Tagovi

Indoktrinati vs demokrati

Indoktrinati vs demokrati

Osobno ljude politički prvenstveno razlikujem po gornjem principu. To što se često slažem s nekim indoktrinatom više nego s demokratom i dalje mi dotičnu osobu politički ne čini prihvatljivim političkim partnerom. S druge strane demokrat različitog mišljenja moj je politički i ideološki partner.

Što je to indoktrinat?

Indoktrinat je osoba koja je usvojila određenu političku doktrinu. Bio to libertarijanac, komunist, nacionalist, religijski fanatik, nebitno. Vrlina indoktrinata je univerzalna.

Indoktirnat je siguran da je u pravu.

I to sve izvrsno funkcionira do trenutka pokretanja javne rasprave.

U javnoj raspravi indoktrinat čini nekoliko ozbiljnih pogrešaka:

1. uzima svoju mentalnu mapu /svoju perspektivu/ zdravo za gotovo
2. ignorira činjenicu da netko tko nije prošao isti proces indoktrinacije ima različitu mentalnu mapu
3. često nije uopće niti svjestan postojanja različitih mentalnih mapa
4. plasira argumente na temelju osobne mentalne mape koji su tada po prirodi stvari promašeni

Zbog neuspjeha sudjelovanja u javnoj raspravi indoktrinat obično počinje zazirati od javne rasprave, pa i demokracije same. Jednosmjerni medij iz kojeg može docirati, postaje omiljeni način obraćanja javnosti.

Što je to demokrat?

Demokrat je osoba koja je svjesna svoje ograničenosti i neznanja. Demokrat u raspravi sluša, raspravlja i širi polje znanja.

U javnoj raspravi demokrat je svjestan da njegova mentalna mapa /perspektiva/ nije univerzalna datost i samim time primoran je utvrditi polje zajedničkog iz čega bi se gradio i politički dogovor.

Demokratu je područje javne rasprave blagodat, a ne smetnja. A javna rasprava među demokratima kreira upravo najbolja rješenja za zajednicu.

Ako netko želi slijediti dobru komunikacijsku praksu kod uspostave javnog dogovora, može koristiti sljedeći postupak:

1. utvrđuje zajednički misaoni prostor/mentalnu mapu/
2. utvrđuje zajedničke vrijednosti
3. na temelju zajedničkog prostora i vrijednosti gradi i zajedničku perspektivu
4. iz zajedničke perspektive postiže se i dogovor.

Možemo povući i jednu intenzivnu reperkusiju ideološkog orijentiranja, a to je da se demokrat odriče partikularnog gledišta kao nebitnog, ali isto tako inzistira i kod druge strane na istom.

Danas u vrijeme krize popularni su razni ekstremizmi koji upravo počivaju na indoktrinacijskim školama. Sigurnost istine i ispravnosti u teško vrijeme željeno je emotivno utočište.

http://www.youtube.com/watch?v=HLNhPMQnWu4

Na žalost, s obzirom na to da su indoktrinati ograničene sposobnosti usuglašavanja, razgovora, dogovora, radikalizacija društva u tom smjeru obično vodi i u eskalaciju nasilja.

No unatoč dobroj klimi za bujanje snage ekstremizma, vjerujem da je upravo onaj drugi demokratski dio građana, onaj meni blizak, onaj koji je sposoban graditi na zajedničkim temeljima, upravo taj koji jedini može osigurati budućnost svakom društvu.

Komentari

bilo bi bolje

@gale
Bilo bi mi puno ljepše da si navel u koju grupu ti pripadaš.
Ovo sve smo mogli najti guglajući.

Tko je glasao

molim dopunu dnevnika

Slične učinke kao indoktrinati i demokrati proizvode i ekstremi: emotivno zrele i nezrele osobe, po psihologiji normalni i psihopati, manipulirani i nemanipulirani,.....

Predlažem da objasnite granice indoktrinata i demokrata prema bliskim pojmovima.

rodjen

Tko je glasao

U biti indoktrinat kada

U biti indoktrinat kada usvoji dobru komunikacijsku praksu osudjuje sebe na izlazak iz indoktrinacijskog zatvora.

No, indoktrinati imaju velik problem, a to je sto se osjecaju dobro samo unutar svoje sablone, jer su na tu sablonu nakalemili masu laznoga znanja. Samim time, odreci se sablone, znaci odreci se i laznoga znanja, a to je po cijeli integritet indoktrinata prevelik zalogaj, na sto indoktrinat ne pristaje.

Indoktrinat mora imati sigurnost znanja i nadmoci koji mu daje upravo njegova sablona.

E sad. Zasto ljudi zavrse kao indoktrinati? Vjerujem da se radi o nadogradnji oportunistickog pristupa, gdje se od pocetka zna velika istina, sto daje opaku emocionalnu sigurnost i stabilnost. Znati znanje. Vrlo mocna stvar.

Demokrat nema problema sa idejom znanja, jer ionako zna da ne zna. E sad, upucena mi je kritika da je i demokrat vrsta indoktrinata, odnosno da se koncept demokracije ne podudara sa konceptom otvorenosti, sto je protuteza indoktrinacijskom djiru

Osobno sam uvjerenja da su stvari zapravo neraskidive, ali zbog viska pretpostavki koje osobno podrazumjevam, a ne moraju biti tocne, moram biti psoten, pa promijeniti sam termin.

Uglavnom, demokrat (po dosadasnjoj terminlogiji teksta) zna da ono sto zna nije bitno, ako i drugi to ne zna. I zna kako se uspostavlja dogovor, kako se kreira rasprava i kako se siri znanje u otvorenom sustavu kao sto je to javna rasprava. I to postuje i tako i postupa. Samim time demokrat trajno prosperira unutar prostora javne rasprave, dok je indoktrinatu prostor javne rasprave zapravo smetnja.

Tko je glasao

čuj, meni sve ovo zvuči kao

čuj, meni sve ovo zvuči kao jedna hrpa "lažnog znanja". :D


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ne bi išlo

Indoktrinat je osoba koja je usvojila određenu političku doktrinu.

I demokrat ima političku doktrinu; dapače - nabrojao si više-manje njezine elemente. Doktrina je grupa pravila po kojoj djeluješ, a ti si čak numerirao svoja pravila.

I uopće se ne slažem da je rasprava demokrata nešto najbolje za širu društvenu zajednicu. Ovako opisani - demokrati nađu zajedničku točku među sobom, onda su sretni kao mala djeca - i tu nastane neki zaključak. Pritom uopće nema (a kako bi ih i bilo) prigovora "indoktrinata" - koji su nužni kako bi rješenje bilo prihvatljivo većem broju ljudi.

Ti nisi opisao indoktrinate i demokrate, već si načeo osnove komunikologije - opisuješ autokratski i demokratski tip sugovornika i rasprave.

Tko je glasao

Autokratska rasprava je

Autokratska rasprava je oksimoron.

Tko je glasao

A di je

Indoktrirani demokrat

i

Demokratski indoktrinat

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci