Tagovi

Istovremeno propadanje, zaostajanje i degradacija

1 Što se stvarno događa s državom
Znatan, srednji i mali razvoj države - zastoj - malo, srednje i znatno propadanje države su riječi koje precizno opisuju što se stvarno sa državom kao sustavom može dešavati. Dakle, sedam je mogućih općih ocjena.

Ukupna ocjena o događanju s državom se stvara uz pomoć ocjena svih državnih djelatnosti, ne samo privrede.
Potrebno je razlikovati privatnu (poduzeća i poslovna djelovanja građana), javnu privredu i ukupnu privredu.

Ukupnu privredu manipulatori nazivaju makroekonomija. Manipulatori se ne upuštaju se u analizu djelova ulupne privrede i koliko štete ili dobra čine jedan drugom. Manipulatiri ne analiziraju javna poduzeća, troškove i rad državnih organizacija i državnih djelatnosti u odnosu na javne usluge.

Organizacije javnog sektora stvaraju i produbljuju siromaštvo građana te smanjuju konkurentnost privatne privrede i poslovanja građana zbog:
* internih razloga: prevelikog broja zaposlenika, niske kvalitete rada, niske učinkovitosti, prevelikim materijalnim troškovima hladnog pogona prevelikim plaćama, lošim procedurama iz zakona.
* provodeći koncepte strategije prema korisnicima koji ne povećavaju konkurentnost ni kvalitetu javne usluge niti se brinu o optimalizaciji korištenja resursa države ili otažavaju i poskupljuju rad poduzetnika i život građana
* dopuštajući pravila koja ne odgovaraju interesima domicilne države i javnog interesa (nesposobnost upravljača, kriminal, korupcija, penetracija stranih interesa, nedostatna kontrola).

2 Stanje državnih djelatnosti

Središnja državna uprava: kao upravljač ostalih državnih djelatnosti je stručno inferiorna u odnosu na djelatnosti kojima treba upravljati i na okolnosti međudržavnog razdoblja.
U razdobljima koje karakterizira mijenjanje koncepata u međudržavnim odnosima inferiornost središnje državne uprave dodatno šteti i ubrzava propadanje države te smanjuje vjerojatnost uspjeha razvoja države jer se "upravlja" nerazumijevajući što se dešava.

Pravosuđe: predugi rokovi presuda, nepotreban broj rasprava, previše predmeta ide prema drugostepenim i više stepenim sudovima, preskupi troškovi odvjetnika i bilježnika, broj tužbi na sudu EU i međunarodnim se povećava, regulacija koja pogoduje interesima države.

Mirovinski fond: prosječna vrijednost mirovine se je prepolovila, proračun izdvaja velik dio novca za mirovine jer fond ne prikuplja dovoljno novca, pogoršavaju su uvjeti za odlazak u mirovinu.

Zdravstvo: rokovi zakazivanja operacija i specijalističkih prijedloga predugi, nedostatak liječnika, uvedene participacije za liječnike i zubare, ,uvedeno dodatno osiguranje, nove kvalitetnije metode liječenja nisu moguće, skup i kvalitetni lijekovi nisu dostupni...

Obrazovanje: nedovoljan broj sveučilišta i fakulteta ima akreditacije i priznanje u svijetu, predugo traje, loša kvaliteta, male upisne kvote na državnim sveučilištima, nema besplatnih udžbenika,....

Javna i komunalna poduzeća: loša kvaliteta javne usluge, prevelike cijene u odnosu na kupovnu moć građana i konkurentnost privatne i javne privrede,.otežan odvoz glomaznog smeća.

Usluge javnog sektora građanima, skupe, rokovi predugi,.niska kvaliteta,....

Ekologija, neriješeno uređivanje smetlišta i spalionica,...

Infrastruktura: struja - nedovoljno kapaciteta, veliki gubitci struje, navodnjavanja gotovo i nema, ceste loše održavane , sustav za sprječavanje poplava loš, veliki gubitci vode, nedovoljno zanavljanje vodovoda,.....

3 Procesi o kojima kvazi elita šuti

Propadanje = otežano zanavljanje i loše održavanje resursa fizičkih resursa te nebriga o razvoju ljudi.
Koliko novaca će država više morati uložiti ubuduće jer loše održava sredstva?
Koliko je država propustila zanavljati jer nije ulagala zbog lošeg upravljanja?

Zaostajanje = proces u kojem se povećava razlika između važnih standarda države i razvijenih država.
Razvojni jaz je povećan (prošlost), a sadašnja konkurentna sposobnost vlasti je nedovoljna da u budućnosti smanji ili održi postojeći razvojni jaz (budućnost)
Koliko će građani biti siromašniji u budućnosti zbog nedovoljne sposobnosti vlasti i javnog sektora?
Za koliko će se smaniti broj autohtonih građana zbog toga?
Kolikom broju građana će biti ugrožena egistencija zbog nezaposlenosti, neisplata plaća, plaća nedovoljnih za život?

Degradacija = proces gubljenja kulturnog identiteta građana, konkurentnosti građana na tržištu rada, siromašenja građana, te smanjenja koristi koji građani imaju od države.
Koliko će se pogoršati zdravlje građana, njihova obrazovna razina i razina vještina?
Koliko će se pogoršati struktura plaća, smanjiti broj visokih i srednjih plaća, a povećati broj najnižih plaća.

Kvazi elita šuti. Kvazi elita zna ili odbija da zna da je za destruktivne procese države ona odgovorna. Ona ih oblikuje i prema njima radi, ona propušta oblikovati konkurentne procese, a destruktivne mijenjati.

Isprika. Nisam želio pisati o tisućama dokaza propadanja, zaostajanja i degradacije.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci