Tagovi

Istina o Gospicu - poziv na tribinu

Udruga pripadnika
117. brigade ZNG Gospić
Zagrebačka 18
53 000 Gospić

Poštovani ,

slobodni smo pozvati Vas na

JAVNU TRIBINU

Istina o ratu i ratnim događanjima u Gospiću 1991.godine i problemima u rješavanju statusa 117.brigade ZNG-e Gospić
Prisutni: ratni zapovjednici Pajo Šimić, Davor Pajtl i Nikola Rendulić

Tribina će se održati u ponedjeljak, 19.11. 2007. u 17 sati , Hotel Ana, Zagrebačka 18, Gospić
sa slijedećim

DNEVNIM REDOM

1. Pozdravna riječ

2. Otvorenje izložbe o ratnom putu 117. brigade ZNG Gospić.

3. Prikaz Ratnog puta 117 br. ZNG Gospić od 17.03-1991. do 09.01.1992 g.

4.Upoznavanje sa problemina nerješavanja statusa 117.br.ZNG-Gospić i istina o ratnim događanjima u Gospiću 1991 godine.

5. Diskusija po temi

6.Pismo namjere za uspostavu suradnje sa znanstvenim institutom Ivo Pilar Zagreb

7..Zaključci

Na tribinu smo pozvali i sudionike koji su svjedoci ratnih događanja u Gospiću i za koje vjerujemo da su voljni dati svoj doprinos rasvjetljavnju spornih događanja i traženju istine.

ZAJEDNO SMO , ZAUSTAVILI TENKOVE… OSVAJALI VOJARNE, OBRANILI GRAD.
SADA HOĆEMO ISTINU, ISTINU I SAMO ISTINU. TO JE NAŠE I VAŠE PRAVO , DUŽNOST I OBVEZA.
POKAŽIMO DA GOSPIĆ NIJE GRAD SLUČAJ , NEGO GRAD HEROJ.

UDRUGA PRIPADNIKA
117. BRG ZNG GOSPIĆ

predsjednik, Pajo Šimić

Komentari

Tko je glasao

Sav svoj steceni

Sav svoj steceni kredibilitet (3.61) ovdje i bas sve dajem na samo jednog jedinog covjeka iz cijele ove price, a kojega cini mi se uopce niste pozvali. Petar Ćavar - General

Tko je glasao

Mi smo u jako dobrim

Mi smo u jako dobrim odnosima sa generalom Čavarom. On je pozvan kao pripadnik, ali popis pozvanih na tribinu odnosi se na goste koji nisu bili pripadnici 117. brigade ZNG Gospić.

Udruga pripadnika 117.brigade ZNG Gospić

Tko je glasao

Nemrem tu sudit, ali ti bi

Nemrem tu sudit, ali ti bi dal i više zvjezdica za takvo povjerenje.

Tko je glasao

Hvala. Za razliku od mog

Hvala.
Za razliku od mog napacenog Vukovara Gospic je doista bio strateski cilj.
Ja ne znam detalje, ali osjecam to, mislim da je ovaj covjek taj presudni jezicac na vagi, a da je ostatak vesele druzine tek drugi red, da ne kazem pozadina.
Kapetan Davor, to je zajebant i jebivjetar, ali simpatican i super, ja sam mu bio ćato u jednoj drugoj konstelaciji stvari i do suza se zabavljao dok je trajalo. U svakom slucaju bilo mi je drago da je presao na nasu stranu.

Tko je glasao

Znam ja Paju i Danu Šimića

Znam ja Paju i Danu Šimića jako dobro i pravi su to dečki.

Pajo Šimić Conjar, drugi s lijeva uz lijes Milana Levara. Prvi s desna njegov brat Dane. Sjedokos, u pratnji lijesa, Marko Erceg autor video zapisa o svjedočenjima Fate Skule kopije kojih je predao ekipi Brisanog prostora Gorana Milića

U Pajinoj jedinici osim Milana Levara borila se i Fatima Skula:

Mirko Norac i njegova grupa vode akciju od Ribnika prema Medaku gdje mu stradavaju vojnici u oklopnom transporteru, a on je sa svojom grupom časnika pobjegao ostavivši mrtve i ranjene. Kasnije, grupa iz voda za specijalne namjene izvlači sa Fatimom Skulom mrtve i ranjene.

Leđa Fatime Skule nakon što je pretučena zbog svjedočenja Marku Ercegu o sudjelovanju u ratnim zločinima Gojka Šuška, Tihomira Oreškovića, Mirka Norca, Darka Milinovića, Milana Čanića Biće, Ivice Čačića Kockara, Mikija (Milorada) Karića... (Iz dijela arhive pokojnog Milana Levara koju je prepustio autoru 45 linesa)

A u njihovoj udruzi aktivan je i pukovnik Nikola Rendulić:

Pukovnik Nikola Rendulić, pokraj minirane kuće u Gospiću za čije rušenje je aktualni v.d. Državnog odvjetnika iz Gospića Pavao Rukavina okrivio i dao pritvoriti pokojnog Milana Levara i Zdenka Ropca. Posjedovao sam, zaplijenila mi policija, kod javnog bilježnika ovjerenu izjavu Nikole Rendulića da mu Levar nije minirao kuću. Čuo sam preko spikerfona u Levarovu stanu 1999. gdje Rendulić kaže da iz miniranja njegove kuće stoji Milorad Miki Karić, gospićki SIS-ovac, koji je za rata od Srbina postao "državotvorni Hrvat", pa je tako Fata Skula za njega pričala da je u Oreškovićevom štabu ljude ubijao tukući ih teškim vojničkim čizmama dok su ležali već polumrtvi na podu.

A obratite pažnju na ovaj citat iz Pajinog ratnog dnevnika:

17.11.1991. god. dolazak predsjednika RH dr. Franje Tuđmana u Gospić. Današnji general Frane Tomičić, Milan Čanić-Bićo, idejni kreatori zla u Gospiću pripremaju atentat na predsjednika države.

A znate li da je Predsjednik Stjepan Mesić unaprijedio Franu Tomičića u čin generala i poslao ga u Gospić da bude nazočan predavanju Vrhovnikova odličja Norčevoj brigadi koje je primio Milan Čanić Bićo?

Vrhovni zapovjednik OS Stjepan Mesić je na dodjelu odličja Milanu Čaniću-Bići poslao i svoga generala Franu Tomičića
Pajo, Dane, Levar, Fata i ta ekipa iz 117. brigade ZNG-a branili su Gospić kad su svi drugi iz njega bježali. Čast mi je što poznam te ljude, naravno izuzev Fate, koju mogu samo žaliti.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Obzirom da su svi drugi

Obzirom da su svi drugi odmah i odavno izlazili sa istinama i "istinama", možda je vrijeme da i vi iziđete sa vašom istinom, uz razumljivu napomenu da neprijatelj nikad ne spava i da treba pažljivo sa istinom te da je istina povezana sa drugim razdobljima.

Tko je glasao

Sad mi nesto nije

Sad mi nesto nije jasno.
Prema ustroju brigada HV-a 117-R brigada bila je u Koprivnici. Ustrojena je pocetkom listopada 1991. Dakle ne znam da su u isto vrijeme bile dvije 117 brigade. Mozes li to objasniti?

Tko je glasao

Ovo je 117. brigada ZNG

Ovo je 117. brigada ZNG Gospic, a u Koprivnici je brigada HV a.

Udruga pripadnika 117.brigade ZNG Gospić

Tko je glasao

Dakle i dalje mi nije jasno.

Dakle i dalje mi nije jasno. Ustrojem ZNG-a i kasnijim prerastanjem znga u HV mislim i da su brojevi brigada prenoseni.

Tko je glasao

117. brigada je formirana

117. brigada je formirana 17.03.1991. godine po naredbi tadašnjeg Ministarstva obrane RH i ministra Martina Špegelja. Zbog još do sada neutvrđenih razloga je puno kasnije formirana 117. brigada HV Koprivnica, a nasljednica 117. brig. ZNG Gospić je 118. brigada HV.
Uglavnom, svi dokumenti naše brigade do kraja 10. mjeseca 1991. su glasili na 117. brigadu ZNG Gospić. Vjerovatno i zbog toga imamo danas problema za priznavanja statusa brigade, ali oni nisu u našoj nego domeni Ministarstva obrane RH.
Uglavnom, mi imamo pisane zapovjedi i naređenja koja smo dobivali od vrhovnog zapovjednika RH koje smo za cijelo vrijeme postojanja bezprijekorno izvršavali. Zato niti nama nije jasno zašto nas do danas Ministarstvo i predsjednik RH neće priznati kao brigadu koja je za vrijeme svoga postojanja uvijek legalno štitila i branila RH.
Pripadnici Udruge 117.brigade ZNG Gospić žele isključivo legalnim putem da ostvare svoja kroz rat stečena prava.

Udruga pripadnika 117.brigade ZNG Gospić

Tko je glasao

I u Koprivnici je 117.bigada

I u Koprivnici je 117.bigada bila ZNG kad je 28.06.91. ustrojena. HV brigada je postala kasnije, kao i sve druge.
Podatak se može provjeriti u arhivi MORH-a.

(možda je i to jedan od razloga za probleme sa statusom gospićke brigade)

B-52

Tko je glasao

Pajo je još 1993. na

Pajo je još 1993. na sjednicama Gradskog vijeća Gospića progovorio o bratstvu krvi i novca. Prolistaj si arhivu Novoga lista. To je glavni razlog zašto nisu priznati. Vidiš na slici da hodaju uz Levarov lijes. Jel treba još koji dokaz?!

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Postovanje Pajo. Odmah da

Postovanje Pajo.

Odmah da te pitam. Sta mislis o Milinovicu?

Tko je glasao

Ispričavam se, ali nije

Ispričavam se, ali nije vrijeme niti mjesto da raspravljam o tome.
Pozdrav Gale !

Udruga pripadnika 117.brigade ZNG Gospić

Tko je glasao

Pajo. Mi tebe ne poznajemo.

Pajo.

Mi tebe ne poznajemo. A oni koji te poznaju, pretpostavljam da ti ionako vjeruju i da ionako znaju vise manje sve sto i ti. Pretpostavljam zato da je tvoj interes saopciti istinu onima koji tebe ne poznaju.

Ako sam dobro zakljucio, tada moram primjetiti da svaka susa fura neku svoju "istinu", a u sumi susa oni koji su casne ljudine ne dodju do izrazaja, niti se ono sto se ima za rec ne uzme ozbiljno u obzir. Dovoljno da te mediji rastranciraju, da te Hloverka i Bago marginaliziraju i tvoja rijec vise ne postoji u medijima, niti u javnosti.

No, na internetu stvari funkcioniraju malo drukcije. Na internetu se ekipa kroz rasprave i druzenja, pa i neke zajednicke projekte upoznaje, povjerenje se radja, pa onda i rijec onoga ko ima sta za reci drzi vodu i Hloverka i Bago mu nista ne mogu.

Zato vjerujem da ako ti je interes saopciti istinu i ako ti je interes da istina dopre do sire javnosti, tada moras uci u raspravu, moras nam dozvoliti da te "onjusimo", da upoznamo snagu tvog integriteta i da postanes u nasim ocima vjerodostojna osoba (ne neki ludjak, kestenjar ili sto vec ne).

Nema ti druge.

Lijep pozdrav i dobro dosao,
Gale

PS. Ono sto se pise na pollitici.com, daleko je relevantnije od bilo koje tribine u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Gale, na prvome sastanku

Gale, na prvome sastanku Udruge 117. brigade ćemo se službeno očitovati o tome. Ovdje predstavljam cijelu udrugu pa smatram da nije u redu da iznosim svoje osobno misljenje.
Pozdrav!

Udruga pripadnika 117.brigade ZNG Gospić

Tko je glasao

HVALA Paji,Dani,Cacicu i

HVALA
Paji,Dani,Cacicu i svima koji su bili uz njih i koji su branili i odbranili nas Gospic .
Bilo bi korisno i za nas ,a pogotovo za novu generaciju napraviti jedan videozapis ili objaviti Pajin dnevnik da ga vide i oni koji ne koriste Internet i kompjuter.
Znam da zato treba vremena ,ali bi vrijedilo truda.
Jos jednom Hvala i neka sve Vas i fase familije cuva dragi Bog !
Pozdrav !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci