Tagovi

Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima

Od početka ove godine, radim na knjizi naslovljenoj "Ekologist", koja treba pokriti ćiro spektar tema. Zato manje objavljujem na blogovima. Ovo je najfriškija vijest i bitna za sadržaj onog djela knjige o energetici. Indija je jedna od ključnih država, sad kad je novi predsjednik SAD najavio radikalni zaokret u energetskoj politici, natrag ka ugljenu, protiv obnovljivih i protiv svake brige o klimatskim promjenama. Ona sad daje do znanja da se, kao i Kina, neće dati smesti s izabranog puta; dapače.

piyush-goyalPrema izvještaju, kojeg je pripremio indijski Institut za energiju i resurse (TERI, http://www.teriin.org), a jučer ga predstavio indijski ministar za energetiku i rudarstvo Piyush Goyal, na konferenciji kojoj je prisustvao velik broj drugih indijskih dužnosnika, Indija je u odnosu prema električnoj energiji došla do važne prijelomne točke.

India has a 10-year window in which no new investments likely in coal, gas or nuclear capacities: TERI

Kapaciteti elektrana, koje su izgrađene ili su u gradnji, dovoljni su da zadovolje rastuću potrađnju otprilike do 2026.. Nisu potrebne nove investicije u TE na ugljen ili nulearne.

Ukoliko se poduzmu određene policy mjere, te ostvare očekivanja pada cijena obnovljivih, Iza 2023.-24, sve nove elektrane mogu biti na obnovljive izvore energije.

Procjena je zasnovana na analizi troškova i sposobnosti mreže da prihvati njihovu proizvodnju, uz gradnju baterija za uravnoteženje proizvodnje i potrošnje, troškovi obnovljive energije i njenog skladištenja su u padu i mogli bi se stabilizirati na oko pet rupija (7,5 američki centi, 50 lipa) po kilovatsatu.

Piyush Goyal je rekao da s ovim inicijativama Indija »postaje energetski prvak [energy capital] svijeta«.

Obaveze Pariškog ugovora, rekao je direktor TERI Ajay Mathur, su prilika za Indiju na prvoj liniji ekonomske tranzicije prema niskougljičnom rastu.

Kompletni izvještaj nije još objavljen na sajtu TERI.

Na istoj konferenciji jučer predstavljen je i izvještaj Komisije za energetsku tranziciju (ETC). Lord Turner, predsjednik komisije, rekao je: »Ako ljudi u izranjajućim gospodarstvima, kao što je Indija, trebaju psotići životni standard u kojem uživa današnji razvijeni svijet, u mnogim će zemljama biti potrebno znatno povećanje potrošnje energije. Ali taj rast se ne može ostvariti u nepromijenjenom energetskom sustavu. Moramo prijeći u globalni energetski sustav koji može osigurati svakome pristup do dovoljno pristupačne moderne i energije da se podrži dobar životni standard i srežu emisije ugljika.«

Ovo je vrlo velik korak naprijed u razvoju dugoročne vizije, kao nastavak dosad postiluranog i postignutog u posljednje tri godine, otkad je Narendra modi postao predsjednik savezne vlade. (Vidi članak od 30. svibnja 2014.: "Indija: nova vlada stavlja solarnu u središte energetske politike", http://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/05/31/indija-nova-vlada-stav... )

Dodatak: Kompletan izvještaj sad je dostupan na sajtu TERI: Transitions in the Indian Energy Sector - Macro Level Analysis of Demand and Supply Side Options

Komentari

Tko je glasao

think thank

Indijski Institut za energiju i resurse u stvarnost nije institut nego najobičniji think thank koji zagovara obnovljivu energiju.

About TERI

Nemojmo think thank koji je zadužen za PR predstavljati kao instituciju dužnu pažnje.

Lp

Tko je glasao

Ako se nešto zove institut……

… i glasa se kao institut - onda je valjda institut. :-)

Ovaj dnevnik nije ambiciozan, samo sam prenio članak sa indijskog portala.

Ovdje je bitno da cijelu tu priču vrlo snažno promovira indijska vlada, a ne naprosto samo neki tamo misaoni tenk. :-). Što je i normalno, jer solarna energija je sad jeftina čak i u Njemačkoj, a kamoli neće biti u Indiji gdje bude 2× više proizvodnje po jedinici vršne snage godišnje.

Tko je glasao

Indija

Po državnom energetskom planu Indija će izgraditi 25 nukleranih reaktora do 2025. Općenito plan im je povećati količinu proizvedene nuklearne energije za 700 % u daljnjoj budućnosti.

Indija polako napušta fosilna goriva i preusmjerava se na nuklearnu, hidro i solarnu energiju.

ps. još uvijek grade elektrane na ugljen

Tko je glasao

@Zlatno:

Naravno, to mi je sve poznato. Nije obavezno da zapis na blogu baš sve pokrije, IMHO. :-) Polemičke primjedbe valjda treba uputiti autorima one tri studije koje se spominju u članku, indijskom ministru energetike, predsjednik vlade N. Modiju i drugima.

Vidjet ćemo kako će se planovi kretati u budunosti. Solarne i vjetroelektrane već imaju prednost, da su PUNO jeftinije od nuklearne, a započeo je i značajni pad cijena baterija.

U zemlji koja je nekad kolonijalno gospodarila Indijom, kako piše jedan "Financial Times", ako ostanu uporni da grade nuklearke unatoč visokoj cijeni, države treba direktno ulagati novac.

British nuclear energy and the case for public funding

Indija je naravno u znatno drugačijoj situacij. UK je postiglo vrh potrošnje energije po stanovniku još 1973, sad je u padu ukupna energije, a električna stagnira. Indija, naravno, svoju sadašnju nisku potoršnju mora povećati, dabi zadovoljila elementarne potrebe. Zato još uvijke računaju na sve što je moguće. ali već se počinje nazirati "tiping point" gdje osnovno pitanje više nije kako osigurati više energije, nego struktura proizvodnje i dizajn sustava. Kina je danas već u toj točki.

Tko je glasao

OK, ipak sam dodao…

… zadnji pasus, u kojem je i poveznica na raniji moj tekst. Inače sam više manjih članaka o energetici Indije objavio u ove tri godine. Google translate koristim za njemački, francuski, portugalski… ali ne i za engleski i za ruski (kao i za slovenski, makedonski i bugarski). NIje ništa loše u tome da se google translate koristi, ali za prevode naengleski, ne ide direktno na hrvatski s trećih jezika, i moraš znati materiju, pa da uočiš nesuvislosti, i konzultirati onda i tradicionalne rječnike. Koristiti na pametan način google translate nije nikakva sramota (ali moraš znati engleksi).

U članku se spominje da je izvještaj promovirao ministar energetike, da su na istom skupu promovirana još dva izvještaja u istom duhu, da je bilo prisutno još nekoliko ministara i drugih državnih dužnosnika. Da se stvarno radilo samo o nekoj grupi "alternativaca", onda bih tako i napisao.

Evo, ovo sam bio prenio 31. siječnja:

Solar parks with capacity of 7500 Megawatt to come up in Ladakh

Ranije, 26. prosinca 2016:, prenio sam divje vijesti.

India Investing $1.8 Billion on Lines to Transmit Solar Power

Ohrabrujuća vijest iz Indije (vidi prethodni članak!). Vlada je prihvatila plan investicija 127 milijardi rupija (1,8 milijardi USD) u dalekovode, koji će prenositi energiju proizvedenu u velikim solarnim elektranama (34 solarna parka u 21 indijskoj državi, ukupne snage 20 GW).

To će učiniti mogućim ostvarenje plana da se do 2022. sagradi 175 GW solarnih elektrana.

Njemačka banka KfW odobrila je Indiji za tu namjenu povoljan kredit od milijardu eura.

I također od 26. prosinca, dulji tekst koji je uvod u vijest koja je tema dnevnika:

The Next Big Climate-Change Battle Starts in India

Noah Smith piše na mrežnom sjedištu kompanije Bloomberg: »Neki klimatski aktivisti brinu da će izbor Donalda Trumpa za predsjednik biti smrtni udara za globalni okoliš. To skoro sigurno nije istina. Bez obzira na Trumpov stav prema klimatologiji i energetskoj politici, dva velika vanjska čimbenika bit će mnogo važniji: tehnološki progres i politika u nacijama u razvoju.«

Ovogodišnji izvještaj Bloomberg New Energy Finance (BNEF), u projekciji razvoja globalne energetike do 2040. (https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-13/we-ve-almost-reached-...), predviđa da će tijekom slijedećeg desetljeća solarne elektrane i baterije velikog kapacitata toliko pojeftiniti, da će početi direktno zamjenjivati stare termoelektrane.

»To znači«, zaključuje Smith, »da nećemo morati zaustaviti ekonomski rast ili radikalno promijeniti način na koji djeluje kapitalizam da bismo spasili planet, kako su neki klimatski aktivisti pretpostavljali. Još jednom, ljudska ingenioznost će nam omogući da izbjegnemo zamku prirodnih ograničenja.«

Ali tehnologija je samo dio rješenja. Prema projekciji BNEF, emisije ugljika nastavit će se otprilike na današnjem nivou u slijedeća tri desetljeća. Razlog će biti rast emisija u zemljama u razvoju. Kina je posljednjih godina učinila dramatične napore da smanji emisije, i izgleda da to djeluje.

Sada je najveći problem Indija: još uvijek očajnički siromašna i, razumljivo, odlučna da se razvija. Ima velike zalihe ugljena i jeftino je znatno povećati njegovo korištenje.

»In order to prevent dangerous climate change, India will need to industrialize differently from the way Europe, the U.S. and East Asia did. It will have to skip most of the coal stage and go right to solar.«

Pitanje je može li Indija to brzo učiniti. Ona nužno treba industrijalizaciju i očito bi bilo nepošteno reći im da moraju sputati svoj razvoj, kad su industrijalizirane nacije zasnivale svoj rast na spaljivanju ugljenja.

Industrijalizirane zemlje moraju pomoći Indiji u tom zaokretu. Smith navodi neke realne mogućnosti, koje bi mogle provesi Europa, Japan i druge bogate zemlje, čak i ako SAD izaberu drugačiji put.

Tko je glasao

Kolika si ti neznalica najbolje govori to što njemački prevodiš

preko google translate. Prvo, sigurno ne prevodiš njemački translejtajući, a ako i da onda zasigurno dobiješ ludilo od teksta. Srećom ne čitam tvoje plagijate i covere tuđih tekstova, ali volio bih vidjeti kako si guglom preveo njemački, haha... Ti nemaš pojma o čemu pričaš.

Ispričavam se Indian što se ne držim one "Never interrupt your enemy when he is making a mistake", ali vrijedilo je u ovom slučaju prijetnje masakrom teksta na njemačkom jeziku, hehe...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

jedan od nas dvojice nema pojma o čemu priča :-)

Ne reai se naravno o tome, da prepustim googleu prevođenje. To je snažno, ali površno sredstvo koje pravi dosta grešaka, pa ga treba pregledati. Ali usavršava se, pa je danas bolji nego nekad, i može se koristiti, uz određene uvjete.

Prvo, prevodim tekstove o tematici koju inače poznam; ne nešto o baletu ili neki sleng isl.. Znam o čemu se u tekstu otprilike radi, poznam neke stručne termine i mogu prepoznati, kad je nešto očito nesuvislo.

Drugo, ponešto njemačkoga znam, kužim kako se riječi slažu i gramatiku, a i francuski, španjolski i portugalski, kao romanski jezici, imaju dosta korjena koje možeš prepoznati. Kad imaš neko osnovno znanje o jeziku s kojeg prevodiš, to puno pomaže. Izgubio sam se kad sam pokušao prevoditi s mađarskog i albanskog.

Treće, čim je nešto u prevodu nejasno ili nesuvislo, koristim ste i klasičnim rječnicima, riječ-po-riječ.

Uložim dakle prilično truda u cijeli posao.

Na taj način, google translate je koristan.

Tko je glasao

naravno, ako mi ti ne vjeruješ to s google translate…

… ne moraš. Tekst koji sam preveo je na engleskom, koji pretpostavljam znaš, kao i drugi koje navodim u prethodnom tekstu iz 2014. i gore navedenom u komentaru iz prosinca 2016.. U svim svojim tekstovima, navodim poveznice na izvore. Ako sam nešto pogrešno shvatio ili pogrešno preveo, prihvatit ću ispravku!

Ako tebe tematika naprosto ne zanima, nemoj čitati!

Tko je glasao

Ne možeš prevoditi ozbiljne tekstove sa njemačkog

ako ga ozbiljno ne znaš. Ne možeš i gotovo. Možeš vremensku prognozu i trač rubriku, ozbiljne tekstove ne možeš jer ne shvaćaš ni zanačenja nekmoli konotacije, o dvostrukim značenjima da ne govorimo. Ne možeš i točka. Mislim možeš ali to sa izvornim tekstom nema veze. Jezik je također i matematika, ne možeš dobiti točan rezultat ako unosiš krive brojke, značenja u ovom slučaju.

Ok, ti jednostavno ne shvaćaš što je jezik, dubinu jezika, i tek površno prelaziš preko svog neznanja. Imaš na to pravo, ali na toj razini ne bi smio prevoditi tekstove, osobito ne ozbiljne jer zaglupljuješ i druge koji ti vjeruju i koji još manje znaju od tebe, odnosno što i kako radiš.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Laganini:

Baš si se zapjenio za taj njemački, nešto ti je puno drag, ha? :-)

Tko je glasao

Da, drag mi je, ali to nije problem

Ti ne možeš napraviti veliku štetu neznanjem jer su ti fanovi još gori, neznaniji, ustvari briga me, uživaj.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Odakle bi on znao razliku, on samo copy-paste čim provuče

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Never interrupt your enemy

Never interrupt your enemy when he is making a mistake.

@indian. Napoleon Bonaparte, Sun Tzu i ...još mnogi slični

(u indianovom prijevodu bez gugleta: "nikad ne prekidaj sugovornika/rivala dok griješi)

Tko je glasao

Dakle ti google translejtaš tekst i to je tvoj dnevnik i tako

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci