gdje bih mogao saznati vise o tome razvijanju sustava drustveno odgovornog poslovanja? (Pokusao sam naime pronaci nesto na web stranicama SDP-a ali nisam uspio)

Odgovor glasi: "Za sada je to u radnim materijalima i prezentacijama s različitih tribina i konferencija. Razgovaramo, izlažemo, diskutiramo i skupljamo različita iskustva. U 10. mjesecu sudjelujem na jednoj međunarodnoj konferenciji na istu temu. Za tu konferenciju ću pripremiti cjeloviti materijal. Nakon toga biti će dostupan javnosti."

Dakle u SDP-u fala blogu imaju Jurčića golgetera koji jedini odgovara na pitanja. Da li je to samo zbog toga što je tribina javna pa se odgovora svima koji pitanje postave manje je važno. Bitno je da je odgovor stigao. O kvaliteti drugom prilikom. Nadam se da do listopada i Ljubine konferencije neću već donijeti odluku za koga ću glasati ...

ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR - -1 BOD

Ne mogu vjerovati, ali izgleda da IDS NEMA E-MAIL ADRESU. Ako pak ima onda je jako dobro sakriva. Ipak, poslao sam im e-mail na klub IDS-a u Saboru. Naravno, bez odgovora ...

PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ - 0 BODOVA

Uspio sam pronaći samo jednu adresu i sa nje nisam dobio odgovor.

SLAVONSKO BARANJSKA HRVATSKA STRANKA - MEĐIMURSKI DEMOKRATSKI SAVEZ - -1 BOD

Ni ove dvije stranke nemaju svoju e-mail adresu. Sa zajedničke adrese saborskog kluba zastupnika koju dijele s PGS-om nema odgovora

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE HRVATSKE - 0 BODOVA

Uspio sam pronaći samo jednu adresu i sa nje nisam dobio odgovor.

Još sam poslao mail i na klub zastupnika NACIONALNIH MANJINA - također bez odgovora.

Posebna je priča BORIS MIKŠIĆ. Na njegovom starom web siteu postoji nekakav e-mail ureda, ali i ovdje dobih "failure notice". Na pitanje na blogu nije bilo odgovora. Javilo mi se nekoliko ljudi koji vele da ga već godinama pokušavaju kontaktirati ali čovjek je neuhvatljiv ...
---------------------

Ukupna ocjena parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj - BIJEDNO.

Izuzeti od gornje ocjene su DC i SDP. Svi ostali - ja bih se na vašem mjestu sramio...

Jedva čekam sljedeću stranku ili političara koja će se busati o prsa bilo sa svojom okrenutošću biračima, bilo sa svojim informatičkim kapacitetima.

Ako ste član ili vjerni glasač neke stranke zapitajte se - ili svoju stranku - zašto sa njihovih e-mail adresa nema odgovora (ako ste glasač IDS-a, SBHS-a ili MDS-a zapitajte se zašto vam stranka ni nema e-mail), a ako niste zapitajte se koliko vam je to pitanje uopće važno.

Meni je važno znati koliko je stranka koja me moljaka da joj na izborima poklonim svoj glas spremna taj glas čuti i koji mjesec prije izbora ...

(a sada kreće drugi krug mailova)

------------------------------------------------
U P D A T E 30/04/07 18:20 GMT
------------------------------------------------

IDS ima e-mailove - cak 7 njih. Upravo sam poslao pitanja i sad cekam odgovore. Ocjenu cu im ispraviti kad nesto dobijem ...

-----------------------------------------------
U P D A T E 2 30/04/07 21:27 GMT
-----------------------------------------------

Skrenuli su mi paznju na mom blogu da sam zaboravio Glavasev HDSSB. Tko zna sto bi Freud rekao o toj omsci ...
Elem poslao sam jos 5 mailova na 5 dostupnih mi adresa HDSSB-a

Komentari

Mislim da Freud ne bi rekao

Mislim da Freud ne bi rekao ništa. Ostao bi mrtav hladan.

Tko je glasao

Porazni rezultati. A da

Porazni rezultati. A da pokušaš s mailom tipa "poštovani gdje mogu dobiti pristupnicu za vašu stranku?" moguće bi dobio više odgovora.

U svakom slučaju, predstavio si model kako građani mogu tražiti onoga kome dati svoj glas. Ja bih to nazvao aktivnim biranjem.
Pohvalno.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Bravo za ovakvu vrstu

Bravo za ovakvu vrstu građanskog aktivizma. Rezultati su porazni. No, na samom jednom primjeru, i to na onome IDS-a mogu ti narušiti pouzdanost rezultata. Naime, centralno mjesto za političke stranke u HR ti je HIDRA, a tamo za IDS stoj email adresa... Adresa ti je http://www.hidra.hr/stranke/501int4.htm pa ako ti se da, pokušaj ponovno.. Naime, uz to što nisi našao sve adrese postoji mogućnost da su neke i neaktivne, da je tvoj mail završio u spam filteru i druge neslućene mogućnosti.. No, za neuspjelo zaprimljeni mail svakako nije kriv pošiljatelj, a je li našim pol. strankama jasno da je 2007. godina i da je email minimum minumuma, nisam baš siguran.

p.s.
Posljednja ti je rečenica udrila u samu bit. Respect.

Tko je glasao

Nisam se koristio

Nisam se koristio Hidrom.

Otisao sam na stranicu IDS-a i tamo proveo neko vrijeme trazeci kontakt e-mail adresu.

I nisam je nasao.

Sad sam otisao ponovo i nasao da u Organizacija->Uredi postoje e-mail adrese. Kako ih prije nisam vidio nemam pojma - najlakse bi mi bilo reci da prije mjesec dana nisu tamo bile. No kako njavjerovatnije jesu - evo ispravljam krivi navod:

IDS IMA E-MAIL ADRESE. Cak 7 njih!

Poslao sam im malocas e-mail na sve adrese (ona na Hidri je adresa pulskog ureda) i sad cekam odgovor. Vec znam da je labinskom uredu inbox pun - dobih failure notice.

Ostaje cinjenica da ne odgovaraju na e-mail saborskog kluba zastupnika

Tebi se zbilja zahvaljujem na ovoj sugestiji. Eto, sad i IDS ima punu priliku odgovoriti.

Ja sad kanim ponoviti e-mail na sve stranke koje nisu odgovorile. Slazem se s tobom da mozda postoje i tehnicki razlozi zbog kojih nisu odgovorili - no zato sam i pisao na sve dostupne mi adrese - kako bih smanjio utjecaj nekog sasavog anti-spam sustava.

Medjutim, postavlja se pitanje - cemu sluzi e-mail adresa na kojoj je takav antispam da brise dobrocudne mailove? Kako obican birac onda uopce moze mailom kontaktirati svoju stranku?

Hvala ti za podrsku - ako uocis jos nesto slobodno se javi - ja ne tvrdim da je ovo istrazivanje neki vrhunac znanstvenog pristupa - u svoje slobodno vrijeme i sa svojim skromnim znanjima pokusao sam nesto iscackati - otvoren sam na sve moguce sugestije kako bi rezultati bili bolji. U krajnjoj liniji - istrazivanje mi i nije samo sebi svrha ...

neutrino

Tko je glasao

Na koji nacin moze zazivjeti

Na koji nacin moze zazivjeti tako nesto u Hrvatskoj kad i kod nas mnogi zaposleni rade skoro pa robovski bez ikakvih prava. Koliko zaposlenih samo u trgovinama koje bi recimo prodavale ove proizvode dobijaju nadnice ispod svakog minimuma uz stalne prijetnje o gubitku posla bez imalo nade u sindikalno organiziranje. Za to vrijeme vlasnici trgovackih lanaca kupuju i renoviraju dvorce a na vjencanja njihove djece potrose mjesecne place svih zaposlenika.

Tko je glasao

Razlika je u onome "skoro

Razlika je u onome "skoro pa". I razlika je radi li se o odraslima ili o djeci.

Osim toga - Fairtrade ne znaci da ne treba brinuti o zlorabljenju domacih radnika. Ali za to postoje institucije kojima je sprecavanje zlorabljenja u opisu radnog mjesta.

Njihova neucinkovitost je sasvim druga tema. Ako pozelis u tome nesto promijeniti rado cu ti pokusati pomoci savjetom.

Hvala ti na komentaru.

neutrino

Tko je glasao

Imas pravo za skoro pa. No i

Imas pravo za skoro pa. No i u Africi ili Indiji bi trebale postojati institucije koje bi se trebale baviti zlorabljenjem djecijeg rada. I njihova neucinkovitost i korupcija dovodi do ovakvog stanja. Po tome nismo nista bolji od Afrike ili Azije osnova svega je stvaranje ekstra profita s kojim bogati postaju jos bogatiji. U tome je nebitno da li se koristi rad djece ili odraslih koji rade deset i vise sati za bijednu nadnicu ako ju upoce dobiju. O nekakvim sindikalnim pravima ne smiju niti pomisljati. Nemoj niti sumnjati da ovdasnji ne bi ni casa casili da iskoristavaju rad nase djece.

Tko je glasao

I za to postoji rješenje:

I za to postoji rješenje: bojkot, primjerice nekupovanje u takvim centrima, nečitanje časopisa koji pišu hvalospjeve novokomponiranom jet-setu i sl.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Sami centri nisu sami po

Sami centri nisu sami po sebi loši, loše je to što ljudi tamo rade nedjeljama i blagdanima. uskrsni ponedjeljak, ma kakva izmišljotina bio jer neradni da, ali za većinu trgovina pokazalo se "potrebnim" da rade barem do 13:00. moja omiljena vinoteka radi nedjeljom do 21:00, a nisam baš primijetio da praznicima stavljaju ključ u bravu. časopisi i mediji općenito promoviraju krive vrijednosti, socijalna neosjetljivost je na zabrinjavajuće visokom stupnju a to sve odgovara političkoj strukturi jer od ljudi radi idiote kojima je najvažnija stvar u životu novi mobitel ili neka krpica. a vi trgovci krepavajte ako treba i 365 dana u godini bez odmora i za velike pare. izbjegavanje kupovanja nedjeljom bi moglo riješiti problem. i dalje smatram da je nedjelja obiteljski dan ili dan za izlete ali ga hrvati vrlo rade provode peglajući plastiku po trgovinama i udišući oblake dima od cigareta po birtijama. grozno...

Tko je glasao

Zasto je problem rad

Zasto je problem rad nedjeljom a nije rad petkom ili subotom?

neutrino

Tko je glasao

Nije problem rada nedeljom,

Nije problem rada nedeljom, nego nepoštivanja važećih zakona HR. O tome sasm već pisla, komentirala, na jednom od postova. Problem rada nedeljom i to samo u trgovinama, potencira Crkva. Međutim, po meni, bit je u poštivanju Zakona o radu, koji kaže, da se svaki rad nedeljim i vikendom posebno plaća, svaki prekovremeni rad se plaća, i da uposlenik ima pravo na 1 ili 2 neradna dana u tjednu. Što se danas prema dostupnim podacima ne događa. Ako bi sve tvrtke u bilo kojem području ovo poštivale, postavilo bi se pitanje isplativosti rada nedeljom. Morale bi zaposliti nove ljude, zbog slobodnih dana, platiti sve odrađene sate i time smanjiti dobit. A ko je dužan pratiti provođenje važećih zakona i zašto to ne radi, je pravo pitanje. Kršenje zakona na ovaj način se može danas uz ovakve IT i ERP sustave ustanoviti prilično brzo, ako se želi.

Tko je glasao

Nije uopce problem rad

Nije uopce problem rad nedjeljom ili petkom nego dostojna nadnica za taj rad i dostojan zivot svakog gradjanina. To je problem sto novobogatasi iz prvobitne akumulacije kapitala visak vrijednosti besramno zadrzavaj a svojim zaposlenicima onemogucavaju pravo na sindikalno udruzivanje i pravo na osmosatno radno vrijeme i pravo na nadnicu s kojom se moze normalno zivjeti. Dostignuca koja su razvijene zemlje dostigle pocetkom tridesetih godina proslog stoljeca. Pitanje rada nedjeljom udica je na koju se upecala javnost i o kojoj se prica umjesto o bitnim stvarima. Zato je moje misljenje da radnik u Hrvatskoj nije u puno boljem polozaju nego radnik na plantazi u Obali Bjelokosti samo na jednom drugom nivou drustvenog razvoja.

Tko je glasao

Ako je zaista problem u

Ako je zaista problem u placanju rada, a ne u samom radu nedjeljom - kako onda stoji:

izbjegavanje kupovanja nedjeljom bi moglo riješiti problem.?

Osim toga, primijeti da u postu govorim o DJECI. I kad velim djeca - ne mislim na mladice od 17-18. Mislim na djecu od 10-11 godina i manje.

A djecu nikako ne mozes usporedjivati s odraslima. Pa cak i da odraslima ne placaju ni minute prekovremeno.

neutrino

Tko je glasao

Bas gledam i mislim kako ja

Bas gledam i mislim kako ja nisam napisao tu tvrdnju o izbjegavanju kupovine nedjeljom.
Djecu ne usporedjujem s odraslima i osobno sam protiv iskoristavanja djecije radne snage u bilo kojem obliku. Ono sto sam htio reci je da situacija u Hrvatskoj nije bogzna koliko bolja no zbog niza razloga djeca kod nas ne rade u takvim uvjetima no budi uvjeren da se nasi novobogatasi nebi ni trenutak dvoumili kad bi im se pruzila ta mogucnost. No zato iskoristavaju odrasle koliko god mogu.

Tko je glasao

Stvarno nisi ti to napisao

Stvarno nisi ti to napisao ...

Oprosti, pobrkao sam diskutante ... ajme blama ...

neutrino

Tko je glasao

Da, postoji puno nacina na

Da, postoji puno nacina na koje javnost moze utjecati na takve poslodavce.

A novine prodaju ono sto ljudi citaju - tu ce se na zalost teze stvoriti neka fronta, ali nije iskljuceno da se moze stvoriti kriticna masa koja ce zahtijevati novine sa vise sadrzaja.

U principu jet-setarije me ne smetaju toliko puno su mi gore one gluposti sa "oponasajte njezin stil" ili "dijeta za kupaci kostim" ...

Hvala ti na komentaru
neutrino

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci