Tagovi

Islam i stvaranje Europe

Pročitao sam knjigu David Levering Lewis: "Božji žrvanj : Islam i nastajanje Europe 570.-1215.". Vrlo zanimljiv, živ opis događanja, pri ćemu se paralelno i povezano, s jednakom pažnjom, razmatraju islamski svijet i zapadnoerupsko kršćanstvo (Bizant tek usput), s fokusom na Pirinejski poluotok (arapski Al-Andaluz). To se obično ne radi, a takav komparativni pogled je zanimljiv. U tom razdoblju, Arapi su kulturno i ekonomski daleko razvijeniji.

Abd ar-Rahman IU drugoj polovici 8. stoljeća, dok su sjeverno od Pirineja Pipin Mali i Karlo Veliki stvarali carstvo, južno od Pirineja je snažnu državu gradio Abd al-Rahman, posljednji princ iz svrgnute i uništene dinastije Umajada, koji je izbjegao pokolj i nametnuo se Al Andaluzu kao vladar. Cordoba postaje najveći grad u Europi.

Gerbert iz Aurilaca studirao je kod islamskih i židovskih učitelja u Barceloni, Cordobi i Sevilji. On je Europu upoznao s "arapskim brojevima" (koje Arapi zovu indijskim) i abakusom. Sumnjičili su ga da je za tako fantastičnu spoznaju, poput Fausta, dušu prodao vragu. Usprkos tome, godine 999. postao je papa Silvester II.

Alfonso VI, kralj Leona i Kastilje, u doba bitki za nasljeđe prijestolja protiv svoje braće sklonio se u muslimanski Toledo, grad kojeg je 1085.. i osvojio. Od vladara Al-Andaluza preuzeo je običaj religijske tolerancije, te je sebe nazivao "kralj dviju vjera". Suprotno običajima, rukopisi u Toledskim knjižnicama nisu spaljeni, nego je organizirano njihovo proučavanje. Organizirana je prevodilačka radionica, uz ključnu ulogu židovskih učenjaka, u kojoj su spisi grčkih, arapskih i drugih autora prevođeni sa arapskog i sirijskog na latinski. Da nije bilo tih višestrukih prijevoda, gotovo svi Aristotelovi spisi možda bi bili izgubljeni.

Bio je to početak intelektualnog oporavka Europe. Nasuprot, u Al-Andaluzu prevlast dobiva fundamentalističko, anti-racionalističko tumačenje islama. Dogmatsko recitiranje svetih spica zamjenjuje slobodnu misao, mistika potiskuje znanost. Slično se događa i drugdje u arapskom svijetu, uzdrmanom padom Bagdada u ruke Turaka Seldžuka 30 godina ranije. Nešto kasnije, prvi krstaški rat dovodi da pada Jeruzalema u ruke kršćana; bila je to pobjeda barbara nad daleko civiliziranijim protivnikom.

400 godina nakon pada Toleda, padom Grenade, cijeli Iberski poluotok došao je pod kršćansku vlast. Stvaraoci Španjolske, Ferdinand i Izabela, izabrali su politiku ekstremne vjerske netolerancije i terora. Umjesto da iskoriste još uvijek nadmoćne vještine i znanja židovskih i islamskih trgovaca, zanatljia i učenjaka, proveli su genocid. Njihov unuk Carlos I, koji će također postati njemački car Karlo V, četrdeset je godina ratovao i rasipao zlato iz Amerike, ne ulažući u ekonomsku bazu. Španjolska prevlast u Europi potrajala je samo jedno stoljeće, a američko zlato potaklo je razvoj kapitalizma u Nizozemskoj i Engleskoj.

Arapska civilizacija počela je u drugoj polovici 11 stoljeća opadati, dok je svijet zapadnoga krćanstva započeo put dugog, tegobnog, sporog napredovanja.

Komentari

Dodatak: o tezi Henrija Pirrenea

Kad je počeo Srednji vijek? (Arapi i Europa - 2)

(...)Kasnije, govoreći o Arapima, kaže da oni iznenađujućom brzinom usvajaju civilizaciju onih koje su osvojili, da u znanosti slijede Grke, u umjetnosti Grke i Perzijance. »Ne traže drugo nego da nakon osvajanja prigrabe kao plijen znanost i umjetnost nevjernika: njegovat će ih u slavu Alaha.« (str. 126) Pa nije li upravo u tome bitna razlika prema Zapadu? Ne objašnjava li takva njihova spremnost da "prigrabe" znanost i umjetnost, umjesto da je unište, razliku u razvoju VII.-X. stoljeća bolje nego puki prestanak trgovine? I zašto bi najzad tako radikalno prekinuli trgovinu sa Zapadom, kad su bez predrasuda trgovali s Istokom i Sjeverom? Koliko sam shvatio, Europa naprosto ne može ponuditi gotovo ništa vrijedno za trgovinu, osim robova.(...)

Tko je glasao

Iz knjige Zvonimira Šikića: Knjiga o kalendarima

dio BIJEDA LATINA, nekoliko orjentacijskih:
„.....
- Arapska je civilizacija presudna za širenje i konačno usvajanje decimalnog pozicijskog sustava, počela se stvarati u meki oko 50 godina poslije Dionizijeve smrti. Tu se arhanđeo Gabrijel ukazao Muhamedu (morao pobjeći u Medinu 622.g)

- naslijedio ga je njegov šurjak Ebu Bekr, prvi kalif rasul Alah, nasljednik poslanika Božjeg. On i njegovi nasljednici pokorili su da sredine 8.st ogromno područje od Perzije i dijela Indije preko Egipta i sjeverne Afrike do daleke Franačke.....iako nepismeni i primitivni popit europskih barbara, novi vladari Indije, Perzije i Egipta brzo usvajaju način života, kulturu i znanje pokorenog istoka. Slijedeći prorokovu zapovijed da pravovjerni uvijek idu za znanjem, Arapi su se samo u sto godina od njegove smrti uspeli na vrh ondašnje civilizacije

- Klasična grčka kultura i simbolički je uništena Justijnijanovim zatvaranjem tisućljetne Platonove akakdemije 529 g.. proglašeni poganima, učeni Grci su bježali u Perziju koja je postala zadnje utočište helenističke učenosti. Osvojivši ta područja, Arapi su postali baštinici antičke kulture

- Umjetnici, znanstvenici, inžinjeri i uopće učeni ljudi stizali su u Bagdad iz svih krajeva carstva...... KUĆA MUDROSTI je dovršena 833.g i uskoro je postala najvećom riznicom znanja i učenosti od uništenja aleksandrijske biblioteke...u njoj su djelovali najznačajniji matematičari i astronomi tog vremena, tako i al-Harezmi, otac algebre, nspisao je 825. g elementarnu računicu, u kojoj je objasnio indijski pozicijski sustav zapisivanja brojeva. Sustav je odmah prihvaćen u Bagdadu, do Španjolske i Sicilije mu je trebalo 150 godina, a za prodor u Europu trebalo mu je puno duže. Tamo je stigao s latinskim prijevodom al-Harezmijeve računice tek u 12. st

- arapska su znanost i umjetnost doživili svoj vrhunac s Omarom hajamom, koji osim što je usavršio al-Harezmijevu algebru i Euklidovu geometriju, kao glabvni astronom izračunao je najtočnije trajanje sunčeve godine....taj kalendar nije prihvaćen iako je točniji od današnjeg gregorijanskog kalendara

- Sav su ta zbivanja mimoišla zapad gdje je papa 800.te godine okrunio nepismenog Karla Velikog ...iako je bio nepismen cijenio je znanost,,,,vrlo ponosan satom koji mu šalje Harun al-Rašid 807. god

- Arapi su bili zastrašujući vojni div koji prijeti na granicama Europe, a ne mirni i sofisticirani prenositelji učenosti i znanja. Ipak, nekoliko pionira europske misli sve se više oduševljavalo baš tim aspektom arapske kulture. neki su se školovali u arapskim visokim školama, zaprepašteni znanjima koja su tamo otkrili i zgroženi dubinom vlastitog neznanja. No otkriće bijede L atina bio je prvi korak da se iz te bijede izađe...“

....iza ide poglavlje BUĐENJE EUROPE

Tko je glasao

povijest piše pobjednik

svojevremeno san na telviziji gledala domumentarnu seriju o drevnim civilizacijama- među ostalima i o keltskoj. arheloška iskapanja pokazuju kakako Kelti nisu bili barbari kako ih rimljani opisuju, već se radi o jedno razvijenom drutvu u kojem žena uživa popriličan ugled.

http://www.hazud.hr/svaka-drzava-ima-mafiju-a-hrvatska-mafija-ima-drzavu-i-ovce-sa-sisanje/.

ako se pogleda u povijest kršćanstva i kako se je ono širilo može se lijepo vidjeti kako su miroljubive, tolerantne kršćane brzo nadjačali netolerantni i borbeno raspoloženi. ovima zadnjima nisu odgovarla neka evanđelja i odmah su ih proglasili heretičkima (spisi s Mrtvog mora)

w. ;)

Tko je glasao

EU

Islam nas je mnogo tog naucio, medicini, higijeni, umjerenosti itd. Hvala Vam gosp. Ostric na interesantnim podacima; na nama je da ih dalje prosirujemo i ucimo; wikipedijom bar.
V. Rosic
PS: ne zaboravite da je celik rijec iz Islama, Turska rijec

Tko je glasao

ko je na kraju izgubio aristotelove spise?

zorane,

Suprotno običajima, rukopisi u Toledskim knjižnicama nisu spaljeni, nego je organizirano njihovo proučavanje. Organizirana je prevodilačka radionica, uz ključnu ulogu židovskih učenjaka, u kojoj su spisi grčkih, arapskih i drugih autora prevođeni sa arapskog i sirijskog na latinski. Da nije bilo tih višestrukih prijevoda, gotovo svi Aristotelovi spisi možda bi bili izgubljeni.

Zašto bi bili izgubljeni?
Kad su Arapi izgubili te spise ?
Zašto?

iako se relativno malo zna o vremenu Al Andalužanskog procvata
obično se stane kod usporedbne s vladarima Kastilje i Leona, rekonkviste, netolerancije

bilo bi zanimljivo čuti i drugi smjer priče
kako je i zašto propala arapska civilizacija
ko je na kraju izgubio aristotelove spise
nisu li židovi imali kopije,
ili su te kopije na židovskom ipak bile izraz cvjetanja i židovske kulture i civilizacije
koja se može održati kao monokultura i u vrlo nepovoljnim okolnostima
ali koja definitivno cvjeta u multikulturalnom svijetu

zašto se tisućgodišnje bizantsko carstvo smatra nazadnim
(uništili su ga vojno nadmoćni turci)
a nešto kraće trajno arapsko civilizacija naprednijim
(koju su također uništili turci)
što su to imali kao svoje, civilizacijske karakteristike
bizantinci
što arapi
a što turci
može li nam to pomoći barem kao nit asocijacije za tumačenje današnjih pojava
u ruskom, arapskom, turskom kultrunom, civilizacijskom prostoru

luka

Tko je glasao

zašto?

zato jer se povijest uči u osnovnoj školi i poslije u gimnaziji, i to po kurikulumu koji je definiran još u KuK monarhiji, a vezano za Bizant i Islam minimalno mijenjan u SHS, YU i RH. Tolko o napretku.

Bizant se smatra nazadnim jer to apologira odnos koji je katolički Zapad imao prema njemu, a koji je i uzrokovao podjelu. Od tada su oni zli a mi dobri. I vice versa, ovisno gdje si se rodio. S tim da oni zbilja nisu došli k "nama" i razorili, popalili, popljačkali, silovali i predali neprijatelju, a "mi" jesmo.

Islam ni ne treba gledati kao Islam. Treba ga gledati kroz prizmu 1. arapskog islama, 2. iranskog islama, 3. indijskog tj. mogulskog islama te 4. turskog islama. Arapski je dijelom "propao" a dijelom se pretočio u tursku civilizaciju. Pitanje zašto je propao ima pretežno ekonomsko-vojnu pozadinu: ekonomski je bio spororastući, naime križari su smislili banke i kamate, dok su arapi isto zabranjivali. A banke su instrument pretakanja novaca iz individua u skupne poduhvate, tj motor razvoja na svim poljima. Arapi su stagnirali u ekonomskom razvoju, a pošto su već bili bogati unajmili su si i vojnike da ih čuvaju. Eh, ti vojnici su bili turci... teška greška... Nije pomogla ni činjenica što su relativno malo koristili kotač, već su prevozili terete na leđima životinja. Više životinja za manje tereta jednako manja i teža zarada i lošija trgovina.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Radius Zemlje

Ako Vas dobro razumijem jedni ste za Rim i krscanstvo a jedni za Grke i Islam.
Rim je tisucu godina smatrao Zemlju ravnom, Athena je daleko prije izracunala radius te kugle mjereci udaljenost dva bunara, na ekvatoru i u Grckoj. Tek je Newtonu uspjelo znanstveno objasniti zasto oni u Australiji ne padnu u ponor.

Tko je glasao

@luka:

Zašto bi bili izgubljeni?
U kršćanskom svijetu bili su izgubljeni zato, jer su kršćani sustavno uništavali sve pagansko, kako u Bizantu, tako i na zapadu. Nedavno sam objavio bilješku Hipatija iz Aleksandrije, o uništenju Akademije u Aleksandriji, 415. godine. Car Justinijan je konačno zatvorio posljednju instituciju paganske učenosti, Akademiju u Ateni, i protjerao njene profesore, koji su našli gostoprimostvo u Iranskom carstvu, a kasnije njihovi nasljednici u Bagdadu. Na zapadu je k tome grčki zaboravljen, a samo je nekoliko prevoda na latinski bilo sačuvano.

Kad su Arapi izgubili te spise ? Zašto?
U bitnom isti proces događao se od druge polovice 11. stoljeća. Stara mudrost, koja je ranije uvažavana, zatirala se, nije bilo više škola, nije više bilo prepisivača rukopisa. Prevladali su, kao i ranije u kršćanskom svijetu, oni koji su smatrali da je jedna Knjiga dovoljna.

Ovdje sam napisao par bilješki povodom jedne knjige. Ne bih širio diskusiju na Bizant, Židove itd..

Tko je glasao

pokušaj brzog tečaja?

....kao poticaj za upoznavanje složene evropske povijesti dnevnik može proći...
Ali da bi se izbjegla moguća manipulativnost s unaprijed izabranim premisama i zadatim konkluzijama, zainteresiranim čitateljima predlažem da se najprije upoznaju s pojmom "muwallad" (mulad, muladit) koji se baš ne koristi pri ovako pojednostavljenim ogledima (valjda da ne komplicira situaciju?), a trebao bi zbog boljeg razumjevanja.
...a potom, da izbjegnu mukotrpna istraživanja oko teme arapske prisutnosti na iberijskom prostoru, dobra kratica bi mogla biti nastanak, razvoj i odumiranje Alhambre u Granadi...
...gledajući unazad, uz današnja iskustva i poznavanje nešto sociologije, te poveznice bi mogle biti dovoljne za osnovnu predodžbu kako je to išlo kroz ta stoljeća...

Tko je glasao

uvijek me zanimalo zašto

uvijek me zanimalo zašto "španjolski" Katalonci žele nezavisnost od Španjolske, a "francuski" Katalonci ne žele nezavisnost od Francuske. U Španjolskoj postoje nacionalističke tenzije između španjolske vlade i provincije Katalonije, Katalonci su izborili visok stupanj autonomije i upotrebe svog jezika. Unatoč tomu, spremaju referendum o izlasku iz Španjolske. U Francuskoj Katalonci govore francuski, nema nikakvih tenzija oko statusa katalonske zajednice i upotrebe katalonskog jezika.
U stvari, jedina država u kojoj je katalonski službeni jezik je - Andora.
Da li to ima neke veze sa Maurima, jer je Katalonija uvijek bila bufer zona između Franaka i maurskog Al-Andaluza?

Tko je glasao

...ono što znam ovog časa

...ono što znam ovog časa sigurno je da je Katalancima tek mala utjeha da se finale dva madridska kluba neće igrati u Madridu već u Portugalu. Da moraju još slušati kako se u svakom slučaju vesele u španjolskom glavnom gradu, to bi teško preživjeli...
Razgovarao sam s ponekima koji se predstavljaju Kastiljancima, Aragoncima...i uglavnom na tu temu imaju kao i Katalonci stereotipne pripremljene odgovore za blentave strance, otpriliki kako Hrvati, Srbi ili Albanci, Slovenci za takve prilike imaju pripremljene odgovore koji sežu stoljeća i stoljeća unazad.
A mislim da se radi o sličnim stvarima i problemima sa prozaičnijim i ne toliko povjesno dalekim nezavršenim poslovima...
...uostalom, ovdje je iz moje arhive jedan dobar članak čovjeka-stranca koji već dugo živi u Barceloni a koji može dočarati moje mišljenje a da ja sam ne moram nalaziti dodirne točke s nekim drugim državama...
uz dodatnu primjedbu o različitosti državnih uređenja Francuske i Španjolske, što implicira i različiti osjećaj s obzirom na konzumaciju suvereniteta istih naroda u različitim državama...
http://ragingbullshit.com/2013/09/19/fear-loathing-and-resurrected-ghost...

Tko je glasao

Ovo je samo par bilješki uz knjigu

Poticaj, recimo, da se sama knjiga pročita. Ne da se prepriča njen sadržaj pa taj trud uštedi. :-) Ali ipak, bilješke koje upućuju na par momenata, koje sam autor ističe kao bitne: tri stoljeća tradicije tolerancije u Al Andaluzu, znatan ekonomski i kulturni napredak, što se od druge polovice 11 stoljeća potiskuje i zamjenjuje netrpeljivošću. Također odnosr racionalizma i fundamentalizma.

Na čitanje me potakla polemika oko današnje antiislamske kampanje na Zapadu, gdje sam zamjerio nekim kolegama ateistima da nekritički prihvaćaju predrasude.

Sama knjiga ide samo do početka 13. stoljeća, konačno osvajanje Grenade je skoro tri stoljeća kasnije. Moj dodatak o ujedinjenju Španjolske.

Na netu se naravno može naći puno prikaza svih tih zbivanja i osoba na engleskom.

predlažem da se najprije upoznaju s pojmom "muwallad" (mulad, muladit) koji se baš ne koristi pri ovako pojednostavljenim ogledima
U knjizi se naravno detaljno govori o raznim kategorijama stanovništva u Al Andaluzu.

S druge strane, vrlo je zanimljivo u ovoj knjizi, što nisam prije znao (ili sam zaboravio), ukazivanje na bitnu razliku kako su postupali Franci u odnosu na pokoreno galo-rismko stanovništvo: slobodno su se miješali i u 8. stoljeću već uvelike stvorili, moglo bi se vrlo uvjetno reći "naciju", osjećaj zajedništva i solidarnosti naroda i staleža pod jednim vladarom, nasuprot praksi Vizigota, Langobarda, Vandala i ostalih, koji su slijedili politiku "aparthajda". Zato im je ljudska baza kad je došlo do većih borbi bila tanka. To je Francima i muslimanima dalo prednost u tim zbivanjima 8. stoljeća, koje spomenuh.

Međutim, zanimljivo mi je da se u isto vrijeme sličan proces gradnje osjećaja jedinstva događa u Bizantu, pod ikonoklastičnim carevima. To pak Lewis, KJTV, ne razumije, piše da je Leon II »jednostavno podivljao«. (str. 232) borba protiv obožavanja ikona i moći monaha imala je svrhu da energiju ljudi usmjeri na ovaj svijet, međusobnu solidarnost, odansot državi i obranu njenih granica od Arapa, Bugara i Slavena.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci