Tagovi

Institucionalna kriza VIII – Mephistopheles u Parlamentu!

Devilenter
Neke teme se baš stalno vuku u javnosti, pa tako i na Pollitici, ali kad u sebi nose „grijehe“ koji se ne smiju prikrivati, onda ih se jednostavno ne može niti smije olako preskakati. Stjecajem nekih okolnosti posljednjih sam dana na Pollitici bio marljiviji nego inače (liječeći nervozu čekanja - jer sam odgodio jedno važno putovanje), ali se nadam da mi nećete zamjeriti ovo na gomilanju postova.

Evo se opet govori o Referendumu (koji je uvijek bio najbolja metoda za izražavanje volje naroda). Već sam jedan Referendum komentirao (Trapula za črve, ali ne radi same dileme koju se željelo staviti pred narod, nego radi naoko sporednih ili skrivenih konotacija iza te fasade. Sada opet imamo Referendum s nekom novom pričom, ali Referendum opet rezultira s razotkrivanjem ranjivih bokova mlade ali krivo nasađene hrvatske demokracije. Tako mene u ovom trenutku preokupira taj skriveni ali sramni „grijeh“ hrvatskog pravnog i državnog ustroja, koji se na balkanski način pokušava umanjivati ili čak prikrivati pred demokratskom (našom i svjetskom) javnošću.

Taj „istočni grijeh“ mlade hrvatske demokracije jest više nego sporni demokratski legitimitet institucija vlasti u Hrvata. Kolega Hanhan je trenutno u Americi, ali ne sumnjam da Pollitiku čita tu i tamo, i da će mu biti drago vidjeti kako je ipak imao pravo. I on, i Slavica Lukić iz Globusa, a što se mene tiče i ja ću nastaviti uporno na to upozoravati. S njihovim dopuštenjem citirat ću iz izjave kolege blogera Dragutina Lesara Slavici Lukić vrlo kuriozan i znakovit detalj (i link naveden u postu „Referendum naš svagdašnji“ Aleksandra Hatza-a) koji razotkriva svu besramnost problema s kojom se svako malo sudaramo:

.... kazao nam je da je, pripremajući prijedlog ukidanja tih mirovina, u saborskoj arhivi našao Tuđmanovo obrazloženje iz 1993. za uvođenje dužnosničkih mirovina: "Obrazloženje", tvrdi Lesar, "ima samo četiri rečenice. Njegov je sukus da u Saboru i Vladi sjedi niz zaslužnih domoljuba koji u komunizmu nisu mogli dobiti posao i ostvariti uvjete za mirovinu, pa ih nova hrvatska država mora zbrinuti." Dakle, sadašnji model umirovljenja dužnosnika po višestruko povlaštenim uvjetima relikt je Tuđmanova doba kojim se novostvorena hrvatska država velikodušno revanširala novoj političkoj eliti..

Eto, mada je i prije bilo kontakata hrvatske politike s „nečastivim“, baš tada je na najvišoj državnoj razini „potpisan“ prvi i najvažniji „ugovor s vragom“ između Mephistophelesa i hrvatske „faustovske elite“. Tuđmanovo tumačenje je bilo sušto licemjerje, jer je pretežiti dio saborske ekipe (ondašnje, pa i današnje, bilo hadezeovaca ili nehadezeovaca), bio i ostao „komunističke“ provenijencije. Tako se dogodilo da se velika većina nove hrvatske „elite“ formirala skrivajući se iza onog malog broja među njima ali stvarnih žrtava komunističke prošlosti (koji su se mogli nabrojati na prste dviju ruku). I potom besramno i beskrupulozno profitirali na jedan necivilizirani i u svijetu skoro jedinstven način. No, i te (prave i falše) žrtve propalog komunističkog sustava, su sklopile neku vrstu svog „faustovskog“ ugovora s istim Mephistophelesom, budući da protiv ove olako ponuđene ugode nije se čuo nijedan glas protiv (ili ga barem ja nisam zapamtio). Naprotiv, bilo je dodatnih prostituiranja (kao onaj slučaj s naknadama u Društvu političkih uznika – toga se dobro sjećam).

Tako je zločesti duh Mephistephelesa nesmetano započeo svoj nemilosrdni pohod, a isti „faustovski ugovori“ traju do dana današnjeg (jer duša prodana vragu postaje neosjetljive za probleme bližnjih). Negdje baš u to, još ratno vrijeme, dok su ratnici bili pod granatama, lansirana je „mefistofelovska“ floskula o „državotvornosti“ (što je bio hrvatski novo-govorni ekvivalent nekada poznatom ali mrskom pojmu „podobnosti“ zaostalom iz kominternovskih vremena) i postala fikcija kojoj su bili počeli robovati čak i vrsni intelektualci.

Pod „državotvornim“ ratnim stijegom ( u vidu „lastavičjeg rep“ - koji za neke ima oblik zmijskog jezika) napravljena je katastrofa u pretvorbi i privatizaciji iz koje se do danas nacija nije izvukla. To je rezultiralo neviđenim nepravdama i pljačkom, ali ono što je najgore, bile su posljedice tog pohoda: pustošenje gospodarske strukture, ukrcavanje ogromnog broja nezaposlenih na socijalne fondove, gomilanje prijevremeno umirovljenih na umirovljeničke fondove, nepotrebno bolesnih na zdravstvene fondove - a da ne brojimo prerano umrle žrtve tog podmuklog razdoblja, koje su opustošili i u crno zavilo mnoge hrvatske domove. Ovakve prave žrtve hrvatske tranzicije (direktne ili kolateralne) nažalost se nigdje ne broje, ali su brojnije od direktnih žrtava ratnih djelovanja, kao što su uostalom daleko veće bile i ukupne štete nastale pod naletima „državotvornih“ muljatora - od šteta iz direktnih posljedica rata.

U naletima destruktivnog „državotvornog domoljublja“ abnormalno je narasla i „hrvatska nacija“ do neviđenih i nevjerojatnih razmjera. Danas imamo više glasača nego stanovnika (kad se uključe i malodobna djeca). No, istovremeno imamo premaleni broj poreznih obveznika, onih pravih trudbenika koji stvaraju nove vrijednosti, i na kojima opstoji današnja Hrvatska. Tako smo svjedoci sve apsurdnije situacije, da o hrvatskom državnom ustroju i trošenju proračunskih sredstava odlučuju oni koji uopće nisu tu, i koji poreze ne plaćaju, ali se iz poreza nahranjuju, i oni i sve obimniji a neefikasniji državni aparat - sve proždrljiviji hrvatski Leviathan!. Sve to je zacementiralo hrvatsko neregularno stanje na dugo vremena, i to traje sve do današnjih dana, i teško će se mijenjati, vjerojatno do ulaska uEU (što objašnjava sporosat i nevoljkost da se odlučnije krene tim pravcem). Pravi apsurd se uvijek otkriva kad za Referendum, koji može postati tek „neobvezujuća obveza“ Vlade i Sabora, treba skupiti najmanje 450.000 potpisa - najmanje 100.000 više nego što je realno.

Definirati naše stanje nije lako, barem ne nama koji tu živimo, i koji smo se već svikli na ove necivilizirane podvale. No tome može umnogome pripomoći pogled sa strane. Nedavno, pred uskršnje blagdane, sjedio sam s dva moja prijatelja (jedan iz Dubrovnika, a drugi iz Europe) i razgovarali o našim prilikama i tada aktualnoj krizi Vlade (kriza oko ZERP-a). Dok sam je upozoravao na mogućnost pada Vlade (i bilo je blizu - to sam opisao u postu od 14/03/2008 Institucionalna kriza VI. – Kako je Boško Buha spasio vladu?!. moj dubrovački kolega je kategorički isključio mogućnost pada vlade, a kao razlog je naveo da nikome pametnomu u Saboru ne bi palo na pamet da ide na nove izbore barem dvije godine i jedan dan od konstituiranja. Kako smo diskusiju vodili na engleskom (radi prijatelja sa strane koji inače voli Hrvatsku i prati zbivanja u njoj), ova konstatacija je kod njega izazvala posebnu pažnju. Zato smo mu morali detaljnije objasniti upravo ove iste „bisere“ o kojima se sada vode rasprave, i koje bi se Referendum pokušale promijeniti. Kad je shvatio bit stvar, on je našu situaciju definirao sljedećim riječima:

To je vrlo ozbiljna stvar, vi imate korumpirani Sabor!!

Što nam je činiti vrlo je jasno, ali da li imamo snage i građanske hrabrosti da se to učini, drugo je pitanje? Bilo bi vrlo jednostavno kad bi neki podmjestili svoja i stranačka leđa. U vrijeme ZERP-ovskog pokušaja rušenja Vladu su „spasili“ navodni Sanaderovi neprijatelji iz Slavonije - što je dodatna eklatantna potvrda teze o proširenoj kolektivnoj korumpiranosti u Saboru. A istu tu tezu potvrđuje i činjenica, da je Sanader, prvo što je napravio, podigao plaća u Saboru! - Više nego znakovito, zar ne!?

Vrlo je znakovito i to da je novopečeni SDP-ovski lider Milanović opet na čelu zahtjeva za promjenama plaća i mirovina u Saboru (kao što je to bio i u slučaju ZERP-a). Možda baš ta činjenica objašnjava mržnju i strah koju izaziva njegova nepredvidljivost (i kod Sanadera koji poziva na njegovo smjenjivanje, i među suprotstavljenim strankama u Saboru, ali i unutar njegove vlastite stranke).

No za mene, za produžavanje parlamentarne agonije u Hrvata, najkrivlji je bio i ostao Predsjednik Mesić, koji je poslije zadnjih izbora imao ključ sistemskih promjena u rukama, ali ga nije iskoristio. Naime, izborni rezultati unatoč svima vidljivom, „efikasnom“ i temeljitom izbornom inženjeringu, nije proizveo jasnog izbornog pobjednika, ali on nije imao snage, hrabrosti, a možda ni želje da mijenja sustav. Naprotiv, zanosio se idejama o „velikoj koaliciji“ koja ne bi riješila grijeh u temeljima sustava, nego bi vjerojatno još dodatno zabetonirala stanje produžene institucionalne krize.

Jer, što se može očekivati od političkog sustava u kojem se vrhunski političari bore samo za što više plaće i mirovine - i za što raniji odlazak u penzije!!! Mi prije svega moramo iskorijeniti korupciju iz Sabora - to je prioritet svih naših prioriteta, bez kojega se ništa kvalitetno u ovoj zemlji neće moći učiniti. Stanje u Saboru se mora demokratski normalizirati, a sabornike početi vezivati za odgovornost i zadatke a ne za privilegije i brzo umirovljenje. Nije normalno ostavljati stvari ovakvim kakve jesu, pa promjene u plaćama, privilegijima i mirovinama nisu stvar tamo nekog ozbiljnog ili neozbiljnog Referenduma, nego hrvatsko političko pitanje „par excellence“.

Ja znam da se mnogima ovaj post neće svidjeti, ali mi nije stalo, jer mislim da se vrijedi suočiti s onim o čemu se u njemu govori.

Komentari

Ne mogu ocjeniti članak?(

Ne mogu ocjeniti članak?( nisam mogla ni kod Berta Kovača)????

Samo bih nadodala da im treba ukinuti diplomatski imunitet a pogotovo ako se radi o istrazi bankovnih računa...NEMA TAJNI...oni trebaju biti tretirani kao obrt ili poduzeće...inspekcija ima pravo pogledati stanje na računima i neka mi ne mažu oči s tim jeftinim forama...

Tko je glasao

Jednostavno ne vidim smisao

Jednostavno ne vidim smisao cijele price.

Bandic trguje zemljistima, Zuzul autocestama, Greguric uvozom bez carine i tako dalje i tako dalje. To su prilicno zestoke cifre u igri za koje svi znaju i na koje niko ne reagira. A radi se o cistoj korupciji koja bez problema moze prehraniti znatno veci broj prodanih usta, nego sto je to saborska placa.

Tako mi se cini da je to prije svega udar na djep par postenih iz Sabora. Dok ostatak ekipe to nece osjetiti niti kao vjetric, a kamoli ne kao nesto znacajno.

Da se razumijemo, placa moze biti kakvu god zele, ali povlastene mirovine su nesuvisla stvar. No, nit je to uzrok problema, nit je goruce pitanje, nit je bilo sta drugo. Jedino sto moze tjerat ovu pricu u ovome trenutku jeste inat. A inat nikad nije bio zdrava emocija, niti je njegov plod bio zdrav.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale ne bih se složio

Gale ne bih se složio uopće da je stvar više inata nego stvarne koristi. Ono što ja potenciram jest atmosfera i konstelacija kojom se u Saboru osigurava većina čak i u eklatantnim primjerima kršenja zakona "raznih Žužula, Vukelića, Primoraca, itd (koji su bili na tapetama saborskih rasprava zreli da odlete skupa s njihovim zaštitnicima) a to znači Vladom. Institucija pada ministra ili Vlade, novi prijevremeni izbori su kod nas nepoznanica unatoč ogromnoj korupciji i u krajnjoj liniji lošim političkim rezultatima, a u Saboru kod baš te većine koja odlučuje, prevladava sitni interes da se održe u Saboru što duže pa makar i podržavali one koji muljaju i pljačkaju.

Nestabilnost vlasti i pad vlade radi konkretnih grijeha nisu istoznačni i ne treba se plašiti novih prijevremenih izbora radi toga što bismo samu navodno vlast time učinili nestabilnom. Mislim da se mijenjanjem nesposobnih i nepotrebnih učvrščje vlast, ali ruše neke institucije stranke ili ljudi koji čine štetu. Nije vlast jedna stranka i ako bi krizom u Saboru neka stranka izgubila vlast samo se može poboljšati vlast u sljedećem razdoblju.

Dakle, treba razbiti tu idilu u kojoj vladajući vladaju i čine velike poslove za sebe i svoje koristeći sitne interese većine u Saboru. U Saboru mora prevladavati svijest da osobna korist nije prevladavajuća i da se ministar ili Vlada mogu naći na ulici u svakom trenutku.

Ja sam mislio da ova bitna poruka posta je ono što je bilo jasno izloženo u tekstu, ali vidim da je trebalo dodatno tumačenje.

Ukratko, da ponovim, plaće dobre moraju postojati ali u skladu s mogučnostima države i gospodarstva. Ako Sabor i vrhuška postignu dobar i produktivan sustav neka uzmu i više.

Mirovinski sustav trebalo bi napraviti kao u Sloveniji, tako da sabornici u krizi vlasti ne ovise o tome koliko im je još ostalo dao dvije godine i jedan dan ili sl. pa da im se tada jeftino kroz uši provlače korupcijske afere nekažnjeno, na njihovu sramotu i našu opću štetu, uz obrušavanje značaja institucije u kojoj rade.

Radi ovakivih sitnih računica Sabor je nemoćan a Parlament je ključ kvalitete političkog života u svakoj zemlji pa bi trebalo biti i kod nas. Svakako referendum samo o mirovinama je glupost, mi moramo rekonstruirati demokratske principe, a od nečega se mora početi.

Sjeti se samo koliko smo imali ozbiljnih afera koje su zasluživale da se riješe barem ostavkama ministara ako ne i padom Vlade - ali vlast u Hrvata bi samo time dobila a ništa izgubila.

Tko je glasao

Treba narodu objašnjavati

Treba narodu objašnjavati pojam cezarizma i cezaroida i metode kako se mogu spriječiti te pojave...UKIDANJE PRIVILEGIJA,podjela moći,vremensko ograničenje,dvosmjerna odgovornost,UKIDANJE POLTRONSTVA....

Tko je glasao

Mirovinski sustav trebalo bi

Mirovinski sustav trebalo bi napraviti kao u Sloveniji, tako da sabornici u krizi vlasti ne ovise o tome koliko im je još ostalo dao dvije godine i jedan dan ili sl. pa da im se tada jeftino kroz uši provlače korupcijske afere nekažnjeno, na njihovu sramotu i našu opću štetu, uz obrušavanje značaja institucije u kojoj rade.

jesi li ti ikada primjetio razliku u ponasanju saborskih zastupnika prije i poslije isteka "2 godine + 1 dan"?
ja ne.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nisu u pitanju samo

Nisu u pitanju samo mirovine, nego i zaposlenje, osim kod prozvanih nekoliko imena. Kad proteknu čarobne 2g+1d, i dalje su svi jako disciplinirana glasačka mašineria. Pravilno postupanje im osigurava postavljanje na izborne liste i slijedeći put. A tako kvalitetno zaposlenje je nemoguće naći igdje drugdje, osobito s takvim sposobnostima i kvalitetama kakvu većina zastupnika ima. Treba samo pogledati koje se cifre vrte oko njihovih ukupnih primanja, plaće + članstvo po odborima + putni troškovi + besplatna putovanja. Nema niti jedan razlog na svijetu da bi bili neposlušni. G. Lesar je očit primjer svim poslušnicima, kako prolaze neposlušni. Sad se sam mora boriti na slijedećim izborima, jer je izgubio "sigurnu " poziciju. Osbno podržavam potez g. Lesara, ali u ukupnim odnosima, koliko će zastupnika postupiti tako u sličnoj situaciji, i nakon mandata ići sam na izbore, ili si , ne daj Bože, ponovo naći "normalan" posao.

Tko je glasao

Pitanje je dominantnog

Pitanje je dominantnog mentaliteta koji je tamo stvoren s ovim i ovakvima sustavom. Zaista nema razlike prije i poslije minimalnog roka, jer nije samo u pitanju mirovina, nego i mnoge druge vrste privilegija i dodatnih vrijednosti.

Pročitaj moje davne postove Monade!! http://pollitika.com/monade i Sfinga na vrhu piramide (Monade 2) http://pollitika.com/sfinga-na-vrhu-piramide-monade-2 jer je razvijena jedna tehnologija vlasti do savršenstva koja u osniovi s demokracijom nema ništa.

Za svaku vladu je najvažniji prvi dio mandata, poslije se sve ionako pretvori u tehniku. A i svi pokušaju preusmjeravanja otupe oštrice kad se vidi da se ništa ne može promijeniti, i da svi vuku kako im trenutno odgovara. Trebalo bi u Sabor staviti onu staro-dubrovačku "Oblite privatorum publica curate".

Tko je glasao

S ponistre se vidi Šolta, a

S ponistre se vidi Šolta, a što mi vidimo ispod bolta? Meni izgleda da mi čekamo da se dogodi čudo u smislu da naši lokalni političari počnu raditi u nacionalnom interesu. E pa tu smo se zaribali, pregazila nas je globalizacija. Negda, u davno.... bila je Europa koja se sastojala od nacija i pridruženih im država npr Francuske, Njemačke, Danske, Italije itd da ne nabrajam. Unutar svake od država postojao je red i zakon i svaka je brinula o svim svojim problemima (pa i sirotinji) unutar svojih granica. Onda je stigla Kina (pardon, globalizacija) pa su vlasnici kapitala, koji se već u petom koljenu više ne poznaju s familijama koje im po tvornicama rade i svoja znanja i vještine ustupaju da bi proizvod imao kvalitetu i ime, uočili da se bolje isplati investirati gdje je radna snaga jeftinija. I odvukli su tri majstora u područja (Tajland) gdje i danas još ljudi žive bez električne energije, tu su podučili kosooke kako se radi i ajmo...... Ugasili su iste te svoje tvornice po Evropama, ljudi na cestu, nezaposlenih kolko hoćeš, ali Kina jeftino proizvodi Maisere, Elektroluxe, Siemense, itd, ono što je nekad bilo pojam kvalitete. I tako, globalizacija znači da su vertikalne granice (one među državama) nestale ili u nestajanju, ali je horizontalna sve deblja. To je ona između onih koji raspolažu kapitalom i sitnozubana koji osim malo vještina da nešto rade, nemaju ništa. I sad u taj cušpajz utrčava zemlja u tranziciji u kojoj je oduvjek postojala jasna crvena linija između "pravovjernih" životnih nazora i onih dezorijentiranih. Kak je naš Sabor prepun onih koji su kroz "Kapital" od Marxa prostudirali kapitalizam, oštrovidi kakvi jesu, odmah su shvatili gdje im je mjesto (na vrhu). Dokaz za to je zbunjena Sanaderova izjava da "glavno da je narod sit i da su energenti dostupni u dovoljnoj mjeri" tj da sitnozubanima nije zima. Zakaj bi se on bavil nekakvim potrebama sitnozubana, kad zna se kaj njima treba i to imaju. Pa ima nam premjer posla po Evropama, treba vidit šta tko iz EU treba i kako mu pomoć da do toga i dođe. A kapitalci po Saborskim klupama isto su vlasnici i suvlasnici onog što još u ovoj državi tuče neke novce. Zašto onda poboljšati radno pravo i priskrbiti sitnozubanu plaću na vrijeme (/da ne krepa od gladi). Mani ga bolan,ima raje nezaposlene koliko hoćeš, što ako krepa njih par. Kako sad vezati svoju plaću na neki radnički prosjek, kad ni oni s radnicima nisu ni u petom koljenu povezani. Šta ova raja stalno zanovjeta, imaju li oni pojma kako je teško biti saborski zastupnik i koliko po kantini treba poloviti informacija da bi se čovjek ogrebao za nešto malo para. I dosad tehnički najnapredniji dio svijeta (Europa, Amerika) su zaboravili da kapital nije novac nego znanje. Svoja tehnološka rješenja u silnoj lakomosti za velikim profitom ustupili su badava pametnim i siromašnim koji još sada rade zabadava, ali neće dugo. I dok oni rade i razvijaju svoju tehnologiju, istovremeno kod nas a i po Europama, znanje koje se ne koristi odumire i nestaje. Daj raji seksologije, krvi do koljena s TV, kvizova, zabave, tračeva, Bigbrothera, nek se poglože oko bilo čega, npr graha za prvi maj, a mi ćemo polako skrbiti svaki za se i priskrbiti jahticu, limuzinicu, letjelicu, frišku ljubavnicu itd. Jesmo hteli u Europu? Evo nas.

Tko je glasao

evo meni je drago sto je

evo meni je drago sto je ovaj kratki prikaz kroz povijest dokazao da Tuđman nije kriv za sve tj. on je umro a mi jos uvijek imamo iste probleme a te probleme nece rijesiti prijatelji iz europe.
Eventualna navala na korupciju u Saboru je vrlo opasna stvar.NE zelim ni pomisliti sto bi se sve iza tog "svetog rata" moglo dogoditi i koji bi se sve interesi tu mogli umijesati.
Situacija u kojoj se nalazimo je logicna.Ta mi smo samo proizasli iz jednopartijskog sustava u kojem je politika i biznis kao prst i nokat.
Samo zdrava konkurencija moze rijesiti problem ispravno.Sve ostalo je silovanje.

Tko je glasao

Mala molba frederik: po

Mala molba frederik: po čemu je Milanović "na čelo zahtjeva za promjenama plaća i mirovina u Saboru"? U toku izb. kampanje u Čakovcu je novinarima najavio njihov prijedlog novog modela mirovina nakon što je moj prijedlog iz prošlog mandata nazvao preradikalnim. Ja čekam prijedlog , izjave za medije me više ne interesiraju.

Tko je glasao

naletio sam u medijima, a i

naletio sam u medijima, a i gledao na TV, nije on ovo započeo nego sindikati ali se prvi od stranaka formalno u to uključio.

Tvoje napore ne bih u to uključivao, jer tvoje angažiranje je bilo prvo od svih ali ostalo na tvojoj razini jer te stranka, barem u osobu vodećih ljudi stranke, nisu podržali.

Znaš, 450.000 potpisa za takav referendum može biti nedostižan san ako bi ostao u jalovoj organizaciji, ali vrlo dostižan ako bi ga podržale oporbene stranke, OK - i vi pojedinci u Saboru i svojoj izbornoj bazi. Nisam baš siguran da će se takvo nešto dogoditi, mada i sada mislim da je Milanović nepredvidljiv, pogotovo ako uspije osvojiti stranku ovog week-enda. Njemu je malo sjediti u Saboru i čekati sinekure - premlad je, samo kad bi bio i dovoljno kapacitiran.

Tko je glasao

Cijela ova forumska tematika

Cijela ova forumska tematika oko nasih autohtonih apsurda & paradoxa u svim smjerovima drustva, moze i treba biti jedino zabavna!
Ukoliko se covjek bas ( uzaludno i beskorisno) ne odluci ignorirati prosjecan nivo obrazovanja, duzinu demokratskih procesa u Hrvatskoj i neminovan dolazak stecajnih upravitelja u ovrhu raskrcmljene drzave.To se jednostavno ne moze promjeniti!
Uopce i ne vidim razlog da itko ista korisno i prijevremeno ucini i pomice i malim prstom za demokratsku sitnozubansku vecinu.Onu istu koja tako nepogrijesivo izabire jedne te iste diletante i pikzibnere.
Svaka skola se placa, pa ce i oni platiti svoju.
A demokratska skola ne oduzima pravo takvima da potrosace poreznog novca koji im njihovi vodje & idoli uzimaju drze i "elitom". Njihovi ih glasaci drze toliko superiornima nad svojom pameti, da ih rado caste i raznoraznim povlasticama.Deja vu.
U starom Rimu su cak i konji bili senatori.Znamo kako je Rim zavrsio...No ne treba biti neobjektivan pa tvrditi da to nije bilo i silno zabavno.Nema vise arena i gladijatora, ali ima Big Brothera, nogometnih prvenstava i novih stadiona.Pa dok se puk zabavlja elita ce se dobro potkoziti i prebacivati polako napunjene skrinje s blagom na camac.Kad gomila ne bi sisala vesla vec pocela izbacivati vodu, mozda bi im sanse za stizanje do druge obale bile vece...

Tko je glasao

Pitanje elite i svijesti o

Pitanje elite i svijesti o odgovornosti nije od jučer, sve to ima svoj kontinuitet, teza koju ap zastupa (pa nije čudi da te uvijek, i ovdje, hvali). Ap ne priznaje da je povijest počela ovih dana, i da se iste ili slične stvari događaju u kontinuitetu. To mnogi ne žele ni čuti ni vidjeti ali tako je, i uvijek je to pitanje elite i svijesti o vlastitom mjestu i odgovornosti u tom kontinuitetu. Zato ću spomenuti tvoj antički osvrt:
U starom Rimu su cak i konji bili senatori.Znamo kako je Rim zavrsio.
Istina je da su u starome Rimu neke stvari krenule loše, i da je taj u osnovi vrlo napredan sustav propao, ali bi se i danas u Hrvatskoj pravednije živjelo samo kad bi se sudilo po rimskom pravu, koji je ugrađen u temelje suvremene civilizacije, mnogo više nego grčki dio antike.

A glede elita, u starom Rimu postojao je jedan vrlo zgodan i često primjenjivan običaj: Kad bi se veliki pobjednici vraćali u svoj grad, priređivane su proslave i dizani slavoluci kroz koje su pobjednici prolazili ovjenčani lovorovim vijencem. No na istim tim kolima su imali svoga posebno roba ili slobodnjaka, koji mu je na uho šaptao sve ono što je u životu loše učinio dok mu je svjetina klicala uzdižući ga do božanstva.

Običaj kojeg bi i danas bilo dobro da neki uvedu, ali to ne ide tako lako (eto npr. Sanader je pobijedio sa "enverhožijanskim" postotkom ako zanemarimo onih nekoliko zbrljanih listića).

No zato smo tu mi da šapćemo umjesto antičkih robova!!

Tko je glasao

Vec sam pocetak je

Vec sam pocetak je standardan i uobicajen do bola: Neke teme se baš stalno vuku u javnosti, pa tako i na Pollitici, ali kad u sebi nose „grijehe“ koji se ne smiju prikrivati, onda ih se jednostavno ne može niti smije olako preskakati. ako se nesto, a istina je to "bas stalno vuce u javnosti", kako onda uopce moze postojati cak i skrivena primisao da bi se to "smjelo prikrivati" ili pak "olako preskakati"? Vucaranje po javnosti je u najmanju ruku cudan nacin prikrivanja i preskakanja grijehova pa i sirih drustvenih. U neku ruku ovo je svojevrsni vrhunac trosenja i vucaranja pojedinh kljucnih rijeci i mentalnih sklopova koje uopce nemaju nikakvog smisla, a doista su sveprisutni i upavo se vucaraju kako se tvrdi. Kad netko ovako logicki pocne i onda dalje nastavi onda je posve jasno sto uopce znaci izgovorena rijec i koliko se do nje uopce drzi - napose zbog spomenutog vucaranja s greskom.
Tako smo svjedoci sve apsurdnije situacije, da o hrvatskom državnom ustroju i trošenju proračunskih sredstava odlučuju oni koji uopće nisu tu, i koji poreze ne plaćaju, ali se iz poreza nahranjuju, i oni i sve obimniji a neefikasniji državni aparat - sve proždrljiviji hrvatski Leviathan!. Ja pak tvrdim da je hrvatski drzavni aparat sve samo ne neefikasan. On zasigurno nije takav u glavama vecine, ali cak ni tada to nije razlog da bi se moglo tvrditi da je on u stvari neefikasan. Drzavni dio prevladava, a privatni u zacetku i lud je tko od tog drzavnog dijela ocekuje jos nesto vise, a ne uvida prostore slobode.
Nadalje, najmanje 60%, a zasigurno i puno vise proracuna je toliko fiksno zadano da je upravo smijesno o ikakvoj politici uopce pricati, a napose o lijevom i desnom (a tek o liberalnom).
Ta lijvodesna razvrstavanja vise su dio folkrlorne bastine nego stvarnog politickog utemeljenja, nes ti politicke prakse i kad mladi politicki kadar ima staracke politicke tikove tipa Milanovic, ...., a po (ap) glavama kao najmlada politicka njuska i dan danas odzvanja Savka Savka http://hr.wikipedia.org/wiki/Savka_Dab%C4%8Devi%C4%87-Ku%C4%8Dar .
Definirati naše stanje nije lako, barem ne nama koji tu živimo premda istrgnuto iz konteksta vidi se da je to istina koja nam stoji.

Tko je glasao

Obzirom na grananje

Obzirom na grananje glazbenog izričaja i zrelu harmoničnost raznih nijansi, nešto slično kao u filmu "Smisao života", nijansice zvane mirovina narodnih predstavnika i dužnosnika, slugu naroda, mogu i u najsitnijim nijansama biti variojacije na temu.

Osim plaćica i mirovina, sve sluge naroda i pretežne napredne narodne snage nakon 1990.g. su uvijek 100 % bile za i realizirale:
- po općeprihvaćenom tzv. Markovićevom modelu privatizacija društvenih poduzeća, promjena dinara u marke po određenom tečaju i niz toga, rata nije bilo ni u teoriji, samo idila;
- za 3-4 % cijene više nego zaslužene stanove, kućice i kućice za odmor i radne potrebe, za koji neki zlobnici iznose nešto kao da je to zajedničko dioničko vlasništvo većine, i onih prije i onih poslije;
- zatim se je ipak napredovalo, i posluje se, pa su sluge naroda morale zastupati razne želje baze, što je bez namjere i kao nus produkt dalo i po nekoliko stančića po narodnoj slugi, nešto raznog zapošljaanja, razno oko poslovanja, sve skupa skromnih 2 mlrd po glavi zastupnika na 4 godine;
- sve oko GUP-ova, veoma velikih različitosti i sloboda te sređivanja itd.
- a i odavno su, još za bitki po šumama i poslijeratne obnove i izgradnje, čak 2 x, sluge naroda nekako izdržale teškoće i djelile sudbinu većinskih želja (evanđelje po G-news-u), što je bez šale složen teret, sve bez JOT podrške, koja još oklijeva ući u hram.

Tako da je u toj širokoj simfonijskoj glazbi, sa puno scenske raskoši, teško zaključiti pro futuro umjetnički učinak takve neke nijansice, ograničavanje izvedbe može unijeti umjetnički defetizam širokoh razmjera a i mala ribica na već nabujalu materiju može dovesti do pjesme - The Galaxy Song (Pelin, koji nije izdržao naašu simfonijsku glazbu). Ne zna se ni šta je veći 8umjetnički) doseg, a veomaa je osjetljivo.

Možda je najbolje što veća sloboda umjetničkog izričaja, prije prijelaza na iduću simfoniju.

Tko je glasao

ovo je do sada najsuvislije

ovo je do sada najsuvislije objasnjenje potrebe za tim referendumom koje sam cuo / procitao, ali mislim da se cak i uspjesnom referendumskom promjenom obracuna mirovine za saborske zastupnike ne bi iskorijenila korumpiranost politickih struktura. mislim da je sredjivanje birackih spiskova najvaznija stvar koja se iz cijele price o referendumu moze izroditi (i tu se slazem sa tobom i hanhanom o "institucionalnoj" vaznosti tog pitanja), jer je to u ovom trenutku temelj politicke manipulacije u hrvatskoj. sama korumpiranost politickih struktura se moze iskorijeniti tek dugotrajnim radom na podizanju politicke samosvjesti u biraca (i medija) i jacanjem civilnog pritiska na politicke strukture. sama mirovina to nece rjesiti, mada bi bila zvucna pljuska, s tim se slazem.

no opet, u cost/benefit analizi, nikako ne mogu naci opravdanje da se time bave sindikati. ako zele istinske rezultate, neka pritisak usmjere na (ne)funkcioniranje pravne drzave koja uzrokuje sustavnu degradaciju radnickih prava i galopirajucu korupciju politickih struktura. a i egzistenciju "institucionalne krize", btw. dvije muhe jednim udarcem! "neka pravna drzava radi svoje", jelda....


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

U potpunosti se slažem s

U potpunosti se slažem s Tobom, Hađi. No, frederik ukazuje na "ugovor sa davlom" koji je obilježio početak hrvatske državnosti. To prokletstvo poprima gotovo mitske dimenzije koje prožimaju i zloćudno determiniraju sve sfere života zajednice. Zato mi se čini da bi za njegovo uklanjanje bio potreban jednako snažan čin kojim bi se istovremeno prekinulo djelovanje prokletstva i dekonstruirao mit (rasčaranje).

Drugim riječima, ukidanje povlaštenih mirovina koje je instalirao Tuđman označilo bi zbiljsku detuđmanizaciju i vraćanje zajednice iz njezinog "krivog nasada", kako kaže frederik, u zdrave temelje demokratski ustrojene republike. Kad bi sindikati tako artikulirali svoj zahtjev za referendumom, onda bi to bio politički čin par excellance. Ovako to ostaje puka demagogija kratkog dometa.

grgo

grgo

Tko je glasao

No za mene, za produžavanje

No za mene, za produžavanje parlamentarne agonije u Hrvata, najkrivlji je bio i ostao Predsjednik Mesić, koji je poslije zadnjih izbora imao ključ sistemskih promjena u rukama, ali ga nije iskoristio. Činjenica jest da je Mesić imao ključ, no nisam baš siguran da je imao ili mogao naći pouzdana ključara. Da bi ovo moglo biti istina potvrđuje i niz signala iz Mesićeva tabora, a posebno ovih nekoliko u zadnje vrijeme koji baš i nisu dobro primljeni kod potencijalnih ključara. Egoizam i taština stranačkih poglavica još je uvijek limitirajući faktor za koji nije nađen efikasan lijek...... ili ga bar Mesić još nije našao, a da li će,... ne zna se.

Tko je glasao

Egoizam i taština

Egoizam i taština stranačkih poglavica još je uvijek limitirajući faktor za koji nije nađen efikasan lijek.

Ne samo da nije nađen efikasan lijek, nego su egoizam i taština pokretačka snaga naših snaga napretka.

ragusa

Tko je glasao

Koji ključ, na što

Koji ključ, na što konkretno mislite?

Tko je glasao

U neriješenoj postizbornoj

U neriješenoj postizbornoj situaciji, u kojoj je bilo jasno da nema izrazitog pobjednika i da nastaje pat pozicija, a uz evidentnu sumnju u malverzacije s izbornim spiskovima, te pogotovo nedostojnoj trgovini koja je nastala, Ustavne ovlasti predsjednika su mu davale mogućnost da, kao npr. u Belgiji, Predsjednik Republike formira prijelaznu privremenu vladu na 6 mjeseci s jedinim zadatkom da se isprave greške u političkom sustavu koje generiraju te nepravilnosti i na vlast guraju one koji imaju manjinsku podršku matičnog naroda o čijoj se sudbini radi.

No za to nije bilo hrabrosti ni volje. Mi moramo biti svjesni da izborui samo s izbornim listama se daje stranačkim vrhovima preveliku moć, a sustav kojim je tzv dijaspora dobila mogućnost dvostrukog glasovanja je demokratski apsurd kojeg je trebalo eliminirati. A kad se već formira Sabor njegove članove treba demotivirati da se bore samo za svoje sitne interese a da promišljaju globalno.

Tko je glasao

Egoizam i taština

Egoizam i taština stranačkih poglavica još je uvijek limitirajući faktor za koji nije nađen efikasan lijek...... ili ga bar Mesić još nije našao, a da li će,... ne zna se.

Stvar je dugim napredovanjem dovedena u fantastičnu situaciju - sve opcije i snage imaju širom otvorena vrata za punu igru u skladu sa svim vizijama i zbiljom koju su kreirali, naročito po Zagrebu i Jadranu, krenulo je vrijeme zrelosti i sinteze i sve silnice dolaze do sve većeg izražaja.

Iznad bilo čijih očekivanja su prevladavane ograničavajuće nijansice, "limitirajući faktori!", tako da su lijekovi za to zapravo bili snažni eliksiri, koji same globalne igre i igrače ne samo iznenađujuće obnavljaju nego i stalno podižu, tako da se skoro pa stalno obaraju rekordi.

Već je iznimnim napredovanjem za doba najvećeg jedinstva saveza sedamadesetih došlo do takvih super razina (sve ometajuće snage su počišćene, pa i smetnje mišljenja) i super igri sa super rezultatima (svjetska čuda) te otlanjanjem smetnji (Đuranović i nijansicu zakazuje ide još bolja zamjena Milka Planinc, ona tračak defetizma i njezin mentor Bakarić je iz groba smjeni, Mikulić, Marković ... sve bolje i bolje, zatim Tuđman&Mesić&Manolić, genijalci Škegro i Jure Radić ...).

Većina je bila šokirana kada je Milka održala ekspoze, i nakon toga vječnost naprijed, uvijek se našlo dosta toga za iznimne eliksire i rezultate, tako da u razdoblju sinteze plodova mogu uživati široke snage, to je baš to izobilje dugog i raznovrsnog udruženog rada, sve snage naprijed, u nove pobjede.

Tko je glasao

Situacija je kao u nogometu

Situacija je kao u nogometu i svemu. I da se institucije rješe malo, ništa nije rješeno, čak još gore (tako da će se npr. ad Hajduka i navijači i mafijaši i strukture i sve morati složiti oko bezuvjetne kapitulacije i odlučiti za najgore noćne more, diktaturu pod savjetima Tomislava Ivića, kao što su to često morali i moćni evropski klubovi, i još to disciplinirano zamoliti i platiti, ha ha, pa to znaju već vječnost). Npr. nakon malo EU harmonizacije i znatno prije završnog uštimavanja pred nastupa rezultati su 17 od 1.000 (griotta, koliko upisanih studenata Pravnog fakulteta može redovno upisati 4. godinu) ili manje od 10 (koliko se zahtjeva za dozvolama rješi u Šibeniku, nakon razbijanja sitne korupcije za ažuriranje stavr je već naa 1-2 od 1.000), a sve ono prije je skroz EU hamonizirano, svi za, vizije i harmonizacije rastu, još malo i blizu smo potpune harmonije.

Samo iz toga i takvog tijeka, sve prije 100 % harmonizirano a sve zatim blizu nule, nužno proizilazi još jače čišćenje i zbijanje redova, rast maoizma do neslućenih granica.

A to nije ni blizu sve.
Prije je maršal mogao malim prstom udjeliti malo milosti, čak Bakarić iz groba, revolucija je kao od šale čistila i apostole, potom je drug gospodin general akademik Tuđman već bio izgubljen po raznim bespućima zbiljnosti, dok sada samo za nužnu inerciju treba jako zbijanje divizija, ali svih, samo radi 100 % -tne harmonizacije svega prije i beskrajnih operacija održavanja (da su samo nekretnine već je dosta, a koliko je toga,
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=7762c06a-8d45-4857-8a7e-b2eb6...
), a gdje je zakonitost napretka koja te ne pita, samo rast dobiti banaka i ovo
U iduće tri godine desetak novih šoping-centara
Novih milijun kvadrata trgovačkih centara
http://www.vecernji.hr/home/manager/3074229/index.do;jsessionid=E61B9E21...

Narodne sluge, vijeećnici i zastupnici i lsično, su u objektivno puno zavisnijoj i težoj situaciji nego druge sluge naroda. Npr. ni sada jedini nezavisni zastupnik lesar nije ni blizu nezavisan, moćne sile i inercija napadaju svaku točku, a u mjeri koliko je maalo i nezavisan i izrazio spremnost da JOT kontrolu ugosti u hramu, gale ne šljivi.

A puno nezavisnije narodne sluge, lokomotive razvoja poduzetnici i akademici, građanin predsjednik svih građana, medijski biseri i razno, sve snage, vidljivo pokazuju zna ke škripe (kao drugovi osamdesetih, ekonomska stabilizacijaa i reforma sustava, znamo kako je to teklo), vjerojatno zato što promjena kretanja oblaka izazivaju slutnje, slutnje pokreću nadzorne i druge službe (nad svakim Jackom postoji Jack, ako ništa napredak regulira sma sebe), harmonizacija i najmanjeg stupnja čini čuda (nisu se slučajno Tito i Kardelj i drug Mao osiguravali od toga) ... tako da je na toj matrici ne nešto moguće u nekom drugom smjeru nego svaki imali lahor snažno pojačava nužnost, koja inače nije nužna ali.

Ali, obzirom da smo stigli do sinteze, iz samo kratko naznačenih podataka se vidi da je skoro pa sve do sada i sada skoro 100 % harmonizirano i svi su bili za, a ono dalje je već krenulo pod sasvim drugim uvjetima i cijeni i sa 0,2 % realizacije, samo milimetri nas djele od potpunih vizija, pjesme nad pjesmama, potpune harmonizacije i slobode materije i duha u kojoj ama baš sve dolazi do izražaja i ima otvorena vrata, i ono što je bilo, što jeste i što će biti, i kamate na kamate i iznimne dobiti i preplaćeni porezi, sve, neko zanimljivo i sasvim drukčije poslovanje, koje se možda nije željelo ali se do toga stiglo ogromnom i iznimno displiniranom nužnošću nužnosti koja nije nužna.

Sada npr. nisu nužni ogromni demokratski napori, obzirom kako je demokracija razvijana i šta je donijela, od koga se očekuju ti napori, ali se ti napori ulažu jako, i Primorac sa bazom i već za nove bitke (osijek, Zagreb, Split ...), i tako nas novom nužnosti nužnosti koja nije nužna snažno i brzo približavaju završnoj pjesmi, kao izdavanje dozvola u Šibeniku, gdje je napredak pookazao jače izraze (90 % toga bespravno i bez plaćanja se snažno kreće, kao i po ostalim djelovima RH u potpunu EU harmonizaciju magijskim putevima za 0 kuna, sve novo od 0 do 0,1 %).

Tko je glasao

Većina je bila šokirana

Većina je bila šokirana kada je Milka održala ekspoze, i nakon toga vječnost naprijed, uvijek se našlo dosta toga za iznimne eliksire i rezultate, tako da u razdoblju sinteze plodova mogu uživati široke snage, to je baš to izobilje dugog i raznovrsnog udruženog rada, sve snage naprijed, u nove pobjede.
Da, a neki su još omamljeni tiom šokom, čak toliko da su kenuli u autodestrukaciju neuviđajući i pored zdravih očiju da reba okrenuti za 180, i to odmah bez sekunde oklijevanja, ali za vraga sada treba vidjeti može li brod izdržati frontalni sudar sa santom koju još nitko nije skršio,.. al možda oni čak i sa svojom glupošću mogu......, a Milka, sve to pokrenu samo tako što je "natuknula" tek nekoliko "običnih" riječi.... a masi možda ipak treba netko jer živeći dugo u jednoj kutiji sa tek nekoliko gotovo da i nema realnu spoznaju o vanjskom svijetu i okrutnim igrama koje se tek prividom čine zanimljivima, i naravno, željenima.... A koliko su sve snage spremne ili neodlučne vidi se i ovdje na ovom portalu. Možda je problem u dioptriji....
Slažem se da pobjede na pladnju čekaju... no ne i vječno!!

Tko je glasao

Demos, očigledno poznaješ

Demos, očigledno poznaješ situaciju, nakon toliko pobjeda i napredovanja iskusne snage rezoniraju "šta je to podnijeti i neki mali poraz", "dok god se igra nije gotovo, još uvijek tu ima i te kako prostora za igru", "stečaj (kojeg neki spominju) je i te kako znimljiva stvar" ... Sada još "sređivanje, sređivanje, sređivanje", celebrity zabave ...

Sve je to više nego apsolvirano i uigrano, ne samo iskusni štabovi i rezidencije nego i zadnja šuša, da simfonijska glazba dominira i ako se santa približava, ne' š problema santa. Sve znaš, ti si još središnji dio Jadrana, najiskusnije područje (na Čiovu sigurno nitko ne popušta ni za jotu, kakvo popuštanje, s ponistre se vidi Šolta).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci