Tagovi

Investicije čeprkanja uz ogradu da lisice lakše uđu u kokošinjac

Investicije čeprkanja uz ogradu da lisice lakše uđu u kokošinjac

su gradnja dvorana, škola, bolnica, zatvora i Trga pravde u vrijeme najžešće krize.

Neka grade hidroelektrane, razvijaju vodno gospodarstvo, ulažu u ribarsku flotu i tvornice za preradu ribe, neka ulažu u proizvodne pogone i turizam.

Neka rade nešto pravo, a ne ono što i lokalni fićfirići znaju : potkradati svoje županijice preko projekata: "više škola i dvorana, nego stanovnika".

Pijetlovi iz @anabellinoga sna kukuriču da je izlazak iz krize moguće ostvariti zaduživanjem za "profitabilne" projekte poput izgradnje škola, dvorana, aerodroma (kojeg će usput graditi Francuzi i usput dobiti već postojeću vrijednost za ništa- samo se pitam kome idu dugovi izgradnje).

Da nemam pojma o ekonomiji, pitala bih :

-koje će to novce i vrijednosti te škole vratiti,? i u kojem vremenskom intervalu?
Obrazovaniju djecu?
Ma ionako nema radnih mjesta za već tako dobro i planski obrazovanu.
Hoće li zarađivati na koncertima, na nekoj proizvodnji ili će trošiti na zagrijavanje, opremanje,...?

-hoće li škole, i "Trg pravde" uspijevati otplaćivati te dugove, koji će nastati zbog njihove gradnje, ili će to raditi oni koji su zaradili na takvim investicijama?

-hoćemo li proizvoditi sportaše u tim novim dvoranama, ili "pravosudaše" na "Trgu pravde", pa ćemo ih prodavati i zarađivati (ne mamići, već oni čija se sredstva ulažu u te investicije i na čija leđa će pasti dugovi) na njima?

Svi su osjetljivi na djecu i "pravdu", pa nam preko djece (nove škole i dvorane) i nove pravde na Trgu pravde žele ubaciti nove dugove.

Kao odgovorni roditelji i građani trebamo misliti na djecu i ne dozvoliti da na njihova leđa , ovi koji "znaju ekonomiju i koji će otići, ako se ...", natovare nove teške dugove, ili "investicije" koje vode brže u rasprodaju zemlje.

Budući da mnogi u ovoj državi, kao i ja, ne razumiju kukurikašku ekonomiju, možemo samo naivno pomisliti:

- zašto te novce za škole i dvorane, za "Trg pravde" ne usmjerimo u izgradnje hidroelektrana, vodoprivredu, ribarstvo, mljekarstvo, turizam, telekomunikacije, svoje banke,...a Nijemcima, Francuzima i ovima koji bi ulagali u energetiku, vodoprivredu, kanalizaciju,... ne prepustimo te najbolje investicije koje izvlače iz krize: ulaganje u škole, dvorane i zatvore da ih grade svojim novcem (investiraju) i u njima proizvode prozvode koji će biti na slobodnome tržištu, a ne na teret hrvatskoga proračuna?.

Da kojim slučajem o investicijama odlučuju nestručnjaci, poput mene, oni bi ulagali u energetiku i podigli cijene na razinu kako to misle Nijemci i Francuzi, zatim u vode- dati kredite za nove punionice vode, pa bi podigli cijene na nivo- kako to misle Nijemci i Francuzi kada bi ih se dočepali, pa našim brodogradilištima da izgrade brodove i dosta ulaganja u tvornice za preradu ribe, pa...

Ali, scenarij nije tako pisan, i odlučuju koji "znaju ekonomiju" (možda svojih poduzeća, a ne cijele države), već ovako:
U RH se moraju graditi objekti koji tovare nove dugove i uvlače je u još dublju krizu kako bi RH prodala sve još vrijedno što ima, i postala Grčka.

Zato je šutnja najgore što nam se događa, jer šutnjom prihvaćamo gluposti koje nam nude i zadužuju nas za njih, upropaštavaju nam državu i "mažu debelim guskama vratove".
(Je li nas zbog toga filuju aferama oko ZAMP-a!?)

Investicijski ciklus bi trebao krenuti s drugom parolom: "Neću novu školu, dvorane , nove dugove, neću dvostruko bojanje tunela- neću Trgove pravde- http://pollitika.com/trg-pravde-a-ne-dvostruko-bojanje-tunela , neću gradnju mostova za nikuda, neću novi aerodrom, ...nego hoću posao za moga tatu i mamu, proizvodnju i tvornice tako da radim kada odrastem u Hrvatskoj, a ne da moram seliti " i zato moraju ulagati naš novac ili naše dugove u izgradnju elektrana, u razvoj ribarstva, u proizvodnju, a ne u nove DUGOVE, bez ikakve šanse za pokriće.

Ostavite škole, zatvore, bolnice,"Trg pravde", za privatne inicijative i europske dobrotvore, inače će cijela RH postati naš zatvor i umobolnica.

Kukurikanje za izlazak iz krize: " gradit ćemo škole, dvorane, zatvore i bolnice, "Trg pravde"" su, prema mome nestručnome mišljenju - investicije pacijenata iz umobolnice ili zatvora, koji bi rado nastavili po starom- trebaju im zamjenski projekti za dvostruko bojanje tunela i gradnje mostova za nikuda.

I zato neka anabellini pijetlovi pogledaju što rade lisice (Njemačka i Francuska), gdje se one kreću (ulažu- energetika, vode, hrana,...) i to im je siguran dobitak, a ne ove gluposti od gradnji koje nalikuju na kokošje čeprkanje rupe ispod ograde da lisice lakše uđu u kokošinjac.

Dnevnik je nastao čeprkanjem po anabellijevom snu: "Kako riješiti problem socijale" pomoću kokošjeg čeprkanja ispod ograde- a da same lisice ne prljaju svoje njuškice!

....
ps. "Trg pravde" unesen je u dnevnik naknadno, jer su kasnija "kokošja čeprkanja uz ogradu da lisice lakše uđu u kokošinjac" iščeprkala i "Trg pravde" kao takvu "kukuinvesticiju za koju "ima, kao nikada, toliko puno zainteresiranih lisica (investitora).
JPP- investicija= Javni trošak- Privatni Prihod

Komentari

Da malo analiziramo i

Da malo analiziramo i poredak "lisica" kojima se divimo jer su eto "sposobniji" a ne primjećujemo da su "naši" u stvari njihovi. Uz pojam imperiajalizma najčešće se vežu pojmovi: "politika otvorenih vrata", politika "interesnih sfera", politika "velike batine"iliti politika "policajca svijeta", osnivanje vojnih blokova i proširenja tih blokova,zauzimanje geostrateških položaja tj. kreiranje vojnih baza,zatim osvajanja životnog prostora zbog dominacije tih interesnih sfera.

Konkurencija financijskog kapitala se ogleda na međunarodnoj sceni a naši "lijevi" Novotniji,Grčići.. i oni ranije "desni" zazivaju naše porobljivače jer su marionete i to konačno shvatite da već 20 godina nas lijepo osvajaju da bi nas oguili do kosti." Trebaju nam investicije" ponavljau štakori na njihovim tv postojama koje su trebale biti javno dobro a ne stranačke prčije i reklamni panoi kompanija kojima su ti štakori dužni dopustiti ovo zaglupljivanje potrošača. Štakori su "legalno " izabrani propagandnim lažima namjesto istinom i edukacijom birača!

Bit druge faze kapitalizma kojeg nazivamo imperijalizam kojeg fićfirići nazivaju neoliberalni kapitalizam je ovladati nad važnim izvorima sirovina svih vrsta.Zauzeti izvore pitke vode,poljeprivredna tla, morsko i priobalno dobro, izvore nafte, plina,el. energije, rudnike, turističke kapacitete itd.itd..Osim zauzimanja izvora cilj je i osvojiti što veći komad svjetskog tržišta tako što nametneš svoje robe zavisnoj državi.

Neravnomjerni razvitak kapitalizma i pojava planskih privreda produbljuje međunarodne suprotnosti svjetskog financijskog kapitala do te mjere da svi ratovi nakon 2. svjetskog rata opet dokazali da su oni zakoniti izraz imperijalizma!!! Odavno je slobodna konkurencija u kapitalizmu uzrok sve većoj koncentraciji i centralizaciji proizvodnje. To je borba krupnih i sitnih kapitalista. Najkrupniji primjenjuju najnovije tehničke inovacije pa tako preuzimaju postrojenja onih koji propadaju. Kada se spoje velika i mala poduzeća nastaje koncentracija kapitala. POJEDINAČNI kapital RASTE a radničke NADNICE i radnička prava PADAJU i to na globalnom nivou. Trude se produžiti radni vijek. Odavno je cilj svakog kapitaliste da može prisvajati što više radnikovog rada pa se zato krše prava na osmosatno radno vrijeme. Radnici su prisiljeni raditi prekovremeno, ne isplaćuje im se prekovremena nadnica, oduzima im se nedjelja a neki uopće ne primaju plaće.Ako niste znali polemika o neradnoj ili radnoj nedjelji se vodi već od 17 stoljeća u parlamentima svih evropskih kapitalističkih država i nikako da radništvo osvoji tu nedjelju.Vi ne znate da je priča o neradnoj nedjelji dugačka par stotina godina jer mi kapitalizam imamo tek 20 godina a marksizam niste voljeli čitati a tamo su napisane te povjesne polemike.Dobro jutro pljuvači samoupravljanja. U socijalizmu je bilo normalno da trgovci ne rade nedjeljom jer su se ti radnici nedjeljom molili Lenjinu...Hahaha...Nitko nije umro od gladi jer se nije radilo nedjeljom. Kako smo svi jadni i umno tupi kada smo dopustili da nas šaka smradova ovako prevari !? I da nas još uvjek vuku za nos?

Uglavnom ako im se ne suprostavimo uskoro ćemo postati obični robovi jer oni nas ne doživljavaju kao ljude već kao alat koji govori i kojeg treba upotrebiti i iskoristiti da bi se oplodio kapital, tj. "svetinjihov" višak vrijednosti.

Kapitalisti međusobno stvaraju saveze i udružuju se da bi stvorili monopol i proizvodnje i prodaje robe.Tako su iz trustova,raznih koncerna nastale velike multinacionalne kompanije koje mogu preko noći osvojiti neku malu državu. Oni uvode monopol nad cijenama nafte, plina i ostalih sirovina.Radnici od tih previsokih cijena nemaju nikakve koristi jer su radnici ujedno i potrošači kapitalističkih roba.Kad se industrijski kapital koncentrira ujedno se koncentrira i bankarski kapital. Krupne banke imaju zadatak da unište male banke ili ih stavljaju pod svoju kontrolu.Bankovni kapital se ispreplete sa industrijskim kapitalom i banke postaju sve veći suvlasnici industrija. To se zove financijski kapital.

Pripadnici financijskih vrhova imaju značajnu ulogu u političkom aparatu svoje države i utječu na politiku svojih vlada.

U imperijalizmu dolazi do jedne značajne pojave da se osim izvoza roba vrši i izvoz kaptala.

To naši ekonomski i politički slugani stranih interesa zovu INVESTICIJAMA.

Taj kapital se izvozi u dva oblika: kao ZAJAM ili kao INVESTICIJA.

Izvoz kapitala u obliku zajma imperijalistima donosi VELIKU KAMATU, a INVESTIRANJE u eksploataciju različitih sirovina, ostalih resursa ili zbog jeftinije radne snage stvara VELIKE mogućnosti za ostvarenje ekstraprofita. Tako su neke najrazvijenije kapitalističke države odnosno kompnaije pretvorile u zemlje rentijere. Većina tog "vrijednog ološa" živi samo od kamatarenja a nama će govoriti da smo ljenčine.

Velike kompanije nastoje zadobiti punu kontrolu tržišta u zemlji matici ali se trude izbjeći konkurenciju i na stranim tržištima. Zato stvaraju te međunarodne kompanije koje nazivamo multinacionalnim kompanijama da bi tako udružene kontrolirale tržište.

Svijet je podjeljen između privremenih saveza kapitalista jer koncentracija kapitala poprima međunarodne razmjere. Tako nastaje i dioba Svijeta između moćnih država na blokove i kako vidimo zaoštravaju se odnosi iz dana u dan.

Male države, odnosno mali narodi poput nas postaju neka vrsta modernih kolonija.

Moćne kompanije tj. njihove vlade žele postići pošto poto sigurnost za izvoz kapitala kojemu je jedina svrha da sam sebe oplođuje pa provode politiku nacionalnog tlačenja malih i zavisnih država a to čine na ovakav način: Oslanjaju se na najreakcionarnije odnosno na najnazadnije društvene slojeve koje ja zovem huligani u odjelima i kravatama i politička mafija. To je loš proizvod lijepo upakiran a mnogi to ne vide. Pogotovo stranačka potrčkala koja misle da je politika poput sporta, poput navijanja na nogometnim stadionima pa misle da su pobjedili ako je njihova stranka na vrhu. Nikada te ovce ne primjete da im je stranka duboko centralizirana i da sve odluke donosi samo šaka politikanskih populista koji nakon pobjede uaborave na sva svoja obećanja koja su ionako bila glupava. Političare i režimske "intelektualce" financiraju kompanije i njihova politička mašinerija i daju im svu moguću međunarodnu reklamu da ih postave na upravljačka mjesta. Ti bahati napuhani sebični huligani u odjelima su izdajice vlastitih građana koji žive u takvim kvazidržavama.

Npr. u Aziji su često iz redova feudalnih krugova ili su razne plemenske poglavice npr. u Africi ili na Bliskom Istoku. Kod nas su se oslonili na korumpiranu mafiju u birokraciji države, na kler i na neonaciće. Oni postaju vjerni vazali stranih intersnih sfrea i gornja vladajuća klasa, odnosno nadogradnja i zadatak im je da održavaju reakcionarno društveno uređenje.

Jedan dio novopečenih tranzicijskih kapitalista i ostalih kapitalista u svim tim zavisnim državama među koje spadamo i mi ne odobravaju takvu političku ekonomiju političkih elita, čitaj: izdajica, koje upravljaju ekonomskim odnosima u novokolonijama. No međutim, zbog straha od radništva i seljaštva koje bi moglo kod našeg slučaja, zaista i SILOM tražiti poništenje pretvorbe i privatizacije odustaju od bilo kakvog planiranja o pokretu oslobođenja. Ovim tekstom (dolje na linku) nas žele uplašiti ali znajte takve investicije nama ne trebaju .Njima trebaju investicije pa žele sebe prikazati kao "spasitelje".To je interes gulikoža a ne naš nacionalni interes! http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Barclays-banka-Povlacite-nov...

Tko je glasao

da li hrvatska treba uzeti tako veliki kredit u $ bas sada

mislim da je ovo najprilagodeniji dnevnik temom za pitanja koje sebi postavljam nakon najnovijeg dogadaja na monetarnom trzistu..

kina i japan su odlucili na robnu razmjenu direktnim obracunom .. huan/jen

kina nema neke zalihe dolara zadnje vrijeme (rijesila ga se) a ovom odlukom ce joj jos manje trebati. jen u trgovackoj razmjeni dobija povoljniji obracun jer ne ovisi o svojoj ponekad precjenjenosti nad $ US..

dakle dosli smo do situacije gdje US $ gubi snagu svjetske valute.. nisam bas sigurna da ce se to amerima dopasti jer se ovaj trend moze i prosiriti (na energetske resurse, naftu pogotovo, gdje onda tecaj $ nece utjecati na cijenu nafte).. no sad svejedno, uglavnom sve se drma i mijenja se nacin svjetskog poslovanja ovim potezom. huan izgleda izlazi na trziste kao jedna od svjetskih valuta (uskoro)..

posljedice po US $ .. treba ocekivati odmah tj. ubrzo pad vrijednosti radi smanjenje potraznje.. dugorocno treba vidjeti sto ce se dogoditi, mozda i porast.. to ce sad biti velika bitka svjetskih mocnika.. dakle za pocetak jacanje izvoza sad-a u kinu (manja vrijednost dolara) ali i slabiji dolar. (bolja vanjskotrgovinska bilanca USA)

ne treba ocekivati da ce eur rasti, jer je malo vjerojatno da ce se kina nakon $ odluciti za eur.. prije za neku rezervu u sigurnoj i stabilnoj valuti.. recimo svicarski franak ili nesto slicno.. taj odnos kine prema eu se mogao vidjeti i kad su kineske vlasti odbile spasavanje eurozone.

i onda dolazimo na najvaznije.. za nas danas.. HRVATSKA

se upravo sprema uzeti kredit u dolarima.. pretpostavljalo se da ce se ponoviti prica iz 2000 kad smo dobili kredit od japana (samurajske obveznice) no ono sto se sad prica je prodaja obveznica za us dolar i eur..

dakle uzeti cemo kredit kad je $ najslabiji, i to veliki kredit.. kad ga budemo vracali za ocekivati je da ce se $ stabilizirati nakon ovog dogadaja izbacivanja iz medunarodne trgovine.. a mi cemo ga taman poceti vracati..

Koliko je pametno sada uzeti kredit za $? ... mislim da bi vlada trebala jako dobro razmisliti i potraziti jos mogucnosti plasiranja obveznica za neku drugu valutu.. napr. jen, kao i ranije..

molim primjedbe..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

koliko nasih ce upasti u ovaj program?

Na sastanku su kao promatrači sudjelovali i hrvatski predstavnici - zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal i pomoćnik ministra za industriju, energetiku, i rudarstvo Alen Leverić.

Najveća novost u prijedlog Uredbe o smjernicama za izgradnju transeuropske energetske infrastrukture jest u tome da se ograničeni broj infrastrukturnih projekata proglasi "projektima od zajedničkog interesa za EU-u". Kao kriterije za takvo nominiranje tih projekata predlaže se da oni moraju biti održivi u gospodarskom, socijalnom i ekološkom smislu i da pridonose ciljevima EU-a zacrtanim u energetskoj politici EU-a i u borbi protiv klimatskih promjena. Uredba bi trebala biti izglasana krajem ove godine.

Europska komisija je na oko 200 milijardi eura procijenila ukupne potrebe za investicijama u infrastrukturu za prijenos električne energije i plina.

http://www.politikaplus.com/novost/51384/EU-ce-birati-energetske-projekt...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

evo jos malo HEP.. da ne bi

evo jos malo HEP.. da ne bi ispalo kako su hidroelektrane jedine na pameti

http://www.poslovni.hr/vijesti/hep-ceka-lokacijsku-dozvolu-za-beto-19829...

i nesto jako jako interesantno

http://www.poslovni.hr/vijesti/europska-supermreza-pred-brojnim-prepreka...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

informativni listic

ajmo ispocetka... malo informacija pa onda moze i razgovor

Mladen Perkov: U Hrvatskoj ću graditi sedam hidroelektrana

Ako bi u ovom trenutku vlasti u Hrvatskoj svim potencijalnim investitorima dopustile na svojim rijekama, rječicama i potocima gradnju 90-ak malih hidroelektrana, a upravo za toliko je zainteresiranim ulagačima do danas izdala prethodnih energetskih suglasnosti i energetskih suglasnosti, domaći energetski sektor bio bi snažniji najmanje za 180 megavata. To je jednako snazi četiriju HE “Lešće” koja je nedavno puštena u pogon. Procjenjuje se da bi gradnja tolikog broja malih HE koštala najmanje pola milijarde eura.

Takve računice lijepo zvuče. Nažalost, nerealne su. Prvo, u ovom trenutku struka spominje 77 potencijalnih lokacija u državi za takve hidroelektrane, pri čemu su u startu, zbog prostornoplanskih ograničenja i zaštite okoliša i kulturne baštine, isključuju čak 52, tako da zapravo investitorima ostaje samo 25 lokacija gdje bi mogli graditi elektrane ukupne snage 7,8 megavata. - Od spomenutih 90-ak mini hidroelektrana u najboljem slučaju bit će izgrađena tek svaka deseta. To nije nešto s čime ćemo se suočiti mi u Hrvatskoj. Radi se o svjetskim iskustvima razvijenijih zemalja svijeta, poput Kanade.

ostatak na linku
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/ar...

i sljedeci tekst Vlada / tj. HEP
INVESTICIJSKI PLANOVI Vrijedni više milijardi kuna
HEP planira graditi hidroelektrane triput jače od hrvatske polovice nuklearke Krško
Uz Omblu, u HEP-u planiraju i proširenje hidroelektrane Dubrovnik za još oko 300 MW, velike akumulacije Kosinj s pratećom elektranom snage oko 60 MW, a ta bi se voda potom koristila i za pokretanje turbina nove HE Senj 2, snage oko 300 MW, kao i gradnju nekoliko elektrana na Savi i Dravi

Prva od njih trebala bi biti podzemna hidroelektrana Ombla kod Dubrovnika. No, zbog primjedaba Ministarstva zaštite okoliša i prirode te brojnih ekoudruga na taj projekt, gradnja, za koju je već odobren i EBRD-ov kredit, možda bi mogla doći u pitanje ili biti odgođena.

Uz Omblu, u HEP-u planiraju i proširenje hidroelektrane Dubrovnik za još oko 300 MW, velike akumulacije Kosinj koja bi skupljala vodu iz rijeka Like i Gacke s pratećom hidroelektranom snage oko 60 MW, a ta bi se voda potom koristila i za pokretanje turbina nove HE Senj 2, snage oko 300 MW, kao i gradnju nekoliko elektrana na Savi i Dravi. Na Dravi bi gradili tri elektrane snage po pedesetak MW: dvije na hrvatskom dijelu te rijeke, umjesto ranije planirane Novo Virje (no, i taj plan izaziva prosvjede lokalne zajednice) i treću kod Osijeka.

Razmatraju i mogućnosti za gradnju nekoliko reverzibilnih hidroelektrana poput postojećih HE Obrovac i Vinodol. No, prvo treba istražiti koliko su takvi planovi ostvarivi. Postoji i dosta lokacija za gradnju malih hidroelektrana, kažu u HEP-u.

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=D14A6AC3-4DF0-44A3-9505-DE18EC9D431F

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne možeš silinom i količinom teksta sakriti istinu o čeprkanju

Političari se kao hijene bacaju na državna poduzeća, ubacuju svoje nestručne ljude da bi rasturili HEP i predali ga europskim gospodarima.
za lisice.

Ekonomska logika im je svidjeti se EU-gospodarima pod svaku cijenu, pa i upropaštavanjem milijardi dolara mogućih zarada, kao ovaj zadnji slučaj s INOM u Siriji.

Evo nekih ljudi iz HEP-a da malo razjasne što im rade političari, a preko njima svima nama i našoj državi:
http://www.tportal.hr/ipVideoPlay?id=http://max.tportal.hr/Drzavnim-inte...

HEP-u naređuju da se prekomjerno zaduži, kako bi ga takvoga zaduženoga lako jeftino prodali, a kome nego torbarima energetike na Balkanu, svojim političkim pokroviteljima.

Ostaje ono: investicije su im čeprkanje uz ogradu da bi lisicama otvorili putove u kokošinjac.
Istina neki jači pijetlovi jače čeprkaju, da sebi nađu više crvića, ali time stvaraju veće rupe za lisice.)))

Tko je glasao

stavovi iz ovog komentara su

stavovi iz ovog komentara su protivni stavovima iz dnevnika.
Nije jasno dali se na energiji zarađuje ili gubi. U dnevniku kažeš da lisicama za investiranje u energetiku slijedi zarada u milijardama a u ovom komentaru da zaduživanje HEP za gradnju istih energetskih objekata slijedi propast i prodaja u bescjenje.
Dakle, ima ili nema zarade u enegetici?

Tko je glasao

Nema suprotnosti, treba bolje čitati

Rekla sam ."...HEP-u naređuju da se PREKOMJERNO zaduži..",
Zašto politika naređuje koliko se moraju zadužiti, kada se ne razumije u taj posao.
Svakako da energetika donosi dobit, a slijedi joj i dobra budućnost, zbog ostaloga i zbog uvođenja automobila na električni pogon, te zbog problema oko nafte.

U dnevniku kažeš da lisicama za investiranje u energetiku slijedi zarada u milijardama a u ovom komentaru da zaduživanje HEP za gradnju istih energetskih objekata slijedi propast i prodaja u bescjenje."Lisicama" slijedi zarada u milijardama, slično kao i telekomunikacijama, jer im neće RH vlada određivati cijene, dok određivanjem cijena HEP-u izravno utječu na njihovu dobit ili gubitak, te HEP-u prelijevaju novac prema raznim potrebama, naređuju isporuku el. energije dužnicima zbog političkih razloga, a ne tržišnih.
HEP, može nabavljati novac po drugačijim kamatama nego li Njemačka i Francuska,.., a zaduživanja trebaju pratiti neku poslovnu logiku i mogućnosti, a ne želje nestručnih političara.

Jednostavno, ima dobrih poslova za investiranje, ali trenutno mogu toliko i toliko investirati da ne ugrozim svoje poslovanje. Kada ti novi objekti počnu donositi dobit, odlučit ću se za nove investicije.
Usput bih mogla i poskupiti svoj proizvod jer su u EU veće cijene energije nego kod nas, jer bi tako strani investitori odmah i napravili, da si što prije vrate uložena sredstva.

Tko je glasao

Ako investicije u energetiku

Ako investicije u energetiku donose milijarde dobiti tada će i prekomjerno zaduživanje za bržu gradnju tih objekata koji donose milijarde imati pozitivan a ne negativan učinak na firmu.

Kome će strani investitori prodavati struju u Hrvatskoj po cijeni skupljoj od HEP-a? Upravo zbog državne intervencije tj. čuvanja socijalnog mira imamo niske cijene struje i plina koje uništava gotovo svaku investiciju u energetiku.

Uvođenje tržišnih uvjeta u cijenu struje i plina dovesti će do cca 30% poskupljenja struje i plina i tek tada će se pojaviti strani investitori u energetiku ili će proizvedenu energiju izvoziti.

U telekomunikacijskom sektoru su nam cijene pale prodajom THT i sada smo nezadovoljni što nisu više pale i što novi vlasnici uvođenjem reda, smanjivanjem lopovluka i otpuštanjem nepotrebnih radnika zarađuju m,nogo više nego su naši stručnjaci i političari vodili THT.
Nije problem kod stranaca niti stranih investicija. Problemi su kod nas.

Tko je glasao

PREKOMJERNI dugovi uvijek su samo kockanje vlastitom sudbinom

Ako investicije u energetiku donose milijarde dobiti tada će i prekomjerno zaduživanje za bržu gradnju tih objekata koji donose milijarde imati pozitivan a ne negativan učinak na firmu. Je, samo moraš do tada preživjeti i isplaćivati kredite. Mnogi su propali upravo zbog toga što nisu na vrijeme imali dovoljna sredstva za otplatu dugova, iako su se u budućnosti te investicije kupcima debelo isplatile. Prekomjerni dugovi su kockanje s vremenom, ljudima, tvrtkama i najčešći put u propast.

Upravo za to bi i trebale poslužiti te PREKOMJERNE investicije koje politika potražuje od HEP-a: da ih HEP ne može "progutati", pa da se onda, što se može, traže "strani investitori" i partneri, koji će onda zbog "stiske" s vremenom lijepo pokupiti vrhnje, "kupiti" s HEP-om i dio hrvatske prirode, vode,...

Mnogi su tako jeftino kupili "kuće pod ovrhom", jer im vlasnici nisu na vrijeme skupili dovoljno novca.

Bila sam u prilici, jednome takvome- "do danas u 18 sati moram uplatiti, ili ode kuća" prepustiti sredstva prikupljena za neke druge namjene. U takvim uvjetima, ljudi daju sve za sredstva koja i nisu toliko velika, ranjivi su jer je pred propašću cijela njihova obitelj.

PREKOMJERNI dugovi su preopasni i zato treba prepustiti poslovnu politiku stručnjacima iz HEP-a, a ne nestručnjacima iz politike.

Tko je glasao

Krivo interpretiraš zahtjev

Krivo interpretiraš zahtjev politike upućen javnim poduzećima pa tako i HEP-u o povećanom investicjskom ciklusu.
Dakle, ne radi se o PREKOMJERNOM zaduživanju onako kako ga ti opisuješ jer bi to značilo da za projekt koji košta 100 nečega dižemo kredit od 110 nečega a to nije slučaj u HEP-u.
Radi se o slijedećem, uprava HEP-a i struka u HEP-u su predvidjeli nekoliko investicija tokom 2012 godine a politika kaže da to povećaju. U zahtjevu za povećanjem investicija ne krije se PREKOMJERNO zaduživanje jer ono nije mogućno već je to zahtjev da struka i uprava u HEP-u više radi.
Sve investicije takvog tipa realiziraju se kao projektno financiranje tj. svaki objekt koji se gradi ima svoju studiju isplativosti, stopu rentabilnosti, neto sadašnju vrijednost na osnovu kojih se donosi odluka o isplativosti investiranja a kako mi trenutno imamo cca 30% potcijenjenu cijenu struje za očekivati je da će u narednom periodu takve investicije biti još isplativije nego li pokazuju sadašnje studije. U ovakvim investicijama ugovara se i grace period povrata kredita do puštanja pogona u funkciju tj. do početka proizvodnje kada je pogon tj. projekt u stanju vraćati preuzete kreditne obveze.

Tko je glasao

Neka im omoguće poslovne uvjete kao strancima

U telekomunikacijskom sektoru su nam cijene pale prodajom THT i sada smo nezadovoljni što nisu više pale i što novi vlasnici uvođenjem reda, smanjivanjem lopovluka i otpuštanjem nepotrebnih radnika zarađuju m,nogo više nego su naši stručnjaci i političari vodili THT.Zbroji sve što je prije, od telekomunikacija, ostajalo novca u RH.U dobit stavi i plaće hrvatskih radnika i uplate doprinosa,..., jer su to novci koji su ostajali u RH, taman ih shvatio i kao socijalna davanja- koja nismo morali davati iz proračuna i usporedi s današnjom situacijom.

Ako nakon izračuna koliko novca sada, nakon što su vlasnici postali stranci, ostaje RH, (od toga novca oduzmi i troškove oko zbrinjavanja svih otpuštenih i prerano umirovljenih jer su i oni za nas trošak te privatizacije) , a koliko je to bilo prije, dođemo do zaključka da nam ipak ostane više novca, može se reći da je imalo smisla takvo što poduzimati. U protivnom, sve je napravljeno na vlastitu štetu.
Uvjerena sam da je računica baš takva.

Za nas je općenito lošije da se proizvodnost poveća, ako u konačnici manje novca ostane u RH, nego da ostane manja proizvodnost, zbrinuti ljudi i posredno veći novac, nego onaj od oporezivanja stranaca.

Inače, koja je uopće svrha podizanja proizvodnosti u našoj državi prodajom profitabilnih tvrtki, ako nam na kraju dobit zbog podizanja te proizvodnosti odnesu, a ljude ostave siromašnima i nezbrinutima?

Nije problem kod stranaca niti stranih investicija. Problemi su kod nas. S ovime se slažem i zato neka se političari odmaknu od HEP-a i sličnih tvrtki i omoguće im poslovne uvjete kakve bi morali osigurati strancima da su ovi vlasnici.

Vođenjem socijale i partijskih zbrinjavanja, preko HEP-a i drugih državnih vrtki, dovući će nas do rasprodaje i do stanja u kakvom je Grčka.

Tko je glasao

Razlika u cijeni usluga

Razlika u cijeni usluga telekomunikacijskog sektora iz vremena kada je THT bio naš i sada kada je prodan je u korist građana i gospodarstva ove zemlje i to je mnogo više od onog što je uplaćeno u proračun a i to je korist cijeloj RH te brojke si zaboravila staviti u svoju analizu.

Sustav u kojem je osnovna svrha poduzeća i gospodarstva bilo upošljavanje s niskom stopom proizvodnosti i efikasnosti imali smo do 1990 godine i taj sustav je uništio državu u prvom dodiru s konkurencijom.

Navika političkih elita da upošljavaju previše i nepotrebno se poslije 1990 iz gospodarstva preselila u državnu upravu i javna poduzeća i zato su ona neefikasna s malom proizvodnošću, viškom uposlenih i imaju relativno loše poslovne rezultate.

Tko je glasao

ovaj...

... jesi li ti svjesna koliko trenutno uvozimo struje?

Tko je glasao

Mi smo njihovi, nećemo uvoziti, dat će nam naši dobrotvori.)))

Uskoro smo EU, pa nećemo uvoziti, davat će nam koliko trebamo.)))
Za početak u vrijednosti izgubljene dobiti od ININIH polja u Siriji!

....a jesi li ti svjestan koliko uvozimo hrane?

Možda da počnemo uvoziti i učenike, jer imamo dovoljno škola, a "tvoji" bi silom gradili, gradili,..., valjda imaju građevinske tvrtke:)))

Tko je glasao

Tko će ti davati??

Upamti! Nitko ti ništa neće davati. Hranu uvozimo jer nam je poljoprivreda propala, a propast će i više kada uđemo u EU pa će se sva hrana moći uvoziti bez ikakvih ograničenja.
Škola, naravno, nemamo dovoljno. Imamo manje od 30 posto potrebnih školskih prostora. Pa zašto se nastava odvija u dvije ili čak tri smjene? Normalno je da su osnovne i srednje škole u svojoj zgradi i da imaju nastavu u jednoj jedinoj smjeni. A kako velik broj škola izgleda, to je poseba priča. Pa masu ih nema ni dvoranu za gimnastikiu, a kamoli kabinete. U mnogim dijelovima zemlje (vidi pod Vukovar) nemaju ni grijanje.

Tko je glasao

"Pokrij se koliko je jorgan dug"

Mi smo njihovi, nećemo uvoziti, dat će nam naši dobrotvori.)))
@žaki, pogledaj one znakiće na kraju moje rečenice. Bilo je to za @zaphoda, koji uvijek idealizira EU.
Stoga ovo tvoje:
Upamti! Nitko ti ništa neće davati. Hranu uvozimo jer nam je poljoprivreda propala, a propast će i više kada uđemo u EU pa će se sva hrana moći uvoziti bez ikakvih ograničenja, nije bilo potrebno.

Škola, naravno, nemamo dovoljno. Imamo manje od 30 posto potrebnih školskih prostora. Pa zašto se nastava odvija u dvije ili čak tri smjene?Nastava se i dalje treba odvijati u dvije smjene jer nismo dovoljno bogati da si priuštimo drugačije, a pogotovo sada, kada smo u teškoj krizi.
Zaduživati se sada, u vrijeme krize, za takvo što je notorna glupost.

Slično bih se i ja mogla zadužiti za veći stan ili kuću pa da mi djeca imaju svatko svoju sobu, da jednu imam za goste, jednu za sprave za fitnes,..., ali imam neka ograničenja- nemam tih sredstava, a i radije mi se od ulaganja u zidove ulaže u druge stvari: recimo kupovinu zemlje, sadnju šume,...
Tako i država treba znati kakva su joj ograničenja, što je njena realnost., a što su želje.
Što bi dali u Africi za takve škole kao što su naše!?:)))-svatko prema svojim mogućnostima!

Sada bi pipkali i tipkali po tabletima, ne bi pisali, crtali, već svakome treba njegov tablet, a moramo i odbaciti stare dnevnike, jer ima i za to tablet.

Umjesto da se počne štedjeti i dalje se forsira silno opremanje elektroničkom opremom, kako bi neki odavno povlašteni i dalje novac iz MZOŠ-a skretali na svoje mlinove.
Ako bude novaca, reče Sunčica!
Misli stvarnih novaca ili dugova?

Očito nema nikakve štednje osim na najbezvrjednijem od svega - na ljudima.

Kako se ponašaju, što i kako planiraju, sasvim je jasno da ništa dobroga osim povećanja dugova neće napraviti: kao i u periodu od 2000-2003.

Bilo je gradnji u krizna vremena, ali nisu sigurno gradili škole , dvorane, bolnice i zatvore.
Ta nemaju dovoljno novca ni za već postojeće bolnice, ni za poštene plaće liječnika u njima, a gradili bi nove!?

U mnogim dijelovima zemlje (vidi pod Vukovar) nemaju ni grijanje. Nije istina da nema, već nema standarda, pa neke škole vuku novca koliko god hoće, a nekima ne daju.

Recimo ima jedna škola koja je prvo bagerom uklonila svoje parkiralište, županija joj napravila novo, a sada 4-5 godina poslije preko toga parkirališta pravit će proširenje zgrade, a onda opet graditi- malo dalje novo parkiralište.
Njoj susjedna škola (jedna podijeljena na dvije), nema klima uređaje, dok ova prva ima sve učionice klimatizirane- u istoj županiji, u istoj državi?

Ovakva ti je situacija: oni koji imaju nekoga tko im radi u tim Uredima za prosvjetu mogu iz "kasice" vaditi za sve što im padne na pamet- kao oni su sposobni, dok ovi drugi nemaju, kao oni u Vukovaru- ni za grijanje.

Tu bi se trebalo napraviti reda, znati točno koliko koja škola vuče sredstava, a trebao bi i postojati neki standard, pa da se u ove što stalno sisaju novac zbog poznanstva i kojekavih veza s ovima iz Ureda, ne ulaže dok i ove druge ne ostvare približan standard- recimo da sve budu klimatizirane.

Na drugom dijelu grada druga- nova i velika škola je poluprazna, jer nema privlačne programe za učenike.

Dvorana u gradu, nikada više.
Građene su čak i na već postojećim školskim igralištima, tako da djeca više ni za vrijeme lijepoga vremena ne idu na vanjska igrališta (nema ih), već su u dvoranama u kojima klime ne rade ili ih nema.

Tko je glasao

sorry za znakove

Ispričavam se!

Tko je glasao

lijepe želje ali...

... mislim da usprkos dobrim željama ne kontaš nešto.

Štednja je krasna stvar. Osim u jednom trenutku - kada imaš kredit u eurima, a kamata je promjenjiva i raste - kao što se nama sada dešava.

Tada ti treba zamah, proizvodnja, gradnja - čak i donekle, lažna. I moliš Sv. Zarkona da ti uspije. Optimizam je strašna stvar, prilično zarazna.

Samim šparanjem se neće ništa postići, mi trenutno NE proizvodimo dovoljno, tj. NE zarađujemo dovoljno. Deficit ove godine nam je toliki da bi se i stara Juga posramila.

Dakle - ili investicije - ili smanjnje mirovina i plaća onih na proračunu - ne znam odakle inače misliš namiriti novac "za ljude".

Tko je glasao

Investicije daju zamah Mujo-Haso ekonomiji

Samim šparanjem se neće ništa postići, mi trenutno NE proizvodimo dovoljno, tj. NE zarađujemo dovoljno. Deficit ove godine nam je toliki da bi se i stara Juga posramila.
Recimo, da bi se okupao u kadi, prvo moraš zatvoriti rupe na njoj , a onda je puniti, a ti pričaš kako trba makar i bušiti nove rupe na kadi samo da se nešto radi. Nisi u pravu.
Gradnja škola i dvorana, bolnica, je samo bušenje još rupa na toj kadi, a dolje ti je @Bigulica to lijepo objasnila: želi se spašavati nabujale građevinare i one koji imaju njihove dionice, po svaku cijenu, bez obzira što se time cijela država dovodi u daleko teži i bezizlazniji položaj ili baš zato.Pomislim čak da im je to i posao, kao onima što su taj posao odradili u Grčkoj.

Tada ti treba zamah, proizvodnja, gradnja - čak i donekle, lažna. I moliš Sv. Zarkona da ti uspije. Optimizam je strašna stvar, prilično zaraznaTakav optimizam, vrijedim u zatvorenom sustavu Mujo-Haso:

"Bi li ti pojeo g.. za 100DM?
Bi! I pojede.
Bi li ti pojeo g.... za 100DM?
Bi!
I oba pojedoše za 100 DM!
Nekome od njih, zasvijetli žaruljica: "A jesmo, bolan, blesavi. Ti pojeo g..., ja pojeo g.... Nitko nije zaradio na tom poslu!"
Ma pusti, glavno da se lova vrti!
Ili "Glavno da je zamah, taman i lažan"-by @zaphod.))

A Hrvati nisu ni Mujo ni Haso, nego "investitori", koji još na takvo "obrtanje kapitala" drugima plate kamate i prodaju djedovinu, a neki čak i ušićare neke %-tke.

Tko je glasao

zbljuv...

Tko je glasao

Zbog ostaloga u spam!

Krpati kadicu dok ti je glavni odvod odčepljen je glupost. Tako je, a upravo to su investicije koje ti opravdavaš zbog "potrebe zamaha".

Zbog ostaloga opet u spam!

ps.Bila sam protiv te mogućnosti, ali hvala @mraku na toj mogućnosti

Tko je glasao

Slažem se da nam treba investicija

ali onih koja bi otvarala dugoročno nova radna mjesta, pripadajuću partnersku mrežu malih tvrtki koje se generiraju oko tih velikih investicijskih projekata, donosila prihode, a ne samo onih koje bi zaposlile građevince koji nakon građevinskog booma lagano vrte palčevima i podmazuju bagere da im ne zahrđaju... JPP ideja u kontekstu škola mi se posebno ne sviđa, pojedine ravnateljice su ionako od javnog napravile privatno, pa i ograničene resurse škole iznajmljuju za raznorazne namjene i za lovu, a nikad nisam vidjela da se tako prikupljena lova "vraća u sustav" u smislu poboljšanja istog... Tako imamo sve više sadržaja u školama koja naša djeca trebaju plaćati da bi ih pohađala, ali ne samo za djecu, već i za odrasle upražnavatelje joge, ili pak fitnes za odebljale domaćice...

Bilo bi lijepo kad bi sve škole bile jednosmjenske i kad bi sve imale kuhinju i sportsku dvoranu i igrališta, ali to je po meni samo jedan, možda čak i manje bitan problem našeg školstva...

Moglo bi se pomiriti i jedno i drugo, kad bi se na primjer išlo na sanaciju postojećih objekata i podizanje njihove energetske učinkovitosti, tu bi se građevinci mogli zaposliti, a posebno bi bilo posla za sitnije kooperante i obrtnike... A trebalo bi i manje hidroelektrana ;)

Čačić razmišlja svojim megalomanskim neoliberalnim mozgom i izmišlja projekte za velike firme i gleda kako iste rastu na burzi... uglavnom, niš' prepametno nisam niti očekivala, ali svojom nebuloznošću otišao je čak ispod mojih skromnih očekivanja prema njemu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigi ovo je u planu.. to je

bigi ovo je u planu.. to je vec cacic rekao

Moglo bi se pomiriti i jedno i drugo, kad bi se na primjer išlo na sanaciju postojećih objekata i podizanje njihove energetske učinkovitosti, tu bi se građevinci mogli zaposliti, a posebno bi bilo posla za sitnije kooperante i obrtnike... A trebalo bi i manje hidroelektrana ;)

imas citav clanak o tome, neki dan sam citala

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a sto se tice JPP u

a sto se tice JPP u varzdinskoj zupaniji funkciora..

evo model (hns, naravno jer to cacic odavno predlaze)

http://www.hns-bjelovar.org/ostvarenja/index.php?go=03
http://www.varazdinska-zupanija.hr/index.php/novosti/iz-zupanije/3088-up...

taj model je mislim pokrenuo 2004.. evo vidi pocetke i prijedloge
http://www.nacional.hr/clanak/38167/varazdin-cacicev-model-za-razvoj-rh

ps
ukratko objasnjenje sto je JPP jer jos uvijek svi zaziru od toga. no stvar je u dobrom vodenju, a ne u losoj ideji.. uostalom kao i uvijek, lose i nestrucno voden posao obicno lose i zavrsi kako god bila pozitivna ideja koja ga je pokrenula
http://www.business.hr/vijesti/prosjecni-rezultati-apiu-ova-sektora-za-j...

agencija za javno privatno partnerstvo
http://www.ajpp.hr/

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zahvaljujem na ovim

Zahvaljujem na ovim linkovima, kao i na onom dole na kojem je video sa sjednice Vlade na kojoj se dogodila prezentacija. Vidim koliki trud ulažeš okolo da obraniš pozicije pozicije pa bih te molio za slijedeća pojašnjenja;

Prije objave dnevnika ( već tri) na pollitici sa vrlo sličnim temama slučajno je do mene došla informacija da je u paketu investicija i gradnja 338 novih osnovnih škola koja će krenuti svaki čas i spasiti projektante. Sa nevjericom sam tu informaciju primio, izgledala mi je potpuno nevjerovatna. Kad se pogleda cijela prezentacija može se zaključiti da je ta informacija netočna, ali nažalost i da je vrlo blizu istine. Konkretno ministar Jovanović ne govori o gradnji 338 novih škola, već o 338 projekata u školstvu što je jako različito. Ali, ali,ali. Ministar Jovanović izbacuje i brojku od 6 milijardi kuna te kad se ona podjeli sa 338 dobijemo da je prosječni projekt težak 17 milijuna kuna što u stvari predstavlja jednu dobru osnovnu školu. Osim toga ministar Čačić spominje "stotine škola", a ministar Jovanović govori da je iza tih investicija stoji osnovni cilj "rad škola u jednoj smjeni" koji je laički gledano neostvariv bez velikog broja novih škola. Dakle, povuci potegni ( a povuci potegni je zato jer nam u prezentaciji programa nisu dati točni podaci o kojim i kavim su projektima radi, čime je otvorena pandorina kutija za špekulacije ) može se špekulirati da se ipak radi o stotinama novih škola, i tek manjem broju dogradnji i rekontrukcija.

Izgradnja dvorana, rekonstrukcije škola u smislu dostizanja nužnih standarda koje pojedine škole ne zadovoljavaju, nužne dogradnje škola koje rade u tri ili četiri smjene, to su za mene prijeke potrebe i veseli me vidjeti ih u programu. Izgradnja novih škola kao i proširivanje postojećih da bi se ostvario cilj rada svih škola u jednoj smjeni po meni je investiranje u nešto sasvim nepotrebno. Dakle borimo se protiv krize ulaganjem u nepotrebno. Dok s druge strane imamo brda prijekih potreba, i mogli bismo se boriti protiv krize i otvaranjem investicija u nešto što nam je potrebno, ili bar mnogo potrebnije nego rad u školama u jednoj smjeni. Molim te Luna objasni mi kakave prednosti ima rad osnovnih škola u jednoj smjeni ispred rada škola u dvije smjene da bi to mogli nazvati prijekom potrebom i odrediti kao prioritetni cilj.

Osim toga JPP. Pregledao sam ove linkove vezano za ostvarene projekte JPP u školstvu u Varaždinskoj županiji. Stvarno mi nije jasno čemu tu služe privatni partneri. Javni partner kao vlasnik zemljišta daje pravo građenja privatnom partneru koji izgradi školu koju onda 20-30 godina iznajmljuje javnom partneru, naravno uz zaradu. Molim također za objašnjenje koji je razlog da se tu uopće uvodi privatni partner. Javni partner ne može sam doći do kredita, a privatni može? Privatni partner dobiti će osjetno povoljniji kredit nego javni partner?

Tko je glasao

ne znam da li cu stici .. ali

ne znam da li cu stici .. ali JPP kao ideja zahtjeva puno duzi tekst.. ono kako si ja JPP prevodim najkrace je

podijeljena investicija izmedu drzave i privatnika na partnerskoj osnovi (svi moraju imati interes, drzava javni, a privatnik zaradu)..
uspjeh JPP ovisi o osnovnim postavkama, vodenju i pracenju tog odnosa na nacin da nitko ne bude na steti..

ako pogledamo skole
to znaci da dobijamo jedan prostor koji ima dva korisnika, sto znaci jeftiniji prostor
ako se jos ukomponira privatna kantina napr. (uz kontrolu cijena) imas i kuhinju za djecu i zadovoljen interes ugostitelja
postoje prostori koji su sto se skole tice u nekom periodu nekoristeni, sto ukljucuje i dvoranu.. ako privatnik te prostore tada koristi dobili smo obostrani interes.. a u skladu time i financiranje

ne znam da li se sjecas, ali skole po selima u doba sfrj su na neki nacin u pametnijim sredinama tako funkcionirale.. popodne i vikendom su se osim skolskih aktivnosti (koje sada mozemo zamijeniti raznim igraonicama i radionicama) koristile za : predavanja afz, igranje tombole, knjizevne veceri, neke sportove.. itd itd.. meni se cini to isto ali na drugi nacin u financijskom smislu organizirani

sto se tice broja investicija u skole... stvarno ne znam jos za sada. nisam se jos time pozabavila.. mislim da se radi o vise stvari, isto sto i ti kazes.. popravcima, dogradnjama i novim skolama
za nove znam da je puno projekata gotovo ali je hdz obustavio gradnju, tako da ne kuzim kako bi sad tu trebalo biti odmah puno posla za projektante.. jedino ako se sad pocne projektirati za buducnost
rekonstrukcije idu u smjeru energetske ucinkovitosti, tako da ni tu bas ne kuzim kako ima posla za projektante... osim sitnog

a za broj preko 300 nemam pojma, iznenadio si me.. javim ako skuzim nesto novog

Vidim koliki trud ulažeš okolo da obraniš pozicije pozicije pa bih te molio za slijedeća pojašnjenja;

nis se ne trudim braniti.. cilj mi je skuziti sto ce se dogadati u sljedecem periodu. da bi to mogla trebam prvo skuziti u sto ce se investirati i koje grane i poduzeca ce se razvijati.. naprosto trebaju mi ti podaci pa ih se trudim pratiti ih od javnih investicija do rezultirajucih u privatnom sektoru

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Evo, ja ću ti objasniti!

nis se ne trudim braniti.. cilj mi je skuziti sto ce se dogadati u sljedecem periodu. da bi to mogla trebam prvo skuziti u sto ce se investirati i koje grane i poduzeca ce se razvijati.. naprosto trebaju mi ti podaci pa ih se trudim pratiti ih od javnih investicija do rezultirajucih u privatnom sektoru

Upravo se priprema jedan novi krug privatizacijske pljačke!

Računa se, prema već viđenom obrascu, s obzirom da nitko nije na vrijeme skužio kako društveno postaje državno samo zato da bi potom postalo privatno vlasništvo izabrane nekolicine, tako se sad računa kako nitko neće skužiti kako je JPP zapravo prelijevanje javnog novca u privatne džepove.

Eto, ja upozorila na vrijeme ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ovo je bedasto sto pises..

ovo je bedasto sto pises.. kao da pricas o svojoj vjeri, umjesto o realnim odnosima u drustvu koji nikad nisu apsolutni

meni bar tako izgledaju govori vjerskih ili ideoloskih zanesenjaka u vec nesto..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ahaaa

Ajde ti objasni bolje... Naime, država po svemu sudeći želi potrošiti novac na investicije koje su u sadašnjem trenutku samo "wishfull thinking" i nemaju nikakvu realno ekonomsku ili značajnu socijalnu podlogu niti potencijal (ovdje prije svega mislim na nove škole kroz JPP).

Ne znam na koju moju vjeru misliš, ali ta sigurno nije "kapitalizam a la Čačić". Usput, INGRA je danas jako roknula, nadam se da su mirovinski fondovi zakasnili s kupnjom...

Ja nisam apsolutno protiv JPPa, ali sam protiv JPPa koji kompromitira osnovnu socijalnu infrastrukturu

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

a sto bi to po tebi bilo

a sto bi to po tebi bilo prihvatljivo kao investicija u formi JPP-a?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kad bih bila ministrica ili prva podpredsjednica...

sigurno ne bih brzala s ovim odgovorom, već bih napravila opsežnu analizu javnih usluga, proučila iskustva onih koji već upražnjavaju JPP, posebno onih koji su se na tom iskustvu opekli. Ima s JPPom i dosta loših iskustava, npr. s privatizacijom vode.

Ovako "na suho", kandidati za JPP bili bi mi neki znanstveni projekti i HŽ...

JPP inače nije neka novost kod nas - npr. puno ga je zdravstvo! Sjetimo se i JPP-a na Cvjetnom :(

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

hehe bandic ga je 8x

hehe bandic ga je 8x preplatio..napr.

no to ne znaci da je JPP los nego da je ekipa em lopovska em nesposobna..

model je ispitan u varazdinskoj zupaniji a koriste se i iskustva iz kanade, i to bas na skolama..

u drugim zupanijama nije nesto bio uspjesan,... a vrlo je vjerojatno bio i krivo voden..

HZ da, ali ne pruga, vec vlakovi, vagoni i to.. i to u omjeru da privatni partner nikada ne moze diktirati uvjete ili ucjenjivati..

vidi, skole su idealne za taj model.. a partnerski model treba znati stvoriti.. to je na neki nacin samo to.. obican dugotrajni ugovor zainteresiranih strana na obostranu korist..
kod JPP u skole ne moze doci do diktata privatnog partnera na monopolski nacin ili apsolutan nacin.. to u ekonomskom smislu ako se ne radi u kriminalu nikad nije visoko profitabilno.. zato je taj dio izuzetno povoljan za JPP.. a uz pazljivo vodenje tesko da moze biti los po javni interes

ne bih bandica i horvatincica mjesala u ista suvislog.. lopov je lopov kako god mu se zvao projekt i na koji god nacin bio financiran..
sto se tice bandica vrijedi pogledati najnoviji biser.. neke vrste JPPa..tipa ti meni-ja tebi, pa kumovi smo... upravo je ugovorio s Tehnikom u Vrbanima tri novi vrtic koji je duzan izgraditi stanarima u stanovima izgradenim na zemljistu geotehnike, koji su mu z atu zemlju dali vrtic da bi ga grad financirao.. da bude stvar gora od gore.. grad nema love, ta trampa sa geotehnikom je tak dobra da ce na koncu vrtic kostati duplo.. a gradani ce sve platiti jos jednom.. (radi se o 107 milijuna umjesto 54 koliko je trebao kostati)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hvala, proučit ću ove

Hvala, proučit ću ove afirmativne članke i držati fige da će se i u budućnosti ovi projekti pokazati opravdanima, tj. da neće nešto "isplivati". . Naime, JPP se dobrim dijelom oslanja na outsourcing, koji niti izdaleka nije više toliko cijenjen kao nekad. Premda se čini više nego logičnim djelatnosti koje nisu primarne outsorceati, praksa pokazuje da nekim čudom takvo outsourcanje uvijek ispadne skuplje nego da si zadržao vlastitu službu. I dok me je baš briga hoće li HT ili Pliva outsourcati marketing ili prehranu jer je to njihov privatni korporativni novac, itekako se moramo pitati ako se radi o novcu poreznih obveznika kad (ako) se pokaže kako su se državni novci u povećanom obujmu počeli slijevati u privatne džepove...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

outsource ima svoju poslovnu

outsource ima svoju poslovnu logiku i ako se ona postuje isplati se

- i to na kvaliteti jer rade specijalisti koji se necim bave
- na izbjegavanju rezijskih troskova (hladnog pogona) ako ne mozes zaposliti puno radno vrijeme kod sebe a onaj koji se bavi nekom specijalizacijom moze jer ima puno manjih takvih poslova

to sto je kod nas u javnim poduzecima to zavrsilo u minus nema veze sa samom logikom posla vec sa uobicajenim pogodovanjem i namjestanjem poslova..
meni se cini da bi konacno trebali jasno reci sto ne stima a ne opcenito zaustavljati nesto jer se neko okoristio..

zeljela bih kad bi prestala ACTA logika.. tj. da treba sumnati jer postoji mogucnost pa zbog toga treba unaprijed sprijeciti i sve dobro sto nosi

eto

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Trulih i raspadajućih škola ima dovoljno

npr. ova - http://srednja.hr/index.php/novosti/rubrike/hrvatska/607-smrzavanje-na-n...

A ima i nasevlja koja su divlje nabujala bez reda i plana, pa škola nije niti planirana - http://www.index.hr/vijesti/clanak/gradjani-kajzerice-na-masovnom-skupu-....

Imaš s druge strane naselja koja stare i koja će se uskoro moći "hvaliti" školama u jednoj smjeni, bez da su prstom mrdnuli ;) Broj školaraca nam stagnira ili pada, nama jednostavno u ovoj situaciji novih škola ne treba...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

u pravu si.. totalni je nered

u pravu si.. totalni je nered u sustavu i vecina ide preko veza i poznanstva i podobnosti nekog ravnatelja..

ipak skola sa osnovnim uvjetima nam fali..

ne znam koliko znas ali zadnje skole na kojima sam suradivala radene su neke 2005,2006 i 2007.. i projekti su poprilicno standardizirani.. ocito si je netko ipak dao truda i propisao normative za skole, kao i za pripadajuce sportske dvorane..

nakon 2008 se radilo sve i svasta, a i nadzor je bio .. hdzovski ili pod utjecajem struktura, kako hoces.. pa je bez obzira na uniformnost i normiranost projekata dosta toga napravljeno van propisa (bar za gradevinski dio znam) a vrlo vjerojatno je tako i za arhitektonski.. mnogo skola je stalo ili je nedovrseno jer je ministarstvo obustavilo investicije u skole vec par godina.. i to je lose..

JPP sto cacic forsira kao model investiranja u skole je dobar, bar ja tako mislim.. smanjuje kolicinu drzavnih sredstava za investiciju a rezultat .. dakle skola sa jednosmjenskom nastavom.. se postize..

mislim da trebamo skole, i nove i poboljsanja i sanacije postojecih..

no to sto ti pises trebamo takoder. bilo bi jako lijepo kad bi se uveo neki generalni standard na nivou citave hrvatske koji bi trebalo zadovoljiti i da se za pocetak to postigne.. red i namjensko pametno trosenje novaca unutar resora, uniformnost odluka na nivou drzave nam je takoder potrebna..

dakle, dogovori se sa cacicem. mislim da bi se slozio s tobom u vezi ove teme.. a i ti bi promijenila misljenje kad bi imala vise informacija o postojecim kapacitetima.. promisljena sredina bi bila optimialna

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ništa ne mogu, ili ne smiju zbog vlastitih ograničenja

Mislim da je u ovome trenutku gradnja novih škola- obična glupost, a dvorana još veća.
Znam da su u Zagrebu neke nove bolnice izvan pogona već godinama, jer nije bilo novca za njihov završetak i opremanje.
A zatvori?
Ovo bi već mogli, ako se potrude primjenjivati onaj zakon o nezastarjevanju kriminalne privatizacije i boriti se protiv korupcije.

mnogo skola je stalo ili je nedovrseno jer je ministarstvo obustavilo investicije u skole vec par godina.. i to je lose..Ma nije bilo novaca, a nema ih ni sada bez dodatnoga zaduživanja. Loše je što nastavljaju baš tamo gdje su čak i prethodni uvidjeli da nema pomaka na bolje, već samo uvlačenja u veće dugove.

Evo, neka Čačić ulaže u nove trajekte, neka naši izgrade te trajekte,... ah da obećali su EU da neće to raditi.
Neka proglase ZERP, ah i to su obećali EU da neće.
Neka ulaže u hrvatsku mljekaru, ah i to su obećali Francuzima da neće, jer što da im prave konkurenciju u Hrvatskoj?
Neka ulažu u INU, ah i tu su u suradnji s EU sprčkali one milijarde u Siriji!
Neka ulaže, umjesto u škole, dvoranice,..., u vodoprivredu, neke kanale za natapanje,.. što su tu obećali i kome su obećali tko bi ga znao!
Neka ulaže u novi državni "telekom", ah ni to ne smiju, ali zato Konzum smije?
...
Stvarno su im, u vlastitoj državi, odricanjem od svega što donosi dobit, preostale investicije tipa: dvoranice, školice, bolnice i zatvori, umjesto gore nabrojanoga.

Neka izgrade novu "PLIVU", ah ni to ne smiju.)))
Neka ulože u pravosuđe da ovi vrate pokradeni novac, a onda bi mogli po županijicama u školice, dvoranice.

Tko je glasao

ah da.. i shvati jedanput da

ah da.. i shvati jedanput da nije na drzavi investiranje u realno gospodarstvo direktno..

dakle drzava ne gradi tvornice, trajekte, hotele ni preradivacku industriju hoces prehrambenu ili tekstilnu svejedno.. pa je izuzetno bedasto inzistirati na takvim investicijama

drzava mora stvoriti okruzenje u kojem ce doci do privatnog investiranja u realno gospodarstvo a ne javni novac ulagati u tako nesto..

kapis?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Napisala si totalne gluposti, a neki rade totalne gluposti

drzava mora stvoriti okruzenje u kojem ce doci do privatnog investiranja u realno gospodarstvo a ne javni novac ulagati u tako nesto.. slažem se, ali ona radi baš suprotno: guši investiranje u realno gospodarstvo svojim lošim i štetnim političkim odlukama (Sirija, mljekarstvo i kvote, zaduživanje javnih poduzeća za investiranje u potrošnju).

Potpisati kvote po kojima NIKADA, nećemo proizvoditi količine mlijeka za svoje vlastite potrebe, a imamo realne mogućnosti i ljudi se žele time bavit, a i profitabilno je, može samo politika koja NE ZNA i NEODGOBVORNA je prema svome narodu i državi.

dakle drzava ne gradi tvornice, trajekte, hotele ni preradivacku industriju hoces prehrambenu ili tekstilnu svejedno.. pa je izuzetno bedasto inzistirati na takvim investicijama totalne gluposti: pogledaj kako je njemačka politika pomogla svojim proizvođačima automobila, kako pomaže svoje banke, zatim kako francuska politika stvara uvjete ne samo za zaštitu svoje prehrambene industrije, već i za njeno širenje- recimo kod onih koji ne vode računa o svome realnome gospodarstvu- poput RH, a zatim pogledaj i što su nam napravili od REALNIH gospodarskih mogućnosti našega ribarstva i prerade ribe, prepustivši svojim (glupim i štetnim) potezima Italiji i Sloveniji, pa i ostalima, naš ZERP.

Braniš neobranjivo: samo neodgovorne i nesposobne vlade rade ovo što se kod nas najavljuje. zadužuju se za potrošnju, umjesto u RAZVOJ gospodarstva.
Budući da je politika ta koja je realno gospodarstvo upropaštavala, nema alibi da se sada bavi izgradnjom školica i dvoranica, da bi poticala propalo napuhano građevinarstvo, odnosno neki iz nje podizali vrijednosti dionica koje su im pale, ili njihovim partnerima iz realnoga gospodarstva.

Tko je glasao

E ja se ne slažem

drzava mora stvoriti okruzenje u kojem ce doci do privatnog investiranja u realno gospodarstvo a ne javni novac ulagati u tako nesto..
slažem se

Zar ste slijepi da ne vidite kako pozitivno posluju upravo Države koje ne spuštaju gaće pred kapitalističkim postavkama, pravilima igre !?

Iskreno, ne pitam dežurnu sveznadarku već se čudim tebi @ppetra

Provinciopolis

Tko je glasao

Što je loše?

A što je loše u tome da privatnici investiraju u realno gospodarstvo?

Tko je glasao

Ništa

No međutim loše je kada se misli da Država to isto ne treba činiti.

Provinciopolis

Tko je glasao

Treba, ali samo u područjima od posebnoga državnoga interesa

Ne treba to država činiti izravno , osim u područjima od posebnoga interesa, a koja bi morala zadržati u svojim rukama, da bi bila država, a ne tuđa kolonijalna pokrajina: energetika, gospodarenje vodama, ..., ili u nekim područjima biti zajedno na tržištu kao i privatni kapital: banke, telekomunikacije, osiguranje,...

Tko je glasao

A zašto nebi bila u baš svemu !?

Nego mora biti samo u tome kaj spominješ ... Zakaj ? Po čemu !?
Zakaj baš i samo privatnik može voditi npr. Agrokor, a Država to nemre !?
Zakaj bap i samo privatnik može raditi bilo kaj, a Država to nemre !?
Zakaj Država nebi trebala imati ista prava tržišna kao i privatnik !?
Zakaj Država nebi Radila bilo kaj kaj je profitabilno !?
Nego baš mora samo ono kaj ti misliš da je strateški važno !?
Zakaj misliš da strateški važno nije osigurati svakom čovjeku njegovo pravo na Rad i zakaj misliš da samo priatnik to može i zna, a Država to nebi smjela ili mogla znati !?

Zašto Država nebi imala primjerice autobusno poduzeće i ostvarivala Profit !?
Ili pak Poljoprivredno poduzeće !?
Na temelju koje logike ekonomske dolaziš do zaključka da Država nema pravo ili nebi trebala Raditi išta što joj donosi Profit !?

Misliš li da će se privatnici bolje brinuti o građanima, ljudima, Radnicima od Države !?
Misliš li da Država može biti neovisna, samostalna i suverena ukoliko njezini građani to nisu !?

Zaključno ... Zakaj tako tupavo jednosmjerno gledate na stvari !?

Meni ne pada napamet isključiti privatnika sa "slobodnog tržišta", ali se čudim svakome tko smatra da privatnik mora imati veća prava od Države, a posebice se pritom čudim onima koji se busaju u kojekakva samostalno-suvereno-nezavisna prsa referirajući se na Državu, a istovremeno zanemaruju građane koji u biti i jesu ta ista Država ...
Kako u ekonomskom tako i u političkom smislu...

p.s. Sve privatniku (kapitalu), a Država nek bude samost-suver-nezavisna ...
Onda kapital veli da je Država preskupa - čitaj građani su preskupi...
Pa je Rad preskup tj.velik je to trošak pa su opet građani u biti skupi ...

O majko moja pa jel vama jasno kolko ste zatucani !?

Jel vi baš nikako ne možete shvatiti da te mantre "slob.tržišta" i uopće kapitalizam sa svojim postavkama u svakoj situaciji izrabljuje vrijednost Života i sije Smrt !???
Ako je Rad - Rashod / Trošak, a kapitalizam se temelji na stvaranju profita onda treba smnjiti Rad/Trošak - opet ljudi, građani ...

1-99

Iskreno bih sada mogao urlati od muke i doslovno vas sve izvrijeđati kolko ste glupi ili kojekakvi već da tako temeljnu stvar ne uviđate, da se gubite u raznim parcijalama koječega...
Da vas čovjek za noge primi i naglavačke izokrene dolje sa 6.kata i trese vas pola sata da se razdrmate vi opet nebi shvatili ...
Koji vam je kua !?
Zakaj ste slijepi pored zdravih očiju !?
Zar uistinu tako zatucani možete biti izmagijani medijima i školstvom koje vam je to u dijelu "stručnosti" nametnulo u mozak !?
Zar ne možete logički primjetiti ( zapitati se " hejjj pa čekaj malo, pogledaj kolke ekonomiste imamo, a gladni smo - zakaj jebote led, zakaj !? "
"Pa hajd možda su neki nezasluženo dobili diplome, možda su ih neki korupcijom kupili, možda je neke vrijeme pregazilo, možda su u šumi, ali brate pa ipak su oni "stučnjaki" i ima ih ohohohoho koji su obrazovani pa valjda nekog kurca znaju ... U čemu je onda problem kad je sve ovak u kurcu !? "
Jel tak teško shvatit da su temeljne postavke sjebane do jaja !?
Mahhhhhhh... Ajmo sad književnim i po mogoćnosti stručno nerazumljivim riječnikom laprdat u Ringišpil, al nemojmo ni slučajno zdravu pamet , logiku i isksutvo vlastito primjenit pritom...
Ohhh Bože za koji kurac se i kome uopće trudim pomoć !?
Ovce ostaju ovce - ne spašava to nikakva modifikiacija osim profitabilnog noža koji im nakon deranja kože prerezuje i grkljan !

Provinciopolis

Tko je glasao

Primjećuje li itko koincidenciju ikakovu !??

http://lupiga.com/vijesti/index.php?id=6687

Tajming objave ...
Povezanost s mojim vječitim naglascima na "stručnjake"...
Kontekst gornjeg komentara ...
Završni dio spominjanjem 1-99 pa i "provincije" ...

Nije mi prvi put da doživljavam osjećaj koincidencije ove vrste ...

@Golgota se sjećaš "moj.sdp" i mojih postova, a potom gotovo istovjetne, ali "preobrađene" teme klauškove kada sam jednako tako kao i sada spomenuo da imam čudno koincidentan osjećaj kao da me netko "kopira" !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Državu čine ljudi, a oni se slabo brinu za državno

Zakaj baš i samo privatnik može voditi npr. Agrokor, a Država to nemre !? Pokazalo se u praksi da ne može. Poslovođe su krali, radnici također, skladištari također, bilo je svačije i ničije i jednostavno nije moglo tako.

Zakaj Država nebi Radila bilo kaj kaj je profitabilno !?Državu bi morali zastupati neki ljudi , a ljudi vole pljačkati državno, jer nemaju osjećaj da kradu, teže ih je uhvatiti, jer ih opet moraju kontrolirati neki ljudi koji opet ne gledaju baš loše na tu krađu i traže samo svoj dio. Dobivaš lanac umreženih većih i manjih lopova, koji vrlo brzo vode tvrtke u propast.

Zašto Država nebi imala primjerice autobusno poduzeće i ostvarivala Profit !?Zato što će se opet naći neki koji će izvlačiti novac, krasti gorivo, kupovati dijelove gdje je skuplje, uzimati provizije za nabavke vozila,...

U praksi se pokazalo da takva društva nisu mogla opstati, a budući da i ova nova država EU ide tim koracima kontrole, dogovorne ekonomije, ..., i ona će brzo propasti.

Ti idealiziraš državu, a ona je ljudska "tvorba", te je toliko nesavršena da je ovo što pričaš ili utopija, ili se nužno pretvara u društva kakva smo već vidjeli: ekonomski neefikasna, s manjkom roba široke potrošnje, s previše administracije, birokrata,...
Iz toga društva naslijedili smo (političari) sklonost reguliranja svega i svačega, pa otuda i priča o vegetarijanskom ponedjeljku u Ministarstvu zeleniša.

I kapitalizam je skrenuo u te vode državnoga pa i naddržavnoga reguliranja svega, pa definiraju kakvi moraju biti krastavci, kakve banane, tko koliko smije proizvoditi mlijeka, vina, maslinovoga ulja,..i imamo ovo što je na djelu: kapitalističke zemlje koje ugrađuju loše stvari iz preživjelih socijalističkih zemalja, a odbacuju ono što je u njima bilo dobro: školstvo, zdravstvo,...- i zato neće biti dobro.

Tko je glasao

cisto prakticno bih

cisto prakticno bih dodala..

ako postoji drzavna firma i ako uzmemo u obzir da se preko javnih radova odvija gomila posla..

kad bi drzava bila vlasnik "obicnih" poduzeca

dolazimo do konflikta interesa... sami sebi bi po nekoj logici davali posao, nestalo bi trzisne utakmice i po logici stvari bi cijena bila prevelika.. a ni "obicne" firme ne bi imale posla jer bi drzavna odnjela sve bolje poslove.. (a tko ce nego svoj svome)

zato to nema smisla. i petra je u pravu. drzava treba biti vlasnik ili sudjelovati u vlasnistvu samo u drustveno vaznim podrucjima

energetika, ceste, zeljeznica, voda. .. vec ima gore sto je ppetra napisala..

te ih tako stititi na trzistu jer predstavljaju javno dobro..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Etiketašima pozdrav od

utopiste idealiste :))

http://www.advance.hr/vijesti/zemlja-koja-je-rekla-ne-masovnoj-privatiza...

... ppetra ... ... jednom već "dokazano" da nejde ...

Dobilo ti djete 1 iz matematike i ti ga ispisala iz škole jer se dokazalo da mu nejde matematika ...

Živili !

Provinciopolis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci