Tagovi

INGRA U UVALI LAPAD GRADI MIMO SVIH ZAKONA I PRAVILA , A O ESTETICI DA NE GOVORIMO - GROZNO

NEMA REAKCIJE
KAKO JE MOGUČE DA TAKVE ZGRADE NIKNU U UVALI LAPAD
GUP I PUP SU SE MJENJALI KAKO BI INGRA GRADILA OBJEKT
ZELENI POJAS PRETVOREN JE U GRAĐEVINSKI TOČNO PO PARCELI KOJU GRADI INGRA
IZGRADIVOST NA PARCELI JE 100% I VIŠE
ZELENILO JE UNIŠTENO
KATNOST JE PREMAŠENA
ULICA JE ZATVORENA
SUSJEDI NISU POTPISALI SUGLASNOSTI
UŠLI SU ĆAK I U CESTU

Betonsko čudovište' u Lapadu

Poslovno-stambeni kompleks "Dvori" u Uvali Lapad koji gradi "Ingra" prema projektu arhitekta Zvonimira Franića tek je jedan u nizu novih građevina koje građani, a potiho i struka, kritiziraju zbog njihove predimenzioniranosti u prostoru i ambijentalne neusklađenosti s lokalitetom u kojemu niču. Iako je dopuštena izgrađenost parcele 40 posto, većina dubrovačkih građevina doima se kao da su izgrađene "150 posto", često se mogu čuti komentari građana.
Na zemljištu nekadašnjeg Adria-auta koje je obitelj Soldo prije dvije godina prodala Ingri, gradi se pet stambenih zgrada u kojima je investitor u početku planirao prodaju kvadrata po 5 tisuća eura. U prizemlju će biti poslovni prostori, a dopunom građevinske dozvole koja je u međuvremenu zatražena, dio njih će se prenamijeniti u prostore javne namjene, dvorane za multiplex-kino koje će kupiti Grad Dubrovnik.
Zbog primjedaba građana da su prekršeni gabariti u izgradnji "betonskog čudovišta" koje je nagrdilo nekadašnju zelenu Uvalu Lapad, spomenuto gradilište je obišla građevinska inspekcija.

- Investitor je tada posjedovao sve dozvole i gradio je u skladu s njima. Zakonom nije propisano postavljanje ploče s prikazom budućeg kompleksa. Po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, gradilište mora biti označeno, odnosno na njemu treba biti ploča s podacima o sudionicima u gradnji (investitor, izvođač, nadzor) i podacima o dozvoli za gradnju te ured koji je dozvolu izdao - glasio je odgovor glasnogovornice Ministarstva prostornog uređenja Kate Gojević.
Etički kodeks
- Etički kodeks Komore čiji sam član ne dopušta nam komentirati radove i projekte naših kolega, a kompleks o kojemu me pitate tek je jedan od primjera koji upozorava na potrebu promjene djelovanja cijelog sustava i načina gradnje, osobito unutar gradova kakav je Dubrovnik - kaže arhitekt Slobodan Vuković, koji dodaje da je o tom problemu već dosta javno govorio.

Ističe i kako se u ovakvim slučajevima može argumentirano govoriti samo ako je prekršen neki zakon o izgradnji i upitan legalitet dozvola, ali da se na sve ostale parametre i kriterije u oblikovanju i ambijentalnosti građevina, nažalost, ne može utjecati, jer za to ne postoje zakonska utemeljenja. Iako su na tragu toga formirana tzv. povjerenstva za ljepotu, njihova je uloga, rekli bismo, tek "kozmetička", jer njihovo mišljenje nije ni obvezujuće niti utjecajno.
Frka: Žalosno!
- Da, vidio sam kompleks u Uvali Lapad i otada tamo više uopće ne idem, a mogu vam jedino reći da je tužno i žalosno što se radi u dubrovačkom prostoru - kaže ugledni dubrovački arhitekt Mladen Frka.
- Ovakva "rješenja" u prostoru još nam teže padaju jer ovi objekti nemaju nikakvu važnost za Grad i građane. Grade se samo zbog osobnog interesa, za tržište i ljude koji "opterećuju" infrastrukturu grada. Dubrovnik od toga nema nikakve koristi. Imaju samo oni koji sudjeluju u gradnji - kaže Frka.

Komentari

Da se pitam ja bih betonir'o

Da se pitam ja bih betonir'o travu
I ofarbo tamno braon svaku vodu plavu!
Nekako bih probusio tanki sloj ozona
A zemlju bih zastitio kesom od najlona!

Beton, beton, samo beton!
Beton, beton, samo beton!
Beton, beton, samo beton!
Beton nama treba!

Da se pitam ja bih posjeko sve sume,
I za ukras postavio od traktora gume.
Kiselinom ja bih zemlju navodnjavo,
A decu bih svaki dan rentgenom slikavo!

Beton, beton, samo beton!
Beton, beton, samo beton!

Da se pitam na sred grada lozio bih kazan,
Svako bi mi jeo, zna se, rucak jednoobrazan.
Praznikom bi instalir'o oko glave lovor
I narodu odrzao sledeci govor:

Beton, beton, samo beton!
Beton, beton, samo beton!
Beton nama treba,
Jer iz trave opasno nas ljuta zmija vreba!
Beton, beton, samo beton!
Beton, beton, samo beton!
Beton nama treba,
Jer iz trave nonsalantno ljuta zmija vreba!

Izvodjac: Rambo Amadeus
Nadzor izgardnje:Institut za betonizaciju Hrvatske

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci