Tagovi

Inicijativni odbor Zajednice ateista - sekularnih humanista: pridruži se ili podupri!

Prenosim s bloga sekularnihumanizam.wordpress.com.

logo humanismo económicoInicijativno odbor Zajednice ateista - sekularnih humanista ima prvu javnu akciju 9.-10. prosinca, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Bit će postavljen štand, na kojem ćemo dijeliti tiskane materijale, razgovarati s građanima, prikupljati članove i donacije. Akcija će biti najavljena na tiskovnoj konferenciji dva dana ranije.

Svi koji se žele priključiti i sudjelovati, kao članovi Inicijativnog odbora ili simpatizeri i podupiratelji, neka se jave e-mailom na sekularnihumanisti(at)gmail.com.

Ako koristite facebook, lajkajte stranicu Sekularni humanisti.

Ako želite pomoći sada:

A) trebat će još ljudi za dežuranje na štandu. Treba biti barem dvoje u svakom trenutku, računajući sa smjenama od oko tri sata, treba desetak ljudi.

B) pokrili smo trošak za iznajmljivanje štanda, ali za tisak materijala imamo
ograničena sredstva, zasad samo za fotokopiranje c/b. Htjeli bismo tiskati letak s osnovnom informacijom u boji u 5.000 primjeraka, to je 1.700 kn, a gledamo mogućnosti da bude jeftinije, vidjet ćemo tijekom ovoga tjedna. Možete nešto donirati - pogledajte broj računa ovdje pod "Donirajte!", ili u gotovini na štandu (dakako, uz potvrdu). Također, i za druge osnovne troškove, u inicijalnoj fazi, potrebne su donacije.

(Sudjelovati na način da financijski pomognete društvene aktivnosti - vitalna je stvar. Društvene akcije često propadaju zbog toga jer oni, koji rade, još moraju i troškove plaćati iz svog džepa. Jedan sad rada, recimo stajanja na štandu, neka vrijedi 30 kuna. Na svaki sat rada volontera, trebalo bi biti deset donacija po 30 kuna. Tako to funkcionira u zemljama s razvijenom kulturom aktivnoga građanstva i organizacija civilnoga društva.)

C) Razne druge prateće aktivnosti i ideje, sada i kasnije - javite se! Ovo nije jednokratna akcija, nego rad na dulji rok. Buduća Zajednica ateista - sekularnih humanista trebat će napraviti petogodišnji plan rada 2012.-2016..

OSNOVNA ZAMISAO JE SLIJEDEĆA:

Svi smo navikli na pojam "vjerske slobode", koje se odnose na pojedinca, te na "ravnopravnost vjerskih zajednica", što se odnosi na organizaciju. Ali što je s onima koji su u tradicionalnom smislu riječi "nevjernici", "bezbožnici"? Njima se priznaje pravo na osobno opredjeljenje, ali im se prešutno oduzima pravo na organiziranost, na stvaranje "zajednice". Mogu osnovati i registrirati udrugu, ali Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica garantira niz posebnih prava vjernicima.

Zašto bismo ostali na tome? U naprednijim zemljama taj je problem odavno prepoznat. Godine 1950. Vijeće Europe donijelo je Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, u kojoj se, u članku 9, kaže da »svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjreroispovijedi«. U daljem tekstu, uvijek se spominje »religion or beliefs«, tj. »vjeroispovijest ili uvjerenje«. (Jednako je u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, koju je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda, 10. prosinca 1948..) Ne-religijskim uvjerenjima garantiraju se ista prava, kao vjeri. Svatko uživa slobodu da »pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima«.

U nizu europskih zemalja organizacije koje okupljaju ateiste, agnostike, skeptike, slobodne mislioce, sekularne humaniste itd.. dobile su status ravnopravan statusu vjerskih zajednica. Trebamo tome težiti i u Hrvatskoj. Ne trebamo više biti osuđeni na osamljenost i privatnost. Prvi korak moramo učiniti sami.

Dakle, udružimo se! Prvo se treba osnovati udruga, po Zakonu o udrugama. To je jednostavan postupak, dovoljno je troje osnivača, ali mi bismo trebali krenuti ambicioznije. Ići na osnivanje kad se prikupi više desetaka ljudi, tako da već postoji određena organizacija, valjano postavljena, sposobna za dalji rast.

Tražit ćemo dopunu Zakona o vjerskim zajednicama, tako da se sve odredbe odnose i na zajednice uvjerenja. Vjerske zajednice su po zakonu poseban tip udruga, koje imaju niz dodatnih prava.

Međutim, pravno gledano, i po sadašnjem zakonu udruga sekularnih humanista mogla bi tražiti registraciju kao vjerska. Nije definirano da "vjera" mora podrazuijevati vjerovanje u nešto natprirodno, u Boga, bogove isl.. Često nam kažu "vi ste zapravo vrsta vjernika - vjerujete da Bog ne postoji". OK, može se i tako reći. Onda tražimo i ista prava! Da naša organizacija bude financirana iz proračuna (dok to postoji), da organizira "vjeronauk" (odnosno "humanistički odgoj") u školama (dok to postoji), da može organizirati škole i učilišta, ima razne porezne olakšice itd..

Ovaj zakon propisuje da neka udruga može dobiti status vjerske zajednice, ako ima barem 500 članova i postoji barem pet godina. U redu. Krenimo!

Komentari

na stranu da g. ostric ne zna

na stranu da g. ostric ne zna otkud i sto "sekularni humanizam" dolazi, no zasto bi ovo ikoga, iz bilo kojeg razloga zanimalo, osim ako nije na nekom zamisljenom krizarskom pohodu protiv "opijuma naroda".. a kao nadomjestak nudi kokain, koji je u stvari brasno

trenutak istine

Tko je glasao

misionarstvo

no zasto bi ovo ikoga, iz bilo kojeg razloga zanimalo

Ako vjere imaju "pravo" na misionarsku aktivnost - širenje svog svjetonazora (ako treba i ognjem i mačem), zašto odričeš istovjetno pravo ateistima ?

zamisljeni krizarski pohod protiv ?
Nisu li križari (vjernici) krenuli istrijebiti nevjernike (nekršćane) u svetu zemlju?

Tko je glasao

Prva javna akcija

Štand na Zrinjevcu, 9.-10. prosinca 2011.. štand Inicijativnog odbora Zajednice ateista - sekularnih humanista i Mreže aktivista "Građani za građane". Pogledajte na Sekularni humanizam u Hrvatskoj.

Štand 1

štand 2

štand 3

Tko je glasao

Konačna najava: tiskovna i štand

Nakon obavljenih priprema, prvo javno predstavljanje Inicijativnog odbora Zajednice ateista - sekularnih humanista bit će sutra na tiskovnoj konferenciji.

Štand će biti postavljen u petak i subotu na Zrinjevcu. Nažalost, nismo dobili dozvolu za postavljanje na Jelačić Platzu. Dijelit ćemo nekoliko vrsti letaka, razgovarati s građanima i novinarima i prikupljati nove članove Inicijativnoga odbora i donacije za dalji rad.

Svi koji se žele priključiti Inicijativnom odboru i/ili pripomoći radom ili donacijom, neka se jave e-mailom na sekularnihumanisti(at)gmail.com.

Detaljnije informacije i vijesti na Sekularni humanizam u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Šteta! Stalno se ponavlja

Šteta! Stalno se ponavlja ista greška. U svakoj ideji, koliko god ona genijalna i korisna bila, samo zato što se stvar ne osmisli na vjerodostojan način, se s idejom sije i sjeme njene propasti. U ovom slučaju ide se s pogrešnim motivima i i nerazjašnjenim pojmovima. I iz dnevnika, ali i iz rasprave je očito da nesporazumi počinju već na nivou pojmova. Sve je pobrkano i to temeljito. Pa je vjera isto što i religija, ne uvažava se bitna razlika između uvjerenja i vjere. A onda se u sve to ubacuje novac i zakon. Previše je zabluda, predrasuda, a premalo odbacivanja svog tog misaonog smeća. Da stvar bude još gora, doprinose blesava zakonska rješenja. Koja su katastrofa sama po sebi.

Po kojoj logici zajednica sekularnih humanista nije vjerska zajednica? Zašto takva zajednica mora biti registrirana 5 godina da bi dobila status vjerske zajednice, kada je ona to samim činom registracije? Naime, zajednica sekularnih humanista, kada bi u sadržajnom smislu kvalitetno riješila svoju misiju, u roku od pet godina bi potpuno promijenila društvenu perspektivu, duhovno i materijalno obogatila sve one koji se obogatiti žele, a sama bi zajednica stvorila ogromna bogatstva i vrijednosti. Ne da ne bi trebala pomoć državnog proračuna, nego bi ga mogla udvostručiti za pet godina.

Ovako, samo zato što se u osnovi ne zna što se hoće, neće se napraviti ništa. Sve će se svesti na neke pokušaje, drljanje neko vrijeme i onda će se odustati od ideje, pod izgovorom da se pokušalo i da ne ide. Točno, ali pokušala se prava stvar na pogrešan način.

Klasične vjerske, odnosno religiozne zajednice dokazano nemaju potencijal za promjenu. One se u pravilu već dugo vremena bore s dokazivanjem smisla svoga postojanja. I ne ide im baš od ruke.
Zajednica sekularnih humanista, kada bi znala iskoristiti duhovne kapacitete ljudi, mogla bi postići nevjerojatne rezultate u vrlo kratkom vremenu. Usput, prokazali bi vjerske zajednice kao vrlo primitivne i manipulativne organizacije, koje s duhovnošću i humanizmom nemaju veze. Baš zato, vjerske religiozne zajednice neće dopustiti da se to dogodi. Međutim, samo osnivači zajednice sekularnih humanista odlučuju o svojoj sudbini. Postave li stvari ispravo i budu li vjerovali u svoju misiju, nema Boga koji bi ih mogao zaustaviti. U osnovi, ideja koju zastupaju je- Božja ideja. Zapravo, za sekularne humaniste je to ideja Prirode ili Beskonačne Inteligencije.

Tko je glasao

@Poveznik: Imam jedan problem s tvojim tekstovima..:

Naime, bez uvrede nadam se, imam utisak da su svi tvoji upisi na bilo koju temu jedan beskonačni monolog.

Priznajem, da u ovoj inicijatiivi ne razmiššljamo o "iskorištenju duhovnih kapaciteta ljudi" koje bi za pet godina mogla "udvostručini državni proračun". Samo naprijed, kreni, želim ti svu sreću! A mi ćemo biti skromniji.

Tko je glasao

Oštriću imaš problem s mojim

Oštriću imaš problem s mojim monolozima, jer ne razumiješ sebe. Kako to da na tvoje dnevnike i komentare odgovaram, dok ti na moje ne možeš? Je li ti ja branim da odgovoriš argumentirano i vjerodostojno?

Pazi prijatelju, nisam ja tvoj problem. Nisu to ni moji tekstovi. Problem je tvoja duhovna nesređenost, djelovanje bez cilja i djelovanje bez sistema.Da je bilo što od ovoga pojedinačno u pitanju, bilo bi loše. Svo troje zajedno čini katastrofu. Bez razvijenog duha, izgrađene karakterne strukture i riješenih pitanja osobnog vodstva, Oštriću, nitko ne može biti uspješan. Bez obzira što netko smatrao uspjehom.Razlika djelovanja bez cilja i sa ciljem je rezultat. Djelovanje bez priključenja na tuđi sistem uspjeha ili izgradnje vlastitog sistema uspjeha je naprosto gubljenje vremena na veliko. Dakako, nije svatko priključen na sistem istovremeno i automatski uspješan. Ali, svi uspješni su se koristili sistemom uspjeha.

Umjesto izvlačenja iz konteksta onoga što te najviše zapanji, bilo bi puno mudrije provjeriti o čemu je riječ. Međutim, sudeći po sebi, naivni brzopleto zaključuju. Ali, nismo svi isti. Kad god ja nešto napišem, iza toga stoje činjenice i argumenti. Puno puta i provjereno iskustvo. Ne volim se baviti posljedicama, nego uzrocima. Mene ne zanima problem, nego način da ga izbjegnem. Zato se čini da ja, o čemu god bila riječ, pričam monolog. Međutim, ne govorim bez veze i uzalud. U svemu je ključ uspjeha povratak osnovnim načelima. Osnove su važne u svakoj ljudskoj djelatnosti. Osnove su sve. Zato, kad god vidim da ljudi idu raditi nešto zanemarujući osnove, dakle bez čvrstih temelja, bez cilja i bez sistema podrške, znam da je stvar već propala, a da nije ni zaživila. To je toliko predvidljivo, da još nikada nisam pogriješio u prognozi ishoda.

Malo je nelogično da mi savjetuješ da ja krenem udvostručiti državni proračun. Pa ne osnivam ja Zajednicu sekularnih humanista, nego ti. Osim toga, osnivati Zajednicu, a ne koristiti duhovni kapacitet i sposobnosti ljudi s kojima se u zajednicu ide, je blagi užas. To govori da vas ne zanima sekularni humanizam, nego novac iz državnog proračuna. Ma to nije skromnost, nego ludost.

Tko je glasao

hebe se vama za pravicu, vi

hebe se vama za pravicu, vi hoćete pare iz državnog proračuna...

Tko je glasao

@chaos99: Ne.

hebe se vama za pravicu, vi hoćete pare iz državnog proračuna.

To sam već objasnio dolje.u dva komentara.

O novcu - 1
O novcu - 2

Ako ostane sadašnji oblik financiranja iz proračuna, ova "Zajednica ateista..." bi eventualno mogla dobiti neki novac 2017. godine. To sigorno neće biti više od jednog promila novca, kojeg dobiva Rimokatolička crkva. Međutim, u predloženim Dugoročnim ciljevima i zadacima se predlaže promjena oblika, tj. ukidanje financiranja vjerskih zajednica (i time i budućih zajednica uvjerenja) iz proračuna.

Uvođenje tzv. „crkvenoga poreza“, tako da svaki građanin odlučuje kome odlazi njegov doprinos, pri čemu sekularne zajednice uvjerenja imaju isti status kao vjerske.

Jedna od ključnih strateških odrednica, pak, ostvarivanje je financijske samostalnosti, putem osobnih donacija članova i simpatizera (o tome prva poveznica gore: da, "grebem" se za novac!).

Sudjelovati na način da financijski pomognete društvene aktivnosti – vitalna je stvar. Društvene akcije često propadaju zbog toga jer oni, koji rade, još moraju i troškove plaćati iz svog džepa. Jedan sat rada, recimo stajanja na štandu, neka vrijedi 30 kuna. Na svaki sat rada volontera, trebalo bi biti deset donacija po 30 kuna. Tako to funkcionira u zemljama s razvijenom kulturom aktivnoga građanstva i organizacija civilnoga društva.

Tko je glasao

ukoliko ne želimo društveni

ukoliko ne želimo društveni slom mi moramo smanjiti oko 10-15 milijardi potrošnju državnog proračuna. to uključuje smanjivanje potrošnje na svim razinama pa i crkve zato što je to društveno odgovorno ali i zato što se crkva u zadnjih 10tak godina ajmo to tako reći nije ponašala kako to priliči vjerskoj zajednici. nakalemiti još jednu krvopiju na sustav zato što "crkva ima a mi nemamo" mi se čini kao krivi put.

Tko je glasao

@chaos99: Posve se slažem

nakalemiti još jednu krvopiju na sustav zato što "crkva ima a mi nemamo" mi se čini kao krivi put.
Takva argumentacija (uz pripomenu, da je pogrešno "crkva" pisati u jednini", jer u Hrvatskoj postoji 52 registrirane vjerske zajednice) bila bi posve neozbiljna.

Neozbiljno je međutim i svaku društvenu aktivnost svesti na pitanje novca. Osnov ove inicijative je:

Svatko uživa slobodu da »pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima«.

Tko je glasao

I agnostici su vjernici - ali ne u zlatno tele

Ja kao agnostik pozdravljam inicijativu kao civilizacijski opravdanu. Kad se registracija pravne osobe provede, objavite br ŽR - ja ću sigurno u okviru mogućnosti donirati rad udruge!

Tko je glasao

@Golgota: Hvala, ali možeš pomoći i sad! :)

Postoji udruga "Zajednica Humanitas", i na njenom žiro računu prikupljaju se sredstva za ovu inicijativu! Treba na uplatnici napisati da je za IO ZASH. To se vodi na posebnom kontu. Upute su ovdje.

Donacija će se moći uplatiti i na štandu u gotovini, naravno uz potvrdu.

Unutar Zajednice Humanitas je osnovana Sekcija sekularnih humanista, ali sama "Zajednica Humanitas" je pluralistička, ima i vjernika, pa je zato odlučeno ići na osnivanje nove udruge, koja će naravno s već postojećom surađivati (te je osim toga ambicija, da se ide na više stotina članova i članica i odgovarajuću organizaciju, lokalne grupe po gradoviam itd., dok je ZH organizirana oko konkretnih projekata, neće nikad imati više od nekoliko desetaka članova).

Ima naravno raznih inicijativnih troškova. Pokrilo smo iznajmljivanje štanda za dva dana i još neke troškove, još nemamo dovoljno za tisak 5.000 letaka (manje se ne isplati tiskati, trošak po komadu je znatno veći, a dobro je odmah na početku imati zalihu).

Tko je glasao

PS

Kaptol je najavio također veću donaciju "nevjernicima" posebno sad nakon božičnog blagosljivljanja domova...garantiraju to pečatnjacima...

http://www.jutarnji.hr/kaptol-podigao-450-000-eura-iz-karlovacke-banke/9...

Tko je glasao

Link "nestao"

Tražena stranica nije pronađena - kaže Jutarnji.

Tko je glasao
Tko je glasao

Vjerojatno si mislio kako ti se nitko neće usuditi

dati minus na ovaj link...

Pobrkao si lončiće - inicijativa za sekularni humanizam nije protiv humanizma. Ili možda želiš reći kako su redovnicu Lukreciju ubili ateisti?

Sramota je na koji način iskorištavaš ovaj tragičan događaj!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Humanizam

Ne, čak dapače, mislio sam da će ih biti više. Ali ne smeta mi.
O opredjeljenju Lukrecijinih ubojica nisam se očitovao. Siguran sam da nije vjerski motivirano.
Također nisam niti rekao da su sekularni humanisti protiv humanizma (dapače u nazivu im je humanizam). Tvrdim da ih nikada pobuda humanizma neće nagnati da ugroze svoj život kako bi pomogli drugima.

Također smatram da ateizam (a sekulani humanizam njeguje to opedjeljenje ako sam dobro shvatio ) u ovom slučaju nije autonomna pojava. Što pokazuje i ovaj link, već je reaktivan.

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer:

Humanizam, naravno, ima razne oblike. Kao i antihumanizam. Jučer mi se npr. preko facebooka javio prijatelj, Englez, kveker, koji je godinama živio i kao dobrovoljac radio u Hrvatskoj (došao u doba rata, kao pacifisti smo surađivali), a sad je u Kongu.

Tvrdim da ih nikada pobuda humanizma neće nagnati da ugroze svoj život kako bi pomogli drugima.
"Ugroziti svoj život kako bi pomogli drugima" svakako je malo ljudi spremno. Međutim, znam iz osobnih kontakata da recimo u organizaciji "Liječnici bez granica", koji itekako riskiraju život na terenu, ima ateista. Jedan moj poznanik, nedavno smo se čuli, Španjolac, član organizacije "Europa Laica", putuje afričkim zemljama, istražuje progon vještica i zalaže se protiv toga, što svakako može biti i opasno. Tako da tvoja tvrdnja empirijski ne stoji.

Također smatram da ateizam (a sekulani humanizam njeguje to opedjeljenje ako sam dobro shvatio ) u ovom slučaju nije autonomna pojava. Što pokazuje i ovaj link, već je reaktivan.
Ne znam na kakav "reaktivni link" misliš, ali ovdje razgovaramo o inicijativi iza koje stoji nekoliko osoba, koji svakako jesu "autonomni" (državljani Hrvatske i u njoj žive). U Hrvatskoj se 2001. kao ireligiozni izjasnilo oko 200.000 ljudi. Ne mislim da je to manje "autonomno" od npr. onih 3,5 milijuna koji su se izjasnili kao katolici.

Tko je glasao

Reaktivno

Nakon što sam uvrijeđen ad hominem obično prekidam daljnje rasprave po toj temi. Moram priznati da sam razočaran što ste takvoj replici dali "+" Vi koji ste inače škrti na "+"-evima.
Ukoliko će se vjernici (tu brojim i sebe) natjecati s humanistima u činjenju dobra siguran sam da će vjernici pobjediti u tom natjecanju, no tu su svi pobjednici. Dakle ne mislim da vjernici imaju monopol na činjenje dobra.

Ono što moram razjasniti, ne mislim na "reaktivni link", već reaktivna pojava.
Smatram dakle da je ateizam reaktivna pojava iz sljedećeg razloga. Nastavno na link koji je Glogota objavio. Smatram da čovjek (općenito govorim) koji je razočaran u Crkvu (u ovom slučaju referencira se na zagrebačkog nadbiskupa) nikako nije ateist. Naime Božja opstojnost neovisna je o Bozaniću i inima. Smatram da štoviše ateizam općenito nije autonomna pojava već je refleksija na neka društvena kretanja. U prvim zajednicama i prije početka modernih civilizacija ljudi su vjerovali u nadnaravno.

->Pointer

Tko je glasao

?

U prvim zajednicama i prije početka modernih civilizacija ljudi su vjerovali u nadnaravno.
vjerovali !!!!
Da li se može vjerovati u naravno ( prirodno) ? Ako nešto neznaš ( ne posjeduješ provjerena znanja o nečem - a trebaju ti ta znanja) možeš povjerovati nekome za kojeg smatraš da ih ima, dakle vjeruješ....
Vjeruješ roditelju, učitelju, prijatelju,(autoritetu ) prihvaćajući informacije koje nisi u stanju provjeriti....

Ali vjerovati u nešto (što je samo po sebi) neprovjerivo ... nije racionalno

Tko je glasao

Ali vjerovati u nešto (što je

Ali vjerovati u nešto (što je samo po sebi) neprovjerivo ... nije racionalno

debata nema smisla (jer nije tma dnevnika već je tema kako doći do love za zajednicu ateista) ali postavio si racio kao meritum svih stvari što defacto nije i postavio si prirodu kao da postoji definitivna istina o nečemu što defacto ne postoji.

Tko je glasao

@Pointer:

Nastojim ne ići "ad hominem". Nekad to tako izgleda, priznajem. Ali nastojim ne ići na čovjeka, nego na ideje koje zastupa. Na loptu, ne na igrača. Ali koji put se oklizneš, shit hapens, pa ga zvizneš po nozi. :((

Ukoliko će se vjernici (tu brojim i sebe) natjecati s humanistima u činjenju dobra siguran sam da će vjernici pobjediti u tom natjecanju, no tu su svi pobjednici. Dakle ne mislim da vjernici imaju monopol na činjenje dobra.
U redu. Zadovoljimo se time! :)

Smatram dakle da je ateizam reaktivna pojava iz sljedećeg razloga. Nastavno na link koji je Glogota objavio. Smatram da čovjek (općenito govorim) koji je razočaran u Crkvu (u ovom slučaju referencira se na zagrebačkog nadbiskupa) nikako nije ateist. Naime Božja opstojnost neovisna je o Bozaniću i inima. Smatram da štoviše ateizam općenito nije autonomna pojava već je refleksija na neka društvena kretanja. U prvim zajednicama i prije početka modernih civilizacija ljudi su vjerovali u nadnaravno.
Tu si nabacano nekoliko različitih stvari. Imamo "vjeru u nadnaravno", imamo monoteizam kao poseban oblik te vjere, pa kršćanstvo kao poseban oblik monoteizma, pa Rimokatoličku crkvu kao poseban oblik kršćanstva, pa Hrvatsku biskupsku konferenciju... Ne mogu govoriti o drugima, ali ja sam osobno branio ateistički stav u prvom razredu osnovne škole, pa teško, da se to može proglasiti "reaktivnim". Kasnije sam u životu eksperimkentirao, pokušavao s raznim pristupima, ali sam zaključio da jesam u srži ateist i humanist (ne vjerujem u ništa "nadnaravno"). Neki ljudi jednostavno zaključuju da nema nikakve osnove za vjerovanje u Boga ili u bogove, u "život poslije smrti" i druge sadržaje vjerskih učenja.

Element "razočaranosti u crkvu" (posebno u katoličku, ili i druge), u društvu svakako postoji, ali se ne može "ateizam" na to svesti. (Takvo razočaranje je npr. u seljačkim ustancima u razvijenom srednjem vijeku, "žakerijama", dovodilo i do štovanja Sotone, jer biskupi su bili i svjetovni poglavari i ugnjetavali seljake, pa je Sotona shvaćan kao uzor pobunjenika. Crkva je sve do najnovijih vremena vrlo često bila rigidno povezana sa svjetovnom vlasti i s onima koji su imali moć, koliko god ovi bili nepravedni prema puku. Nisu slučajno svi hrvatski politički lideri bili antiklerikalci, pa i u žestokom sukobu s katoličkom hijerarhijom.) Postoji niz drugih motiva i argumentacijskih linija za nevjeru u Boga i bogove (npr. onaj znanstvenistički Laplasov: "Hipoteza o Bogu mi nije potrebna").

Tko je glasao

Religija

Nisam mislio na Vas Oštirću već me Bigulica nazvala "jadnikom" i za to dobila "+" od Vas. Ali dobro, nije to toliko bitno. Nogometni sam fanatik pa mi se jako sviđa ova paralela.
I dalje tvrdim da svaki čovijek ima neku težu za nadnaravnim.
Moram priznati da mi je čudno da je neko osporavao ateistički stav kada ste išli u školu kada je tada ateizam bio "službena religija".

->Pointer

Tko je glasao

Sramota 2

Tvrdim da ih nikada pobuda humanizma neće nagnati da ugroze svoj život kako bi pomogli drugima.

E jadniče - humanistički molim za tvoju dušu.
(nikada vam neće uspjeti spaliti sve vještice)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pozdrav

Mislim da su ovakve kvalifikacije protivne nekim pravilima, a i druga stvar.
Uvredu i molitvu si ugurala u istu rečenicu.
Ali eto, ponajprije hvala za ovu molitvu, jednom prilikom ćeš mi objasniti disciplinu humanističke molitve.
Do tada lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

O "humanističkoj molitvi" i obredima:

Pogledajte vijest: Inauguraciju novog predsjednika Irske “blagoslovila” i predstavnica ateista

Gospođa Kenedy je humanistički “celebrant”, riječ koja tradicionalno označava svećenika koji predvodi službu božju (misnik), a sada se, u nizu zemalja koje imaju razvijen humanistički pokret, koristi i za one koji predvode ne-teistička humanistička događanja (obrede?). (Hrvatski humanisti morat će se ovdje dogovoriti oko terminologije.)

Iz Prijedloga dugoročnih ciljeva i zadataka Zajednice ateista - sekularnih humanista:

7. Razvijanje sekularno-humanističkih obreda vjenčanja i pokopa, te drugih, za kojima se pokaže želja i potreba.
8. Razvoj sekularnih oblika životne podrške, zasnovanih na racionalnim filozofskim koncepcijama („filozofsko savjetovanje“, „škola života“ isl.).

Ja recimo imam neke svoje sitne obrede, prije svakog objeda isl..

Tko je glasao

ovaj...

Ja recimo imam neke svoje sitne obrede, prije svakog objeda isl..

I ja... cure mi sline :)

Tko je glasao

A kome još i vi trebate?

@Zoran Oštrić
Sad kužim da si svestran, i da nisam fulal kad sam rekao da si maher u žicanju love.
Te zeleni te antikristi, te ateisti, a na kraju svi ste isti. Što se tiče tvog prvog linka i statistike o 88% vjernika u Hrvatskoj, još je jedna igra crkve i države. Postoji 88% katolika. Kada se izjašnjavalo o vjeroispovijesti nitko nije upisivao vjernik već kojoj vjeroispovijesti pripada.
I jasam se izjasnio kao katolik. Kršten sam, imam sve ostale sakramente na koje nisam imao utjecaja, a ipak sam agnostik. Krajnji cilj vam je dokopati se državnog proračuna a drugo ništa niste u stanju napraviti.

Tko je glasao

@boltek: Hvala na komplimentu! :)

Sad kužim da si svestran, i da nisam fulal kad sam rekao da si maher u žicanju love.
Imam zaista prilično điroke interese, pa i znanja i vještine. Međutim, u žicanju love ni približno nisam maher, naprotiv! Ali nastojim to postati. Bez smajlića. To je i načelno važno, da bismo ponovo gradili "civilno društvo" u Hrvatskoj, nasuprot današnjem udrugaštvu koje gotovo nema autonomnih izvora prihoda. (Pisat ću o tome slijedeće srijede u svojoj kolumni "U sridu!", naslov: "Civilno društvo treći put među Hrvatima")

Krajnji cilj vam je dokopati se državnog proračuna a drugo ništa niste u stanju napraviti.
u predloženim "Dugoročnim ciljevima i zadacima" jest, prvo, pravni položaj za ateističke organizacije uvjerenja isti kao što ga imaju i vjerske zajednice. To bi značilo, recimo, mogućnost da se u školama organizra stvarna alternativa vjeronauku - dok, naravno, postoji taj predmet u školama.

Također, naravfno, dok vjerske zajednice dobivaju sredstva iz proračuna, tražiti dio po istim kriteriijima i za ateiste. .Ne mislim da je to sporno.

Među predloženim dugoročnim ciljevima (dakako, to je tek prijedlog1) jest i uvođenje "crkvenoga poreza", tako da za određeni dio svojih poreznih obveza svatko posebno kaže, kojoj vjerskoj zajednici, ili zajednici uvjerenja, ona ide. Tako, kao agnostik, možeš znati da tvoj novac neće ići vjerskim zajednicama.

Dakao, i ateističkih zajednica uvjerenja može biti raznih, koa što ima i teističkih.vjerskih zajednica. To je jasno, i zato je ovdje inicijativa uža od općeg pojma "ateisti", dodano je "sekularni humanisti". U svijetu, to je European Humanist Federation i International Humanist and Ethical Union. Postoje i drugačija opredjeljenja.

Tko je glasao

grubisic ima bolji

grubisic ima bolji prijedlog..
ukidanje vjeronauka u skolama i revizija ugovora sa vatikanom..
to isto kaze i pusicka.. nadam se da ima jos politicara koji to kazau i zele, samo jos nisam naisla na njihovu objavu zelje..
dakle moguce je medu politicirami razlicitih uvjerenja naci zajednicku temu.. steta sto i tebi nije ova tema ista kao njima dvoma..

bilo bi bolje da im se pridruzite i da smanjimo izdvajanja u tom smislu nego da ih povecavamo.. kao i da medu raznim politicarima postane to uvjerenje o "ukidanju i smanjenju" troskova i propovjedi svih vrsta prihvatljivo..

mislim da je takva borba jedina ispravna borba za civilno drustvo umjesto stvaranja novih udruga..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof: naravno, može se vjeronauk maknuti iz škola.

Nije Grubišić jedini vjernik, koji smatra da bi to bilo dobro. Trenutno, sustav je takav kakav jest, i djeca ateista i agnostika imaju sasvim konkretan problem, snažan pritisak postoji, da se ipak ide na vjeronauk, da se ne luta bez veze taj sat.

Ako se pak vjeronauk makne iz škola, bit će organiziran u vjerskim objektima, što onda samo povećava današnje probleme, da su mnogi sadržaji, koji se djeci na vjeronauku predaju, u proturječu s onim što uče na drugim predmetima. Tada više neće biti nikakve kontrole. A i onda stoji, da sekularne zajednice uvjerenja mogu lijepo isto za djecu organizirati, i da recimo njihove prostorije imaju povlašten položaj, kao što ga imaju vjerski objekti.

Osnivamo udrugu, koja će promovirati sekularni humanizam. Njega ne promiču ni Grubišić ni Vesna Pušić. Normalno je, da se ljudi za takve svrhe udružuju sa istomišljenicima, tj. osnivaju udruge. "Civilno društvo" nije skup atomiziranih pojedinaca.

Što se konkretni policy mjera tiče, naravno, udruga će razvijati i zastupati neke svoje stavove i inicijative, i tražiti suradnju s drugima na konkretnim inicijativama, kako se to noromalno radi.

PMSM, nekorektno je unaprijed predbacivati ovoj inicijativi danas da bi jednog dana u budućnosti (ne prije 2017.) možda mogla doprinijeti povećanju troškova, tako što bi možda, uz 51 postojeću vjersku zajednicu, dobila nešto novca iz državnog proračuna.

Tko je glasao

snažan pritisak postoji, da

snažan pritisak postoji, da se ipak ide na vjeronauk, da se ne luta bez veze taj sat.

u našoj školi idu na matematiku ili nešto drugo, tako su ih organizirali i sve štima. smatram da je roditelj taj koji odlučuje bez obzira na pritisak. naime, i pritisak poroka (svakodnevne frustracije i neimaština--->droga, alkohol, kriminal) je velik, ali ipak odluka stoji na pojedincu i onome što je u njemu.
drugim riječima, nema te sile koja će me netjerati da dijete tjeram u indoktrinaciju i ćoravljenje više od onoga što je nužno jer i sadašnji program u školama, s obzirom na to što se i kako radi, vidim kao vrlo opasan alat kojime se u djetetu ubija znatiželja, motivacija, intuicija, pa i djetinjstvo. pretvara ih se u hrpu malih papiga.

Tko je glasao

djeca ateista i agnostika

djeca ateista i agnostika imaju sasvim konkretan problem, snažan pritisak postoji, da se ipak ide na vjeronauk, da se ne luta bez veze taj sat.
To je samo dio problema koji treba gledati u širem kontekstu. Uvođenjem vjeronauka u škole i benevolentnim odnosom vlasti prema kršenju ustavne odredbe o sekularnosti (pa čak i poticanjem takvog ponašanja), Crkva je u školama stekla poseban nedodirljivi status.
Poznato je kako se održavaju mise na početku i na kraju školske godine, blagoslove se udžbenici i kruh ... itd.
Ako se u nabrojenom radi samo o netaktičnosti prema nereligioznima, udruga Protagora je zabilježila i jedan eklatantan primjer diskriminacije učenika koji ne pohađaju vjeronauk. Radi se o ekološkom kvizu koji uz prirodne predmete poput biologije, geografije, kemije ... ima i pitanja iz vjeronauka!
(Ovdje možete pročitati kako je u vezi s tim tekla prepiska s ministarstvom znanosti.)
Ovo je očigledan primjer kako nikakva kontrola proturječnih sadržaja na što ti aludiraš ne postoji u školi.
Naprotiv, mislim da bi odvijanje vjeronauka u sakralnim objektima imalo psihološki bolji učinak na sposobnost razlučivanja znanosti od vjere, u skladu s onom izrekom: Ne molite se u mojoj školi, a ja neću misliti u vašoj crkvi.

PS: Kad sam već spomenuo blagoslov udžbenika, ne mogu odoljeti ne spomenuti kako je u jednoj meni bliskoj školi vjeroučitelj rekao djeci da ponesu na blagoslov udžbenike iz onih predmeta koji im slabije idu jer bi im to moglo pomoći.
Osim što je takav pristup odgojno katastrofalan, uopće se ne razlikuje od pristupa koji imaju tipovi poput vidovitog Milana.

Tko je glasao

@Rupert: Slažem se naravno da je u pitanju "širi kontekts"

Ali to ne znači, da posebni problem trebamo razmatrati SAMO u širem kontekstu.

Svakako, na takvim stvarima namjeravamo surađivati s "Protagorom" i drugim organizacijama. U prijedlogu Dugoročnih ciljeva i zadataka je i suzbijanje svake diskriminacije.

Upozoram na jedno sužavanje, koje se često čini:

Crkva je u školama stekla poseban nedodirljivi status.
Problem nije samo Rimokatolička crkva. I druge vjerske zajednice organiziraju vjeronauk. U školi i van nje. Jedna srategija ateista može biti razviti alternativni program. Upoznavanje, recimo, s različitim religijama, razvijanje svijesti o različitosti, te također s različitimi filozofskim naučavanjima. Prilagoditi uzrastu djece. Može se to, primjera u svijetu ima.

Tko je glasao

Ako se pak vjeronauk makne iz

Ako se pak vjeronauk makne iz škola, bit će organiziran u vjerskim objektima, što onda samo povećava današnje probleme, da su mnogi sadržaji, koji se djeci na vjeronauku predaju, u proturječu s onim što uče na drugim predmetima.

mislim da ne..

percepcija onog sto se predaje u skoli i u okviru nastavnog programa i onog sto se cuje ili predaje van skole je sasvim drugacija.

vjeronauk, ateizam i sve ideologije moraju ici van nastavnog programa.

skola mora spremiti djecu na zdravo razmisljanje, obrazovati ih... familijarni odgoj i tradicija ce biti ti koji ce odluciti da li dijete ide na vjeronauk ili ne. ako ide, ali ne u okviru skole vec privatno, to se poklapa sa kucnim odgojem i ne narusava ni ne remeti nacin na koji se to dijete i inace kod kuce odgaja..

osim toga neobaveznost automatski prisiljava sluzbenike razlicitih vjera da budu simpaticni djeci kako ona ne bi pruzala otpor.. smatram da bi ta neobaveznost i privatnost vjeronauka poboljsala kvalitetu vjerskih predavanja i vecina problema koji se sada dogadaju bi naprosto nestala..

ne bi unutar jedne institucije imao oprecna predavanja, oprecne istine
ne bi bilo diferencijacije medu djecom zbog vjere
ne bi bilo ucjene ocjenom zbog daljeg djetetovog skolovanja
vjera bi postala privatna stvar kao sto i treba biti..

uopce ne smatram da ateizam treba predavati. neke stvari moraju ostati privatne i ne smiju biti naturane institucijama drustva. zato i teizam mora van iz institucija.

i jedno i drugo su toliko privatne stvari, i toliko ovise o samom nacinu zivota, tradiciji i okolini da stvarno nema nikakve potrebe mijesati se u stav ljudi prema tome. svatko ce zakljuciti nesto svoje i sve dok time nece imati prednost i ateizam i teizam su ok i samo jedna od inih covjekovih odredenja u zivotu.

ovo se naravno tice i svih ostalih institucionalno (drzavno) upraznjavanja vjere. vjerskim simbolima tamo gdje oni ne spadaju. konzultacijama drzavne uprave sa Biskupima. itd itd..

kad bi ljudi shvatili koliko je to sve osobno i privatno prestala bi potreba za financiranjem iz drzavnih tj. javnih izvora za sve oblike vjerskih zajednica te bi se oni kao i u svakoj normalnoj drzavi financirali od onih koji ih i stuju.

budzet nije taj koji bi trebao stovati ateizam ni teizam. ako ga treba donirati ja sam da ga se donira za socijalno ugrozene, a ne za vjerski ili nevjerski ugrozene zajednice.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

@Luka: sično da,

ali ovdje su neke nove ideje. Postoji udruga ateista "Protagora", Udruga za vjersku slobodu "David", inicijatva "Nisam vjernik", blizak je i CFI Croatia. Posotji i tzv. "Koaliciaj za sekulraizam". S njima smo naravno kao inicijativa u kontaktu i nadamo se suradnji. Pluralizam je dobar, suradnja još bolja! :)

Tko je glasao

zivile sve organizirane udruge svijeta!

nevjerske udruge

je svakako jedino kaj ovoj drzavi sada treba.. malo nam je ovih vjerskih koje financiramo, pa ajmo jos par komada nevjerskih..

ja bih predlozila da RKC financira nevjerske udruge. cisto zato da ne zgubi smisao. plus i minus mora se odrzavati, pa bi to imalo i dobre strane na jacanju raznih udruga, koje bi onada zajednickim snagama mogle zatraziti dodatno financiranje jer su potrebne "zbog onih drugih"..

dok svi ne prestanemo sve radit sto radimo i pocnemo se samo udruzivat u udruge radi donacija..
na kraju ce donatori morati i organe donirat da nahrane sve udruge..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunaprof: djelomično se slažem.

nevjerske udruge je svakako jedino kaj ovoj drzavi sada treba.. malo nam je ovih vjerskih koje financiramo, pa ajmo jos par komada nevjerskih.
Ova ideja polazi iz društva (građanskog ili civilnog), nije motiviana nekim "interesom države". Motivirana je interesom određenog broja ateista, da se udruže i zajedno zastupaju svoj svjetonazor. Broj vjerskih zajednica inače stalno raste, trenutno je 51 u registru bez Rimokatoličke crkve, dakel jedna više neće ćiniti nek ubitnu razliku.

Glede firnanciranja, van svake sumnje da će se barem prvih pet godina velikom većinom ili iskljuivo financirati iz vlastitih sredstava (osobne donacije), kao što je naravno i sad u inicijalnoj fazi. Zapravo, važno je promovirati da se ateistički humanisti udruže, te da normalno za rad svoje organizacije i financijski i materijalno doprinose, kako to rade i vjerske zajednice.

Kao što je također važno, da građani generalno sami počni sticati naviku, da i financijski podržavaju inicijative i udruženja koje su im simpatične. Na svak isat volonterskog rada (recimo da je vrijednost 30 kuna), trebale bi se prikupiti osobne donacije ekvivalentne vrijednosti deset sati. Da, recimo, aktivisti koji organiziraju prosvjede kao 15.O nedavno ne plaćaju još izradu tranpasrenata, mobitel isl.. iz svojeg džepa.

To svakako nije JEDNI što ovoj državi sada treba. Ali da, mislim da ova inicijativa jest nešto, što "ovoj državi" sada treba. Ako misliš drugačije, naravno, inicijatvu nećeš podržati, kao što velika većina građana naravno neće.

Tko je glasao

nemam nis protiv inicijativa

nemam nis protiv inicijativa bilo koje vrste..

ne svidaju mi se udruge raznih vrsta koje se na kraju svode na muzenje novaca za par ljudi u vrhu udruge..

onaj tko ima uvjerenja ne treba budzetski novac da bi podrzao neku inicijativu, vec je za to sama ideja inicijative dovoljna..

u svom dnevniku predvidas financiranje iz budzeta. zasigurno sam protiv. nisam protiv kad bi predvidio financiranje iz iskljucivo privatnih donacija (gradani i privatne firme, ne javne ili drzavne) pa probaj naci novce tako.. tj. predloziti takvu inicijativu

ako budes uvjerljiv uspjeti ces. treba gradane samo uvjeriti da ce ta inicijativa smanjiti njihova davanja drzavi jer ce manje ici vjerskim zajednicama i da ti trebaju njihovi novci kako bi to ostvario.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ni meni se takve udruge ne sviđaju

ne svidaju mi se udruge raznih vrsta koje se na kraju svode na muzenje novaca za par ljudi u vrhu udruge
Ipak, u udrugama u Hrvatskoj (ako i ne računamo nogometne klubove isl, formalno-pravno udruge), u "trećem sektoru", zaposleno je KJMP nekoliko stotina ljudi. Mislim da u tome nema ništa načelno loše. Naravno, nije to područje bezgriješnosti. Kao i u prvom i u drugom sektoru (država i privreda - "privreda" je PMSM bolja riječ od "gospodarstvo", jer je upravo "privređivanje" osnova), neki rade svoj posao bolje, neki lošije, neki se jako trude, neki zabušavaju, neki obavljaju stvarno koristan posao, neki prodaju muda pod bubrege.

onaj tko ima uvjerenja ne treba budzetski novac da bi podrzao neku inicijativu, vec je za to sama ideja inicijative dovoljna.
Potpuno točno. Na to ova inicijativa i cilja..

u svom dnevniku predvidas financiranje iz budzeta. zasigurno sam protiv. nisam protiv kad bi predvidio financiranje iz iskljucivo privatnih donacija (gradani i privatne firme, ne javne ili drzavne) pa probaj naci novce tako.. tj. predloziti takvu inicijativu
Točno takva ova inicijativa i jest. Financiranje iz budžeta eventualno će doći u obzir 2017. godine. Ako se sad tako financira 51 vjerska zajednica, jedna nova,. zajednica uvjerenja, neće činiti bitnu razliku (svakako neće imati vrlo velik broj pripadnika i neće dobivati velik novac). Tako će jedan dio novca iz proračuna ići i za zadovoljavanje nekih potreba ireligioznih osoba.

Predloženi policy cilj je također da se ukine sadašnji način financiranja vjerskih zajednica iz državnoga proračuna i uvede, popularno zvan, "crkveni porez". Tako ireligiozne osobe mogu postići, da taj novac koji daju ide organizacijama ireligioznih osoba.

A ako i počne dobivati novac na taj način, privatne donacije će naravno ostati od vitalnoga značaja. Sav novac, pak, ide za zadovoljavanje nekih potreba članova i članica udruge. Dakako, to može značiti i plaćanje nekoliko zaposlenih.

ako budes uvjerljiv uspjeti ces. treba gradane samo uvjeriti da ce ta inicijativa smanjiti njihova davanja drzavi
To svakako neće. Ne vidim, zašto bi se inicijativa za udruživanje jednog broja ateista, ili bilo koja druga inicijativa za udruživanje po bilo kojoj osnovi, trebala na taj način unaprijed ispričavati. Svakako neće SMANJITI davanja, ali ih sigurno, barem do 2017., neće ni POVEĆATI.

Tko je glasao

Nesto si kemijam da prebacimo

Nesto si kemijam da prebacimo jot u status vjerske zajednice. Bila bi dobra fora da se za ucenje jota u osnovnim skolama izdvaja iz rzavnog proracuna.

Tko je glasao

@Gale: može što se mene tiče

Nesto si kemijam da prebacimo jot u status vjerske zajednice. Bila bi dobra fora da se za ucenje jota u osnovnim skolama izdvaja iz rzavnog proracuna.
Ne možeš se međutim samo tako "prebaciti" u status vjerske zajednice. Po važećoj regulativi, prvo se mora osnovati udruga, OK, to nije problem. Možda možemo, recimo, iskoristiti Hrvatsku blogersku organizaciju za to?

Zatim, da bi se podnio zathjev za upis udruge u Registar vjerskih zajednica, formalni su uvjeti da postoji najmanje pet godina i ima najmanje 500 članova. Ova naša inicijativa ide za tim, da se prvo osnuje udruga, zatim radi pet godina i prikupljaju članovi. Dakle, naravno, nadam se, da neće odumrijeti kao što se dogodilo s HBO.

Tko je glasao

Super. Imam udrugu sa

Super. Imam udrugu sa demokratizaciju politike Tiaktiv iliti transparent interaktiv, sto je sustina novog duhovnog ucenja. Udruga postoji nekih 8 godina, Znaci samo jos dogurati do 500.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci