Tagovi

Ipak 50:50 ili laži i paralaži o "poštenju u Hrvata" (nekih i mnogih)

Iako tema ne „paše“ u tzv. predblagdansko ozračje, „dužan sam je sam sebi“, i da ne ostane za iduću god. uhvatih se konačno „ pera“ da ju prenesem na „papir“. Poticaj, krajnji, bio je zadnje @Jlubino spominjanje onih famoznih 1:99 ! (nema @golgote već neko vrijeme ?), a na koje ja ne mogu a da ne odreagiram … A neki su mi ovdje i zamjerili moj skepticizam „glede poštenja u Hrvata“.

Po meni, barem kod nas, to je 50:50 ( intimno mislim i više, ali eto da ne pretjeram). I eto , ja sam onako „ko za sebe“ , zadnjih 2 mj. i to „više ovlaš“ registrirao slijedeće (po kronološkom redu):

1. I supruga HDZ-ovog vijećnika krivotvorila diplomu. Bila je šefica zdravstvene službe
u svim karlovačkim vrtićima!

2. RIJEKA » Pred sutkinjom riječkoga Županijskog suda J.K. u utorak je održano pripremno ročište za šestero optuženika koje USKOK tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na izvršenje (ne)djela, protuzakonito posredovanje te primanje i davanje mita.
Uz svoje odvjetnike ročištu su nazočili optuženici: djelatnici Državnog inspektorata –
( njih četvero), voditeljica – ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke
Ž.M. i akademski slikar K.G.

3. Povlašteni dobavljači radili s HAC-om uz vrtoglavu maržu od čak 8.000 posto!

4. Bolnica zbog lažnih prijava mjesečno za putne troškove isplaćuje oko 300.000 kuna
( radi se o KBC Rijeka !)

5. Državni hidrometeorološki zavod dobio je posao izrade portala za Hrvatske vode vrijedan 715 tisuća kuna, donosi Rep.hr. Riječ je o metereološkom web portalu za 2012., a na stranicama NN navodi se da je posao dodijeljen pregovaračkim postupkom bez prethodne objave.

6. OSIJEK - Suci Županijskog suda u Osijeku, K. B. i I. G., kao i njihove supruge, sutkinje na Trgovačkom sudu u Osijeku, presuđivali su u korist Osječke pivovare, a njihovu djecu i rođake bivši je većinski vlasnik I. K. - sada siva eminencija Osječke pivovare - zauzvrat zapošljavao u toj tvrtci ili njenim tvrtkama kćerima.

7. Postoji slučaj liječnika koji ima tri stana u Rijeci, u jednom od njih živi, a prijavio je prebivalište u Selcu gdje ima vikendicu u kojoj boravi samo tijekom ljeta. Takav godišnje na lažnom prebivalištu zaradi više od 10 tisuća kuna za koliko ošteti KBC Rijeka.

8. Skandal na Policijskoj akademiji: Nastavnici znali i omogućili 26 plagijata diplomskih
radova! Nastavnici Visoke policijske škole, F. M. i M.P., zbog toga su udaljeni iz službe

9. EKSKLUZIVNO Detalji str VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA U MUP-U. ODAVALI INFORMACIJE IZ NAJTAJNIJIH ISTRAGA Nova uhićenja policajaca koji su radili za mafiju!

10. Najbliži suradnik T.Karamarka, glavni tajnik HDZ-a V.B., diplomirao je 2010. na Polic. Akad. na temelju ukradenog rada. Toliko je revno prepisivao da je preuzeo od kolege čak i - fusnote!

11. ISTRAGA U ZAGREBAČKOM ZATVORU KRALA IZ BLAGAJNE Zatvor u minusu od 440.000 kuna: Iz Remetinca uzela 100.000 kn kako bi preuredila stan!

12. Farmal , Ludbreg, i podmićivanje liječnika

13. Naime, u drugom dijelu svog dnevnika „Začarani krug akademske korupcije“ pisao sam o nalazu državne revizije iz 2009. godine, koji je pokazao da je otprilike toliko novca podijeljeno unutar akademske zajednice za autorske honorare, i to za radove od kojih velik broj nikad nije ni napisan. (iz splićinog dnevnika )

14. Vidjeti i nedavne acinumove primjere korupcije

15. Njemački poduzetnik M. G. otkriva još jednu u nizu afera ravnatelja nacionalnog parka, kojeg je USKOK optužio za primanje mita i namještanje javnih natječaja Sutkinja istrage Žup. suda u Splitu Lj. S. u četvrtak ujutro odredila je puštanje iz istražnog zatvora ravnatelja N.P. Krka Ž. B., ali uz tri mjere opreza. USKOK tereti B. za primanje mita i namještanje javnih natječaja …

16. EKSKLUZIVNO: TRANSKRIPTI AFERE INDEKS
Prof. Kelović: 'Ministar je kao štakor cvilio da mu za nećakinju sredim ispit, a sad se ne javlja'

17. Iz N.L. -
GLEMBAY Objavljeno: 7. prosinca 2012. u 12:55
....Eto,nikomu nije palo na pamet da zašto bi HEP kupovao zemljište od Ježića (osim pinkice Slavku i ekipi ), a ima istodobno potraživanja od DIOKI-ja veća od 200 miliona kuna,a HEP se zadužuje da kupi zemljište za 20 miliona eura ? Pa to samo u zemlji nedođiji ima...

18. JUČER je po nalogu USKOK-a zbog sumnje za organiziranje prostitucije uhićen M.M, jedan od najiskusnijih inspektora Odjela organiziranog kriminaliteta zagrebačke policije i više godišnji voditelj grupe za razbijanje prostitucije, doznaje Jutarnji list.

19. Šefovi agencija imali plaće i do 28.800 kuna Nakon inspekcije Vlada je uredbama srezala plaće ravnatelja javnih ustanova i za više od 10.000 kuna.
Ukupan broj javnih ustanova je 173, zapošljavaju 21.629 osoba, a iz državnog proračuna godišnje dobivaju 41,4 milijarde kuna. Na plaće potroše 2,692 milijarde kuna. Ovogodišnji inspekcijski nadzor pozabavio se samo analizom sustava plaćanja. Totalni kaos – najkraći je zaključak rezultata..

20. Prema priopćenju, D.M. se sumnjiči da je od 2005. do prosinca ove godine tražio ukupno 250.000 eura mita od šefova i vlasnika građevinske tvrtke iz Varaždina, dok im je on zauzvrat pomogao da budu odabrani kao prodavatelji stanova za branitelje i to “mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva”.
Mikulićeva kuća je luksuzno opremljena: pomoćnik ministra u njoj ima saunu, teretanu i bazen

Ovo je zapravo samo jedan manji isječak objavljenog u tisku, ali ne treba ići dalje. Dovoljno je.

Sva spomenuta“ gospoda i gospođe“ su daleko od onih „200 tajkuna“, ali očito je da nisu „vesla sisali“ ni oni.

Poseban vid „potkupljivanja“ je spasavanje jednih nauštrb drugih. Pa tako većina preostalih „škverana“ spava zimski san, ali plaća mora „leći“,a drugima brus !. Ni radnog mjesta ni plaće

HEP na zimskom kolektivnom, pa zaboga mora se odvest djecu na snijeg. Poslije 15.12. ne radi se uglavnom ništa, povratak 7.1., pa još jedan Božić, pa dok se odmorimo od skijanja, pa priprema djece za drugo polugodište i pljes – ne radimo do 15.1, a „plaćica čeka“.

Pa onda jel`da maškare, pa proljeće, pa priprema za Uskrs i aprilske ferije, a onda hopla – s prvim majskim danima brzo na more otvorit i prozračit „skromne, uz velika odricanja stečene vikendice i apartmane“ i pripremiti ih za „sezonu“.
Naravno od tolikih „radnih aktivnosti“ mnogi se Hrvat poprilično umori i jedva dočeka kraj lipnja, a onda uživancija do nove šk.god. …

Naravno, omjer nije ni 1:99, ni 99:1 već 50:50 !

I nikom nije lepše nego nam ... ( em smo horvati )

Komentari

http://www.index.hr/vijesti/c

http://www.index.hr/vijesti/clanak/celnik-heliosa-koji-je-kreditirao-pri...

A tek kada se sjetim tu pjesmica "pravednika" ili priče "mraka" ... pogledajte moj dnevnik kada sam prozvao ŠTA JE OBEĆAO.

Jad i bijeda ...

Justice for all !

Tko je glasao

Omjer nije ni 50% naprema 50%

Omjer nije ni 50% naprema 50% , jer ovih ostalih 50% da rade u državnim tvrtkama ili imaju priliku sudjelovati u muljažama isto bi radilo.

Društvo je zatrovano, duhovno i moralno smo propali , ali svaki dan vidim upiranje prsta u drugog umjesto da se krene od SEBE i početka. Čekaju nas još teži dani , jer ovakvo zlo, korupcija, oholost, pokvarenost će još dugo se naplaćivati...

Justice for all !

Tko je glasao

Ne svi !

Radio sam u 2 takve, i danas relativno dobrostojeće tvrtke. Nalazio sam se u sličnoj situaciji kao što danas na sudu npr. u slučaju Fimi Medie neki kažu da nisu krivi, jer nisu imali izbor.

Ne žalim ih.

Ja, kada nisam više mogao braniti svoj moralni integritet, a kao usamljeni pojedinac nisam imao mogućnosti ni načina da se borim protiv "uspješnih menadžera" (postavljenih i od HDZa, pa onda SDPa i onda HSSa) ne želeći na na koji način, čak ni indirektno, poslužiti kao paravan ili suučesnik u makinacijama, dao sam otkaz.

Odonda, skoro 10g, radim samo povremeno, bez redovne plaće. Sve u svemu, na gubitku sam skoro 8 godišnjih plaća u iznosu od cca 1000 Eura mjesečno (i to potplaćenih kao "nepouzdan" djelatnik !).

Računaj. To ti je oko 100.000 eura. Da, očito sam bio "štupido", ali zato mogu reći da nisam od onih "potkupljenih".

A i dok sam živ neću ni oprostit, ni zaboravit, a i država, bez obzira tko ju vodi jednog dana će morati odgovarati za djela svojih lopov-menadžera !

Bez pružanja moralne i materijalne satisfakcije
svim takvim "žrtvama", bez oduzimanje materijalnih dobara i zatvorskih kazni, tisućama navodnih "menadžera" i njihovim pomagačima, ova će zemlja tonuti sve dublje i dublje, a javni poredak će se održavati samo sve brutalnijim i brutalnijim, ozakonjenim nasiljem u obliku "fašizma s ljudskim licem".

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

skromni doprinos

ovi su to svakako zaslužili, struja košta koliko njima fali, a mravak za godinu dana zaradi terenac od parsto iljadarki ojera. baš me zanima koliko će "teži" iz HEP-a izaći ovaj čačićev poštenjačina kad ga uhvate s prstićima u marmeladi...
http://www.jutarnji.hr/prosjecna-placa-nam-je-10-400-kuna--imamo-regres-...
profesor

Tko je glasao

ovi su to svakako zaslužili,

ovi su to svakako zaslužili, struja košta koliko njima fali, a mravak za godinu dana zaradi terenac od parsto iljadarki ojera. baš me zanima koliko će "teži" iz HEP-a izaći ovaj čačićev poštenjačina kad ga uhvate s prstićima u marmeladi...

Velika laž , radio plaće 8 godina u HEP-u , prosječna oko 5500 kuna ... Svaki mjesec ti se u DP-e šalje izvještaj o prosječnoj plaći pa zamoli nekog da ti pošalje da se uvjeriš...

Što se tiče božičnica i dodataka isplaćuju svi i lažu da ne isplaćuju , samo se to više ne zove božićnica nego npr. pomoć...

Vjerovatno jutarnji priprema privatizaciju HEP-a :) Inače istina je da je nažalost HEP primjer nepotizma , korupcije , namještenih natječaja , a kada se sjetim Mravka kako su mu zaposlenici lizali dupe e to je priča za sebe :)

Justice for all !

Tko je glasao

Naj tak grdo

@gledamokosbe
Naj tak grdo pisati o poštenju Hrvata.
Naše poštenje je čuveno.
Za naše poštenje zna i policija, uskok, soa, interpol i si drugi.

Tko je glasao

Nisam pisal, ja sam zapraf

Nisam pisal, ja sam zapraf samo POPISAL !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Plus solidarnosti

i razumijevanja zbog izrečene ogorčenosti...

Skrenula bih ti ipak pažnju kako su velika većina nabrojanog zapravo krivična djela i odraz koruptivnog društva i nefunkcionirajućeg pravnog sustava.

Ipak se radi o 1:99, a oni koji spadaju u tih "1" ostvarili su tu svoju enormnu nesrazmjenu privilegiju zahvaljujući pranju mozga od strane političke elite i prepariranju onih "99".

Ne treba biti pretjerani stručnjak da bi se uvidjelo kako ipak nešto ne štima sa sustavima u kojima je moguće da cijele države grcaju u dugovima, nezaposlenost raste, postotak siromaštva se sve više povećava a oni ostvaruju enormne profite i zarade.

Kako je moguće da se jedan preprodavač kauguma i kondoma toliko enormo obogati? Kako je moguće da vlasnik zaštitarske firme kupuje imanja po tropskim otočjima, dok mu radnici imaju 2500 kuna plaću i satnicu od 200 sati mjesečno? Kako je moguće da su se novopečeni taxi tajkuni toliko oparili, a vozači im voze za bagatelu? Otkud Todoriću silna imanja i dvori, dok mu blagajnica radi za crkavicu? Kako je moguće da banke toliko uspješno posluju, dok njihovi dužnici propadaju?

Eh, pa baš zbog toga... i još ponekih bitnih stvari iz okruženja koja im to omogućuju....

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ipak nemam više toliko

Ipak nemam više toliko energije za "dokazivanje", po meni tako očiglednih situacija.

Gornji primjeri., a to još uvijek nije ni 100-i dio od onih koji najvjerojatnije nikada neće doći u novinske stupce, ukazuju na to koliko veliki broj ljudi raznim "muljažama" (blago rečeno !) stiče svoja mala carstava. I sve su to "ugledni i vrijedni članovi zajednice" - dok se ne dokaže suprotno.

Ali ostavimo zasad to po strani; htio sam samo istaćii, jer oni su pošteni dok se ne dokaže suprotno, da ima jako puno ljudi koji žive i više nego odlično, mimo onih 1% !

Tu je skupina "sretnika", da ima i njih, koji rade npr. u nekim DM-ovima, gdje je plaća blagajnice 1000 eura, pa onda JANAF-i gdje je prosječna plaća od preko 1000 i parsto eura isto neupitna, a kadrovi HDZa, SDPa, HNSa i HSSa mirno koegzistiraju i "ne smetaju jedni drugima" ( a sve to daleko od javnosti i u tišini - jer oni su od posebne važnosti ... )

Ima i privatnika, osobno znam neke koji imaju tvrtku građevinskim materijalom, pa jednoga koji je uspio razviti uspješnu informatičku firmu i vlasnika jedne picerije/restorana koji svoje radnike plaćaju sasvim solidno i uredno uz ispunjavanje svih obveza.

Hoću reći, naglasak dnevnika je ipak bio da "ne priznajem" 1:99 omjer, a ne na načinima sticanja.

Možda se neki osjećaju bolje, kada se eto nalaze u skupini gdje smo "eto skoro svi - i svima nam je teško", ali to naprosto ne stoji. Nevjerodostojni omjeri samo zamagljuju stvari i još više otežavaju položaj onih koji su stvarno u nevolji.

Samo zašto to neki ne uviđaju, i sami sebe "ukopavaju do kraja", i to "besplatno a za tuđu korist", e to već jako dugo vremena ne mogu dokučit !?

Eto, za kraj npr. u mom neboderu postoji barem desetak i više udovica-penzionerki od preko 75 g., a za koje pouzdano znam da otprilike imaju mirovine između 2 - 2500 kn. No samo jedna nešto mlađa, koja nikada nije imala obitelj (oko 70 g.), i za koju svi pouzdano znaju da ima penziju između 3500-3700 kn, "uredno roni" po kontejnerima. Njoj to više dođe kao rekreacija ! a neko neupućen navodit će ju kao primjer bijede ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Problem je kada malo zagrebeš

Problem je kada malo zagrebeš gledamokosebe dođe ti da povraćaš. ZA Božića sam se iznenadio na neke postupke poznanika npr. jedan vodi kafić i smanjio plaću konobaru prije BOžića zbog "manjeg" prometa , a proziva državu i priča kako su svi nepošteni...

Izgleda da se moram vratiti u mladost i uzeti sprej u ruke...

TAKO TO NE IDE ... i kada ih prozovem isto ko što sam ovdje branitelje i invalide prozvao za prodavanje udjela u fondovima za šaku škuda odmah digli nos. Neka ih bude sramota i neka se ne čude što Hrvatska loše stoji , jer većina ipak ovu Hrvatsku vodi u lošem smjeru svatko svojim POSTUPCIMA i odnosom PREMA DRUGIMA !

Justice for all !

Tko je glasao

barem pokušala

bigulice,

odlično si počela, i volio bih da se razumijemo. Slažem se s svim što si rekla,
i volio bih kad bi ono što ću ja reći barem pokušala pogledati kao prilog prijedlogu rješenja

ne volim općenite kritike svega i svačeka i svakoga bez rješenje
ne volim kad se sve pripisuje hdzu, ne zato jer mislim da nisu krivi, jer jesu, nego jer nam to zamagljuje problem i moguća rješenja

korupcija nije karakterna osobina
korupcija je
korupcija je prodana privilegija, privilegija na tržištu
slika i prilika pretvorbe, prijelaza na tržišnu privredu iz nečeg što je bio dijelom feudalni dijelom kastinski a dijelom uređeni sustav

privilegije su ono što vlast i vladajući smatraju za svoje pravo
stan u centru, od barem 100 kvadrata
posao za djecu, po mogućnosti dobro plaćen, a da se ne radi previše
pregled u doktora i ulaz u bolnicu preko reda, kad kog treba, za sebe i svoje ( da li stvarno itko misli da će od vladajući čekati red na nekoj listi čekanja?)
kredit u banci s povoljnijom kamatom
oprost za manje i veće prekršaje (ubojstva u prometu)

prvi red vlasti i vladajućih ima to pravo
drugi i treći red traže vezu
oni koji imaju novce, a nemaju veze (gastarbajter, građanin vulgaris) te privilegije kupuju...

tako je bilo, a onda je došla pretvorba
i privilegije su pretvorene u ono što gore piše bigulica
istina hdz je nadzirao većinu tog procesa
ali korijen je u društvenom sustavu, navikama, stavovima, eliti koja se nije spremna odreći privilegija za svoje
u ime zakona koji važi za svih
i zato mi stalno korupciju gonimo od kraja
zmiju hvatamo za rep
umjesto da je uhvatimo za glavu
Rješenje bi bilo da se vladajući, ma tko bili, drže zakona
Ali to nije moguće bez nezavisnih i neutralnih medija

druga stvar koju si navela bigulice, odnosi se na enormno bogaćenje kroz pretvorbu i privatizaciju,
uz potvrdu svega što si nabrojila
dodao bih
vrijeme je da iz ogromnog broja tužaljki, kritika, prosvjeda,
izađe jedan, više manje suvisli tekst, ne treba više od 2-3 stranice
o tome kako bi pametan i pošten čovjek, oboružan današnjim znanjem i iskustvom
bio proveo pretvorbu
hoću reći, to bi bio temelj da se u raspravi raščisti, što je u svemu tome bilo neizbježno
a što nije
siguran sam, bez obzira na povremene inicijative (prednjači gale, a ni drugi nisu daleko)
za temeljitim revizijama/revolucijama, da nećemo vidjeti puno više od retorike
i povremenih, na žalost uglavnom politički uvjetovanih i posredovanih, istraga
(mislim da je ježić pritisnut jer je u jednoj fazi bio potreban svjedok protiv sanadera, a ne zbog velike želje uskoka i suda da repatrira 5 milijuna eura, da nekako splašnjava gravitacijska sila, ili neka druga vrsta energije traction beama kojom se narečene novce poteže u hrvatsku)
bojim se da nećemo vidjeti niti mali dio poreza na novostečeno bogatstvo
a da ne bismo osjetili kako nas bodu prstom u oko
već će nounari naći kakvog idiota ili više njih i kakvu crvenu krpu, poput zdravstvenog odgoja
Rješenje bi bilo da se suočimo sa istinom o pretvorbi
kako je izgledala u drugim zemljama
što nismo pogriješili
kako je mogla izgledati
što se nije moglo izbjeći
tko je dobio
tko je izgubio
i što se može danas učiniti
A. da bi sutra imali suvislo i zdravo društvo i privredu
B. da bi koliko se može i ima smisla popravili što ne valja

Ali to nije moguće bez nezavisnih i neutralnih medija
neovisnog razmišljanja i suprotstavljanja različitih stavova
i konačnog zaključka o temeljnim stvarima, odnosno razjašnjavanja
oko kojih se stvari možemo složiti
a o kojima će, jer će ih uvijek biti, postojati izdvojena mišljenja

luka

Tko je glasao

Rješenje bi bilo da se

Rješenje bi bilo da se vladajući, ma tko bili, drže zakona
Ali to nije moguće bez nezavisnih i neutralnih medija

Da, ma koji vladajući bili i ma o kojim se zakonima radilo. To je ono što karakterizira pravnu državu. Za zakone koji ne valjaju, odnosno prakse koje su zakonite ali ne valjaju, trebaju postojati neovisni no ne baš nužno i neutralni mediji.

Kod nas je vrlo česta zabluda da nam zakoni ne valjaju jer se, eto, život odvija mimo njih. Pa onda donosimo tone novih nastojeći da dostignemo i uskladimo se s praksom. Strateška pogreška. Mijenjati zakone ali ne i praksu je promašaj. To postaje svrhovito tek kada se praksa, a egzemplar su vladajući, uskladi sa zakonima. Tek kada se to postigne, kad postanemo sigurni da će se vlast prva držati zakona koje je donijela, onda u ruke dobijamo alat kojim se lako može mijenjati praksa. Tek tada ima svrhe mijenjati zakone jer znamo da će promjena pojedine zakonske odredbe nužno promijeniti i praksu kojom nismo zadovoljni. Sve dokle vlast s prezirom gleda na zakone, kao da su oni samo za "one druge" , nema nam napretka.

To je usko vezano i za medije. Neovisan ali ne nužno i neutralan medij ima svrhe i može postizati cilj samo u uvjetima kad vlast poštuje zakon. Tad njihovo ukazivanje na propuste i kršenja zakona ima smisla i može potaknuti promjenu. Tad kad se objelodani da je netko iz vlasti kršio zakon, postaje normalno da podnese i sankcije. Dok navike poštivanja zakona nema, nikakva ukazivanja ne ispunjavaju svrhu. Zbog toga je osnovna zadaća svih, i medija i svekolike javnosti, insistirati na samo jednom - počnite poštivati vlastite zakone.

Nažalost, to što smo očekivali i smatrali normalnim da će se dogoditi promjenom vlasti, izostalo je. I aktualna je vlast vrlo kreativna kad se radi o pronalaženju načina da ih se zaobiđe, na kojem god području. Pa se događaju apsurdi da za potpuno istu stvar optužuju oporbu a eskulpiraju sebe. I tad sve postane tragikomično usprkos tome što nam je već, svima osim njima, dosta i tragedije i komedije.

Zato na ovim stranicama i dalje moramo razotkrivati licemjerje, dvostruka mjerila i kršenja zakona od strane svih a posebice vladajućih i insistirati na odgovornosti. Tek u takvoj atmosferi, kad bi zavladala u cijelome društvu, su moguće promjene na bolje. Tek to bi značilo da smo stvarno postali demokratsko društvo, da je javnost izborila ulogu kakva joj pripada, i ono što zovemo pravnom državom.

Samo to bih nam i poželio u godini koja je netom počela. Naizgled malo a zapravo puno.

B-52

Tko je glasao

Rješenje bi bilo da se

Rješenje bi bilo da se suočimo sa istinom o pretvorbi

Nema tu zapravo "velike filozofije", a i pisalo se ovdje već o tome i to kvalitetno.

Već u vrijeme socijalizma, na način opisan u dnevniku, pa uz razne privilegirane industrijske grane i sl. došlo je do difrencijacije među stanovništvom. Izrastanje 30-40% populacije u skupinu s značajno većom imovinom nužno je vodilo i do prisavjanja i kontrole poluga političke i socijalne moći, a to im je povratno omogućavalo sticanje još više bogatstva i davalo opet još veću prednost u sticanju kontrole i nadzora nad državom.

Sve je to "finiširalo" i završnom željom i akcijom da se i faktički tj i formalno preuzme vlast i preoblikuje društveno uređenje novim "vlasničko/proizvodnim" odnosima.

Ostalo je poznato i zapravo je bila samo "tehnička" provedba.

A dok se vlast osvajala i onda su mnogi koji su na to upozoravali bili "ušutkivani" između ostalog i na način da se "priznavalo" da eto "ima među nama 1% kukolja koji ne želi dobro", ali će zato "99% skočit svi ko jedan kad zatreba" ...

Ostalo je spin, bezobrazština, socijalni inžinjering, glupost jednog dijela stanovništva, podmuklost drugog, nezainteresiranost trećeg, naivnost četvrtog, površnost petog ... i dalje da ne nabrajam.

I na kraju eto "SVI SMO", ili bar 99%, glas(ov)ali za "upokojenjeSFRJ", za pretvorbu društvenog u državno pa privatno, za ulazak u NATO, za EU, za 1:99 ...

Ja, eto nisam. Ja sam u jednima od onih 50% ! :))

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Bogme, nisam

ni ja!

Tko je glasao

@gledamokosebe

Korigirao sam procjenu nakon objave da hrvatski građani imaju na štednji - pazte vamo - 22 milijarde eura!!
Dakle odnos "imaju" - "nemaju" jest 90 - 95 % - 10 - 5 %
Jer, da je 50 % - 50 % bili bi u socijalizmu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nije pitanje LJubo koliko

Nije pitanje LJubo koliko ljudi imaju i tu je odnos 2-3% naprema 97-98%, nego je OGROMAN PROBLEM što je razmišljanje ljudi nauštrub kapitalizma, novca, sebičnosti 60-70% naprema 30-40% što JE OGROMAN PROBLEM koji totalno uništava Hrvatsku. TAko npr. neki skorjević koji je bio siromašan i zauzimao se za pravdu - LAŽNO kada dobije posao preko veze ili nešto smulja automatski postaje protivnik PRAVDE....

Novac nije problem , novca nema, duše su problem - njih ima ali još koliko vremena !

Justice for all !

Tko je glasao

Novac nije problem , novca

Novac nije problem , novca nema, duše su problem

Novca IMA ! - ali u pogrešnim i nezasluženim rukama; u velikom broju slučajeva .

A ima još i podosta iskrenih, neiskvarenih, dobrih duša, ali su tihe, nenametljive i samozatajne.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci