Tagovi

Istjerivanje socijalizma iz Hrvata

Omnipotentni R. Čačić, prvi potpredsjednik Hrvatske vlade, podučio nas je neki dan, povodom reakcija iz kutinske Petrokemije na njegovu najavu njene privatizacije, da nam je kako nam je zato što smo impregnirani socijalizmom, a on će, je li, taj socijalizam istjerati iz nas, pa kad to učini, onda će odmah Hrvatskom poteći med i mlijeko.

Valjda u onim količinama i onako kao što je to svojedobno najavljivao „santo subito“, A. Stepinac, podupirući Pavelića i njegovu ustašku vlast.

Nama inače nije tako kako nam je zato što smo sustav direktne demokracije, samoupravljanje i delegatski sustav, zamijenili retrogradnim predstavničkim sustavom višestranačja, koji nam je prezentiran kao nešto silno napredno i demokratsko, a činjenica je da je samoupravljanje i delegatski sustav, kao sustav direktne demokracije, svjetlosne godine ispred višestranačja i predstavničkog sustava vlasti.

Pa zašto je onda trebalo rušiti, ne socijalizam, nego samoupravljanje?

Što je to dobra trebalo donijeti hrvatskom narodu i svim građanima Hrvatske?

Hrvatskom narodu i građanima ništa dobra, to smo se nadam se osvjedočili, ali političkom establishmentu i vladajućem sloju otvorila su se sva nebeska vrata, jer je uvođenjem, višestranačja potpuno onemogućena kontrola vlasti.

Pogledajmo si samo primjer Zagreba i ovo neprekidno rvanje Skupštine grada s gradonačelnikom, zato jer vlast nije koncentrirana tamo gdje treba biti, dakle u Skupštini grada, već u gradonačelnikovim rukama.

Uostalom siguran sam da u samoupravnim uvjetima nikad nitko za gradonačelničku funkciju ne bi predložio nekog svata poput M. Bandića, jednako kao što ni Franjo Tuđman nikad ne bi bio predsjednik države, niti bi mesići, manolići, gregurići, valentići, mateše, račani, sanaderi, kosorice ili milanovići bili predsjednici vlade, već i zato što bi neki od njih vjerojatno radi svojih „nestašluka“ bili u zatvoru.

Nama su se nudila oslobođenja iz „federalnog ropstva“, oslobođenje od „pljačke“ kojoj smo kao narod i država bili izloženi u sustavu paritetne zastupljenosti i donošenja odluka konsenzusom s pravom veta, nudile se su nam se ljudske i građanske slobode koje u najotvorenijoj i najsigurnijoj zemlji svijeta nismo imali, jer smo, ostvarujući ustavno pravo na rad, imali zaposlenje i sigurnost radnog mjesta, mogućnost rješavanja stambenih pitanja, besplatnu i sveobuhatnu zdravstvenu zaštitu, besplatno školovanje za sve ...

Nasjeli smo i prolivši nevinu krv oslobodili se i „federalnih okova“ i „srbijanske pljačke“ i „viška Srba“ u Hrvatskoj i imovine i prava na rad i radničkih prava i sveobuhvatne i besplatne zdravstvene zaštite i besplatnog štkolstva za sve ... a stekli pravo na nezaposlenost, redove pred pučkim kuhinjama, plaćanje participacije u zdravstvenoj zaštiti, plaćanje školarina, prekapanje kontejnera s otpacima ...

Da, gospodine Čačiću, ukidanje radničkih prava, pa i samog prava na rad, ukidanje besplatnog zdravstva i školstva, nemogućnost rješavanja stambenih pitanja, rad bez plaće, bogaćenje bez rada ...jesu u socijalističkom smislu degradacije čovjeka i građanina, ali su one po vama u kapitalističkom smislu očito unaprijeđenje.

I zato što želimo život dostojan čovjeka, zaslužujemo da nad nama provedete svojevrsni egzorcizam i istjerate socijalizam iz nas.

Kako bismo konačno shvatili da je sveopća nesigurnosat, siromaštvo i potpuna degradacija nas kao ljudskih bića, ali ne samo nas nego i našeg potomstva, ono što nam vi nudite kao najveću sreću.

O da, u svojem hlepljenju za vlasti, imali ste vi „Plan 21“ (ili možda „kvaku 22“), o da, nudili ste promjene, vi ste „znali kako“, a onda kad ste se dočepali vlasti, zaista ste nam ponudili promjene nagore da bi nam bilo bolje ...

Ništa novo, gospodine Čačiću, tako se i Tuđman pokrenuvši rat žestoko borio za mir, a sveopćom pljačkom borio za narodno blagostanje.

I na kraju, gospodine Čačiću, gdje ste vi uopće vidjeli socijalizam?

Znano je da ste vi već kao mladić bili imućan čovjek i prije „demokratskih promjena“, a imovinu ste stekli u kojim ono uvjetima, uvjetima istočnonjemačkog ili rumunjskog socijalizma, a nisu ništa bolji bili ni u ostalim državama VU?

Svojim metodama u zemljama realsocijalizma stekli bi jedino pravo na dugotrajan zatvor.

Ali samoupravljnje je svojim principima pluralizma ideja i pluralizma vlasništva pružalo šansu svima, dakle vi ste upoznali samopupravljanje a ne socijalizam u onom obliku u kakvom se predpostavlja.

A to znači da ste vi sebi kroz sintagmu „istjerivanje socijalizma“ zapravo stavili u zadatak istjerivnje ideje samoupravljanja iz nas.

Ne sumnjam ja, gospodine Čačiću, da ćete vi, ne obazirući se na rezultate sindikalne peticije, promijeniti ZOR i u potpunosti „skršiti“ radnička prava, kao da ćete budzašto raskrčmiti preostalu državnu imovinu, al' samo zato što je „država loš gospodar“, a i pogodno je sredstvo za istjerivanje i ostataka socijalizma iz hrvatskih državljana.

Već dosad ste u smislu popravljanja kvalitete života stanovništva u kapitalističkom smislu, kroz povećanje broja nezaposlenih i valom poskupljenja uspjeli postići to da 1 EUR u Hrvaskoj danas, mjereći kupovnom moći, vrijedi 25 % manje nego u Sloveniji, a gotovo 40 % manje nego u Srbiji, dakle pokrenuli ste stravičnu inflaciju koja sinergijskim djelovanjem monetarne i fiskalne politike izvana nije primjetljiva, jer se tečaj kune spram EUR-a gotovo i nije promijenio. Ali smanjenje kupovne moći stanovništva je itekako vidljivo.

Eto, to vaše popravljanje kvalitete života građana u kapitalističkom smislu je zaista u socijalističkom smislu, ne samo degradacija kvalitete života, već i degradacija hrvatskih građana kao ljudskih bića uopće.

Eto to je još jedan razlog zašto treba istjerati socijalizam iz nas.

Komentari

Dobro veče moja

Dobro veče moja mladosti
slušamo li nešto novo
il nam staro đubre
pokraj srca leži

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Boriti se protiv socijalizma u ljudima je isti batlfild kao i uspoređivati jugoslavensko samoupravljanje sa sadašnjim društvom - the entropija.

Vlada Čačić treba takve kao što si ti da okrene priču u željenom smjeru uspoređujući neusporedivo. Zašto da se o Petrokemiji priča ikako drugačije nego na način kako blentavo hrvatsko društvo prihvaća svjetskih 1:99 smatrajući kako su dio nečeg većeg, a zapravo su nitko i ništa u svjetskom reality show-u.

Ako nekim prekrasnim čudom svijet i ponese ideja jugoslavenskog samoupravljanja i to postane nekakav svjetski poslovni uzus, to opet nikakve veze veze nema s tim da mi pričamo o poticajima jednog mjekara a ne raspravljamo o temi.

Tko je glasao

narod, odnosno onaj dio koji

narod, odnosno onaj dio koji nisu ovce, trebao bi početi istjerivati kapitalizam iz čačiča i sličnih zaigranih novopečenih ''kapitalista'', bahate se jer kao sluge imerijalizma računaju na njegovu zaštitu i j...e ih se za mišljenje naroda, ali nije svemočan ni imerijalizam pogotovo da zaštiti svakog slugu širom svijeta od artika do antartika ih se namnožilo,
socijalizam je devedesetih uveo višestranačje, zabluda da su se ovce kultivirale pa im dao malo više slobode, teška greška, socijalizam i društveno vlasništvo je pobjedio u 2 sv ratu i trebalo je iz višestranačja isključiti zagovornike liberalnog kapitalizma i ideologija poraženih u ratu,
a višestranačje je možda moguče u društvenom vlasništvu, u društvu gdje vlada krupni kapital to je smijurija, elementarna logika i matematika je dovoljna za egzaktno pokazati da ne postoji nikakva demokracija u takvom društvu
isto tako lako je dokazati kada se živjelo bolje, prije ili danas
kada uzmemo u obzir napredak tehnike za 20 godina, taj odnos je još nepovoljniji za današnji režim
samo ljudi slijepi od ideološke i svake druge mržnje mogu misliti da je ovo napredak

Tko je glasao

Volio bi cuti argoment zasto

Volio bi cuti argoment zasto nije 1 x saniran npr, Pevec, za razliku od nasih brodogradilista koja su sanirana 10 x i to - uzalud..
Priblizno je jednak broj i radnika i dobavljaca.
Tko ce sanirati 35000 zatvorenih obrta i malih tvrtki?

NISU SVI JEDNAKI KOD PARTIJE

Maras daje poticaje od 18.000 kuna za otvaranje obrta.
Zasto oni sami ne krenu u otvaranje umjesto da sjede na polozajima kad je to tako sjajno?
Brine ih sve vece broj nezaposlenih, Linicev 2 x veci harac od HDZ-vog, ili nesto trece?
Kad je krepao marketing business Racana - juniora, tamo zaposleni ukljucujuci i Holy i Marasa su preselili u ministre.
A i junioir nam se navalio na grbe.
Kakav je to kapitalizam kad drzavno moze desetljece biti krpano parama iz budjeta a privatnik ni jednom.
Partijski kapitalizam?
Pogotovo sto je Pevec firmu pokrenuo bez pretvorbe.

I zadnje pitanje: ako je ovo kapitalizam kao u SAD, zar zaista mislite da su i Steve Jobs, Zuckerberg i mnogi drugi dosli do tvrtki tako sto im ih je dao predsjednik jer su mu poklonili cvarke i kobase i ispekli vola?

Dakle ?

Tko je glasao

Lapsuz

socijalizam je devedesetih uveo višestranačje
Ovdje ti je tipkovnica pobjegla od misli - 90-te nemaju veze sa socijalizmom ali imaju sa nekim jebivjetrima-hapačima globalno i lokalno.
Dobro nam došao!

Tko je glasao

@Golgota

Ne bih ja to tako kategorički tvrdio, jer Tuđmanova vlast ima brojna obilježja upravo veliokodržvnog socijalizma (podržavljenje svega živog, centralizacija ad absurdum, vlast jednog čovjeka, ...) koji je klizio u nacional-socijalizam,.

Tko je glasao

podržavljenje svega živog

podržavljenje svega živog nema veze s Franjom Tuđmanom jer je to ozakonio i proveo Ante Marković

Tko je glasao

@acinum

Ne znam na čemu si, ali da jako, to je!

Tko je glasao

Na Maltz-u , potičem domaću

Na Maltz-u , potičem domaću proizvodnju i hvala na pitanju i ja Vama želim isto.

Tko je glasao

Toljaga je iz raja izašla

Etatizam nemreš fakturirarti samoupravnom socijalizmu i društvenom vlasništvu. To sa podržavljenjem društvenog je bil spin iliti prostitucija čiji račun je nelegalno ispostavljen narodu iliti demosu. Po n-ti put gospodo ponavljam - nema tog mirnog sustava koji bi natjerao kleptomane da se odreknu otetog u korist onih koji su svojim radom stvarali ta dobra. Klin se klinom izbija i to čim prije dok se ne zapeče...

Tko je glasao

Nisu ljudski odnosi isto što

Nisu ljudski odnosi isto što i kamenolom. U petralu je logika "klin se klinom izbija" sasvim prirodna i djelotvorna metoda, ali u ljudskim odnosima je kontraproduktivna: jedna se nepravda ne može zamijeniti drugom. Nasilje rezultira nasiljem. Stoga je baš obrnuto, samo ciljano i sustavno, mudro rješavanje bolnih i dubokih društvenih problema garantira trajna i cjelovita rješenja. A to nikako ne ide na silu, već sustavnim i kvalitetnim obrazovanjem na etici karaktera.

Tko je glasao

Nisu ljudski odnosi isto što

Nisu ljudski odnosi isto što i kamenolom. U petralu je logika "klin se klinom izbija" sasvim prirodna i djelotvorna metoda, ali u ljudskim odnosima je kontraproduktivna: jedna se nepravda ne može zamijeniti drugom. Nasilje rezultira nasiljem. Stoga je baš obrnuto, samo ciljano i sustavno, mudro rješavanje bolnih i dubokih društvenih problema garantira trajna i cjelovita rješenja. A to nikako ne ide na silu, već sustavnim i kvalitetnim obrazovanjem na etici karaktera.

Tko je glasao

fokusirani kolektivizam

Etatizam je savršeno fokusirani kolektivizam koji se metodološki ni po čemu ne razlikuje od bilo koje druge kolektivističke ideologije. Sve do jedne stvorene su da zatupljuju masu i oduzimaju im prava, tobože za njihovo vlastito dobro.
Kada je čovjek rođen u takvoj okolini onda okvire pravednosti traži unutar okoline. Preispitivanje onoga u što vjeruje je izbrisano iz genoma.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Kao i obično, u opravdanu

Kao i obično, u opravdanu kritiku Čačićevog licemjerja ubacuješ svoju vječnu velikosrpsku frustraciju zbog gubitka rata i propasti Jugoslavije. Bljuv...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Ma hajde, ti znaš neku drugu zemlju koja je imla samoupraljanje kao društvno-političko uređenje?
Oprosti mi, ti si pametan, pa to znaš, ja sam glup, pa ne to znam, zato uvijek kad pišem o samoupravljanju spominjem Jugoslaviju.

Tko je glasao

Vidi-vidi, sad se hvatamo za

Vidi-vidi, sad se hvatamo za slamčice, kao, nisi za bradonje, nego za samoupravljanje. Ali ako je tako, zašto nikada nisi tražio i ne tražiš da se takvo "društveno-političko uređenje" uvede u neovisnu hrvatsku državu, namjesto konstantnog velikosrpskog krivotvorenja povijesti i cvileža za restauracijom Srbosl... pardon, Jugoslavije?

Kako ljudi kažu - tko te ne zna, skupo bi te platio :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

dobi li smo lues ili ti sifilis, a mor bit i sida

Stvar sa socializmom ti je ka i ženskima .
Imaš doma ženu , nije nešto , grintava , ofucana , rastrošna , ne voli te nešto al je tvoja. Nisi ni ti baš nešto , reka bi svit suva i zelena zajedno gore.

I ondak ti se ukaže neka nalickana, lipo obučena ženska , puna zlata , a voli te ka niko do tad , jerbo si ti najbolji , normalno da si najbolji kad si hrvat. Omak odjebeš ovu svoju nikakvu ženu i sklopiš brak sa ovom nalickanom . Ondak tek vidiš kako si se zajeba .
Ova nova kapitalizam , štraca samo takva , zlato joj falšeta i još si dobija sifilis od nje a nalaze side čekaš.

Što si tražija to si dobija . Nema kapitalizma bez sifilisa , a dosta ih je pozitivno na sidu.

Tko je glasao

Opet Stepinaca i

Opet Stepinaca i Pavelic?.
Nema smisla...
Inace u svezi naslova trebas znati da je Jugoslavijajedno vrijeme imala jedan od najbrzih porasta BDP-a.
Jedino sto drugi nisu morali odradjivati milijune besplatnih sati na infrasktruktur kroz "dobrovoljne" radne akcije..
A i inace kako je sama po sebi propadala svakih 6-7 godina zbog tragicne nekonkurentnosti i destimulativne uranilovke, bila je stalno u fazi moljakanja para od Svjetske Banke i MMF-a.
Paradox je da je 1980 kad je Tito umro istodobno istekao i isprosjaceni grace period na otplatu dugova.
Promjena nije bilo pa dok su se spremale razne mjere stednje ( par-nepar voznja.nestasica detergenata, kave itd.) potkuhalo se izmisljenu ugrozenost Srba na Kosovu.
Ostalo se ponovilo sa Gazimestanom i u gorem obliku u zadnjem ratu.
Ne ponovilo se.

Tko je glasao

@G-news

Nemoj se truditi, moji dnevnici su preteško štivo za tebe.

Tko je glasao
Tko je glasao

Dan borbe protiv kapitalizma

Čačić je posljedica, ne uzrok - plan "21" je uspješan u dijelu akcije - s posla na burzu... Kapitalizam je mentalna bolest s porivom nekontroliranog hapanja. A kad je nekaj bolesno s karakteristikama metastaza onda se zna kakvi zahvati slijede. A operacije nema bez krvi, zato postoji šansa da pacijent krepa... i to je isto legitiman izbor...

Tko je glasao

patak sistem

Kapitalizam je mentalna bolest s porivom nekontroliranog hapanja. A kad je nekaj bolesno s karakteristikama metastaza onda se zna kakvi zahvati slijede. A operacije nema bez krvi, zato postoji šansa da pacijent krepa... i to je isto legitiman izbor...
S ovim citiranim se slažem. Kapitalizam je čista psihopatija, bazirana po principu "u se, na se i poda se" bez imalo osjećaja prema drugima u okolini uključivo živu i neživu okolinu. Na sceni je mikroevolucija. Ili ćemo se svi psihopatizirati i izgubiti ono ljudsko ili će se sistem morati mijenjati. Onaj tko ima empatiju, ekološki je svjestan i cijeni solidarnost teško trpi u aktualnom sistemu.

Misao dana by seneka: Najgori su oni koji poturaju i spinaju da mi nikada nismo imali kapitalizam.

Tko je glasao

Kapitalizam je mentalna

Kapitalizam je mentalna bolest? Kako, Seneka, zaboga? A kakva je bolest- socijalizam?

Koliko se mora biti psihopatski opterećen, pa da se ne vidi gola činjenica da je ljudsko izgubljeno već odavna? Naravno, nije se lako suočiti s istinom, ali se iz aviona vidi da je patologija uzela maha do mjere da se doživljava potpuno normalnom. Govorio je Fromm: Bojim se da će znanost imati poteškoća prepoznati revolucionarne karaktere, jer bi trebala imati bar neka njihova obilježja.

Svaki sistem je dobar ili loš onoliko koliko su dobri ili loši ljudi koji se njime služe. Nikada nije problem u sistemu. Uvijek je u ljudima. Dati nesposobnim "samoupravljačima" pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini ili "privatizirati" navodno društveno vlasništvo je potpuno isto sranje, sračunato na uništavanje svega živoga. U oba slučaja, financijski i poslovno nepismeni vode glavnu i odlučujuću riječ. Posljedice su očite, zar ne?

Promisli li se malo bolje, mi nismo imali ni socijalizam, a kamoli kapitalizam.

Tko je glasao

Iako prozivaš mene u ovom

Iako prozivaš mene u ovom komentaru, dojam je da polemiziraš sam sa sobom.
Meni je jasno da termini socijalizam i kapitalizam u zadnje vrijeme poprimaju svjetonazorski problem baš kao i "ljevica" i "desnica" odnosno fašizam i antifašizam itd.

S jedne strane imaš ljude koji će tvrditi da kapitalizam još nismo imali, a s druge strane ljude koji će reći da je ovo do sada u RH pravo lice kapitalizma u koncentriranom i divljem obliku.

Znam da ti imaš svoje mišljenje kojeg poštujem i koje ćeš teško promijeniti, ali dopusti i ostalima isto tako da imaju svoje makar i drugačije mišljenje.

Ne slažem se da je ovaj sustav zdrav za čovjeka, bilo kao pojedinca, bilo kao društvo i da, ima karakteristike psihopatske organizacije kako sam već naveo. Da bi se to potvrdilo samo treba živjeti u njemu.

Tko je glasao

Ma, čovječe, što vam je?

Ma, čovječe, što vam je? Kakvo prozivanje? Kada sam ja to naveo da je bilo koji sustav zdrav za čovjeka? Kakve su to nebuloze o zabrani tuđeg mišljenja?

Ako se već nema sposobnost ispravno shvatiti rečeno, čemu onda ocjenjivanje i problematiziranje? Ako sam postavio neka vrlo konkretna pitanja, onda stvarno nije red izvrtati pilu naopako. Pređe se preko gluposti i- zbogom.

Ja nikada rasprave ne doživljavam kao pokušaj uvjeravanja ili razuvjeravanja. Uvijek iscrpno argumentiram stav, ali se ne sjećam da mi je nekada netko argumentirano i uvjerljivo odgovorio. Ne govori to apsolutno ništa o meni, ali itekako puno govori o sugovornicima.

Tko je glasao

@poveznik

Ma stvarno mi vas je dosta više ...
Otkud vam samo hrabrost da ovako neobrazuovani, nenačitani, politički i inače potpuno nepismeni idete docirati o vama potpuno nepoznatim stvarima.

Ti naravno znaš, reklo ti je, da je "čistačica odlučivala o investicijama" u poduzeću, nemjući pojma o ingerencijama RS i inokosnog poslovodnog organa ili poslovodnog odbora.
Kao da su radnički savjeti i radničke skupštine vodile poduzeća u stručnom i tehnološkom smislu.
Ali naravnop da se samouipravljče moralo pitati uvijek kad se trušila njihova akumulacija.
I što ej u tome loše
Ti znaš primjer da je neki RS odbio utemeljenu i dobro obrazloženu investiciju?

Nadalje što znaš o akumulaciji kpitala, primarnoj raspodjeli i preraspodjeli u uvjetima samoupravljanja?
I kako je to jugoslavenska brodogradnja mogla biti tako uspješna?

Tko je glasao

Odjebi, budalo! Umjesto da se

Odjebi, budalo! Umjesto da se argumentirano odgovori i pobije moj stav, ide se na vehementno preziranje i podcjenjivanje. A što je to? Civilizirana komunikacija ili teror primitivizma?

Ajde, pizdo od čovjeka, kada si već načitan, obrazovan, hrabar i docirajući nadrkan, objasni neukom puku, gdje sam ja naveo da je čistačica odlučivala o investicijama? Objasni nam malo detaljnije o čemu su odlučivali radnički savjeti, ako nisu o struci i tehnologiji? Da nisu slučajno odlučivali o financijskim i organizacijskim pitanjima? A odakle su radnici mogli imati potrebna znanja i vještine kada su ekonomija i organizacija u pitanju? Kako su to radnici mogli spriječiti trošenje svoje akumulacije i zašto su baš po tom pitanju pojeli govno?

Nisu li "samoupravljači" propali baš na problemu prihvaćanja "dobro obrazloženih investicija", koje su se sve pokazale promašenima?

Zbilja ljudskoj gluposti nema kraja. Što bi ja to trebao znati o akumulaciji kapitala i sranju od raspodjele i preraspodjele? Znate li kako su te nebuloze u konačnici završile? Zar nije očito da je bila riječ o najobičnijoj tlapnji i prevari naivnih radnika? I sada bi navodno trebalo ponovno gubiti vrijeme na raspravama o "uvjetima samoupravljanja"? Ma dajte molim vas, ne pizdite kvake. Ne branim vam ja da se vi nadimljete oko teorije i prakse samoupravnog socijalizma, ali ako ne shvaćate da je današnja praksa, bez ikakve sumnje, jednako pogubna i po građane i po državu, onda vam je svaki trud uzaludan i besmislen.

Na zadnje pitanje vam je najbolje odgovoriti protupitanjima: Kako Uljanik nije neuspješan kao ostala brodogradilišta? Kako su brodogradilišta u pravilu propala, a kooperanti se listom obogatili? Kako smo u Jugoslaviji imali nakonkurentniju brodogradnju na svijetu, naročito po odnosu cijene i kvalitete, a danas ta ista brodogradnja "proizvodi" isključivo gubitke? Dakako, neću ja doživjeti ni jedan jedini odgovor, ali to ne znači da ispravni odgovori ne postoje. Ali, za mene uopće nema dileme: naša brodogradnja i danas može biti vrhunska, profitabilna i kvalitetna. Međutim, očito je da to politici nije u interesu. Onoj vašoj, pismenoj politici, koju zagovarate.

Tko je glasao

poturaštvo

možete vi poturati frazu "kapitalizam" pod što god želite i kako god vam odgovara. Zato i opetovano odbijate shvatiti (svi koji naginju lijevim idejama) što on jest i da ga zaista oko nas nema. Novca ima, imaju ga odabrani, ali to nije produkt kapitalizma.

Činjenica je da su sve kolektivističke ideologije daleko zatrovanije kapitalom od kapitalizma. Samo kolektivizam mora voditi računa o redistribuciji i računu, centar postojanja tih ideologija upravo jest novac, kapital, oko kojega se sve vrti ne bi li se iznašao pravi odnos vrijednosti koji bi doveo do boljeg života entiteta unutar sistema.

Kapitalizam uopće ne brine o kolektivnom računu već svaki entitet to čini za sebe kroz dobrovoljnu, neprisilnu suradnju s ostalima. Iz navedenog kapitalizam uopće nije ideološka kategorija, za razliku od onoga što vi vidite kao rješenje. Kapitalizam je čovjeku prirodan sustav ponašanja za razliku od kolektivističkog u kojem jedan određuje detalje i pravila odnosa među entitetima. U takvoj otrovnoj okolini živimo i iz nedostatka mogućnosti donošenja vlastitih odluka trpimo nedostatak slobode i racionalnosti.

Usporedite, ako imate primjera u neposrednoj okolini, kako funkcionira šef koji dirigira svaki korak svojeg zaposlenika i ne dozvoljava mu da učini samostalno ništa, kako to djeluje na radnika, i kakve rezultate polučuju, sa šefom koji dozvoljava autonomiju i kreativnost svojim zaposlenicima te njihove rezultate rada.
Što je okolina slobodnija, liberalnija, to su rezultati bolji. Povijest čovječanstva i napretka u tom smislu je neosporan svjedok. Gdje su društva bila slobodnija svi pojedinci unutar njih razvili su se bolje (korelacija zapadne i istočne polutke).

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Zbilja je nevjerojatno koliko

Zbilja je nevjerojatno koliko su lončići polupani. Svaki sistem, kako god se zvao, sam sebe ruši na samo jednoj stvari: odnosu prema ljudskom potencijalu. Socijalizam, kakav smo mi iskusili, je ljude učio siromašnom načinu razmišljanja i zbog toga mu nije bilo spasa. Danas, nije ništa bolje po tom pitanju. Zapravo je sve ostalo isto. Ljude se osposobljava u mentalitetu zaposlenika i stada.

Sve što danas rade države, a da o pojedincima i ne govorimo, je sračunato na izbjegavanje razmišljanja. To se događa jednoj Njemačkoj, koja je po tome jednako jednog Grčkoj- nitko ne zna što i kako bi se moglo promijeniti. Očito je problem što se brka siromaštvo i besparica. Siromaštvo je izuzetno opasna društvena pojava, jer upućuje na nesposobnost stvaranja vrijednosti. Besparica je trenutna pojava.

Međutim, velika je zabluda vjerovanje da je današnja kriza ekonomske prirode. Nije. Radi se o puno složenijoj i dubljoj krizi smisla, ljudskoj krizi. Uz sve ostale, rekao bih "redovite" uzroke prijašnjih ekonomskih kriza, ovu je strahovito zakomplicirala evolucijska promjena- gotovo preko noći smo izašli iz industrijske revolucije, a naglavačke uletjeli u wellness revoluciju. Potpuno nespremni, već dobrih 15 godina lutamo- jedni obrasci ponašanja su nestali, a novi se nisu formirali. Još nam relativno dobro i ide, u kakvu smo glibinu upali.

Tko je glasao

Kreacija velikh meštri

Ili ćemo se svi psihopatizirati i izgubiti ono ljudsko ili...

Upravo s ovim i planiraju scenaristi u varijanti općeg kaosa. A glede likova na ovom portalu koji ne znaju kaj je kapitalizam treba se energično i argumentirano suprotsatviti - ne dati im da u beskraj trkeljaju...

Tko je glasao

Golgota, ajde nam pošteno

Golgota, ajde nam pošteno recite na temelju kojih saznanja je vaše viđenje kapitalizma jedino ispravno? Iznesite svoj stav i garantiram vam da ću vjerodostojno dokazati da ste u zabludi.

Tko je glasao

Sa zadovoljstvom

Sustav 1:99 je proizvod kapitalizma i njegove kulture-ideologije natjecanja u hapanju oskudnih resursa. Dakle ne treba nam nikakva filozofija niti nauka - mala skupina kvarnih pojedinaca posjeduje cijeli svijet...

Tko je glasao

slijepci će batinom na slobodu

da, to i jest kolektivistička metoda, ubij riječ onoga koji se ne slaže s pokušajima indoktrinacije pa i njega na kraju. Vidjeli smo takovih događaja već dovoljno.

Ono što vas lijevičare čini posebno naivnima jest da sebe vidite kao kreatore novog poretka, a zapravo ćete sami ostati utopljeni u masi onih koje će sustav izdresirati u sluge pokorne.

Pogledaj si kakve rezultate ti polučuje voljena ideologija današnjice. Sve je izbirokratizirano i preregulirano, porezi idu nebu u visine, a dugovi koje vlasti širom svijeta generiraju na račun građana dosegli su točku pucanja... ali dokle god ti vlast ima od kuda uzeti anonija će ti biti dulja. Uživaj i agitiraj i dalje za to što je uzrok ovog kaosa.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Kapitalac, ne treba se

Kapitalac, ne treba se žestiti. Nema koristi. Što manje razumiju, naivni su više uvjereni da su u pravu. Ključno za shvatiti je da reaktivni ljudi uvijek uzroke svoje nesreće i jada vide u drugima i u okolnostima. Nitko nikome ne brani da se educira o svemu onome što mu je obrazovni sustav uskratio. Jebiga, siromašnima nisu krivi bogati kapitalisti zato što ovi ne razumiju što je kapital i kako funkcionira. Bogati svoju djecu uče prirodnim zakonima kapitala, dok siromašni svoju djecu uče siromaštvu i "skromnosti".

Vrlo rijetki, svjesni, duhovno razvijeni revolucionarni karakteri, vide kako je ogromna većina čovječanstva programirana i uvjetovana da misli ono što se od njih očekuje, a ne ono što bi bio njihov interes. U čemu je problem? Pa, ako ljudi dobrovoljno pristaju na život bez dostojanstva, novca i vrijednosti- tko im je kriv? Početkom prošlog stoljeća radnici su masovno uništavali strojeve, jer su se bojali da će ostati bez radnih mjesta. Sto godina kasnije- ista stvar. Nestajanje radnih mjesta se tumači- zavjerom. A nije li riječ o evolucijskoj promjeni, koja se ni na koji način ne može zaustaviti?

Tko je glasao

Nerazumijevanje izvora hranjenja kaosa

Pogledaj si kakve rezultate ti polučuje voljena ideologija današnjice. Sve je izbirokratizirano i preregulirano, porezi idu nebu u visine, a dugovi koje vlasti širom svijeta generiraju na račun građana dosegli su točku pucanja...

Mogao si malo prespavati pa bi skonto da si sam sebi skočio u usta. Rezultat čega je to kaj si naveo. Besplatni odgovor - privatno vlasništvo.
Što je privatno vlasništvo - osnovni alat kapitalizma kao sustava gomilanja resursa kao patologije iskazivanja predatorstva!

Tko je glasao

Golgota, ne ispaljujte kvake!

Golgota, ne ispaljujte kvake! Ispadate buzdo u karoci! Nije li privatno vlasništvo obilježje i socijalizma?

Kako tumačite da osnovni alat kapitalizma- privatno vlasništvo- se i nije baš pokazao učinkovitim alatom? Kako to da svega par posto "predatora" zna koristiti taj vaš alat?

I ovoga puta se nerazjašnjeni pojmovi pretvaraju u kamen spoticanja i nerazumijevanja. Ne postoji gomiljanje resursa, a pogotovo ne kao patologije. Svijesni kapitalisti znaju da je bogatstvo dijeljenje, a ne zgrtanje. Ne može se imati, ako se ne dijeli. Na tome padaju svi naši "tajkuni", jer su financijski i duhovno neinteligentni. Oni uopće ne mogu biti primjerima klasičnih kapitalista, a ono što oni rade je samoubojstvo. Nažalost, s njima će propasti i svi njihovi zaposlenici.

Prije nekoliko dana sam se malo zabavio sa sindikalistima Petrokemije u Kutini. Htio sam provjeriti, iako sam točno znao, kako stoje s pojmom kapitala i kapitalizma. Izazvao me tupson Klaus. Njegova bombastična izjava: "Ne mrzimo mi nikoga. Mi mrzimo kapital" će ući u bisere ljudske gluposti.

Uglavnom, sindikat je katastrofalno blesav. Čovjek mi tvrdi da njegov novac nije njegov kapital!!!! I onda proklinje druge, zato što on ne cijeni svoj novac??? Ne razumije čak ni čistu matematiku: je li za njega bolje kupovati jeftinije i kvalitetnije ili je bolje nastaviti sa starim navikama kupovanja smeća i otrova i svojim novcem bogatiti druge, a ne sebe! Nije li znakovito da mediji smjesta dadu prostora takvim kretenima, čim nanjuše da svojim budalaštinama navlače vodu na mlin mafije?

Tko je glasao

offset, uzrok i posljedica

Nisam ja sebi uskočio u usta nego samo još nisam shvatio koliki offset od racionalnog razmišljanja tebe muči, odnosno koliko si lijevo.

Znači rješenje problema je - ne sprječiti političku elitu u krađi i preraspodjeli novca građana (privatne imovine) već uništiti koncept privatnog tako da ovi ne bi imali od kuda krasti pa posljedično stvoriti 1:99 društvo? Jesi li to rekao?

Kapitalizam, po nebrojeni put, nije ideologija. "ON" nema alate, "ON" ne postoji. Ne postoji suobličenje kapitalizma i neke objašnjive ideološke šablone. Kapitalizam je modus u kojem slobodan čovjek djeluje slobodno, slobodno surađuje s drugima i u slobodi stvara da bi vlastiti život učinio lakšim. To nije politički koncept jer u njemu ne postoji "ON" koji bi ga uopće fiksirao u neke granice.

Pročitaj ovaj stripić, autor je Irwin Schiff, u kojem je na najjednostavniji mogući način objašnjeno što je kapitalizam, a što je usput rečeno "vlast" koja kapitalizmu sustavno prkosi i uništava ga: http://freedom-school.com/money/how-an-economy-grows.pdf

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Auuuu, aaaauuuuuuuu

Kapitalizam, po nebrojeni put, nije ideologija. "ON" nema alate, "ON" ne postoji. Ne postoji suobličenje kapitalizma i neke objašnjive ideološke šablone. Kapitalizam je modus u kojem slobodan čovjek djeluje slobodno, slobodno surađuje s drugima i u slobodi stvara da bi vlastiti život učinio lakšim. To nije politički koncept jer u njemu ne postoji "ON" koji bi ga uopće fiksirao u neke granice.

"Prava kritika tržišnoga društva nije da se ono temeljilo na ekonomiji – u izvjesnom smislu svako se društvo mora temeljiti na njoj, već da se njegovo gospodarstvo temeljilo na koristoljublju. Takva je organizacija ekonomskog života potpuno neprirodna."
Hapanje koje potiću privatni resursi poradi gomilanja koristoljublja jest i ideologija, ali i još više od toga - hapanje je bolest!!!
Sama priroda ekonomije leži na oskudici i zato gomilanje i otimačina tuđeg rada u finišu ima za posljedicu neminovno urušavanje neprirodne organizacije ekonomskog života zasnovanog na hapačkom gomilanju.

Nema nikakve sumnje da kapitalizam i globalizacija stvaraju velike socijalne poremećaje, opterećenja narodima i pojedincima koja oni često teško mogu izdržati. Isto tako, nema sumnje da će takav hapački sustav rađati i razumljive socijalne reakcije samoobrane.

Tko je glasao

Golgota, recite pošteno što

Golgota, recite pošteno što vam se čini od "hapanja" jednog vlasnika "d&m"-a? Što mislite o grabežu "Amway"-a? Što možete reći o stotinama genijalnih primjera suradnje radnika i vlasnika, na zajedničkom cilju napretka i razvoja?

Ne stvara globalizacija, sama po sebi, nikakve nevolje. Problem je u tome što malo tko zna globalizaciju iskoristiti na pošten i legalan način, za bogaćenje sebe, ali i društva. S druge strane, loše osposobljena većina građana, skapava od gladi, ne videći mogućnosti pod nosom.

Tko je glasao

Miško s juga

Ne povlači me za jezik glede radnika i vlasnika kapitala, može!
Ti nama reci kak je po tvome nastao odnos 1:99 i čega je to rezultat. Neki tu tvrde da su to floskule ali smislenog odgovora nema, mica maca popapalka jezik...

Tko je glasao

Nije po mome, nego je riječ o

Nije po mome, nego je riječ o najobičnijoj činjenici: siromašni su uvijek i svugdje, baštinili ili nasljeđivali od prethodnih generacija siromašan način razmišljanja, koji direktno vodi u siromaštvo. Bogati su uvijek svoju djecu učili ispravnom odnosu prema vrijednostima. Pri tom, i jedni i drugi su imali dijametralno suprotan kritički odnos prema naslijeđenim životnim scenarijima. Siromašni nikada nisu stvari provjeravali i ispitivali, već su ih prihvaćali zdravo za gotovo, dok su bogati svoj odnos prema sebi, životu, vrijednostima i svemu onome što su smatrali važnim za vlastiti život, redovito ispitivali pažnjom zlatara- strugali su, rezali, talili i ne znam kako sve provjeravali. To je bogatima omogućilo da na vrijeme uoče svaku promjenu, da je iskoriste za napredak i boljitak, dok su siromašni blaženo uživali u svojoj naivnoj zoni komfora. A sada pogledajte konkretan rezultat.

Siromašni još uvijek, svoju djecu savjetuju, kao što su prije 50 ili 100 godina radili naši preci: Sine, budi pošten, vrijedan, završi školu, onda se lijepo zaposli i- čekaj penziju. Bogati i svjesni, takav neodgovoran savjet nisu nikada davali svojoj djeci, a naročito ne danas. Zašto? Zato što tako nešto više nigdje u svijetu ne funkcionira. Bogati nisu toliko neodgovorni prema svojoj djeci da im daju katastrofalno loše savjete. Oni svoju djecu vole, ali još više poštuju. I to je glavni razlog da svojoj djeci ne daju svoj novac, jer znaju da olako i bez truda dobiven novac vodi u propast , a ne u uspješan život. Za bogate novac nije vrijednost, nego sredstvo da se u životu dobije ono što se želi ili što se zasluži. Za siromašne, novac je više od bilo čega drugoga, ali zbog temeljnog nerazumijevanja što novac stvarno jest i kako funkcionira, oni zapravo dopuštaju da im novac kontrolira i uništi život. Paradoksalno, siromašni pri tom mantraju bez izuzetka- novac nije sve! Točno, ali je činjenica da se bez novca apsolutno ništa ne može postići, pa čak ni puko preživljavanje. Ali, ako novac nije sve, zašto onda siromašni rade za nj? A zašto bogati, umjesto da rade, svoj novac upregnu da radi za njih? Evo vam najjednostavniji test inteligencije: što je bolje: raditi za novac ili da novac radi za vas?

Zbunjujući, zar ne? Nije lako slušati ove nebuloze, jer duboko ukorijenjene navike i negativno životno iskustvo govore sasvim suprotno- nema kruha bez motike. Nažalost, ili na sreću, više nije tako. Više nema kruha s motikom. Uvijek je um carovao, a snaga klade valjala. E, pa ja sada pitam naše mudrijaše: a tko je taj koji može umjesto mene odlučiti kako ću se ja odnositi prema vlastitim odgovornostima i nisam li ja, kao i svatko drugi, osobno odgovoran za vlastite izbore u mom životu? Ili, pojednostavljeno rečeno, ne određuje li moj izbor životnog puta i posljedice mojih odluka. Još prostije, ne žanje li svatko ono što je posijao? Nije li svatko kovač svoje sreće?
Možda i nije za vas, ali mi onda objasnite kako vam to drugi mogu biti krivi za siromašan i bijedan život? Kako to odgovoran odnos vlasnika prema sebi i svojim vrijednostima, može proizvesti osobno i društveno neodgovoran odnos siromašnih prema tim istim vrijednostima? Allooooo....

Tko je glasao

izvrćeš ko aligator

hapanje potiču ljudi kojima je dana uloga onih koji nameću pravila većini, a ne privatni resursi per se. :)
Nema sumnje da se kapitalizam kao fraza koristi u svrhu nečega što je zapravo nusprodukt lijevih ideja, a to su one koje postavljaju igrače koji kreiraju pravila i diktate masi pojedinaca te su zbog povlaštenosti položaja podložne nemoralu.
Meni danas jedino uzima vlast, nitko drugi, uzme mi 50% direktno na primanjima i još 25% na svemu što kupim, dakle 75% svega što zaradim otme mi vladajuća politička lijeva kasta da bi taj novac potrošila na generiranje novog duga.
Vlast ne može stvoriti ništa dobro jer prije svega da bi to pokušala mora ljude obespraviti, uzeti im novac i tek tada raditi eksperimente. Do danas neuspješno, i naivan je onaj koji misli da postoji čovjek koji je u stanju raspolagati novcem bolje i pametnije od njega samoga.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

U čikaškoj školi sve daju na volju pojedincu

Meni danas jedino uzima vlast, nitko drugi, uzme mi 50% direktno na primanjima i još 25% na svemu što kupim, dakle 75% svega što zaradim otme mi vladajuća politička lijeva kasta da bi taj novac potrošila na generiranje novog duga.
Iseli se u Ameriku, tamo će ti kapitalistički raj ostaviti sve kaj je sjelo na račun!!!
Zbudi se dečec dok ne počneš ružno sanjati!!!

Tko je glasao

Nije Amerika više ono što je

Nije Amerika više ono što je bila. Danas je puno isplativije živjeti i misliti u Hrvatskoj, a zarađivati novac globalno, nego , kao nekada, ići trbuhom za kruhom po svijetu.

Tko je glasao

kolijevka

osim toga, Amerika je kolijevka slobodnog društva, vrlo rado bih se iselio tamo jer koliko god da su trenutno otrovani zbog aktualne lijeve politike ipak mislim da se neće tako lako odreći slobode po kojoj su poznati. Popravit će se oni prije Europe.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

@Kapitalac

Odseli, ti ćeš to ovako pametanj učiniti bez problema, Ameri će te dočekati zaista raširenih ruku ...
Sloboda, koja je započela izumom S. Colta, pa tko brže povuče ...
Koliko je ono tih "slobodnih ljudi" u zatvorima u najdemokratskijoj i najslobodnijoj zemlji svijeta?
Kažu puno više nego u neslobodnoj i stanovništvom pet puta brojnijoj Kini.
I to sve radi komunističkom ideologijom premreženih SAD!?
Sapienti sat!

Tako je i kod nas, u "neslobodnoj SRH bilo je u zatvorima dva puta manje ljudi nego što ih je u današnjoj "slobodi".

Tko je glasao

Koliko je ono tih "slobodnih

Koliko je ono tih "slobodnih ljudi" u zatvorima u najdemokratskijoj i najslobodnijoj zemlji svijeta?
Kažu puno više nego u neslobodnoj i stanovništvom pet puta brojnijoj Kini.

Ma Ameri još nisu ubrali potencijal reality show emisija sa osuđenicima na smrt...

Tko je glasao

asti diskusije

Misliš da je Obamacare sinonim za kapitalizam? :))
Kad više nemaš kaj reć onda okreneš na te očinske floskule, još malo mantranja o kapitalizmu (što god da ti on predstavlja), malo zavjeraštva, i na kraju ključni element "buđenje" koji spominješ u svakom drugom postu.
Vjeruj u što god želiš, nemam ja problema s time.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci