Tagovi

Ћирилица је OK!

Koje su to bile „ćirilične teritorije“ u Hrvata? Bio je to Dubrovnik, Dalmacija i njeni otoci, posebno Brač, te Hercegovina, Bosna, Slavonija, kroz kancelariju Zrinskih i središnja Hrvatska, a pronađena su ćirilička slova i usred Istre

Desetljećima smo ćirilicu vezivali uz srpsku pismenost. U bivšoj smo državi rijetko ju čitali jer smo zapinjali i zamuckivali nad tim, kako se činilo, arhaičnim i stranim pismom. Nismo ju voljeli, uzimala nam je samopouzdanje jer smo ju slabije znali od sveprisutne latinice. Nakon rata, ćirilica je protjerana iz škola i knjižnica i danas su naša djeca nepismenija od nas jer im je ćirilica tek nešto jasnija od grčkog alfabeta. Međutim, po sili zakona, država nam u ovo vrijeme vraća ćirilicu poput policajca koji vraća maćehi dijete kojeg se davno odrekla. Kako je ćirilica ovih dana personificirana kao nepoželjna, strana i agresorska trebamo osvijestiti i njene hrvatske korijene.

Uz latinicu u hrvatskim zemljama se nekoć pisalo glagoljicom i ćirilicom. Hrvatska ćirilica ili bosančica ili zapadna ćirilica se nije koristila na graničnim zemljopisnim područijima, usput i povremeno već redovito i na širokom prostoru. A koja su to bile „ćirilične teritorije“ u Hrvata? Bio je to Dubrovnik, Dalmacija i njeni otoci, posebno Brač, te Hercegovina, Bosna, Slavonija, kroz kancelariju Zrinskih i središnja Hrvatska, a pronađena su ćirilička slova usred Istre na "Supetarskom ulomku" iz "Svetog Petra u Šumi", iz 12. stoljeća. Na hrvatskoj su ćirilici pisana značajna djela hrvatske književnosti i diplomatike, a običan je puk, ako je znao pisati, pisao na ćirilici.

Ćirilica na Bašćanskoj ploči

Krajem prošle godine HAZU je organizirao skup "Hrvatska ćirilična baština" povodom 500. obljetnice tiskanja hrvatskog ćiriličkog prvotiska. Riječ je o dubrovačkom molitveniku "Od blažene gospođe ofičje" s pridruženih "Petnaest molitava Svete Brigite" odštampanim u Veneciji 1512. Osim na dubrovačkom molitveniku ćirilicu možemo vidjeti i na epigrafskim spomenicima, statutima i književnim djelima. To su primjerice: Povaljske listine i praga, Humačke ploče, Povaljske listine, Poljički statut, a nekoliko ćiriličnih slova ima i Bašćanska ploča. Također, veliki dio franjevačke književnosti, bosanske, hercegovačke i dalmatinske je pisan ćirilicom sve do 19. stoljeća. Sve to govori da se hrvatska kultura razvijala na tri potpornja: glagoljaškom, latiničnom i ćiriličnom.

Glagoljica? Može! Samo da nije ćirilica!

Međutim, oblikovanje nacionalne svijesti koja zatire različitost, izrodilo je samo jedno pismo. Ćirilica i glagoljica, slavenska pisma su izgubili rat od latinskog pisma, bizantska tradicija je posrnula pod rimskom dok će bitke s tronarječnosti u hrvatskim zemljama završiti mnogo kasnije. Tako je hrvatska ćirilica skončala pa danas u Hrvatskoj gotovo svatko zna koji je najstariji spomenik hrvatskoga književnog jezika, ali zato gotovo nitko ne zna koji je najstariji tekst napisan štokavskim idiomom (ćirilička "Listina Kulina bana", iz 1189.), dakle onaj iz kojeg je moguće pratiti razvoj štokavštine sve do današnjih dana.

S druge strane, glagoljica nije morala platiti ceh sličnosti sa srpskom ćirilicom, pa je ustala iz mrtvih i danas je glagoljica postala brend hrvatske kulture. Hrvati pohađaju tečajeve glagoljice, nazivi škola se ispisuju glagoljicom, a Ivica Kostelić će nositi odijelo na kojem Hrvatska piše na glagoljici.

Komentari

Staroslavenska pisma bila su

Staroslavenska pisma bila su glagoljica i ćirilica. Prema mišljenju današnjih stručnjaka, glagoljica je starije pismo te ju je stvorio Konstantin Ćiril, a poslije je, prema Georgievu, nastala ćirilica zbog povijesnog procesa u kojem su sudjelovali mnogi, a sve je počelo od nesustavnog bilježenja slavenskih riječi grčkim i latinskim slovima (grčki alfabet i latinica).
........
Moravski knez Rastislav poslao je poruku caru Mihajlu da mu pošalje ljude koji bi naučavali njegov narod, širili pismo i pokrštavali na njihovu jeziku. Car je Konstantinu i Metodu rekao da su oni Solunjani, a da svi Solunjani dobro govore slavenskim jezikom. Naime, mnogo će im biti lakše naučavati jezikom poznatim narodu. Nakon brojnih prijašnjih misija, Konstantin pristaje, stvara pismo - glagoljicu - jer Slaveni ne imahu pisma i odlazi u Moravsku 863. godine s bratom Metodom.
........
Ondje ostaju tri godine, a potom odlaze i u Panoniju. Dok su ondje djelovali, preveli su s grčkoga jezika velik broj liturgijskih djela, a za Metoda se kaže da je nakon Konstantinove smrti preveo za osam mjeseci sve biblijske knjige, osim Knjige Makabejaca. Stvorili su također i prvi zakonski kodeks, Zakon sudnyj ljudem te prijevod Nomkanona.
..........
Konstantin se bunio protiv tzv. trojezične hereze, da su jedina tri dostojna jezika za slavljenje liturgije latinski, grčki i hebrejski. U raspravi s akvilejskim svećicima rekao je poznate riječi:
........
Ne pada li kiša od Boga na sve jednako? Ili, ne sja li Sunce, također, na sve? Ne udišemo li svi isti zrak? A kako se vi ne stidite samo tri jezika priznavati, a hoćete da svi drugi narodi i plemena budu slijepi i gluhi
..........
Vrijednost Ćirila i Metoda bila je neprocjenjiva - Slaveni su dobili tri stvari - pismo, jezik i Riječ (Bibliju).

http://hr.wikipedia.org/wiki/Staroslavenski_jezik

Tko je glasao

eto... sad vise nismo iz

eto...

sad vise nismo iz perzije nego smo opet slaveni koji su se zmesali sa ilirima...

fala bogu... da smo se vrnuli doma.. i da nisam u meduvremenu isla u skolu, pa ispravljala pamcenje od slavena na perzijance pa da sad opet moram na slavene... dost mi je i kaj je ta bosancica postala hrvatska klinasta cirilica..

uostalom meni su oni staroslavenski bogovi bas simpa.. sam ne kuzim jel se i njih sad preuzimamo ili samo klinastu cirilicu... da se mene pita ja bi sve u paketu, klinastu cirilicu, stecke, i paganske bogove... i ilirske plave oci... i slavensku plavu kosu... a moze i jos slovaca svih vrsta.. ili mozda nekaj u binarnom sustavu...

u stavri bi mogli rijesiti problem sa drzavnom administracijom... nema zaposljavanja ako ne priloze potvrdu o znanju starohrvatskog pisma, tog bosansko klinastog, a za vece polozaje moze i glagoljica..

u skole bi svakako uvela bosancicu, kad dodatne satove krasopisa.. i to dlijetom i cekicem pa tuci brate dok ih svakog ne izvezes... samo odlikasi iz tog predmeta bi mogli aplicirati za visoka drzavna sluzbenicka i duznosnicka mjesta...

table sa nazivima bi se mogli rijesiti jednostavno, na prakticnim radionicama u skolama... a plasirali bi i domace kamenje... investicije, jelte...

u stvari mi je to sve super...

pogotovo ako bi se politicari obvezali zakone i zakonske izmjene tucati po kamenju, pa dok istucaju valjda bi i smislili sto pisu... i kakvu kamenu izmjenu ce to stvoriti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ma ćirilica je nastala od

Ma ćirilica je nastala od glagoljice i grčkog alfabeta, nema tu neke misterije. Ona bosančica je samo jedan oblik ćirilice, kao što imaš razne oblike glagoljice i latinice.

Tko je glasao

celsou@

u kratkom povijesnom digestu sažeo si povijest jednog od slavenskih pisama, sa jasnom namjerom da nepismene nacionaliste podsjetiš da su hrvati pisali i tim pismom, i to je hvale vrijedno. meni je recimo zanimljiv fenomen koji sam zamijetio služeći u jna u srbiji sa dna kace, te putujući i boraveći po srbiji i vojvodini, dakako prije no što su počeli rastezati mošti i vaditi bajata načertanja, da su listom koristili latinicu jer je jednostavno bila praktičnija. na beogradskoj televiziji, odnosno emisijama bivše jrt također je rijetko korištena; međutim, naglim "osvještenjem" srba došlo je do revivala ćirilice koja je postala sinonim pravoslavlja i srpstva, kao što je katoličanstvo, ničim izazvano postalo sinonim za hrvatstvo. problem srednjovjekovne ćirilice koji su koristili narodi na području balkana je sadržan u činjenici da su srpski jezikoslovci i povjesničari upravo to vadili kao ključni dokaz o srpskom porijeklu balkanske populacije. to je inače jedan od poznatih srpskih mitova. obzirom da u to vrijeme nije postojala svijest o naciji, a etničke skupine su se pretežito vezivale uz toponime (humljani, bošnjaci...) jedini precizni kriterij razgraničenja je bila konfesija. konfesionalni problem su zakomplicirali bogumili, odnosno patareni koji su bili kršćanska frakcija, i koji su mogli biti prije konverzije obje glavne balkanske konfesije, bilo zapadnog odnosno istočnog kršćanstva.
u tom smislu pri analizi ćiriličkih tekstova treba uzeti u obzir i sadržaj smisao i povjesni kontekst teksta.
zaključak o posrtanju bizanta nad rimom je prilično subjektivan zaključak, jer pri tome uzimaš bizant kao referencu.

sa druge strane, trebalo bi imati sluha za područje koje je donedavno bilo poharano raznoraznim bradatim spodobama i malo odgoditi primjenu dvojezičnih natpisa. ovako se dovode u situaciju da pompozni pupovac, srpska verzija rudimira bombardirevića šajkovskog i kojekakvi nazovi desničari koriste za samopromociju...

Tko je glasao

To nije slučajno, glavni

To nije slučajno, glavni promotor ćirilice je SPC. Crkva se borila i protiv Vukove reforme, jer da uvodi latinicu na mala vrata (Karadžić je uveo slovo j iz latinice u srpsku ćirilicu).

Ovo je čisti sukob dva nacionalizma i tu se hrvatska država mora pokazati kao nepristrana a to je nemoguće...

Tko je glasao

umjesto da ste svi otišli

umjesto da ste svi otišli tako daleko u prošlost, mogli bi nam ti i celsou malo pojasniti kako smo mi Hrvati postali vatreni sljedbenici Vuka Stefanovića, kako je današnji hrvatski jezik ( štokavska ijekavica ) postao jezični standard, kojim se služimo, ali nitko o njemu ne govori kao o svom materinjem jezikom. Tu dilemu nisam uspio riješiti od srednje škole.

Tko je glasao

To ti je Antun Mažuranić,

To ti je Antun Mažuranić, autor Slovnice Hèrvatske, lijepo objasnio (1858.):

Hèrvatski jezik je ono narěčje slavensko što se govori u obostranoj Hèrvatskoj (austrijanskoj i turskoj), Slavoniji, Bosni, Hercegovini, Dalmaciji, Istriji, Sèrbiji i Cernoj Gori, tere ga Sèrblji takodjer sèrbskim zovu. Hèrvatski-je dakle i serbski jednoga istoga naroda jedan isti jezik, imajući ova dva obćenitija različita imena kao proizvod dviuh glavnih negdašnjih deržavah ovoga naroda

http://books.google.hr/books/about/Slovnica_H%C3%A8rvatska.html?id=CXA-A...

Dakle, tada je ideja bila Srbi = Hrvati = jedan narod. No to je čini se propalo, ako se ne varam.

Da budem posve jasan, to je bila hrvatska ideja. Srbi su imali malo drugačiju ideju.

Inače, 1858. Srbi još nisu prihvatili Karadžićevu reformu.

Postoje i dublji, vlastiti hrvatski razlozi (vidi pod: Dalmacija, Vojna Granica).

Moraš imati nekakve ideje. U to doba to i nije bila tako loša ideja (Srba je potkraj 19. stoljeća u Hrvatskoj-Slavoniji bilo 25%).

Tko je glasao

@robot

Zahvaljujem na komentaru.

U većini se slažem s vašim mišljenjem, pa ću reći ono s čim se ne slažem. Napuštena je teza da su pripadnci Crkve bosanske tj. krstjani bili bogumili, a nisu bili ni frakcija unutar Katoličke crkve. Prema shvaćanju Katoličke crkve krstjani su bili heretici. Zato je Papa poduzimao vojne pohode uz pomoć Mađara protiv krstjana. A prije vojnih pohoda Rim je vršio pritisak na bosanske vladare da se ne približavaju toj herezi i da prestanu tolerirati krstjansku vlastelu. Kako su bosanski vladari samo obećavali da će riješiti pitanje Crkve bosanske dok u stvarnosti nisu poduzimali ništa, Papa je tijekom vremena uništio Crkvu bosansku.

Bizant jest izgubio od Rima. Slavenska pisma glagoljica i ćirilica, a ta su pisma proistekla iz bizantske tradicije, su ustuknule pred latinicom na zapadu Balkana. Bizantsku Dalmaciju je preuzela Venecija koja je i sama bila stoljetna bizantska utvrda na Zapadu. Na kraju su križari popljačkali i spalili Carigrad i tone i tone umjetnina, građevina, kipova, stupova i freski danas krasi talijanske i ostale europske gradove.

Tko je glasao

ispravak ili dopuna...

bogumile sam naveo zbog problema konfesijske identifikacije jer su bili značajan faktor u toj fazi povijesti naroda balkana. crkva bosanska je doslovni prijevod termina ecclesia bosnensis i sama po sebi nikada nije doktrinarno iskakala iz katoličke crkve; niti jedan njezin pisani trag nema veze sa bogumilstvom. crkva bosanska je zbog političkih interesa naknadno fuzirana sa bogumilstvom. postoji prijepor da li je bogumilstvo frakcija kršćanskog gnosticizma ili je sinkretička religija miks zoroastrizma, budizma i kršćanstva; no jednima i drugima zajednička je poveznica dualizam, negiranje autoriteta rima te negiranje većine ključnih stupova kršćanske doktrine. za razliku od crkve bosanske koja je nestala u vihoru, sa bogumilstvom ( i katarima u južnoj francuskoj) crkva se nemilosrdno obračunala jer su napadali njezinu bit.
bizant se smatra sljedbenikom zapadnog carstva koje je nestalo provalom barbara, tako da predpostavljam da pod rimom podrazumijevaš katoličku crkvu i kulturu. bizantske probleme u dalmaciji i općenito balkanu su više stvarali avari sa kojima smo prilično revnosno rušili rimske i bizantske gradove, uključujući i staru salonu.
složio bih se da je križarska opsada i razaranje carigrada jedna od tragikomičnijih zgoda iz povijesti; bizant koji je zazvao pomoć od svoje zapadne kršćanske braće na kraju je morao od njih spašavati glavu.

Tko je glasao

@robot

Pod Rimom podrazumijevam latinsku kulturu i rimsko nasljeđe. Bizant baštini grčku kulturu, a shizma se dogodila tek 1054. I prije shizme je bilo velikih nesporazuma između Rima i Bizanta. U Bizantu je car ujedno i bio crkveni poglavar i ondje su se vodili ikonoklastički ratovi. Uglavnom, vladalo je nepovjerenje između dva centra kršćanstva, a taj je odnos bio opterećen i ljubomorom Zapada na sjaj i bogatstvo Bizanta. Posebice su zapadnjaci bili oduševljeni Carigradom koji je u to doba bio najzapadniji milijunski grad na svijetu.

Malo je vjerojatno da bogulizam ima ikakve veze s budizmom. Jedini susret Zapada i budizma se dogodio za vrijeme Aleksandra Velikog. I tada se dogodio čudesan spoj grčke kulture i budizma, rađeni su kipovi Bude u grčkom stilu, a neki vjeruju da je i grčki sustav vrlina tad prenešen u budizam. Taj je sustav vrlina na kraju završio na drugom kraju svijeta - u japanskom zen budizmu.

Nakon Aleksadrove smrti, stvorene su četiri ili pet grčko-indijskih država na području današnjeg Kašmira, Pakistana i Afganistana. One su nakon 200 godina nestale.

Tko je glasao

razlozi

što je bizant nadživio rim su prvenstveno strateško-geografske prirode, rim je imao nesreću što se našao u blizini germana, točnije vizigota, a odokar je 476. srušio posljednjeg rimskog cara romula augusta. barbari su se vremenom asimilirali u društvo koje su osvojili, dok je istočni dio carstva jednostavno bio predalek barbarima, i sami konstantinopolis je bio prilično tvrd orah za osvajanje zbog odličnog strateškog položaja i dobrih utvrda. dakako, dok i oni nisu došli na red, i njihove barbare turke...

oko bogumilstva postoje mnoge kontroverze, a ako ćemo ga povezati sa manihejstvom, onda se itekako mogu pronaći poveznice sa istočnim religijama. legendarni indijski kralj ashoka poslao je budističke misionare po cijelom tadašnjem poznatom svijetu, tako i u grčku. u to vrijeme na bliskom istoku postojao je veliki religijski lonac koji je prokuhavao mnoga učenja i nije čudno da su religijski pokreti utjecali jedni na druge. recimo kult mitre koji je bujao u rimskom carstvu, misterije u grčkoj, kult sol invicti.....
budizam je nastao prije klasične grčke države tako da sumnjam u grčki utjecaj, a u kinu ga je donio kao čan indijski svetac bodhidharma, dok je zen iz kine u japan donio prvo eisai pa dogen. niti budizam nije bio otporan na šizmu i on se podijelio na hinayama i mahayama grane, no to je druga priča.

Tko je glasao

Pa i Slaveni su otimali

Pa i Slaveni su otimali teritoriju Bizantu, ne samo Turci. Kad su Germani došli u Europu njima je geografski bio bliži Bizant nego Rim, pa su opet nasrnuli na Rim.

budizam je nastao prije klasične grčke države tako da sumnjam u grčki utjecaj,

Budizam i hinduizam za razliku od kršćanstva nisu dogmatske religije. Obje su se te religije indijskih korijena razvijale upijajući utjecaje iz vana. I zato ne bi bilo čudno da je budizam prihvatio neke dijelove grčkog sustava mišljenja kad je već fuzionirao grčko kiparstvo. U budizmu ima hinduističkih elemenata i obratno.

Kultovi sa istoka u Rimskom carstvu su dokazani, međutim utjecaj budizma na Europu u nije.

Tko je glasao

ups celsou

ovaj put si malo prećerao; prvo, ako ćemo gledati geografske položaje glavnih gradova zapadno i istočno rimskog carstva teško se može reći da su im germani bili blizu. germani su rimljane imali na piku još od teuteborške šume :), a prije toga teško se može reći da su rimljani bili milosrdni prema svojim sjevernim susjedima galima, germanima, i plemenima na britanskim otocima, da ih ne navodimo taksativno...

što se tiče "dogmatizma", bilo koja religija mora imati u sustavu osigurač u smislu dogmi, jer bi svaki svećenik neke religije tumačio prema svojim interesima što bi ubrzo dovelo do općeg kaosa u učenjima. prema tome reći da je kršćanstvo "dogmatičnije" recimo od hinduizma je već popriličan promašaj.
trebam li vas podsjetiti na kastinski sustav u hinduizmu, i poprilično dogmatski pristup o nemiješanju kasti; a što tek reći na poprilično barbarsko dogmatski običaj sati, gdje udovicu spaljuju nakon smrti supruga, ili jednostavno spaljivanje mladenke zbog problema sa mirazom, da sad ne navodim finese strahotnog položaja žene u hinduizmu, mučenja, spaljivanja, mutilacije.
sa druge strane recimo tibetanski budistički sustav stoljećima funkcionira na identični sustav, do te mjere da praktički donedavno nisu koristili kotač kako ne bi progresom ugrozili sustav.
kršćanstvo je uz islam i židovsku relgigiju monoteistička, dok je hinduizam politeistička religija; budizam je praktički gotovo više filozofski sustav nego religija...itd...prilično kompleksna materija u kojoj se nevalja olako džilitnut nekom izjavom....

Tko je glasao

Zanimljivo...

kako je jedna od poveznica svih religija ovakvo ili onakvo spaljivanje žena, zbog ovog ili onog... Moglo bi se reći da su sve religije bratske, pa i sestrinske...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

arapska narodna

tri su stvari bolje što ih više tučeš....
...žena, pas i konoplja...
:)

Tko je glasao

Olabavi malo s tolikom masom nesuvislosti

"""Budizam i hinduizam za razliku od kršćanstva nisu dogmatske religije. ""

sve dobro...

Tko je glasao

drvosjek

E, drvosječa moj, ajde više me ne gnjavi jer ne želim raspravljati s nekim tko nije upućen u osnove hinduizma i budizma, a još usto se bahati. Pročitaj koju knjigu, popravi ponašanje i onda ću razmisliti hoću li diskutirati.

Tko je glasao

Ti si napisao

da hinduizam i budizam nisu dogmatske religije pa si napravio budalu od sebe samog ,hehe.

Ja sam to samo primjetio.
To su dogme starije od kršćanstva ,ali su dogme.

U kršćanstvu također možeš naći-mir.

Pozdravljam te kao majstor jedne istočnjačke bor. vještine i o budizmu bih te mogao mnogočemu poučiti

WATASHIWA IBROSAN!

sve dobro...

Tko je glasao

Smijem se od uha do uha. da

Smijem se od uha do uha.

da hinduizam i budizam nisu dogmatske religije pa si napravio budalu od sebe samog ,hehe.
Ja sam to samo primjetio.
To su dogme starije od kršćanstva ,ali su dogme

Zašto ti uporno praviš budalu od sebe? Imaš li ti ikakvu školu?

.U Budizmu ne postoje nikakve dogme i svaku tvrdnju je moguce provjeriti. Zahvaljujuci meditaciji intelektualno razumijevanje postaje doživljaj. Dodatne metode omogucuju ucvrstiti stanja svijesti koja su dostignuta. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:qEMFKtKilfkJ:www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv0525/new_page_1,.htm+budizam+dogma&cd=2&hl=hr&ct=clnk&gl=hr

U kršćanstvu također možeš naći-mir.

A ako ga ne nađeš, naći ćeš ga na lomači!

Tko je glasao

Upravo je to što si boldao

.U Budizmu ne postoje nikakve dogme i svaku tvrdnju je moguce provjeriti. Zahvaljujuci meditaciji intelektualno razumijevanje postaje doživljaj. Dodatne metode omogucuju ucvrstiti stanja svijesti koja su dostignuta. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:qEMFKtKilfkJ:www.zn...

dogma.

Ne,nemam nikakvu školu. Samouk sam i moja parola je :

što obrazovaniji to mozak ispraniji

ili- više škole veća budala

sve dobro...

Tko je glasao

@jebosjek

Ha, ha ha, ha, ajde bježi vidim da ne možeš podnijeti poraz. Da bi raspravljao sa mnom trebao bi mnogo više znati jer nikad ne pišem o nečem a da nisam siguran u ono što pišem.

Zato knjigu u ruke i počni čitati o budizmu i hinduizmu. Preporučujem Povijest Boga od Karen Armstrong.

Tko je glasao

Ne primam savjete

od nekog tko u Hrvatskoj propagira strane religije nepripadajuće življu koje nastanava ove prostore :-)
Kojekakvih sektaša na sve strane. Vidim da je tebi Kinsey prorok ,a Štulhofer biskup.

To koliko si ti siguran u ono što pišeš je subjektivno ,ali tvrditi za dvije religije da nisu dogmatske znači-praviti budalu od sebe i još na tome inzistirati.

Ukoliko se nastaviš ovako blamirati tvrdim ti da te Pusićka neće zaposliti u MVP ni da ribaš hodnik.

sve dobro...

Tko je glasao

krščanstvo je također "strana religija"

Kakva strana religija? Pa i krščanstvo je Hrvatima strana religija, uvedena tek u 9-tom vijeku.

Tko je glasao

Pizajzla iliti cjepidlaka

@žaki

Da nismo bili postali kršćani tada ,te ušli u tu "stranku" danas bi se spominjali ,ako uopće bi kao neko nestalo pleme.

Znaš ti to - samo zajebavaš.

sve dobro...

Tko je glasao

Znam da voliš

"""Izraz dogma generalno se koristi da bi se označio temeljni princip jedne vjere, ili onih filozofski formuliranih uvjerenja koja su postavljena u osnovi datih učenja. Značaj i snaga dogme se ogleda u tome što se ne smije dovesti u pitanje od strane vjernika, odnosno sljedbenika. Osim u vjerskim ili filozofskim sistemima pojam se u datom smislu može široko primijeniti u različitim disciplinama.""

sve dobro...

Tko je glasao

Ravenski egzarhat

Bizantsku Dalmaciju je preuzela Venecija koja je i sama bila stoljetna bizantska utvrda na Zapadu.
Stoljetna bizantska utvrda je bila Ravenna a ne Venecija koja je u to vrijeme bila relativno beznačajno mjesto pod upravom navedenog Ravenskog egzarhata. Procvat Venecije kreće u situaciji kad se ona postavlja između Bizanta i Franaka kao samostalna država negdje u IX stoljeću i postaje važno trgovačko središte.

leddevet

Tko je glasao

Venecija se isključivo

Venecija se isključivo razvila zbog trgovine s Carigradom. Ja i ne govorim o vremenu prije 9- st. Cijeli Zapad Europe, a time i Franačka država su bile beznačajne u ono vrijeme.

U početku svog postojanja Venecija je bila bizantski teritorij.

Tko je glasao

Bizan ti nakon Bizanta

U početku svog postojanja Venecija je bila bizantski teritorij.
To sam gore i rekao obzirom da je bila pod Ravenskim egzarhatom koji je opet bio pod Bizantom i koji im je bo glavna štacija u Italiji. Ta cijela prića traje do VIII stoljeća.

Venecija svoj razvoj započinje nakon što Egzarhat prestaje postojati, dakle u IX stoljeću, zahvaljujući naslijeđenim vezama s Carigradom, no u to vrijeme nije više pod upravom Ravenne i time Bizanta i krivo je tvrditi da je Venecija bila išta relevantno pod Bizantom.

leddevet

Tko je glasao

@leddevet Pa to je jasno.

@leddevet

Pa to je jasno. Kad sam napisao da je Venecija stoljećima bila bizantska utvrda nisam mislio na fizičku granicu Bizanta, već na sustav mišljenja, arhitekturu, umjetnost koji su se utvrdili u Veneciji, a izvor im je u Bizantu.

Tko je glasao

Eureka!

ovak, nakon proucavanja te hrvatske cirilice odnosno bosancice kak smo je u mojoj generaciji ucili da se zove... zakljucila sam da je najbolje sve natpise u hrvatskoj napisati sa ovakvim slovima...

cini mi se da se onda ne bi trebao nitko vise buniti, cak ni bosanci.... jedino bi mozda postari i dostavljaci strikali..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Novi kolega @celsou,

Vidim da ste se raspisali i to je u redu, pollitici.com potrebno je malo svježe krvi. Samo, mislim da temama prilazite s pogrešne strane, hoću reći. da je ovakav stil pisanja ovdje već viđen unutar nekih političkih grupacija, što mi zapravo i ne smeta, ali to što pišete je ipak više povijesna nego politička građa. Pa ako smo kod povijesnog konteksta, želio bih Vas podsjetiti da Srbi ne polažu ekskluzivnopravo ni na tri prsta u zraku, kao ni na ćirilicu. Pod tim simbolom zaklinjali su se na vjernost Bogu i križari svojevremeno. (Trojedno Kraljevstvo - Otac, Sin i Duh Sveti op.a.). Nije problem u uporabi ćirilice, jer nije sporno da je ona i hrvatsko pismo, već u uporabi ćirilice u dnevno političke svrhe, želji da Hrvati pravoslavne vjeroispovjedi (Srbi, koji nemaju drugu domovinu, osim Hrvatske, jer tu su rođeni njihovi preci i sa Srbijom imaju manje veze od recimo moje veze s domovinom mojih predaka), dodatno naglase kako su oni nešto posebno, pa samim time imaju i posebne potrebe. U ovom slućaju, dodatno se, pokušava dati novi vjetar u leđa već otrcanom Memorandumu SANU (bez obzira radilo se o jedinici ili ovoj novoj varijanti). Dok god na teritoriju Hrvatske bude djelovala Srpska pravoslavna crkva, protivno civilnim i crkvenim zakonima (po kojima je exteritorjalno djelovanje matične crkve zabranjeno), do tada će se Hrvati pravoslavne vjeroispovjedi osjećati Srbima. Sasvim je svejedno što o tome misle Srbi u Srbiji ili SPC u Srbiji. Hrvati pravoslavne vjeroispovjedi na teritoriju Republike Hrvatske moraju imati svoju, autokefalnu crkvu, a tada će biti potpuno svejedno kojim se pismom piše, jer će generacije shvatiti, napokon, da je ovo i njihova država, te da rezervna ne postoji.

Ili da pričekamo da i Srbija uđe u EU, pa će "svi Srbi da žive lepo u jednoj državi", valjda će tada prestati maštati o velikoj Srbiji?

Tko je glasao

@Molotov, mislim da Vam

@Molotov,

mislim da Vam povijesne teme i moj stil pisanja ne bi smetao ako bih dijelio Vaše stavove i političku argumentaciju.

1. Srbi u Hrvatskoj dakako nisu pravoslavni Hrvati bez obzira na stupanj njihove povezanosti sa Srbijom već su oni Srbi, a ako su vjernici onda su pravoslavni Srbi. Isto tako, Hrvati u Srbiji su Hrvati, a ne katolički Srbi, kao što su Šveđani u Finskoj Šveđani ili kao što su Grci u Gruziji Grci. Proglašavenjem hrvatskih Srba pravoslavnim Hrvatima je pokušaj asimilacije odnosno zatiranje posebnosti jednog naroda i pretvaranja ih u većinski hrvatski narod. To je dakako nacionalistički stav koji postaje još besmisleniji i opasniji traženjem autokefalne crkve za hrvatske Srbe. To je bio ustaški izum.

Djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nije protivno civilnim i crkvenim zakonima, kao što nije protivno zakonu djelovanje nekih katoličkih jurisdikacija s područja Hrvatske na granična područja Srbije (Srijem) i BiH (Cazinska krajina).

2. Uporaba ćirilice nema veze s dnevno političkim svrhama ni s Memorandumom. Tu se radi o priznavanju prava manjine na identitet. Življenje identiteta znači njegovanje običaja, isticanje simbola, korištenje pisma i jezika. Hrvatska je svojim manjinama priznala pravo na identitet i to je potpisala u sporazumima kad je ušla u OESS, Vijeće Europe i u pristupnim pregovorima s EU. Osim toga, Republika Hrvatska je prava manjina pretočila i u vlastiti Ustavni zakon za kojeg su glasali 99% zastupnika u Saboru.

Negiranje tih prava, u ovim slučaju prava srpske manjine znači kršenje vlastitih zakona i međunarodnih sporazuma i što u krajnjem slučaju otežava položaj Hrvata u Srbiji.

Tko je glasao

A što da kažem na,

ovako divno sročen komentar, svaka čast.

Djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nije protivno civilnim i crkvenim zakonima, kao što nije protivno zakonu djelovanje nekih katoličkih jurisdikacija s područja Hrvatske na granična područja Srbije (Srijem) i BiH (Cazinska krajina).

Dragi kolega, ovaj puta ću Vas amnestirati, jer ste novi, ali Vas upućujem na jedan moj prastari dnevnik na tu temu. Postoje dva bitna razloga što sam napisao ono što sam napisao, da je djelovanje SPC na državnom teritoriju Republike Hrvatske protivno civilnim i crkvenim zakonima, a to su:

1. Sama je pravoslavna crkva donijela pravila o djelovanju svojih autokefalnih crkvi. Morate znati da pravoslavlje nije organizirano kao katoličanstvo. Pravoslavlje ne poznaje jednog vrhovnog svećenika (kod nas je to Papa), već postoje Patrijarsi. Svaka autokefalna crkva ima svog Patrijarha, a oni su se dogovorili da će "prvi među jednakima" biti Patrijarh Carigrada (Istambula). Tako je odlučeno, još 451 godine, da pojedina pravoslavna crkva NE MOŽE djelovati eksteritorijalno (zato i ne postoji jedna pravoslavna crkva, već ih ima puno), pa to znači da SPC ne priznaje odluke vrha pravoslavne crkve.
Propis o autokefalnosti pravoslavnih crkava donesen je na “Ekumenskom koncilu u Halcedonu“ davane 451. godine, dakle u doba ranog Bizanta, i kao takav je bio i ostao temeljni akt ustrojstva nacionalnih-državnih pravoslavnih crkava.

Edikt o autokefalnosti glasi:
„ Pravoslavne crkve su vezane uz državu i ne mogu imati izvandržavnu jurisdikciju“!

2. To nas dovodi do nepoštivanja civilnih zakona, jer prema ustroju, Patrijarha potvrđuje vladar države na čijem teritoriju crkva djeluje. Što u konkretnom slućaju, ispada, da Patrijarha SPC, potvrđuje Predsjednik Srbije (Nikolić ili netko drugi, sasvim svejedno), što je u najmanju ruku smješno, ali to ovdje nikoga ne dira.

Ne, cijenjeni kolega, nije Hrvatska pravoslavna crkva ustaški izum, jer je davno prije na teritoriju Hrvatske postojala Karlovačka mitropolija, koja je imala autokefalnost (Srijemski Karlovci).

Uporaba ćirilice nema veze s dnevno političkim svrhama ni s Memorandumom. Tu se radi o priznavanju prava manjine na identitet. Življenje identiteta znači njegovanje običaja, isticanje simbola, korištenje pisma i jezika. Hrvatska je svojim manjinama priznala pravo na identitet i to je potpisala u sporazumima kad je ušla u OESS, Vijeće Europe i u pristupnim pregovorima s EU. Osim toga, Republika Hrvatska je prava manjina pretočila i u vlastiti Ustavni zakon za kojeg su glasali 99% zastupnika u Saboru.

Pokažite mi, cijenjeni kolega, gdje je to u kojem sporazumu apostrofirana ćirilica kao uvjet bilo čega, a da je to tražila EU?

I na kraju, ne manje bitno, položaj Hrvata u Srbiji je i bez toga težak, oni su pametniji, pa svoje zakone pišu večinskom narodu po mjeri, neće Vaše pisanje niti pomoći, a niti odmoći hrvatskoj manjini u Srbiji, a to neće ni uvođenje ili ne uvođenje ćirilice.

Tko je glasao

@Molotov

Dragi kolega, pravoslavlje je nešto složenije nego što se može isčitati iz Vašeg komentara.

Autokefalija naravno nije isključiva u pogledu zemljopisne univerzalnosti Crkve, nego u smislu njene katoličnosti tj.sabornosti. Autokefalijom se priznaje posebna identičnost Crkve, njena zasebna kultura, uključivši i njen etnički karakter. Tako da mnoge pravoslavne crkve prelaze granice država.

Primjerice:

Carigradska patrijašija: pod njenu jurisdikciju ulaze grčki vjernici u Istanbulu, eparhije u Turskoj, nekoliko dodekanijskih eparhija (Grčka) kao i Sveta gora (Grčka)

Jurisdikcija Aleksandrijske pravoslavne crkve pruža se na Egipat, Sudan, Tunis, Kongo, Keniju, Kamerun i Južnu Afriku

Jurisdikacija Ruske pravoslavne crkve: Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, Moldavija
Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Letonija, Litva, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Estonija

Jurisdikcija Jeruzalemske pravoslavne crkve: Izrael, Palestina, Jordan, Egipat ( Sinaj )

itd......

Zanimljiv je i primjer Bugarske pravoslavne crkve koja je autokefalnost izborila od Grčke pravoslavne crkve isključivo na nacionalnom principu jer je tada bila unutar jedne države, Otomanskog carstva

Edit o kojem govorite, ne misli na državne granice jer tada granice i nisu postojale u današnjem smislu rijeći već na državnu vlast. Primjerice, Dubrovnik, jug Italije i Venecija su u nekim povijesnim razdobljima priznavale formalno bizantsku vlast iako su katkad de facto bile neovisne. Međutim, to formalno priznanje bizantske vlasti automatski znači da priznaju i carigradsku patrijašiju i njenu jurisdikciju iako su stvarno neovisne od Bizanta.

To nas dovodi do nepoštivanja civilnih zakona, jer prema ustroju, Patrijarha potvrđuje vladar države na čijem teritoriju crkva djeluje

Da ali to se događalo kad su države bile teokracije.

Ne, cijenjeni kolega, nije Hrvatska pravoslavna crkva ustaški izum, jer je davno prije na teritoriju Hrvatske postojala Karlovačka mitropolija, koja je imala autokefalnost (Srijemski Karlovci).

Da, ali zaboravljate da tada Srpska pravoslavna crkva nije ni postojala. SPC je uspostavljena tek 1920. ujedinjenjem autokefalnih pravoslavnih crkava. Dakle, Karlovačka mitropolija koja je patrijašijom postala 1848. ujedinjuje se s autokefalnom Beogradskom mitropolijom i autokefalnom Cetinjskom mitropolijom, te polukefalnom dalmatinskom i bosansko-hercegovačkom.

Pokažite mi, cijenjeni kolega, gdje je to u kojem sporazumu apostrofirana ćirilica kao uvjet bilo čega, a da je to tražila EU?

ZAKON
O UPORABI JEZIKA I PISMA NACIONALNIH MANJINA U REPUBLICI
HRVATSKOJ

1. kada pripadnici pojedine nacionalne manjine na području općine ili grada čine većinu
stanovnika, u skladu s Ustavnim zakonom o ljudskim pravima i slobodama i o pravima
etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj, Okvirnom konvencijom za
zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe i ovim Zakonom,
2. kada je predviđena međunarodnim ugovorima kojih je Republika Hrvatska stranka

Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina (NN51/00) propisuje se
službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina u predstavničkim,
izvršnim, administrativnim i sudskim tijelima na razini općina i županija. Ta su
tijela dužna osigurati jednaku upotrebu manjinskih jezika u svim njihovim
aktivnostima i radnjama i službenim dokumentima, te zaposliti potreban broj
službenika koji mogu voditi procedure na manjinskim jezicima i pismima
(članak 21.). Isto tako, imena ulica, trgova, gradova, prometnik znakova, i
drugih službenih natpisa u mjestima u kojima manjinski jezik ima status
službenog jezika trebaju biti napisana na tom manjinskom jeziku

Europska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima dokument je kojemu je
prioritet očuvanje manjinskih europskih jezika i dijalekata koji su pred
mogućim nestankom, a samim tim i očuvanje kultura, običaja i tradicija naroda
ili grupa koje se tim jezicima služe. Kulturna raznolikost ovdje se navodi kao
jedan od temeljnih principa na kojima se temelji zajednica suverenih i
teritorijalno cjelovitih europskih država. Od vlada potpisnica traži se da, u
svrhu njihova očuvanja, osiguraju upotrebu takvih jezika ili dijalekata u
obrazovanju i medijima, u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, te po
mogućnosti u administrativnim i pravnim kontekstima. Hrvatska je ovu povelju
ratificirala u studenom 1997. godine.

Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe za Hrvatsku
Ta konvencija podrazumijeva zabranu diskriminacije, promicanje jednakosti,
ostvarivanje uvjeta za očuvanje manjinskih kultura, religija, jezika i tradicija,
sloboda udruživanja, izražavanja, mišljenja i vjerovanja, pristup medijima,
jezične slobode, obrazovanje na manjinskim jezicima, međunarodna suradnja,
sudjelovanje u ekonomskom, kulturnom, društvenom i javnom životu, te
zabrana prisilne asimilacije.

Na sastanku u Kopenhagenu 1993. godine zemlje Europske unije
usvojile su političke kriterije za ulazak zemalja u Uniju, među kojima je i
"poštivanje i zaštita manjina", pa zemlje kandidatkinje moraju pokazati da
poduzimaju mjere za zaštitu manjina.

Osim što se prava manjina štite putem Europske povelje o temeljnim pravima,
EU je 2000. godine donijela i dvije direktive kojima se neposredno štite prava
manjina; jednu o zabrani diskriminacije, u kojoj se sadašnjim i budućim članicama nalaže potpuna zabrana svih oblika diskriminacije, i drugu o
jednakom tretmanu u zapošljavanju i zabrani diskriminacije prilikom
zapošljavanja po bilo kojoj osnovi.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega, @celsou,

Izvoljeste napisati:

Da, ali zaboravljate da tada Srpska pravoslavna crkva nije ni postojala. SPC je uspostavljena tek 1920. ujedinjenjem autokefalnih pravoslavnih crkava. Dakle, Karlovačka mitropolija koja je patrijašijom postala 1848. ujedinjuje se s autokefalnom Beogradskom mitropolijom i autokefalnom Cetinjskom mitropolijom, te polukefalnom dalmatinskom i bosansko-hercegovačkom.

ali, da ste malo proguglali, znali biste sljedeće fakte:

Dajemo pregled osnivanja autokefalnih pravoslavnih crkava:- Rusija 1589.,

- Grčka 1830.,
- Crna Gora 1852 (ukinuta 1918.),
- Rumunjska 1864.,
- Bugarska 1870.,

- Srbija 1879.,

- Albanija 1917.,
- Gruzija 1917.,
- Hrvatska 1942. (ukinuta 1945.)

Pojedine vjerske zajednice u nekim državama su osnovale autokefalne pravoslavne crkve nakon političke zrelosti i društvene organiziranosti;

- Makedonija 1951.,
- Japan 1970.,
- US Amerika 1971..

Od nedavno imamo i obnovljene autokefalne pravoslavnu crkve u oslobođenim državama:

- Ukrajinska (Kijevska), obnovljena 1995.
- Crne Gore, obnovljena 2006.

Da ali to se događalo kad su države bile teokracije.

Ne, cijenjeni kolega, to se događa i danas, nikada nije stavljeno van snage.

Edikt, o kojem govorim nije izgubio na snazi danas, bez obzira na to što su države ustrojene po teritorijalnom principu, ovo Vaše je vrlo loš pokušaj diskreditacije istine.

Što se ćirilice tiće, još me niste uvjerili u nalog EU da se ona mora uvesti, a čudi me da ćirilicu smatrate pismom na izumiranju, koje treba zakonom zaštititi, s obzirom da njome piše gotovo 400 mil. ljudi.

Autokefalijom se priznaje posebna identičnost Crkve, njena zasebna kultura, uključivši i njen etnički karakter. Tako da mnoge pravoslavne crkve prelaze granice država.

Živo me zanima taj primjer, gdje se jurisdikcija neke pravoslavne crkve protegla na teritorij cijele države.

Tko je glasao

@ Molotov He, he sugerirate

@ Molotov

He, he sugerirate mi da ne znam kad je osnovana SPC.

1879. Beogradska arhiepiskopija je postala autokefalna, ne SPC jer ona tada nije postojala.
SPC je nastala ujedinjavanjem dotad autokefalnih srpskih crkava. Evo što o tome kaže srpski izvor:

Sve do 1920. godine ne postoji jedinstvena crkvena organizacija kod Srba i taj period u istoriografiji se naziva dobom postojanja pokrajinskih crkava. Najznačajnija od svih pokrajinskih crkava bila je Karlovačka mitropolija sa sedištem u Sremskim Karlovcima.
Stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918) stvoreni su uslovi i za crkveno ujedinjenje, odnosno obnovu Pećke patrijaršije. Od 1920. godine središte srpske crkve je u Beogradu, a crkva ima dostojanstvo patrijaršije. Carigradska patrijaršija je ubrzo priznala ujedinjenje pokrajinskih srpskih crkava i stvaranje patrijaršije posebnim tomosom.

Ne, cijenjeni kolega, to se događa i danas, nikada nije stavljeno van snage.

Pa nešto nisam siguran da su Tito, Staljin ili Nikolić postavili pravoslavne patrijarhe.

Edikt, o kojem govorim nije izgubio na snazi danas, bez obzira na to što su države ustrojene po teritorijalnom principu, ovo Vaše je vrlo loš pokušaj diskreditacije istine.

He, he, pa dozvolit ćete da o temi znam ipak nešto više od vas. Ako su pravoslavne crkve isključivo teritorijalno zašto onda većina pravoslavnih crkava imaju jurisdikciju i izvan granica matične države. Donio sam vam popis nekih pravoslavnih crkava koje imaju jurisdikciju izvan matične države.

Govorite o ediktu iz 5 stoljeća. Pa da i nemate politoloških znanja trebali bi ste znati da su granice države moderna pojava. I tom se ediktu govori o povezanosti državnih vlasti sa crkvom, a nigdje se ne spominju granice.

Što se ćirilice tiće, još me niste uvjerili u nalog EU da se ona mora uvesti, a čudi me da ćirilicu smatrate pismom na izumiranju, koje treba zakonom zaštititi, s obzirom da njome piše gotovo 400 mil. ljudi.

EU jasno traži da se poštuju prava manjina. To sam vam poslao. Ulaskom u Vijeće Europe i OESS RHrvatska je potpisala da pod prava manjina podrazumijeva i njihovo pravo na jezik i pismo. Nigdje nisam rekao da je ćirilica pred izumiranjem. U mom dnevniku sam govorio o hrvatskoj ćirilici koja je nestala prije nekoliko stoljeća.

Živo me zanima taj primjer, gdje se jurisdikcija neke pravoslavne crkve protegla na teritorij cijele države.

Bugarska, Rumunjska, Ruska i Srpska pravoslavna crkva imaju isključivu jurisdikciju u svojim državama. Zanimljivo da Grčka pravoslavna crkva nema jer Carigradska patrijašija ima jurisdikciju na Svetoj gori i na nekolio otoka na Dodekanezu.

Tko je glasao

Krivo

Ja sam postavio krivo pitanje, trebalo je pisati: gdje se jurisdikcija neke pravoslavne crkve protegla na teritorij cijele druge države.

Pa nešto nisam siguran da su Tito, Staljin ili Nikolić postavili pravoslavne patrijarhe.

Aha, to je baš pitanje za raspravu, kolega, krivi primjeri, ali, drago mi je da ste Nikolića stavili u ovo društvo.
Istini za volju, Nikolić i nije, ali Tadić prije njega jest.

He, he, pa dozvolit ćete da o temi znam ipak nešto više od vas. Ako su pravoslavne crkve isključivo teritorijalno zašto onda većina pravoslavnih crkava imaju jurisdikciju i izvan granica matične države. Donio sam vam popis nekih pravoslavnih crkava koje imaju jurisdikciju izvan matične države.

Nisam baš siguran, kolega. A odgovor vam je, zato što na tim područjima ne postoje pravoslavne autokefalne crkve ili nisu dovoljno jake. To se i dalje kosi s Ediktom bez obzira iz kojeg stoljeća. Ne znam samo kako bi sve to izgledalo kada bi se recimo katoličkoj crkvi u Srbiji dodao prefiks hrvatska, a da u isto vrijeme ne može postojati ona koja bi nosila prefiks srpska, kada bi to naravno bilo moguće.

Puno su dublji problemi, nije samo problem u tome kako će se pravoslavna crkva u Hrvatskoj zvati, problem je i u tome, što recimo u Hrvatskoj trenutno ima oko 11000 vjernika koji se izjašnjavaju kao Hrvati pravoslavne vjeroispovjedi, a prisiljeni su odlaziti u SPC, jer svoju crkvu nemaju, problem je i imovina SPC, ne ona kupljena, već ona dodjeljena, pa ona oteta starokatolicima, politici je problem glasovi sadašnjih Srba i još tisuću problema, o kojima Vi i ne razmišljate.

Tko je glasao

@Molotov Ja sam postavio

@Molotov

Ja sam postavio krivo pitanje, trebalo je pisati: gdje se jurisdikcija neke pravoslavne crkve protegla na teritorij cijele druge države.

Pa to sam već djelomično odgovorio, ali dobro

Ruska pravoslavna crkva: 13 zemalja
Aleksandrijska pravoslavna crkva: 7 zemalja
Antiohijska pravoslavna crkva: 8 zemalja
Srpska pravoslavna crkva: 6 zemalja
Jeruzalemska pravoslavna crkva. 3 zemlje

A odgovor vam je, zato što na tim područjima ne postoje pravoslavne autokefalne crkve ili nisu dovoljno jake

Postoji i takvi primjeri. Ali postoje i suprotni primjeri. Za Grčku pravoslavnu crkvu ne možete reći da je slaba, ali ipak na svom teritoriju mora trpjeti jurisdikciju Carigradske patrijašije.

Ne znam samo kako bi sve to izgledalo kada bi se recimo katoličkoj crkvi u Srbiji dodao prefiks hrvatska, a da u isto vrijeme ne može postojati ona koja bi nosila prefiks srpska, kada bi to naravno bilo moguće.

To je sad drugi par rukava, Katolička crkva je univerzalna, ona ne razaznaje narode

Tko je glasao

Znam da sam nešto zaboravio,

Ah, godine, cijenjeni kolega, moja isprika.

Pišete:

Srbi u Hrvatskoj dakako nisu pravoslavni Hrvati bez obzira na stupanj njihove povezanosti sa Srbijom već su oni Srbi, a ako su vjernici onda su pravoslavni Srbi. Isto tako, Hrvati u Srbiji su Hrvati, a ne katolički Srbi, kao što su Šveđani u Finskoj Šveđani ili kao što su Grci u Gruziji Grci. Proglašavenjem hrvatskih Srba pravoslavnim Hrvatima je pokušaj asimilacije odnosno zatiranje posebnosti jednog naroda i pretvaranja ih u većinski hrvatski narod. To je dakako nacionalistički stav koji postaje još besmisleniji i opasniji traženjem autokefalne crkve za hrvatske Srbe. To je bio ustaški izum.

Prvo, ja nisam napisao "pravoslavni Hrvati", jer to je nonsens, ja sam napisao Hrvati pravoslavne vjeroispovjedi, što, vjerovali ili ne nije isto. Za Srbe, nije potrebno pisati Srbi pravoslavne vjeroispovjedi (ili kako Vi kažete pravoslavni Srbi), jer se to podrazumjeva, a ja još nisam čuo da je neki Srbin prešao na katoličku vjeru, ako nije bio ovako ili onako prisiljen. Ispravno bi bilo da ste napisali Srbi katoličke vjeroispovjedi, a ne katolički Srbi, jer se pridjev katolički, ne spominje u tom kontekstu, jer je dakle katolička vjera vezana uz jednu Crkvu, jednog Boga i uz Petrova namjesnika, nema 10 i više Petrovih namjesnika, pa se tako ne mora označavati čija je Crkva, zna se da je katolička, bilo da je u Americi ili u Tunguziji. O tome, dali bi se Hrvati u Srbiji trebali zvati Srbima katoličke vjeroispovjesti, mogli bi razgovarati, međutim, zaboravljate činjenicu, da Vojvodina nije uvijek bila srpska, pa je to diskutabilno. Nasuprot tome, Srbi koji su se doselili u hrvatske krajeve, još za najezde Turaka, uvijek su naseljavali hrvatsku zemlju, tu su ostali generacijama i sami su se asimilirali, problem je što nikad nisu prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu i tu je SPC odigrao ključnu ulogu, ali samo zahvaljujući Velikom diktatoru, koji je dekretom zabranio rad svih autokefalnih pravoslavnih crkvi na području bivše Juge, osim SPC-a, pa je tako SPC asimilirao Staro-katoličku crkvu i Grko-katoličku crkvu, te neopravdano te vjernike proglasio Srbima, što oni nisu.
O ovoj temi mogao bih Vam pričati satima, a da uopće ne dotaknem ono što Vi, slušajući neke, povezujete s ustaštvom i HPC-om iz vremena Dr. A. Pavelića.

Na samom kraju, zanima me, da li Vi smatrate da je asimilacija i to što se u Americi svi zovu Amerikancima, bez obzira što ima i Iraca i Srba i Hrvata i Engleza i inih pripadnika raznih naroda i raznih vjeroispovjedi?

Tko je glasao

Poštovani Molotov Američko

Poštovani Molotov

Američko poimanje nacije se razlikuje od europskog. Amerika ima drugačiju povijest koji su doprinijeli melting potu. Ali unazad 15-ak godina i taj se princip rastače. Dobili smo Afro-amerikance umjesto crnaca, domorodački narodi se sve više pozivaju na svoju etničko porijeklo dok u susjednoj Kanadi ideja o kanadskoj naciji nikad nije dobila većinsku poršku.

Meni osobno je prihvatljivo svako rješenje koje je dobrovoljno. Ako hrvatski Srbi se žele izjašnjavati Hrvatima to je u redu. Ali nije u redu da se izjašnjavaju Hrvatima zbog pritisaka, diskriminacije ili marginalizacije.

Nije mi jasno zašto mislite da se podrazumijeva da su Srbi pravoslavci. Srbi koji su ateisti ili budisti ne mogu biti pravoslavci. Vjera je naravno stvar izbora.

Istina jest da je pravoslavna mnoge nesrbe proglasila Srbima, ali grčko-katoličku crkvu je Vatikan osnovao kao bi preoteo vjernike pravoslavnim crkvama. Isto tako. Katolička je crkva u Hrvatskoj i BiH u vrijeme osnutka hrvatske nacije mnoge katolike nehrvate asimilirala u Hrvate.

Tko je glasao

Celsou, ali grčko-katoličku

Celsou,

ali grčko-katoličku crkvu je Vatikan osnovao kao bi preoteo vjernike pravoslavnim crkvama.

Stvarno?

Ja sam čital da je nekad Rimsko carstvo bilo podjeljeno zbog novaca i političke borbe.

Čudno da je Konstantin 300 i neke uveo krščanstvo ko državnu vjeru, a u isto vrijeme izgradio i Konstantinopol ko istočnu carsku rezidenciju.

Ideja o podjeli je stvorena negdje oko 400 godina poslje nove ere. Podjela je trajala oko 200 godina, a u tom vremenu su se društvo i religija različito razvijali.

Zato i imamo u današnjoj Grčkoj, Grčko katoličku vjeru uz Grčko pravoslavnu.

Sad ti želiš reči da je Vatikan izmislio Grko katolike, samo da napakosti Srbijancima u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Skviki

Sad ti želiš reči da je Vatikan izmislio Grko katolike, samo da napakosti Srbijancima u Hrvatskoj.

Ne samo njima već svim pravoslavnim crkvama. Vatikan je s grčko-katoličkom crkvom imao najviše uspjeha u današnjoj Ukrajini.

Konstantin nema nikakve veze s grčkom-katoličkom crkvom i ta crkva u Grčkoj nema nikakovg utjecaja. Ondje su 98 posto pravoslavci.

Tko je glasao

Tko ima hrvatsku Domovnicu je

Tko ima hrvatsku Domovnicu je Hrvat. Ostalo su igre i igrice velikih EU sila na uštrb malih.

Tko je glasao

Hm.......

Ja nisam govorio o nečijem izjašnjavanju, nego o mom viđenju stvari, niti sam rekao išta o prisiljavanju bilo koga ili bilo čega na bilo što. Ja sam govorio o tome, da onaj tko je rođen ovdje, bez obzira koje vjeroispovjedi bio, trebao bi ovu državu doživljavati kao svoju, a ne stalno težiti prema korjenima svojih praprapraprapradjedova.
Vi jako dobro znate da čovjeka određuje sredina u kojoj živi i radi, zato mi je nepojmljivo da se netko, tko nema ama baš nikakve veze s državom svog porijekla ni mentalno ni ekonomski niti bivstveno, osjeća Srbinom. Mene bi to vrijeđalo, jer bih smatrao da sam možda veći Hrvat od nekih Hrvata, bez obzira na moju vjersku pripadnost. Konkretno, kod mene u postrojbi u Domovinskom ratu, bilo je dosta Srba, koji su Hrvatsku doživljavali kao svoju domovinu i borili se za njezino osamostaljenje, neki od njih, pače bili su bolji borci od nekih Hrvata, a da o onim Hrvatima koji su zbrisali i ne govorim i nisu bili mobilizirani, ako Vas to zanima, već su bili dragovoljci.
To su ljudi koje ja doživljavam kao Hrvate, jer im je stalo do domovine u kojoj žive, bez obzira na svoje porijeklo, o tome pričam.Osobno bih zabranio izjašnjavanje po nacionalnoj osnovi i uveo samo jedan naziv - Hrvat. Tada mi o ovome nebismo uopće raspravljali, ali znam da je to nemoguće.

Tko je glasao

@molotov Vi zapravo tražite

@molotov

Vi zapravo tražite da se hrvatski Srbi asimiliraju u Hrvate. Mislim da bi svaki čovjek trebao biti protiv asimilacije jer je to nasilan proces. Kažete da vam je "nepojmljivo da se netko, tko nema ama baš nikakve veze s državom svog porijekla ni mentalno ni ekonomski niti bivstveno, osjeća Srbinom jer da čovjeka određuje sredina u kojoj živi i rad."

Ali više od sredine čovjeka određuje obitelj, koja je u ovom slučaju srpska obitelj. Osim toga, Srbi u Hrvatskoj su često živjeli na kompaktinim srpskim područjima ili u područjima sa znatno srpskom manjinom pa im nije bilo teško očuvati identitet.

Kažete i da vam je nepojmljivo da se hrvatski Srbi osjećaju Srbi. Ako smatrate da položaj Hrvata u Vojvodini nije usporediv s položajem hrvatskih Srbima, onda ćemo otići u Gradišće. Ondje su Hrvati došli prije 500 godina. Vjerojatno je njima nezamislivo da netko od njih traži da se ne osjećaju Hrvatima.

Manjine mogu voljeti svoju domovinu, a da se ne odreknu svoje nacionalnosti. Uostalom hrvatska je povijest prepuna stranaca i nehrvata koji su pomagali Hrvatskoj i njenoj kulturi.

Tko je glasao

Molotov i čuđenje

Pretpostavljam da se Molotov jednako čudi Janjevcima što se osjećaju Janjevci. Pretpostavljam, slijedom toga, da bi Molotov u Kanadi osjećao kao... Francuz? Englez?

Tko je glasao

Čuđenje

Ne, ja se čudim Vama, koji ste kako ste izvoljeli reči bili moj vojnik ili tako nešto, dakle borili ste se za ovu zemlju, koliko, ne znam, ali očito ne iz nekog velikog patriotizma.
Ne, baš suprotno, da Molotov živi u Kanadi i da je njegova obitelj u Kanadi 5 stoljeća, vjerojatno bi se osjećao kao Kanađanin, ali se ne bih ni odricao svog porijekla niti bih ga nabijao svakom na nos, niti bih tražio neki povlašteni položaj, a sigurno nebih zahtjevao da se moja ulica zove Hrvatskih brigada, jer ja živim u njoj.

Tko je glasao

p.s.

Među ostalim sam se borio za zemlju gdje mi nitko neće "mjeriti patriotizam" na temelju izrečenog mišljenja, a ti?

p.s.2. Nažalost, ovi krajevi nemaju tako čvrste granice kao kanadska prostranstva, pa je ovdje teško živjeti 5 stoljeća u jednoj zemlji, kad su nam sve do sada trajale puno kraće, uz vrlo fleksibilne granice.

Tko je glasao

Kanađanin

Onda bi bio u ogromnoj manjini, budući da se u Kanadi baš i nije primila "nacija Kanađanin"... nitko ozbiljan ne barata s tim pojmom.

Janjevce si preskočio ili ti se samo omaklo? :)

Ne pretjeruj, bio sam vojnik Zbora, pa potom HVa, ne bih to baš zvao "tvojim vojnikom"...

Tko je glasao

Pa, sad.....

Onda bi vjerojatno mogao taržiti svoja manjinska prava, ćirilicu recimo, ipak je to Hrvatsko pismo ili glagoljicu, možda, da mi se ulica označi na glagoljici, e to bi bilo nešto.

Ne, Janjevce sam namjerno preskočio, jer ne odgovaram na budalaštine, više.

Ne pretjerujem, ipak si bio "moj vojnik", obzirom da sam ja bio časnik te vojske u kojoj su bili takvi vojnici kao što si bio ti. Na žalost, vidim da ti prebivanje u HV nije puno pomoglo.

Što se tiće patriotizma i rodoljublja, ja tu ne mogu suditi, ti sam svojim postupcima određuješ kvantitetu, ali i kvalitetu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci